Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. પલોકસુત્તવણ્ણના

    6. Palokasuttavaṇṇanā

    ૫૭. છટ્ઠે આચરિયપાચરિયાનન્તિ આચરિયાનઞ્ચેવ આચરિયાચરિયાનઞ્ચ. અવીચિ મઞ્ઞે ફુટો અહોસીતિ યથા અવીચિ મહાનિરયો નિરન્તરફુટો નેરયિકસત્તેહિ પરિપુણ્ણો, મનુસ્સેહિ એવં પરિપુણ્ણો હોતિ. કુક્કુટસંપાતિકાતિ એકગામસ્સ છદનપિટ્ઠિતો ઉપ્પતિત્વા ઇતરગામસ્સ છદનપિટ્ઠે પતનસઙ્ખાતો કુક્કુટસંપાતો એતાસુ અત્થીતિ કુક્કુટસંપાતિકા. કુક્કુટસંપાદિકાતિપિ પાઠો, ગામન્તરતો ગામન્તરં કુક્કુટાનં પદસા ગમનસઙ્ખાતો કુક્કુટસંપાદો એતાસુ અત્થીતિ અત્થો. ઉભયમ્પેતં ઘનનિવાસતંયેવ દીપેતિ. અધમ્મરાગરત્તાતિ રાગો નામ એકન્તેનેવ અધમ્મો, અત્તનો પરિક્ખારેસુ પન ઉપ્પજ્જમાનો ન અધમ્મરાગોતિ અધિપ્પેતો, પરપરિક્ખારેસુ ઉપ્પજ્જમાનોવ અધમ્મરાગોતિ. વિસમલોભાભિભૂતાતિ લોભસ્સ સમકાલો નામ નત્થિ, એકન્તં વિસમોવ એસ. અત્તના પરિગ્ગહિતવત્થુમ્હિ પન ઉપ્પજ્જમાનો સમલોભો નામ, પરપરિગ્ગહિતવત્થુમ્હિ ઉપ્પજ્જમાનોવ વિસમોતિ અધિપ્પેતો. મિચ્છાધમ્મપરેતાતિ અવત્થુપટિસેવનસઙ્ખાતેન મિચ્છાધમ્મેન સમન્નાગતા. દેવો ન સમ્મા ધારં અનુપ્પવેચ્છતીતિ વસ્સિતબ્બયુત્તે કાલે વસ્સં ન વસ્સતિ. દુબ્ભિક્ખન્તિ દુલ્લભભિક્ખં. દુસ્સસ્સન્તિ વિવિધસસ્સાનં અસમ્પજ્જનેન દુસ્સસ્સં. સેતટ્ઠિકન્તિ સસ્સે સમ્પજ્જમાને પાણકા પતન્તિ, તેહિ દટ્ઠત્તા નિક્ખન્તનિક્ખન્તાનિ સાલિસીસાનિ સેતવણ્ણાનિ હોન્તિ નિસ્સારાનિ. તં સન્ધાય વુત્તં ‘‘સેતટ્ઠિક’’ન્તિ. સલાકાવુત્તન્તિ વપિતં વપિતં સસ્સં સલાકામત્તમેવ સમ્પજ્જતિ, ફલં ન દેતીતિ અત્થો. યક્ખાતિ યક્ખાધિપતિનો. વાળે અમનુસ્સે ઓસ્સજ્જન્તીતિ ચણ્ડયક્ખે મનુસ્સપથે વિસ્સજ્જેન્તિ, તે લદ્ધોકાસા મહાજનં જીવિતક્ખયં પાપેન્તિ.

    57. Chaṭṭhe ācariyapācariyānanti ācariyānañceva ācariyācariyānañca. Avīci maññe phuṭo ahosīti yathā avīci mahānirayo nirantaraphuṭo nerayikasattehi paripuṇṇo, manussehi evaṃ paripuṇṇo hoti. Kukkuṭasaṃpātikāti ekagāmassa chadanapiṭṭhito uppatitvā itaragāmassa chadanapiṭṭhe patanasaṅkhāto kukkuṭasaṃpāto etāsu atthīti kukkuṭasaṃpātikā. Kukkuṭasaṃpādikātipi pāṭho, gāmantarato gāmantaraṃ kukkuṭānaṃ padasā gamanasaṅkhāto kukkuṭasaṃpādo etāsu atthīti attho. Ubhayampetaṃ ghananivāsataṃyeva dīpeti. Adhammarāgarattāti rāgo nāma ekanteneva adhammo, attano parikkhāresu pana uppajjamāno na adhammarāgoti adhippeto, paraparikkhāresu uppajjamānova adhammarāgoti. Visamalobhābhibhūtāti lobhassa samakālo nāma natthi, ekantaṃ visamova esa. Attanā pariggahitavatthumhi pana uppajjamāno samalobho nāma, parapariggahitavatthumhi uppajjamānova visamoti adhippeto. Micchādhammaparetāti avatthupaṭisevanasaṅkhātena micchādhammena samannāgatā. Devo na sammā dhāraṃ anuppavecchatīti vassitabbayutte kāle vassaṃ na vassati. Dubbhikkhanti dullabhabhikkhaṃ. Dussassanti vividhasassānaṃ asampajjanena dussassaṃ. Setaṭṭhikanti sasse sampajjamāne pāṇakā patanti, tehi daṭṭhattā nikkhantanikkhantāni sālisīsāni setavaṇṇāni honti nissārāni. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘setaṭṭhika’’nti. Salākāvuttanti vapitaṃ vapitaṃ sassaṃ salākāmattameva sampajjati, phalaṃ na detīti attho. Yakkhāti yakkhādhipatino. Vāḷe amanusse ossajjantīti caṇḍayakkhe manussapathe vissajjenti, te laddhokāsā mahājanaṃ jīvitakkhayaṃ pāpenti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. પલોકસુત્તં • 6. Palokasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. પલોકસુત્તવણ્ણના • 6. Palokasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact