Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૪૭. પણ્ડકવત્થુ

    47. Paṇḍakavatthu

    ૧૦૯. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો પણ્ડકો ભિક્ખૂસુ પબ્બજિતો હોતિ. સો દહરે દહરે ભિક્ખૂ ઉપસઙ્કમિત્વા એવં વદેતિ – ‘‘એથ, મં આયસ્મન્તો દૂસેથા’’તિ. ભિક્ખૂ અપસાદેન્તિ – ‘‘નસ્સ, પણ્ડક, વિનસ્સ, પણ્ડક, કો તયા અત્થો’’તિ. સો ભિક્ખૂહિ અપસાદિતો મહન્તે મહન્તે મોળિગલ્લે સામણેરે ઉપસઙ્કમિત્વા એવં વદેતિ – ‘‘એથ, મં આવુસો દૂસેથા’’તિ. સામણેરા અપસાદેન્તિ – ‘‘નસ્સ, પણ્ડક, વિનસ્સ, પણ્ડક, કો તયા અત્થો’’તિ. સો સામણેરેહિ અપસાદિતો હત્થિભણ્ડે અસ્સભણ્ડે ઉપસઙ્કમિત્વા એવં વદેતિ – ‘‘એથ, મં, આવુસો , દૂસેથા’’તિ. હત્થિભણ્ડા અસ્સભણ્ડા દૂસેસું. તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘પણ્ડકા ઇમે સમણા સક્યપુત્તિયા. યેપિ ઇમેસં ન પણ્ડકા, તેપિ ઇમે પણ્ડકે દૂસેન્તિ. એવં ઇમે સબ્બેવ અબ્રહ્મચારિનો’’તિ. અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં હત્થિભણ્ડાનં અસ્સભણ્ડાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. પણ્ડકો, ભિક્ખવે, અનુપસમ્પન્નો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો, ઉપસમ્પન્નો નાસેતબ્બોતિ.

    109. Tena kho pana samayena aññataro paṇḍako bhikkhūsu pabbajito hoti. So dahare dahare bhikkhū upasaṅkamitvā evaṃ vadeti – ‘‘etha, maṃ āyasmanto dūsethā’’ti. Bhikkhū apasādenti – ‘‘nassa, paṇḍaka, vinassa, paṇḍaka, ko tayā attho’’ti. So bhikkhūhi apasādito mahante mahante moḷigalle sāmaṇere upasaṅkamitvā evaṃ vadeti – ‘‘etha, maṃ āvuso dūsethā’’ti. Sāmaṇerā apasādenti – ‘‘nassa, paṇḍaka, vinassa, paṇḍaka, ko tayā attho’’ti. So sāmaṇerehi apasādito hatthibhaṇḍe assabhaṇḍe upasaṅkamitvā evaṃ vadeti – ‘‘etha, maṃ, āvuso , dūsethā’’ti. Hatthibhaṇḍā assabhaṇḍā dūsesuṃ. Te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘paṇḍakā ime samaṇā sakyaputtiyā. Yepi imesaṃ na paṇḍakā, tepi ime paṇḍake dūsenti. Evaṃ ime sabbeva abrahmacārino’’ti. Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ hatthibhaṇḍānaṃ assabhaṇḍānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Paṇḍako, bhikkhave, anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabboti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પણ્ડકવત્થુકથા • Paṇḍakavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પણ્ડકવત્થુકથાવણ્ણના • Paṇḍakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પણ્ડકવત્થુકથાવણ્ણના • Paṇḍakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પણ્ડકવત્થુકથાવણ્ણના • Paṇḍakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪૭. પણ્ડકવત્થુકથા • 47. Paṇḍakavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact