Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. પણ્ડિતસુત્તવણ્ણના

    5. Paṇḍitasuttavaṇṇanā

    ૪૫. પઞ્ચમે પણ્ડિતપઞ્ઞત્તાનીતિ પણ્ડિતેહિ પઞ્ઞત્તાનિ કથિતાનિ પસત્થાનિ. સપ્પુરિસપઞ્ઞત્તાનીતિ સપ્પુરિસેહિ મહાપુરિસેહિ પઞ્ઞત્તાનિ કથિતાનિ પસત્થાનિ. અહિંસાતિ કરુણા ચેવ કરુણાપુબ્બભાગો ચ. સંયમોતિ સીલસંયમો. દમોતિ ઇન્દ્રિયસંવરો, ઉપોસથવસેન વા અત્તદમનં, પુણ્ણોવાદે (મ॰ નિ॰ ૩.૩૯૫ આદયો; સં॰ નિ॰ ૪.૮૮ આદયો) દમોતિ વુત્તા ખન્તિપિ આળવકે (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૬; સુ॰ નિ॰ ૧૮૩ આદયો) વુત્તા પઞ્ઞાપિ ઇમસ્મિં સુત્તે વટ્ટતિયેવ. માતાપિતુ ઉપટ્ઠાનન્તિ માતાપિતૂનં રક્ખનં ગોપનં પટિજગ્ગનં. સન્તાનન્તિ અઞ્ઞત્થ બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધઅરિયસાવકા સન્તો નામ, ઇધ પન માતાપિતુઉપટ્ઠાકા અધિપ્પેતા. તસ્મા ઉત્તમટ્ઠેન સન્તાનં , સેટ્ઠચરિયટ્ઠેન બ્રહ્મચારીનં. ઇદં માતાપિતુઉપટ્ઠાનં સબ્ભિ ઉપઞ્ઞાતન્તિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. સતં એતાનિ ઠાનાનીતિ સન્તાનં ઉત્તમપુરિસાનં એતાનિ ઠાનાનિ કારણાનિ. અરિયો દસ્સનસમ્પન્નોતિ ઇધ ઇમેસંયેવ તિણ્ણં ઠાનાનં કારણેન અરિયો ચેવ દસ્સનસમ્પન્નો ચ વેદિતબ્બો, ન બુદ્ધાદયો ન સોતાપન્ના. અથ વા સતં એતાનિ ઠાનાનીતિ માતુપટ્ઠાનં પિતુપટ્ઠાનન્તિ એતાનિ ઠાનાનિ સન્તાનં ઉત્તમપુરિસાનં કારણાનીતિ એવં માતાપિતુઉપટ્ઠાકવસેન ઇમિસ્સા ગાથાય અત્થો વેદિતબ્બો. માતાપિતુઉપટ્ઠાકોયેવ હિ ઇધ ‘‘અરિયો દસ્સનસમ્પન્નો’’તિ વુત્તો. સ લોકં ભજતે સિવન્તિ સો ખેમં દેવલોકં ગચ્છતીતિ.

    45. Pañcame paṇḍitapaññattānīti paṇḍitehi paññattāni kathitāni pasatthāni. Sappurisapaññattānīti sappurisehi mahāpurisehi paññattāni kathitāni pasatthāni. Ahiṃsāti karuṇā ceva karuṇāpubbabhāgo ca. Saṃyamoti sīlasaṃyamo. Damoti indriyasaṃvaro, uposathavasena vā attadamanaṃ, puṇṇovāde (ma. ni. 3.395 ādayo; saṃ. ni. 4.88 ādayo) damoti vuttā khantipi āḷavake (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 183 ādayo) vuttā paññāpi imasmiṃ sutte vaṭṭatiyeva. Mātāpitu upaṭṭhānanti mātāpitūnaṃ rakkhanaṃ gopanaṃ paṭijagganaṃ. Santānanti aññattha buddhapaccekabuddhaariyasāvakā santo nāma, idha pana mātāpituupaṭṭhākā adhippetā. Tasmā uttamaṭṭhena santānaṃ , seṭṭhacariyaṭṭhena brahmacārīnaṃ. Idaṃ mātāpituupaṭṭhānaṃ sabbhi upaññātanti evamettha attho daṭṭhabbo. Sataṃ etāni ṭhānānīti santānaṃ uttamapurisānaṃ etāni ṭhānāni kāraṇāni. Ariyo dassanasampannoti idha imesaṃyeva tiṇṇaṃ ṭhānānaṃ kāraṇena ariyo ceva dassanasampanno ca veditabbo, na buddhādayo na sotāpannā. Atha vā sataṃ etāni ṭhānānīti mātupaṭṭhānaṃ pitupaṭṭhānanti etāni ṭhānāni santānaṃ uttamapurisānaṃ kāraṇānīti evaṃ mātāpituupaṭṭhākavasena imissā gāthāya attho veditabbo. Mātāpituupaṭṭhākoyeva hi idha ‘‘ariyo dassanasampanno’’ti vutto. Sa lokaṃ bhajate sivanti so khemaṃ devalokaṃ gacchatīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. પણ્ડિતસુત્તં • 5. Paṇḍitasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. પણ્ડિતસુત્તવણ્ણના • 5. Paṇḍitasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact