Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૯૦. પઞ્ચુપોસથિકજાતકં (૭)

    490. Pañcuposathikajātakaṃ (7)

    ૧૨૭.

    127.

    અપ્પોસ્સુક્કો દાનિ તુવં કપોત, વિહઙ્ગમ ન તવ ભોજનત્થો;

    Appossukko dāni tuvaṃ kapota, vihaṅgama na tava bhojanattho;

    ખુદં 1 પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો કપોત 2.

    Khudaṃ 3 pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko kapota 4.

    ૧૨૮.

    128.

    અહં પુરે ગિદ્ધિગતો કપોતિયા, અસ્મિં પદેસસ્મિમુભો રમામ;

    Ahaṃ pure giddhigato kapotiyā, asmiṃ padesasmimubho ramāma;

    અથગ્ગહી સાકુણિકો કપોતિં, અકામકો તાય વિના અહોસિં.

    Athaggahī sākuṇiko kapotiṃ, akāmako tāya vinā ahosiṃ.

    ૧૨૯.

    129.

    નાનાભવા વિપ્પયોગેન તસ્સા, મનોમયં વેદન વેદયામિ 5;

    Nānābhavā vippayogena tassā, manomayaṃ vedana vedayāmi 6;

    તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, રાગો મમં મા પુનરાગમાસિ.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, rāgo mamaṃ mā punarāgamāsi.

    ૧૩૦.

    130.

    અનુજ્જુગામી ઉરગા દુજિવ્હ 7, દાઠાવુધો ઘોરવિસોસિ સપ્પ;

    Anujjugāmī uragā dujivha 8, dāṭhāvudho ghoravisosi sappa;

    ખુદં પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો નુ દીઘ 9.

    Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko nu dīgha 10.

    ૧૩૧.

    131.

    ઉસભો અહૂ બલવા ગામિકસ્સ, ચલક્કકૂ વણ્ણબલૂપપન્નો;

    Usabho ahū balavā gāmikassa, calakkakū vaṇṇabalūpapanno;

    સો મં અક્કમિ તં કુપિતો અડંસિ, દુક્ખાભિતુણ્ણો મરણં ઉપાગા 11.

    So maṃ akkami taṃ kupito aḍaṃsi, dukkhābhituṇṇo maraṇaṃ upāgā 12.

    ૧૩૨.

    132.

    તતો જના નિક્ખમિત્વાન ગામા, કન્દિત્વા રોદિત્વા 13 અપક્કમિંસુ;

    Tato janā nikkhamitvāna gāmā, kanditvā roditvā 14 apakkamiṃsu;

    તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, કોધો મમં મા પુનરાગમાસિ.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, kodho mamaṃ mā punarāgamāsi.

    ૧૩૩.

    133.

    મતાન મંસાનિ બહૂ સુસાને, મનુઞ્ઞરૂપં તવ ભોજને તં;

    Matāna maṃsāni bahū susāne, manuññarūpaṃ tava bhojane taṃ;

    ખુદં પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો સિઙ્ગાલ 15.

    Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko siṅgāla 16.

    ૧૩૪.

    134.

    પવિસિ 17 કુચ્છિં મહતો ગજસ્સ, કુણપે રતો હત્થિમંસેસુ ગિદ્ધો 18;

    Pavisi 19 kucchiṃ mahato gajassa, kuṇape rato hatthimaṃsesu giddho 20;

    ઉણ્હો ચ વાતો તિખિણા ચ રસ્મિયો, તે સોસયું તસ્સ કરીસમગ્ગં.

    Uṇho ca vāto tikhiṇā ca rasmiyo, te sosayuṃ tassa karīsamaggaṃ.

    ૧૩૫.

    135.

    કિસો ચ પણ્ડૂ ચ અહં ભદન્તે, ન મે અહૂ નિક્ખમનાય મગ્ગો;

    Kiso ca paṇḍū ca ahaṃ bhadante, na me ahū nikkhamanāya maggo;

    મહા ચ મેઘો સહસા પવસ્સિ, સો તેમયી તસ્સ કરીસમગ્ગં.

    Mahā ca megho sahasā pavassi, so temayī tassa karīsamaggaṃ.

    ૧૩૬.

    136.

    તતો અહં નિક્ખમિસં ભદન્તે, ચન્દો યથા રાહુમુખા પમુત્તો;

    Tato ahaṃ nikkhamisaṃ bhadante, cando yathā rāhumukhā pamutto;

    તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, લોભો મમં મા પુનરાગમાસિ.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, lobho mamaṃ mā punarāgamāsi.

    ૧૩૭.

    137.

    વમ્મીકથૂપસ્મિં કિપિલ્લિકાનિ, નિપ્પોથયન્તો તુવં પુરે ચરાસિ;

    Vammīkathūpasmiṃ kipillikāni, nippothayanto tuvaṃ pure carāsi;

    ખુદં પિપાસં અધિવાસયન્તો, કસ્મા ભવંપોસથિકો નુ અચ્છ 21.

    Khudaṃ pipāsaṃ adhivāsayanto, kasmā bhavaṃposathiko nu accha 22.

    ૧૩૮.

    138.

    સકં નિકેતં અતિહીળયાનો 23, અત્રિચ્છતા 24 મલ્લગામં 25 અગચ્છિં;

    Sakaṃ niketaṃ atihīḷayāno 26, atricchatā 27 mallagāmaṃ 28 agacchiṃ;

    તતો જના નિક્ખમિત્વાન ગામા, કોદણ્ડકેન પરિપોથયિંસુ મં.

    Tato janā nikkhamitvāna gāmā, kodaṇḍakena paripothayiṃsu maṃ.

    ૧૩૯.

    139.

    સો ભિન્નસીસો રુહિરમક્ખિતઙ્ગો, પચ્ચાગમાસિં સકં 29 નિકેતં;

    So bhinnasīso ruhiramakkhitaṅgo, paccāgamāsiṃ sakaṃ 30 niketaṃ;

    તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, અત્રિચ્છતા મા પુનરાગમાસિ.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, atricchatā mā punarāgamāsi.

    ૧૪૦.

    140.

    યં નો અપુચ્છિત્થ તુવં ભદન્તે, સબ્બેવ બ્યાકરિમ્હ યથા પજાનં;

    Yaṃ no apucchittha tuvaṃ bhadante, sabbeva byākarimha yathā pajānaṃ;

    મયમ્પિ પુચ્છામ તુવં ભદન્તે, કસ્મા ભવંપોસથિકો નુ બ્રહ્મે.

    Mayampi pucchāma tuvaṃ bhadante, kasmā bhavaṃposathiko nu brahme.

    ૧૪૧.

    141.

    અનૂપલિત્તો મમ અસ્સમમ્હિ, પચ્ચેકબુદ્ધો મુહુત્તં નિસીદિ;

    Anūpalitto mama assamamhi, paccekabuddho muhuttaṃ nisīdi;

    સો મં અવેદી ગતિમાગતિઞ્ચ, નામઞ્ચ ગોત્તં ચરણઞ્ચ સબ્બં.

    So maṃ avedī gatimāgatiñca, nāmañca gottaṃ caraṇañca sabbaṃ.

    ૧૪૨.

    142.

    એવમ્પહં વન્દિ ન 31 તસ્સ પાદે, ન ચાપિ નં માનગતેન પુચ્છિં;

    Evampahaṃ vandi na 32 tassa pāde, na cāpi naṃ mānagatena pucchiṃ;

    તસ્મા અહંપોસથં પાલયામિ, માનો મમં મા પુનરાગમાસીતિ.

    Tasmā ahaṃposathaṃ pālayāmi, māno mamaṃ mā punarāgamāsīti.

    પઞ્ચુપોસથિકજાતકં સત્તમં.

    Pañcuposathikajātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ખુદ્દં (સ્યા॰ ક॰), ખુધં (સક્કત-પાકતાનુરૂપં)
    2. કપોતો (સી॰ પી॰)
    3. khuddaṃ (syā. ka.), khudhaṃ (sakkata-pākatānurūpaṃ)
    4. kapoto (sī. pī.)
    5. વેદનં વેદિયામિ (સી॰ પી॰)
    6. vedanaṃ vediyāmi (sī. pī.)
    7. ઉરગ દ્વિજિવ્હ (સી॰)
    8. uraga dvijivha (sī.)
    9. દીઘો (સી॰ પી॰)
    10. dīgho (sī. pī.)
    11. ઉપાગમિ (સી॰ પી॰)
    12. upāgami (sī. pī.)
    13. કન્દિત્વ રોદિત્વ (સી॰)
    14. kanditva roditva (sī.)
    15. સિગાલો (સી॰ પી॰)
    16. sigālo (sī. pī.)
    17. પવિસ્સં (સી॰ પી॰), પવિસ્સ (સ્યા॰)
    18. હત્થિમંસે પગિદ્ધો (સી॰ પી॰)
    19. pavissaṃ (sī. pī.), pavissa (syā.)
    20. hatthimaṃse pagiddho (sī. pī.)
    21. અચ્છો (સી॰ પી॰)
    22. accho (sī. pī.)
    23. અતિહેળયાનો (સ્યા॰ ક॰)
    24. અત્રિચ્છતાય (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    25. મલતં (સી॰ પી॰), મલ્લયતં (ક॰)
    26. atiheḷayāno (syā. ka.)
    27. atricchatāya (sī. syā. pī.)
    28. malataṃ (sī. pī.), mallayataṃ (ka.)
    29. સ સકં (સ્યા॰ ક॰),’થ સકં (?)
    30. sa sakaṃ (syā. ka.),’tha sakaṃ (?)
    31. એવમ્પહં નગ્ગહે (સી॰ પી॰)
    32. evampahaṃ naggahe (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૯૦] ૭. પઞ્ચુપોસથજાતકવણ્ણના • [490] 7. Pañcuposathajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact