Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૭. પાપપુઞ્ઞાનં અપ્પાનપ્પભાવપઞ્હો
7. Pāpapuññānaṃ appānappabhāvapañho
૭. રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતરં નુ ખો બહુતરં પુઞ્ઞં વા અપુઞ્ઞં વા’’તિ? ‘‘પુઞ્ઞં ખો, મહારાજ , બહુતરં, અપુઞ્ઞં થોક’’ન્તિ. ‘‘કેન કારણેના’’તિ? ‘‘અપુઞ્ઞં ખો, મહારાજ, કરોન્તો વિપ્પટિસારી હોતિ ‘પાપકમ્મં મયા કત’ન્તિ, તેન પાપં ન વડ્ઢતિ. પુઞ્ઞં ખો, મહારાજ, કરોન્તો અવિપ્પટિસારી હોતિ, અવિપ્પટિસારિનો પામોજ્જં જાયતિ, પમુદિતસ્સ પીતિ જાયતિ, પીતિમનસ્સ કાયો પસ્સમ્ભતિ, પસ્સદ્ધકાયો સુખં વેદેતિ, સુખિનો ચિત્તં સમાધિયતિ, સમાહિતો યથાભૂતં પજાનાતિ, તેન કારણેન પુઞ્ઞં વડ્ઢતિ. પુરિસો ખો, મહારાજ, છિન્નહત્થપાદો ભગવતો એકં ઉપ્પલહત્થં દત્વા એકનવુતિકપ્પાનિ વિનિપાતં ન ગચ્છિસ્સતિ. ઇમિનાપિ, મહારાજ, કારણેન ભણામિ ‘પુઞ્ઞં બહુતરં, અપુઞ્ઞં થોક’’’ન્તિ.
7. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, kataraṃ nu kho bahutaraṃ puññaṃ vā apuññaṃ vā’’ti? ‘‘Puññaṃ kho, mahārāja , bahutaraṃ, apuññaṃ thoka’’nti. ‘‘Kena kāraṇenā’’ti? ‘‘Apuññaṃ kho, mahārāja, karonto vippaṭisārī hoti ‘pāpakammaṃ mayā kata’nti, tena pāpaṃ na vaḍḍhati. Puññaṃ kho, mahārāja, karonto avippaṭisārī hoti, avippaṭisārino pāmojjaṃ jāyati, pamuditassa pīti jāyati, pītimanassa kāyo passambhati, passaddhakāyo sukhaṃ vedeti, sukhino cittaṃ samādhiyati, samāhito yathābhūtaṃ pajānāti, tena kāraṇena puññaṃ vaḍḍhati. Puriso kho, mahārāja, chinnahatthapādo bhagavato ekaṃ uppalahatthaṃ datvā ekanavutikappāni vinipātaṃ na gacchissati. Imināpi, mahārāja, kāraṇena bhaṇāmi ‘puññaṃ bahutaraṃ, apuññaṃ thoka’’’nti.
‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.
‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.
પાપપુઞ્ઞાનં અપ્પાનપ્પભાવપઞ્હો સત્તમો.
Pāpapuññānaṃ appānappabhāvapañho sattamo.