Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi

    ૯. પરામાસગોચ્છકં

    9. Parāmāsagocchakaṃ

    ૫૦. પરામાસદુકં

    50. Parāmāsadukaṃ

    ૧. પટિચ્ચવારો

    1. Paṭiccavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    . પરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – પરામાસં પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૧)

    1. Parāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – parāmāsaṃ paṭicca sampayuttakā khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (1)

    . નોપરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા મહાભૂતા). (૧)

    2. Noparāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – noparāmāsaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva asaññasattā mahābhūtā). (1)

    નોપરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ પરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસે ખન્ધે પટિચ્ચ પરામાસો. (૨)

    Noparāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca parāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – noparāmāse khandhe paṭicca parāmāso. (2)

    નોપરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ પરામાસો ચ નોપરામાસો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા પરામાસો ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰…. (૩)

    Noparāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca parāmāso ca noparāmāso ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noparāmāsaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā parāmāso ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe…. (3)

    . પરામાસઞ્ચ નોપરામાસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસં એકં ખન્ધઞ્ચ પરામાસઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… પરામાસે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    3. Parāmāsañca noparāmāsañca dhammaṃ paṭicca noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – noparāmāsaṃ ekaṃ khandhañca parāmāsañca paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… parāmāse ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    . હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ (સબ્બત્થ પઞ્ચ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ.

    4. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca (sabbattha pañca), vipāke ekaṃ…pe… avigate pañca.

    અનુલોમં.

    Anulomaṃ.

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    નહેતુપચ્ચયો

    Nahetupaccayo

    . નોપરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોપરામાસં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા) વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૧)

    5. Noparāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca noparāmāso dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ noparāmāsaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva asaññasattā) vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe paṭicca vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (1)

    નઆરમ્મણપચ્ચયો

    Naārammaṇapaccayo

    . પરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – પરામાસં પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    6. Parāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca noparāmāso dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – parāmāsaṃ paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    નોપરામાસં ધમ્મં પટિચ્ચ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – નોપરામાસે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા). (૧)

    Noparāmāsaṃ dhammaṃ paṭicca noparāmāso dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – noparāmāse khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva asaññasattā). (1)

    પરામાસઞ્ચ નોપરામાસઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – પરામાસઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    Parāmāsañca noparāmāsañca dhammaṃ paṭicca noparāmāso dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – parāmāsañca sampayuttake ca khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    સુદ્ધં

    Suddhaṃ

    . નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા પઞ્ચ, નઅનન્તરે તીણિ, નસમનન્તરે તીણિ, નઅઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે પઞ્ચ, નપચ્છાજાતે પઞ્ચ, નઆસેવને પઞ્ચ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે પઞ્ચ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    7. Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā pañca, naanantare tīṇi, nasamanantare tīṇi, naaññamaññe tīṇi, naupanissaye tīṇi, napurejāte pañca, napacchājāte pañca, naāsevane pañca, nakamme tīṇi, navipāke pañca, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, nasampayutte tīṇi, navippayutte pañca, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    ૩. પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયં

    3. Paccayānulomapaccanīyaṃ

    હેતુદુકં

    Hetudukaṃ

    . હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા પઞ્ચ…પે॰… નવિપાકે પઞ્ચ…પે॰… નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    8. Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā pañca…pe… navipāke pañca…pe… nasampayutte tīṇi, navippayutte pañca, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    ૪. પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમં

    4. Paccayapaccanīyānulomaṃ

    નહેતુદુકં

    Nahetudukaṃ

    . નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે એકં, અનન્તરે એકં (સબ્બત્થ એકં), અવિગતે એકં.

    9. Nahetupaccayā ārammaṇe ekaṃ, anantare ekaṃ (sabbattha ekaṃ), avigate ekaṃ.

    ૨. સહજાતવારો

    2. Sahajātavāro

    (સહજાતવારોપિ પટિચ્ચવારસદિસો.)

    (Sahajātavāropi paṭiccavārasadiso.)

    ૩. પચ્ચયવારો

    3. Paccayavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૦. પરામાસં ધમ્મં પચ્ચયા નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – પરામાસં પચ્ચયા સમ્પયુત્તકા ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૧)

    10. Parāmāsaṃ dhammaṃ paccayā noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – parāmāsaṃ paccayā sampayuttakā khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (1)

    નોપરામાસં ધમ્મં પચ્ચયા નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અજ્ઝત્તિકા મહાભૂતા), વત્થું પચ્ચયા નોપરામાસા ખન્ધા. (૧)

    Noparāmāsaṃ dhammaṃ paccayā noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – noparāmāsaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva ajjhattikā mahābhūtā), vatthuṃ paccayā noparāmāsā khandhā. (1)

    નોપરામાસં ધમ્મં પચ્ચયા પરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસે ખન્ધે પચ્ચયા પરામાસો, વત્થું પચ્ચયા પરામાસો. (૨)

    Noparāmāsaṃ dhammaṃ paccayā parāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – noparāmāse khandhe paccayā parāmāso, vatthuṃ paccayā parāmāso. (2)

    નોપરામાસં ધમ્મં પચ્ચયા પરામાસો ચ નોપરામાસો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા પરામાસો ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… વત્થું પચ્ચયા પરામાસો, મહાભૂતે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, વત્થું પચ્ચયા પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા. (૩)

    Noparāmāsaṃ dhammaṃ paccayā parāmāso ca noparāmāso ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noparāmāsaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā parāmāso ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… vatthuṃ paccayā parāmāso, mahābhūte paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, vatthuṃ paccayā parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā. (3)

    ૧૧. પરામાસઞ્ચ નોપરામાસઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોપરામાસં એકં ખન્ધઞ્ચ પરામાસઞ્ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… પરામાસઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, પરામાસઞ્ચ મહાભૂતે ચ પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, પરામાસઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા નોપરામાસા ખન્ધા (સંખિત્તં). (૧)

    11. Parāmāsañca noparāmāsañca dhammaṃ paccayā noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – noparāmāsaṃ ekaṃ khandhañca parāmāsañca paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… parāmāsañca sampayuttake ca khandhe paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, parāmāsañca mahābhūte ca paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, parāmāsañca vatthuñca paccayā noparāmāsā khandhā (saṃkhittaṃ). (1)

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    ૧૨. હેતુયા પઞ્ચ, આરમ્મણે પઞ્ચ, અધિપતિયા પઞ્ચ (સબ્બત્થ પઞ્ચ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ.

    12. Hetuyā pañca, ārammaṇe pañca, adhipatiyā pañca (sabbattha pañca), vipāke ekaṃ…pe… avigate pañca.

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    નહેતુપચ્ચયો

    Nahetupaccayo

    ૧૩. નોપરામાસં ધમ્મં પચ્ચયા નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોપરામાસં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા) ચક્ખાયતનં પચ્ચયા ચક્ખુવિઞ્ઞાણં…પે॰… કાયાયતનં પચ્ચયા કાયવિઞ્ઞાણં, વત્થું પચ્ચયા અહેતુકા નોપરામાસા ખન્ધા; વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો (સંખિત્તં).

    13. Noparāmāsaṃ dhammaṃ paccayā noparāmāso dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ noparāmāsaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva asaññasattā) cakkhāyatanaṃ paccayā cakkhuviññāṇaṃ…pe… kāyāyatanaṃ paccayā kāyaviññāṇaṃ, vatthuṃ paccayā ahetukā noparāmāsā khandhā; vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe ca vatthuñca paccayā vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho (saṃkhittaṃ).

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    સુદ્ધં

    Suddhaṃ

    ૧૪. નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા પઞ્ચ, નઅનન્તરે તીણિ…પે॰… નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે પઞ્ચ, નપચ્છાજાતે પઞ્ચ , નઆસેવને પઞ્ચ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે પઞ્ચ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે પઞ્ચ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    14. Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā pañca, naanantare tīṇi…pe… naupanissaye tīṇi, napurejāte pañca, napacchājāte pañca , naāsevane pañca, nakamme tīṇi, navipāke pañca, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, nasampayutte tīṇi, navippayutte pañca, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    ૩. પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયં

    3. Paccayānulomapaccanīyaṃ

    ૧૫. હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા પઞ્ચ (એવં સબ્બત્થ કાતબ્બં).

    15. Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā pañca (evaṃ sabbattha kātabbaṃ).

    ૪. પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમં

    4. Paccayapaccanīyānulomaṃ

    ૧૬. નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે એકં…પે॰… અવિગતે એકં.

    16. Nahetupaccayā ārammaṇe ekaṃ…pe… avigate ekaṃ.

    ૪. નિસ્સયવારો

    4. Nissayavāro

    (નિસ્સયવારો પચ્ચયવારસદિસો.)

    (Nissayavāro paccayavārasadiso.)

    ૫. સંસટ્ઠવારો

    5. Saṃsaṭṭhavāro

    પરામાસં ધમ્મં સંસટ્ઠો નોપરામાસો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – પરામાસં સંસટ્ઠા સમ્પયુત્તકા ખન્ધા (એવં પઞ્ચ પઞ્હા કાતબ્બા અરૂપેયેવ, સંસટ્ઠવારોપિ સમ્પયુત્તવારોપિ એવં કાતબ્બા).

    Parāmāsaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho noparāmāso dhammo uppajjati hetupaccayā – parāmāsaṃ saṃsaṭṭhā sampayuttakā khandhā (evaṃ pañca pañhā kātabbā arūpeyeva, saṃsaṭṭhavāropi sampayuttavāropi evaṃ kātabbā).

    ૭. પઞ્હાવારો

    7. Pañhāvāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૭. નોપરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોપરામાસા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰…. (૧)

    17. Noparāmāso dhammo noparāmāsassa dhammassa hetupaccayena paccayo – noparāmāsā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo; paṭisandhikkhaṇe…pe…. (1)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોપરામાસા હેતૂ પરામાસસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa hetupaccayena paccayo – noparāmāsā hetū parāmāsassa hetupaccayena paccayo. (2)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ચ નોપરામાસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોપરામાસા હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં પરામાસસ્સ ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa ca noparāmāsassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo – noparāmāsā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ parāmāsassa ca cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (3)

    આરમ્મણપચ્ચયો

    Ārammaṇapaccayo

    ૧૮. પરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – પરામાસં આરબ્ભ પરામાસો ઉપ્પજ્જતિ. (મૂલં કાતબ્બં) પરામાસં આરબ્ભ નોપરામાસા ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (મૂલં કાતબ્બં) પરામાસં આરબ્ભ પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    18. Parāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – parāmāsaṃ ārabbha parāmāso uppajjati. (Mūlaṃ kātabbaṃ) parāmāsaṃ ārabbha noparāmāsā khandhā uppajjanti. (Mūlaṃ kātabbaṃ) parāmāsaṃ ārabbha parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    ૧૯. નોપરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં કત્વા તં પચ્ચવેક્ખતિ, અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો…પે॰… વિચિકિચ્છા… ઉદ્ધચ્ચં… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; પુબ્બે સુચિણ્ણાનિ …પે॰… ઝાના વુટ્ઠહિત્વા ઝાનં…પે॰… અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા મગ્ગં પચ્ચવેક્ખન્તિ, ફલં પચ્ચવેક્ખન્તિ, નિબ્બાનં પચ્ચવેક્ખન્તિ. નિબ્બાનં ગોત્રભુસ્સ, વોદાનસ્સ, મગ્ગસ્સ, ફલસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો; અરિયા નોપરામાસે પહીને કિલેસે…પે॰… વિક્ખમ્ભિતે કિલેસે…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોપરામાસે ખન્ધે અનિચ્ચતો…પે॰… વિપસ્સતિ, અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો…પે॰… વિચિકિચ્છા… ઉદ્ધચ્ચં… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપં પસ્સતિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા સદ્દં સુણાતિ. ચેતોપરિયઞાણેન નોપરામાસચિત્તસમઙ્ગિસ્સ ચિત્તં જાનાતિ, આકાસાનઞ્ચાયતનં વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસ્સ…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસ્સ…પે॰… રૂપાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… નોપરામાસા ખન્ધા ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સ, ચેતોપરિયઞાણસ્સ, પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણસ્સ, યથાકમ્મૂપગઞાણસ્સ, અનાગતંસઞાણસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    19. Noparāmāso dhammo noparāmāsassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ katvā taṃ paccavekkhati, assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo…pe… vicikicchā… uddhaccaṃ… domanassaṃ uppajjati; pubbe suciṇṇāni …pe… jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ…pe… ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ paccavekkhanti, phalaṃ paccavekkhanti, nibbānaṃ paccavekkhanti. Nibbānaṃ gotrabhussa, vodānassa, maggassa, phalassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo; ariyā noparāmāse pahīne kilese…pe… vikkhambhite kilese…pe… pubbe…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noparāmāse khandhe aniccato…pe… vipassati, assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo…pe… vicikicchā… uddhaccaṃ… domanassaṃ uppajjati; dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti. Cetopariyañāṇena noparāmāsacittasamaṅgissa cittaṃ jānāti, ākāsānañcāyatanaṃ viññāṇañcāyatanassa…pe… ākiñcaññāyatanaṃ nevasaññānāsaññāyatanassa…pe… rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe… noparāmāsā khandhā iddhividhañāṇassa, cetopariyañāṇassa, pubbenivāsānussatiñāṇassa, yathākammūpagañāṇassa, anāgataṃsañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… તં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ, પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોપરામાસે ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. (૨)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… taṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha diṭṭhi uppajjati, pubbe…pe… jhānā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noparāmāse khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha diṭṭhi uppajjati. (2)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ચ નોપરામાસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… તં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ, પુબ્બે…પે॰… ઝાના …પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોપરામાસે ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa ca noparāmāsassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… taṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti, pubbe…pe… jhānā …pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noparāmāse khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    ૨૦. પરામાસો ચ નોપરામાસો ચ ધમ્મા પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – પરામાસઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે આરબ્ભ પરામાસો ઉપ્પજ્જતિ… તીણિ.

    20. Parāmāso ca noparāmāso ca dhammā parāmāsassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – parāmāsañca sampayuttake ca khandhe ārabbha parāmāso uppajjati… tīṇi.

    અધિપતિપચ્ચયો

    Adhipatipaccayo

    ૨૧. પરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – પરામાસં ગરું કત્વા પરામાસો ઉપ્પજ્જતિ… તીણિ (આરમ્મણાધિપતિયેવ કાતબ્બા).

    21. Parāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – parāmāsaṃ garuṃ katvā parāmāso uppajjati… tīṇi (ārammaṇādhipatiyeva kātabbā).

    ૨૨. નોપરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… તં ગરું કત્વા પચ્ચવેક્ખતિ, અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા મગ્ગં ગરું કત્વા…પે॰… ફલં ગરું કત્વા…પે॰… નિબ્બાનં ગરું કત્વા…પે॰… નિબ્બાનં ગોત્રભુસ્સ, વોદાનસ્સ, મગ્ગસ્સ, ફલસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો; ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોપરામાસે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોપરામાસાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    22. Noparāmāso dhammo noparāmāsassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… taṃ garuṃ katvā paccavekkhati, assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, pubbe…pe… jhānā…pe… ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ garuṃ katvā…pe… phalaṃ garuṃ katvā…pe… nibbānaṃ garuṃ katvā…pe… nibbānaṃ gotrabhussa, vodānassa, maggassa, phalassa adhipatipaccayena paccayo; cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noparāmāse khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati. Sahajātādhipati – noparāmāsādhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (1)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોપરામાસે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોપરામાસાધિપતિ પરામાસસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noparāmāse khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – noparāmāsādhipati parāmāsassa adhipatipaccayena paccayo. (2)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ચ નોપરામાસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના …પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોપરામાસે ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. સહજાતાધિપતિ – નોપરામાસાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં પરામાસસ્સ ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa ca noparāmāsassa ca dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā …pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noparāmāse khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. Sahajātādhipati – noparāmāsādhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ parāmāsassa ca cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (3)

    પરામાસો ચ નોપરામાસો ચ ધમ્મા પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ – પરામાસઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે ગરું કત્વા પરામાસો… તીણિ.

    Parāmāso ca noparāmāso ca dhammā parāmāsassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – parāmāsañca sampayuttake ca khandhe garuṃ katvā parāmāso… tīṇi.

    અનન્તરપચ્ચયો

    Anantarapaccayo

    ૨૩. પરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમો પુરિમો પરામાસો પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પરામાસસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમો પુરિમો પરામાસો પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોપરામાસાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; પરામાસો વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમો પુરિમો પરામાસો પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પરામાસસ્સ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    23. Parāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimo purimo parāmāso pacchimassa pacchimassa parāmāsassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimo purimo parāmāso pacchimānaṃ pacchimānaṃ noparāmāsānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; parāmāso vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimo purimo parāmāso pacchimassa pacchimassa parāmāsassa sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    ૨૪. નોપરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોપરામાસા ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોપરામાસાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો…પે॰… અનુલોમં ફલસમાપત્તિયા અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમા પુરિમા નોપરામાસા ખન્ધા પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પરામાસસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના પરામાસસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમા પુરિમા નોપરામાસા ખન્ધા પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પરામાસસ્સ ચ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના પરામાસસ્સ ચ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    24. Noparāmāso dhammo noparāmāsassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā noparāmāsā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ noparāmāsānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo…pe… anulomaṃ phalasamāpattiyā anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimā purimā noparāmāsā khandhā pacchimassa pacchimassa parāmāsassa anantarapaccayena paccayo; āvajjanā parāmāsassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimā purimā noparāmāsā khandhā pacchimassa pacchimassa parāmāsassa ca sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; āvajjanā parāmāsassa ca sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    ૨૫. પરામાસો ચ નોપરામાસો ચ ધમ્મા પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમો પુરિમો પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પરામાસસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમો પુરિમો પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોપરામાસાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમો પુરિમો પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પરામાસસ્સ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    25. Parāmāso ca noparāmāso ca dhammā parāmāsassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimo purimo parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā pacchimassa pacchimassa parāmāsassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimo purimo parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ noparāmāsānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimo purimo parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā pacchimassa pacchimassa parāmāsassa sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    સમનન્તરપચ્ચયાદિ

    Samanantarapaccayādi

    ૨૬. પરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ સમનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયેન પચ્ચયો… નિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… પઞ્ચ.

    26. Parāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa samanantarapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo… aññamaññapaccayena paccayo… nissayapaccayena paccayo… pañca.

    ઉપનિસ્સયપચ્ચયો

    Upanissayapaccayo

    ૨૭. પરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – પરામાસો પરામાસસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.

    27. Parāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – parāmāso parāmāsassa upanissayapaccayena paccayo… tīṇi.

    ૨૮. નોપરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… સમાપત્તિં ઉપ્પાદેતિ… માનં જપ્પેતિ… સીલં…પે॰… પઞ્ઞં… રાગં… દોસં… મોહં… માનં… પત્થનં… કાયિકં સુખં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય દાનં દેતિ…પે॰… સમાપત્તિં ઉપ્પાદેતિ… પાણં હનતિ…પે॰… સઙ્ઘં ભિન્દતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં, સદ્ધાય…પે॰… પઞ્ઞાય, રાગસ્સ…પે॰… પત્થનાય… કાયિકસ્સ સુખસ્સ…પે॰… મગ્ગસ્સ, ફલસમાપત્તિયા ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    28. Noparāmāso dhammo noparāmāsassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… samāpattiṃ uppādeti… mānaṃ jappeti… sīlaṃ…pe… paññaṃ… rāgaṃ… dosaṃ… mohaṃ… mānaṃ… patthanaṃ… kāyikaṃ sukhaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… samāpattiṃ uppādeti… pāṇaṃ hanati…pe… saṅghaṃ bhindati; saddhā…pe… senāsanaṃ, saddhāya…pe… paññāya, rāgassa…pe… patthanāya… kāyikassa sukhassa…pe… maggassa, phalasamāpattiyā upanissayapaccayena paccayo. (1)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ, સીલં…પે॰… પઞ્ઞં, રાગં…પે॰… પત્થનં, કાયિકં સુખં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં પરામાસસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya diṭṭhiṃ gaṇhāti, sīlaṃ…pe… paññaṃ, rāgaṃ…pe… patthanaṃ, kāyikaṃ sukhaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya diṭṭhiṃ gaṇhāti; saddhā…pe… senāsanaṃ parāmāsassa upanissayapaccayena paccayo. (2)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ચ નોપરામાસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણૂપનિસ્સયો, અનન્તરૂપનિસ્સયો, પકતૂપનિસ્સયો…પે॰…. પકતૂપનિસ્સયો – સદ્ધં ઉપનિસ્સાય દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ, સીલં…પે॰… સેનાસનં ઉપનિસ્સાય દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ; સદ્ધા…પે॰… સેનાસનં પરામાસસ્સ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa ca noparāmāsassa ca dhammassa upanissayapaccayena paccayo – ārammaṇūpanissayo, anantarūpanissayo, pakatūpanissayo…pe…. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya diṭṭhiṃ gaṇhāti, sīlaṃ…pe… senāsanaṃ upanissāya diṭṭhiṃ gaṇhāti; saddhā…pe… senāsanaṃ parāmāsassa sampayuttakānañca khandhānaṃ upanissayapaccayena paccayo. (3)

    ૨૯. પરામાસો ચ નોપરામાસો ચ ધમ્મા પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો – તીણિ ઉપનિસ્સયા પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પરામાસસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ.

    29. Parāmāso ca noparāmāso ca dhammā parāmāsassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo – tīṇi upanissayā parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā parāmāsassa upanissayapaccayena paccayo… tīṇi.

    પુરેજાતપચ્ચયો

    Purejātapaccayo

    ૩૦. નોપરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણપુરેજાતં, વત્થુપુરેજાતં. આરમ્મણપુરેજાતં – ચક્ખું…પે॰… વત્થું અનિચ્ચતો…પે॰… વિપસ્સતિ અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો…પે॰… વિચિકિચ્છા…પે॰… ઉદ્ધચ્ચં…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપં પસ્સતિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા સદ્દં સુણાતિ. રૂપાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰…. વત્થુપુરેજાતં – ચક્ખાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… કાયાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… વત્થુ નોપરામાસાનં ખન્ધાનં પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    30. Noparāmāso dhammo noparāmāsassa dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ…pe… vatthuṃ aniccato…pe… vipassati assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo…pe… vicikicchā…pe… uddhaccaṃ…pe… domanassaṃ uppajjati; dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti. Rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe…. Vatthupurejātaṃ – cakkhāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… kāyāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe… vatthu noparāmāsānaṃ khandhānaṃ purejātapaccayena paccayo. (1)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણપુરેજાતં, વત્થુપુરેજાતં. આરમ્મણપુરેજાતં – ચક્ખું…પે॰… વત્થું અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. વત્થુપુરેજાતં – વત્થુ પરામાસસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ…pe… vatthuṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha diṭṭhi uppajjati. Vatthupurejātaṃ – vatthu parāmāsassa purejātapaccayena paccayo. (2)

    નોપરામાસો ધમ્મો પરામાસસ્સ ચ નોપરામાસસ્સ ચ ધમ્મસ્સ પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણપુરેજાતં, વત્થુપુરેજાતં. આરમ્મણપુરેજાતં – ચક્ખું…પે॰… વત્થું અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ પરામાસો ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. વત્થુપુરેજાતં – વત્થુ પરામાસસ્સ ચ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં પુરેજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noparāmāso dhammo parāmāsassa ca noparāmāsassa ca dhammassa purejātapaccayena paccayo – ārammaṇapurejātaṃ, vatthupurejātaṃ. Ārammaṇapurejātaṃ – cakkhuṃ…pe… vatthuṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha parāmāso ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. Vatthupurejātaṃ – vatthu parāmāsassa ca sampayuttakānañca khandhānaṃ purejātapaccayena paccayo. (3)

    પચ્છાજાતાસેવનપચ્ચયા

    Pacchājātāsevanapaccayā

    ૩૧. પરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ પચ્છાજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (પચ્છાજાતા કાતબ્બા)… આસેવનપચ્ચયેન પચ્ચયો… નવ.

    31. Parāmāso dhammo noparāmāsassa dhammassa pacchājātapaccayena paccayo… tīṇi (pacchājātā kātabbā)… āsevanapaccayena paccayo… nava.

    કમ્મપચ્ચયો

    Kammapaccayo

    ૩૨. નોપરામાસો ધમ્મો નોપરામાસસ્સ ધમ્મસ્સ કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો – સહજાતા, નાનાક્ખણિકા. સહજાતા – નોપરામાસા ચેતના સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰…. નાનાક્ખણિકા – નોપરામાસા ચેતના વિપાકાનં ખન્ધાનં કટત્તા ચ રૂપાનં કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) નોપરામાસા ચેતના પરામાસસ્સ કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) નોપરામાસા ચેતના પરામાસસ્સ ચ સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં કમ્મપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)
