Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૧. પરાભવસુત્તં

    11. Parābhavasuttaṃ

    ૩૧. ‘‘સત્તિમે, ભિક્ખવે, ઉપાસકસ્સ પરાભવા…પે॰… સત્તિમે, ભિક્ખવે, ઉપાસકસ્સ સમ્ભવા. કતમે સત્ત? ભિક્ખુદસ્સનં ન હાપેતિ, સદ્ધમ્મસ્સવનં નપ્પમજ્જતિ, અધિસીલે સિક્ખતિ, પસાદબહુલો હોતિ, ભિક્ખૂસુ થેરેસુ ચેવ નવેસુ ચ મજ્ઝિમેસુ ચ અનુપારમ્ભચિત્તો ધમ્મં સુણાતિ ન રન્ધગવેસી, ન ઇતો બહિદ્ધા દક્ખિણેય્યં ગવેસતિ, ઇધ ચ પુબ્બકારં કરોતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, સત્ત ઉપાસકસ્સ સમ્ભવાતિ.

    31. ‘‘Sattime, bhikkhave, upāsakassa parābhavā…pe… sattime, bhikkhave, upāsakassa sambhavā. Katame satta? Bhikkhudassanaṃ na hāpeti, saddhammassavanaṃ nappamajjati, adhisīle sikkhati, pasādabahulo hoti, bhikkhūsu theresu ceva navesu ca majjhimesu ca anupārambhacitto dhammaṃ suṇāti na randhagavesī, na ito bahiddhā dakkhiṇeyyaṃ gavesati, idha ca pubbakāraṃ karoti. Ime kho, bhikkhave, satta upāsakassa sambhavāti.

    ‘‘દસ્સનં ભાવિતત્તાનં, યો હાપેતિ ઉપાસકો;

    ‘‘Dassanaṃ bhāvitattānaṃ, yo hāpeti upāsako;

    સવનઞ્ચ અરિયધમ્માનં, અધિસીલે ન સિક્ખતિ.

    Savanañca ariyadhammānaṃ, adhisīle na sikkhati.

    ‘‘અપ્પસાદો ચ ભિક્ખૂસુ, ભિય્યો ભિય્યો પવડ્ઢતિ;

    ‘‘Appasādo ca bhikkhūsu, bhiyyo bhiyyo pavaḍḍhati;

    ઉપારમ્ભકચિત્તો ચ, સદ્ધમ્મં સોતુમિચ્છતિ.

    Upārambhakacitto ca, saddhammaṃ sotumicchati.

    ‘‘ઇતો ચ બહિદ્ધા અઞ્ઞં, દક્ખિણેય્યં ગવેસતિ;

    ‘‘Ito ca bahiddhā aññaṃ, dakkhiṇeyyaṃ gavesati;

    તત્થેવ ચ પુબ્બકારં, યો કરોતિ ઉપાસકો.

    Tattheva ca pubbakāraṃ, yo karoti upāsako.

    ‘‘એતે ખો પરિહાનિયે, સત્ત ધમ્મે સુદેસિતે;

    ‘‘Ete kho parihāniye, satta dhamme sudesite;

    ઉપાસકો સેવમાનો, સદ્ધમ્મા પરિહાયતિ.

    Upāsako sevamāno, saddhammā parihāyati.

    ‘‘દસ્સનં ભાવિતત્તાનં, યો ન હાપેતિ ઉપાસકો;

    ‘‘Dassanaṃ bhāvitattānaṃ, yo na hāpeti upāsako;

    સવનઞ્ચ અરિયધમ્માનં, અધિસીલે ચ સિક્ખતિ.

    Savanañca ariyadhammānaṃ, adhisīle ca sikkhati.

    ‘‘પસાદો ચસ્સ ભિક્ખૂસુ, ભિય્યો ભિય્યો પવડ્ઢતિ;

    ‘‘Pasādo cassa bhikkhūsu, bhiyyo bhiyyo pavaḍḍhati;

    અનુપારમ્ભચિત્તો ચ, સદ્ધમ્મં સોતુમિચ્છતિ.

    Anupārambhacitto ca, saddhammaṃ sotumicchati.

    ‘‘ન ઇતો બહિદ્ધા અઞ્ઞં, દક્ખિણેય્યં ગવેસતિ;

    ‘‘Na ito bahiddhā aññaṃ, dakkhiṇeyyaṃ gavesati;

    ઇધેવ ચ પુબ્બકારં, યો કરોતિ ઉપાસકો.

    Idheva ca pubbakāraṃ, yo karoti upāsako.

    ‘‘એતે ખો અપરિહાનિયે, સત્ત ધમ્મે સુદેસિતે;

    ‘‘Ete kho aparihāniye, satta dhamme sudesite;

    ઉપાસકો સેવમાનો, સદ્ધમ્મા ન પરિહાયતી’’તિ. એકાદસમં;

    Upāsako sevamāno, saddhammā na parihāyatī’’ti. ekādasamaṃ;

    વજ્જિસત્તકવગ્ગો 1 તતિયો.

    Vajjisattakavaggo 2 tatiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સારન્દ -વસ્સકારો ચ, તિસત્તકાનિ ભિક્ખુકા;

    Sāranda -vassakāro ca, tisattakāni bhikkhukā;

    બોધિસઞ્ઞા દ્વે ચ હાનિ, વિપત્તિ ચ પરાભવોતિ.

    Bodhisaññā dve ca hāni, vipatti ca parābhavoti.







    Footnotes:
    1. વજ્જિવગ્ગો (સ્યા॰)
    2. vajjivaggo (syā.)



    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૧. સઞ્ઞાસુત્તાદિવણ્ણના • 7-11. Saññāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact