Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. પલોકસુત્તં

    6. Palokasuttaṃ

    ૫૭. અથ ખો અઞ્ઞતરો બ્રાહ્મણમહાસાલો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ…પે॰… એકમન્તં નિસિન્નો ખો સો બ્રાહ્મણમહાસાલો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘સુતં મેતં, ભો ગોતમ, પુબ્બકાનં બ્રાહ્મણાનં વુદ્ધાનં મહલ્લકાનં આચરિયપાચરિયાનં ભાસમાનાનં – ‘પુબ્બે સુદં 1 અયં લોકો અવીચિ મઞ્ઞે ફુટો અહોસિ મનુસ્સેહિ, કુક્કુટસંપાતિકા ગામનિગમરાજધાનિયો’તિ. કો નુ ખો, ભો ગોતમ, હેતુ કો પચ્ચયો યેનેતરહિ મનુસ્સાનં ખયો હોતિ, તનુત્તં પઞ્ઞાયતિ, ગામાપિ અગામા હોન્તિ , નિગમાપિ અનિગમા હોન્તિ, નગરાપિ અનગરા હોન્તિ, જનપદાપિ અજનપદા હોન્તી’’તિ?

    57. Atha kho aññataro brāhmaṇamahāsālo yena bhagavā tenupasaṅkami…pe… ekamantaṃ nisinno kho so brāhmaṇamahāsālo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sutaṃ metaṃ, bho gotama, pubbakānaṃ brāhmaṇānaṃ vuddhānaṃ mahallakānaṃ ācariyapācariyānaṃ bhāsamānānaṃ – ‘pubbe sudaṃ 2 ayaṃ loko avīci maññe phuṭo ahosi manussehi, kukkuṭasaṃpātikā gāmanigamarājadhāniyo’ti. Ko nu kho, bho gotama, hetu ko paccayo yenetarahi manussānaṃ khayo hoti, tanuttaṃ paññāyati, gāmāpi agāmā honti , nigamāpi anigamā honti, nagarāpi anagarā honti, janapadāpi ajanapadā hontī’’ti?

    ‘‘એતરહિ, બ્રાહ્મણ, મનુસ્સા અધમ્મરાગરત્તા વિસમલોભાભિભૂતા મિચ્છાધમ્મપરેતા. તે અધમ્મરાગરત્તા વિસમલોભાભિભૂતા મિચ્છાધમ્મપરેતા તિણ્હાનિ સત્થાનિ ગહેત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં 3 જીવિતા વોરોપેન્તિ, તેન બહૂ મનુસ્સા કાલં કરોન્તિ. અયમ્પિ ખો , બ્રાહ્મણ, હેતુ અયં પચ્ચયો યેનેતરહિ મનુસ્સાનં ખયો હોતિ, તનુત્તં પઞ્ઞાયતિ, ગામાપિ અગામા હોન્તિ, નિગમાપિ અનિગમા હોન્તિ, નગરાપિ અનગરા હોન્તિ, જનપદાપિ અજનપદા હોન્તિ.

    ‘‘Etarahi, brāhmaṇa, manussā adhammarāgarattā visamalobhābhibhūtā micchādhammaparetā. Te adhammarāgarattā visamalobhābhibhūtā micchādhammaparetā tiṇhāni satthāni gahetvā aññamaññaṃ 4 jīvitā voropenti, tena bahū manussā kālaṃ karonti. Ayampi kho , brāhmaṇa, hetu ayaṃ paccayo yenetarahi manussānaṃ khayo hoti, tanuttaṃ paññāyati, gāmāpi agāmā honti, nigamāpi anigamā honti, nagarāpi anagarā honti, janapadāpi ajanapadā honti.

    ‘‘પુન ચપરં, બ્રાહ્મણ, એતરહિ મનુસ્સા અધમ્મરાગરત્તા વિસમલોભાભિભૂતા મિચ્છાધમ્મપરેતા. તેસં અધમ્મરાગરત્તાનં વિસમલોભાભિભૂતાનં મિચ્છાધમ્મપરેતાનં દેવો ન સમ્માધારં અનુપ્પવેચ્છતિ. તેન દુબ્ભિક્ખં હોતિ દુસ્સસ્સં સેતટ્ઠિકં સલાકાવુત્તં. તેન બહૂ મનુસ્સા કાલં કરોન્તિ. અયમ્પિ ખો, બ્રાહ્મણ, હેતુ અયં પચ્ચયો યેનેતરહિ મનુસ્સાનં ખયો હોતિ, તનુત્તં પઞ્ઞાયતિ, ગામાપિ અગામા હોન્તિ, નિગમાપિ અનિગમા હોન્તિ, નગરાપિ અનગરા હોન્તિ, જનપદાપિ અજનપદા હોન્તિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, brāhmaṇa, etarahi manussā adhammarāgarattā visamalobhābhibhūtā micchādhammaparetā. Tesaṃ adhammarāgarattānaṃ visamalobhābhibhūtānaṃ micchādhammaparetānaṃ devo na sammādhāraṃ anuppavecchati. Tena dubbhikkhaṃ hoti dussassaṃ setaṭṭhikaṃ salākāvuttaṃ. Tena bahū manussā kālaṃ karonti. Ayampi kho, brāhmaṇa, hetu ayaṃ paccayo yenetarahi manussānaṃ khayo hoti, tanuttaṃ paññāyati, gāmāpi agāmā honti, nigamāpi anigamā honti, nagarāpi anagarā honti, janapadāpi ajanapadā honti.

    ‘‘પુન ચપરં, બ્રાહ્મણ, એતરહિ મનુસ્સા અધમ્મરાગરત્તા વિસમલોભાભિભૂતા મિચ્છાધમ્મપરેતા. તેસં અધમ્મરાગરત્તાનં વિસમલોભાભિભૂતાનં મિચ્છાધમ્મપરેતાનં યક્ખા વાળે અમનુસ્સે ઓસ્સજ્જન્તિ 5, તેન બહૂ મનુસ્સા કાલં કરોન્તિ. અયમ્પિ ખો, બ્રાહ્મણ, હેતુ અયં પચ્ચયો યેનેતરહિ મનુસ્સાનં ખયો હોતિ, તનુત્તં પઞ્ઞાયતિ, ગામાપિ અગામા હોન્તિ, નિગમાપિ અનિગમા હોન્તિ, નગરાપિ અનગરા હોન્તિ, જનપદાપિ અજનપદા હોન્તી’’તિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, brāhmaṇa, etarahi manussā adhammarāgarattā visamalobhābhibhūtā micchādhammaparetā. Tesaṃ adhammarāgarattānaṃ visamalobhābhibhūtānaṃ micchādhammaparetānaṃ yakkhā vāḷe amanusse ossajjanti 6, tena bahū manussā kālaṃ karonti. Ayampi kho, brāhmaṇa, hetu ayaṃ paccayo yenetarahi manussānaṃ khayo hoti, tanuttaṃ paññāyati, gāmāpi agāmā honti, nigamāpi anigamā honti, nagarāpi anagarā honti, janapadāpi ajanapadā hontī’’ti.

    ‘‘અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ…પે॰… ઉપાસકં મં ભવં ગોતમો ધારેતુ અજ્જતગ્ગે પાણુપેતં સરણં ગત’’ન્તિ. છટ્ઠં.

    ‘‘Abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પુબ્બસ્સુદં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. pubbassudaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ (સબ્બત્થ)
    4. aññamaññassa (sabbattha)
    5. ઓસ્સજન્તિ (સી॰)
    6. ossajanti (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. પલોકસુત્તવણ્ણના • 6. Palokasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. પલોકસુત્તવણ્ણના • 6. Palokasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact