Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૨૭૫. પાલિલેય્યકગમનકથા
275. Pālileyyakagamanakathā
૪૬૭. પાલિલેય્યકન્તિ પલિલવનસણ્ડે વસન્તહત્થિનાગં. ‘‘હત્થી’’તિ ચ ‘‘નાગો’’તિ ચ દ્વિન્નં સદ્દાનં પરિયાયભાવેન વુત્તત્તા અધિકત્થોતિ આહ ‘‘મહાહત્થી’’તિ. પુરતો પુરતો ગચ્છન્તેહિ તેહિ હત્થિઆદીહિ છિન્નગ્ગાનીતિ યોજના. ઓભગ્ગોભગ્ગન્તિ ભઞ્જિત્વા અધોપાતિતં ઓભગ્ગન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભઞ્જિત્વા ભઞ્જિત્વા પાતિત’’ન્તિ. ‘‘ઉચ્ચટ્ઠાનતો’’તિ ઇમિના અવત્યૂપસગ્ગસ્સ અધોત્થં નયેન દસ્સેતિ. એતસ્સાતિ હત્થિનાગસ્સ. તેતિ હત્થિઆદયો. તેહીતિ હત્થિઆદીહિ. પિવન્તેહિ તેહીતિ યોજના. કદ્દમોદકાનીતિ કદ્દમેન સંસટ્ઠાનિ ઉદકાનિ.
467.Pālileyyakanti palilavanasaṇḍe vasantahatthināgaṃ. ‘‘Hatthī’’ti ca ‘‘nāgo’’ti ca dvinnaṃ saddānaṃ pariyāyabhāvena vuttattā adhikatthoti āha ‘‘mahāhatthī’’ti. Purato purato gacchantehi tehi hatthiādīhi chinnaggānīti yojanā. Obhaggobhagganti bhañjitvā adhopātitaṃ obhagganti dassento āha ‘‘bhañjitvā bhañjitvā pātita’’nti. ‘‘Uccaṭṭhānato’’ti iminā avatyūpasaggassa adhotthaṃ nayena dasseti. Etassāti hatthināgassa. Teti hatthiādayo. Tehīti hatthiādīhi. Pivantehi tehīti yojanā. Kaddamodakānīti kaddamena saṃsaṭṭhāni udakāni.
ઈસાદન્તસ્સાતિ એત્થ ઈસાય સદિસો દન્તો ઇમસ્સાતિ ઈસાદન્તોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘રથઈસાસદિસદન્તસ્સા’’તિ. ‘‘રથઈસા’’તિ ઇમિના નઙ્ગલઈસં નિવત્તેતિ. યદેકોતિ યં એકો. યંસદ્દો કારણત્થોતિ આહ ‘‘યસ્મા’’તિ. અસ્સ નાગસ્સાતિ હત્થિનાગસ્સ. નાગેનાતિ બુદ્ધનાગેન.
Īsādantassāti ettha īsāya sadiso danto imassāti īsādantoti dassento āha ‘‘rathaīsāsadisadantassā’’ti. ‘‘Rathaīsā’’ti iminā naṅgalaīsaṃ nivatteti. Yadekoti yaṃ eko. Yaṃsaddo kāraṇatthoti āha ‘‘yasmā’’ti. Assa nāgassāti hatthināgassa. Nāgenāti buddhanāgena.
યથાભિરન્તન્તિ એત્થ કિત્તકં કાલં રમતીતિ આહ ‘‘તેમાસ’’ન્તિ. એત્તાવતાતિ એત્તકેન તેમાસવિહરણેન. પત્થટા અહોસીતિ સમ્બન્ધો. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં જમ્બુદીપતલે.
Yathābhirantanti ettha kittakaṃ kālaṃ ramatīti āha ‘‘temāsa’’nti. Ettāvatāti ettakena temāsaviharaṇena. Patthaṭā ahosīti sambandho. Sabbatthāti sabbasmiṃ jambudīpatale.
‘‘કોસમ્બિનિવાસિનો’’તિ ઇમિના કોસમ્બિયં નિવસન્તીતિ કોસમ્બકાતિ વચનત્થં દસ્સેતિ.
‘‘Kosambinivāsino’’ti iminā kosambiyaṃ nivasantīti kosambakāti vacanatthaṃ dasseti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૭૫. પાલિલેય્યકગમનકથા • 275. Pālileyyakagamanakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પાલિલેય્યકગમનકથા • Pālileyyakagamanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાલિલેય્યકગમનકથાવણ્ણના • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પાલિલેય્યકગમનકથાવણ્ણના • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પાલિલેય્યકગમનકથાવણ્ણના • Pālileyyakagamanakathāvaṇṇanā