Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    પાણકથાવણ્ણના

    Pāṇakathāvaṇṇanā

    ૧૧૪. પાણકથાયં તિરચ્છાનગતસ્સ એકન્તેન પાદગ્ઘનકતા ન સમ્ભવતીતિ આહ – ‘‘એકંસેન અવહારકપ્પહોનકપાણં દસ્સેન્તો’’તિ. ભુજિસ્સં હરન્તસ્સ અવહારો નત્થીતિ પરપરિગ્ગહિતાભાવતો. ભુજિસ્સોતિ અદાસો. આઠપિતોતિ માતાપિતૂહિ ઇણં ગણ્હન્તેહિ ‘‘યાવ ઇણદાના અયં તુમ્હાકં સન્તિકે હોતૂ’’તિ ઇણદાયકાનં નિય્યાતિતો. યસ્મા માતાપિતરો દાસાનં વિય પુત્તાનં ન સામિનો. યેસઞ્ચ સન્તિકે આઠપિતો, તેપિ તસ્સ હત્થકમ્મે સામિનો, ન તસ્સાતિ આહ ‘‘અવહારો નત્થી’’તિ. ધનં પન ગતટ્ઠાને વડ્ઢતીતિ એત્થ ‘‘આઠપેત્વા ગહિતધનં વડ્ઢિયા સહ અવહારકસ્સ ગીવા’’તિ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં.

    114. Pāṇakathāyaṃ tiracchānagatassa ekantena pādagghanakatā na sambhavatīti āha – ‘‘ekaṃsena avahārakappahonakapāṇaṃ dassento’’ti. Bhujissaṃ harantassa avahāro natthīti parapariggahitābhāvato. Bhujissoti adāso. Āṭhapitoti mātāpitūhi iṇaṃ gaṇhantehi ‘‘yāva iṇadānā ayaṃ tumhākaṃ santike hotū’’ti iṇadāyakānaṃ niyyātito. Yasmā mātāpitaro dāsānaṃ viya puttānaṃ na sāmino. Yesañca santike āṭhapito, tepi tassa hatthakamme sāmino, na tassāti āha ‘‘avahāro natthī’’ti. Dhanaṃ pana gataṭṭhāne vaḍḍhatīti ettha ‘‘āṭhapetvā gahitadhanaṃ vaḍḍhiyā saha avahārakassa gīvā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ.

    અન્તોજાત…પે॰… અવહારો હોતીતિ એત્થ પદેસચારિત્તવસેન અત્તનાવ અત્તાનં નિય્યાતેત્વા દાસબ્યં ઉપગતં અવહરન્તસ્સપિ પારાજિકમેવાતિ વેદિતબ્બં. ગેહદાસિયા કુચ્છિમ્હિ દાસસ્સ જાતોતિ એવમ્પિ સમ્ભવતીતિ સમ્ભવન્તં ગહેત્વા વુત્તં. ગેહદાસિયા કુચ્છિસ્મિં પન અઞ્ઞસ્સ જાતોપિ એત્થેવ સઙ્ગહિતો. કરમરાનીતો નામ બન્ધગાહગહિતો. તેનાહ ‘‘પરદેસતો પહરિત્વા’’તિઆદિ. તત્થ પરદેસતો પહરિત્વાતિ પરદેસં વિલુમ્પકેહિ રાજરાજમહામત્તાદીહિ મહાચોરેહિ પરદેસતો પહરિત્વા. અનાપત્તિ પારાજિકસ્સાતિ યદિ તસ્સ વચનેન તતો અધિકં વેગં ન વડ્ઢેતિ, અનાપત્તિ. પરિયાયેનાતિ પરિયાયવચનેન. મનુસ્સવિગ્ગહે ‘‘મરણવણ્ણં વા સંવણ્ણેય્યા’’તિ વુત્તત્તા પરિયાયકથાયપિ ન મુચ્ચતિ, ઇધ પન ‘‘અદિન્નં થેય્યસઙ્ખાતં આદિયેય્યા’’તિ આદાનસ્સેવ વુત્તત્તા પરિયાયકથાય મુચ્ચતિ.

    Antojāta…pe… avahāro hotīti ettha padesacārittavasena attanāva attānaṃ niyyātetvā dāsabyaṃ upagataṃ avaharantassapi pārājikamevāti veditabbaṃ. Gehadāsiyā kucchimhi dāsassa jātoti evampi sambhavatīti sambhavantaṃ gahetvā vuttaṃ. Gehadāsiyā kucchismiṃ pana aññassa jātopi ettheva saṅgahito. Karamarānīto nāma bandhagāhagahito. Tenāha ‘‘paradesato paharitvā’’tiādi. Tattha paradesato paharitvāti paradesaṃ vilumpakehi rājarājamahāmattādīhi mahācorehi paradesato paharitvā. Anāpatti pārājikassāti yadi tassa vacanena tato adhikaṃ vegaṃ na vaḍḍheti, anāpatti. Pariyāyenāti pariyāyavacanena. Manussaviggahe ‘‘maraṇavaṇṇaṃ vā saṃvaṇṇeyyā’’ti vuttattā pariyāyakathāyapi na muccati, idha pana ‘‘adinnaṃ theyyasaṅkhātaṃ ādiyeyyā’’ti ādānasseva vuttattā pariyāyakathāya muccati.

    પાણકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pāṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પાણકથાવણ્ણના • Pāṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact