Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
6. பஞ்சபுத்தகா²த³கபேதிவத்து²வண்ணனா
6. Pañcaputtakhādakapetivatthuvaṇṇanā
நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸீதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே பஞ்சபுத்தகா²த³கபேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். ஸாவத்தி²யா கிர அவிதூ³ரே கா³மகே அஞ்ஞதரஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ ப⁴ரியா வஞ்ஜா² அஹோஸி. தஸ்ஸ ஞாதகா ஏதத³வோசுங் – ‘‘தவ பஜாபதி வஞ்ஜா², அஞ்ஞங் தே கஞ்ஞங் ஆனேமா’’தி. ஸோ தஸ்ஸோ ப⁴ரியாய ஸினேஹேன ந இச்சி². அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஸாமிகங் ஏவமாஹ – ‘‘ஸாமி, அஹங் வஞ்ஜா², அஞ்ஞா கஞ்ஞா ஆனேதப்³பா³, மா தே குலவங்ஸோ உபச்சி²ஜ்ஜீ’’தி. ஸோ தாய நிப்பீளியமானோ அஞ்ஞங் கஞ்ஞங் ஆனேஸி. ஸா அபரேன ஸமயேன க³ப்³பி⁴னீ அஹோஸி. வஞ்ஜி²த்தீ² – ‘‘அயங் புத்தங் லபி⁴த்வா இமஸ்ஸ கே³ஹஸ்ஸ இஸ்ஸரா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி இஸ்ஸாபகதா தஸ்ஸா க³ப்³ப⁴பாதனூபாயங் பரியேஸந்தீ அஞ்ஞதரங் பரிப்³பா³ஜிகங் அன்னபானாதீ³ஹி ஸங்க³ண்ஹித்வா தாய தஸ்ஸா க³ப்³ப⁴பாதனங் தா³பேஸி. ஸா க³ப்³பே⁴ பதிதே அத்தனோ மாதுயா ஆரோசேஸி, மாதா அத்தனோ ஞாதகே ஸமோதா⁴னெத்வா தமத்த²ங் நிவேதே³ஸி. தே வஞ்ஜி²த்தி²ங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘தயா இமிஸ்ஸா க³ப்³போ⁴ பாதிதோ’’தி? ‘‘நாஹங் பாதேமீ’’தி. ‘‘ஸசே தயா க³ப்³போ⁴ ந பாதிதோ, ஸபத²ங் கரோஹீ’’தி . ‘‘ஸசே மயா க³ப்³போ⁴ பாதிதோ, து³க்³க³திபராயணா கு²ப்பிபாஸாபி⁴பூ⁴தா ஸாயங் பாதங் பஞ்ச பஞ்ச புத்தே விஜாயித்வா கா²தி³த்வா தித்திங் ந க³ச்செ²ய்யங், நிச்சங் து³க்³க³ந்தா⁴ மக்கி²காபரிகிண்ணா ச ப⁴வெய்ய’’ந்தி முஸா வத்வா ஸபத²ங் அகாஸி. ஸா நசிரஸ்ஸேவ காலங் கத்வா தஸ்ஸேவ கா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே து³ப்³ப³ண்ணரூபா பேதீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி.
Naggā dubbaṇṇarūpāsīti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante pañcaputtakhādakapetiṃ ārabbha vuttaṃ. Sāvatthiyā kira avidūre gāmake aññatarassa kuṭumbikassa bhariyā vañjhā ahosi. Tassa ñātakā etadavocuṃ – ‘‘tava pajāpati vañjhā, aññaṃ te kaññaṃ ānemā’’ti. So tasso bhariyāya sinehena na icchi. Athassa bhariyā taṃ pavattiṃ sutvā sāmikaṃ evamāha – ‘‘sāmi, ahaṃ vañjhā, aññā kaññā ānetabbā, mā te kulavaṃso upacchijjī’’ti. So tāya nippīḷiyamāno aññaṃ kaññaṃ ānesi. Sā aparena samayena gabbhinī ahosi. Vañjhitthī – ‘‘ayaṃ puttaṃ labhitvā imassa gehassa issarā bhavissatī’’ti issāpakatā tassā gabbhapātanūpāyaṃ pariyesantī aññataraṃ paribbājikaṃ annapānādīhi saṅgaṇhitvā tāya tassā gabbhapātanaṃ dāpesi. Sā gabbhe patite attano mātuyā ārocesi, mātā attano ñātake samodhānetvā tamatthaṃ nivedesi. Te vañjhitthiṃ etadavocuṃ – ‘‘tayā imissā gabbho pātito’’ti? ‘‘Nāhaṃ pātemī’’ti. ‘‘Sace tayā gabbho na pātito, sapathaṃ karohī’’ti . ‘‘Sace mayā gabbho pātito, duggatiparāyaṇā khuppipāsābhibhūtā sāyaṃ pātaṃ pañca pañca putte vijāyitvā khāditvā tittiṃ na gaccheyyaṃ, niccaṃ duggandhā makkhikāparikiṇṇā ca bhaveyya’’nti musā vatvā sapathaṃ akāsi. Sā nacirasseva kālaṃ katvā tasseva gāmassa avidūre dubbaṇṇarūpā petī hutvā nibbatti.
ததா³ ஜனபதே³ வுத்த²வஸ்ஸா அட்ட² தே²ரா ஸத்து² த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸாவத்தி²ங் ஆக³ச்ச²ந்தா தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே சா²யூத³கஸம்பன்னே அரஞ்ஞட்டா²னே வாஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸு. அத² ஸா பேதீ தே²ரானங் அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. தேஸு ஸங்க⁴த்தே²ரோ தங் பேதிங் –
Tadā janapade vutthavassā aṭṭha therā satthu dassanatthaṃ sāvatthiṃ āgacchantā tassa gāmassa avidūre chāyūdakasampanne araññaṭṭhāne vāsaṃ upagacchiṃsu. Atha sā petī therānaṃ attānaṃ dassesi. Tesu saṅghatthero taṃ petiṃ –
26.
26.
‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸி, து³க்³க³ந்தா⁴ பூதி வாயஸி;
‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāsi, duggandhā pūti vāyasi;
மக்கி²காஹி பரிகிண்ணா, கா நு த்வங் இத⁴ திட்ட²ஸீ’’தி. –
Makkhikāhi parikiṇṇā, kā nu tvaṃ idha tiṭṭhasī’’ti. –
கா³தா²ய படிபுச்சி². தத்த² நக்³கா³தி நிச்சோளா. து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸீதி ணவிரூபா அதிவிய பீ³ப⁴ச்ச²ரூபேன ஸமன்னாக³தா அஸி. து³க்³க³ந்தா⁴தி அனிட்ட²க³ந்தா⁴. பூதி வாயஸீதி ஸரீரதோ குணபக³ந்த⁴ங் வாயஸி. மக்கி²காஹி பரிகிண்ணாதி நீலமக்கி²காஹி ஸமந்ததோ ஆகிண்ணா. கா நு த்வங் இத⁴ திட்ட²ஸீதி கா நாம ஏவரூபா இமஸ்மிங் டா²னே திட்ட²ஸி, இதோ சிதோ ச விசரஸீதி அத்தோ².
Gāthāya paṭipucchi. Tattha naggāti niccoḷā. Dubbaṇṇarūpāsīti ṇavirūpā ativiya bībhaccharūpena samannāgatā asi. Duggandhāti aniṭṭhagandhā. Pūti vāyasīti sarīrato kuṇapagandhaṃ vāyasi. Makkhikāhi parikiṇṇāti nīlamakkhikāhi samantato ākiṇṇā. Kā nu tvaṃ idha tiṭṭhasīti kā nāma evarūpā imasmiṃ ṭhāne tiṭṭhasi, ito cito ca vicarasīti attho.
அத² ஸா பேதீ மஹாதே²ரேன ஏவங் புட்டா² அத்தானங் பகாஸெந்தீ ஸத்தானங் ஸங்வேக³ங் ஜனெந்தீ –
Atha sā petī mahātherena evaṃ puṭṭhā attānaṃ pakāsentī sattānaṃ saṃvegaṃ janentī –
27.
27.
‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதீம்ஹி, து³க்³க³தா யமலோகிகா;
‘‘Ahaṃ bhadante petīmhi, duggatā yamalokikā;
பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.
Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.
28.
28.
‘‘காலேன பஞ்ச புத்தானி, ஸாயங் பஞ்ச புனாபரே;
‘‘Kālena pañca puttāni, sāyaṃ pañca punāpare;
விஜாயித்வான கா²தா³மி, தேபி நா ஹொந்தி மே அலங்.
Vijāyitvāna khādāmi, tepi nā honti me alaṃ.
29.
29.
‘‘பரிட³ய்ஹதி தூ⁴மாயதி, கு²தா³ய ஹத³யங் மம;
‘‘Pariḍayhati dhūmāyati, khudāya hadayaṃ mama;
பானீயங் ந லபே⁴ பாதுங், பஸ்ஸ மங் ப்³யஸனங் க³த’’ந்தி. –
Pānīyaṃ na labhe pātuṃ, passa maṃ byasanaṃ gata’’nti. –
இமா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā tisso gāthā abhāsi.
27. தத்த² ப⁴த³ந்தேதி தே²ரங் கா³ரவேன ஆலபதி. து³க்³க³தாதி து³க்³க³திங் க³தா. யமலோகிகாதி ‘‘யமலோகோ’’தி லத்³த⁴னாமே பேதலோகே தத்த² பரியாபன்னபா⁴வேன விதி³தா. இதோ க³தாதி இதோ மனுஸ்ஸலோகதோ பேதலோகங் உபபஜ்ஜனவஸேன க³தா, உபபன்னாதி அத்தோ².
27. Tattha bhadanteti theraṃ gāravena ālapati. Duggatāti duggatiṃ gatā. Yamalokikāti ‘‘yamaloko’’ti laddhanāme petaloke tattha pariyāpannabhāvena viditā. Ito gatāti ito manussalokato petalokaṃ upapajjanavasena gatā, upapannāti attho.
28. காலேனாதி ரத்தியா விபா⁴தகாலே. பு⁴ம்மத்தே² ஹி ஏதங் கரணவசனங். பஞ்ச புத்தானீதி பஞ்ச புத்தே. லிங்க³விபல்லாஸேன ஹேதங் வுத்தங். ஸாயங் பஞ்ச புனாபரேதி ஸாயன்ஹகாலே புன அபரே பஞ்ச புத்தே கா²தா³மீதி யோஜனா. விஜாயித்வானாதி தி³வஸே தி³வஸே த³ஸ த³ஸ புத்தே விஜாயித்வா. தேபி நா ஹொந்தி மே அலந்தி தேபி த³ஸபுத்தா ஏகதி³வஸங் மய்ஹங் கு²தா³ய படிகா⁴தாய அஹங் பரியத்தா ந ஹொந்தி. கா³தா²ஸுக²த்த²ஞ்ஹெத்த² நா-இதி தீ³க⁴ங் கத்வா வுத்தங்.
28.Kālenāti rattiyā vibhātakāle. Bhummatthe hi etaṃ karaṇavacanaṃ. Pañca puttānīti pañca putte. Liṅgavipallāsena hetaṃ vuttaṃ. Sāyaṃ pañca punāpareti sāyanhakāle puna apare pañca putte khādāmīti yojanā. Vijāyitvānāti divase divase dasa dasa putte vijāyitvā. Tepi nā honti me alanti tepi dasaputtā ekadivasaṃ mayhaṃ khudāya paṭighātāya ahaṃ pariyattā na honti. Gāthāsukhatthañhettha nā-iti dīghaṃ katvā vuttaṃ.
29. பரிட³ய்ஹதி தூ⁴மாயதி கு²தா³ய ஹத³யங் மமாதி கு²தா³ய ஜிக⁴ச்சா²ய பா³தி⁴யமானாய மம ஹத³யபதே³ஸோ உத³ரக்³கி³னா பரிஸமந்ததோ ஜா²யதி தூ⁴மாயதி ஸந்தப்பதி. பானீயங் ந லபே⁴ பாதுந்தி பிபாஸாபி⁴பூ⁴தா தத்த² தத்த² விசரந்தீ பானீயம்பி பாதுங் ந லபா⁴மி. பஸ்ஸ மங் ப்³யஸனங் க³தந்தி பேதூபபத்தியா ஸாதா⁴ரணங் அஸாதா⁴ரணஞ்ச இமங் ஈதி³ஸங் ப்³யஸனங் உபக³தங் மங் பஸ்ஸ, ப⁴ந்தேதி அத்தனா அனுப⁴வியமானங் து³க்க²ங் தே²ரஸ்ஸ பவேதே³ஸி.
29.Pariḍayhati dhūmāyati khudāya hadayaṃ mamāti khudāya jighacchāya bādhiyamānāya mama hadayapadeso udaragginā parisamantato jhāyati dhūmāyati santappati. Pānīyaṃ na labhe pātunti pipāsābhibhūtā tattha tattha vicarantī pānīyampi pātuṃ na labhāmi. Passa maṃ byasanaṃ gatanti petūpapattiyā sādhāraṇaṃ asādhāraṇañca imaṃ īdisaṃ byasanaṃ upagataṃ maṃ passa, bhanteti attanā anubhaviyamānaṃ dukkhaṃ therassa pavedesi.
தங் ஸுத்வா தே²ரோ தாய கதகம்மங் புச்ச²ந்தோ –
Taṃ sutvā thero tāya katakammaṃ pucchanto –
30.
30.
‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;
‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;
கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, புத்தமங்ஸானி கா²த³ஸீ’’தி. –
Kissa kammavipākena, puttamaṃsāni khādasī’’ti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² து³க்கடந்தி து³ச்சரிதங். கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேனாதி கீதி³ஸஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன, கிங் பாணாதிபாதஸ்ஸ, உதா³ஹு அதி³ன்னாதா³னாதீ³ஸு அஞ்ஞதரஸ்ஸாதி அத்தோ². ‘‘கேன கம்மவிபாகேனா’’தி கேசி பட²ந்தி.
Gāthamāha. Tattha dukkaṭanti duccaritaṃ. Kissa kammavipākenāti kīdisassa kammassa vipākena, kiṃ pāṇātipātassa, udāhu adinnādānādīsu aññatarassāti attho. ‘‘Kena kammavipākenā’’ti keci paṭhanti.
அத² ஸா பேதீ அத்தனா கதகம்மங் தே²ரஸ்ஸ கதெ²ந்தீ –
Atha sā petī attanā katakammaṃ therassa kathentī –
31.
31.
‘‘ஸபதீ மே க³ப்³பி⁴னீ ஆஸி, தஸ்ஸா பாபங் அசேதயிங்;
‘‘Sapatī me gabbhinī āsi, tassā pāpaṃ acetayiṃ;
ஸாஹங் பது³ட்ட²மனஸா, அகரிங் க³ப்³ப⁴பாதனங்.
Sāhaṃ paduṭṭhamanasā, akariṃ gabbhapātanaṃ.
32.
32.
‘‘தஸ்ஸ த்³வேமாஸிகோ க³ப்³போ⁴, லோஹிதஞ்ஞேவ பக்³க⁴ரி;
‘‘Tassa dvemāsiko gabbho, lohitaññeva pagghari;
தத³ஸ்ஸா மாதா குபிதா, மய்ஹங் ஞாதீ ஸமானயி;
Tadassā mātā kupitā, mayhaṃ ñātī samānayi;
ஸபத²ஞ்ச மங் அகாரேஸி, பரிபா⁴ஸாபயீ ச மங்.
Sapathañca maṃ akāresi, paribhāsāpayī ca maṃ.
33.
33.
‘‘ஸாஹங் கோ⁴ரஞ்ச ஸபத²ங், முஸாவாத³ங் அபா⁴ஸிஸங்;
‘‘Sāhaṃ ghorañca sapathaṃ, musāvādaṃ abhāsisaṃ;
‘புத்தமங்ஸானி கா²தா³மி, ஸசே தங் பகதங் மயா’.
‘Puttamaṃsāni khādāmi, sace taṃ pakataṃ mayā’.
34.
34.
‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன, முஸாவாத³ஸ்ஸ சூப⁴யங்;
‘‘Tassa kammassa vipākena, musāvādassa cūbhayaṃ;
புத்தமங்ஸானி கா²தா³மி, புப்³ப³லோஹிதமக்கி²தா’’தி. – கா³தா²யோ அபா⁴ஸி;
Puttamaṃsāni khādāmi, pubbalohitamakkhitā’’ti. – gāthāyo abhāsi;
31-32. தத்த² ஸபதீதி ஸமானபதிகா இத்தீ² வுச்சதி. தஸ்ஸா பாபங் அசேதயிந்தி தஸ்ஸ ஸபதியா பாபங் லுத்³த³கங் கம்மங் அசேதயிங். பது³ட்ட²மனஸாதி பது³ட்ட²சித்தா, பது³ட்டே²ன வா மனஸா. த்³வேமாஸிகோதி த்³வேமாஸஜாதோ பதிட்டி²தோ ஹுத்வா த்³வேமாஸிகா. லோஹிதஞ்ஞேவ பக்³க⁴ரீதி விபஜ்ஜமானோ ருஹிரஞ்ஞேவ ஹுத்வா விஸ்ஸந்தி³. தத³ஸ்ஸா மாதா குபிதா, மய்ஹங் ஞாதீ ஸமானயீதி ததா³ அஸ்ஸா ஸபதியா மாதா மய்ஹங் குபிதா அத்தனோ ஞாதகே ஸமோதா⁴னேஸி. ‘‘ததஸ்ஸா’’தி வா பாடோ², ததோ அஸ்ஸாதி பத³விபா⁴கோ³.
31-32. Tattha sapatīti samānapatikā itthī vuccati. Tassā pāpaṃ acetayinti tassa sapatiyā pāpaṃ luddakaṃ kammaṃ acetayiṃ. Paduṭṭhamanasāti paduṭṭhacittā, paduṭṭhena vā manasā. Dvemāsikoti dvemāsajāto patiṭṭhito hutvā dvemāsikā. Lohitaññeva paggharīti vipajjamāno ruhiraññeva hutvā vissandi. Tadassā mātā kupitā, mayhaṃ ñātī samānayīti tadā assā sapatiyā mātā mayhaṃ kupitā attano ñātake samodhānesi. ‘‘Tatassā’’ti vā pāṭho, tato assāti padavibhāgo.
33-34. ஸபத²ந்தி ஸபனங். பரிபா⁴ஸாபயீதி ப⁴யேன தஜ்ஜாபேஸி. ஸபத²ங் முஸாவாத³ங் அபா⁴ஸிஸந்தி ‘‘ஸசே தங் மயா கதங், ஈதி³ஸீ ப⁴வெய்ய’’ந்தி கதமேவ பாபங் அகதங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தீ முஸாவாத³ங் அபூ⁴தங் ஸபத²ங் அபா⁴ஸிங். முத்தமங்ஸானி கா²தா³மி, ஸசேதங் பகதங் மயாதி இத³ங் ததா³ ஸபத²ஸ்ஸ கதாகாரத³ஸ்ஸனங். யதி³ ஏதங் க³ப்³ப⁴பாதனபாபங் மயா கதங், ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தியங் மய்ஹங் புத்தமங்ஸானியேவ கா²தெ³ய்யந்தி அத்தோ². தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸாதி தஸ்ஸ க³ப்³ப⁴பாதனவஸேன பகதஸ்ஸ பாணாதிபாதகம்மஸ்ஸ. முஸாவாத³ஸ்ஸ சாதி முஸாவாத³கம்மஸ்ஸ ச. உப⁴யந்தி உப⁴யஸ்ஸபி கம்மஸ்ஸ உப⁴யேன விபாகேன. கரணத்தே² ஹி இத³ங் பச்சத்தவசனங். புப்³ப³லோஹிதமக்கி²தாதி பஸவனவஸேன பரிபி⁴ஜ்ஜனவஸேன ச புப்³பே³ன ச லோஹிதேன ச மக்கி²தா ஹுத்வா புத்தமங்ஸானி கா²தா³மீதி யோஜனா.
33-34.Sapathanti sapanaṃ. Paribhāsāpayīti bhayena tajjāpesi. Sapathaṃ musāvādaṃ abhāsisanti ‘‘sace taṃ mayā kataṃ, īdisī bhaveyya’’nti katameva pāpaṃ akataṃ katvā dassentī musāvādaṃ abhūtaṃ sapathaṃ abhāsiṃ. Muttamaṃsāni khādāmi, sacetaṃ pakataṃ mayāti idaṃ tadā sapathassa katākāradassanaṃ. Yadi etaṃ gabbhapātanapāpaṃ mayā kataṃ, āyatiṃ punabbhavābhinibbattiyaṃ mayhaṃ puttamaṃsāniyeva khādeyyanti attho. Tassa kammassāti tassa gabbhapātanavasena pakatassa pāṇātipātakammassa. Musāvādassa cāti musāvādakammassa ca. Ubhayanti ubhayassapi kammassa ubhayena vipākena. Karaṇatthe hi idaṃ paccattavacanaṃ. Pubbalohitamakkhitāti pasavanavasena paribhijjanavasena ca pubbena ca lohitena ca makkhitā hutvā puttamaṃsāni khādāmīti yojanā.
ஏவங் ஸா பேதீ அத்தனோ கம்மவிபாகங் பவேதெ³த்வா புன தே²ரே ஏவமாஹ – ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங்யேவ கா³மே அஸுகஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ ப⁴ரியா இஸ்ஸாபகதா ஹுத்வா பாபகம்மங் கத்வா ஏவங் பேதயோனியங் நிப்³ப³த்தா. ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, தஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ கே³ஹங் க³ச்ச²த², ஸோ தும்ஹாகங் தா³னங் த³ஸ்ஸதி, தங் த³க்கி²ணங் மய்ஹங் உத்³தி³ஸாபெய்யாத², ஏவங் மே இதோ பேதலோகதோ முத்தி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தே²ரா தங் ஸுத்வா தங் அனுகம்பமானா உல்லும்பனஸபா⁴வஸண்டி²தா தஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ கே³ஹங் பிண்டா³ய பவிஸிங்ஸு. குடம்பி³கோ தே²ரே தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதப்பஸாதோ³ பச்சுக்³க³ந்த்வா பத்தானி க³ஹெத்வா தே²ரே ஆஸனேஸு நிஸீதா³பெத்வா பணீதேன ஆஹாரேன போ⁴ஜேதுங் ஆரபி⁴. தே²ரா தங் பவத்திங் குடும்பி³கஸ்ஸ ஆரோசெத்வா தங் தா³னங் தஸ்ஸா பேதியா உத்³தி³ஸாபேஸுங். தங்க²ணஞ்ஞேவ ச ஸா பேதீ ததோ து³க்க²தோ அபேதா உளாரஸம்பத்திங் படிலபி⁴த்வா ரத்தியங் குடும்பி³கஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. அத² தே²ரா அனுக்கமேன ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ப⁴க³வா ச தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தே³ஸனாவஸானே மஹாஜனோ படிலத்³த⁴ஸங்வேகோ³ இஸ்ஸாமச்சே²ரதோ படிவிரமி. ஏவங் ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Evaṃ sā petī attano kammavipākaṃ pavedetvā puna there evamāha – ‘‘ahaṃ, bhante, imasmiṃyeva gāme asukassa kuṭumbikassa bhariyā issāpakatā hutvā pāpakammaṃ katvā evaṃ petayoniyaṃ nibbattā. Sādhu, bhante, tassa kuṭumbikassa gehaṃ gacchatha, so tumhākaṃ dānaṃ dassati, taṃ dakkhiṇaṃ mayhaṃ uddisāpeyyātha, evaṃ me ito petalokato mutti bhavissatī’’ti. Therā taṃ sutvā taṃ anukampamānā ullumpanasabhāvasaṇṭhitā tassa kuṭumbikassa gehaṃ piṇḍāya pavisiṃsu. Kuṭambiko there disvā sañjātappasādo paccuggantvā pattāni gahetvā there āsanesu nisīdāpetvā paṇītena āhārena bhojetuṃ ārabhi. Therā taṃ pavattiṃ kuṭumbikassa ārocetvā taṃ dānaṃ tassā petiyā uddisāpesuṃ. Taṅkhaṇaññeva ca sā petī tato dukkhato apetā uḷārasampattiṃ paṭilabhitvā rattiyaṃ kuṭumbikassa attānaṃ dassesi. Atha therā anukkamena sāvatthiṃ gantvā bhagavato tamatthaṃ ārocesuṃ. Bhagavā ca tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Desanāvasāne mahājano paṭiladdhasaṃvego issāmaccherato paṭivirami. Evaṃ sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.
பஞ்சபுத்தகா²த³கபேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pañcaputtakhādakapetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 6. பஞ்சபுத்தகா²த³பேதிவத்து² • 6. Pañcaputtakhādapetivatthu