Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૫. પારાવતજાતકં (૬-૨-૧૦)

    395. Pārāvatajātakaṃ (6-2-10)

    ૧૩૪.

    134.

    ચિરસ્સં વત પસ્સામિ, સહાયં મણિધારિનં;

    Cirassaṃ vata passāmi, sahāyaṃ maṇidhārinaṃ;

    સુકતા 1 મસ્સુકુત્તિયા, સોભતે વત મે સખા.

    Sukatā 2 massukuttiyā, sobhate vata me sakhā.

    ૧૩૫.

    135.

    પરૂળ્હકચ્છનખલોમો , અહં કમ્મેસુ બ્યાવટો;

    Parūḷhakacchanakhalomo , ahaṃ kammesu byāvaṭo;

    ચિરસ્સં ન્હાપિતં લદ્ધા, લોમં તં અજ્જં હારયિં 3.

    Cirassaṃ nhāpitaṃ laddhā, lomaṃ taṃ ajjaṃ hārayiṃ 4.

    ૧૩૬.

    136.

    યં નુ લોમં અહારેસિ, દુલ્લભં લદ્ધ કપ્પકં;

    Yaṃ nu lomaṃ ahāresi, dullabhaṃ laddha kappakaṃ;

    અથ કિઞ્ચરહિ તે સમ્મ, કણ્ઠે કિણિકિણાયતિ 5.

    Atha kiñcarahi te samma, kaṇṭhe kiṇikiṇāyati 6.

    ૧૩૭.

    137.

    મનુસ્સસુખુમાલાનં, મણિ કણ્ઠેસુ લમ્બતિ;

    Manussasukhumālānaṃ, maṇi kaṇṭhesu lambati;

    તેસાહં અનુસિક્ખામિ, મા ત્વં મઞ્ઞિ દવા કતં.

    Tesāhaṃ anusikkhāmi, mā tvaṃ maññi davā kataṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    સચેપિમં પિહયસિ, મસ્સુકુત્તિં સુકારિતં;

    Sacepimaṃ pihayasi, massukuttiṃ sukāritaṃ;

    કારયિસ્સામિ તે સમ્મ, મણિઞ્ચાપિ દદામિ તે.

    Kārayissāmi te samma, maṇiñcāpi dadāmi te.

    ૧૩૯.

    139.

    ત્વઞ્ઞેવ મણિના છન્નો, સુકતાય ચ મસ્સુયા;

    Tvaññeva maṇinā channo, sukatāya ca massuyā;

    આમન્ત ખો તં ગચ્છામિ, પિયં મે તવ દસ્સનન્તિ.

    Āmanta kho taṃ gacchāmi, piyaṃ me tava dassananti.

    પારાવતજાતકં 7 દસમં.

    Pārāvatajātakaṃ 8 dasamaṃ.

    ખરપુત્તવગ્ગો 9 દુતિયો.

    Kharaputtavaggo 10 dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અથ પસ્સ સસૂચિ ચ તુણ્ડિલકો, મિગ મય્હકપઞ્ચમપક્ખિવરો;

    Atha passa sasūci ca tuṇḍilako, miga mayhakapañcamapakkhivaro;

    અથ પઞ્જલિ વારિજ મેજ્ઝ પુન, અથ વટ્ટ કપોતવરેન દસાતિ.

    Atha pañjali vārija mejjha puna, atha vaṭṭa kapotavarena dasāti.

    અથ વગ્ગુદ્દાનં –

    Atha vagguddānaṃ –

    અથ વગ્ગં પકિત્તિસ્સં, છનિપાતં વરુત્તમે;

    Atha vaggaṃ pakittissaṃ, chanipātaṃ varuttame;

    અવારિયા ચ ખરો ચ 11, દ્વે ચ વુત્તા સુબ્યઞ્જનાતિ.

    Avāriyā ca kharo ca 12, dve ca vuttā subyañjanāti.

    છક્કનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Chakkanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. સુકતાય (સી॰ પી॰)
    2. sukatāya (sī. pī.)
    3. અપહારયિં (સી॰ પી॰)
    4. apahārayiṃ (sī. pī.)
    5. ઇદં કણ્ઠે કિણાયતિ (ક॰), કણ્ઠે કિંનિકિલાયતિ (સ્યા॰)
    6. idaṃ kaṇṭhe kiṇāyati (ka.), kaṇṭhe kiṃnikilāyati (syā.)
    7. કાકજાતકં (સી॰ પી॰), મણિજાતકં (સ્યા॰)
    8. kākajātakaṃ (sī. pī.), maṇijātakaṃ (syā.)
    9. સેનકવગ્ગો (સી॰ પી॰), ખુરપુત્તવગ્ગો (સ્યા॰), સૂચિવગ્ગો (ક॰)
    10. senakavaggo (sī. pī.), khuraputtavaggo (syā.), sūcivaggo (ka.)
    11. સેનક (સી॰), સૂચિ ચ (સ્યા॰ ક॰)
    12. senaka (sī.), sūci ca (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૫] ૧૦. પારાવતજાતકવણ્ણના • [395] 10. Pārāvatajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact