Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Mahāniddesa-aṭṭhakathā |
૫. પરમટ્ઠકસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના
5. Paramaṭṭhakasuttaniddesavaṇṇanā
૩૧. પઞ્ચમે પરમટ્ઠકસુત્તે પરમન્તિ દિટ્ઠીસુ પરિબ્બસાનોતિ ઇદં પરમન્તિ ગહેત્વા સકાય સકાય દિટ્ઠિયા વસમાનો. યદુત્તરિં કુરુતેતિ યં અત્તનો સત્થારાદિં સેટ્ઠં કરોતિ. હીનાતિ અઞ્ઞે તતો સબ્બમાહાતિ તં અત્તનો સત્થારાદિં ઠપેત્વા તતો અઞ્ઞે સબ્બે ‘‘હીના ઇમે’’તિ આહ. તસ્મા વિવાદાનિ અવીતિવત્તોતિ તેન કારણેન સો દિટ્ઠિકલહે અવીતિવત્તોવ હોતિ.
31. Pañcame paramaṭṭhakasutte paramanti diṭṭhīsu paribbasānoti idaṃ paramanti gahetvā sakāya sakāya diṭṭhiyā vasamāno. Yaduttariṃ kuruteti yaṃ attano satthārādiṃ seṭṭhaṃ karoti. Hīnāti aññe tato sabbamāhāti taṃ attano satthārādiṃ ṭhapetvā tato aññe sabbe ‘‘hīnā ime’’ti āha. Tasmā vivādāni avītivattoti tena kāraṇena so diṭṭhikalahe avītivattova hoti.
વસન્તીતિ પઠમુપ્પન્નદિટ્ઠિવસેન વસન્તિ. પવસન્તીતિ પવિસિત્વા વસન્તિ. આવસન્તીતિ વિસેસેન વસન્તિ. પરિવસન્તીતિ સબ્બભાગેન વસન્તિ. તં ઉપમાય સાધેન્તો ‘‘યથા આગારિકા વા’’તિઆદિમાહ. આગારિકા વાતિ ઘરસામિકા. ઘરેસુ વસન્તીતિ અત્તનો ઘરેસુ આસઙ્કવિરહિતા હુત્વા નિવસન્તિ. સાપત્તિકા વાતિ આપત્તિબહુલા. સકિલેસા વાતિ રાગાદિકિલેસબહુલા. ઉત્તરિં કરોતીતિ અતિરેકં કરોતિ. અયં સત્થા સબ્બઞ્ઞૂતિ ‘અયં અમ્હાકં સત્થા સબ્બં જાનાતિ’.
Vasantīti paṭhamuppannadiṭṭhivasena vasanti. Pavasantīti pavisitvā vasanti. Āvasantīti visesena vasanti. Parivasantīti sabbabhāgena vasanti. Taṃ upamāya sādhento ‘‘yathā āgārikā vā’’tiādimāha. Āgārikā vāti gharasāmikā. Gharesu vasantīti attano gharesu āsaṅkavirahitā hutvā nivasanti. Sāpattikā vāti āpattibahulā. Sakilesā vāti rāgādikilesabahulā. Uttariṃ karotīti atirekaṃ karoti. Ayaṃ satthā sabbaññūti ‘ayaṃ amhākaṃ satthā sabbaṃ jānāti’.
સબ્બે પરપ્પવાદે ખિપતીતિ સબ્બા પરલદ્ધિયો છડ્ડેતિ. ઉક્ખિપતીતિ નીહરતિ. પરિક્ખિપતીતિ પરમ્મુખે કરોતિ. દિટ્ઠિમેધગાનીતિ દિટ્ઠિવિહેસકાનિ.
Sabbe parappavāde khipatīti sabbā paraladdhiyo chaḍḍeti. Ukkhipatīti nīharati. Parikkhipatīti parammukhe karoti. Diṭṭhimedhagānīti diṭṭhivihesakāni.
૩૨. દુતિયગાથાયત્થો – એવં અવીતિવત્તો ચ યં દિટ્ઠે સુતે સીલવતે મુતેતિ એતેસુ ચતૂસુ વત્થૂસુ ઉપ્પન્નદિટ્ઠિસઙ્ખાતે અત્તનિ પુબ્બે વુત્તપ્પકારં આનિસંસં પસ્સતિ, તદેવ સો તત્થ સકાય દિટ્ઠિયા આનિસંસં ‘‘ઇદં સેટ્ઠ’’ન્તિ અભિનિવિસિત્વા અઞ્ઞં સબ્બં પરસત્થારાદિકં નિહીનતો પસ્સતિ.
32. Dutiyagāthāyattho – evaṃ avītivatto ca yaṃ diṭṭhe sute sīlavate muteti etesu catūsu vatthūsu uppannadiṭṭhisaṅkhāte attani pubbe vuttappakāraṃ ānisaṃsaṃ passati, tadeva so tattha sakāya diṭṭhiyā ānisaṃsaṃ ‘‘idaṃ seṭṭha’’nti abhinivisitvā aññaṃ sabbaṃ parasatthārādikaṃ nihīnato passati.
દ્વે આનિસંસે પસ્સતીતિ દ્વે ગુણે ઓલોકેતિ. દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચાતિ દિટ્ઠે પચ્ચક્ખે અત્તભાવે વિપચ્ચનકરણં. સમ્પરાયિકઞ્ચાતિ પરલોકે પટિલભિતબ્બગુણઞ્ચ. યંદિટ્ઠિકો સત્થાતિ યંલદ્ધિકો તિત્થાયતનસામિકો. અલં નાગત્તાય વાતિ નાગરાજભાવાય વા પરિયત્તં. સુપણ્ણત્તાદીસુપિ એસેવ નયો. દેવત્તાય વાતિ સમ્મુતિદેવાદિભાવાય. આયતિં ફલપાટિકઙ્ખી હોતીતિ અનાગતે વિપાકફલં પત્થયાનો હોતિ. દિટ્ઠસુદ્ધિયાપિ દ્વે આનિસંસે પસ્સતીતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન દિટ્ઠરૂપાયતનસ્સ વસેન સુદ્ધિયા હેતુત્તાપિ અત્તનો ગહિતગહણેન દ્વે ગુણે ઓલોકેતિ. સુતસુદ્ધિયાદીસુપિ એસેવ નયો.
Dve ānisaṃse passatīti dve guṇe oloketi. Diṭṭhadhammikañcāti diṭṭhe paccakkhe attabhāve vipaccanakaraṇaṃ. Samparāyikañcāti paraloke paṭilabhitabbaguṇañca. Yaṃdiṭṭhiko satthāti yaṃladdhiko titthāyatanasāmiko. Alaṃ nāgattāya vāti nāgarājabhāvāya vā pariyattaṃ. Supaṇṇattādīsupi eseva nayo. Devattāya vāti sammutidevādibhāvāya. Āyatiṃ phalapāṭikaṅkhī hotīti anāgate vipākaphalaṃ patthayāno hoti. Diṭṭhasuddhiyāpi dve ānisaṃse passatīti cakkhuviññāṇena diṭṭharūpāyatanassa vasena suddhiyā hetuttāpi attano gahitagahaṇena dve guṇe oloketi. Sutasuddhiyādīsupi eseva nayo.
૩૩. તતિયગાથાયત્થો – એવં પસ્સતો ચ યં અત્તનો સત્થારાદિં નિસ્સિતો અઞ્ઞં પરસત્થારાદિં હીનં પસ્સતિ, તં પન દસ્સનં ગન્થમેવ કુસલા વદન્તિ, બન્ધનન્તિ વુત્તં હોતિ. યસ્મા એતદેવ, તસ્મા હિ દિટ્ઠં વ સુતં મુતં વા, સીલબ્બતં ભિક્ખુ ન નિસ્સયેય્ય, નાભિનિવેસેય્યાતિ વુત્તં હોતિ.
33. Tatiyagāthāyattho – evaṃ passato ca yaṃ attano satthārādiṃ nissito aññaṃ parasatthārādiṃ hīnaṃ passati, taṃ pana dassanaṃ ganthameva kusalā vadanti, bandhananti vuttaṃ hoti. Yasmā etadeva, tasmā hi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā, sīlabbataṃ bhikkhu na nissayeyya, nābhiniveseyyāti vuttaṃ hoti.
કુસલાતિ ખન્ધાદિજાનને છેકા. ખન્ધકુસલાતિ રૂપાદીસુ પઞ્ચસુ ખન્ધેસુ કુસલા. ધાતુઆયતનપટિચ્ચસમુપ્પાદસતિપટ્ઠાનસમ્મપ્પધાનઇદ્ધિપાદઇન્દ્રિયબલબોજ્ઝઙ્ગમગ્ગફલનિબ્બાનેસુપિ એસેવ નયો. તત્થ મગ્ગકુસલાતિ ચતૂસુ મગ્ગેસુ. ફલકુસલાતિ ચતૂસુ ફલેસુ. નિબ્બાનકુસલાતિ દુવિધે નિબ્બાને છેકા. તે કુસલાતિ તે એતેસુ વુત્તપ્પકારેસુ છેકા. એવં વદન્તીતિ એવં કથેન્તિ. ગન્થો એસોતિ પસ્સતો ચ અત્તનો સત્થારાદિનિસ્સિતઞ્ચ અઞ્ઞં પરસત્થારાદિં હીનતો દસ્સનઞ્ચ ગન્થો બન્ધનો એસોતિ વદન્તિ. લગ્ગનં એતન્તિ એતં વુત્તપ્પકારં નાગદન્તે લગ્ગિતં વિય અધોલમ્બનં. બન્ધનં એતન્તિ નિચ્છિન્દિતું દુક્ખટ્ઠેન સઙ્ખલિકાદિબન્ધનં વિય એતં બન્ધનં. પલિબોધો એસોતિ સંસારતો નિક્ખમિતું અપ્પદાનટ્ઠેન એસો પલિબોધો.
Kusalāti khandhādijānane chekā. Khandhakusalāti rūpādīsu pañcasu khandhesu kusalā. Dhātuāyatanapaṭiccasamuppādasatipaṭṭhānasammappadhānaiddhipādaindriyabalabojjhaṅgamaggaphalanibbānesupi eseva nayo. Tattha maggakusalāti catūsu maggesu. Phalakusalāti catūsu phalesu. Nibbānakusalāti duvidhe nibbāne chekā. Te kusalāti te etesu vuttappakāresu chekā. Evaṃ vadantīti evaṃ kathenti. Gantho esoti passato ca attano satthārādinissitañca aññaṃ parasatthārādiṃ hīnato dassanañca gantho bandhano esoti vadanti. Lagganaṃ etanti etaṃ vuttappakāraṃ nāgadante laggitaṃ viya adholambanaṃ. Bandhanaṃ etanti nicchindituṃ dukkhaṭṭhena saṅkhalikādibandhanaṃ viya etaṃ bandhanaṃ. Palibodho esoti saṃsārato nikkhamituṃ appadānaṭṭhena eso palibodho.
૩૪. ચતુત્થગાથાયત્થો – ન કેવલં દિટ્ઠસુતાદીસુ ન નિસ્સયેય્ય, અપિચ ખો પન અસઞ્જાતં ઉપરૂપરિ દિટ્ઠિમ્પિ લોકસ્મિં ન કપ્પયેય્ય, ન જનેય્યાતિ વુત્તં હોતિ. કીદિસં? ઞાણેન વા સીલવતેન વાપિ, સમાપત્તિઞાણાદિઞાણેન વા સીલવતેન વા યા કપ્પિયતિ, એતં દિટ્ઠિં ન કપ્પેય્ય. ન કેવલઞ્ચ દિટ્ઠિં ન કપ્પયેય્ય, અપિચ ખો પન માનેનપિ જાતિઆદીહિ વત્થૂહિ સમોતિ અત્તાનમનૂપનેય્ય, હીનો ન મઞ્ઞેથ વિસેસિ વાપીતિ.
34. Catutthagāthāyattho – na kevalaṃ diṭṭhasutādīsu na nissayeyya, apica kho pana asañjātaṃ uparūpari diṭṭhimpi lokasmiṃ na kappayeyya, na janeyyāti vuttaṃ hoti. Kīdisaṃ? Ñāṇena vā sīlavatena vāpi, samāpattiñāṇādiñāṇena vā sīlavatena vā yā kappiyati, etaṃ diṭṭhiṃ na kappeyya. Na kevalañca diṭṭhiṃ na kappayeyya, apica kho pana mānenapi jātiādīhi vatthūhi samoti attānamanūpaneyya, hīno na maññetha visesi vāpīti.
અટ્ઠસમાપત્તિઞાણેન વાતિ પઠમજ્ઝાનાદીનં અટ્ઠન્નં સમાપત્તીનં સમ્પયુત્તપઞ્ઞાય વા. પઞ્ચાભિઞ્ઞાઞાણેન વાતિ લોકિયાનં પઞ્ચન્નં અભિઞ્ઞાનં સમ્પયુત્તપઞ્ઞાય વા. મિચ્છાઞાણેન વાતિ વિપરીતસભાવેન પવત્તાય પઞ્ઞાય અમુત્તે મુત્તં પસ્સાતિ એવં ઉપ્પન્નેન મિચ્છાઞાણેન વા.
Aṭṭhasamāpattiñāṇena vāti paṭhamajjhānādīnaṃ aṭṭhannaṃ samāpattīnaṃ sampayuttapaññāya vā. Pañcābhiññāñāṇena vāti lokiyānaṃ pañcannaṃ abhiññānaṃ sampayuttapaññāya vā. Micchāñāṇena vāti viparītasabhāvena pavattāya paññāya amutte muttaṃ passāti evaṃ uppannena micchāñāṇena vā.
૩૫. પઞ્ચમગાથાયત્થો – એવઞ્હિ દિટ્ઠિં અકપ્પેન્તો અમઞ્ઞમાનો ચ અત્તં પહાય અનુપાદિયાનો યં પુબ્બે ગહિતં, તં પહાય પરં અગ્ગણ્હન્તો તસ્મિમ્પિ વુત્તપ્પકારે ઞાણે દુવિધં નિસ્સયં નો કરોતિ, અકરોન્તો ચ સ વે વિયત્તેસુ નાનાદિટ્ઠિવસેન ભિન્નેસુ સત્તેસુ ન વગ્ગસારી છન્દાદિવસેન અગચ્છનધમ્મો હુત્વા દ્વાસટ્ઠિયા દિટ્ઠીસુ કિઞ્ચિ દિટ્ઠિં ન પચ્ચેતિ, ન પચ્ચાગચ્છતીતિ વુત્તં હોતિ.
35. Pañcamagāthāyattho – evañhi diṭṭhiṃ akappento amaññamāno ca attaṃ pahāya anupādiyāno yaṃ pubbe gahitaṃ, taṃ pahāya paraṃ aggaṇhanto tasmimpi vuttappakāre ñāṇe duvidhaṃ nissayaṃ no karoti, akaronto ca sa ve viyattesu nānādiṭṭhivasena bhinnesu sattesu na vaggasārī chandādivasena agacchanadhammo hutvā dvāsaṭṭhiyā diṭṭhīsu kiñci diṭṭhiṃ na pacceti, na paccāgacchatīti vuttaṃ hoti.
ચતૂહિ ઉપાદાનેહીતિ કામુપાદાનાદીહિ ચતૂહિ ભુસં ગહણેહિ સ વે વિયત્તેસૂતિ સો પુગ્ગલો નિચ્છિતેસુ. ભિન્નેસૂતિ દ્વિધા ભિન્નેસુ.
Catūhi upādānehīti kāmupādānādīhi catūhi bhusaṃ gahaṇehi sa ve viyattesūti so puggalo nicchitesu. Bhinnesūti dvidhā bhinnesu.
૩૬. ઇદાનિ યો સો ઇમાય ગાથાય વુત્તો ખીણાસવો, તસ્સ વણ્ણભણનત્થં ‘‘યસ્સૂભયન્તે’’તિઆદિકા તિસ્સો ગાથાયો આહ. તત્થ પઠમગાથાય યસ્સૂભયન્તેતિ પુબ્બે વુત્તે ફસ્સાદિભેદે. પણિધીતિ તણ્હા. ભવાભવાયાતિ પુનપ્પુનભવાય . ઇધ વા હુરં વાતિ સકત્તભાવાદિભેદે ઇધ વા પરત્તભાવાદિભેદે પરત્થ વા.
36. Idāni yo so imāya gāthāya vutto khīṇāsavo, tassa vaṇṇabhaṇanatthaṃ ‘‘yassūbhayante’’tiādikā tisso gāthāyo āha. Tattha paṭhamagāthāya yassūbhayanteti pubbe vutte phassādibhede. Paṇidhīti taṇhā. Bhavābhavāyāti punappunabhavāya . Idha vā huraṃ vāti sakattabhāvādibhede idha vā parattabhāvādibhede parattha vā.
ફસ્સો એકો અન્તોતિ ચક્ખુસમ્ફસ્સાદિકો એકો કોટ્ઠાસો. ફસ્સસમુદયોતિ વત્થારમ્મણો. યતો સમુદેતિ ઉપ્પજ્જતિ, સો સમુદયો. દુતિયો અન્તોતિ દુતિયો કોટ્ઠાસો. અતીતન્તિ અતિ ઇતં અતીતં, અતિક્કન્તન્તિ વુત્તં હોતિ. અનાગતન્તિ ન આગતં, અનુપ્પન્નન્તિ વુત્તં હોતિ. સુખા વેદનાદયો વિસભાગવસેન. નામરૂપદુકં નમનરુપ્પનવસેન. અજ્ઝત્તિકાદયો અજ્ઝત્તબાહિરવસેન. સક્કાયાદયો ખન્ધપઞ્ચકાનં પવત્તિસમુદયવસેન વુત્તાતિ વેદિતબ્બા.
Phasso eko antoti cakkhusamphassādiko eko koṭṭhāso. Phassasamudayoti vatthārammaṇo. Yato samudeti uppajjati, so samudayo. Dutiyo antoti dutiyo koṭṭhāso. Atītanti ati itaṃ atītaṃ, atikkantanti vuttaṃ hoti. Anāgatanti na āgataṃ, anuppannanti vuttaṃ hoti. Sukhā vedanādayo visabhāgavasena. Nāmarūpadukaṃ namanaruppanavasena. Ajjhattikādayo ajjhattabāhiravasena. Sakkāyādayo khandhapañcakānaṃ pavattisamudayavasena vuttāti veditabbā.
સકત્તભાવોતિ અત્તનો અત્તભાવો. પરત્તભાવોતિ પરસ્સ અત્તભાવો.
Sakattabhāvoti attano attabhāvo. Parattabhāvoti parassa attabhāvo.
૩૭. દુતિયગાથાય દિટ્ઠે વાતિ દિટ્ઠસુદ્ધિયા વા. એસ નયો સુતાદીસુ. સઞ્ઞાતિ સઞ્ઞાસમુટ્ઠાપિકા દિટ્ઠિ.
37. Dutiyagāthāya diṭṭhe vāti diṭṭhasuddhiyā vā. Esa nayo sutādīsu. Saññāti saññāsamuṭṭhāpikā diṭṭhi.
અપરામસન્તન્તિ તણ્હામાનદિટ્ઠીહિ ન પરામસન્તં. અનભિનિવેસન્તન્તિ તેહેવ અનભિનિવિસન્તં.
Aparāmasantanti taṇhāmānadiṭṭhīhi na parāmasantaṃ. Anabhinivesantanti teheva anabhinivisantaṃ.
‘‘વિનિબદ્ધો’’તિ વાતિ માનેન વિનિબદ્ધોતિ વા. ‘‘પરામટ્ઠો’’તિ વાતિ પરતો નિચ્ચસુખસુભાદીહિ પરામટ્ઠોતિ વા. વિક્ખેપગતોતિ ઉદ્ધચ્ચવસેન. અનિટ્ઠઙ્ગતોતિ વિચિકિચ્છાવસેન. થામગતોતિ અનુસયવસેન. ગતિયાતિ ગન્તબ્બવસેન.
‘‘Vinibaddho’’ti vāti mānena vinibaddhoti vā. ‘‘Parāmaṭṭho’’ti vāti parato niccasukhasubhādīhi parāmaṭṭhoti vā. Vikkhepagatoti uddhaccavasena. Aniṭṭhaṅgatoti vicikicchāvasena. Thāmagatoti anusayavasena. Gatiyāti gantabbavasena.
૩૮. તતિયગાથાય ધમ્માપિ તેસં ન પટિચ્છિતાસેતિ દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિગતધમ્માપિ તેસં ‘‘ઇદમેવ સચ્ચં, મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ (ઉદા॰ ૫૪) એવં ન પટિચ્છિતા. પારઙ્ગતો ન પચ્ચેતિ તાદીતિ નિબ્બાનપારં ગતો તેન તેન મગ્ગેન પહીને કિલેસે પુન નાગચ્છતિ પઞ્ચહિ ચ આકારેહિ તાદી હોતીતિ. સેસં પાકટમેવ.
38. Tatiyagāthāya dhammāpi tesaṃ na paṭicchitāseti dvāsaṭṭhidiṭṭhigatadhammāpi tesaṃ ‘‘idameva saccaṃ, moghamañña’’nti (udā. 54) evaṃ na paṭicchitā. Pāraṅgato na pacceti tādīti nibbānapāraṃ gato tena tena maggena pahīne kilese puna nāgacchati pañcahi ca ākārehi tādī hotīti. Sesaṃ pākaṭameva.
વીસતિવત્થુકા સક્કાયદિટ્ઠીતિ ‘‘રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતી’’તિઆદિના (પટિ॰ મ॰ ૧.૧૩૨) નયેન એકેકસ્મિં ખન્ધે ચતૂહિ ચતૂહિ આકારેહિ પઞ્ચક્ખન્ધે પતિટ્ઠં કત્વા પવત્તા વિજ્જમાને કાયે દિટ્ઠિ. દસવત્થુકા મિચ્છાદિટ્ઠીતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિનયપ્પવત્તા (ધ॰ સ॰ ૧૨૨૧) દિટ્ઠિ. અન્તગ્ગાહિકાદિટ્ઠીતિ ‘‘સસ્સતો લોકો ઇદમેવ સચ્ચં, મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિઆદિનયપ્પવત્તા (મ॰ નિ॰ ૩.૨૭) એકેકં અન્તં અત્થીતિ ગહેત્વા પવત્તા દિટ્ઠિ. યા એવરૂપા દિટ્ઠીતિ ઇદાનિ વુચ્ચમાનાનં એકૂનવીસપદાનં સાધારણં મૂલપદં. યા દિટ્ઠિ, તદેવ દિટ્ઠિગતં; યા દિટ્ઠિ, તદેવ દિટ્ઠિગહનન્તિ સબ્બેસં સમ્બન્ધો કાતબ્બો. યા અયાથાવદસ્સનટ્ઠેન દિટ્ઠિ, તદેવ દિટ્ઠીસુ ગતં દસ્સનં દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિયા અન્તોગતત્તાતિ દિટ્ઠિગતં. હેટ્ઠાપિસ્સ અત્થો વુત્તોયેવ.
Vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhīti ‘‘rūpaṃ attato samanupassatī’’tiādinā (paṭi. ma. 1.132) nayena ekekasmiṃ khandhe catūhi catūhi ākārehi pañcakkhandhe patiṭṭhaṃ katvā pavattā vijjamāne kāye diṭṭhi. Dasavatthukāmicchādiṭṭhīti ‘‘natthi dinna’’ntiādinayappavattā (dha. sa. 1221) diṭṭhi. Antaggāhikādiṭṭhīti ‘‘sassato loko idameva saccaṃ, moghamañña’’ntiādinayappavattā (ma. ni. 3.27) ekekaṃ antaṃ atthīti gahetvā pavattā diṭṭhi. Yā evarūpā diṭṭhīti idāni vuccamānānaṃ ekūnavīsapadānaṃ sādhāraṇaṃ mūlapadaṃ. Yā diṭṭhi, tadeva diṭṭhigataṃ; yā diṭṭhi, tadeva diṭṭhigahananti sabbesaṃ sambandho kātabbo. Yā ayāthāvadassanaṭṭhena diṭṭhi, tadeva diṭṭhīsu gataṃ dassanaṃ dvāsaṭṭhidiṭṭhiyā antogatattāti diṭṭhigataṃ. Heṭṭhāpissa attho vuttoyeva.
દ્વિન્નં અન્તાનં એકન્તગતત્તાતિપિ દિટ્ઠિગતં. તત્થ સસ્સતોતિ નિચ્ચો. લોકોતિ અત્તા. ‘‘ઇધ સરીરંયેવ નસ્સતિ, અત્તા પન ઇધ પરત્થ ચ સોયેવા’’તિ મઞ્ઞન્તિ. સો હિ સામઞ્ઞેવ આલોકેતીતિ કત્વા લોકોતિ મઞ્ઞતિ. અસસ્સતોતિ અનિચ્ચો. અત્તા સરીરેનેવ સહ નસ્સતીતિ મઞ્ઞન્તિ. અન્તવાતિ પરિત્તે કસિણે ઝાનં ઉપ્પાદેત્વા તં પરિત્તકસિણારમ્મણં ચેતનં ‘‘સપરિયન્તો અત્તા’’તિ મઞ્ઞન્તિ. અનન્ત વાતિ ન અન્તવા અપ્પમાણે કસિણે ઝાનં ઉપ્પાદેત્વા તં અપ્પમાણકસિણારમ્મણં ચેતનં ‘‘અપરિયન્તો અત્તા’’તિ મઞ્ઞન્તિ. તં જીવં તં સરીરન્તિ જીવો ચ સરીરઞ્ચ તંયેવ. જીવોતિ અત્તા, લિઙ્ગવિપલ્લાસેન નપુંસકવચનં કતં. સરીરન્તિ રાસટ્ઠેન ખન્ધપઞ્ચકં. અઞ્ઞં જીવં અઞ્ઞં સરીરન્તિ અઞ્ઞો જીવો અઞ્ઞં ખન્ધપઞ્ચકં . હોતિ તથાગતો પરં મરણાતિ ખન્ધા ઇધેવ વિનસ્સન્તિ, સત્તો મરણતો પરં હોતિ વિજ્જતિ ન નસ્સતિ, તથાગતોતિ ચેતં સત્તાધિવચનન્તિ. કેચિ પન ‘‘તથાગતોતિ અરહા’’તિ વદન્તિ. ઇમે ન હોતીતિ પક્ખે દોસં દિસ્વા એવં ગણ્હન્તિ. ન હોતિ તથાગતો પરં મરણાતિ ખન્ધાપિ ઇધેવ નસ્સન્તિ , તથાગતો ચ મરણતો પરં ન હોતિ ઉચ્છિજ્જતિ. ઇમે હોતીતિ પક્ખે દોસં દિસ્વા એવં ગણ્હન્તિ. હોતિ ચ ન ચ હોતીતિ ઇમે એકેકપક્ખપરિગ્ગહે દોસં દિસ્વા ઉભયપક્ખં ગણ્હન્તિ. નેવ હોતિ ન ન હોતીતિ ઇમે ઉભયપક્ખપરિગ્ગહે ઉભયદોસાપત્તિં દિસ્વા ‘‘હોતિ ચ ન હોતી’’તિ ચ ‘‘નેવ હોતિ ન ન હોતી’’તિ ચ અમરાવિક્ખેપપક્ખં ગણ્હન્તિ.
Dvinnaṃ antānaṃ ekantagatattātipi diṭṭhigataṃ. Tattha sassatoti nicco. Lokoti attā. ‘‘Idha sarīraṃyeva nassati, attā pana idha parattha ca soyevā’’ti maññanti. So hi sāmaññeva āloketīti katvā lokoti maññati. Asassatoti anicco. Attā sarīreneva saha nassatīti maññanti. Antavāti paritte kasiṇe jhānaṃ uppādetvā taṃ parittakasiṇārammaṇaṃ cetanaṃ ‘‘sapariyanto attā’’ti maññanti. Ananta vāti na antavā appamāṇe kasiṇe jhānaṃ uppādetvā taṃ appamāṇakasiṇārammaṇaṃ cetanaṃ ‘‘apariyanto attā’’ti maññanti. Taṃ jīvaṃ taṃ sarīranti jīvo ca sarīrañca taṃyeva. Jīvoti attā, liṅgavipallāsena napuṃsakavacanaṃ kataṃ. Sarīranti rāsaṭṭhena khandhapañcakaṃ. Aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīranti añño jīvo aññaṃ khandhapañcakaṃ . Hoti tathāgato paraṃ maraṇāti khandhā idheva vinassanti, satto maraṇato paraṃ hoti vijjati na nassati, tathāgatoti cetaṃ sattādhivacananti. Keci pana ‘‘tathāgatoti arahā’’ti vadanti. Ime na hotīti pakkhe dosaṃ disvā evaṃ gaṇhanti. Na hoti tathāgato paraṃ maraṇāti khandhāpi idheva nassanti , tathāgato ca maraṇato paraṃ na hoti ucchijjati. Ime hotīti pakkhe dosaṃ disvā evaṃ gaṇhanti. Hoti ca na ca hotīti ime ekekapakkhapariggahe dosaṃ disvā ubhayapakkhaṃ gaṇhanti. Neva hoti na na hotīti ime ubhayapakkhapariggahe ubhayadosāpattiṃ disvā ‘‘hoti ca na hotī’’ti ca ‘‘neva hoti na na hotī’’ti ca amarāvikkhepapakkhaṃ gaṇhanti.
અયં પનેત્થ અટ્ઠકથાનયો (પટિ॰ મ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૧.૧૧૩) – ‘‘સસ્સતો લોકો’’તિ વાતિઆદીહિ દસહાકારેહિ દિટ્ઠિપભેદોવ વુત્તો. તત્થ સસ્સતો લોકોતિ ચ ખન્ધપઞ્ચકં લોકોતિ ગહેત્વા ‘‘અયં લોકો નિચ્ચો ધુવો સબ્બકાલિકો’’તિ ગણ્હન્તસ્સ સસ્સતન્તિ ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. અસસ્સતોતિ તમેવ લોકં ‘‘ઉચ્છિજ્જતિ વિનસ્સતી’’તિ ગણ્હન્તસ્સ ઉચ્છેદગ્ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. અન્તવાતિ પરિત્તકસિણલાભિનો સુપ્પમત્તે વા સરાવમત્તે વા કસિણે સમાપન્નસ્સ અન્તોસમાપત્તિયં પવત્તિતરૂપારૂપધમ્મે ‘‘લોકો’’તિ ચ કસિણપરિચ્છેદન્તેન ‘‘અન્તવા’’તિ ચ ગણ્હન્તસ્સ ‘‘અન્તવા લોકો’’તિ ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. સા સસ્સતદિટ્ઠિપિ હોતિ ઉચ્છેદદિટ્ઠિપિ. વિપુલકસિણલાભિનો પન તસ્મિં કસિણે સમાપન્નસ્સ અન્તોસમાપત્તિયં પવત્તિતરૂપારૂપધમ્મે ‘‘લોકો’’તિ ચ કસિણપરિચ્છેદન્તેન ચ ‘‘અનન્તો’’તિ ગણ્હન્તસ્સ ‘‘અનન્તવા લોકો’’તિ ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. સા સસ્સતદિટ્ઠિ હોતિ, ઉચ્છેદદિટ્ઠિપિ. તં જીવં તં સરીરન્તિ ભેદનધમ્મસ્સ સરીરસ્સેવ ‘‘જીવ’’ન્તિ ગહિતત્તા ‘‘સરીરે ઉચ્છિજ્જમાને જીવમ્પિ ઉચ્છિજ્જતી’’તિ ઉચ્છેદગ્ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. દુતિયપદેન સરીરતો અઞ્ઞસ્સ જીવસ્સ ગહિતત્તા ‘‘સરીરે ચ ઉચ્છિજ્જમાનેપિ જીવં ન ઉચ્છિજ્જતી’’તિ સસ્સતગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. હોતિ તથાગતોતિઆદીસુ ‘‘સત્તો તથાગતો નામ, સો પરં મરણા હોતી’’તિ ગણ્હતો પઠમા સસ્સતદિટ્ઠિ. ‘‘ન હોતી’’તિ ગણ્હતો દુતિયા ઉચ્છેદદિટ્ઠિ. ‘‘હોતિ ચ ન ચ હોતી’’તિ ગણ્હતો તતિયા એકચ્ચસસ્સતદિટ્ઠિ. ‘‘નેવ હોતિ ન ન હોતી’’તિ ગણ્હતો ચતુત્થા અમરાવિક્ખેપદિટ્ઠીતિ વુત્તપ્પકારા દસવિધા દિટ્ઠિ. યથાયોગં ભવદિટ્ઠિ ચ વિભવદિટ્ઠિ ચાતિ દ્વિધા હોતિ. તાસુ એકાપિ તેસં ખીણાસવાનં ન પટિચ્છિતાતિ અત્થો.
Ayaṃ panettha aṭṭhakathānayo (paṭi. ma. aṭṭha. 2.1.113) – ‘‘sassato loko’’ti vātiādīhi dasahākārehi diṭṭhipabhedova vutto. Tattha sassatolokoti ca khandhapañcakaṃ lokoti gahetvā ‘‘ayaṃ loko nicco dhuvo sabbakāliko’’ti gaṇhantassa sassatanti gahaṇākārappavattā diṭṭhi. Asassatoti tameva lokaṃ ‘‘ucchijjati vinassatī’’ti gaṇhantassa ucchedaggahaṇākārappavattā diṭṭhi. Antavāti parittakasiṇalābhino suppamatte vā sarāvamatte vā kasiṇe samāpannassa antosamāpattiyaṃ pavattitarūpārūpadhamme ‘‘loko’’ti ca kasiṇaparicchedantena ‘‘antavā’’ti ca gaṇhantassa ‘‘antavā loko’’ti gahaṇākārappavattā diṭṭhi. Sā sassatadiṭṭhipi hoti ucchedadiṭṭhipi. Vipulakasiṇalābhino pana tasmiṃ kasiṇe samāpannassa antosamāpattiyaṃ pavattitarūpārūpadhamme ‘‘loko’’ti ca kasiṇaparicchedantena ca ‘‘ananto’’ti gaṇhantassa ‘‘anantavā loko’’ti gahaṇākārappavattā diṭṭhi. Sā sassatadiṭṭhi hoti, ucchedadiṭṭhipi. Taṃ jīvaṃ taṃ sarīranti bhedanadhammassa sarīrasseva ‘‘jīva’’nti gahitattā ‘‘sarīre ucchijjamāne jīvampi ucchijjatī’’ti ucchedaggahaṇākārappavattā diṭṭhi. Dutiyapadena sarīrato aññassa jīvassa gahitattā ‘‘sarīre ca ucchijjamānepi jīvaṃ na ucchijjatī’’ti sassatagahaṇākārappavattā diṭṭhi. Hoti tathāgatotiādīsu ‘‘satto tathāgato nāma, so paraṃ maraṇā hotī’’ti gaṇhato paṭhamā sassatadiṭṭhi. ‘‘Na hotī’’ti gaṇhato dutiyā ucchedadiṭṭhi. ‘‘Hoti ca na ca hotī’’ti gaṇhato tatiyā ekaccasassatadiṭṭhi. ‘‘Neva hoti na na hotī’’ti gaṇhato catutthā amarāvikkhepadiṭṭhīti vuttappakārā dasavidhā diṭṭhi. Yathāyogaṃ bhavadiṭṭhi ca vibhavadiṭṭhi cāti dvidhā hoti. Tāsu ekāpi tesaṃ khīṇāsavānaṃ na paṭicchitāti attho.
યે કિલેસાતિ યે કિલેસા સોતાપત્તિમગ્ગેન પહીના, તે કિલેસે . ન પુનેતીતિ ન પુન એતિ . ન પચ્ચેતીતિ પુન નિબ્બત્તેત્વા ન પટિએતિ, ન પચ્ચાગચ્છતીતિ પચ્ચભવે નાગચ્છતિ. પઞ્ચહાકારેહિ તાદીતિ પઞ્ચહિ કારણેહિ કોટ્ઠાસેહિ વા સદિસો. ઇટ્ઠાનિટ્ઠે તાદીતિ ઇટ્ઠારમ્મણે ચ અનિટ્ઠારમ્મણે ચ અનુનયપટિઘં મુઞ્ચિત્વા ઠિતત્તા દ્વીસુ સદિસો. ચત્તાવીતિ કિલેસે ચજિતવા. તિણ્ણાવીતિ સંસારં અતિક્કમિતવા. મુત્તાવીતિ રાગાદિતો મુત્તવા. તંનિદ્દેસા તાદીતિ તેન તેન સીલસદ્ધાદિના નિદ્દિસિત્વા નિદ્દિસિત્વા કથેતબ્બતો સદિસો.
Ye kilesāti ye kilesā sotāpattimaggena pahīnā, te kilese . Na punetīti na puna eti . Na paccetīti puna nibbattetvā na paṭieti, na paccāgacchatīti paccabhave nāgacchati. Pañcahākārehi tādīti pañcahi kāraṇehi koṭṭhāsehi vā sadiso. Iṭṭhāniṭṭhe tādīti iṭṭhārammaṇe ca aniṭṭhārammaṇe ca anunayapaṭighaṃ muñcitvā ṭhitattā dvīsu sadiso. Cattāvīti kilese cajitavā. Tiṇṇāvīti saṃsāraṃ atikkamitavā. Muttāvīti rāgādito muttavā. Taṃniddesā tādīti tena tena sīlasaddhādinā niddisitvā niddisitvā kathetabbato sadiso.
તં પઞ્ચવિધં વિત્થારેત્વા કથેતુકામો ‘‘કથં અરહા ઇટ્ઠાનિટ્ઠે તાદી’’તિઆદિમાહ. તત્થ લાભેપીતિ ચતુન્નં પચ્ચયાનં લાભેપિ. અલાભેપીતિ તેસં અલાભેપિ. યસેપીતિ પરિવારેપિ. અયસેપીતિ પરિવારવિપત્તિયાપિ. પસંસાયપીતિ વણ્ણભણનાયપિ. નિન્દાયપીતિ ગરહાયપિ. સુખેપીતિ કાયિકસુખેપિ. દુક્ખેપીતિ કાયિકદુક્ખેપિ. એકઞ્ચે બાહં ગન્ધેન લિમ્પેય્યુન્તિ સચે એકં બાહં ચતુજાતિયગન્ધેન લેપં ઉપરૂપરિ દદેય્યું. વાસિયા તચ્છેય્યુન્તિ યદિ એકં બાહં વડ્ઢકી વાસિયા તચ્છેત્વા તચ્છેત્વા તનું કરેય્યું. અમુસ્મિં નત્થિ રાગોતિ અમુસ્મિં ગન્ધલેપને સિનેહો નત્થિ ન સંવિજ્જતિ. અમુસ્મિં નત્થિ પટિઘન્તિ અમુસ્મિં વાસિયા તચ્છને પટિહનનસઙ્ખાતં પટિઘં કોપં નત્થિ ન સંવિજ્જતિ. અનુનયપટિઘવિપ્પહીનોતિ સિનેહઞ્ચ કોપઞ્ચ પજહિત્વા ઠિતો. ઉગ્ઘાતિનિઘાતિવીતિવત્તોતિ અનુનયવસેન અનુગ્ગહઞ્ચ પટિઘવસેન નિગ્ગહઞ્ચ અતિક્કમિત્વા ઠિતો. અનુરોધવિરોધસમતિક્કન્તોતિ અનુનયઞ્ચ પટિઘઞ્ચ સમ્મા અતિક્કન્તો.
Taṃ pañcavidhaṃ vitthāretvā kathetukāmo ‘‘kathaṃ arahā iṭṭhāniṭṭhe tādī’’tiādimāha. Tattha lābhepīti catunnaṃ paccayānaṃ lābhepi. Alābhepīti tesaṃ alābhepi. Yasepīti parivārepi. Ayasepīti parivāravipattiyāpi. Pasaṃsāyapīti vaṇṇabhaṇanāyapi. Nindāyapīti garahāyapi. Sukhepīti kāyikasukhepi. Dukkhepīti kāyikadukkhepi. Ekañce bāhaṃ gandhena limpeyyunti sace ekaṃ bāhaṃ catujātiyagandhena lepaṃ uparūpari dadeyyuṃ. Vāsiyā taccheyyunti yadi ekaṃ bāhaṃ vaḍḍhakī vāsiyā tacchetvā tacchetvā tanuṃ kareyyuṃ. Amusmiṃ natthi rāgoti amusmiṃ gandhalepane sineho natthi na saṃvijjati. Amusmiṃ natthi paṭighanti amusmiṃ vāsiyā tacchane paṭihananasaṅkhātaṃ paṭighaṃ kopaṃ natthi na saṃvijjati. Anunayapaṭighavippahīnoti sinehañca kopañca pajahitvā ṭhito. Ugghātinighātivītivattoti anunayavasena anuggahañca paṭighavasena niggahañca atikkamitvā ṭhito. Anurodhavirodhasamatikkantoti anunayañca paṭighañca sammā atikkanto.
સીલે સતીતિ સીલે સંવિજ્જમાને. સીલવાતિ સીલસમ્પન્નો. તેન નિદ્દેસં કથનં લભતીતિ તાદી. સદ્ધાય સતિ સદ્ધોતિ એવમાદીસુપિ એસેવ નયો.
Sīle satīti sīle saṃvijjamāne. Sīlavāti sīlasampanno. Tena niddesaṃ kathanaṃ labhatīti tādī. Saddhāya sati saddhoti evamādīsupi eseva nayo.
સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકાય મહાનિદ્દેસટ્ઠકથાય
Saddhammappajjotikāya mahāniddesaṭṭhakathāya
પરમટ્ઠકસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paramaṭṭhakasuttaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi / ૫. પરમટ્ઠકસુત્તનિદ્દેસો • 5. Paramaṭṭhakasuttaniddeso