Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-પુરાણ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā

    ૯. પણીતભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના

    9. Paṇītabhojanasikkhāpadavaṇṇanā

    ‘‘તેસં મંસઞ્ચ ખીરદધીનિ ચ ઇધ અધિપ્પેતાની’’તિ ઇદં પાચિત્તિયવત્થુપરિચ્છેદો, ન પન કપ્પિયખીરાદિપરિચ્છેદો, તસ્મા યસ્સ કસ્સચિ ખીરાદીનિ વટ્ટન્તીતિ ચ, ‘‘મહાનામસિક્ખાપદેન કારેતબ્બો’’તિ સઙ્ઘવસેન પવારિતે ભેસજ્જત્થાય સપ્પિઆદિભેસજ્જપઞ્ચકં વિઞ્ઞાપેતિ ચે, તત્થ ‘‘ન ભેસજ્જકરણીયેન ભેસજ્જં વિઞ્ઞાપેતી’’તિ એત્થ સઙ્ગહં ગચ્છતિ, તસ્મા ‘‘તેન પાચિત્તિય’’ન્તિ (વજિર॰ ટી॰ પાચિત્તિય ૨૬૧) ચ લિખિતં.

    ‘‘Tesaṃ maṃsañca khīradadhīni ca idha adhippetānī’’ti idaṃ pācittiyavatthuparicchedo, na pana kappiyakhīrādiparicchedo, tasmā yassa kassaci khīrādīni vaṭṭantīti ca, ‘‘mahānāmasikkhāpadena kāretabbo’’ti saṅghavasena pavārite bhesajjatthāya sappiādibhesajjapañcakaṃ viññāpeti ce, tattha ‘‘na bhesajjakaraṇīyena bhesajjaṃ viññāpetī’’ti ettha saṅgahaṃ gacchati, tasmā ‘‘tena pācittiya’’nti (vajira. ṭī. pācittiya 261) ca likhitaṃ.

    પણીતભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṇītabhojanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact