Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
7. பஞ்ஹாவாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா
7. Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā
401-403. பஞ்ஹாவாரே ‘‘ஸியா குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ’’திஆதி³னா குஸலத்திகே உத்³த⁴ரிதப்³ப³புச்சா²னங் லப்³ப⁴மானவஸேன விஸ்ஸஜ்ஜனங் த³ஸ்ஸேதுங் குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோதிஆதி³ வுத்தங். குஸலோ ச நாமேஸ ஸயங் உப்பஜ்ஜந்தோ ட²பெத்வா பச்சா²ஜாதஞ்ச விபாகஞ்ச ஸேஸேஹி த்³வாவீஸதியா பச்சயேஹி உப்பஜ்ஜதி. குஸலஸ்ஸ பச்சயோ ஹொந்தோ ட²பெத்வா புரேஜாதபச்சா²ஜாதவிபாகவிப்பயுத்தே ஸேஸேஹி வீஸதியா பச்சயேஹி பச்சயோ ஹோதி. தஸ்மா யேஹி பச்சயேஹி குஸலோ குஸலஸ்ஸ பச்சயோ ஹோதி, தே பச்சயே படிபாடியா த³ஸ்ஸேதுங் ஹேதுபச்சயேனாதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங்.
401-403. Pañhāvāre ‘‘siyā kusalo dhammo kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo’’tiādinā kusalattike uddharitabbapucchānaṃ labbhamānavasena vissajjanaṃ dassetuṃ kusalo dhammo kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayotiādi vuttaṃ. Kusalo ca nāmesa sayaṃ uppajjanto ṭhapetvā pacchājātañca vipākañca sesehi dvāvīsatiyā paccayehi uppajjati. Kusalassa paccayo honto ṭhapetvā purejātapacchājātavipākavippayutte sesehi vīsatiyā paccayehi paccayo hoti. Tasmā yehi paccayehi kusalo kusalassa paccayo hoti, te paccaye paṭipāṭiyā dassetuṃ hetupaccayenātiādi āraddhaṃ.
தத்த² யா ஏஸா பச்சயவிப⁴ங்க³வாரே விய ‘‘ஹேதுஸம்பயுத்தகானங் த⁴ம்மான’’ந்தி அகத்வா ‘‘ஹேதூ ஸம்பயுத்தகானங் க²ந்தா⁴ன’’ந்தி தே³ஸனா கதா, தஸ்ஸா ஏவ கரணே இத³ங் பயோஜனங் – தத்த² ஹி ஸுஞ்ஞட்ட²ங் தீ³பேதுங் த⁴ம்மானந்தி வுத்தங். இத⁴ பச்சயதோ உப்பஜ்ஜமானா த⁴ம்மா ராஸிதோ உப்பஜ்ஜந்தி, ந ஏகேகதோதி ராஸட்ட²ங் தீ³பேதுங் க²ந்தா⁴னந்தி வுத்தங். படிச்சவாராதீ³ஸு வா க²ந்த⁴வஸேன பச்சயுப்பன்னதே³ஸனா ஆருள்ஹாதி தேனேவானுக்கமேன இதா⁴பி ஆருள்ஹாதி. கஸ்மா பனேதேஸு ஏவங் ஆருள்ஹாதி? அஸங்கரதோ விபா⁴க³த³ஸ்ஸனத்த²ங். ‘‘ஏகங் த⁴ம்மங் படிச்ச ஸேஸா த⁴ம்மா’’தி ஹி ஆதி³னா நயேன வுச்சமானே அஸுகத⁴ம்மங் நாம நிஸ்ஸாய அஸுகத⁴ம்மாதி ந ஸக்கா அஸங்கரதோ பச்சயே பச்சயுப்பன்னே ச ஜானிதுங், ஏவங் ஸந்தே உத்³தே³ஸனித்³தே³ஸா நிப்³பி³ஸேஸா ஸியுங். தஸ்மா அஸங்கரதோ விபா⁴க³த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஏவங் ஆருள்ஹாதி வேதி³தப்³பா³. சித்தஸமுட்டா²னானந்தி இத³ங் யஸ்ஸ அப்³யாகதஸ்ஸ குஸலோ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ ஹோதி, தமேவ த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். பச்சயவிப⁴ங்கே³ பன குஸலாதி³வஸேன விபா⁴க³ங் அகத்வா ஸாமஞ்ஞதோ ஸப்³பே³ஸங் ஹேதூனங் வஸேன உப்பன்னரூபத³ஸ்ஸனத்த²ங் சித்தஸமுட்டா²னானந்தி அவத்வா தங்ஸமுட்டா²னானந்தி வுத்தங். தஸ்மா தத்த² அப்³யாகதஹேதுஸமுட்டா²னரூபங், ஓக்கந்திக்க²ணே கடத்தாரூபம்பி ஸங்க³ஹங் க³தங். இமினா உபாயேன ஸேஸேஸுபி ஏவரூபேஸு விஸ்ஸஜ்ஜனேஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Tattha yā esā paccayavibhaṅgavāre viya ‘‘hetusampayuttakānaṃ dhammāna’’nti akatvā ‘‘hetū sampayuttakānaṃ khandhāna’’nti desanā katā, tassā eva karaṇe idaṃ payojanaṃ – tattha hi suññaṭṭhaṃ dīpetuṃ dhammānanti vuttaṃ. Idha paccayato uppajjamānā dhammā rāsito uppajjanti, na ekekatoti rāsaṭṭhaṃ dīpetuṃ khandhānanti vuttaṃ. Paṭiccavārādīsu vā khandhavasena paccayuppannadesanā āruḷhāti tenevānukkamena idhāpi āruḷhāti. Kasmā panetesu evaṃ āruḷhāti? Asaṅkarato vibhāgadassanatthaṃ. ‘‘Ekaṃ dhammaṃ paṭicca sesā dhammā’’ti hi ādinā nayena vuccamāne asukadhammaṃ nāma nissāya asukadhammāti na sakkā asaṅkarato paccaye paccayuppanne ca jānituṃ, evaṃ sante uddesaniddesā nibbisesā siyuṃ. Tasmā asaṅkarato vibhāgadassanatthaṃ evaṃ āruḷhāti veditabbā. Cittasamuṭṭhānānanti idaṃ yassa abyākatassa kusalo hetupaccayena paccayo hoti, tameva dassetuṃ vuttaṃ. Paccayavibhaṅge pana kusalādivasena vibhāgaṃ akatvā sāmaññato sabbesaṃ hetūnaṃ vasena uppannarūpadassanatthaṃ cittasamuṭṭhānānanti avatvā taṃsamuṭṭhānānanti vuttaṃ. Tasmā tattha abyākatahetusamuṭṭhānarūpaṃ, okkantikkhaṇe kaṭattārūpampi saṅgahaṃ gataṃ. Iminā upāyena sesesupi evarūpesu vissajjanesu attho veditabbo.
404. தா³னங் த³த்வாதி தெ³ய்யத⁴ம்மங் சஜித்வா. யாய வா சேதனாய ஸோ தி³ய்யதி, ஸா சேதனா தா³னங். த³த்வாதி தங் சேதனங் பரியோதா³பெத்வா விஸுத்³த⁴ங் கத்வா. ஸீலங் ஸமாதி³யித்வாதி பஞ்சங்கா³தி³வஸேன நிச்சஸீலங் க³ண்ஹித்வா. இமினா ஸமாதா³னவிரதியேவ த³ஸ்ஸிதா. ஸம்பத்தவிரதிஸமுச்சே²த³விரதியோ பன லோகே ஸீலந்தி அபாகடத்தா ந வுத்தா. கிஞ்சாபி ந வுத்தா, ஆரம்மணபச்சயா பன ஹொந்தியேவ. தத்த² ஸமுச்சே²த³விரதி ஸெக்கா²னங்யேவ குஸலஸ்ஸ ஆரம்மணங் ஹோதி, ந இதரேஸங். உபோஸத²கம்மங் கத்வாதி ‘‘பாணங் ந ஹனே, ந சாதி³ன்னமாதி³யே’’தி (அ॰ நி॰ 3.71) ஏவங் வுத்தங் உபோஸத²தி³வஸேஸு அட்ட²ங்க³உபோஸத²கிரியங் கத்வா. தங் பச்சவெக்க²தீதி தங் குஸலங் ஸெக்கோ²பி புது²ஜ்ஜனோபி பச்சவெக்க²தி, அரஹாபி பச்சவெக்க²தேவ. அரஹதோபி ஹி புப்³பே³ கதங் குஸலங் குஸலமேவ, யேன பன சித்தேன பச்சவெக்க²தி, தங் கிரியசித்தங் நாம ஹோதி. தஸ்மா ‘‘ஏதங் குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸா’’தி இமஸ்மிங் அதி⁴காரே ந லப்³ப⁴தி. புப்³பே³ ஸுசிண்ணானீதி ‘‘த³த்வா ஸமாதி³யித்வா கத்வா’’தி ஹி ஆஸன்னே கதானி வுத்தானி, இமானி ந ஆஸன்னே கதானீதி வேதி³தப்³பா³னி. தா³னாதீ³ஹி வா ஸேஸானி காமாவசரகுஸலானி த³ஸ்ஸேதுங் இத³ங் வுத்தங். ஜா²னா வுட்ட²ஹித்வாதி ஜா²னா வுட்ட²ஹித்வா. அயமேவ வா பாளி. ஸெக்கா² கொ³த்ரபு⁴ந்தி ஸோதாபன்னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸோ ஹி கொ³த்ரபு⁴ங் பச்சவெக்க²தி. வோதா³னந்தி இத³ங் பன ஸகதா³கா³மிஅனாகா³மினோ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேஸஞ்ஹி தங் சித்தங் வோதா³னங் நாம ஹோதி. ஸெக்கா²தி ஸோதாபன்னஸகதா³கா³மிஅனாகா³மினோ. மக்³கா³ வுட்ட²ஹித்வாதி மக்³க³ப²லப⁴வங்கா³திக்கமவஸேன அத்தனா படிலத்³தா⁴ மக்³கா³ வுட்ட²ஹித்வா, ஸுத்³த⁴மக்³க³தோயேவ பன வுட்டா²ய பச்சவெக்க²ணங் நாம நத்தி².
404. Dānaṃdatvāti deyyadhammaṃ cajitvā. Yāya vā cetanāya so diyyati, sā cetanā dānaṃ. Datvāti taṃ cetanaṃ pariyodāpetvā visuddhaṃ katvā. Sīlaṃ samādiyitvāti pañcaṅgādivasena niccasīlaṃ gaṇhitvā. Iminā samādānaviratiyeva dassitā. Sampattaviratisamucchedaviratiyo pana loke sīlanti apākaṭattā na vuttā. Kiñcāpi na vuttā, ārammaṇapaccayā pana hontiyeva. Tattha samucchedavirati sekkhānaṃyeva kusalassa ārammaṇaṃ hoti, na itaresaṃ. Uposathakammaṃ katvāti ‘‘pāṇaṃ na hane, na cādinnamādiye’’ti (a. ni. 3.71) evaṃ vuttaṃ uposathadivasesu aṭṭhaṅgauposathakiriyaṃ katvā. Taṃ paccavekkhatīti taṃ kusalaṃ sekkhopi puthujjanopi paccavekkhati, arahāpi paccavekkhateva. Arahatopi hi pubbe kataṃ kusalaṃ kusalameva, yena pana cittena paccavekkhati, taṃ kiriyacittaṃ nāma hoti. Tasmā ‘‘etaṃ kusalo dhammo kusalassa dhammassā’’ti imasmiṃ adhikāre na labbhati. Pubbe suciṇṇānīti ‘‘datvā samādiyitvā katvā’’ti hi āsanne katāni vuttāni, imāni na āsanne katānīti veditabbāni. Dānādīhi vā sesāni kāmāvacarakusalāni dassetuṃ idaṃ vuttaṃ. Jhānā vuṭṭhahitvāti jhānā vuṭṭhahitvā. Ayameva vā pāḷi. Sekkhā gotrabhunti sotāpannaṃ sandhāya vuttaṃ. So hi gotrabhuṃ paccavekkhati. Vodānanti idaṃ pana sakadāgāmianāgāmino sandhāya vuttaṃ. Tesañhi taṃ cittaṃ vodānaṃ nāma hoti. Sekkhāti sotāpannasakadāgāmianāgāmino. Maggā vuṭṭhahitvāti maggaphalabhavaṅgātikkamavasena attanā paṭiladdhā maggā vuṭṭhahitvā, suddhamaggatoyeva pana vuṭṭhāya paccavekkhaṇaṃ nāma natthi.
குஸலங் அனிச்சதோதி எத்த² விபஸ்ஸனூபக³ங் தேபூ⁴மககுஸலமேவ வேதி³தப்³ப³ங், விபஸ்ஸனாகுஸலங் பன காமாவசரமேவ. சேதோபரியஞாணேனாதி ரூபாவசரகுஸலங் த³ஸ்ஸேதி. ஆகாஸானஞ்சாயதனந்திஆதீ³ஹி அரூபாவசரகுஸலாரம்மணவஸேன உப்பஜ்ஜமானங் அரூபாவசரகுஸலமேவ. குஸலா க²ந்தா⁴ இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸாதிஆதீ³ஹி புக்³க³லங் அனாமஸித்வா த⁴ம்மவஸேன த³ஸ்ஸேதி. தேனேவெத்த² ஹெட்டா² க³ஹிதம்பி சேதோபரியஞாணங் புன வுத்தங்.
Kusalaṃ aniccatoti ettha vipassanūpagaṃ tebhūmakakusalameva veditabbaṃ, vipassanākusalaṃ pana kāmāvacarameva. Cetopariyañāṇenāti rūpāvacarakusalaṃ dasseti. Ākāsānañcāyatanantiādīhi arūpāvacarakusalārammaṇavasena uppajjamānaṃ arūpāvacarakusalameva. Kusalā khandhā iddhividhañāṇassātiādīhi puggalaṃ anāmasitvā dhammavasena dasseti. Tenevettha heṭṭhā gahitampi cetopariyañāṇaṃ puna vuttaṃ.
405. அஸ்ஸாதே³தீதி ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தலோப⁴ஸம்பயுத்தசித்தேஹி அனுப⁴வதி சேவ ரஜ்ஜதி ச . அபி⁴னந்த³தீதி ஸப்பீதிகதண்ஹாவஸேன நந்த³தி ஹட்ட²பஹட்டோ² ஹோதி, தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னாய வா அபி⁴னந்த³தி. ராகோ³ உப்பஜ்ஜதீதி அஸ்ஸாதெ³ந்தஸ்ஸ ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி நாம. இத³ங் அட்ட²பி லோப⁴ஸஹக³தானி க³ஹெத்வா வுத்தங். தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதீதி அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸ அத்தா அத்தனியந்திஆதி³வஸேன சதூஹிபி சித்தேஹி ஸம்பயுத்தா தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி. அஸன்னிட்டா²னக³தஸ்ஸ பனெத்த² விசிகிச்சா² உப்பஜ்ஜதி. விக்கே²பக³தஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சங், அகதங் வத மே கல்யாணந்தி விப்படிஸாரினோ தோ³மனஸ்ஸங். தங் ஆரப்³பா⁴தி தானி ஸுசிண்ணானி ஆரம்மணங் கத்வாதி அத்தோ². ப³ஹுவசனஸ்ஸ ஹேஸ ஏகவசனாதே³ஸோ, ஜாதிவஸேன வா ஏகவசனமேவேதங்.
405. Assādetīti somanassasahagatalobhasampayuttacittehi anubhavati ceva rajjati ca . Abhinandatīti sappītikataṇhāvasena nandati haṭṭhapahaṭṭho hoti, diṭṭhābhinandanāya vā abhinandati. Rāgo uppajjatīti assādentassa rāgo uppajjati nāma. Idaṃ aṭṭhapi lobhasahagatāni gahetvā vuttaṃ. Diṭṭhi uppajjatīti abhinandantassa attā attaniyantiādivasena catūhipi cittehi sampayuttā diṭṭhi uppajjati. Asanniṭṭhānagatassa panettha vicikicchā uppajjati. Vikkhepagatassa uddhaccaṃ, akataṃ vata me kalyāṇanti vippaṭisārino domanassaṃ. Taṃ ārabbhāti tāni suciṇṇāni ārammaṇaṃ katvāti attho. Bahuvacanassa hesa ekavacanādeso, jātivasena vā ekavacanamevetaṃ.
406. அரஹா மக்³கா³ வுட்ட²ஹித்வாதி மக்³க³வீதி²யங் ப²லானந்தரஸ்ஸ ப⁴வங்க³ஸ்ஸ அதிக்கமவஸேன வுட்ட²ஹித்வா. பச்சவெக்க²ணசித்தானி பனஸ்ஸ கிரியாப்³யாகதானி. ஏவங் கிரியாப்³யாகதஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயங் த³ஸ்ஸெத்வா புன விபாகாப்³யாகதஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதுங் ஸெக்கா² வாதிஆதி³மாஹ. குஸலே நிருத்³தே⁴தி விபஸ்ஸனாஜவனவீதி²யா பச்சி²ன்னாய. விபாகோதி காமாவசரவிபாகோ. ததா³ரம்மணதாதி ததா³ரம்மணதாய, தங் குஸலஸ்ஸ ஜவனஸ்ஸ ஆரம்மணபூ⁴தங் விபஸ்ஸிதகுஸலங் ஆரம்மணங் கத்வா உப்பஜ்ஜதீதி அத்தோ². ந கேவலஞ்ச ததா³ரம்மணவஸேனேவ, படிஸந்தி⁴ப⁴வங்க³சுதிவஸேனாபி. விபாகோ ஹி கம்மங் ஆரம்மணங் கத்வா க³ஹிதபடிஸந்தி⁴கஸ்ஸ குஸலாரம்மணோ ஹோதியேவ, ஸோ பன து³ப்³பி³ஞ்ஞெய்யத்தா இத⁴ ந த³ஸ்ஸிதோ.
406. Arahā maggā vuṭṭhahitvāti maggavīthiyaṃ phalānantarassa bhavaṅgassa atikkamavasena vuṭṭhahitvā. Paccavekkhaṇacittāni panassa kiriyābyākatāni. Evaṃ kiriyābyākatassa ārammaṇapaccayaṃ dassetvā puna vipākābyākatassa dassetuṃ sekkhā vātiādimāha. Kusale niruddheti vipassanājavanavīthiyā pacchinnāya. Vipākoti kāmāvacaravipāko. Tadārammaṇatāti tadārammaṇatāya, taṃ kusalassa javanassa ārammaṇabhūtaṃ vipassitakusalaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjatīti attho. Na kevalañca tadārammaṇavaseneva, paṭisandhibhavaṅgacutivasenāpi. Vipāko hi kammaṃ ārammaṇaṃ katvā gahitapaṭisandhikassa kusalārammaṇo hotiyeva, so pana dubbiññeyyattā idha na dassito.
குஸலங் அஸ்ஸாதே³தீதிஆதி³ அகுஸலஜவனாவஸானே குஸலாரம்மணவிபாகங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். விஞ்ஞாணஞ்சாயதனவிபாகஸ்ஸாதி இத³ங் து³ப்³பி³ஞ்ஞெய்யம்பி ஸமானங் மஹக்³க³தவிபாகஸ்ஸ ததா³ரம்மணபா⁴வேன அனுப்பத்திதோ லப்³ப⁴மானகவஸேன வுத்தங். கிரியஸ்ஸாதி அரஹத்தங் பத்வா அஸமாபன்னபுப்³பே³ ஆகாஸானஞ்சாயதனே படிலோமதோ வா ஏகந்தரிகவஸேன வா ஸமாபன்னகிரியாய. சேதோபரியஞாணஸ்ஸாதிஆதீ³னி பரதோ ஆவஜ்ஜனாய யோஜேதப்³பா³னி. யா ஏதேஸங் ஆவஜ்ஜனா, தஸ்ஸா குஸலா க²ந்தா⁴ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோதி அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ².
Kusalaṃ assādetītiādi akusalajavanāvasāne kusalārammaṇavipākaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Viññāṇañcāyatanavipākassāti idaṃ dubbiññeyyampi samānaṃ mahaggatavipākassa tadārammaṇabhāvena anuppattito labbhamānakavasena vuttaṃ. Kiriyassāti arahattaṃ patvā asamāpannapubbe ākāsānañcāyatane paṭilomato vā ekantarikavasena vā samāpannakiriyāya. Cetopariyañāṇassātiādīni parato āvajjanāya yojetabbāni. Yā etesaṃ āvajjanā, tassā kusalā khandhā ārammaṇapaccayena paccayoti ayañhettha attho.
407-409. ராக³ந்தி அத்தனோ வா பரஸ்ஸ வா ராக³ங். அத்தனோ ராக³வஸேன பனெத்த² வண்ணனா பாகடா ஹோதி. அஸ்ஸாதே³தீதிஆதீ³னி வுத்தத்தா²னேவ. விசிகிச்சா²தீ³ஸு பன தீஸு அஸ்ஸாதே³தப்³ப³தாய அபா⁴வேன ‘‘அஸ்ஸாதே³தீ’’தி ந வுத்தங். தி³ட்டி² பனெத்த² உப்பஜ்ஜதி, ஸா அஸ்ஸாதே³தீதி பத³ஸ்ஸ பரிஹீனத்தா ஆக³தபடிபாடியா பட²மங் ந வுத்தா. விசிகிச்சா²தீ³ஸுயேவ தங் தங் ஸபா⁴க³ங் பட²மங் வத்வா தஸ்ஸ தஸ்ஸ அனந்தரா வுத்தா. இமேஸு ச பன ராகா³தீ³ஸு ‘‘கிங் மே பாபத⁴ம்மா உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி அக்க²ந்திவஸேன வா, ‘‘கதங் பாபங் கதங் லுத்³த⁴’’ந்தி விப்படிஸாராதி³வஸேன வா தோ³மனஸ்ஸுப்பத்தி வேதி³தப்³பா³.
407-409. Rāganti attano vā parassa vā rāgaṃ. Attano rāgavasena panettha vaṇṇanā pākaṭā hoti. Assādetītiādīni vuttatthāneva. Vicikicchādīsu pana tīsu assādetabbatāya abhāvena ‘‘assādetī’’ti na vuttaṃ. Diṭṭhi panettha uppajjati, sā assādetīti padassa parihīnattā āgatapaṭipāṭiyā paṭhamaṃ na vuttā. Vicikicchādīsuyeva taṃ taṃ sabhāgaṃ paṭhamaṃ vatvā tassa tassa anantarā vuttā. Imesu ca pana rāgādīsu ‘‘kiṃ me pāpadhammā uppajjantī’’ti akkhantivasena vā, ‘‘kataṃ pāpaṃ kataṃ luddha’’nti vippaṭisārādivasena vā domanassuppatti veditabbā.
410. சக்கு²ங் அனிச்சதோதி விபஸ்ஸனானுக்கமேன ஓளாரிகாயதனானி வத்து²ரூபஞ்சாதி ஏகாத³ஸ ரூபானி பாகடத்தா க³ஹிதானி. புன ரூபாயதனாதீ³னி சக்கு²விஞ்ஞாணாதீ³னங் ஆரம்மணத்தா க³ஹிதானி. யஸ்மா பனேஸா விஞ்ஞாணகாயவஸேன தே³ஸனா, ந தா⁴துவஸேன, தஸ்மா மனோதா⁴து ந க³ஹிதா. ஏவங் ஸப்³ப³த்த² க³ஹிதாக³ஹிதங் வேதி³தப்³ப³ங்.
410. Cakkhuṃ aniccatoti vipassanānukkamena oḷārikāyatanāni vatthurūpañcāti ekādasa rūpāni pākaṭattā gahitāni. Puna rūpāyatanādīni cakkhuviññāṇādīnaṃ ārammaṇattā gahitāni. Yasmā panesā viññāṇakāyavasena desanā, na dhātuvasena, tasmā manodhātu na gahitā. Evaṃ sabbattha gahitāgahitaṃ veditabbaṃ.
411. ப²லங் பச்சவெக்க²ந்தி நிப்³பா³னங் பச்சவெக்க²ந்தீதி பச்சவெக்க²ணகுஸலஸ்ஸ ஆரம்மணத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங்.
411. Phalaṃ paccavekkhanti nibbānaṃ paccavekkhantīti paccavekkhaṇakusalassa ārammaṇadassanatthaṃ vuttaṃ.
413-416. ஆரம்மணாதி⁴பதினித்³தே³ஸே ஸெக்க²புது²ஜ்ஜனானங் வஸேன சதுபூ⁴மககுஸலங் த³ஸ்ஸிதங், ததா² ஸஹஜாதாதி⁴பதினித்³தே³ஸே. அரஹதோ உத்தமத⁴ம்மங் அதி⁴க³தத்தா லோகியகுஸலேஸு க³ருகாரோ நத்தீ²தி அக்³க³மக்³கோ³வ த³ஸ்ஸிதோ.
413-416. Ārammaṇādhipatiniddese sekkhaputhujjanānaṃ vasena catubhūmakakusalaṃ dassitaṃ, tathā sahajātādhipatiniddese. Arahato uttamadhammaṃ adhigatattā lokiyakusalesu garukāro natthīti aggamaggova dassito.
417. அனந்தரபச்சயே புரிமா புரிமாதி ஏகபூ⁴மகாபி நானாபூ⁴மகாபி குஸலா ஏகதோ கத்வா வுத்தா. அனுலோமங் கொ³த்ரபு⁴ஸ்ஸ, அனுலோமங் வோதா³னஸ்ஸாதி நானாரம்மணவஸேன. கொ³த்ரபு⁴ மக்³க³ஸ்ஸ, வோதா³னங் மக்³க³ஸ்ஸாதி நானாபூ⁴மிவஸேன. குஸலங் வுட்டா²னஸ்ஸாதி எத்த² பன குஸலந்தி தேபூ⁴மககுஸலங். வுட்டா²னந்தி தேபூ⁴மகவிபாகங். தேஹி குஸலஜவனவீதி²தோ வுட்ட²ஹந்தி, தஸ்மா வுட்டா²னந்தி வுச்சதி. தங் து³வித⁴ங் ஹோதி – ததா³ரம்மணங் ப⁴வங்க³ஞ்ச. தத்த² காமாவசரகுஸலஸ்ஸ உப⁴யம்பி வுட்டா²னங் ஹோதி, மஹக்³க³தஸ்ஸ ப⁴வங்க³மேவ. மக்³கோ³ ப²லஸ்ஸாதி இத³ங் யஸ்மா லோகுத்தரவிபாகங் ஜவனவீதி²பரியாபன்னத்தா வுட்டா²னங் நாம ந ஹோதி, தஸ்மா விஸுங் வுத்தங். அனுலோமங் ஸெக்கா²யாதி அஸெக்கா²ய குஸலங் அனந்தரங் ந ஹோதி, தஸ்மா விபா⁴க³ங் கரோதி. ப²லஸமாபத்தியாதி ஸோதாபத்திப²லஸகதா³கா³மிப²லஅனாகா³மிப²லஸமாபத்தியாபி. ப²லஸமாபத்தியாதி அனாகா³மிப²லஸமாபத்தியா. அகுஸலே து³வித⁴ம்பி வுட்டா²னங் லப்³ப⁴தி. விபாகாப்³யாகதா கிரியாப்³யாகதாதி எத்த² விபாகாப்³யாகதா விபாகாப்³யாகதானங்யேவ, கிரியாப்³யாகதா கிரியாப்³யாகதானங்யேவ வேதி³தப்³பா³. ப⁴வங்க³ங் ஆவஜ்ஜனாயாதிஆதி³ வோமிஸ்ஸகவஸேன வுத்தங். தத்த² கிரியாதி காமாவசரகிரியா. ஸா து³வித⁴ஸ்ஸாபி வுட்டா²னஸ்ஸ அனந்தரபச்சயோ ஹோதி, மஹக்³க³தா ப⁴வங்க³ஸ்ஸேவ. இதி யே ஹெட்டா² பச்சயவிப⁴ங்க³னித்³தே³ஸே ‘‘புரிமா புரிமா குஸலா த⁴ம்மா பச்சி²மானங் பச்சி²மானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் அனந்தரபச்சயேன பச்சயோ’’தி ஆரபி⁴த்வா குஸலங் குஸலஸ்ஸ, குஸலங் அப்³யாகதஸ்ஸ, அகுஸலங் அகுஸலஸ்ஸ, அகுஸலங் அப்³யாகதஸ்ஸ, அப்³யாகதங் அப்³யாகதஸ்ஸ, அப்³யாகதங் குஸலஸ்ஸ, அப்³யாகதங் அகுஸலஸ்ஸாதி ஸத்த வாரா த³ஸ்ஸிதா; தேஸங் வஸேன இத⁴ ஸங்கே²பதோ அனந்தரபச்சயோ விப⁴த்தோ.
417. Anantarapaccaye purimā purimāti ekabhūmakāpi nānābhūmakāpi kusalā ekato katvā vuttā. Anulomaṃ gotrabhussa, anulomaṃ vodānassāti nānārammaṇavasena. Gotrabhu maggassa, vodānaṃ maggassāti nānābhūmivasena. Kusalaṃ vuṭṭhānassāti ettha pana kusalanti tebhūmakakusalaṃ. Vuṭṭhānanti tebhūmakavipākaṃ. Tehi kusalajavanavīthito vuṭṭhahanti, tasmā vuṭṭhānanti vuccati. Taṃ duvidhaṃ hoti – tadārammaṇaṃ bhavaṅgañca. Tattha kāmāvacarakusalassa ubhayampi vuṭṭhānaṃ hoti, mahaggatassa bhavaṅgameva. Maggo phalassāti idaṃ yasmā lokuttaravipākaṃ javanavīthipariyāpannattā vuṭṭhānaṃ nāma na hoti, tasmā visuṃ vuttaṃ. Anulomaṃ sekkhāyāti asekkhāya kusalaṃ anantaraṃ na hoti, tasmā vibhāgaṃ karoti. Phalasamāpattiyāti sotāpattiphalasakadāgāmiphalaanāgāmiphalasamāpattiyāpi. Phalasamāpattiyāti anāgāmiphalasamāpattiyā. Akusale duvidhampi vuṭṭhānaṃ labbhati. Vipākābyākatā kiriyābyākatāti ettha vipākābyākatā vipākābyākatānaṃyeva, kiriyābyākatā kiriyābyākatānaṃyeva veditabbā. Bhavaṅgaṃ āvajjanāyātiādi vomissakavasena vuttaṃ. Tattha kiriyāti kāmāvacarakiriyā. Sā duvidhassāpi vuṭṭhānassa anantarapaccayo hoti, mahaggatā bhavaṅgasseva. Iti ye heṭṭhā paccayavibhaṅganiddese ‘‘purimā purimā kusalā dhammā pacchimānaṃ pacchimānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ anantarapaccayena paccayo’’ti ārabhitvā kusalaṃ kusalassa, kusalaṃ abyākatassa, akusalaṃ akusalassa, akusalaṃ abyākatassa, abyākataṃ abyākatassa, abyākataṃ kusalassa, abyākataṃ akusalassāti satta vārā dassitā; tesaṃ vasena idha saṅkhepato anantarapaccayo vibhatto.
வித்தா²ரதோ பனெத்த² –
Vitthārato panettha –
த³ஸதா⁴ ஸத்தரஸதா⁴, ஸமஸட்டி²விதே⁴ன ச;
Dasadhā sattarasadhā, samasaṭṭhividhena ca;
ப³ஹுதா⁴பி ச நித்³தே³ஸங், ஸாது⁴கங் உபலக்க²யே.
Bahudhāpi ca niddesaṃ, sādhukaṃ upalakkhaye.
அயஞ்ஹி அனந்தரபச்சயோ ந கேவலங் ஸத்ததா⁴வ நித்³தே³ஸங் லப⁴தி, குஸலங் பன குஸலஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ; அகுஸலங் அகுஸலஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ; விபாகங் விபாகஸ்ஸ கிரியஸ்ஸ; கிரியங் குஸலஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ விபாகஸ்ஸ கிரியஸ்ஸாதி ஏவங் த³ஸதா⁴பி நித்³தே³ஸங் லப⁴தி. ந கேவலங் த³ஸதா⁴யேவ, குஸலங் பன குஸலஸ்ஸ குஸலவிபாகஸ்ஸ அகுஸலவிபாகஸ்ஸ; அகுஸலங் அகுஸலஸ்ஸ அகுஸலவிபாகஸ்ஸ குஸலவிபாகஸ்ஸ; குஸலவிபாகங் குஸலவிபாகஸ்ஸ அகுஸலவிபாகஸ்ஸ கிரியஸ்ஸ; அகுஸலவிபாகங் அகுஸலவிபாகஸ்ஸ குஸலவிபாகஸ்ஸ கிரியஸ்ஸ; கிரியங் கிரியஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ குஸலவிபாகஸ்ஸ அகுஸலவிபாகஸ்ஸாதி ஏவங் ஸத்தரஸதா⁴ நித்³தே³ஸங் லப⁴தி.
Ayañhi anantarapaccayo na kevalaṃ sattadhāva niddesaṃ labhati, kusalaṃ pana kusalassa vipākassa; akusalaṃ akusalassa vipākassa; vipākaṃ vipākassa kiriyassa; kiriyaṃ kusalassa akusalassa vipākassa kiriyassāti evaṃ dasadhāpi niddesaṃ labhati. Na kevalaṃ dasadhāyeva, kusalaṃ pana kusalassa kusalavipākassa akusalavipākassa; akusalaṃ akusalassa akusalavipākassa kusalavipākassa; kusalavipākaṃ kusalavipākassa akusalavipākassa kiriyassa; akusalavipākaṃ akusalavipākassa kusalavipākassa kiriyassa; kiriyaṃ kiriyassa kusalassa akusalassa kusalavipākassa akusalavipākassāti evaṃ sattarasadhā niddesaṃ labhati.
ந கேவலஞ்ச ஸத்தரஸதா⁴வ ஸமஸட்டி²விதே⁴னாபி நித்³தே³ஸங் லப⁴தேவ. கத²ங்? காமாவசரகுஸலஞ்ஹி பூ⁴மிபே⁴தே³ன சதுப்³பி³த⁴ஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ அனந்தரபச்சயோ ஹோதி, ரூபாவசராரூபாவசரங் ஸகஸகபூ⁴மிகஸ்ஸேவாதி குஸலங் குஸலஸ்ஸ ச²ப்³பி³தே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. காமாவசரகுஸலங் பன காமாவசரகுஸலவிபாகஸ்ஸ அகுஸலவிபாகஸ்ஸ ரூபாவசரவிபாகஸ்ஸ அரூபாவசரவிபாகஸ்ஸ லோகுத்தரவிபாகஸ்ஸ; ரூபாவசரகுஸலங் ரூபாவசரவிபாகஸ்ஸ காமாவசரகுஸலவிபாகஸ்ஸ; அரூபாவசரகுஸலங் காமாவசரகுஸலவிபாகஸ்ஸ ரூபாவசரஅரூபாவசரலோகுத்தரவிபாகஸ்ஸ; லோகுத்தரகுஸலங் லோகுத்தரவிபாகஸ்ஸாதி குஸலங் விபாகஸ்ஸ த்³வாத³ஸவிதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ . அகுஸலங் அகுஸலஸ்ஸ அகுஸலவிபாகஸ்ஸ தேபூ⁴மககுஸலவிபாகஸ்ஸாதி பஞ்சவிதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ.
Na kevalañca sattarasadhāva samasaṭṭhividhenāpi niddesaṃ labhateva. Kathaṃ? Kāmāvacarakusalañhi bhūmibhedena catubbidhassa kusalassa anantarapaccayo hoti, rūpāvacarārūpāvacaraṃ sakasakabhūmikassevāti kusalaṃ kusalassa chabbidhena anantarapaccayo. Kāmāvacarakusalaṃ pana kāmāvacarakusalavipākassa akusalavipākassa rūpāvacaravipākassa arūpāvacaravipākassa lokuttaravipākassa; rūpāvacarakusalaṃ rūpāvacaravipākassa kāmāvacarakusalavipākassa; arūpāvacarakusalaṃ kāmāvacarakusalavipākassa rūpāvacaraarūpāvacaralokuttaravipākassa; lokuttarakusalaṃ lokuttaravipākassāti kusalaṃ vipākassa dvādasavidhena anantarapaccayo . Akusalaṃ akusalassa akusalavipākassa tebhūmakakusalavipākassāti pañcavidhena anantarapaccayo.
காமாவசரகுஸலவிபாகங் காமாவசரகுஸலவிபாகஸ்ஸ அகுஸலவிபாகஸ்ஸ ரூபாவசரவிபாகஸ்ஸ அரூபாவசரவிபாகஸ்ஸாதி காமாவசரகுஸலவிபாகங் விபாகஸ்ஸ சதுப்³பி³தே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. ரூபாவசரவிபாகங் தேபூ⁴மககுஸலவிபாகஸ்ஸாதி திவிதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. அரூபாவசரவிபாகங் அரூபாவசரவிபாகஸ்ஸ காமாவசரகுஸலவிபாகஸ்ஸாதி து³விதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. லோகுத்தரவிபாகங் சதுபூ⁴மககுஸலவிபாகஸ்ஸாதி சதுப்³பி³தே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. ஏவங் குஸலவிபாகங் விபாகஸ்ஸ தேரஸதா⁴பி அனந்தரபச்சயோ. அகுஸலவிபாகங் அகுஸலவிபாகஸ்ஸ காமாவசரகுஸலவிபாகஸ்ஸாதி து³விதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி விபாகங் விபாகஸ்ஸ பஞ்சத³ஸவிதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. காமாவசரகுஸலவிபாகங் பன காமாவசரகிரியஸ்ஸ, ததா² அகுஸலவிபாகங், ததா² ரூபாவசரவிபாகங், ததா² அரூபாவசரவிபாகஞ்சாதி விபாகங் கிரியஸ்ஸ ச சதுப்³பி³தே⁴ன அனந்தரபச்சயோ.
Kāmāvacarakusalavipākaṃ kāmāvacarakusalavipākassa akusalavipākassa rūpāvacaravipākassa arūpāvacaravipākassāti kāmāvacarakusalavipākaṃ vipākassa catubbidhena anantarapaccayo. Rūpāvacaravipākaṃ tebhūmakakusalavipākassāti tividhena anantarapaccayo. Arūpāvacaravipākaṃ arūpāvacaravipākassa kāmāvacarakusalavipākassāti duvidhena anantarapaccayo. Lokuttaravipākaṃ catubhūmakakusalavipākassāti catubbidhena anantarapaccayo. Evaṃ kusalavipākaṃ vipākassa terasadhāpi anantarapaccayo. Akusalavipākaṃ akusalavipākassa kāmāvacarakusalavipākassāti duvidhena anantarapaccayo. Evaṃ sabbathāpi vipākaṃ vipākassa pañcadasavidhena anantarapaccayo. Kāmāvacarakusalavipākaṃ pana kāmāvacarakiriyassa, tathā akusalavipākaṃ, tathā rūpāvacaravipākaṃ, tathā arūpāvacaravipākañcāti vipākaṃ kiriyassa ca catubbidhena anantarapaccayo.
காமாவசரகிரியங் தேபூ⁴மககிரியஸ்ஸ, ரூபாவசராரூபாவசரகிரியங் ரூபாவசராரூபாவசரானஞ்ஞேவாதி கிரியங் கிரியஸ்ஸ பஞ்சவிதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. காமாவசரகிரியங் அகுஸலவிபாகஸ்ஸ சேவ சதுபூ⁴மககுஸலவிபாகஸ்ஸ ச, ரூபாவசரகிரியங் காமாவசரகுஸலவிபாகரூபாவசரவிபாகானங் அரூபாவசரகிரியங் சதுபூ⁴மககுஸலவிபாகஸ்ஸாபீதி கிரியங் விபாகஸ்ஸ ஏகாத³ஸவிதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ. காமாவசரகிரியங் பன காமாவசரகுஸலஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸாதி குஸலாகுஸலானங் து³விதே⁴ன அனந்தரபச்சயோ ஹோதி. ஏவங் ஸமஸட்டி²விதே⁴னாபி நித்³தே³ஸங் லப⁴தி.
Kāmāvacarakiriyaṃ tebhūmakakiriyassa, rūpāvacarārūpāvacarakiriyaṃ rūpāvacarārūpāvacarānaññevāti kiriyaṃ kiriyassa pañcavidhena anantarapaccayo. Kāmāvacarakiriyaṃ akusalavipākassa ceva catubhūmakakusalavipākassa ca, rūpāvacarakiriyaṃ kāmāvacarakusalavipākarūpāvacaravipākānaṃ arūpāvacarakiriyaṃ catubhūmakakusalavipākassāpīti kiriyaṃ vipākassa ekādasavidhena anantarapaccayo. Kāmāvacarakiriyaṃ pana kāmāvacarakusalassa akusalassāti kusalākusalānaṃ duvidhena anantarapaccayo hoti. Evaṃ samasaṭṭhividhenāpi niddesaṃ labhati.
ந கேவலஞ்ச ஸமஸட்டி²விதே⁴னேவ, ப³ஹுவிதே⁴னாபி லப⁴தேவ. கத²ங்? காமாவசரபட²மமஹாகுஸலசித்தங் தாவ அத்தனோ, சதுன்னஞ்ச ரூபாவசரகுஸலானங் பாத³கயோகே³ன ஸோளஸன்னங் ஸோமனஸ்ஸலோகுத்தரானந்தி ஏகவீஸதியா ச குஸலானங், ஜவனபரியோஸானே ததா³ரம்மணப⁴வங்க³வஸேன உப்பஜ்ஜமானானங் ஏகாத³ஸன்னங் காமாவசரவிபாகானங், ப⁴வங்க³வஸேனேவ பவத்தானங் ரூபாவசராரூபாவசரவிபாகானங், ப²லஸமாபத்திவஸேன பவத்தானங் த்³வாத³ஸன்னங் லோகுத்தரவிபாகானந்தி ஏவங் ஏகவீஸதியா குஸலானங்; த்³வத்திங்ஸாய விபாகானந்தி தேபஞ்ஞாஸாய சித்தானங் அனந்தரபச்சயோ ஹோதி . ததா² து³தியகுஸலசித்தங். ததியசதுத்தா²னி பன ட²பெத்வா உபரிபூ⁴மககுஸலானி ச லோகுத்தரவிபாகானி ச ஸேஸஏகவீஸதிசித்தானங். பஞ்சமச²ட்டா²னி அத்தனோ ச, நவன்னஞ்ச உபரிபூ⁴மகஉபெக்கா²குஸலானங், தேவீஸதியா ச விபாகானந்தி தெத்திங்ஸாய. ஸத்தமஅட்ட²மானி ஏகவீஸதியாவ.
Na kevalañca samasaṭṭhividheneva, bahuvidhenāpi labhateva. Kathaṃ? Kāmāvacarapaṭhamamahākusalacittaṃ tāva attano, catunnañca rūpāvacarakusalānaṃ pādakayogena soḷasannaṃ somanassalokuttarānanti ekavīsatiyā ca kusalānaṃ, javanapariyosāne tadārammaṇabhavaṅgavasena uppajjamānānaṃ ekādasannaṃ kāmāvacaravipākānaṃ, bhavaṅgavaseneva pavattānaṃ rūpāvacarārūpāvacaravipākānaṃ, phalasamāpattivasena pavattānaṃ dvādasannaṃ lokuttaravipākānanti evaṃ ekavīsatiyā kusalānaṃ; dvattiṃsāya vipākānanti tepaññāsāya cittānaṃ anantarapaccayo hoti . Tathā dutiyakusalacittaṃ. Tatiyacatutthāni pana ṭhapetvā uparibhūmakakusalāni ca lokuttaravipākāni ca sesaekavīsaticittānaṃ. Pañcamachaṭṭhāni attano ca, navannañca uparibhūmakaupekkhākusalānaṃ, tevīsatiyā ca vipākānanti tettiṃsāya. Sattamaaṭṭhamāni ekavīsatiyāva.
பஞ்ச ரூபாவசரகுஸலானி அத்தனோ அத்தனோ பச்சி²மானங் ரூபாவசரகுஸலானங், சதுன்னம்பி ஞாணஸம்பயுத்தமஹாவிபாகானங், பஞ்சன்னங் ரூபாவசரவிபாகானஞ்சாதி த³ஸன்னங். ஏதேனேவ ச நயேன அரூபாவசரகுஸலேஸு பட²மங் அத்தனோ விபாகேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாத³ஸன்னங், து³தியங் த்³வாத³ஸன்னங், ததியங் தேரஸன்னங், சதுத்த²ங் சுத்³த³ஸன்னங் ப²லஸமாபத்தியா சாதி பன்னரஸன்னங் லோகுத்தரகுஸலங் அத்தனோ அத்தனோ விபாகஸ்ஸேவ. அட்ட²ஸு லோப⁴ஸஹக³தேஸு ஏகேகங் அகுஸலங் ஏகாத³ஸன்னங் காமாவசரவிபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனங் நவன்னங், மஹக்³க³தவிபாகானங் அத்தனோ அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி ஏகவீஸதியா. த்³வே தோ³மனஸ்ஸஸஹக³தானி உபெக்கா²ஸஹக³தானங் ச²ன்னங் காமாவசரவிபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனங் அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி ஸத்தன்னங். விசிகிச்சு²த்³த⁴ச்சஸஹக³தத்³வயங் ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தாஹேதுகவிபாகேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாத³ஸன்னங் காமாவசரவிபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனங் நவன்னங் ரூபாவசராரூபாவசரவிபாகானங் அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி ஏகவீஸதியா.
Pañca rūpāvacarakusalāni attano attano pacchimānaṃ rūpāvacarakusalānaṃ, catunnampi ñāṇasampayuttamahāvipākānaṃ, pañcannaṃ rūpāvacaravipākānañcāti dasannaṃ. Eteneva ca nayena arūpāvacarakusalesu paṭhamaṃ attano vipākena saddhiṃ ekādasannaṃ, dutiyaṃ dvādasannaṃ, tatiyaṃ terasannaṃ, catutthaṃ cuddasannaṃ phalasamāpattiyā cāti pannarasannaṃ lokuttarakusalaṃ attano attano vipākasseva. Aṭṭhasu lobhasahagatesu ekekaṃ akusalaṃ ekādasannaṃ kāmāvacaravipākamanoviññāṇadhātūnaṃ navannaṃ, mahaggatavipākānaṃ attano attano pacchimassa cāti ekavīsatiyā. Dve domanassasahagatāni upekkhāsahagatānaṃ channaṃ kāmāvacaravipākamanoviññāṇadhātūnaṃ attano pacchimassa cāti sattannaṃ. Vicikicchuddhaccasahagatadvayaṃ somanassasahagatāhetukavipākena saddhiṃ ekādasannaṃ kāmāvacaravipākamanoviññāṇadhātūnaṃ navannaṃ rūpāvacarārūpāvacaravipākānaṃ attano pacchimassa cāti ekavīsatiyā.
குஸலவிபாகபஞ்சவிஞ்ஞாணா குஸலவிபாகமனோதா⁴துயா, மனோதா⁴து த்³வின்னங் விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனங். தாஸு த்³வீஸு ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தா த³ஸன்னங் விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனங் ப⁴வங்க³பூ⁴தானங் ததா³ரம்மணகாலே அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ வொட்ட²ப்³ப³னகிரியஸ்ஸ சாதி த்³வாத³ஸன்னங். உபெக்கா²ஸஹக³தாஹேதுகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து பன ஆவஜ்ஜனமனோதா⁴துயா த்³விட்டா²னிகாய ஆவஜ்ஜனமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துயா த³ஸன்னஞ்ச விபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனந்தி த்³வாத³ஸன்னமேவ. திஹேதுகமஹாவிபாகா ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தாஹேதுகவஜ்ஜானங் த³ஸன்னம்பி காமாவசரவிபாகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூனங் ரூபாவசராரூபாவசரவிபாகானங் ஆவஜ்ஜனத்³வயஸ்ஸ சாதி ஏகவீஸதியா, து³ஹேதுகவிபாகா ட²பெத்வா மஹக்³க³தவிபாகே ஸேஸானங் த்³வாத³ஸன்னங். பஞ்ச ரூபாவசரவிபாகா தேபூ⁴மககுஸலவிபாகஸஹேதுகபடிஸந்தி⁴சித்தானங் ஸத்தரஸன்னங் ஆவஜ்ஜனத்³வயஸ்ஸ சாதி ஏகூனவீஸதியா. அரூபாவசரவிபாகேஸு பட²மங் காமாவசரகுஸலவிபாகதிஹேதுகபடிஸந்தி⁴சித்தானங், சதுன்னங் அரூபாவசரவிபாகசித்தானங் சதுன்னங் மனொத்³வாராவஜ்ஜனஸ்ஸ சாதி நவன்னங். து³தியங் ஹெட்டி²மவிபாகங் வஜ்ஜெத்வா அட்ட²ன்னங், ததியங் த்³வே ஹெட்டி²மானி வஜ்ஜெத்வா ஸத்தன்னங், சதுத்த²ங் தீணி ஹெட்டி²மானி வஜ்ஜெத்வா ச²ன்னங் சத்தாரி லோகுத்தரவிபாகானி திஹேதுகவிபாகானங் தேரஸன்னங் அத்தனோ அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி சுத்³த³ஸன்னங்.
Kusalavipākapañcaviññāṇā kusalavipākamanodhātuyā, manodhātu dvinnaṃ vipākamanoviññāṇadhātūnaṃ. Tāsu dvīsu somanassasahagatā dasannaṃ vipākamanoviññāṇadhātūnaṃ bhavaṅgabhūtānaṃ tadārammaṇakāle attano pacchimassa voṭṭhabbanakiriyassa cāti dvādasannaṃ. Upekkhāsahagatāhetukamanoviññāṇadhātu pana āvajjanamanodhātuyā dviṭṭhānikāya āvajjanamanoviññāṇadhātuyā dasannañca vipākamanoviññāṇadhātūnanti dvādasannameva. Tihetukamahāvipākā somanassasahagatāhetukavajjānaṃ dasannampi kāmāvacaravipākamanoviññāṇadhātūnaṃ rūpāvacarārūpāvacaravipākānaṃ āvajjanadvayassa cāti ekavīsatiyā, duhetukavipākā ṭhapetvā mahaggatavipāke sesānaṃ dvādasannaṃ. Pañca rūpāvacaravipākā tebhūmakakusalavipākasahetukapaṭisandhicittānaṃ sattarasannaṃ āvajjanadvayassa cāti ekūnavīsatiyā. Arūpāvacaravipākesu paṭhamaṃ kāmāvacarakusalavipākatihetukapaṭisandhicittānaṃ, catunnaṃ arūpāvacaravipākacittānaṃ catunnaṃ manodvārāvajjanassa cāti navannaṃ. Dutiyaṃ heṭṭhimavipākaṃ vajjetvā aṭṭhannaṃ, tatiyaṃ dve heṭṭhimāni vajjetvā sattannaṃ, catutthaṃ tīṇi heṭṭhimāni vajjetvā channaṃ cattāri lokuttaravipākāni tihetukavipākānaṃ terasannaṃ attano attano pacchimassa cāti cuddasannaṃ.
அகுஸலவிபாகபஞ்சவிஞ்ஞாணா அகுஸலவிபாகமனோதா⁴துயா, மனோதா⁴து அகுஸலவிபாகாஹேதுகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துயா. ஸா ததா³ரம்மணகாலே அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சுதிகாலே படிஸந்தி⁴வஸேன ப⁴வங்க³வஸேன ச பவத்தானங் இதரேஸம்பி நவன்னங் காமாவசரவிபாகானங் உபெக்கா²ஸஹக³தானங் த்³வின்னங் பரித்தகிரியானஞ்சாதி த்³வாத³ஸன்னங். கிரியமனோதா⁴து த³ஸன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஹஸிதுப்பாத³கிரியா பஞ்சவோகாரே ப⁴வங்க³வஸேன பவத்தானங் நவன்னங் திஹேதுகவிபாகானங், ததா³ரம்மணவஸேன பவத்தானங் பஞ்சன்னங் ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தவிபாகானங் அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேன தேரஸன்னங். வொட்ட²ப்³ப³னகிரியா ட²பெத்வா கிரியமனோதா⁴துங் த³ஸன்னங் காமாவசரகிரியானங், காமாவசரகுஸலாகுஸலானங் பஞ்சவோகாரே ப⁴வங்க³வஸேன பவத்தானங் பன்னரஸன்னங் விபாகசித்தானஞ்சாதி பஞ்சசத்தாலீஸாய.
Akusalavipākapañcaviññāṇā akusalavipākamanodhātuyā, manodhātu akusalavipākāhetukamanoviññāṇadhātuyā. Sā tadārammaṇakāle attano pacchimassa cutikāle paṭisandhivasena bhavaṅgavasena ca pavattānaṃ itaresampi navannaṃ kāmāvacaravipākānaṃ upekkhāsahagatānaṃ dvinnaṃ parittakiriyānañcāti dvādasannaṃ. Kiriyamanodhātu dasannaṃ viññāṇānaṃ hasituppādakiriyā pañcavokāre bhavaṅgavasena pavattānaṃ navannaṃ tihetukavipākānaṃ, tadārammaṇavasena pavattānaṃ pañcannaṃ somanassasahagatavipākānaṃ attano pacchimassa cāti aggahitaggahaṇena terasannaṃ. Voṭṭhabbanakiriyā ṭhapetvā kiriyamanodhātuṃ dasannaṃ kāmāvacarakiriyānaṃ, kāmāvacarakusalākusalānaṃ pañcavokāre bhavaṅgavasena pavattānaṃ pannarasannaṃ vipākacittānañcāti pañcacattālīsāya.
காமாவசரதிஹேதுகஸோமனஸ்ஸஸஹக³தகிரியத்³வயங் ப⁴வங்க³வஸேன பவத்தானங் தேரஸன்னங் திஹேதுகவிபாகானங் ததா³ரம்மணவஸேன பஞ்சன்னங் ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தவிபாகானங் பரிகம்மவஸேன பவத்தமானானங் சதுன்னங் ரூபாவசரகிரியானங் அரஹத்தப²லஸமாபத்தியா அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேன த்³வாவீஸதியா து³ஹேதுகஸோமனஸ்ஸஸஹக³தகிரியத்³வயங் யதா²வுத்தானங் தேரஸன்னங் ப⁴வங்க³சித்தானங் பஞ்சன்னங் ததா³ரம்மணானங் அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேன ஸத்தரஸன்னங். காமாவசரதிஹேதுகஉபெக்கா²ஸஹக³தகிரியத்³வயங் தேஸங்யேவ தேரஸன்னங் ப⁴வங்கா³னங், ததா³ரம்மணவஸேன பவத்தானங் ச²ன்னங் உபெக்கா²ஸஹக³தவிபாகானங், பரிகம்மவஸேன பவத்தானங் ஏகிஸ்ஸா ரூபாவசரகிரியாய சதுன்னங் அரூபாவசரகிரியானங் அரஹத்தப²லஸமாபத்தியா அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேன சதுவீஸதியா. து³ஹேதுகஉபெக்கா²ஸஹக³தகிரியத்³வயங் தேஸங்யேவ தேரஸன்னங் ப⁴வங்கா³னங் ச²ன்னங் ததா³ரம்மணானங் அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணேன அட்டா²ரஸன்னங். ரூபாவசரகிரியேஸு ஏகேகங் நவன்னங் பஞ்சவோகாரே திஹேதுகப⁴வங்கா³னங் அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி த³ஸன்னங். அரூபாவசரகிரியேஸு பட²மங் பஞ்சவோகாரே நவன்னங் ப⁴வங்கா³னங், சதுவோகாரே ஏகஸ்ஸ அத்தனோ பச்சி²மஸ்ஸ சாதி ஏகாத³ஸன்னங். து³தியங் சதுவோகாரே த்³வே ப⁴வங்கா³னி லப⁴தி. ததியங் தீணி, சதுத்த²ங் சத்தாரி ப²லஸமாபத்திஞ்சாதி தேஸு ஏகேகங் யதா²படிபாடியா ஏகாத³ஸன்னங் த்³வாத³ஸன்னங் தேரஸன்னங் பஞ்சத³ஸன்னஞ்ச அனந்தரபச்சயோ ஹோதி. ஏவங் ப³ஹுவிதே⁴னாபி நித்³தே³ஸங் லப⁴தி. தேன வுத்தங் –