Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
અત્થાપત્તિસમુટ્ઠાનં
Atthāpattisamuṭṭhānaṃ
૧. પારાજિકં
1. Pārājikaṃ
૪૭૦. અત્થાપત્તિ અચિત્તકો આપજ્જતિ, સચિત્તકો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ સચિત્તકો આપજ્જતિ, અચિત્તકો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અચિત્તકો આપજ્જતિ, અચિત્તકો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ સચિત્તકો આપજ્જતિ, સચિત્તકો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ કુસલચિત્તો આપજ્જતિ, કુસલચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ કુસલચિત્તો આપજ્જતિ, અકુસલચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ કુસલચિત્તો આપજ્જતિ, અબ્યાકતચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અકુસલચિત્તો આપજ્જતિ, કુસલચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અકુસલચિત્તો આપજ્જતિ, અકુસલચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અકુસલચિત્તો આપજ્જતિ, અબ્યાકતચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અબ્યાકતચિત્તો આપજ્જતિ, કુસલચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અબ્યાકતચિત્તો આપજ્જતિ, અકુસલચિત્તો વુટ્ઠાતિ. અત્થાપત્તિ અબ્યાકતચિત્તો આપજ્જતિ, અબ્યાકતચિત્તો વુટ્ઠાતિ.
470. Atthāpatti acittako āpajjati, sacittako vuṭṭhāti. Atthāpatti sacittako āpajjati, acittako vuṭṭhāti. Atthāpatti acittako āpajjati, acittako vuṭṭhāti. Atthāpatti sacittako āpajjati, sacittako vuṭṭhāti. Atthāpatti kusalacitto āpajjati, kusalacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti kusalacitto āpajjati, akusalacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti kusalacitto āpajjati, abyākatacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti akusalacitto āpajjati, kusalacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti akusalacitto āpajjati, akusalacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti akusalacitto āpajjati, abyākatacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti abyākatacitto āpajjati, kusalacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti abyākatacitto āpajjati, akusalacitto vuṭṭhāti. Atthāpatti abyākatacitto āpajjati, abyākatacitto vuṭṭhāti.
પઠમં પારાજિકં કતિહિ સમુટ્ઠાનેહિ સમુટ્ઠાતિ? પઠમં પારાજિકં એકેન સમુટ્ઠાનેન સમુટ્ઠાતિ. કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન વાચતો.
Paṭhamaṃ pārājikaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti? Paṭhamaṃ pārājikaṃ ekena samuṭṭhānena samuṭṭhāti. Kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato.
દુતિયં પારાજિકં કતિહિ સમુટ્ઠાનેહિ સમુટ્ઠાતિ? દુતિયં પારાજિકં તીહિ સમુટ્ઠાનેહિ સમુટ્ઠાતિ – સિયા કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન વાચતો; સિયા વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો; સિયા કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ.
Dutiyaṃ pārājikaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti? Dutiyaṃ pārājikaṃ tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti – siyā kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato; siyā vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato; siyā kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti.
તતિયં પારાજિકં કતિહિ સમુટ્ઠાનેહિ સમુટ્ઠાતિ? તતિયં પારાજિકં તીહિ સમુટ્ઠાનેહિ સમુટ્ઠાતિ – સિયા કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન વાચતો; સિયા વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો; સિયા કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ.
Tatiyaṃ pārājikaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti? Tatiyaṃ pārājikaṃ tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti – siyā kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti, na vācato; siyā vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato; siyā kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti.
ચતુત્થં પારાજિકં કતિહિ સમુટ્ઠાનેહિ સમુટ્ઠાતિ? ચતુત્થં પારાજિકં તીહિ સમુટ્ઠાનેહિ સમુટ્ઠાતિ – સિયા કાયતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ , ન વાચતો; સિયા વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, ન કાયતો; સિયા કાયતો ચ વાચતો ચ ચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ.
Catutthaṃ pārājikaṃ katihi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti? Catutthaṃ pārājikaṃ tīhi samuṭṭhānehi samuṭṭhāti – siyā kāyato ca cittato ca samuṭṭhāti , na vācato; siyā vācato ca cittato ca samuṭṭhāti, na kāyato; siyā kāyato ca vācato ca cittato ca samuṭṭhāti.
ચત્તારો પારાજિકા નિટ્ઠિતા.
Cattāro pārājikā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / આપત્તિસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Āpattisamuṭṭhānavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનવણ્ણના • Samuṭṭhānavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આપત્તિસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Āpattisamuṭṭhānavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / આપત્તિસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Āpattisamuṭṭhānavaṇṇanā