Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
3. பக்க²த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
3. Pakkhattheragāthāvaṇṇanā
சுதா பதந்தீதி ஆயஸ்மதோ பக்க²த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோபி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி கரொந்தோ இதோ ஏகனவுதே கப்பே யக்க²ஸேனாபதி ஹுத்வா விபஸ்ஸிங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ தி³ப்³ப³வத்தே²ன பூஜங் அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸக்கேஸு தே³வத³ஹனிக³மே ஸாகியராஜகுலே நிப்³ப³த்தி, ‘‘ஸம்மோத³குமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ த³ஹரகாலே வாதரோகே³ன பாதா³ ந வஹிங்ஸு. ஸோ கதிபயங் காலங் பீட²ஸப்பீ விய விசரி. தேனஸ்ஸ பக்கோ²தி ஸமஞ்ஞா ஜாதா. பச்சா² அரோக³காலேபி ததே²வ நங் ஸஞ்ஜானந்தி, ஸோ ப⁴க³வதோ ஞாதிஸமாக³மே பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா கதபுப்³ப³கிச்சோ கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே விஹரதி. அதே²கதி³வஸங் கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸிதுங் க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே அஞ்ஞதரோ குலலோ மங்ஸபேஸிங் ஆதா³ய ஆகாஸேன க³ச்ச²தி, தங் ப³ஹூ குலலா அனுபதித்வா பாதேஸுங். பாதிதங் மங்ஸபேஸிங் ஏகோ குலலோ அக்³க³ஹேஸி. தங் அஞ்ஞோ அச்சி²ந்தி³த்வா க³ண்ஹி, தங் தி³ஸ்வா தே²ரோ ‘‘யதா²யங் மங்ஸபேஸி, ஏவங் காமா நாம ப³ஹுஸாதா⁴ரணா ப³ஹுது³க்கா² ப³ஹுபாயாஸா’’தி – காமேஸு ஆதீ³னவங் நெக்க²ம்மே ச ஆனிஸங்ஸங் பச்சவெக்கி²த்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா ‘‘அனிச்ச’’ந்திஆதி³னா மனஸிகரொந்தோ பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ தி³வாட்டா²னே நிஸீதி³த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.12.1-10) –
Cutāpatantīti āyasmato pakkhattherassa gāthā. Kā uppatti? Sopi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni karonto ito ekanavute kappe yakkhasenāpati hutvā vipassiṃ bhagavantaṃ disvā pasannamānaso dibbavatthena pūjaṃ akāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sakkesu devadahanigame sākiyarājakule nibbatti, ‘‘sammodakumāro’’tissa nāmaṃ ahosi. Athassa daharakāle vātarogena pādā na vahiṃsu. So katipayaṃ kālaṃ pīṭhasappī viya vicari. Tenassa pakkhoti samaññā jātā. Pacchā arogakālepi tatheva naṃ sañjānanti, so bhagavato ñātisamāgame pāṭihāriyaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā katapubbakicco kammaṭṭhānaṃ gahetvā araññe viharati. Athekadivasaṃ gāmaṃ piṇḍāya pavisituṃ gacchanto antarāmagge aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīdi. Tasmiñca samaye aññataro kulalo maṃsapesiṃ ādāya ākāsena gacchati, taṃ bahū kulalā anupatitvā pātesuṃ. Pātitaṃ maṃsapesiṃ eko kulalo aggahesi. Taṃ añño acchinditvā gaṇhi, taṃ disvā thero ‘‘yathāyaṃ maṃsapesi, evaṃ kāmā nāma bahusādhāraṇā bahudukkhā bahupāyāsā’’ti – kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ paccavekkhitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā ‘‘anicca’’ntiādinā manasikaronto piṇḍāya caritvā katabhattakicco divāṭṭhāne nisīditvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.12.1-10) –
‘‘விபஸ்ஸீ நாம ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;
‘‘Vipassī nāma bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;
அட்ட²ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸேஹி, பாவிஸி ப³ந்து⁴மங் ததா³.
Aṭṭhasaṭṭhisahassehi, pāvisi bandhumaṃ tadā.
‘‘நக³ரா அபி⁴னிக்க²ம்ம, அக³மங் தீ³பசேதியங்;
‘‘Nagarā abhinikkhamma, agamaṃ dīpacetiyaṃ;
அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹங்.
Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, āhutīnaṃ paṭiggahaṃ.
‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, யக்கா² மய்ஹங் உபந்திகே;
‘‘Cullāsītisahassāni, yakkhā mayhaṃ upantike;
உபட்ட²ஹந்தி ஸக்கச்சங், இந்த³ங்வ தித³ஸா க³ணா.
Upaṭṭhahanti sakkaccaṃ, indaṃva tidasā gaṇā.
‘‘ப⁴வனா அபி⁴னிக்க²ம்ம, து³ஸ்ஸங் பக்³க³ய்ஹஹங் ததா³;
‘‘Bhavanā abhinikkhamma, dussaṃ paggayhahaṃ tadā;
ஸிரஸா அபி⁴வாதே³ஸிங், தஞ்சாதா³ஸிங் மஹேஸினோ.
Sirasā abhivādesiṃ, tañcādāsiṃ mahesino.
‘‘அஹோ பு³த்³தோ⁴ அஹோ த⁴ம்மோ, அஹோ நோ ஸத்து² ஸம்பதா³;
‘‘Aho buddho aho dhammo, aho no satthu sampadā;
பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, வஸுதா⁴யங் பகம்பத².
Buddhassa ānubhāvena, vasudhāyaṃ pakampatha.
‘‘தஞ்ச அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;
‘‘Tañca acchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;
பு³த்³தே⁴ சித்தங் பஸாதே³மி, த்³விபதி³ந்த³ம்ஹி தாதி³னே.
Buddhe cittaṃ pasādemi, dvipadindamhi tādine.
‘‘ஸோஹங் சித்தங் பஸாதெ³த்வா, து³ஸ்ஸங் த³த்வான ஸத்து²னோ;
‘‘Sohaṃ cittaṃ pasādetvā, dussaṃ datvāna satthuno;
ஸரணஞ்ச உபாக³ச்சி²ங், ஸாமச்சோ ஸபரிஜ்ஜனோ.
Saraṇañca upāgacchiṃ, sāmacco saparijjano.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘இதோ பன்னரஸே கப்பே, ஸோளஸாஸுங் ஸுவாஹனா;
‘‘Ito pannarase kappe, soḷasāsuṃ suvāhanā;
ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalā.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா யதே³வ ஸங்வேக³வத்து²ங் அங்குஸங் கத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அஞ்ஞா அதி⁴க³தா, தஸ்ஸ ஸங்கித்தனமுகே²ன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ ‘‘சுதா பதந்தீ’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.
Arahattaṃ pana patvā yadeva saṃvegavatthuṃ aṅkusaṃ katvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā aññā adhigatā, tassa saṃkittanamukhena aññaṃ byākaronto ‘‘cutā patantī’’ti gāthaṃ abhāsi.
63. தத்த² சுதாதி ப⁴ட்டா². பதந்தீதி அனுபதந்தி. பதிதாதி சவனவஸேன பூ⁴மியங் பதிதா, ஆகாஸே வா ஸம்பதனவஸேன பதிதா. கி³த்³தா⁴தி கே³த⁴ங் ஆபன்னா . புனராக³தாதி புனதே³வ உபக³தா. ச-ஸத்³தோ³ ஸப்³ப³த்த² யோஜேதப்³போ³. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – பதந்தி அனுபதந்தி ச இத⁴ குலலா, இதரஸ்ஸ முக²தோ சுதா ச மங்ஸபேஸி, சுதா பன ஸா பூ⁴மியங் பதிதா ச, கி³த்³தா⁴ கே³த⁴ங் ஆபன்னா ஸப்³பே³வ குலலா புனராக³தா. யதா² சிமே குலலா, ஏவங் ஸங்ஸாரே பரிப்³ப⁴மந்தா ஸத்தா யே குஸலத⁴ம்மதோ சுதா, தே பதந்தி நிரயாதீ³ஸு, ஏவங் பதிதா ச, ஸம்பத்திப⁴வே டி²தா தத்த² காமஸுகா²னுயோக³வஸேன காமப⁴வே ரூபாரூபப⁴வேஸு ச ப⁴வனிகந்திவஸேன கி³த்³தா⁴ ச புனராக³தா ப⁴வதோ அபரிமுத்தத்தா தேன தேன ப⁴வகா³மினா கம்மேன தங் தங் ப⁴வஸஞ்ஞிதங் து³க்க²ங் ஆக³தா ஏவ, ஏவங்பூ⁴தா இமே ஸத்தா. மயா பன கதங் கிச்சங் பரிஞ்ஞாதி³பே⁴த³ங் ஸோளஸவித⁴ம்பி கிச்சங் கதங், ந தா³னி தங் காதப்³ப³ங் அத்தி². ரதங் ரம்மங் ரமிதப்³ப³ங் அரியேஹி ஸப்³ப³ஸங்க²தவினிஸ்ஸடங் நிப்³பா³னங் ரதங் அபி⁴ரதங் ரம்மங். தேன ச ஸுகே²னந்வாக³தங் ஸுக²ங் ப²லஸமாபத்திஸுகே²ன அனுஆக³தங் உபக³தங் அச்சந்தஸுக²ங் நிப்³பா³னங், ஸுகே²ன வா ஸுகா²படிபதா³பூ⁴தேன விபஸ்ஸனாஸுகே²ன மக்³க³ஸுகே²ன ச அன்வாக³தங் ப²லஸுக²ங் நிப்³பா³னஸுக²ஞ்சாதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
63. Tattha cutāti bhaṭṭhā. Patantīti anupatanti. Patitāti cavanavasena bhūmiyaṃ patitā, ākāse vā sampatanavasena patitā. Giddhāti gedhaṃ āpannā . Punarāgatāti punadeva upagatā. Ca-saddo sabbattha yojetabbo. Idaṃ vuttaṃ hoti – patanti anupatanti ca idha kulalā, itarassa mukhato cutā ca maṃsapesi, cutā pana sā bhūmiyaṃ patitā ca, giddhā gedhaṃ āpannā sabbeva kulalā punarāgatā. Yathā cime kulalā, evaṃ saṃsāre paribbhamantā sattā ye kusaladhammato cutā, te patanti nirayādīsu, evaṃ patitā ca, sampattibhave ṭhitā tattha kāmasukhānuyogavasena kāmabhave rūpārūpabhavesu ca bhavanikantivasena giddhā ca punarāgatā bhavato aparimuttattā tena tena bhavagāminā kammena taṃ taṃ bhavasaññitaṃ dukkhaṃ āgatā eva, evaṃbhūtā ime sattā. Mayā pana kataṃ kiccaṃ pariññādibhedaṃ soḷasavidhampi kiccaṃ kataṃ, na dāni taṃ kātabbaṃ atthi. Rataṃ rammaṃ ramitabbaṃ ariyehi sabbasaṅkhatavinissaṭaṃ nibbānaṃ rataṃ abhirataṃ rammaṃ. Tena ca sukhenanvāgataṃ sukhaṃ phalasamāpattisukhena anuāgataṃ upagataṃ accantasukhaṃ nibbānaṃ, sukhena vā sukhāpaṭipadābhūtena vipassanāsukhena maggasukhena ca anvāgataṃ phalasukhaṃ nibbānasukhañcāti attho veditabbo.
பக்க²த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pakkhattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 3. பக்க²த்தே²ரகா³தா² • 3. Pakkhattheragāthā