Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૧. પારાજિકનિદ્દેસો

    1. Pārājikaniddeso

    પારાજિકા ચ ચત્તારોતિ –

    Pārājikā ca cattāroti –

    .

    1.

    મગ્ગત્તયે અનિક્ખિત્તસિક્ખો સન્થતસન્થતે;

    Maggattaye anikkhittasikkho santhatasanthate;

    અલ્લોકાસે નિમિત્તં સં, તિલમત્તમ્પિ સન્થતં.

    Allokāse nimittaṃ saṃ, tilamattampi santhataṃ.

    .

    2.

    અસન્થતમુપાદિણ્ણં, પવેસન્તો ચુતોથ વા;

    Asanthatamupādiṇṇaṃ, pavesanto cutotha vā;

    પવેસનટ્ઠિતુદ્ધારપવિટ્ઠક્ખણસાદકો.

    Pavesanaṭṭhituddhārapaviṭṭhakkhaṇasādako.

    .

    3.

    આદિયેય્ય હરેય્યાવહરેય્ય ઇરિયાપથં;

    Ādiyeyya hareyyāvahareyya iriyāpathaṃ;

    કોપેય્ય ઠાના ચાવેય્ય, સઙ્કેતં વીતિનામયે.

    Kopeyya ṭhānā cāveyya, saṅketaṃ vītināmaye.

    .

    4.

    અદિન્નં થેય્યચિત્તેન, ભવે પારાજિકોથ વા;

    Adinnaṃ theyyacittena, bhave pārājikotha vā;

    થેય્યાબલકુસચ્છન્નપરિકપ્પાવહારકો;

    Theyyābalakusacchannaparikappāvahārako;

    ભણ્ડકાલગ્ઘદેસેહિ, પરિભોગેત્થ નિચ્છયો.

    Bhaṇḍakālagghadesehi, paribhogettha nicchayo.

    .

    5.

    મનુસ્સવિગ્ગહં ચિચ્ચ, જીવિતા વા વિયોજયે;

    Manussaviggahaṃ cicca, jīvitā vā viyojaye;

    સત્થહારકં વાસ્સ મરણચેતનો ઉપનિક્ખિપે.

    Satthahārakaṃ vāssa maraṇacetano upanikkhipe.

    .

    6.

    ગાહેય્ય મરણૂપાયં, વદેય્ય મરણે ગુણં;

    Gāheyya maraṇūpāyaṃ, vadeyya maraṇe guṇaṃ;

    ચુતો પયોગા સાહત્થિનિસ્સગ્ગાણત્તિથાવરા.

    Cuto payogā sāhatthinissaggāṇattithāvarā.

    .

    7.

    ઇદ્ધિવિજ્જામયા કાલવત્થાવુધિરિયાપથા;

    Iddhivijjāmayā kālavatthāvudhiriyāpathā;

    ક્રિયાવિસેસો ઓકાસો, છ આણત્તિનિયામકા.

    Kriyāviseso okāso, cha āṇattiniyāmakā.

    .

    8.

    ઝાનાદિભેદ નોસન્તમત્તનત્તુપનાયિકં;

    Jhānādibheda nosantamattanattupanāyikaṃ;

    કત્વા કોટ્ઠાસમેકેકં, પચ્ચુપ્પન્નભવસ્સિતં.

    Katvā koṭṭhāsamekekaṃ, paccuppannabhavassitaṃ.

    .

    9.

    અઞ્ઞાપદેસરહિતં , દીપેન્તોનધિમાનિકો;

    Aññāpadesarahitaṃ , dīpentonadhimāniko;

    કાયેન વાચા વિઞ્ઞત્તિ-પથે ઞાતે ચુતો ભવે.

    Kāyena vācā viññatti-pathe ñāte cuto bhave.

    ૧૦.

    10.

    પારાજિકેતે ચત્તારો, અસંવાસા યથા પુરે;

    Pārājikete cattāro, asaṃvāsā yathā pure;

    અભબ્બા ભિક્ખુભાવાય, સીસચ્છિન્નોવ જીવિતું.

    Abhabbā bhikkhubhāvāya, sīsacchinnova jīvituṃ.

    ૧૧.

    11.

    પરિયાયો ચ આણત્તિ, તતિયે દુતિયે પન;

    Pariyāyo ca āṇatti, tatiye dutiye pana;

    આણત્તિયેવ સેસેસુ, દ્વયમેતં ન લબ્ભતિ.

    Āṇattiyeva sesesu, dvayametaṃ na labbhati.

    ૧૨.

    12.

    સેવેતુકામતાચિત્તં , મગ્ગે મગ્ગપ્પવેસનં;

    Sevetukāmatācittaṃ , magge maggappavesanaṃ;

    ઇમં મેથુનધમ્મસ્સ, આહુ અઙ્ગદ્વયં બુધા.

    Imaṃ methunadhammassa, āhu aṅgadvayaṃ budhā.

    ૧૩.

    13.

    મનુસ્સસં તથાસઞ્ઞી, થેય્યચિત્તઞ્ચ વત્થુનો;

    Manussasaṃ tathāsaññī, theyyacittañca vatthuno;

    ગરુતા અવહારો ચ, અદિન્નાદાનહેતુયો.

    Garutā avahāro ca, adinnādānahetuyo.

    ૧૪.

    14.

    પાણો માનુસ્સકો પાણ-સઞ્ઞિતા ઘાતચેતના;

    Pāṇo mānussako pāṇa-saññitā ghātacetanā;

    પયોગો તેન મરણં, પઞ્ચેતે વધહેતુયો.

    Payogo tena maraṇaṃ, pañcete vadhahetuyo.

    ૧૫.

    15.

    અસન્તતા અત્તનિ પાપમિચ્છતા-

    Asantatā attani pāpamicchatā-

    યારોચના તસ્સ મનુસ્સજાતિતા;

    Yārocanā tassa manussajātitā;

    નાઞ્ઞાપદેસો ચ તદેવ જાનનં,

    Nāññāpadeso ca tadeva jānanaṃ,

    પઞ્ચેત્થ અઙ્ગાનિ અસન્તદીપને.

    Pañcettha aṅgāni asantadīpane.

    ૧૬.

    16.

    અસાધારણા ચત્તારો, ભિક્ખુનીનમભબ્બકા;

    Asādhāraṇā cattāro, bhikkhunīnamabhabbakā;

    એકાદસ ચ વિબ્ભન્તા, ભિક્ખુની મુદુપિટ્ઠિકો.

    Ekādasa ca vibbhantā, bhikkhunī mudupiṭṭhiko.

    ૧૭.

    17.

    લમ્બી મુખેન ગણ્હન્તો, અઙ્ગજાતં પરસ્સ ચ;

    Lambī mukhena gaṇhanto, aṅgajātaṃ parassa ca;

    તત્થેવાભિનિસીદન્તો, ચત્તારો અનુલોમિકા.

    Tatthevābhinisīdanto, cattāro anulomikā.

    ૧૮.

    18.

    મગ્ગે મગ્ગપ્પવેસના, મેથુનસ્સ ઇધાગતા;

    Magge maggappavesanā, methunassa idhāgatā;

    ચત્તારોતિ ચતુબ્બીસ, સમોધાના પરાજિકાતિ.

    Cattāroti catubbīsa, samodhānā parājikāti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact