Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૧. પારાજિકનિદ્દેસો

    1. Pārājikaniddeso

    .

    1.

    સં નિમિત્તં પવેસન્તો, ભિક્ખુ મગ્ગત્તયે ચુતો;

    Saṃ nimittaṃ pavesanto, bhikkhu maggattaye cuto;

    પવેસનટ્ઠિતુદ્ધાર-પવિટ્ઠે ચેપિ સાદિયં.

    Pavesanaṭṭhituddhāra-paviṭṭhe cepi sādiyaṃ.

    .

    2.

    અદિન્નં માનુસં ભણ્ડં, થેય્યાયેકેન આદિયં;

    Adinnaṃ mānusaṃ bhaṇḍaṃ, theyyāyekena ādiyaṃ;

    પઞ્ચવીસાવહારેસુ, ગરુકં ચે ચુતો ભવે.

    Pañcavīsāvahāresu, garukaṃ ce cuto bhave.

    .

    3.

    આદિયન્તો હરન્તોવ-હરન્તોપિરિયાપથં;

    Ādiyanto harantova-harantopiriyāpathaṃ;

    વિકોપેન્તો તથા ઠાના, ચાવેન્તોપિ પરાજિકો.

    Vikopento tathā ṭhānā, cāventopi parājiko.

    .

    4.

    તત્થ નાનેકભણ્ડાનં, પઞ્ચકાનં વસા પન;

    Tattha nānekabhaṇḍānaṃ, pañcakānaṃ vasā pana;

    અવહારા દસઞ્ચેતિ, વિઞ્ઞાતબ્બા વિભાવિના.

    Avahārā dasañceti, viññātabbā vibhāvinā.

    .

    5.

    સાહત્થાણત્તિકો ચેવ, નિસ્સગ્ગો ચાત્થસાધકો;

    Sāhatthāṇattiko ceva, nissaggo cātthasādhako;

    ધુરનિક્ખેપનઞ્ચેવ, ઇદં સાહત્થપઞ્ચકં.

    Dhuranikkhepanañceva, idaṃ sāhatthapañcakaṃ.

    .

    6.

    પુબ્બસહપ્પયોગો ચ, સંવિધાહરણમ્પિ ચ;

    Pubbasahappayogo ca, saṃvidhāharaṇampi ca;

    સઙ્કેતકમ્મં નિમિત્તં, પુબ્બપ્પયોગપઞ્ચકં.

    Saṅketakammaṃ nimittaṃ, pubbappayogapañcakaṃ.

    .

    7.

    થેય્યાપસય્હપરિકપ્પ-પ્પટિચ્છન્નકુસાદિકા;

    Theyyāpasayhaparikappa-ppaṭicchannakusādikā;

    અવહારા ઇમે પઞ્ચ, વિઞ્ઞાતબ્બા વિભાવિના.

    Avahārā ime pañca, viññātabbā vibhāvinā.

    .

    8.

    મનુસ્સપાણં પાણોતિ, જાનં વધકચેતસા;

    Manussapāṇaṃ pāṇoti, jānaṃ vadhakacetasā;

    જીવિતા યો વિયોજેતિ, સાસના સો પરાજિતો.

    Jīvitā yo viyojeti, sāsanā so parājito.

    .

    9.

    ઝાનાદિભેદં હદયે અસન્તં,

    Jhānādibhedaṃ hadaye asantaṃ,

    અઞ્ઞપદેસઞ્ચ વિનાધિમાનં;

    Aññapadesañca vinādhimānaṃ;

    મનુસ્સજાતિસ્સ વદેય્ય ભિક્ખુ,

    Manussajātissa vadeyya bhikkhu,

    ઞાતક્ખણે તેન પરાજિકો ભવેતિ.

    Ñātakkhaṇe tena parājiko bhaveti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact