Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૩. પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદં
3. Paramparabhojanasikkhāpadaṃ
૨૨૧. તતિયે ‘‘ન ખો…પે॰… કરોન્તી’’તિપાઠસ્સ અત્થસમ્બન્ધં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યેન નિયામેના’’તિઆદિ. તત્થ ‘‘યેન નિયામેના’’તિઇમિના ‘‘યથયિમે મનુસ્સા’’તિ એત્થ યથાસદ્દસ્સ યંસદ્દત્થભાવં દસ્સેતિ. તેનાતિ તેન નિયામેન. ઇમિના યથાસદ્દસ્સ નિયમનિદ્દિટ્ઠભાવં દસ્સેતિ. ‘‘ઞાયતી’’તિઇમિના કિરિયાપાઠસેસં દસ્સેતિ. ‘‘સાસનં વા દાનં વા’’તિપદેહિ ઇદંસદ્દસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. બુદ્ધપ્પમુખે સઙ્ઘેતિ સમ્પદાનત્થે ચેતાનિ ભુમ્મવચનાનિ, બુદ્ધપ્પમુખસ્સ સઙ્ઘસ્સ દાનં વાતિ અત્થો. ‘‘પરિત્ત’’ન્તિઇમિના ઓરકસદ્દસ્સ અત્થં દસ્સેતિ. ‘‘લામક’’ન્તિઇમિના પરિત્તસદ્દસ્સ પરિવારત્થં નિવત્તેતિ. કિરો એવ પતિભાવે નિયુત્તો કિરપતિકોતિ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કિરપતિકોતિ એત્થા’’તિ આદિ. સોતિ કિરપતિકો. કમ્મં કારેતીતિ સમ્બન્ધો. ઉપચારવસેનાતિ વોહારવસેન, ઉપલક્ખણવસેન, પધાનવસેન વાતિ અત્થો. ન કેવલં બદરાયેવ, અઞ્ઞેપિ પન બહૂ ખાદનીયભોજનીયા પટિયત્તાતિ અધિપ્પાયો. બદરેન મિસ્સો બદરમિસ્સો, બદરસાળવોતિ આહ ‘‘બદરસાળવેના’’તિ. બદરચુણ્ણેન મિસ્સો મધુસક્ખરાદિ ‘‘બદરસાળવો’’તિ વુચ્ચતિ.
221. Tatiye ‘‘na kho…pe… karontī’’tipāṭhassa atthasambandhaṃ dassento āha ‘‘yena niyāmenā’’tiādi. Tattha ‘‘yena niyāmenā’’tiiminā ‘‘yathayime manussā’’ti ettha yathāsaddassa yaṃsaddatthabhāvaṃ dasseti. Tenāti tena niyāmena. Iminā yathāsaddassa niyamaniddiṭṭhabhāvaṃ dasseti. ‘‘Ñāyatī’’tiiminā kiriyāpāṭhasesaṃ dasseti. ‘‘Sāsanaṃ vā dānaṃ vā’’tipadehi idaṃsaddassa atthaṃ dasseti. Buddhappamukhe saṅgheti sampadānatthe cetāni bhummavacanāni, buddhappamukhassa saṅghassa dānaṃ vāti attho. ‘‘Paritta’’ntiiminā orakasaddassa atthaṃ dasseti. ‘‘Lāmaka’’ntiiminā parittasaddassa parivāratthaṃ nivatteti. Kiro eva patibhāve niyutto kirapatikoti atthaṃ dassento āha ‘‘kirapatikoti etthā’’ti ādi. Soti kirapatiko. Kammaṃ kāretīti sambandho. Upacāravasenāti vohāravasena, upalakkhaṇavasena, padhānavasena vāti attho. Na kevalaṃ badarāyeva, aññepi pana bahū khādanīyabhojanīyā paṭiyattāti adhippāyo. Badarena misso badaramisso, badarasāḷavoti āha ‘‘badarasāḷavenā’’ti. Badaracuṇṇena misso madhusakkharādi ‘‘badarasāḷavo’’ti vuccati.
૨૨૨. ઉદ્ધં સૂરો ઉગ્ગતો અસ્મિં કાલેતિ ઉસ્સૂરોતિ વુત્તે અતિદિવાકાલોતિ આહ ‘‘અતિદિવા’’તિ.
222. Uddhaṃ sūro uggato asmiṃ kāleti ussūroti vutte atidivākāloti āha ‘‘atidivā’’ti.
૨૨૬. અયં ભત્તવિકપ્પના નામ વટ્ટતીતિ યોજના. પઞ્ચસુ સહધમ્મિકેસૂતિ નિદ્ધારણસમુદાયો, ઇત્થન્નામસ્સાતિ સમ્બન્ધો. યદિ પન સમ્મુખાપિ વિકપ્પિતું વટ્ટતિ, તદા અત્તના સહ ઠિતસ્સ ભગવતો કસ્મા ન વિકપ્પેતીતિ આહ ‘‘સા ચાય’’ન્તિઆદિ. સા અયં વિકપ્પના સઙ્ગહિતાતિ સમ્બન્ધો. કસ્મા ભગવતો વિકપ્પેતું ન વટ્ટતીતિ આહ ‘‘ભગવતિ હી’’તિઆદિ. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. સઙ્ઘેન કતન્તિ સમ્બન્ધો.
226. Ayaṃ bhattavikappanā nāma vaṭṭatīti yojanā. Pañcasu sahadhammikesūti niddhāraṇasamudāyo, itthannāmassāti sambandho. Yadi pana sammukhāpi vikappituṃ vaṭṭati, tadā attanā saha ṭhitassa bhagavato kasmā na vikappetīti āha ‘‘sā cāya’’ntiādi. Sā ayaṃ vikappanā saṅgahitāti sambandho. Kasmā bhagavato vikappetuṃ na vaṭṭatīti āha ‘‘bhagavati hī’’tiādi. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Saṅghena katanti sambandho.
૨૨૯. ‘‘દ્વે તયો નિમન્તને’’તિપદાનિ લિઙ્ગવિપલ્લાસાનીતિ આહ ‘‘દ્વે તીણિ નિમન્તનાની’’તિ. નિમન્તિતબ્બો એતેહીતિ નિમન્તનાનિ ભોજનાનિ ભુઞ્જતીતિ સમ્બન્ધો. દ્વે તીણિ કુલાનિ આકિરન્તીતિ યોજના. સૂપબ્યઞ્જનન્તિ સૂપો ચ બ્યઞ્જનઞ્ચ સૂપબ્યઞ્જનં. અનાપત્તિ એકતો મિસ્સિતત્તાતિ અધિપ્પાયો. મૂલનિમન્તનન્તિ પઠમનિમન્તનં ભોજનં. અન્તોતિ હેટ્ઠા. એકમ્પિ કબળન્તિ એકમ્પિ આલોપં. યથા તથા વાતિ યેન વા તેન વા આકારેન. તત્થાતિ તસ્મિં ભોજને. રસં વાતિ ખીરતો અઞ્ઞં રસં વા. યેન ખીરરસેન અજ્ઝોત્થતં ભત્તં એકરસં હોતિ, તં ખીરં વા તં રસં વા આકિરન્તીતિ યોજના. યંસદ્દો હિ ઉત્તરવાક્યે ઠિતો પુબ્બવાક્યે તંસદ્દં અવગમયતિ. ખીરેન સંસટ્ઠં ભત્તં ખીરભત્તં. એવં રસભત્તં. અઞ્ઞેપીતિ ખીરભત્તરસભત્તદાયકતો અઞ્ઞેપિ. અનાપત્તિ ભત્તેન અમિસ્સિતત્તાતિ અધિપ્પાયો. ‘‘ભુઞ્જન્તેના’’તિપદં ‘‘ભુઞ્જિતુ’’ન્તિપદે ભાવકત્તા. સપ્પિપાયાસેપીતિ સપ્પિના ચ પાયાસેન ચ કતે ભત્તેપિ.
229. ‘‘Dve tayo nimantane’’tipadāni liṅgavipallāsānīti āha ‘‘dve tīṇi nimantanānī’’ti. Nimantitabbo etehīti nimantanāni bhojanāni bhuñjatīti sambandho. Dve tīṇi kulāni ākirantīti yojanā. Sūpabyañjananti sūpo ca byañjanañca sūpabyañjanaṃ. Anāpatti ekato missitattāti adhippāyo. Mūlanimantananti paṭhamanimantanaṃ bhojanaṃ. Antoti heṭṭhā. Ekampi kabaḷanti ekampi ālopaṃ. Yathā tathā vāti yena vā tena vā ākārena. Tatthāti tasmiṃ bhojane. Rasaṃ vāti khīrato aññaṃ rasaṃ vā. Yena khīrarasena ajjhotthataṃ bhattaṃ ekarasaṃ hoti, taṃ khīraṃ vā taṃ rasaṃ vā ākirantīti yojanā. Yaṃsaddo hi uttaravākye ṭhito pubbavākye taṃsaddaṃ avagamayati. Khīrena saṃsaṭṭhaṃ bhattaṃ khīrabhattaṃ. Evaṃ rasabhattaṃ. Aññepīti khīrabhattarasabhattadāyakato aññepi. Anāpatti bhattena amissitattāti adhippāyo. ‘‘Bhuñjantenā’’tipadaṃ ‘‘bhuñjitu’’ntipade bhāvakattā. Sappipāyāsepīti sappinā ca pāyāsena ca kate bhattepi.
તસ્સાતિ મહાઉપાસકસ્સ. આપત્તીતિ ચ વટ્ટતીતિ ચ દ્વિન્નં અટ્ઠકથાવાદાનં યુત્તભાવં મહાપચ્ચરિવાદેન દસ્સેતું વુત્તં ‘‘મહાપચ્ચરિય’’ન્તિઆદિ. દ્વે અટ્ઠકથાવાદા હિ સન્ધાયભાસિતમત્તમેવ વિસેસા, અત્થતો પન એકા. મહાપચ્ચરિયં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. એકોવાતિ કુમ્ભિયા એકોવ. પરમ્પરભોજનન્તિ પરસ્સ પરસ્સ ભોજનં . નિમન્તિતમ્હાતિ અહં નિમન્તિતો અમ્હિ નનૂતિ અત્થો. આપુચ્છિત્વાપીતિ મહાઉપાસકં આપુચ્છિત્વાપિ.
Tassāti mahāupāsakassa. Āpattīti ca vaṭṭatīti ca dvinnaṃ aṭṭhakathāvādānaṃ yuttabhāvaṃ mahāpaccarivādena dassetuṃ vuttaṃ ‘‘mahāpaccariya’’ntiādi. Dve aṭṭhakathāvādā hi sandhāyabhāsitamattameva visesā, atthato pana ekā. Mahāpaccariyaṃ vuttanti sambandho. Ekovāti kumbhiyā ekova. Paramparabhojananti parassa parassa bhojanaṃ . Nimantitamhāti ahaṃ nimantito amhi nanūti attho. Āpucchitvāpīti mahāupāsakaṃ āpucchitvāpi.
સોતિ અનુમોદકો ભિક્ખુ. તન્તિ ભિક્ખું. અઞ્ઞોતિ અઞ્ઞતરો. કિન્તિ કસ્મા. નિમન્તિતત્તાતિ નિમન્તિતભાવતો.
Soti anumodako bhikkhu. Tanti bhikkhuṃ. Aññoti aññataro. Kinti kasmā. Nimantitattāti nimantitabhāvato.
સકલેન ગામેન નિમન્તિતોપિ એકતો હુત્વાવ નિમન્તિતસ્સ કપ્પતિ, ન વિસું વિસુન્તિ આહ ‘‘એકતો હુત્વા’’તિ. પૂગેપીતિ સમાદપેત્વા પુઞ્ઞં કરોન્તાનં સમૂહેપિ. ‘‘નિમન્તિયમાનો’’તિપદસ્સ નિમન્તનાકારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભત્તં ગણ્હા’’તિ. યદગ્ગેનાતિ યં અગ્ગેન યેન કોટ્ઠાસેનાતિ અત્થો. દ્વીસુ થેરવાદેસુ મહાસુમત્થેરવાદોવ યુત્તોતિ સો પચ્છા વુત્તોતિ. તતિયં.
Sakalena gāmena nimantitopi ekato hutvāva nimantitassa kappati, na visuṃ visunti āha ‘‘ekato hutvā’’ti. Pūgepīti samādapetvā puññaṃ karontānaṃ samūhepi. ‘‘Nimantiyamāno’’tipadassa nimantanākāraṃ dassento āha ‘‘bhattaṃ gaṇhā’’ti. Yadaggenāti yaṃ aggena yena koṭṭhāsenāti attho. Dvīsu theravādesu mahāsumattheravādova yuttoti so pacchā vuttoti. Tatiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૩. પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā