Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    7. பஞ்ஹாவாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா

    7. Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā

    401-403. யேஹி பச்சயேஹி குஸலோ குஸலஸ்ஸ பச்சயோ ஹோதி, தே பச்சயே படிபாடியா த³ஸ்ஸேதுந்தி யதா²க்கமேன ஆக³தாக³தபடிபாடியா த³ஸ்ஸேதுந்தி அத்தோ². குஸலோ குஸலஸ்ஸாதி நித³ஸ்ஸனமத்தமேதங், தேன குஸலோ குஸலாதீ³னங், அகுஸலோ அகுஸலாதீ³னங், அப்³யாகதோ அப்³யாகதாதீ³னங், குஸலாப்³யாகதா குஸலாதீ³னந்திஆதி³கோ ஸப்³போ³ பபே⁴தோ³ நித³ஸ்ஸிதோ ஹோதீதி யதா²னித³ஸ்ஸிதே ஸப்³பே³ க³ஹெத்வா ஆஹ ‘‘தே பச்சயே படிபாடியா த³ஸ்ஸேது’’ந்தி.

    401-403. Yehi paccayehi kusalo kusalassa paccayo hoti, te paccaye paṭipāṭiyā dassetunti yathākkamena āgatāgatapaṭipāṭiyā dassetunti attho. Kusalo kusalassāti nidassanamattametaṃ, tena kusalo kusalādīnaṃ, akusalo akusalādīnaṃ, abyākato abyākatādīnaṃ, kusalābyākatā kusalādīnantiādiko sabbo pabhedo nidassito hotīti yathānidassite sabbe gahetvā āha ‘‘te paccaye paṭipāṭiyā dassetu’’nti.

    404. த³த்வாதி எத்த² தா³-ஸத்³தோ³ ஸோத⁴னத்தோ²பி ஹோதீதி மந்த்வா ஆஹ ‘‘விஸுத்³த⁴ங் கத்வா’’தி. தேஸஞ்ஹி தங் சித்தந்தி தேஸந்தி வத்தப்³ப³தாரஹங் ஸகதா³கா³மிமக்³கா³தி³புரேசாரிகங் தங் கொ³த்ரபு⁴சித்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ . விபஸ்ஸனாகுஸலங் பன காமாவசரமேவாதி பச்சயுப்பன்னங் பூ⁴மிதோ வவத்த²பேதி. தேனேவாதி த⁴ம்மவஸேனேவ த³ஸ்ஸனதோ, தே³ஸனந்தரத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    404. Datvāti ettha -saddo sodhanatthopi hotīti mantvā āha ‘‘visuddhaṃ katvā’’ti. Tesañhi taṃ cittanti tesanti vattabbatārahaṃ sakadāgāmimaggādipurecārikaṃ taṃ gotrabhucittanti adhippāyo . Vipassanākusalaṃ pana kāmāvacaramevāti paccayuppannaṃ bhūmito vavatthapeti. Tenevāti dhammavaseneva dassanato, desanantarattāti adhippāyo.

    405. அஸ்ஸாத³னங் ஸராக³ஸ்ஸ ஸோமனஸ்ஸஸ்ஸ ஸஸோமனஸ்ஸஸ்ஸ ராக³ஸ்ஸ ச கிச்சந்தி ஆஹ ‘‘அனுப⁴வதி சேவ ரஜ்ஜதி சா’’தி. அபி⁴னந்த³னங் பீதிகிச்சஸஹிதாய தண்ஹாய கிச்சந்தி ஆஹ ‘‘ஸப்பீதிகதண்ஹாவஸேனா’’தி. தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னா தி³ட்டி²யேவ. எத்த² பன பச்சி²மத்த²மேவ க³ஹெத்வா ‘‘அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸ அத்தா அத்தனியந்திஆதி³வஸேன…பே॰… தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதீ’’தி வுத்தங். அபி⁴னந்த³னா பன தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னாயேவாதி ந ஸக்கா வத்துங் ‘‘பா⁴வனாய பஹாதப்³போ³ த⁴ம்மோ பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³ஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மண…பே॰… பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³ங் ராக³ங் அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தீ’’தி (பட்டா²॰ 2.8.72) வசனதோ, தஸ்மா புரிமோபி அத்தோ² வுத்தோதி த³ட்ட²ப்³போ³. த்³வீஸு பன ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தசித்தேஸு யதா²வுத்தேன ஸோமனஸ்ஸேன ராகே³ன ச அஸ்ஸாதெ³ந்தஸ்ஸ தேஸுயேவ ஸப்பீதிகதண்ஹாய சதூஸுபி தி³ட்டா²பி⁴னந்த³னாய அபி⁴னந்த³ந்தஸ்ஸ ச தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதீதிபி ஸக்கா யோஜேதுங். ஜாதிவஸேனாதி ஸுசிண்ணஸாமஞ்ஞவஸேனாதி அத்தோ².

    405. Assādanaṃ sarāgassa somanassassa sasomanassassa rāgassa ca kiccanti āha ‘‘anubhavati ceva rajjati cā’’ti. Abhinandanaṃ pītikiccasahitāya taṇhāya kiccanti āha ‘‘sappītikataṇhāvasenā’’ti. Diṭṭhābhinandanā diṭṭhiyeva. Ettha pana pacchimatthameva gahetvā ‘‘abhinandantassa attā attaniyantiādivasena…pe… diṭṭhi uppajjatī’’ti vuttaṃ. Abhinandanā pana diṭṭhābhinandanāyevāti na sakkā vattuṃ ‘‘bhāvanāya pahātabbo dhammo bhāvanāya pahātabbassa dhammassa ārammaṇa…pe… bhāvanāya pahātabbaṃ rāgaṃ assādeti abhinandatī’’ti (paṭṭhā. 2.8.72) vacanato, tasmā purimopi attho vuttoti daṭṭhabbo. Dvīsu pana somanassasahagatacittesu yathāvuttena somanassena rāgena ca assādentassa tesuyeva sappītikataṇhāya catūsupi diṭṭhābhinandanāya abhinandantassa ca diṭṭhi uppajjatītipi sakkā yojetuṃ. Jātivasenāti suciṇṇasāmaññavasenāti attho.

    406. ததா³ரம்மணதாதி ததா³ரம்மணபா⁴வேன. விப⁴த்திலோபோ ஹெத்த² கதோதி. பா⁴வவந்ததோ வா அஞ்ஞோ பா⁴வோ நத்தீ²தி பா⁴வேனேவ விபாகங் விஸேஸேதி, விபாகோ ததா³ரம்மணபா⁴வபூ⁴தோதி அத்தோ². விஞ்ஞாணஞ்சாயதனநேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனவிபாகானங் விய ந காமாவசரவிபாகானங் நியோக³தோ வவத்தி²தங் இத³ஞ்ச கம்மங் ஆரம்மணந்தி தங் லப்³ப⁴மானம்பி ந வுத்தங். ததா³ரம்மணேன பன குஸலாரம்மணபா⁴வேன ஸமானலக்க²ணதாய கம்மாரம்மணா படிஸந்தி⁴ஆத³யோபி த³ஸ்ஸிதாயேவாதி த³ட்ட²ப்³பா³. படிலோமதோ வா ஏகந்தரிகவஸேன வாதி வத³ந்தேன அனுலோமதோ ஸமாபஜ்ஜனே யேபு⁴ய்யேன ஆஸன்னஸமாபத்தியா ஆரம்மணபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோதி த³ட்ட²ப்³போ³. யதா² பன படிலோமதோ ஏகந்தரிகவஸேன ச ஸமாபஜ்ஜந்தஸ்ஸ அனாஸன்னாபி ஸமாபத்தி ஆரம்மணங் ஹோதி, ஏவங் அனுலோமதோ ஸமாபஜ்ஜந்தஸ்ஸபி ப⁴வெய்யாதி. ‘‘சேதோபரியஞாணஸ்ஸாதிஆதீ³னி பரதோ ஆவஜ்ஜனாய யோஜேதப்³பா³னீ’’தி வத்வா ‘‘யா ஏதேஸங் ஆவஜ்ஜனா, தஸ்ஸா’’தி அத்தோ² வுத்தோ, ஏவங் ஸதி ‘‘இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸா’’திபி வத்தப்³ப³ங் ஸியா. யஸ்மா பன குஸலா க²ந்தா⁴ அப்³யாகதஸ்ஸ இத்³தி⁴வித⁴ஞாணஸ்ஸ ஆரம்மணங் ந ஹொந்தீதி தங் ந வுத்தங், சேதோபரியஞாணாதீ³னஞ்ச ஹொந்தீதி தானி வுத்தானி, தஸ்மா கிரியானங் சேதோபரியஞாணாதீ³னங் யாய காயசி ஆவஜ்ஜனாய ச குஸலாரம்மணாய குஸலா க²ந்தா⁴ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    406. Tadārammaṇatāti tadārammaṇabhāvena. Vibhattilopo hettha katoti. Bhāvavantato vā añño bhāvo natthīti bhāveneva vipākaṃ viseseti, vipāko tadārammaṇabhāvabhūtoti attho. Viññāṇañcāyatananevasaññānāsaññāyatanavipākānaṃ viya na kāmāvacaravipākānaṃ niyogato vavatthitaṃ idañca kammaṃ ārammaṇanti taṃ labbhamānampi na vuttaṃ. Tadārammaṇena pana kusalārammaṇabhāvena samānalakkhaṇatāya kammārammaṇā paṭisandhiādayopi dassitāyevāti daṭṭhabbā. Paṭilomato vā ekantarikavasena vāti vadantena anulomato samāpajjane yebhuyyena āsannasamāpattiyā ārammaṇabhāvo dassitoti daṭṭhabbo. Yathā pana paṭilomato ekantarikavasena ca samāpajjantassa anāsannāpi samāpatti ārammaṇaṃ hoti, evaṃ anulomato samāpajjantassapi bhaveyyāti. ‘‘Cetopariyañāṇassātiādīni parato āvajjanāya yojetabbānī’’ti vatvā ‘‘yā etesaṃ āvajjanā, tassā’’ti attho vutto, evaṃ sati ‘‘iddhividhañāṇassā’’tipi vattabbaṃ siyā. Yasmā pana kusalā khandhā abyākatassa iddhividhañāṇassa ārammaṇaṃ na hontīti taṃ na vuttaṃ, cetopariyañāṇādīnañca hontīti tāni vuttāni, tasmā kiriyānaṃ cetopariyañāṇādīnaṃ yāya kāyaci āvajjanāya ca kusalārammaṇāya kusalā khandhā ārammaṇapaccayena paccayoti evamattho daṭṭhabbo.

    407-409. விப்படிஸாராதி³வஸேன வாதி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன ஸபா⁴வதோ ச அனிட்ட²தாமத்தங் ஸங்க³ண்ஹாதி, அக்க²ந்திபே⁴தா³ வா.

    407-409. Vippaṭisārādivasenati ādi-saddena ādīnavadassanena sabhāvato ca aniṭṭhatāmattaṃ saṅgaṇhāti, akkhantibhedā vā.

    410. ரூபாயதனங் சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸாதிஆதி³னா விஞ்ஞாணகாயேஹி நியதாரம்மணேஹி அப்³யாகதஸ்ஸ அப்³யாகதானங் ஆரம்மணபச்சயபா⁴வங் நித³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஹி வத்துங் அஸக்குணெய்யத்தா ஏகஸ்மிங் ஸந்தானே த⁴ம்மானங் ஏகதே³ஸேன நித³ஸ்ஸனங் கரோதீதி.

    410. Rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassātiādinā viññāṇakāyehi niyatārammaṇehi abyākatassa abyākatānaṃ ārammaṇapaccayabhāvaṃ nidasseti. Sabbassa hi vattuṃ asakkuṇeyyattā ekasmiṃ santāne dhammānaṃ ekadesena nidassanaṃ karotīti.

    413-416. சதுபூ⁴மகங் குஸலங் ஆரம்மணாதி⁴பதிபச்சயபா⁴வேன த³ஸ்ஸிதங், பச்சயுப்பன்னங் பன காமாவசரமேவ.

    413-416. Catubhūmakaṃkusalaṃ ārammaṇādhipatipaccayabhāvena dassitaṃ, paccayuppannaṃ pana kāmāvacarameva.

    417. அபுப்³ப³தோ சித்தஸந்தானதோ வுட்டா²னங் ப⁴வங்க³மேவ, தங் பன மூலாக³ந்துகப⁴வங்க³ஸங்கா²தங் ததா³ரம்மணங் பகதிப⁴வங்க³ஞ்ச. அனுலோமங் ஸெக்கா²ய ப²லஸமாபத்தியாதி எத்த² காயசி ஸெக்க²ப²லஸமாபத்தியா அவஜ்ஜேதப்³ப³த்தா வத்தப்³ப³ங் நத்தீ²தி நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனகுஸலங் ப²லஸமாபத்தியாதி இமங் நிப்³பி³ஸேஸனங் ப²லஸமாபத்திங் உத்³த⁴ரித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ப²லஸமாபத்தியாதி அனாகா³மிப²லஸமாபத்தியா’’தி. காமாவசரகிரியா து³வித⁴ஸ்ஸபி வுட்டா²னஸ்ஸாதி எத்த² கிரியானந்தரங் ததா³ரம்மணவுட்டா²னே யங் வத்தப்³ப³ங், தங் சித்துப்பாத³கண்டே³ வுத்தமேவ.

    417. Apubbato cittasantānato vuṭṭhānaṃ bhavaṅgameva, taṃ pana mūlāgantukabhavaṅgasaṅkhātaṃ tadārammaṇaṃ pakatibhavaṅgañca. Anulomaṃ sekkhāya phalasamāpattiyāti ettha kāyaci sekkhaphalasamāpattiyā avajjetabbattā vattabbaṃ natthīti nevasaññānāsaññāyatanakusalaṃ phalasamāpattiyāti imaṃ nibbisesanaṃ phalasamāpattiṃ uddharitvā dassento āha ‘‘phalasamāpattiyāti anāgāmiphalasamāpattiyā’’ti. Kāmāvacarakiriyā duvidhassapi vuṭṭhānassāti ettha kiriyānantaraṃ tadārammaṇavuṭṭhāne yaṃ vattabbaṃ, taṃ cittuppādakaṇḍe vuttameva.

    தா உபோ⁴பி…பே॰… த்³வாத³ஸன்னந்தி இத³ங் ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துவஸேன வுத்தங், உபெக்கா²ஸஹக³தா பன யதா²வுத்தானங் த³ஸன்னங் விஞ்ஞாணதா⁴தூனங் வொட்ட²ப்³ப³னகிரியஸ்ஸ மனோதா⁴துகிரியஸ்ஸ சாதி த்³வாத³ஸன்னங் ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Tā ubhopi…pe… dvādasannanti idaṃ somanassasahagatamanoviññāṇadhātuvasena vuttaṃ, upekkhāsahagatā pana yathāvuttānaṃ dasannaṃ viññāṇadhātūnaṃ voṭṭhabbanakiriyassa manodhātukiriyassa cāti dvādasannaṃ hotīti daṭṭhabbaṃ.

    423. தா³னாதி³புஞ்ஞகிரியாயத்தா ஸப்³ப³ஸம்பத்தியோ படிவிஜ்ஜி²த்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ந பனேதங் ஏகந்தேன க³ஹேதப்³ப³ந்தி ‘‘ப³லவசேதனாவ லப்³ப⁴தி, ந து³ப்³ப³லா’’தி ஏதங் ஏகந்தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங், த³ள்ஹங் வா ந க³ஹேதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. கிங் காரணந்தி? ப³லவதோ து³ப்³ப³லஸ்ஸ வா கதோகாஸஸ்ஸ அந்தராயங் படிபா³ஹித்வா விபச்சனதோ ‘‘யங்கஞ்சி யதி³ விபாகங் ஜனேதி, உபனிஸ்ஸயோ ந ஹோதீ’’தி நவத்தப்³ப³த்தா சாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘கதோகாஸஞ்ஹீ’’திஆதி³மாஹ. விபாகத்திகே பன பஞ்ஹாவாரபச்சனீயே ‘‘விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மோ விபாகஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயேன பச்சயோ, உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ, கம்மபச்சயேன பச்சயோ’’தி (பட்டா²॰ 1.3.93) கம்மபச்சயஸ்ஸ விஸுங் உத்³த⁴டத்தா, வேத³னாத்திகே ச பஞ்ஹாவாரபச்சனீயே ‘‘நஹேதுபச்சயா நஆரம்மணபச்சயா நஉபனிஸ்ஸயே அட்டா²’’தி (பட்டா²॰ 1.2.87) வுத்தத்தா ‘‘விபாகஜனகம்பி கிஞ்சி கம்மங் உபனிஸ்ஸயபச்சயோ ந ஹோதீ’’தி ஸக்கா வத்துந்தி.

    423. Dānādipuññakiriyāyattā sabbasampattiyo paṭivijjhitvāti sambandho. Na panetaṃ ekantena gahetabbanti ‘‘balavacetanāva labbhati, na dubbalā’’ti etaṃ ekantaṃ na gahetabbaṃ, daḷhaṃ vā na gahetabbanti adhippāyo. Kiṃ kāraṇanti? Balavato dubbalassa vā katokāsassa antarāyaṃ paṭibāhitvā vipaccanato ‘‘yaṃkañci yadi vipākaṃ janeti, upanissayo na hotī’’ti navattabbattā cāti dassento ‘‘katokāsañhī’’tiādimāha. Vipākattike pana pañhāvārapaccanīye ‘‘vipākadhammadhammo vipākassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo, upanissayapaccayena paccayo, kammapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 1.3.93) kammapaccayassa visuṃ uddhaṭattā, vedanāttike ca pañhāvārapaccanīye ‘‘nahetupaccayā naārammaṇapaccayā naupanissaye aṭṭhā’’ti (paṭṭhā. 1.2.87) vuttattā ‘‘vipākajanakampi kiñci kammaṃ upanissayapaccayo na hotī’’ti sakkā vattunti.

    தஸ்மிங் வா விருத்³தோ⁴தி தங்னிமித்தங் விருத்³தோ⁴, விருத்³த⁴ந்தி வா பாடோ². ஓமானந்தி பரஸ்ஸ பவத்தஓமானங். ராகோ³ ரஞ்ஜனவஸேன பவத்தா காமராக³தண்ஹா, ‘‘இதி மே சக்கு²ங் ஸியா அனாக³தமத்³தா⁴னங், இதி ரூபா’’தி அப்படிலத்³த⁴ஸ்ஸ படிலாபா⁴ய சித்தபணித³ஹனதண்ஹா பத்த²னாதி அயமேதேஸங் விஸேஸோ.

    Tasmiṃ vā viruddhoti taṃnimittaṃ viruddho, viruddhanti vā pāṭho. Omānanti parassa pavattaomānaṃ. Rāgo rañjanavasena pavattā kāmarāgataṇhā, ‘‘iti me cakkhuṃ siyā anāgatamaddhānaṃ, iti rūpā’’ti appaṭiladdhassa paṭilābhāya cittapaṇidahanataṇhā patthanāti ayametesaṃ viseso.

    தேஸு அஞ்ஞம்பீதி தேஸு யங்கிஞ்சி புப்³பே³ ஹனிததோ அஞ்ஞம்பி பாணங் ஹனதீதி அத்தோ².

    Tesuaññampīti tesu yaṃkiñci pubbe hanitato aññampi pāṇaṃ hanatīti attho.

    புனப்புனங் ஆணாபனவஸேன வாதி மாதுகா⁴தகம்மேன ஸதி³ஸதாய புப்³பே³ பவத்தாயபி ஆணத்தசேதனாய மாதுகா⁴தகம்மனாமங் ஆரோபெத்வா வத³ந்தி. ஏஸ நயோ த்³வீஹி பஹாரேஹீதி எத்தா²பி.

    Punappunaṃ āṇāpanavasena vāti mātughātakammena sadisatāya pubbe pavattāyapi āṇattacetanāya mātughātakammanāmaṃ āropetvā vadanti. Esa nayo dvīhi pahārehīti etthāpi.

    யதே²வ ஹி…பே॰… உப்பாதே³தி நாமாதி ராக³ங் உபனிஸ்ஸாய தா³னங் தே³தீதி ராக³ங் உபனிஸ்ஸாய தா³னவஸேன ஸத்³த⁴ங் உப்பாதே³தீதி அயமத்தோ² வுத்தோ ஹோதீதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன வத³தி. யதா² ராக³ங் உபனிஸ்ஸாய தா³னங் தே³தீதிஏவமாதி³ ஹோதி, ஏவங் ராகா³த³யோ ஸத்³தா⁴தீ³னங் உபனிஸ்ஸயபச்சயோதி இத³ம்பி ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. காயிகங் ஸுக²ந்திஆதீ³னங் ஏகதோ த³ஸ்ஸனேன விஸுங்யேவ ந ஏதேஸங் பச்சயபா⁴வோ, அத² கோ² ஏகதோபீதி த³ஸ்ஸிதங் ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Yatheva hi…pe… uppādeti nāmāti rāgaṃ upanissāya dānaṃ detīti rāgaṃ upanissāya dānavasena saddhaṃ uppādetīti ayamattho vutto hotīti iminā adhippāyena vadati. Yathā rāgaṃ upanissāya dānaṃ detītievamādi hoti, evaṃ rāgādayo saddhādīnaṃ upanissayapaccayoti idampi hotīti dasseti. Kāyikaṃ sukhantiādīnaṃ ekato dassanena visuṃyeva na etesaṃ paccayabhāvo, atha kho ekatopīti dassitaṃ hotīti daṭṭhabbaṃ.

    425. உபத்த²ம்ப⁴கத்தேன பச்சயத்தாயேவாதி ஏதேன இத³ங் த³ஸ்ஸேதி – ந புரிமவாரேஸு விய இமஸ்மிங் பச்சயேன உப்பத்தி வுச்சதி, அத² கோ² தஸ்ஸ தஸ்ஸ பச்சயுப்பன்னஸ்ஸ தேஸங் தேஸங் த⁴ம்மானங் தங்தங்பச்சயபா⁴வோ, ந ச பச்சா²ஜாதக்க²ந்தா⁴ உபத்த²ம்ப⁴கத்தேன பச்சயா ந ஹொந்தி, தேனேஸ பச்சா²ஜாதபச்சயோ இத⁴ அனுலோமதோ ஆக³தோதி.

    425. Upatthambhakattena paccayattāyevāti etena idaṃ dasseti – na purimavāresu viya imasmiṃ paccayena uppatti vuccati, atha kho tassa tassa paccayuppannassa tesaṃ tesaṃ dhammānaṃ taṃtaṃpaccayabhāvo, na ca pacchājātakkhandhā upatthambhakattena paccayā na honti, tenesa pacchājātapaccayo idha anulomato āgatoti.

    427. சேதனா வத்து²ஸ்ஸபி பச்சயோதி அத்தனோ பதிட்டா²பூ⁴தஸ்ஸபி கம்மபச்சயோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    427. Cetanā vatthussapi paccayoti attano patiṭṭhābhūtassapi kammapaccayoti adhippāyo.

    கஸ்மா பனெத்த² பச்சயவாரே விய நிஸ்ஸயஅத்தி²அவிக³தேஸு து³மூலகது³காவஸானா பஞ்ஹா ந உத்³த⁴டாதி? அலப்³ப⁴மானத்தா. தத்த² ஹி பச்சயுப்பன்னப்பதா⁴னத்தா தே³ஸனாய குஸலோ ச அப்³யாகதோ ச த⁴ம்மா ஏகதோ உப்பஜ்ஜமானா குஸலாப்³யாகதபச்சயா லப்³ப⁴ந்தீதி ‘‘குஸலஞ்ச அப்³யாகதஞ்ச த⁴ம்மங் பச்சயா குஸலோ ச அப்³யாகதோ ச த⁴ம்மா உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி (பட்டா²॰ 1.1.246) வுத்தங். யதோ ததோ வா உப⁴யபச்சயதோ பச்சயுப்பன்னஸ்ஸ உப்பத்திமத்தங்யேவ ஹி தத்த² அதி⁴ப்பேதங், ந உப⁴யஸ்ஸ உபி⁴ன்னங் பச்சயபா⁴வோதி. இத⁴ பன பச்சயப்பதா⁴னத்தா தே³ஸனாய குஸலாப்³யாகதா குஸலாப்³யாகதானங் உபி⁴ன்னங் நிஸ்ஸயாதி³பூ⁴தா ந லப்³ப⁴ந்தீதி ‘‘குஸலோ ச அப்³யாகதோ ச த⁴ம்மா குஸலஸ்ஸ ச அப்³யாகதஸ்ஸ ச த⁴ம்மஸ்ஸ நிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ’’திஆதி³ ந வுத்தங்.

    Kasmā panettha paccayavāre viya nissayaatthiavigatesu dumūlakadukāvasānā pañhā na uddhaṭāti? Alabbhamānattā. Tattha hi paccayuppannappadhānattā desanāya kusalo ca abyākato ca dhammā ekato uppajjamānā kusalābyākatapaccayā labbhantīti ‘‘kusalañca abyākatañca dhammaṃ paccayā kusalo ca abyākato ca dhammā uppajjantī’’ti (paṭṭhā. 1.1.246) vuttaṃ. Yato tato vā ubhayapaccayato paccayuppannassa uppattimattaṃyeva hi tattha adhippetaṃ, na ubhayassa ubhinnaṃ paccayabhāvoti. Idha pana paccayappadhānattā desanāya kusalābyākatā kusalābyākatānaṃ ubhinnaṃ nissayādibhūtā na labbhantīti ‘‘kusalo ca abyākato ca dhammā kusalassa ca abyākatassa ca dhammassa nissayapaccayena paccayo’’tiādi na vuttaṃ.

    பஞ்ஹாவாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pañhāvāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.

    பஞ்ஹாவாரஸ்ஸ க⁴டனே அனுலோமக³ணனா

    Pañhāvārassa ghaṭane anulomagaṇanā

    439. ‘‘எத்த² பன புரேஜாதம்பி லப்³ப⁴தீ’’தி வுத்தங், யதி³ ஏவங் கஸ்மா ‘‘ததா²’’தி வுத்தந்தி? ‘‘தீணீ’’தி க³ணனமத்தஸாமஞ்ஞதோ.

    439. ‘‘Ettha pana purejātampi labbhatī’’ti vuttaṃ, yadi evaṃ kasmā ‘‘tathā’’ti vuttanti? ‘‘Tīṇī’’ti gaṇanamattasāmaññato.

    440. ‘‘அதி⁴பதிபச்சயே ட²பெத்வா வீமங்ஸங் ஸேஸாதி⁴பதினோ விஸபா⁴கா³’’தி புரிமபாடோ² நித³ஸ்ஸனவஸேன த³ட்ட²ப்³போ³. யஸ்மா பன ஹேதுபச்சயஸ்ஸ விஸபா⁴கே³ன ஏகேன ஆரம்மணேன நித³ஸ்ஸனங் அகத்வா அனந்தராதீ³னி வத³ந்தோ ஸப்³பே³ விஸபா⁴கே³ த³ஸ்ஸேதி, தஸ்மா இந்த்³ரியமக்³க³பச்சயா ச விஸபா⁴கா³ த³ஸ்ஸேதப்³பா³தி ‘‘அதி⁴பதிந்த்³ரியமக்³க³பச்சயேஸு ட²பெத்வா பஞ்ஞங் ஸேஸா த⁴ம்மா விஸபா⁴கா³’’தி பட²ந்தி. ததா² பா⁴வாபா⁴வதோ ஹேதுபச்சயபா⁴வே ஸஹஜாதாதி³பச்சயபா⁴வதோ. நனு யதா² அமோஹவஜ்ஜானங் ஹேதூனங் ஹேதுபச்சயபா⁴வே அதி⁴பதிந்த்³ரியமக்³க³பச்சயபா⁴வோ நத்தீ²தி பஞ்ஞாவஜ்ஜானங் அதி⁴பதிபச்சயாதீ³னங் விஸபா⁴க³தா, ஏவங் குஸலாதி³ஹேதூனங் ஹேதுபச்சயபா⁴வே விபாகபச்சயபா⁴வாபா⁴வதோ ஹேதுவஜ்ஜானங் விபாகானங் விஸபா⁴க³தாய ப⁴விதப்³ப³ந்தி? ந ப⁴விதப்³ப³ங், உப⁴யபச்சயஸஹிதே சித்தசேதஸிகராஸிம்ஹி ஹேதுபச்சயபா⁴வே விபாகபச்சயத்தாபா⁴வாபா⁴வதோ. யதா² ஹி ஹேதுஸஹஜாதபச்சயஸஹிதராஸிம்ஹி ஸதிபி ஹேதுவஜ்ஜஸப்³பா⁴வே ஹேதூனங் ஹேதுபச்சயபா⁴வே ஸஹஜாதபச்சயத்தாபா⁴வோ நத்தீ²தி ந ஹேதுவஜ்ஜானங் ஸஹஜாதானங் ஹேதுஸ்ஸ விஸபா⁴க³தா வுத்தா, ஏவமிதா⁴பீதி. ஏஸ நயோ விப்பயுத்தபச்சயேபி. அபிச பச்சயுப்பன்னஸ்ஸேவ பச்சயா வுச்சந்தீதி பச்சயுப்பன்னக்க²ணே ததா² பா⁴வாபா⁴வவஸேன ஸபா⁴க³தாய வுச்சமானாய நானாக்க²ணவஸேன விஸபா⁴க³தா தஸ்ஸேவ ந வத்தப்³பா³தி.

    440. ‘‘Adhipatipaccaye ṭhapetvā vīmaṃsaṃ sesādhipatino visabhāgā’’ti purimapāṭho nidassanavasena daṭṭhabbo. Yasmā pana hetupaccayassa visabhāgena ekena ārammaṇena nidassanaṃ akatvā anantarādīni vadanto sabbe visabhāge dasseti, tasmā indriyamaggapaccayā ca visabhāgā dassetabbāti ‘‘adhipatindriyamaggapaccayesu ṭhapetvā paññaṃ sesā dhammā visabhāgā’’ti paṭhanti. Tathā bhāvābhāvato hetupaccayabhāve sahajātādipaccayabhāvato. Nanu yathā amohavajjānaṃ hetūnaṃ hetupaccayabhāve adhipatindriyamaggapaccayabhāvo natthīti paññāvajjānaṃ adhipatipaccayādīnaṃ visabhāgatā, evaṃ kusalādihetūnaṃ hetupaccayabhāve vipākapaccayabhāvābhāvato hetuvajjānaṃ vipākānaṃ visabhāgatāya bhavitabbanti? Na bhavitabbaṃ, ubhayapaccayasahite cittacetasikarāsimhi hetupaccayabhāve vipākapaccayattābhāvābhāvato. Yathā hi hetusahajātapaccayasahitarāsimhi satipi hetuvajjasabbhāve hetūnaṃ hetupaccayabhāve sahajātapaccayattābhāvo natthīti na hetuvajjānaṃ sahajātānaṃ hetussa visabhāgatā vuttā, evamidhāpīti. Esa nayo vippayuttapaccayepi. Apica paccayuppannasseva paccayā vuccantīti paccayuppannakkhaṇe tathā bhāvābhāvavasena sabhāgatāya vuccamānāya nānākkhaṇavasena visabhāgatā tasseva na vattabbāti.

    குஸலா வீமங்ஸாதி இத³ங் ‘‘குஸலா வீமங்ஸாதி⁴பதீ’’தி ஏவங் வத்தப்³ப³ங். ந ஹி அனதி⁴பதிபூ⁴தா வீமங்ஸா அதி⁴பதிபச்சயோ ஹோதீதி.

    Kusalā vīmaṃsāti idaṃ ‘‘kusalā vīmaṃsādhipatī’’ti evaṃ vattabbaṃ. Na hi anadhipatibhūtā vīmaṃsā adhipatipaccayo hotīti.

    441-443. ‘‘ஸசே பன விப்பயுத்தபச்சயோ பவிஸதி, இதரானி த்³வே லப⁴தீ’’தி புரிமபாடோ², ‘‘குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ ச அப்³யாகதஸ்ஸ சா’’தி இத³ங் பன ந லப்³ப⁴தீதி ‘‘குஸலோ அப்³யாகதஸ்ஸ, அப்³யாகதோ அப்³யாகதஸ்ஸாதி த்³வே லப⁴தீ’’தி பட²ந்தி. ஊனதரக³ணனேஸூதி யேஸு பவிட்டே²ஸு ஊனதரா க³ணனா ஹோதி, தேஸூதி அத்தோ². தீணி த்³வே ஏகந்தி ஏவங் ஊனதரக³ணனேஸு வா அஞ்ஞமஞ்ஞாதீ³ஸு பவிஸந்தேஸு தேஸங் வஸேன திகதோ ஊனங் யதா²லத்³த⁴ஞ்ச ஏகந்தி க³ணனங் லப⁴தீதி அத்தோ².

    441-443. ‘‘Sacepana vippayuttapaccayo pavisati, itarāni dve labhatī’’ti purimapāṭho, ‘‘kusalo dhammo kusalassa ca abyākatassa cā’’ti idaṃ pana na labbhatīti ‘‘kusalo abyākatassa, abyākato abyākatassāti dve labhatī’’ti paṭhanti. Ūnataragaṇanesūti yesu paviṭṭhesu ūnatarā gaṇanā hoti, tesūti attho. Tīṇi dve ekanti evaṃ ūnataragaṇanesu vā aññamaññādīsu pavisantesu tesaṃ vasena tikato ūnaṃ yathāladdhañca ekanti gaṇanaṃ labhatīti attho.

    அவிபாகானீதி அனாமட்ட²விபாகானீதி அத்தோ², ந விபாகஹேதுரஹிதானீதி.

    Avipākānīti anāmaṭṭhavipākānīti attho, na vipākaheturahitānīti.

    தத்த² ஸப்³பே³பி ஸஹஜாதவிபாகா சேவாதி தத்த² யே ஸஹஜாதா பச்சயுப்பன்னா வுத்தா, தே ஸப்³பே³பி விபாகா சேவ விபாகஸஹஜாதரூபா சாதி அத்தோ². தங்ஸமுட்டா²னரூபா சாதி எத்த² படிஸந்தி⁴யங் கடத்தாரூபம்பி தங்ஸமுட்டா²னக்³க³ஹணேனேவ ஸங்க³ண்ஹாதீதி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘தங்ஸமுட்டா²னரூபகடத்தாரூபா ச லப்³ப⁴ந்தீ’’திபி பட²ந்தி. சதுத்தே² விபாகசித்தஸமுட்டா²னரூபமேவாதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ‘‘கடத்தாரூபஞ்சா’’திபி பன பட²ந்தி.

    Tattha sabbepi sahajātavipākā cevāti tattha ye sahajātā paccayuppannā vuttā, te sabbepi vipākā ceva vipākasahajātarūpā cāti attho. Taṃsamuṭṭhānarūpā cāti ettha paṭisandhiyaṃ kaṭattārūpampi taṃsamuṭṭhānaggahaṇeneva saṅgaṇhātīti veditabbaṃ. ‘‘Taṃsamuṭṭhānarūpakaṭattārūpā ca labbhantī’’tipi paṭhanti. Catutthe vipākacittasamuṭṭhānarūpamevāti etthāpi eseva nayo. ‘‘Kaṭattārūpañcā’’tipi pana paṭhanti.

    ஏவம்பீதி ‘‘ஏதேஸு பன க⁴டனேஸு ஸப்³ப³பட²மானீ’’திஆதி³னா வுத்தனயேனபி. க⁴டனேஸு பன யோ யோ பச்சயோ மூலபா⁴வேன டி²தோ, தங்பச்சயத⁴ம்மானங் நிரவஸேஸஊனஊனதரஊனதமலாப⁴க்கமேன க⁴டனா வுச்சதி, நிரவஸேஸலாபே⁴ ச பச்சயுப்பன்னானங் நிரவஸேஸலாப⁴க்கமேன. ததா² ஊனலாபா⁴தீ³ஸூதி அயங் கமோ வேதி³தப்³போ³.

    Evampīti ‘‘etesu pana ghaṭanesu sabbapaṭhamānī’’tiādinā vuttanayenapi. Ghaṭanesu pana yo yo paccayo mūlabhāvena ṭhito, taṃpaccayadhammānaṃ niravasesaūnaūnataraūnatamalābhakkamena ghaṭanā vuccati, niravasesalābhe ca paccayuppannānaṃ niravasesalābhakkamena. Tathā ūnalābhādīsūti ayaṃ kamo veditabbo.

    ஹேதுமூலகங் நிட்டி²தங்.

    Hetumūlakaṃ niṭṭhitaṃ.

    445. வத்து²வஸேன ஸனிஸ்ஸயங் வக்க²தீதி ந இத³ங் லப்³ப⁴மானஸ்ஸபி வத்து²ஸ்ஸ வஸேன க⁴டனந்தி அதி⁴ப்பாயேனாஹ ‘‘ஆரம்மணவஸேனேவ வா’’தி.

    445. Vatthuvasena sanissayaṃ vakkhatīti na idaṃ labbhamānassapi vatthussa vasena ghaṭananti adhippāyenāha ‘‘ārammaṇavaseneva vā’’ti.

    446. ஸஹஜாதேன பன ஸத்³தி⁴ங் ஆரம்மணாதி⁴பதி, ஆரம்மணாதி⁴பதினா ச ஸத்³தி⁴ங் ஸஹஜாதங் ந லப்³ப⁴தீதி இத³ங் யதா² ஸஹஜாதபுரேஜாதா ஏகோ நிஸ்ஸயபச்சயோ அத்தி²பச்சயோ ச ஹொந்தி, ஏவங் ஸஹஜாதாரம்மணாதி⁴பதீனங் ஏகஸ்ஸ அதி⁴பதிபச்சயபா⁴வஸ்ஸ அபா⁴வதோ வுத்தங் . நிஸ்ஸயபா⁴வோ ஹி அத்தி²அவிக³தபா⁴வோ ச ஸஹஜாதபுரேஜாதனிஸ்ஸயாதீ³னங் ஸமானோ, ந பனேவங் ஸஹஜாதாரம்மணாதி⁴பதிபா⁴வோ ஸமானோ. ஸஹஜாதோ ஹி ஆரம்மணபா⁴வங் அனுபக³ந்த்வா அத்தனா ஸஹ பவத்தனவஸேன அதி⁴பதி ஹோதி, இதரோ ஆரம்மணங் ஹுத்வா அத்தனி நின்னதாகரணேன. ஸஹஜாதோ ச விஜ்ஜமானபா⁴வேனேவ உபகாரகோ, இதரோ அதீதானாக³தோபி ஆரம்மணபா⁴வேனேவ, தஸ்மா ஸஹஜாதாரம்மணபச்சயா விய பி⁴ன்னஸபா⁴வா ஸஹஜாதாரம்மணாதி⁴பதினோதி ந தே ஏகதோ ஏவ அதி⁴பதிபச்சயபா⁴வங் ப⁴ஜந்தி, தேனேவ பஞ்ஹாவாரவிப⁴ங்கே³ ச ‘‘குஸலோ ச அப்³யாகதோ ச த⁴ம்மா குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அதி⁴பதிபச்சயேன பச்சயோ’’திஆதி³ ந வுத்தந்தி.

    446. Sahajātena pana saddhiṃ ārammaṇādhipati, ārammaṇādhipatinā ca saddhiṃ sahajātaṃ na labbhatīti idaṃ yathā sahajātapurejātā eko nissayapaccayo atthipaccayo ca honti, evaṃ sahajātārammaṇādhipatīnaṃ ekassa adhipatipaccayabhāvassa abhāvato vuttaṃ . Nissayabhāvo hi atthiavigatabhāvo ca sahajātapurejātanissayādīnaṃ samāno, na panevaṃ sahajātārammaṇādhipatibhāvo samāno. Sahajāto hi ārammaṇabhāvaṃ anupagantvā attanā saha pavattanavasena adhipati hoti, itaro ārammaṇaṃ hutvā attani ninnatākaraṇena. Sahajāto ca vijjamānabhāveneva upakārako, itaro atītānāgatopi ārammaṇabhāveneva, tasmā sahajātārammaṇapaccayā viya bhinnasabhāvā sahajātārammaṇādhipatinoti na te ekato eva adhipatipaccayabhāvaṃ bhajanti, teneva pañhāvāravibhaṅge ca ‘‘kusalo ca abyākato ca dhammā kusalassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo’’tiādi na vuttanti.

    447-452. ஸாஹாரகக⁴டனானங் புரதோ வீரியசித்தவீமங்ஸானங் ஸாதா⁴ரணவஸேன அனாஹாரகாமக்³க³கானி ஸஇந்த்³ரியக⁴டனானி வத்தப்³பா³னி ஸியுங் ‘‘அதி⁴பதிஸஹஜாதனிஸ்ஸயஇந்த்³ரியஅத்தி²அவிக³தந்தி ஸத்த. அதி⁴பதிஸஹஜாதஅஞ்ஞமஞ்ஞனிஸ்ஸயஇந்த்³ரியஸம்பயுத்தஅத்தி²அவிக³தந்தி தீணி. அதி⁴பதிஸஹஜாதனிஸ்ஸயஇந்த்³ரியவிப்பயுத்தஅத்தி²அவிக³தந்தி தீணி. அதி⁴பதிஸஹஜாதனிஸ்ஸயவிபாகஇந்த்³ரியஅத்தி²அவிக³தந்தி ஏகங். அதி⁴பதிஸஹஜாதஅஞ்ஞமஞ்ஞனிஸ்ஸயவிபாகஇந்த்³ரியஸம்பயுத்தஅவிக³தந்தி ஏகங். அதி⁴பதிஸஹஜாதனிஸ்ஸயவிபாகஇந்த்³ரியவிப்பயுத்தஅத்தி²அவிக³தந்தி ஏக’’ந்தி. கஸ்மா தானி ந வுத்தானீதி? இந்த்³ரியபூ⁴தஸ்ஸ அதி⁴பதிஸ்ஸ ஆஹாரமக்³கே³ஹி அஞ்ஞஸ்ஸ அபா⁴வா. சித்தாதி⁴பதி ஹி ஆஹாரோ, வீரியவீமங்ஸா ச மக்³கோ³ ஹோதி, ந ச அஞ்ஞோ இந்த்³ரியபூ⁴தோ அதி⁴பதி அத்தி², யஸ்ஸ வஸேன அனாஹாரகாமக்³க³கானி ஸஇந்த்³ரியக⁴டனானி வத்தப்³பா³னி ஸியுங், தஸ்மா தானி அவத்வா சித்தாதி⁴பதிஆதீ³னங் ஏகந்தேன ஆஹாரமக்³க³பா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸாஹாரகஸமக்³க³கானேவ வுத்தானி. தேஸு ச ஸமக்³க³கேஸு த்³வே பச்சயத⁴ம்மா லப்³ப⁴ந்தி, ஸாஹாரகேஸு ஏகோயேவாதி ஸமக்³க³கானி புப்³பே³ வத்தப்³பா³னி ஸியுங். ஸஇந்த்³ரியகானி பன யேஹி ஆஹாரமக்³கே³ஹி பி⁴ந்தி³தப்³பா³னி , தேஸங் கமவஸேன பச்சா² வுத்தானி. அட்ட²கதா²யங் பன ஸதி³ஸத்தாதி ஸமக்³க³கத்தேன ஸமானத்தா, அனந்தரரூபத்தாதி வா அத்தோ².

    447-452. Sāhārakaghaṭanānaṃ purato vīriyacittavīmaṃsānaṃ sādhāraṇavasena anāhārakāmaggakāni saindriyaghaṭanāni vattabbāni siyuṃ ‘‘adhipatisahajātanissayaindriyaatthiavigatanti satta. Adhipatisahajātaaññamaññanissayaindriyasampayuttaatthiavigatanti tīṇi. Adhipatisahajātanissayaindriyavippayuttaatthiavigatanti tīṇi. Adhipatisahajātanissayavipākaindriyaatthiavigatanti ekaṃ. Adhipatisahajātaaññamaññanissayavipākaindriyasampayuttaavigatanti ekaṃ. Adhipatisahajātanissayavipākaindriyavippayuttaatthiavigatanti eka’’nti. Kasmā tāni na vuttānīti? Indriyabhūtassa adhipatissa āhāramaggehi aññassa abhāvā. Cittādhipati hi āhāro, vīriyavīmaṃsā ca maggo hoti, na ca añño indriyabhūto adhipati atthi, yassa vasena anāhārakāmaggakāni saindriyaghaṭanāni vattabbāni siyuṃ, tasmā tāni avatvā cittādhipatiādīnaṃ ekantena āhāramaggabhāvadassanatthaṃ sāhārakasamaggakāneva vuttāni. Tesu ca samaggakesu dve paccayadhammā labbhanti, sāhārakesu ekoyevāti samaggakāni pubbe vattabbāni siyuṃ. Saindriyakāni pana yehi āhāramaggehi bhinditabbāni , tesaṃ kamavasena pacchā vuttāni. Aṭṭhakathāyaṃ pana sadisattāti samaggakattena samānattā, anantararūpattāti vā attho.

    457-460. குஸலாப்³யாகதோ அப்³யாகதஸ்ஸாதி சத்தாரீதி அப்³யாகதஸஹிதஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ பச்சயபா⁴வத³ஸ்ஸனவஸேன குஸலமூலகெஸ்வேவ து³மூலகம்பி ஆஹரித்வா வுத்தங். அப்³யாகதே வத்து²ரூபம்பீதி இத³ங் ‘‘கடத்தாரூபம்பீ’’தி ஏவங் வத்தப்³ப³ங். ‘‘து³தியக⁴டனே அப்³யாகதவிஸ்ஸஜ்ஜனே ரூபேஸு வத்து²மேவ லப்³ப⁴தீ’’தி புரிமபாடோ², பூ⁴தரூபம்பி பன லப்³ப⁴தீதி ‘‘வத்து²ஞ்ச பூ⁴தரூபஞ்ச லப்³ப⁴தீ’’தி பட²ந்தி. ‘‘சதுத்தே² சித்தஸமுட்டா²னரூபமேவா’’தி வுத்தங், ‘‘சித்தஸமுட்டா²னரூபங் படிஸந்தி⁴க்க²ணே கடத்தாரூபஞ்சா’’தி பன வத்தப்³ப³ங். ஸவிபாகேஸு பட²மே விபாகா சேவ விபாகசித்தஸமுட்டா²னரூபஞ்சாதி எத்த² சதுத்தே² விபாகசித்தஸமுட்டா²னமேவாதி இத⁴ ச கடத்தாரூபம்பி விபாகசித்தஸமுட்டா²னக்³க³ஹணேன க³ஹிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘கடத்தாரூபஞ்சா’’திபி பன பட²ந்தி. எத்த² பன ஸஹஜாதஅஞ்ஞமஞ்ஞனிஸ்ஸயவிபாகஸம்பயுத்தவிப்பயுத்தஅத்தி² அவிக³தமூலகேஸு க⁴டனேஸு ஹேதுகம்மஜா²னமக்³கே³ஹி க⁴டனானி ந யோஜிதானி, யதா²வுத்தேஸு அத்தி²அவிக³தமூலவஜ்ஜேஸு ஆஹாரேன, நிஸ்ஸயவிப்பயுத்தஅத்தி²அவிக³தவஜ்ஜேஸு அதி⁴பதிஇந்த்³ரியேஹி ச. கஸ்மாதி? தேஸு ஹி யோஜியமானேஸு தங்தங்சித்துப்பாதே³கதே³ஸபூ⁴தா ஹேதுஆத³யோ அரூபத⁴ம்மாவ பச்சயபா⁴வேன லப்³ப⁴ந்தி. தேன தேஹி க⁴டனானி ஹேதுமூலகாதீ³ஸு வுத்தஸதி³ஸானேவ ரூபமிஸ்ஸகத்தாபா⁴வேன ஸுவிஞ்ஞெய்யானீதி ந வுத்தானி. அத்தி²அவிக³தேஹி பன யோஜியமானோ ஆஹாரோ நிஸ்ஸயாதீ³ஹி அதி⁴பதிஇந்த்³ரியானி ச ரூபமிஸ்ஸகானி ஹொந்தீதி அதி⁴பதாஹாரிந்த்³ரியமூலகேஸு வுத்தஸதி³ஸானிபி க⁴டனானி அத்தி²அவிக³தமூலகேஸு நிஸ்ஸயாதி³மூலகேஸு ச ஆஹாரேன அதி⁴பதிந்த்³ரியேஹி ச ஸுபாகடபா⁴வத்த²ங் யோஜிதானீதி த³ட்ட²ப்³பா³னீதி.

    457-460. Kusalābyākato abyākatassāti cattārīti abyākatasahitassa kusalassa paccayabhāvadassanavasena kusalamūlakesveva dumūlakampi āharitvā vuttaṃ. Abyākate vatthurūpampīti idaṃ ‘‘kaṭattārūpampī’’ti evaṃ vattabbaṃ. ‘‘Dutiyaghaṭane abyākatavissajjane rūpesu vatthumeva labbhatī’’ti purimapāṭho, bhūtarūpampi pana labbhatīti ‘‘vatthuñca bhūtarūpañca labbhatī’’ti paṭhanti. ‘‘Catutthe cittasamuṭṭhānarūpamevā’’ti vuttaṃ, ‘‘cittasamuṭṭhānarūpaṃ paṭisandhikkhaṇe kaṭattārūpañcā’’ti pana vattabbaṃ. Savipākesu paṭhame vipākā ceva vipākacittasamuṭṭhānarūpañcāti ettha catutthe vipākacittasamuṭṭhānamevāti idha ca kaṭattārūpampi vipākacittasamuṭṭhānaggahaṇena gahitanti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Kaṭattārūpañcā’’tipi pana paṭhanti. Ettha pana sahajātaaññamaññanissayavipākasampayuttavippayuttaatthi avigatamūlakesu ghaṭanesu hetukammajhānamaggehi ghaṭanāni na yojitāni, yathāvuttesu atthiavigatamūlavajjesu āhārena, nissayavippayuttaatthiavigatavajjesu adhipatiindriyehi ca. Kasmāti? Tesu hi yojiyamānesu taṃtaṃcittuppādekadesabhūtā hetuādayo arūpadhammāva paccayabhāvena labbhanti. Tena tehi ghaṭanāni hetumūlakādīsu vuttasadisāneva rūpamissakattābhāvena suviññeyyānīti na vuttāni. Atthiavigatehi pana yojiyamāno āhāro nissayādīhi adhipatiindriyāni ca rūpamissakāni hontīti adhipatāhārindriyamūlakesu vuttasadisānipi ghaṭanāni atthiavigatamūlakesu nissayādimūlakesu ca āhārena adhipatindriyehi ca supākaṭabhāvatthaṃ yojitānīti daṭṭhabbānīti.

    462-464. நிஸ்ஸயமூலகே ‘‘ச²ட்டே² தீணீதி குஸலாதீ³னி சித்தஸமுட்டா²னஸ்ஸா’’தி புரிமபாடோ², சக்கா²தீ³னி பன சக்கு²விஞ்ஞாணாதீ³னங் லப்³ப⁴ந்தீதி ‘‘அப்³யாகதஸ்ஸ சக்கா²யதனாதீ³னி சா’’தி பட²ந்தி.

    462-464. Nissayamūlake ‘‘chaṭṭhe tīṇīti kusalādīni cittasamuṭṭhānassā’’ti purimapāṭho, cakkhādīni pana cakkhuviññāṇādīnaṃ labbhantīti ‘‘abyākatassa cakkhāyatanādīni cā’’ti paṭhanti.

    466. உபனிஸ்ஸயமூலகே பகதூபனிஸ்ஸயவஸேன வுத்தேஸு த்³வீஸு பட²மே ‘‘லோகியகுஸலாகுஸலசேதனா பச்சயபா⁴வதோ க³ஹேதப்³பா³’’தி வுத்தங், லோகுத்தராபி பன க³ஹேதப்³பா³வ.

    466. Upanissayamūlake pakatūpanissayavasena vuttesu dvīsu paṭhame ‘‘lokiyakusalākusalacetanā paccayabhāvato gahetabbā’’ti vuttaṃ, lokuttarāpi pana gahetabbāva.

    473-477. கம்மமூலகே படிஸந்தி⁴யங் வத்து²பீதி எத்த² ந பவத்தே விய க²ந்தா⁴யேவ பச்சயுப்பன்னபா⁴வேன க³ஹேதப்³பா³தி அதி⁴ப்பாயோ. விபாகாவிபாகஸாதா⁴ரணவஸேன வுத்தேஸு சதூஸு பட²மே ‘‘அரூபேன ஸத்³தி⁴ங் சித்தஸமுட்டா²னரூபங் லப்³ப⁴தீ’’தி வுத்தங், கடத்தாரூபம்பி பன லப்³ப⁴தேவ. இமஸ்மிங் பன கம்மமூலகே ‘‘கம்மபச்சயா ஆரம்மணே த்³வே’’தி, ஆரம்மணமூலகே ச ‘‘ஆரம்மணபச்சயா கம்மே த்³வே’’தி கஸ்மா ந வுத்தங், நனு குஸலாகுஸலசேதனா கம்மாரம்மணானங் படிஸந்தி⁴யாதீ³னங் கம்மபச்சயோ ஆரம்மணபச்சயோ ச ஹோதி. யதா² ச ஆரம்மணபூ⁴தங் வத்து²ங் ஆரம்மணனிஸ்ஸயபச்சயபா⁴வேன வுச்சதி, ஏவங் கம்மம்பி ஆரம்மணபச்சயபா⁴வேன வத்தப்³ப³ந்தி? ந, த்³வின்னங் பச்சயபா⁴வானங் அஞ்ஞமஞ்ஞபடிக்கே²பதோ. பச்சுப்பன்னஞ்ஹி வத்து² நிஸ்ஸயபா⁴வங் அபரிச்சஜித்வா தேனேவாகாரேன தன்னிஸ்ஸிதேன ஆலம்பி³யமானங் நிஸ்ஸயபா⁴வேன ச நிஸ்ஸயபச்சயோதி யுத்தங் வத்துங். கம்மங் பன தஸ்மிங் கதே பவத்தமானானங் கதூபசிதபா⁴வேன கம்மபச்சயோ ஹோதி, நாரம்மணாகாரேன, விஸயமத்ததாவஸேன ச ஆரம்மணபச்சயோ ஹோதி, ந ஸந்தானவிஸேஸங் கத்வா ப²லுப்பாத³னஸங்கா²தேன கம்மபச்சயாகாரேன, தஸ்மா கம்மபச்சயபா⁴வோ ஆரம்மணபச்சயபா⁴வங் படிக்கி²பதி, ஆரம்மணபச்சயபா⁴வோ ச கம்மபச்சயபா⁴வந்தி ‘‘கம்மபச்சயோ ஹுத்வா ஆரம்மணபச்சயோ ஹோதீ’’தி, ‘‘ஆரம்மணபச்சயோ ஹுத்வா கம்மபச்சயோ ஹோதீ’’தி ச ந ஸக்கா வத்துந்தி ந வுத்தங். ஏஸ ச ஸபா⁴வோ வத்தமானானஞ்ச ஆரம்மணபுரேஜாதானங் வத்து²சக்கா²தீ³னங், யங் ஆரம்மணபச்சயபா⁴வேன ஸஹ நிஸ்ஸயாதி³பச்சயா ஹொந்தீதி வத்தப்³ப³தா, அதீதஸ்ஸ ச கம்மஸ்ஸ அயங் ஸபா⁴வோ, யங் ஆரம்மணபச்சயபா⁴வேன ஸஹ கம்மபச்சயோ ஹோதீதி நவத்தப்³ப³தா. யதா² ஸஹஜாதபுரேஜாதனிஸ்ஸயானங் ஸஹ நிஸ்ஸயபச்சயபா⁴வேன வத்தப்³ப³தா ஸபா⁴வோ, ஸஹஜாதாரம்மணாதி⁴பதீனஞ்ச ஸஹ அதி⁴பதிபச்சயபா⁴வேன நவத்தப்³ப³தா, ஏவமிதா⁴பீதி.

    473-477. Kammamūlake paṭisandhiyaṃ vatthupīti ettha na pavatte viya khandhāyeva paccayuppannabhāvena gahetabbāti adhippāyo. Vipākāvipākasādhāraṇavasena vuttesu catūsu paṭhame ‘‘arūpena saddhiṃ cittasamuṭṭhānarūpaṃ labbhatī’’ti vuttaṃ, kaṭattārūpampi pana labbhateva. Imasmiṃ pana kammamūlake ‘‘kammapaccayā ārammaṇe dve’’ti, ārammaṇamūlake ca ‘‘ārammaṇapaccayā kamme dve’’ti kasmā na vuttaṃ, nanu kusalākusalacetanā kammārammaṇānaṃ paṭisandhiyādīnaṃ kammapaccayo ārammaṇapaccayo ca hoti. Yathā ca ārammaṇabhūtaṃ vatthuṃ ārammaṇanissayapaccayabhāvena vuccati, evaṃ kammampi ārammaṇapaccayabhāvena vattabbanti? Na, dvinnaṃ paccayabhāvānaṃ aññamaññapaṭikkhepato. Paccuppannañhi vatthu nissayabhāvaṃ apariccajitvā tenevākārena tannissitena ālambiyamānaṃ nissayabhāvena ca nissayapaccayoti yuttaṃ vattuṃ. Kammaṃ pana tasmiṃ kate pavattamānānaṃ katūpacitabhāvena kammapaccayo hoti, nārammaṇākārena, visayamattatāvasena ca ārammaṇapaccayo hoti, na santānavisesaṃ katvā phaluppādanasaṅkhātena kammapaccayākārena, tasmā kammapaccayabhāvo ārammaṇapaccayabhāvaṃ paṭikkhipati, ārammaṇapaccayabhāvo ca kammapaccayabhāvanti ‘‘kammapaccayo hutvā ārammaṇapaccayo hotī’’ti, ‘‘ārammaṇapaccayo hutvā kammapaccayo hotī’’ti ca na sakkā vattunti na vuttaṃ. Esa ca sabhāvo vattamānānañca ārammaṇapurejātānaṃ vatthucakkhādīnaṃ, yaṃ ārammaṇapaccayabhāvena saha nissayādipaccayā hontīti vattabbatā, atītassa ca kammassa ayaṃ sabhāvo, yaṃ ārammaṇapaccayabhāvena saha kammapaccayo hotīti navattabbatā. Yathā sahajātapurejātanissayānaṃ saha nissayapaccayabhāvena vattabbatā sabhāvo, sahajātārammaṇādhipatīnañca saha adhipatipaccayabhāvena navattabbatā, evamidhāpīti.

    478-483. நிராதி⁴பதிவிஞ்ஞாணாஹாரவஸேனாதி அனாமட்டா²தி⁴பதிபா⁴வஸ்ஸ விஞ்ஞாணாஹாரஸ்ஸ வஸேனாதி அதி⁴ப்பாயோ. வத்து² பரிஹாயதீதி அஞ்ஞமஞ்ஞம்பி லப⁴ந்தஸ்ஸ வத்து²ஸ்ஸ வஸேன ஸப்³ப³ஸ்ஸ கடத்தாரூபஸ்ஸ பரிஹானங் த³ஸ்ஸேதி.

    478-483. Nirādhipativiññāṇāhāravasenāti anāmaṭṭhādhipatibhāvassa viññāṇāhārassa vasenāti adhippāyo. Vatthu parihāyatīti aññamaññampi labhantassa vatthussa vasena sabbassa kaṭattārūpassa parihānaṃ dasseti.
