Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૮૪. પક્ખગણનાદિઉગ્ગહણાનુજાનનકથા

    84. Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanakathā

    ૧૫૬. કતિનં પૂરણીતિ કતિનં તિથીનં પૂરણી. કો દિવસોતિ કિત્તકો દિવસો. અય્યાયત્તન્તિ અય્યેહિ ભિક્ખૂહિ આયત્તં આબદ્ધં. સંહરિત્વાતિ પુન સલાકં સંહરિત્વા. અયં પાઠો કેસુચિ અટ્ઠકથાપોત્થકેસુ નત્થિ. કાલવતોતિ એત્થ વન્તુપચ્ચયો સ્વત્થોતિ આહ ‘‘કાલસ્સેવા’’તિ. એવસદ્દો પન સમ્ભવતો યુજ્જિયતિ. પગેવાતિ પાતોવ.

    156.Katinaṃpūraṇīti katinaṃ tithīnaṃ pūraṇī. Ko divasoti kittako divaso. Ayyāyattanti ayyehi bhikkhūhi āyattaṃ ābaddhaṃ. Saṃharitvāti puna salākaṃ saṃharitvā. Ayaṃ pāṭho kesuci aṭṭhakathāpotthakesu natthi. Kālavatoti ettha vantupaccayo svatthoti āha ‘‘kālassevā’’ti. Evasaddo pana sambhavato yujjiyati. Pagevāti pātova.

    ૧૫૮. સાયમ્પીતિ સાયન્હેપિ. પિસદ્દેન અઞ્ઞમ્પિ સરણકાલં સમ્પિણ્ડેતિ.

    158.Sāyampīti sāyanhepi. Pisaddena aññampi saraṇakālaṃ sampiṇḍeti.

    ૧૫૯. આણાપેતુન્તિ એત્થ અનાણાપેતબ્બભિક્ખૂ અપનેત્વા આણાપેતબ્બભિક્ખૂ દસ્સેતું વુત્તં ‘‘કિઞ્ચિ કમ્મ’’ન્તિઆદિ. સદાકાલમેવ કિઞ્ચિ કમ્મં કરોન્તોતિ યોજના. ધમ્મકથિકાદીસૂતિઆદિસદ્દેન ગણવાચકાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. વારેનાતિ પરિયાયેન. સમ્મુઞ્ચનિન્તિ યટ્ઠિસમ્મુઞ્ચનિં વા મુટ્ઠિસમ્મુઞ્ચનિં વા. સમં, સુટ્ઠુ વા મુઞ્ચતિ સોધેતિ ઇમાયાતિ સમ્મુઞ્ચની, તાલુજો પઠમો. તમ્પીતિ સાખાભઙ્ગમ્પિ.

    159.Āṇāpetunti ettha anāṇāpetabbabhikkhū apanetvā āṇāpetabbabhikkhū dassetuṃ vuttaṃ ‘‘kiñci kamma’’ntiādi. Sadākālameva kiñci kammaṃ karontoti yojanā. Dhammakathikādīsūtiādisaddena gaṇavācakādayo saṅgaṇhāti. Vārenāti pariyāyena. Sammuñcaninti yaṭṭhisammuñcaniṃ vā muṭṭhisammuñcaniṃ vā. Samaṃ, suṭṭhu vā muñcati sodheti imāyāti sammuñcanī, tālujo paṭhamo. Tampīti sākhābhaṅgampi.

    ૧૬૦. વુત્તનયેનેવાતિ સમ્મજ્જને વુત્તનયેનેવ. પુન આહરિતબ્બાનીતિ સઙ્ઘિકાવાસં આસનાનિ પુન આહરિતબ્બાનિ. તટ્ટિકાયોપીતિ વેણુઆદિમયા તટ્ટિકાયોપિ.

    160.Vuttanayenevāti sammajjane vuttanayeneva. Puna āharitabbānīti saṅghikāvāsaṃ āsanāni puna āharitabbāni. Taṭṭikāyopīti veṇuādimayā taṭṭikāyopi.

    ૧૬૧. કપલ્લિકા વાતિ કપાલેસુ પરિયાપન્ના પદીપકપાલા વા. ન્તિ તેલાદિં. પરિયેસિતબ્બાનીતિ અનવજ્જપરિયેસનેન પરિયેસિતબ્બાનિ.

    161.Kapallikā vāti kapālesu pariyāpannā padīpakapālā vā. Tanti telādiṃ. Pariyesitabbānīti anavajjapariyesanena pariyesitabbāni.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૮૪. પક્ખગણનાદિઉગ્ગહણાનુજાનના • 84. Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanā
    ૮૫. પુબ્બકરણાનુજાનના • 85. Pubbakaraṇānujānanā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પક્ખગણનાદિઉગ્ગહણાનુજાનનકથા • Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પક્ખગણનાદિઉગ્ગહણાનુજાનનકથાવણ્ણના • Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પક્ખગણનાદિઉગ્ગહણાનુજાનનકથાદિવણ્ણના • Pakkhagaṇanādiuggahaṇānujānanakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact