Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi |
૬. પરાભવસુત્તં
6. Parābhavasuttaṃ
એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો અઞ્ઞતરા દેવતા અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણા કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતા ખો સા દેવતા ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –
Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho aññatarā devatā abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitā kho sā devatā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
૯૧.
91.
૯૨.
92.
ધમ્મકામો ભવં હોતિ, ધમ્મદેસ્સી પરાભવો’’.
Dhammakāmo bhavaṃ hoti, dhammadessī parābhavo’’.
૯૩.
93.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, પઠમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, paṭhamo so parābhavo;
દુતિયં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Dutiyaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૯૪.
94.
‘‘અસન્તસ્સ પિયા હોન્તિ, સન્તે ન કુરુતે પિયં;
‘‘Asantassa piyā honti, sante na kurute piyaṃ;
અસતં ધમ્મં રોચેતિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
Asataṃ dhammaṃ roceti, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૯૫.
95.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, દુતિયો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, dutiyo so parābhavo;
તતિયં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Tatiyaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૯૬.
96.
‘‘નિદ્દાસીલી સભાસીલી, અનુટ્ઠાતા ચ યો નરો;
‘‘Niddāsīlī sabhāsīlī, anuṭṭhātā ca yo naro;
અલસો કોધપઞ્ઞાણો, તં પરાભવતો મુખં’’.
Alaso kodhapaññāṇo, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૯૭.
97.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, તતિયો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, tatiyo so parābhavo;
ચતુત્થં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Catutthaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૯૮.
98.
પહુ સન્તો ન ભરતિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
Pahu santo na bharati, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૯૯.
99.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, ચતુત્થો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, catuttho so parābhavo;
પઞ્ચમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Pañcamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૦.
100.
મુસાવાદેન વઞ્ચેતિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
Musāvādena vañceti, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૧.
101.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, પઞ્ચમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, pañcamo so parābhavo;
છટ્ઠમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Chaṭṭhamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૨.
102.
‘‘પહૂતવિત્તો પુરિસો, સહિરઞ્ઞો સભોજનો;
‘‘Pahūtavitto puriso, sahirañño sabhojano;
એકો ભુઞ્જતિ સાદૂનિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
Eko bhuñjati sādūni, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૩.
103.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, છટ્ઠમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, chaṭṭhamo so parābhavo;
સત્તમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Sattamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૪.
104.
‘‘જાતિત્થદ્ધો ધનત્થદ્ધો, ગોત્તત્થદ્ધો ચ યો નરો;
‘‘Jātitthaddho dhanatthaddho, gottatthaddho ca yo naro;
સઞ્ઞાતિં અતિમઞ્ઞેતિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
Saññātiṃ atimaññeti, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૫.
105.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, સત્તમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, sattamo so parābhavo;
અટ્ઠમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Aṭṭhamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૬.
106.
‘‘ઇત્થિધુત્તો સુરાધુત્તો, અક્ખધુત્તો ચ યો નરો;
‘‘Itthidhutto surādhutto, akkhadhutto ca yo naro;
લદ્ધં લદ્ધં વિનાસેતિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
Laddhaṃ laddhaṃ vināseti, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૭.
107.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, અટ્ઠમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, aṭṭhamo so parābhavo;
નવમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Navamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૦૮.
108.
૧૦૯.
109.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, નવમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, navamo so parābhavo;
દસમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Dasamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૧૦.
110.
‘‘અતીતયોબ્બનો પોસો, આનેતિ તિમ્બરુત્થનિં;
‘‘Atītayobbano poso, āneti timbarutthaniṃ;
તસ્સા ઇસ્સા ન સુપતિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
Tassā issā na supati, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૧૧.
111.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, દસમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, dasamo so parābhavo;
એકાદસમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Ekādasamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૧૨.
112.
‘‘ઇત્થિં સોણ્ડિં વિકિરણિં, પુરિસં વાપિ તાદિસં;
‘‘Itthiṃ soṇḍiṃ vikiraṇiṃ, purisaṃ vāpi tādisaṃ;
૧૧૩.
113.
‘‘ઇતિ હેતં વિજાનામ, એકાદસમો સો પરાભવો;
‘‘Iti hetaṃ vijānāma, ekādasamo so parābhavo;
દ્વાદસમં ભગવા બ્રૂહિ, કિં પરાભવતો મુખં’’.
Dvādasamaṃ bhagavā brūhi, kiṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૧૪.
114.
‘‘અપ્પભોગો મહાતણ્હો, ખત્તિયે જાયતે કુલે;
‘‘Appabhogo mahātaṇho, khattiye jāyate kule;
સો ચ રજ્જં પત્થયતિ, તં પરાભવતો મુખં’’.
So ca rajjaṃ patthayati, taṃ parābhavato mukhaṃ’’.
૧૧૫.
115.
‘‘એતે પરાભવે લોકે, પણ્ડિતો સમવેક્ખિય;
‘‘Ete parābhave loke, paṇḍito samavekkhiya;
અરિયો દસ્સનસમ્પન્નો, સ લોકં ભજતે સિવ’’ન્તિ.
Ariyo dassanasampanno, sa lokaṃ bhajate siva’’nti.
પરાભવસુત્તં છટ્ઠં નિટ્ઠિતં.
Parābhavasuttaṃ chaṭṭhaṃ niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૬. પરાભવસુત્તવણ્ણના • 6. Parābhavasuttavaṇṇanā