Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૫. પરમટ્ઠકસુત્તં

    5. Paramaṭṭhakasuttaṃ

    ૮૦૨.

    802.

    પરમન્તિ દિટ્ઠીસુ પરિબ્બસાનો, યદુત્તરિ કુરુતે જન્તુ લોકે;

    Paramanti diṭṭhīsu paribbasāno, yaduttari kurute jantu loke;

    હીનાતિ અઞ્ઞે તતો સબ્બમાહ, તસ્મા વિવાદાનિ અવીતિવત્તો.

    Hīnāti aññe tato sabbamāha, tasmā vivādāni avītivatto.

    ૮૦૩.

    803.

    યદત્તની પસ્સતિ આનિસંસં, દિટ્ઠે સુતે સીલવતે 1 મુતે વા;

    Yadattanī passati ānisaṃsaṃ, diṭṭhe sute sīlavate 2 mute vā;

    તદેવ સો તત્થ સમુગ્ગહાય, નિહીનતો પસ્સતિ સબ્બમઞ્ઞં.

    Tadeva so tattha samuggahāya, nihīnato passati sabbamaññaṃ.

    ૮૦૪.

    804.

    તં વાપિ ગન્થં કુસલા વદન્તિ, યં નિસ્સિતો પસ્સતિ હીનમઞ્ઞં;

    Taṃ vāpi ganthaṃ kusalā vadanti, yaṃ nissito passati hīnamaññaṃ;

    તસ્મા હિ દિટ્ઠં વ સુતં મુતં વા, સીલબ્બતં ભિક્ખુ ન નિસ્સયેય્ય.

    Tasmā hi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā, sīlabbataṃ bhikkhu na nissayeyya.

    ૮૦૫.

    805.

    દિટ્ઠિમ્પિ લોકસ્મિં ન કપ્પયેય્ય, ઞાણેન વા સીલવતેન વાપિ;

    Diṭṭhimpi lokasmiṃ na kappayeyya, ñāṇena vā sīlavatena vāpi;

    સમોતિ અત્તાનમનૂપનેય્ય, હીનો ન મઞ્ઞેથ વિસેસિ વાપિ.

    Samoti attānamanūpaneyya, hīno na maññetha visesi vāpi.

    ૮૦૬.

    806.

    અત્તં પહાય અનુપાદિયાનો, ઞાણેપિ સો નિસ્સયં નો કરોતિ;

    Attaṃ pahāya anupādiyāno, ñāṇepi so nissayaṃ no karoti;

    સ વે વિયત્તેસુ 3 ન વગ્ગસારી, દિટ્ઠિમ્પિ 4 સો ન પચ્ચેતિ કિઞ્ચિ.

    Sa ve viyattesu 5 na vaggasārī, diṭṭhimpi 6 so na pacceti kiñci.

    ૮૦૭.

    807.

    યસ્સૂભયન્તે પણિધીધ નત્થિ, ભવાભવાય ઇધ વા હુરં વા;

    Yassūbhayante paṇidhīdha natthi, bhavābhavāya idha vā huraṃ vā;

    નિવેસના તસ્સ ન સન્તિ કેચિ, ધમ્મેસુ નિચ્છેય્ય સમુગ્ગહીતં.

    Nivesanā tassa na santi keci, dhammesu niccheyya samuggahītaṃ.

    ૮૦૮.

    808.

    તસ્સીધ દિટ્ઠે વ સુતે મુતે વા, પકપ્પિતા નત્થિ અણૂપિ સઞ્ઞા;

    Tassīdha diṭṭhe va sute mute vā, pakappitā natthi aṇūpi saññā;

    તં બ્રાહ્મણં દિટ્ઠિમનાદિયાનં, કેનીધ લોકસ્મિં વિકપ્પયેય્ય.

    Taṃ brāhmaṇaṃ diṭṭhimanādiyānaṃ, kenīdha lokasmiṃ vikappayeyya.

    ૮૦૯.

    809.

    ન કપ્પયન્તિ ન પુરેક્ખરોન્તિ, ધમ્માપિ તેસં ન પટિચ્છિતાસે;

    Na kappayanti na purekkharonti, dhammāpi tesaṃ na paṭicchitāse;

    ન બ્રાહ્મણો સીલવતેન નેય્યો, પારઙ્ગતો ન પચ્ચેતિ તાદીતિ.

    Na brāhmaṇo sīlavatena neyyo, pāraṅgato na pacceti tādīti.

    પરમટ્ઠકસુત્તં પઞ્ચમં નિટ્ઠિતં.

    Paramaṭṭhakasuttaṃ pañcamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. સીલબ્બતે (સ્યા॰)
    2. sīlabbate (syā.)
    3. વિયુત્તેસુ (સી॰ અટ્ઠ॰), દ્વિયત્તેસુ (ક॰)
    4. દિટ્ઠિમપિ (ક॰)
    5. viyuttesu (sī. aṭṭha.), dviyattesu (ka.)
    6. diṭṭhimapi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૫. પરમટ્ઠકસુત્તવણ્ણના • 5. Paramaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact