Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૪૧. પકિણ્ણકનિદ્દેસવણ્ણના
41. Pakiṇṇakaniddesavaṇṇanā
૩૩૫. સદ્વારબન્ધને સોદુક્ખલકપાસકે ઠાને દિવા સયન્તેન પરિવત્તકં દ્વારં બન્ધેય્યાતિ સમ્બન્ધો. દ્વારઞ્ચ દ્વારબન્ધનઞ્ચ દ્વારબન્ધનાનિ મજ્ઝેપદલોપવસેન, બન્ધન-સદ્દેનેવ વા દ્વારબાહા વુચ્ચન્તિ, સહ દ્વારબન્ધનેહીતિ સદ્વારબન્ધનં, ઠાનં. હેટ્ઠા ઉદુક્ખલકઞ્ચ ઉપરિ પાસકો ચ, સહ ઉદુક્ખલપાસકેહીતિ સમાસો. તાદિસે ઠાને પાકારાદિપરિક્ખેપેન ભવિતબ્બન્તિ પરિક્ખિત્તેતિ વિઞ્ઞાયતિ. સો ચ ઉચ્ચતો સહસેય્યપ્પહોનકે વુત્તનયોતિ વદન્તિ . સયન્તેનાતિ પાદે ભૂમિતો મોચેત્વા નિપજ્જન્તેન. પરિવત્તકન્તિ સંવરણવિવરણવસેન ઇતો ચિતો ચ પરિવત્તનયોગ્ગં. દ્વારન્તિ અન્તમસો દુસ્સસાણિદ્વારમ્પિ. બન્ધેય્યાતિ સબ્બન્તિમેન વિધિના યાવતા સીસં ન પવિસતિ, તાવતાપિ બન્ધેય્ય, સંવરેય્યાતિ વુત્તં હોતિ.
335. Sadvārabandhane sodukkhalakapāsake ṭhāne divā sayantena parivattakaṃ dvāraṃ bandheyyāti sambandho. Dvārañca dvārabandhanañca dvārabandhanāni majjhepadalopavasena, bandhana-saddeneva vā dvārabāhā vuccanti, saha dvārabandhanehīti sadvārabandhanaṃ, ṭhānaṃ. Heṭṭhā udukkhalakañca upari pāsako ca, saha udukkhalapāsakehīti samāso. Tādise ṭhāne pākārādiparikkhepena bhavitabbanti parikkhitteti viññāyati. So ca uccato sahaseyyappahonake vuttanayoti vadanti . Sayantenāti pāde bhūmito mocetvā nipajjantena. Parivattakanti saṃvaraṇavivaraṇavasena ito cito ca parivattanayoggaṃ. Dvāranti antamaso dussasāṇidvārampi. Bandheyyāti sabbantimena vidhinā yāvatā sīsaṃ na pavisati, tāvatāpi bandheyya, saṃvareyyāti vuttaṃ hoti.
૩૩૬. આભોગો ચાપીતિ ‘‘એસ જગ્ગિસ્સતી’’તિ આભોગો ચાપિ. ચ-સદ્દેન ‘‘દ્વારં જગ્ગાહી’’તિ વચનમ્પિ સમુચ્ચિનોતિ. સવસે તં આકારં વિનાતિ સસ્સ અત્તનો વસે આયત્તે ઠાને, યત્થ પન બહૂનં સઞ્ચરણત્તા દ્વારં સંવુતમ્પિ સંવુતટ્ઠાને ન તિટ્ઠતિ, દ્વારં અલભન્તા પાકારં અભિરુહિત્વાપિ વિચરન્તિ, તાદિસે પરિવેણે સંવરણકિચ્ચં નત્થિ. અથ વા સસ્સ વસો આયત્તો, ન યક્ખાદીનં તેહિ ગહિતકત્તસ્સ, બન્ધિત્વા નિપજ્જાપિતત્તસ્સ ચ અભાવેનાતિ સવસો. તસ્મિં સતિ પુબ્બે વુત્તદ્વારં સંવરણઆભોગકરણવચનસઙ્ખાતં આકારન્તિ અત્થો.
336.Ābhogo cāpīti ‘‘esa jaggissatī’’ti ābhogo cāpi. Ca-saddena ‘‘dvāraṃ jaggāhī’’ti vacanampi samuccinoti. Savase taṃ ākāraṃ vināti sassa attano vase āyatte ṭhāne, yattha pana bahūnaṃ sañcaraṇattā dvāraṃ saṃvutampi saṃvutaṭṭhāne na tiṭṭhati, dvāraṃ alabhantā pākāraṃ abhiruhitvāpi vicaranti, tādise pariveṇe saṃvaraṇakiccaṃ natthi. Atha vā sassa vaso āyatto, na yakkhādīnaṃ tehi gahitakattassa, bandhitvā nipajjāpitattassa ca abhāvenāti savaso. Tasmiṃ sati pubbe vuttadvāraṃ saṃvaraṇaābhogakaraṇavacanasaṅkhātaṃ ākāranti attho.
૩૩૭. રતનાનીતિ મુત્તાદીનિ દસવિધાનિ. તત્થ પન જાતિફલિકં ઉપાદાય સબ્બોપિ મણિ વેળુરિયોપિ લોહિતઙ્કો મસારગલ્લો ચ ધોતાપિ અધોતવિદ્ધાપિ અનામાસા, કાચમણિ ચ પાનીયસઙ્ખો ધોતો અધોતોપિ આમાસા, સિલા ધોતવિદ્ધા સુવણ્ણેન સદ્ધિં પચિતા મુગ્ગવણ્ણા ચ અનામાસા. ચેતિયઘરગોપકાનં સુવણ્ણચેતિયે કચવરમેવ હરિતું વટ્ટતિ. આરકૂટલોહમ્પિ જાતરૂપગતિકમેવ. ઇત્થિરૂપાનીતિ અન્તમસો પિટ્ઠમયઇત્થિરૂપાનિપિ. ધઞ્ઞન્તિ અન્તમસો તત્થજાતકમ્પિ મગ્ગે પસારિતમ્પિ સત્તવિધં ધઞ્ઞં. કીળાવસેન અપરણ્ણાનિ તાલફલાદીનિપિ અનામાસાનિ, પસારિતમ્પિ ન મદ્દન્તેન ગન્તબ્બં, અસતિ મગ્ગે મગ્ગં અધિટ્ઠાય ગન્તબ્બં. ઇત્થિપસાધનન્તિ અન્તમસો પિળન્ધનત્થાય ઠપિતં નિવાસનતાલપણ્ણમુદ્દિકમ્પિ.
337.Ratanānīti muttādīni dasavidhāni. Tattha pana jātiphalikaṃ upādāya sabbopi maṇi veḷuriyopi lohitaṅko masāragallo ca dhotāpi adhotaviddhāpi anāmāsā, kācamaṇi ca pānīyasaṅkho dhoto adhotopi āmāsā, silā dhotaviddhā suvaṇṇena saddhiṃ pacitā muggavaṇṇā ca anāmāsā. Cetiyagharagopakānaṃ suvaṇṇacetiye kacavarameva harituṃ vaṭṭati. Ārakūṭalohampi jātarūpagatikameva. Itthirūpānīti antamaso piṭṭhamayaitthirūpānipi. Dhaññanti antamaso tatthajātakampi magge pasāritampi sattavidhaṃ dhaññaṃ. Kīḷāvasena aparaṇṇāni tālaphalādīnipi anāmāsāni, pasāritampi na maddantena gantabbaṃ, asati magge maggaṃ adhiṭṭhāya gantabbaṃ. Itthipasādhananti antamaso piḷandhanatthāya ṭhapitaṃ nivāsanatālapaṇṇamuddikampi.
૩૩૮. સિત્થતેલોદતેલેહીતિ મધુસિત્થકનિય્યાસાદીસુ યેન કેનચિ તેલમિસ્સકસિલેસેન ચ ઉદકમિસ્સકતેલેન ચ. ફણહત્થફણેહીતિ ફણમિવ ફણં, અઙ્ગુલીહિ ફણકિચ્ચકરણેન હત્થોયેવ ફણં હત્થફણં, દન્તમયાદિ યં કિઞ્ચિ ફણઞ્ચેવ હત્થફણઞ્ચાતિ દ્વન્દો. ઓસણ્ઠેય્યાતિ ઓલિખિત્વા સન્નિસીદાપેય્ય.
338.Sitthatelodatelehīti madhusitthakaniyyāsādīsu yena kenaci telamissakasilesena ca udakamissakatelena ca. Phaṇahatthaphaṇehīti phaṇamiva phaṇaṃ, aṅgulīhi phaṇakiccakaraṇena hatthoyeva phaṇaṃ hatthaphaṇaṃ, dantamayādi yaṃ kiñci phaṇañceva hatthaphaṇañcāti dvando. Osaṇṭheyyāti olikhitvā sannisīdāpeyya.
૩૩૯. એકપાવુરણા વા એકત્થરણા વા ન તુવટ્ટયું, એકમઞ્ચે ન તુવટ્ટયુન્તિ યોજના. એકં પાવુરણં એકં અત્થરણં એતેસન્તિ વિગ્ગહો. ન તુવટ્ટયુન્તિ ન નિપજ્જેય્યું. એકસ્મિં ભાજને વાપિ ન ભુઞ્જેય્યુન્તિ યોજેતબ્બં.
339. Ekapāvuraṇā vā ekattharaṇā vā na tuvaṭṭayuṃ, ekamañce na tuvaṭṭayunti yojanā. Ekaṃ pāvuraṇaṃ ekaṃ attharaṇaṃ etesanti viggaho. Na tuvaṭṭayunti na nipajjeyyuṃ. Ekasmiṃ bhājane vāpi na bhuñjeyyunti yojetabbaṃ.
૩૪૦. મનુસ્સાનં પમાણઙ્ગુલેન અટ્ઠ અઙ્ગુલાનિ યસ્સ, અધિકેન સહિતં અટ્ઠઙ્ગુલન્તિ સમાસો. લસુણં મગધેસુ જાતં આમલકભણ્ડિકં લસુણં ન ખાદેય્યાતિ સમ્બન્ધો. ન અકલ્લકોતિ અગિલાનો.
340. Manussānaṃ pamāṇaṅgulena aṭṭha aṅgulāni yassa, adhikena sahitaṃ aṭṭhaṅgulanti samāso. Lasuṇaṃ magadhesu jātaṃ āmalakabhaṇḍikaṃ lasuṇaṃ na khādeyyāti sambandho. Na akallakoti agilāno.
૩૪૧. હીનુક્કટ્ઠેહિ જાતિઆદીહિ ઉક્કટ્ઠં વા હીનં વા ઉજું વા અઞ્ઞાપદેસેન વા દવા વદે, દુબ્ભાસિતન્તિ સમ્બન્ધો. જાતિઆદીહીતિ જાતિનામગોત્તકમ્મસિપ્પઆબાધલિઙ્ગકિલેસઆપત્તિઅક્કોસેહિ . ઉક્કટ્ઠન્તિ જાત્યાદીહિયેવ ઉક્કટ્ઠં ઉપસમ્પન્નં અનુપસમ્પન્નં વા. દવાતિ કેળિહસાધિપ્પાયતાય. ઉજું વાતિ ‘‘ચણ્ડાલોસી’’તિઆદિના નયેન. અઞ્ઞાપદેસેન વાતિ ‘‘સન્તિ ઇધેકચ્ચે ચણ્ડાલા’’તિઆદિના નયેન.
341. Hīnukkaṭṭhehi jātiādīhi ukkaṭṭhaṃ vā hīnaṃ vā ujuṃ vā aññāpadesena vā davā vade, dubbhāsitanti sambandho. Jātiādīhīti jātināmagottakammasippaābādhaliṅgakilesaāpattiakkosehi . Ukkaṭṭhanti jātyādīhiyeva ukkaṭṭhaṃ upasampannaṃ anupasampannaṃ vā. Davāti keḷihasādhippāyatāya. Ujuṃ vāti ‘‘caṇḍālosī’’tiādinā nayena. Aññāpadesena vāti ‘‘santi idhekacce caṇḍālā’’tiādinā nayena.
૩૪૨. દીઘે નખેતિ મંસપ્પમાણતો. દીઘે કેસેતિ દ્વઙ્ગુલતો. સચેપિ ન દીઘા, દુમાસતો એકદિવસમ્પિ અતિક્કામેતું ન લભતિ. દીઘે નાસલોમેતિ નાસતો બહિ નિક્ખન્તે. વીસતિમટ્ઠન્તિ વીસતિયા નખાનં મટ્ઠઞ્ચ. સમ્બાધેતિ ઉભોસુ ઉપકચ્છકેસુ, મુત્તકરણે ચ લોમહારણઞ્ચ ન લબ્ભાતિ સમ્બન્ધનીયં. ન લબ્ભાતિ એતે મટ્ઠાદયો ન લબ્ભન્તીતિ અત્થો, નિપાતો વા લબ્ભાતિ. આબાધપ્પચ્ચયા પન સમ્બાધે લોમં સંહરિતું વટ્ટતિ.
342.Dīghe nakheti maṃsappamāṇato. Dīghe keseti dvaṅgulato. Sacepi na dīghā, dumāsato ekadivasampi atikkāmetuṃ na labhati. Dīghe nāsalometi nāsato bahi nikkhante. Vīsatimaṭṭhanti vīsatiyā nakhānaṃ maṭṭhañca. Sambādheti ubhosu upakacchakesu, muttakaraṇe ca lomahāraṇañca na labbhāti sambandhanīyaṃ. Na labbhāti ete maṭṭhādayo na labbhantīti attho, nipāto vā labbhāti. Ābādhappaccayā pana sambādhe lomaṃ saṃharituṃ vaṭṭati.
૩૪૩. સઙ્ઘુદ્દિટ્ઠં વા સઙ્ઘિકં વા સયનાસનં યથાવુડ્ઢં ન બાધેય્યાતિ યોજના. સઙ્ઘસ્સ ઉદ્દિટ્ઠં સઙ્ઘુદ્દિટ્ઠં, સઙ્ઘં ઉદ્દિસ્સ કતન્તિ અધિપ્પાયો. યો યો વુડ્ઢો યથાવુડ્ઢં, વુડ્ઢપ્પટિપાટિયાતિ અત્થો. ન બાધેય્યાતિ ન પટિબાહેય્ય. અલ્લપાદા નામ યેહિ અક્કન્તટ્ઠાને ઉદકં પઞ્ઞાયતિ. સયનાસનન્તિ મઞ્ચપીઠાદિ, ઇમિના પરિભણ્ડકતા ભૂમીતિપિ ઉપલક્ખિતા. સુધોતપાદકં વાપિ સઉપાહનો તથેવાતિ સમ્બન્ધો. સુધોતપાદકન્તિ ધોતપાદેહેવ અક્કમિતબ્બટ્ઠાનં. ધોતા પાદા યસ્સ અક્કમનસ્સાતિ કિરિયાવિસેસનસમાસો. યદિ પન તત્થ નેવાસિકા અધોતપાદેહિપિ વળઞ્જેન્તિ, તથેવ વળઞ્જેતું વટ્ટતિ. તથેવાતિ પરિભણ્ડકતં ભૂમિં સેનાસનં વા નક્કમેતિ અત્થો.
343. Saṅghuddiṭṭhaṃ vā saṅghikaṃ vā sayanāsanaṃ yathāvuḍḍhaṃ na bādheyyāti yojanā. Saṅghassa uddiṭṭhaṃ saṅghuddiṭṭhaṃ, saṅghaṃ uddissa katanti adhippāyo. Yo yo vuḍḍho yathāvuḍḍhaṃ, vuḍḍhappaṭipāṭiyāti attho. Na bādheyyāti na paṭibāheyya. Allapādā nāma yehi akkantaṭṭhāne udakaṃ paññāyati. Sayanāsananti mañcapīṭhādi, iminā paribhaṇḍakatā bhūmītipi upalakkhitā. Sudhotapādakaṃ vāpi saupāhano tathevāti sambandho. Sudhotapādakanti dhotapādeheva akkamitabbaṭṭhānaṃ. Dhotā pādā yassa akkamanassāti kiriyāvisesanasamāso. Yadi pana tattha nevāsikā adhotapādehipi vaḷañjenti, tatheva vaḷañjetuṃ vaṭṭati. Tathevāti paribhaṇḍakataṃ bhūmiṃ senāsanaṃ vā nakkameti attho.
૩૪૪. સઙ્ઘાટિયાતિ અધિટ્ઠિતસઙ્ઘાટિયા. પાદે પરિગ્ગહેત્વા આસનં પલ્લત્થો, પલ્લત્થં કરોતીતિ પલ્લત્થાતિધાતુસ્સ પલ્લત્થેતિ રૂપં. વિહારેપિ અન્તરઘરેપિ પલ્લત્થિકાય ન નિસીદેય્યાતિ અધિપ્પાયો, પરિકમ્મકતં ભિત્તાદિન્તિ યોજના. પરિકમ્મકતન્તિ સેતવણ્ણેન વા ચિત્તકમ્મેન વા કતપરિકમ્મં. આદિ-સદ્દો દ્વારવાતપાનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. ન અપસ્સયેતિ ચીવરાદિના અપ્પટિચ્છાદેત્વા અપસ્સયનં ન કરેય્ય. નો ન આચમેતિ નેવ ન આચમે, આચમેય્યાતિ અત્થો. દ્વે પટિસેધા પકતિયત્થં ગમેન્તીતિ. સન્તેતિ ઇમિના ઉદકે અસન્તે અનાપત્તીતિ દીપેતિ.
344.Saṅghāṭiyāti adhiṭṭhitasaṅghāṭiyā. Pāde pariggahetvā āsanaṃ pallattho, pallatthaṃ karotīti pallatthātidhātussa pallattheti rūpaṃ. Vihārepi antaragharepi pallatthikāya na nisīdeyyāti adhippāyo, parikammakataṃ bhittādinti yojanā. Parikammakatanti setavaṇṇena vā cittakammena vā kataparikammaṃ. Ādi-saddo dvāravātapānādiṃ saṅgaṇhāti. Na apassayeti cīvarādinā appaṭicchādetvā apassayanaṃ na kareyya. No na ācameti neva na ācame, ācameyyāti attho. Dve paṭisedhā pakatiyatthaṃ gamentīti. Santeti iminā udake asante anāpattīti dīpeti.
૩૪૫. અકપ્પિયસમાદાનેતિ ભિક્ખૂનં સામણેરાનં અકપ્પિયે સમાદાને. દવાતિ નિપાતો , કીળાધિપ્પાયેનાતિ અત્થો. સિલાપવિજ્ઝનેતિ અન્તમસો હત્થયન્તેનપિ સક્ખરિકાયપિ ખિપને. સભાગાય દેસનાય આવિકમ્મે ચ દુક્કટન્તિ યોજેતબ્બં. સભાગાયાતિ વત્થુવસેન સમાનો ભાગો એતિસ્સા આપત્તિયાતિ વિગ્ગહો. ચ-સદ્દો તાદિસિયા પટિગ્ગહણમત્તં સમુચ્ચિનોતિ.
345.Akappiyasamādāneti bhikkhūnaṃ sāmaṇerānaṃ akappiye samādāne. Davāti nipāto , kīḷādhippāyenāti attho. Silāpavijjhaneti antamaso hatthayantenapi sakkharikāyapi khipane. Sabhāgāya desanāya āvikamme ca dukkaṭanti yojetabbaṃ. Sabhāgāyāti vatthuvasena samāno bhāgo etissā āpattiyāti viggaho. Ca-saddo tādisiyā paṭiggahaṇamattaṃ samuccinoti.
૩૪૬. પટિસ્સવો નામ ‘‘ઉભોપિ મયં ઇધ વસ્સં વસિસ્સામ, એકતો ઉદ્દિસાપેમા’’તિઆદિપટિજાનનં, તસ્સ વિસંવાદો પચ્છા અકરણં પટિસ્સવવિસંવાદો, તસ્મિં, નિમિત્તત્થે ભુમ્મં. સુદ્ધચિત્તસ્સાતિ કથનસમયે ‘‘કરિસ્સામી’’તિ એવં પવત્તચિત્તસ્સ. ઇતરસ્સાતિ અઞ્ઞસ્સ અસુદ્ધચિત્તસ્સ.
346.Paṭissavo nāma ‘‘ubhopi mayaṃ idha vassaṃ vasissāma, ekato uddisāpemā’’tiādipaṭijānanaṃ, tassa visaṃvādo pacchā akaraṇaṃ paṭissavavisaṃvādo, tasmiṃ, nimittatthe bhummaṃ. Suddhacittassāti kathanasamaye ‘‘karissāmī’’ti evaṃ pavattacittassa. Itarassāti aññassa asuddhacittassa.
૩૪૭. કિચ્ચેતિ સુક્ખકટ્ઠાદિગ્ગહણકિચ્ચે સતિ એવ પોરિસં પુરિસપ્પમાણં અભિરુહેય્યાતિ સમ્બન્ધો. આપદાસૂતિ વાળમિગદસ્સનાદીસુ.
347.Kicceti sukkhakaṭṭhādiggahaṇakicce sati eva porisaṃ purisappamāṇaṃ abhiruheyyāti sambandho. Āpadāsūti vāḷamigadassanādīsu.
૩૪૮. પરિસ્સાવનં વિનાતિ સમ્બન્ધો. અદ્ધાનન્તિ હેટ્ઠિમન્તેન અદ્ધયોજનસઙ્ખાતં અદ્ધાનં. સચે ન હોતિ પરિસ્સાવનં વા ધમ્મકરણો વા, સઙ્ઘાટિકણ્ણોપિ અધિટ્ઠાતબ્બો. યાચમાનસ્સાતિ પરિસ્સાવનં યાચન્તસ્સ.
348. Parissāvanaṃ vināti sambandho. Addhānanti heṭṭhimantena addhayojanasaṅkhātaṃ addhānaṃ. Sace na hoti parissāvanaṃ vā dhammakaraṇo vā, saṅghāṭikaṇṇopi adhiṭṭhātabbo. Yācamānassāti parissāvanaṃ yācantassa.
૩૪૯. આબાધપ્પચ્ચયા અઞ્ઞત્ર સેસઙ્ગે ચ અત્તઘાતને ચ દુક્કટન્તિ યોજના. સેસઙ્ગેતિ અઙ્ગજાતતો કણ્ણનાસાદિઅવસેસે અવયવચ્છેદને. અત્તઘાતનેતિ આહારુપચ્છેદાદિના અત્તનો મારણે.
349. Ābādhappaccayā aññatra sesaṅge ca attaghātane ca dukkaṭanti yojanā. Sesaṅgeti aṅgajātato kaṇṇanāsādiavasese avayavacchedane. Attaghātaneti āhārupacchedādinā attano māraṇe.
૩૫૦. તૂલિકાય કયિરમાનં ઇત્થિપુરિસાદિકં ચિત્તઞ્ચ પોત્થકઞ્ચ કટ્ઠાદીસુ કયિરમાનં ચિત્તપોત્થકાનિ, તાનિયેવ રૂપાનીતિ સમાસો. જાતકાદીનિ પન પરેહિ કારાપેતું લબ્ભન્તિ. માલાકમ્માદીનિ સયમ્પિ કાતું લબ્ભન્તિ. આરામારઞ્ઞગેહેસુ ભુઞ્જન્તં ન ઉટ્ઠાપેય્યાતિ યોજેતબ્બં. વિહારસઙ્ખાતો આરામો ચ અરઞ્ઞઞ્ચ અન્તરઘરસઙ્ખાતં ગેહઞ્ચાતિ દ્વન્દો. ‘‘આરામ…પે॰… ગેહેસૂ’’તિ વત્તબ્બે એ-કારસ્સ અ-કારકરણેન ગાથાબન્ધવસેન વુત્તં. ઓકાસે કતે પન ‘‘પવિસથા’’તિ વુત્તે ચ પવિસિતબ્બં ઉપનિસીદિતબ્બઞ્ચ.
350. Tūlikāya kayiramānaṃ itthipurisādikaṃ cittañca potthakañca kaṭṭhādīsu kayiramānaṃ cittapotthakāni, tāniyeva rūpānīti samāso. Jātakādīni pana parehi kārāpetuṃ labbhanti. Mālākammādīni sayampi kātuṃ labbhanti. Ārāmāraññagehesu bhuñjantaṃ na uṭṭhāpeyyāti yojetabbaṃ. Vihārasaṅkhāto ārāmo ca araññañca antaragharasaṅkhātaṃ gehañcāti dvando. ‘‘Ārāma…pe… gehesū’’ti vattabbe e-kārassa a-kārakaraṇena gāthābandhavasena vuttaṃ. Okāse kate pana ‘‘pavisathā’’ti vutte ca pavisitabbaṃ upanisīditabbañca.
૩૫૧. પુમયુત્તાનિ યાનાનિ ચ સિવિકઞ્ચ હત્થવટ્ટકઞ્ચ પાટઙ્કિઞ્ચ અભિરુહિતું ગિલાનસ્સ કપ્પતેતિ સમ્બન્ધો. પુમયુત્તાનીતિ અસ્સગવાદિપુરિસયુત્તાનિ, ન ધેનુયુત્તાનિ, સારથિ પન ઇત્થી વા હોતુ પુરિસો વા, વટ્ટતિ. હત્થવટ્ટકેપિ એસેવ નયો, યાનાનીતિ રથસકટાદીનિ, સિવિકન્તિ પીઠકસિવિકં, પીઠકયાનન્તિ અત્થો. પાટઙ્કીતિ અન્દોલિકા. ગિલાનસ્સાતિ એત્થ ગિલાનો નામ ન અપ્પકેનપિ સીસાબાધાદિમત્તેન વેદિતબ્બો, યો પન ન સક્કોતિ વિના યાનેન ગન્તું, એવરૂપો વેદિતબ્બો. તથા હિ યાનં અનુજાનન્તેન ભગવતા કોસલેસુ જનપદેસુ ભગવન્તં દસ્સનાય સાવત્થિં ગચ્છન્તં અઞ્ઞતરં ગિલાનં ભિક્ખું ગન્તુમસક્કુણેય્યતાય અઞ્ઞતરસ્મિં રુક્ખમૂલે નિસિન્નં દિસ્વા મનુસ્સેહિ તં પવત્તિં ઞત્વા ‘‘એહિ, ભન્તે, ગમિસ્સામા’’તિ વુત્તે ‘‘નાહં, આવુસો, ગમિસ્સામિ, ગિલાનોમ્હી’’તિ વુત્તવત્થુસ્મિં (મહાવ॰ ૨૫૩) અનુઞ્ઞાતં, તથા વદન્તો ચ સો ભિક્ખુ ગમનુપચ્છેદસાધકમેવ ગેલઞ્ઞં સન્ધાયાહાતિ વિઞ્ઞાયતિ અધિપ્પેતત્થનિપ્ફત્તિયા ઉપચ્છિન્નત્તા, અપિચ યાનેન એકપરિચ્છેદાય ઉપાહનાય પરિચ્છેદં ઠપેન્તેન અટ્ઠકથાચરિયેન ‘‘ગિલાનેન ભિક્ખુના સઉપાહનેનાતિ એત્થ ગિલાનો નામ યો ન સક્કોતિ અનુપાહનેન ગામં પવિસિતુ’’ન્તિ અટ્ઠકથાયં (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૫૬) વુત્તં, તસ્મા યથાવુત્તગિલાનોવ ગિલાનોતિ નિટ્ઠમેત્થ ગન્તબ્બં.
351. Pumayuttāni yānāni ca sivikañca hatthavaṭṭakañca pāṭaṅkiñca abhiruhituṃ gilānassa kappateti sambandho. Pumayuttānīti assagavādipurisayuttāni, na dhenuyuttāni, sārathi pana itthī vā hotu puriso vā, vaṭṭati. Hatthavaṭṭakepi eseva nayo, yānānīti rathasakaṭādīni, sivikanti pīṭhakasivikaṃ, pīṭhakayānanti attho. Pāṭaṅkīti andolikā. Gilānassāti ettha gilāno nāma na appakenapi sīsābādhādimattena veditabbo, yo pana na sakkoti vinā yānena gantuṃ, evarūpo veditabbo. Tathā hi yānaṃ anujānantena bhagavatā kosalesu janapadesu bhagavantaṃ dassanāya sāvatthiṃ gacchantaṃ aññataraṃ gilānaṃ bhikkhuṃ gantumasakkuṇeyyatāya aññatarasmiṃ rukkhamūle nisinnaṃ disvā manussehi taṃ pavattiṃ ñatvā ‘‘ehi, bhante, gamissāmā’’ti vutte ‘‘nāhaṃ, āvuso, gamissāmi, gilānomhī’’ti vuttavatthusmiṃ (mahāva. 253) anuññātaṃ, tathā vadanto ca so bhikkhu gamanupacchedasādhakameva gelaññaṃ sandhāyāhāti viññāyati adhippetatthanipphattiyā upacchinnattā, apica yānena ekaparicchedāya upāhanāya paricchedaṃ ṭhapentena aṭṭhakathācariyena ‘‘gilānena bhikkhunā saupāhanenāti ettha gilāno nāma yo na sakkoti anupāhanena gāmaṃ pavisitu’’nti aṭṭhakathāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 256) vuttaṃ, tasmā yathāvuttagilānova gilānoti niṭṭhamettha gantabbaṃ.
૩૫૨. દવં કરણેતિ કેળિયા કરણે. અઞ્ઞસ્સાતિ અન્તમસો દુસ્સીલસ્સાપિ. ઉપલાળનેતિ ‘‘પત્તં દસ્સામિ, ચીવરં દસ્સામી’’તિઆદિના.
352.Davaṃkaraṇeti keḷiyā karaṇe. Aññassāti antamaso dussīlassāpi. Upalāḷaneti ‘‘pattaṃ dassāmi, cīvaraṃ dassāmī’’tiādinā.
૩૫૩. વિવરિત્વા ન દસ્સયેતિ સમ્બન્ધનીયં. તા ભિક્ખુનિયો.
353. Vivaritvā na dassayeti sambandhanīyaṃ. Tā bhikkhuniyo.
૩૫૪. ઓવાદન્તિ ભિક્ખુનીહિ તેરસિયં વા ચાતુદ્દસિયં વા આગન્ત્વા ઉપોસથં પુચ્છિત્વા ‘‘ચાતુદ્દસો’’તિઆદિના ભિક્ખુના આચિક્ખિતે પુન તાહિ ઉપોસથદિવસે સમાગન્ત્વા ઓવાદૂપસઙ્કમનયાચનં, તં પાતિમોક્ખુદ્દેસકસ્સ આરોચેત્વા તેન કતસન્નિટ્ઠાનં ગહેત્વા પાટિપદે પચ્ચાહરિતબ્બન્તિ અજાનનકં બાલઞ્ચ તથા કાતું અસમત્થં ગિલાનઞ્ચ પાટિપદે ગન્તુકામં ગમિયઞ્ચ વજ્જેત્વા અઞ્ઞસ્સ ગહણપચ્ચાહરણાનિ અકાતું ન વટ્ટતિ. તેન વુત્તં ‘‘ન ગણ્હતો’’તિઆદિ.
354.Ovādanti bhikkhunīhi terasiyaṃ vā cātuddasiyaṃ vā āgantvā uposathaṃ pucchitvā ‘‘cātuddaso’’tiādinā bhikkhunā ācikkhite puna tāhi uposathadivase samāgantvā ovādūpasaṅkamanayācanaṃ, taṃ pātimokkhuddesakassa ārocetvā tena katasanniṭṭhānaṃ gahetvā pāṭipade paccāharitabbanti ajānanakaṃ bālañca tathā kātuṃ asamatthaṃ gilānañca pāṭipade gantukāmaṃ gamiyañca vajjetvā aññassa gahaṇapaccāharaṇāni akātuṃ na vaṭṭati. Tena vuttaṃ ‘‘na gaṇhato’’tiādi.
૩૫૫. લોકાયતન્તિ નિરત્થકકારણપ્પટિસંયુત્તં તિત્થિયસત્થં. તિરચ્છાનવિજ્જા ચ ઇમિનાવ ઉપલક્ખિતા. ન વાચેય્યાતિ પરેસં ન વાચેય્ય. ઇમિનાવ અત્તનો પરિયાપુણનમ્પિ પટિક્ખિત્તં લોકાયતતિરચ્છાનવિજ્જાતિ ચ રાગદોસમોહવડ્ઢાનિ બુદ્ધાદિગરહિતા સગ્ગમોક્ખાનં તિરો તિરિયતો અઞ્ચિતા ગતા પવત્તા કબ્બનાટકાદિકા સબ્બાપિ વિજ્જા અનુલોમવસેન વા વિનયપરિયાયં પત્વા ગરુકે ઠાતબ્બન્તિ વિનયયુત્તિતોપિ સઙ્ગહિતાતિ વેદિતબ્બા. એવઞ્ચ નો ગરૂનમુપદેસો. પેળાયપીતિ યત્થ પાતિં ઠપેત્વા સુખિનો ભુઞ્જન્તિ, તમ્બલોહેન રજતેન વા કતાય તાય આસિત્તકૂપધાનસઙ્ખાતાય પેળાય ઠપેત્વા.
355.Lokāyatanti niratthakakāraṇappaṭisaṃyuttaṃ titthiyasatthaṃ. Tiracchānavijjā ca imināva upalakkhitā. Na vāceyyāti paresaṃ na vāceyya. Imināva attano pariyāpuṇanampi paṭikkhittaṃ lokāyatatiracchānavijjāti ca rāgadosamohavaḍḍhāni buddhādigarahitā saggamokkhānaṃ tiro tiriyato añcitā gatā pavattā kabbanāṭakādikā sabbāpi vijjā anulomavasena vā vinayapariyāyaṃ patvā garuke ṭhātabbanti vinayayuttitopi saṅgahitāti veditabbā. Evañca no garūnamupadeso. Peḷāyapīti yattha pātiṃ ṭhapetvā sukhino bhuñjanti, tambalohena rajatena vā katāya tāya āsittakūpadhānasaṅkhātāya peḷāya ṭhapetvā.
૩૫૬. પારુતઞ્ચ નિવાસનઞ્ચ, ગિહીનં હત્થિસોણ્ડાદિવસેન પારુતનિવાસનં યસ્સ પારુપનસ્સ નિવાસનસ્સાતિ કિરિયાવિસેસનસમાસો . ગિહિપારુતનિવાસનં ન પારુપે ન નિવાસેય્યાતિ સમ્બન્ધો. સંવેલ્લિયં ન નિવાસેય્યાતિ મલ્લકમ્મકરાદયો વિય કચ્છં કત્વા ન નિવાસેય્ય. એવં નિવાસેતું ગિલાનસ્સાપિ મગ્ગપ્પટિપન્નસ્સાપિ ન વટ્ટતિ. યમ્પિ મગ્ગં ગચ્છન્તા એકં વા દ્વે વા કોણે ઉક્ખિપિત્વા અન્તરવાસકસ્સ ઉપરિ લગ્ગન્તિ, ન વટ્ટતિ. એવં અપારુપિત્વા અનિવાસેત્વા ચ નિબ્બિકારં પરિમણ્ડલં પારુપિતબ્બં તિમણ્ડલં પટિચ્છાદેન્તેન પરિમણ્ડલં નિવાસેતબ્બઞ્ચ, તથા અપારુપિત્વા અનિવાસેત્વા ચ આરામે વા અન્તરઘરે વા અનાદરેન યં કિઞ્ચિ વિકારં કરોન્તસ્સ દુક્કટં. દાયન્તિ વનં. નાલિમ્પયેય્યાતિ ‘‘સબ્બૂપકારાનિ વિનસ્સન્તૂ’’તિ વા ખિડ્ડાધિપ્પાયેન વા નાલિમ્પયેય્ય.
356. Pārutañca nivāsanañca, gihīnaṃ hatthisoṇḍādivasena pārutanivāsanaṃ yassa pārupanassa nivāsanassāti kiriyāvisesanasamāso . Gihipārutanivāsanaṃ na pārupe na nivāseyyāti sambandho. Saṃvelliyaṃ na nivāseyyāti mallakammakarādayo viya kacchaṃ katvā na nivāseyya. Evaṃ nivāsetuṃ gilānassāpi maggappaṭipannassāpi na vaṭṭati. Yampi maggaṃ gacchantā ekaṃ vā dve vā koṇe ukkhipitvā antaravāsakassa upari lagganti, na vaṭṭati. Evaṃ apārupitvā anivāsetvā ca nibbikāraṃ parimaṇḍalaṃ pārupitabbaṃ timaṇḍalaṃ paṭicchādentena parimaṇḍalaṃ nivāsetabbañca, tathā apārupitvā anivāsetvā ca ārāme vā antaraghare vā anādarena yaṃ kiñci vikāraṃ karontassa dukkaṭaṃ. Dāyanti vanaṃ. Nālimpayeyyāti ‘‘sabbūpakārāni vinassantū’’ti vā khiḍḍādhippāyena vā nālimpayeyya.
૩૫૭. વડ્ઢિં નો પયોજયે અઞ્ઞાતકપ્પવારિતે નો યાચેતિ યોજના. અઞ્ઞસ્સાતિ સહધમ્મિકસ્સાપિ. કતિપાહં ભુત્વા વાતિ યોજનીયં. પુનોતિ નિપાતો.
357. Vaḍḍhiṃ no payojaye aññātakappavārite no yāceti yojanā. Aññassāti sahadhammikassāpi. Katipāhaṃ bhutvā vāti yojanīyaṃ. Punoti nipāto.
૩૫૮. દણ્ડિનં ઞત્વા વા અઞત્વા વા ઉદ્દિસ્સ રક્ખં યાચને દણ્ડિતે દણ્ડો અસ્સ ગીવાતિ યોજના. દણ્ડં ગણ્હતીતિ પચ્ચયન્તસ્સ દણ્ડિનં દણ્ડગ્ગહણન્તિ અત્થો. ઉદ્દિસ્સાતિ ‘‘અમ્હાકં વિહારે અસુકેન ચ અસુકેન ચ ઇદં નામ કત’’ન્તિ, ‘‘કરિસ્સ’’ન્તિ વા એવં અતીતં વા અનાગતં વા આરબ્ભ. યાચનેતિ વોહારિકેસુ યાચને સતિ. દણ્ડિતેતિ તેહિ દણ્ડે ગહિતે સો દણ્ડો અસ્સ યાચકસ્સ ભિક્ખુનો ગીવા, ઇણં હોતીતિ અત્થો. વોહારિકેહિ પન ‘‘કેના’’તિ વુત્તે ‘‘અસુકેનાતિ વત્તું અમ્હાકં ન વટ્ટતિ, તુમ્હેયેવ જાનિસ્સથ, કેવલઞ્હિ મયં રક્ખં યાચામ, તં નો દેથ, અવહટભણ્ડઞ્ચ મં આહરાપેથા’’તિ વત્તબ્બં . એવં અનોદિસ્સ આચિક્ખણા હોતિ, સા વટ્ટતિ. પારાજિકાદિકાતિ પારાજિકથુલ્લચ્ચયદુક્કટાનિ.
358. Daṇḍinaṃ ñatvā vā añatvā vā uddissa rakkhaṃ yācane daṇḍite daṇḍo assa gīvāti yojanā. Daṇḍaṃ gaṇhatīti paccayantassa daṇḍinaṃ daṇḍaggahaṇanti attho. Uddissāti ‘‘amhākaṃ vihāre asukena ca asukena ca idaṃ nāma kata’’nti, ‘‘karissa’’nti vā evaṃ atītaṃ vā anāgataṃ vā ārabbha. Yācaneti vohārikesu yācane sati. Daṇḍiteti tehi daṇḍe gahite so daṇḍo assa yācakassa bhikkhuno gīvā, iṇaṃ hotīti attho. Vohārikehi pana ‘‘kenā’’ti vutte ‘‘asukenāti vattuṃ amhākaṃ na vaṭṭati, tumheyeva jānissatha, kevalañhi mayaṃ rakkhaṃ yācāma, taṃ no detha, avahaṭabhaṇḍañca maṃ āharāpethā’’ti vattabbaṃ . Evaṃ anodissa ācikkhaṇā hoti, sā vaṭṭati. Pārājikādikāti pārājikathullaccayadukkaṭāni.
૩૫૯.
359.
‘‘હરન્તેસુ પરિક્ખારં,
‘‘Harantesu parikkhāraṃ,
ચોરો ચોરોતિ ભાસિતે;
Coro coroti bhāsite;
અનત્થાયેસં ગણ્હન્તે’’તિ. –
Anatthāyesaṃ gaṇhante’’ti. –
પાઠેહિ ભવિતબ્બં. એવઞ્હિ સતિ ‘‘હરન્તેસૂ’’તિ બહુવચનેન સહ ઘટતે. પરિક્ખારં હરન્તેસુ એસં અનત્થાય ‘‘ચોરો ચોરો’’તિ ભાસિતે દણ્ડં ગણ્હન્તે તત્તકં અસ્સ ગીવાતિ યોજેતબ્બં. હરન્તેસૂતિ ચોરેસુ ગહેત્વા ગચ્છન્તેસુ. એસન્તિ ચોરાનં. ગણ્હન્તેતિ વોહારિકજને ગણ્હન્તે. યત્તકં ગહિતં, તત્તકં અસ્સ ભિક્ખુનો ગીવા, ભણ્ડદેય્યં હોતીતિ અત્થો.
Pāṭhehi bhavitabbaṃ. Evañhi sati ‘‘harantesū’’ti bahuvacanena saha ghaṭate. Parikkhāraṃ harantesu esaṃ anatthāya ‘‘coro coro’’ti bhāsite daṇḍaṃ gaṇhante tattakaṃ assa gīvāti yojetabbaṃ. Harantesūti coresu gahetvā gacchantesu. Esanti corānaṃ. Gaṇhanteti vohārikajane gaṇhante. Yattakaṃ gahitaṃ, tattakaṃ assa bhikkhuno gīvā, bhaṇḍadeyyaṃ hotīti attho.
૩૬૦. પાકારકુટ્ટાનં બહિ વળઞ્જે વાપિ વીહાદિનાળિકેરાદિરોપિમે હરિતે વાપિ વિઘાસુચ્ચારસઙ્કારમુત્તં નાવલોકિય છડ્ડેય્ય, દુક્કટન્તિ સમ્બન્ધો. વળઞ્જે નાવલોકિયાતિ ચ ઇમિના ઓલોકેત્વા વા અવળઞ્જે વા વિઘાસાદીનિ છડ્ડેન્તસ્સ અનાપત્તીતિ દીપેતિ. વીહિ આદિ યેસં સાલિઆદીનં તે વીહાદયો, નાળિકેરો આદિ યેસં અમ્બપનસાદીનં તે નાળિકેરાદયો, વીહાદયો ચ નાળિકેરાદયો ચાતિ દ્વન્દો, તેસં રોપો, તેન નિબ્બત્તં વીહાદિ…પે॰… રોપિમં. હરિતેતિ હરિતટ્ઠાને. વિઘાસો નામ ઉચ્છિટ્ઠોદકચલકાદિ.
360. Pākārakuṭṭānaṃ bahi vaḷañje vāpi vīhādināḷikerādiropime harite vāpi vighāsuccārasaṅkāramuttaṃ nāvalokiya chaḍḍeyya, dukkaṭanti sambandho. Vaḷañje nāvalokiyāti ca iminā oloketvā vā avaḷañje vā vighāsādīni chaḍḍentassa anāpattīti dīpeti. Vīhi ādi yesaṃ sāliādīnaṃ te vīhādayo, nāḷikero ādi yesaṃ ambapanasādīnaṃ te nāḷikerādayo, vīhādayo ca nāḷikerādayo cāti dvando, tesaṃ ropo, tena nibbattaṃ vīhādi…pe… ropimaṃ. Hariteti haritaṭṭhāne. Vighāso nāma ucchiṭṭhodakacalakādi.
૩૬૧. ધમ્મયુત્તમ્પિ નચ્ચઞ્ચ ગીતઞ્ચ વાદિતઞ્ચ યોજાપેતુઞ્ચ પયોજેતુઞ્ચ પયુત્તાનિ પસ્સિતુઞ્ચ ‘‘ઉપહારં કરોમા’’તિ વુત્તે સમ્પટિચ્છિતું વા ન લબ્ભન્તિ સમ્બન્ધો. ધમ્મયુત્તમ્પીતિ રતનત્તયગુણૂપસંહિતતાય અન્તમસો ધમ્મેન પુઞ્ઞેન સંયુત્તમ્પિ. નચ્ચન્તિ અન્તમસો મોરસુકમક્કટાદીનં નચ્ચમ્પિ. ગીતન્તિ અન્તમસો ગીતસ્સ પુબ્બભાગે કયિરમાનં દન્તગીતમ્પિ. વાદિતન્તિ અન્તમસો ઉદકભેરિવાદિતમ્પિ. યોજાપેતુન્તિ અઞ્ઞેહિ કારાપેતું. પયોજેતુન્તિ અત્તના કાતું. આયતકેન ગીતસ્સરેન ધમ્મમ્પિ ભાસિતું ન વટ્ટતિ. પયુત્તાનીતિ પરેહિ યેહિ કેહિચિ કતાનિ. પસ્સિતુન્તિ ઇમિના અનોલોચનદસ્સનમ્પિ ગહિતન્તિ સોતુન્તિપિ અત્થો વિઞ્ઞાયતિ. અન્તરારામે ઠિતસ્સ પસ્સતો અનાપત્તિ. વીથિયં ઠત્વા ગીવં પરિવત્તેત્વા પસ્સતોપિ આપત્તિયેવ. યેન કેનચિ કરણીયેન ગતટ્ઠાને પસ્સતિ, સુણાતિ વા, અનાપત્તિ. સમ્પટિચ્છિતુન્તિ ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિતું. ‘‘ઉપહારકરણં નામ સુન્દર’’ન્તિ વત્તું વટ્ટતિ. વા-સદ્દો સમુચ્ચયે.
361. Dhammayuttampi naccañca gītañca vāditañca yojāpetuñca payojetuñca payuttāni passituñca ‘‘upahāraṃ karomā’’ti vutte sampaṭicchituṃ vā na labbhanti sambandho. Dhammayuttampīti ratanattayaguṇūpasaṃhitatāya antamaso dhammena puññena saṃyuttampi. Naccanti antamaso morasukamakkaṭādīnaṃ naccampi. Gītanti antamaso gītassa pubbabhāge kayiramānaṃ dantagītampi. Vāditanti antamaso udakabherivāditampi. Yojāpetunti aññehi kārāpetuṃ. Payojetunti attanā kātuṃ. Āyatakena gītassarena dhammampi bhāsituṃ na vaṭṭati. Payuttānīti parehi yehi kehici katāni. Passitunti iminā anolocanadassanampi gahitanti sotuntipi attho viññāyati. Antarārāme ṭhitassa passato anāpatti. Vīthiyaṃ ṭhatvā gīvaṃ parivattetvā passatopi āpattiyeva. Yena kenaci karaṇīyena gataṭṭhāne passati, suṇāti vā, anāpatti. Sampaṭicchitunti ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchituṃ. ‘‘Upahārakaraṇaṃ nāma sundara’’nti vattuṃ vaṭṭati. Vā-saddo samuccaye.
૩૬૨. ‘‘કીળત્થં કતં રાજાગાર’’ન્તિઆદિના સમ્બન્ધિતબ્બં. ચિત્તેન વિચિત્તકં આગારં ચિત્તાગારકં.
362. ‘‘Kīḷatthaṃ kataṃ rājāgāra’’ntiādinā sambandhitabbaṃ. Cittena vicittakaṃ āgāraṃ cittāgārakaṃ.
૩૬૩. આસનેન નવે ન પટિબાહેય્યાતિ યોજના. આસનેનાતિ આસનતો. ન પટિબાહેય્યાતિ ન ઉટ્ઠાપેય્ય. ઉણ્હે ચીવરં ન નિદહેય્યાતિ યોજનીયં. ન નિદહેય્યાતિ અધિકં ન નિદહેય્ય. ગરુનાતિ આચરિયુપજ્ઝાયેન. પણામિતોતિ ‘‘મા ઇધ પવિસા’’તિઆદિના નિક્કડ્ઢિતો.
363. Āsanena nave na paṭibāheyyāti yojanā. Āsanenāti āsanato. Na paṭibāheyyāti na uṭṭhāpeyya. Uṇhe cīvaraṃ na nidaheyyāti yojanīyaṃ. Na nidaheyyāti adhikaṃ na nidaheyya. Garunāti ācariyupajjhāyena. Paṇāmitoti ‘‘mā idha pavisā’’tiādinā nikkaḍḍhito.
૩૬૪. સત્તહિ આપત્તીહિ ચ ભિક્ખું વાપિ અઞ્ઞેનેવ ચ ઉપાસકં વાપિ પરમ્મુખા અક્કોસને દુક્કટન્તિ યોજેતબ્બં. આપત્તીહિ ચાતિ ચ-સદ્દો અવધારણે. અઞ્ઞેનેવ ચાતિ એત્થ એવ ચાતિ નિપાતસમુદાયો, એકો એવ વા અવધારણે, વુત્તતો અઞ્ઞેનેવ ‘‘અસદ્ધો’’તિઆદિનાતિ અત્થો. પરમ્મુખાતિ નિપાતો, તસ્સ અસમ્મુખેતિ અત્થો. સમ્મુખા વદન્તસ્સ પાચિત્તિયં. પાપગરહણવસેન પન વદતો અનાપત્તિ.
364. Sattahi āpattīhi ca bhikkhuṃ vāpi aññeneva ca upāsakaṃ vāpi parammukhā akkosane dukkaṭanti yojetabbaṃ. Āpattīhi cāti ca-saddo avadhāraṇe. Aññeneva cāti ettha eva cāti nipātasamudāyo, eko eva vā avadhāraṇe, vuttato aññeneva ‘‘asaddho’’tiādināti attho. Parammukhāti nipāto, tassa asammukheti attho. Sammukhā vadantassa pācittiyaṃ. Pāpagarahaṇavasena pana vadato anāpatti.
૩૬૫. સદ્ધાદેય્યં સદ્ધાય દાતબ્બં ચીવરઞ્ચ ચ-સદ્દેન અવસેસમ્પિ વિનિપાતેતું નાસેતું ન લબ્ભં, પિતૂનં લબ્ભન્તિ સમ્બન્ધો. ઞાતીનમ્પીતિ પિ-સદ્દો સમ્ભાવને.
365.Saddhādeyyaṃ saddhāya dātabbaṃ cīvarañca ca-saddena avasesampi vinipātetuṃ nāsetuṃ na labbhaṃ, pitūnaṃ labbhanti sambandho. Ñātīnampīti pi-saddo sambhāvane.
૩૬૬. અઞ્ઞત્ર વસ્સંવુત્થો અઞ્ઞતો ભાગં ગણ્હેય્ય, દુક્કટન્તિ સમ્બન્ધો. અઞ્ઞત્રાતિ અઞ્ઞસ્મિં વિહારે. અઞ્ઞતોતિ અઞ્ઞવિહારતો. પટિદેય્યાતિ ગહિતટ્ઠાને દદેય્ય. ગહિતે તસ્મિં વત્થુસ્મિં નટ્ઠે વા જિણ્ણે વા તસ્સ ગીવાહો તીતિ સમ્બન્ધો. ચોદિતો નો દદેય્ય, તેસં ધુરનિક્ખેપતો ભણ્ડગ્ઘકારિયો હોતીતિ યોજના. ચોદિતોતિ વત્થુસામિકેહિ ‘‘દેહી’’તિ વુત્તો. તેસન્તિ તસ્મિં વિહારે લાભીનં ભિક્ખૂનં.
366. Aññatra vassaṃvuttho aññato bhāgaṃ gaṇheyya, dukkaṭanti sambandho. Aññatrāti aññasmiṃ vihāre. Aññatoti aññavihārato. Paṭideyyāti gahitaṭṭhāne dadeyya. Gahite tasmiṃ vatthusmiṃ naṭṭhe vā jiṇṇe vā tassa gīvāho tīti sambandho. Codito no dadeyya, tesaṃ dhuranikkhepato bhaṇḍagghakāriyo hotīti yojanā. Coditoti vatthusāmikehi ‘‘dehī’’ti vutto. Tesanti tasmiṃ vihāre lābhīnaṃ bhikkhūnaṃ.
૩૬૭. સન્તરુત્તરો વા કલ્લો સઉપાહનો વા ગામં ન પવિસેય્ય, ચામરીમકસબીજનિં ન ધારેય્યાતિ યોજનીયં. અન્તરઞ્ચ ઉત્તરઞ્ચ, સહ અન્તરુત્તરેન સન્તરુત્તરો. અગ્ગળગુત્તે વિહારે સઙ્ઘાટિં નિક્ખિપિત્વા ગન્તું વટ્ટતિ. આરઞ્ઞકેન પન ભણ્ડુક્ખલિકાય પક્ખિપિત્વા પાસાણરુક્ખસુસિરાદીસુ પટિચ્છન્નેસુ ઠપેત્વા ગન્તબ્બં. અન્તરુત્તરાનં નિક્ખેપે અયમેવ નયો. કલ્લોતિ અગિલાનો. મકસાનં બીજની મકસબીજની, ચમરીનં વાળેહિ કતા મકસબીજનીતિ સમાસો.
367. Santaruttaro vā kallo saupāhano vā gāmaṃ na paviseyya, cāmarīmakasabījaniṃ na dhāreyyāti yojanīyaṃ. Antarañca uttarañca, saha antaruttarena santaruttaro. Aggaḷagutte vihāre saṅghāṭiṃ nikkhipitvā gantuṃ vaṭṭati. Āraññakena pana bhaṇḍukkhalikāya pakkhipitvā pāsāṇarukkhasusirādīsu paṭicchannesu ṭhapetvā gantabbaṃ. Antaruttarānaṃ nikkhepe ayameva nayo. Kalloti agilāno. Makasānaṃ bījanī makasabījanī, camarīnaṃ vāḷehi katā makasabījanīti samāso.
૩૬૮. આરામતો બહીતિ સમ્બન્ધનીયં. આરામતોતિ આરામૂપચારતો. ન ધારેય્યાતિ અગિલાનો ન ધારેય્ય. યસ્સ પન કાયદાહો વા પિત્તકોપો વા હોતિ, ચક્ખુ વા દુબ્બલં, અઞ્ઞો વા કોચિ આબાધો વિના છત્તેન ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ ગામે વા અરઞ્ઞે વા છત્તં વટ્ટતિ. ગુત્તિયા લબ્ભતીતિ વસ્સે ચીવરગુત્તત્થં, વાળમિગચોરભયેસુ અત્તગુત્તત્થમ્પિ લબ્ભતીતિ અત્થો. એકપણ્ણછત્તં પન સબ્બત્થેવ વટ્ટતિ.
368. Ārāmato bahīti sambandhanīyaṃ. Ārāmatoti ārāmūpacārato. Na dhāreyyāti agilāno na dhāreyya. Yassa pana kāyadāho vā pittakopo vā hoti, cakkhu vā dubbalaṃ, añño vā koci ābādho vinā chattena uppajjati, tassa gāme vā araññe vā chattaṃ vaṭṭati. Guttiyā labbhatīti vasse cīvaraguttatthaṃ, vāḷamigacorabhayesu attaguttatthampi labbhatīti attho. Ekapaṇṇachattaṃ pana sabbattheva vaṭṭati.
૩૬૯. ઉભતોકાજં ન ગાહેય્યાતિ સમ્બન્ધો. ઉભતો દણ્ડસ્સ ઉભયકોટિયં ભારબન્ધકાજં ઉભતોકાજં, અલોપતપ્પુરિસો. એકન્તરિકકાજકન્તિ અન્તરમેવ અન્તરિકં, એકઞ્ચ અન્તરિકઞ્ચાતિ દ્વન્દો, એકન્તરિકે ભારબન્ધકાજન્તિ તપ્પુરિસો એકતોકાજકં, અન્તરિકકાજકન્તિ વુત્તં હોતિ. હત્થે ઓલમ્બો અસ્સ ભારસ્સાતિ સમાસો.
369. Ubhatokājaṃ na gāheyyāti sambandho. Ubhato daṇḍassa ubhayakoṭiyaṃ bhārabandhakājaṃ ubhatokājaṃ, alopatappuriso. Ekantarikakājakanti antarameva antarikaṃ, ekañca antarikañcāti dvando, ekantarike bhārabandhakājanti tappuriso ekatokājakaṃ, antarikakājakanti vuttaṃ hoti. Hatthe olambo assa bhārassāti samāso.
૩૭૦. અનોકાસકતન્તિ ‘‘કરોતુ મે આયસ્મા ઓકાસં, અહં તં વત્તુકામો’’તિ એવં ચોદકેન ઓકાસે કારાપિતે નત્થિ ઓકાસો કતો અનેન ચુદિતકેનાતિ બહુબ્બીહિ. ચોદેય્યાતિ ચાવનઅક્કોસકમ્મવુટ્ઠાનાધિપ્પાયેન ચોદેય્ય. ઉપોસથપ્પવારણટ્ઠપનઅનુવિજ્જધમ્મકથાધિપ્પાયેસુ ઓકાસકમ્મં નત્થિ. સુદ્ધસ્સાતિ અનાપત્તિકતાય સુદ્ધસ્સ. અવત્થુસ્મિન્તિ અકારણે. તથાતિ દુક્કટં અતિદિસતિ. કરોન્તેનાપિ ‘‘ભૂતમેવ નુ ખો આપત્તિં વદતિ, અભૂત’’ન્તિ એવં ઉપપરિક્ખિત્વા કાતબ્બા. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલં તુલયિત્વા ઓકાસં કાતુ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૧૫૩) હિ વુત્તં.
370.Anokāsakatanti ‘‘karotu me āyasmā okāsaṃ, ahaṃ taṃ vattukāmo’’ti evaṃ codakena okāse kārāpite natthi okāso kato anena cuditakenāti bahubbīhi. Codeyyāti cāvanaakkosakammavuṭṭhānādhippāyena codeyya. Uposathappavāraṇaṭṭhapanaanuvijjadhammakathādhippāyesu okāsakammaṃ natthi. Suddhassāti anāpattikatāya suddhassa. Avatthusminti akāraṇe. Tathāti dukkaṭaṃ atidisati. Karontenāpi ‘‘bhūtameva nu kho āpattiṃ vadati, abhūta’’nti evaṃ upaparikkhitvā kātabbā. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, puggalaṃ tulayitvā okāsaṃ kātu’’nti (mahāva. 153) hi vuttaṃ.
૩૭૧. સત્તાનં પકતઙ્ગુલેન અટ્ઠઙ્ગુલાધિકં મઞ્ચપ્પટિપાદં વા ઉચ્ચપાદકં મઞ્ચં વા ન ધારયેતિ યોજના. પકતિયા અઙ્ગુલં પકતઙ્ગુલં. તઞ્ચ વડ્ઢકિઅઙ્ગુલં વેદિતબ્બં. અટ્ઠ ચ તાનિ અઙ્ગુલાનિ ચ, તેહિ તમધિકં યસ્સાતિ સમાસો. મઞ્ચાનં પટિપાદો, યત્થ મઞ્ચપાદે નિક્ખિપન્તિ. અટ્ઠઙ્ગુલતો ઉચ્ચા પાદા યસ્સાતિ બહુબ્બીહિ.
371. Sattānaṃ pakataṅgulena aṭṭhaṅgulādhikaṃ mañcappaṭipādaṃ vā uccapādakaṃ mañcaṃ vā na dhārayeti yojanā. Pakatiyā aṅgulaṃ pakataṅgulaṃ. Tañca vaḍḍhakiaṅgulaṃ veditabbaṃ. Aṭṭha ca tāni aṅgulāni ca, tehi tamadhikaṃ yassāti samāso. Mañcānaṃ paṭipādo, yattha mañcapāde nikkhipanti. Aṭṭhaṅgulato uccā pādā yassāti bahubbīhi.
૩૭૨. મૂગબ્બતાદિન્તિ મૂગાનમિવ તુણ્હીભાવસઙ્ખાતં વતં આદિ યસ્સ ગોવતાદિનો તિત્થિયવતસ્સાતિ સમાસો. ખુરમેવ ભણ્ડં ખુરભણ્ડં. પુબ્બે ન્હાપિતો ન્હાપિતપુબ્બકો, વિસેસનસ્સ પરનિપાતો.
372.Mūgabbatādinti mūgānamiva tuṇhībhāvasaṅkhātaṃ vataṃ ādi yassa govatādino titthiyavatassāti samāso. Khurameva bhaṇḍaṃ khurabhaṇḍaṃ. Pubbe nhāpito nhāpitapubbako, visesanassa paranipāto.
૩૭૩. હત્થકમ્મન્તિ હત્થેન કાતબ્બં વડ્ઢકિઆદીનં કમ્મં. અનુસ્સરણં ‘‘કપ્પિયત્તં મે યેન યાચિતં, અમ્હેહિ ઇમસ્સ દાતબ્બ’’ન્તિ એવં ચિત્તપ્પવત્તિઅનુસારો, તસ્સા યાચનાય અનુસારો તદનુસારો, તતો લદ્ધં યં કિઞ્ચિ ગહેતુન્તિ યોજના. કમ્મતો નિગ્ગતો નિક્કમ્મો, વિઘાસાદાદિ. તં અયાચિત્વાપિ કારેતુન્તિ સમ્બન્ધો. આહરાપેતુન્તિ અરઞ્ઞતો આનેતું. અપરસન્તકન્તિ દારુતિણપલાલાદિકં અપરપરિગ્ગહિતં.