Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૨. પારાપરિયત્થેરગાથા

    2. Pārāpariyattheragāthā

    ૭૨૬.

    726.

    ‘‘સમણસ્સ અહુ ચિન્તા, પારાપરિયસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Samaṇassa ahu cintā, pārāpariyassa bhikkhuno;

    એકકસ્સ નિસિન્નસ્સ, પવિવિત્તસ્સ ઝાયિનો.

    Ekakassa nisinnassa, pavivittassa jhāyino.

    ૭૨૭.

    727.

    ‘‘કિમાનુપુબ્બં પુરિસો, કિં વતં કિં સમાચારં;

    ‘‘Kimānupubbaṃ puriso, kiṃ vataṃ kiṃ samācāraṃ;

    અત્તનો કિચ્ચકારીસ્સ, ન ચ કઞ્ચિ વિહેઠયે.

    Attano kiccakārīssa, na ca kañci viheṭhaye.

    ૭૨૮.

    728.

    ‘‘ઇન્દ્રિયાનિ મનુસ્સાનં, હિતાય અહિતાય ચ;

    ‘‘Indriyāni manussānaṃ, hitāya ahitāya ca;

    અરક્ખિતાનિ અહિતાય, રક્ખિતાનિ હિતાય ચ.

    Arakkhitāni ahitāya, rakkhitāni hitāya ca.

    ૭૨૯.

    729.

    ‘‘ઇન્દ્રિયાનેવ સારક્ખં, ઇન્દ્રિયાનિ ચ ગોપયં;

    ‘‘Indriyāneva sārakkhaṃ, indriyāni ca gopayaṃ;

    અત્તનો કિચ્ચકારીસ્સ, ન ચ કઞ્ચિ વિહેઠયે.

    Attano kiccakārīssa, na ca kañci viheṭhaye.

    ૭૩૦.

    730.

    ‘‘ચક્ખુન્દ્રિયં ચે રૂપેસુ, ગચ્છન્તં અનિવારયં;

    ‘‘Cakkhundriyaṃ ce rūpesu, gacchantaṃ anivārayaṃ;

    અનાદીનવદસ્સાવી, સો દુક્ખા ન હિ મુચ્ચતિ.

    Anādīnavadassāvī, so dukkhā na hi muccati.

    ૭૩૧.

    731.

    ‘‘સોતિન્દ્રિયં ચે સદ્દેસુ, ગચ્છન્તં અનિવારયં;

    ‘‘Sotindriyaṃ ce saddesu, gacchantaṃ anivārayaṃ;

    અનાદીનવદસ્સાવી, સો દુક્ખા ન હિ મુચ્ચતિ.

    Anādīnavadassāvī, so dukkhā na hi muccati.

    ૭૩૨.

    732.

    ‘‘અનિસ્સરણદસ્સાવી , ગન્ધે ચે પટિસેવતિ;

    ‘‘Anissaraṇadassāvī , gandhe ce paṭisevati;

    ન સો મુચ્ચતિ દુક્ખમ્હા, ગન્ધેસુ અધિમુચ્છિતો.

    Na so muccati dukkhamhā, gandhesu adhimucchito.

    ૭૩૩.

    733.

    ‘‘અમ્બિલં મધુરગ્ગઞ્ચ, તિત્તકગ્ગમનુસ્સરં;

    ‘‘Ambilaṃ madhuraggañca, tittakaggamanussaraṃ;

    રસતણ્હાય ગધિતો, હદયં નાવબુજ્ઝતિ.

    Rasataṇhāya gadhito, hadayaṃ nāvabujjhati.

    ૭૩૪.

    734.

    ‘‘સુભાન્યપ્પટિકૂલાનિ, ફોટ્ઠબ્બાનિ અનુસ્સરં;

    ‘‘Subhānyappaṭikūlāni, phoṭṭhabbāni anussaraṃ;

    રત્તો રાગાધિકરણં, વિવિધં વિન્દતે દુખં.

    Ratto rāgādhikaraṇaṃ, vividhaṃ vindate dukhaṃ.

    ૭૩૫.

    735.

    ‘‘મનં ચેતેહિ ધમ્મેહિ, યો ન સક્કોતિ રક્ખિતું;

    ‘‘Manaṃ cetehi dhammehi, yo na sakkoti rakkhituṃ;

    તતો નં દુક્ખમન્વેતિ, સબ્બેહેતેહિ પઞ્ચહિ.

    Tato naṃ dukkhamanveti, sabbehetehi pañcahi.

    ૭૩૬.

    736.

    ‘‘પુબ્બલોહિતસમ્પુણ્ણં, બહુસ્સ કુણપસ્સ ચ;

    ‘‘Pubbalohitasampuṇṇaṃ, bahussa kuṇapassa ca;

    નરવીરકતં વગ્ગું, સમુગ્ગમિવ ચિત્તિતં.

    Naravīrakataṃ vagguṃ, samuggamiva cittitaṃ.

    ૭૩૭.

    737.

    ‘‘કટુકં મધુરસ્સાદં, પિયનિબન્ધનં દુખં;

    ‘‘Kaṭukaṃ madhurassādaṃ, piyanibandhanaṃ dukhaṃ;

    ખુરંવ મધુના લિત્તં, ઉલ્લિહં નાવબુજ્ઝતિ.

    Khuraṃva madhunā littaṃ, ullihaṃ nāvabujjhati.

    ૭૩૮.

    738.

    ‘‘ઇત્થિરૂપે ઇત્થિસરે, ફોટ્ઠબ્બેપિ ચ ઇત્થિયા;

    ‘‘Itthirūpe itthisare, phoṭṭhabbepi ca itthiyā;

    ઇત્થિગન્ધેસુ સારત્તો, વિવિધં વિન્દતે દુખં.

    Itthigandhesu sāratto, vividhaṃ vindate dukhaṃ.

    ૭૩૯.

    739.

    ‘‘ઇત્થિસોતાનિ સબ્બાનિ, સન્દન્તિ પઞ્ચ પઞ્ચસુ;

    ‘‘Itthisotāni sabbāni, sandanti pañca pañcasu;

    તેસમાવરણં કાતું, યો સક્કોતિ વીરિયવા.

    Tesamāvaraṇaṃ kātuṃ, yo sakkoti vīriyavā.

    ૭૪૦.

    740.

    ‘‘સો અત્થવા સો ધમ્મટ્ઠો, સો દક્ખો સો વિચક્ખણો;

    ‘‘So atthavā so dhammaṭṭho, so dakkho so vicakkhaṇo;

    કરેય્ય રમમાનોપિ, કિચ્ચં ધમ્મત્થસંહિતં.

    Kareyya ramamānopi, kiccaṃ dhammatthasaṃhitaṃ.

    ૭૪૧.

    741.

    ‘‘અથો સીદતિ સઞ્ઞુત્તં, વજ્જે કિચ્ચં નિરત્થકં;

    ‘‘Atho sīdati saññuttaṃ, vajje kiccaṃ niratthakaṃ;

    ‘ન તં કિચ્ચ’ન્તિ મઞ્ઞિત્વા, અપ્પમત્તો વિચક્ખણો.

    ‘Na taṃ kicca’nti maññitvā, appamatto vicakkhaṇo.

    ૭૪૨.

    742.

    ‘‘યઞ્ચ અત્થેન સઞ્ઞુત્તં, યા ચ ધમ્મગતા રતિ;

    ‘‘Yañca atthena saññuttaṃ, yā ca dhammagatā rati;

    તં સમાદાય વત્તેથ, સા હિ વે ઉત્તમા રતિ.

    Taṃ samādāya vattetha, sā hi ve uttamā rati.

    ૭૪૩.

    743.

    ‘‘ઉચ્ચાવચેહુપાયેહિ, પરેસમભિજિગીસતિ;

    ‘‘Uccāvacehupāyehi, paresamabhijigīsati;

    હન્ત્વા વધિત્વા અથ સોચયિત્વા, આલોપતિ સાહસા યો પરેસં.

    Hantvā vadhitvā atha socayitvā, ālopati sāhasā yo paresaṃ.

    ૭૪૪.

    744.

    ‘‘તચ્છન્તો આણિયા આણિં, નિહન્તિ બલવા યથા;

    ‘‘Tacchanto āṇiyā āṇiṃ, nihanti balavā yathā;

    ઇન્દ્રિયાનિન્દ્રિયેહેવ , નિહન્તિ કુસલો તથા.

    Indriyānindriyeheva , nihanti kusalo tathā.

    ૭૪૫.

    745.

    ‘‘સદ્ધં વીરિયં સમાધિઞ્ચ, સતિપઞ્ઞઞ્ચ ભાવયં;

    ‘‘Saddhaṃ vīriyaṃ samādhiñca, satipaññañca bhāvayaṃ;

    પઞ્ચ પઞ્ચહિ હન્ત્વાન, અનીઘો યાતિ બ્રાહ્મણો.

    Pañca pañcahi hantvāna, anīgho yāti brāhmaṇo.

    ૭૪૬.

    746.

    ‘‘સો અત્થવા સો ધમ્મટ્ઠો, કત્વા વાક્યાનુસાસનિં;

    ‘‘So atthavā so dhammaṭṭho, katvā vākyānusāsaniṃ;

    સબ્બેન સબ્બં બુદ્ધસ્સ, સો નરો સુખમેધતી’’તિ.

    Sabbena sabbaṃ buddhassa, so naro sukhamedhatī’’ti.

    …પારાપરિયો થેરો….

    …Pārāpariyo thero….







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૨. પારાપરિયત્થેરગાથાવણ્ણના • 2. Pārāpariyattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact