Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-પુરાણ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā |
૩. પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના
3. Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā
અઞ્ઞત્ર સમયાતિ પન નિમન્તનતો પસવનતો ભોજનાપેક્ખં પાચિત્તિયન્તિ એકે. એકો ભિક્ખુ પિણ્ડાય ચરન્તો ભત્તં લભતિ, તમઞ્ઞો ચૂપાસકો નિમન્તેત્વા ઘરે નિસીદાપેસિ, ન ચ તાવ ભત્તં સમ્પજ્જતિ . સચે સો ભિક્ખુ પિણ્ડાય ચરિત્વા લદ્ધભત્તં ભુઞ્જતિ, આપત્તિ. કસ્માતિ ચે? ‘‘પરમ્પરભોજનં નામ પઞ્ચન્નં ભોજનાનં અઞ્ઞતરેન ભોજનેન નિમન્તિતો તં ઠપેત્વા અઞ્ઞં પઞ્ચન્નં ભોજનાનં અઞ્ઞતરં ભોજનં ભુઞ્જતિ, એતં પરમ્પરભોજનં નામા’’તિ (પાચિ॰ ૨૨૭) વુત્તત્તા. પઠમકથિનસદિસાનિ, ઇદં પન કિરિયાકિરિય’’ન્તિ પાઠો.
Aññatrasamayāti pana nimantanato pasavanato bhojanāpekkhaṃ pācittiyanti eke. Eko bhikkhu piṇḍāya caranto bhattaṃ labhati, tamañño cūpāsako nimantetvā ghare nisīdāpesi, na ca tāva bhattaṃ sampajjati . Sace so bhikkhu piṇḍāya caritvā laddhabhattaṃ bhuñjati, āpatti. Kasmāti ce? ‘‘Paramparabhojanaṃ nāma pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena bhojanena nimantito taṃ ṭhapetvā aññaṃ pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ bhojanaṃ bhuñjati, etaṃ paramparabhojanaṃ nāmā’’ti (pāci. 227) vuttattā. Paṭhamakathinasadisāni, idaṃ pana kiriyākiriya’’nti pāṭho.
પરમ્પરભોજનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.