Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    பஞ்சஸத்து²கதா²வண்ணனா

    Pañcasatthukathāvaṇṇanā

    334. ஸத்தா²ரோதி க³ணஸத்தா²ரோ. நாஸ்ஸஸ்ஸாதி ந ஏதஸ்ஸ ப⁴வெய்ய. ந்தி தங் ஸத்தா²ரங். தேனாதி அமனாபேன. ஸமுதா³சரெய்யாமாதி கதெ²ய்யாம. ஸம்மன்னதீதி அம்ஹாகங் ஸம்மானங் கரோதி. தேனாஹ ‘‘ஸம்மானேதீ’’தி, ஸம்மன்னதீதி வா பரேஹி ஸம்மானீயதீதி அத்தோ².

    334.Satthāroti gaṇasatthāro. Nāssassāti na etassa bhaveyya. Tanti taṃ satthāraṃ. Tenāti amanāpena. Samudācareyyāmāti katheyyāma. Sammannatīti amhākaṃ sammānaṃ karoti. Tenāha ‘‘sammānetī’’ti, sammannatīti vā parehi sammānīyatīti attho.

    335. நாஸாய பித்தங் பி⁴ந்தெ³ய்யுந்தி அச்ச²பித்தங் வா மச்ச²பித்தங் வா நாஸாபுடே பக்கி²பெய்யுங். பராப⁴வாயாதி அவட்³டி⁴யா வினாஸாய. அஸ்ஸதரீதி வளவாய குச்சி²ஸ்மிங் க³த்³ரப⁴ஸ்ஸஜாதா, தங் அஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பயோஜெந்தி, ஸா க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹித்வா காலே ஸம்பத்தே விஜாயிதுங் ந ஸக்கோதி, பாதே³ஹி பூ⁴மிங் பஹரந்தீ திட்ட²தி, அத²ஸ்ஸா சத்தாரோ பாதே³ சதூஸு கா²ணுகேஸு ப³ந்தி⁴த்வா குச்சி²ங் பா²லெத்வா போதகங் நீஹரந்தி, ஸா தத்தே²வ மரதி. தேன வுத்தங் ‘‘அத்தவதா⁴ய க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாதீ’’தி.

    335.Nāsāya pittaṃ bhindeyyunti acchapittaṃ vā macchapittaṃ vā nāsāpuṭe pakkhipeyyuṃ. Parābhavāyāti avaḍḍhiyā vināsāya. Assatarīti vaḷavāya kucchismiṃ gadrabhassajātā, taṃ assena saddhiṃ sampayojenti, sā gabbhaṃ gaṇhitvā kāle sampatte vijāyituṃ na sakkoti, pādehi bhūmiṃ paharantī tiṭṭhati, athassā cattāro pāde catūsu khāṇukesu bandhitvā kucchiṃ phāletvā potakaṃ nīharanti, sā tattheva marati. Tena vuttaṃ ‘‘attavadhāya gabbhaṃ gaṇhātī’’ti.

    339. பொத்த²னிகந்தி சு²ரிகங், யங் க²ரந்திபி வுச்சதி.

    339.Potthanikanti churikaṃ, yaṃ kharantipi vuccati.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
    பஞ்சஸத்து²கதா² • Pañcasatthukathā
    அஜாதஸத்துகுமாரவத்து² • Ajātasattukumāravatthu

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Chasakyapabbajjākathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²தி³வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Chasakyapabbajjākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact