Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૬. પલોકસુત્તવણ્ણના
6. Palokasuttavaṇṇanā
૫૭. છટ્ઠે આચરિયપાચરિયાનન્તિ આચરિયાનમ્પિ આચરિયાનં. નિરન્તરફુટો નેરયિકસત્તેહિ નિરયગામિકમ્મસ્સ કારકાનં બહુભાવા. ઉભયમ્પેતન્તિ યથાવુત્તં અત્થદ્વયં. ઘનનિવાસતન્તિ ગામાનં ઘનસન્નિવાસતં. એકન્તેનેવ અધમ્મોતિ અયોનિસોમનસિકારહેતુકત્તા અનત્થહેતુતાય ચ નિયમેનેવ અધમ્મો. ન અધમ્મરાગોતિ અધિપ્પેતોતિ પરપરિક્ખારેસુ રાગો વિય ન મહાસાવજ્જોતિ કત્વા વુત્તં. તથા હિ સકસકપરિક્ખારવિસયો રાગો વિસમલોભો વિય ન એકન્તતો અપાયુપ્પત્તિજનકો. પરપરિક્ખારેસુ ઉપ્પજ્જમાનસ્સ મહાસાવજ્જતાય અધમ્મરાગતા. લોભસ્સ સમકાલો નામ નત્થિ કાયદુચ્ચરિતાદીનં વિય અયોનિસોમનસિકારસમુટ્ઠાનત્તા. એસાતિ એસો પાપધમ્મો. સમલોભો વિસમલક્ખણાભાવતો. તથા હિ તંસમુટ્ઠાનો પયોગો મિચ્છાચારોતિ ન વુચ્ચતિ. અવત્થુપટિસેવનસઙ્ખાતેનાતિ યં લોકિયસાધુસમનુઞ્ઞાતં રાગસ્સ વત્થુટ્ઠાનં, તતો અઞ્ઞસ્મિં વત્થુસ્મિં પટિસેવનસઙ્ખાતેન.
57. Chaṭṭhe ācariyapācariyānanti ācariyānampi ācariyānaṃ. Nirantaraphuṭo nerayikasattehi nirayagāmikammassa kārakānaṃ bahubhāvā. Ubhayampetanti yathāvuttaṃ atthadvayaṃ. Ghananivāsatanti gāmānaṃ ghanasannivāsataṃ. Ekanteneva adhammoti ayonisomanasikārahetukattā anatthahetutāya ca niyameneva adhammo. Na adhammarāgoti adhippetoti paraparikkhāresu rāgo viya na mahāsāvajjoti katvā vuttaṃ. Tathā hi sakasakaparikkhāravisayo rāgo visamalobho viya na ekantato apāyuppattijanako. Paraparikkhāresu uppajjamānassa mahāsāvajjatāya adhammarāgatā. Lobhassa samakālo nāma natthi kāyaduccaritādīnaṃ viya ayonisomanasikārasamuṭṭhānattā. Esāti eso pāpadhammo. Samalobho visamalakkhaṇābhāvato. Tathā hi taṃsamuṭṭhāno payogo micchācāroti na vuccati. Avatthupaṭisevanasaṅkhātenāti yaṃ lokiyasādhusamanuññātaṃ rāgassa vatthuṭṭhānaṃ, tato aññasmiṃ vatthusmiṃ paṭisevanasaṅkhātena.
વિવિધસસ્સાનન્તિ સાલિવીહિઆદિનાનપ્પકારસસ્સાનં. દુસ્સસ્સન્તિ પચ્ચયદૂસેન દૂસિતં સસ્સં. સમ્પજ્જમાનેતિ નિપ્ફજ્જનતો પગેવ ગબ્ભપરિવુદ્ધિકાલે. પાણકાતિ સલભાદિપાણકા. પતન્તીતિ સસ્સાનં મત્થકે પતન્તિ. સલાકામત્તમેવ સમ્પજ્જતીતિ વડ્ઢિત્વા ગબ્ભં ગહેતું અસમત્થં સમ્પજ્જતિ. તેતિ વાળઅમનુસ્સા. લદ્ધોકાસાતિ યક્ખાધિપતીહિ અનુઞ્ઞાતત્તા લદ્ધોકાસા.
Vividhasassānanti sālivīhiādinānappakārasassānaṃ. Dussassanti paccayadūsena dūsitaṃ sassaṃ. Sampajjamāneti nipphajjanato pageva gabbhaparivuddhikāle. Pāṇakāti salabhādipāṇakā. Patantīti sassānaṃ matthake patanti. Salākāmattameva sampajjatīti vaḍḍhitvā gabbhaṃ gahetuṃ asamatthaṃ sampajjati. Teti vāḷaamanussā. Laddhokāsāti yakkhādhipatīhi anuññātattā laddhokāsā.
પલોકસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Palokasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. પલોકસુત્તં • 6. Palokasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. પલોકસુત્તવણ્ણના • 6. Palokasuttavaṇṇanā