Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    21. பகிண்ணகவக்³கோ³

    21. Pakiṇṇakavaggo

    290.

    290.

    மத்தாஸுக²பரிச்சாகா³ , பஸ்ஸே சே விபுலங் ஸுக²ங்;

    Mattāsukhapariccāgā , passe ce vipulaṃ sukhaṃ;

    சஜே மத்தாஸுக²ங் தீ⁴ரோ, ஸம்பஸ்ஸங் விபுலங் ஸுக²ங்.

    Caje mattāsukhaṃ dhīro, sampassaṃ vipulaṃ sukhaṃ.

    291.

    291.

    பரது³க்கூ²பதா⁴னேன, அத்தனோ 1 ஸுக²மிச்ச²தி;

    Paradukkhūpadhānena, attano 2 sukhamicchati;

    வேரஸங்ஸக்³க³ஸங்ஸட்டோ², வேரா ஸோ ந பரிமுச்சதி.

    Verasaṃsaggasaṃsaṭṭho, verā so na parimuccati.

    292.

    292.

    யஞ்ஹி கிச்சங் அபவித்³த⁴ங் 3, அகிச்சங் பன கயிரதி;

    Yañhi kiccaṃ apaviddhaṃ 4, akiccaṃ pana kayirati;

    உன்னளானங் பமத்தானங், தேஸங் வட்³ட⁴ந்தி ஆஸவா.

    Unnaḷānaṃ pamattānaṃ, tesaṃ vaḍḍhanti āsavā.

    293.

    293.

    யேஸஞ்ச ஸுஸமாரத்³தா⁴, நிச்சங் காயக³தா ஸதி;

    Yesañca susamāraddhā, niccaṃ kāyagatā sati;

    அகிச்சங் தே ந ஸேவந்தி, கிச்சே ஸாதச்சகாரினோ;

    Akiccaṃ te na sevanti, kicce sātaccakārino;

    ஸதானங் ஸம்பஜானானங், அத்த²ங் க³ச்ச²ந்தி ஆஸவா.

    Satānaṃ sampajānānaṃ, atthaṃ gacchanti āsavā.

    294.

    294.

    மாதரங் பிதரங் ஹந்த்வா, ராஜானோ த்³வே ச க²த்தியே;

    Mātaraṃ pitaraṃ hantvā, rājāno dve ca khattiye;

    ரட்ட²ங் ஸானுசரங் ஹந்த்வா, அனீகோ⁴ யாதி ப்³ராஹ்மணோ.

    Raṭṭhaṃ sānucaraṃ hantvā, anīgho yāti brāhmaṇo.

    295.

    295.

    மாதரங் பிதரங் ஹந்த்வா, ராஜானோ த்³வே ச ஸொத்தி²யே;

    Mātaraṃ pitaraṃ hantvā, rājāno dve ca sotthiye;

    வேயக்³க⁴பஞ்சமங் ஹந்த்வா, அனீகோ⁴ யாதி ப்³ராஹ்மணோ.

    Veyagghapañcamaṃ hantvā, anīgho yāti brāhmaṇo.

    296.

    296.

    ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் பபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஸதா³ கோ³தமஸாவகா;

    Suppabuddhaṃ pabujjhanti, sadā gotamasāvakā;

    யேஸங் தி³வா ச ரத்தோ ச, நிச்சங் பு³த்³த⁴க³தா ஸதி.

    Yesaṃ divā ca ratto ca, niccaṃ buddhagatā sati.

    297.

    297.

    ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் பபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஸதா³ கோ³தமஸாவகா;

    Suppabuddhaṃ pabujjhanti, sadā gotamasāvakā;

    யேஸங் தி³வா ச ரத்தோ ச, நிச்சங் த⁴ம்மக³தா ஸதி.

    Yesaṃ divā ca ratto ca, niccaṃ dhammagatā sati.

    298.

    298.

    ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் பபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஸதா³ கோ³தமஸாவகா;

    Suppabuddhaṃ pabujjhanti, sadā gotamasāvakā;

    யேஸங் தி³வா ச ரத்தோ ச, நிச்சங் ஸங்க⁴க³தா ஸதி.

    Yesaṃ divā ca ratto ca, niccaṃ saṅghagatā sati.

    299.

    299.

    ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் பபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஸதா³ கோ³தமஸாவகா;

    Suppabuddhaṃ pabujjhanti, sadā gotamasāvakā;

    யேஸங் தி³வா ச ரத்தோ ச, நிச்சங் காயக³தா ஸதி.

    Yesaṃ divā ca ratto ca, niccaṃ kāyagatā sati.

    300.

    300.

    ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் பபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஸதா³ கோ³தமஸாவகா;

    Suppabuddhaṃ pabujjhanti, sadā gotamasāvakā;

    யேஸங் தி³வா ச ரத்தோ ச, அஹிங்ஸாய ரதோ மனோ.

    Yesaṃ divā ca ratto ca, ahiṃsāya rato mano.

    301.

    301.

    ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் பபு³ஜ்ஜ²ந்தி, ஸதா³ கோ³தமஸாவகா;

    Suppabuddhaṃ pabujjhanti, sadā gotamasāvakā;

    யேஸங் தி³வா ச ரத்தோ ச, பா⁴வனாய ரதோ மனோ.

    Yesaṃ divā ca ratto ca, bhāvanāya rato mano.

    302.

    302.

    து³ப்பப்³ப³ஜ்ஜங் து³ரபி⁴ரமங், து³ராவாஸா க⁴ரா து³கா²;

    Duppabbajjaṃ durabhiramaṃ, durāvāsā gharā dukhā;

    து³க்கோ²ஸமானஸங்வாஸோ, து³க்கா²னுபதிதத்³த⁴கூ³;

    Dukkhosamānasaṃvāso, dukkhānupatitaddhagū;

    தஸ்மா ந சத்³த⁴கூ³ ஸியா, ந ச 5 து³க்கா²னுபதிதோ ஸியா 6.

    Tasmā na caddhagū siyā, na ca 7 dukkhānupatito siyā 8.

    303.

    303.

    ஸத்³தோ⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னோ, யஸோபோ⁴க³ஸமப்பிதோ;

    Saddho sīlena sampanno, yasobhogasamappito;

    யங் யங் பதே³ஸங் ப⁴ஜதி, தத்த² தத்தே²வ பூஜிதோ.

    Yaṃ yaṃ padesaṃ bhajati, tattha tattheva pūjito.

    304.

    304.

    தூ³ரே ஸந்தோ பகாஸெந்தி, ஹிமவந்தோவ பப்³ப³தோ;

    Dūre santo pakāsenti, himavantova pabbato;

    அஸந்தெத்த² ந தி³ஸ்ஸந்தி, ரத்திங் கி²த்தா யதா² ஸரா.

    Asantettha na dissanti, rattiṃ khittā yathā sarā.

    305.

    305.

    ஏகாஸனங் ஏகஸெய்யங், ஏகோ சரமதந்தி³தோ;

    Ekāsanaṃ ekaseyyaṃ, eko caramatandito;

    ஏகோ த³மயமத்தானங், வனந்தே ரமிதோ ஸியா.

    Eko damayamattānaṃ, vanante ramito siyā.

    பகிண்ணகவக்³கோ³ ஏகவீஸதிமோ நிட்டி²தோ.

    Pakiṇṇakavaggo ekavīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. யோ அத்தனோ (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    2. yo attano (syā. pī. ka.)
    3. தத³பவித்³த⁴ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. tadapaviddhaṃ (sī. syā.)
    5. தஸ்மா ந சத்³த⁴கூ³ ந ச (க॰)
    6. து³க்கா²னுபாதிதோ (?)
    7. tasmā na caddhagū na ca (ka.)
    8. dukkhānupātito (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 21. பகிண்ணகவக்³கோ³ • 21. Pakiṇṇakavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact