Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi |
૧૮. પારાયનાનુગીતિગાથાનિદ્દેસો
18. Pārāyanānugītigāthāniddeso
૧૦૨.
102.
પારાયનમનુગાયિસ્સં , [ઇચ્ચાયસ્મા પિઙ્ગિયો]
Pārāyanamanugāyissaṃ, [iccāyasmā piṅgiyo]
યથાદ્દક્ખિ તથાક્ખાસિ, વિમલો ભૂરિમેધસો;
Yathāddakkhi tathākkhāsi, vimalo bhūrimedhaso;
નિક્કામો નિબ્બનો નાગો, કિસ્સ હેતુ મુસા ભણે.
Nikkāmo nibbano nāgo, kissa hetu musā bhaṇe.
પારાયનમનુગાયિસ્સન્તિ ગીતમનુગાયિસ્સં કથિતમનુકથયિસ્સં 1 ભણિતમનુભણિસ્સં લપિતમનુલપિસ્સં ભાસિતમનુભાસિસ્સન્તિ – પારાયનમનુગાયિસ્સં. ઇચ્ચાયસ્મા પિઙ્ગિયોતિ. ઇચ્ચાતિ પદસન્ધિ…પે॰… પદાનુપુબ્બતાપેતં – ઇચ્ચાતિ. આયસ્માતિ પિયવચનં ગરુવચનં સગારવસપ્પતિસ્સાધિવચનમેતં – આયસ્માતિ. પિઙ્ગિયોતિ તસ્સ થેરસ્સ નામં સઙ્ખા સમઞ્ઞા પઞ્ઞત્તિ વોહારો નામં નામકમ્મં નામધેય્યં નિરુત્તિ બ્યઞ્જનં અભિલાપોતિ – ઇચ્ચાયસ્મા પિઙ્ગિયો.
Pārāyanamanugāyissanti gītamanugāyissaṃ kathitamanukathayissaṃ 2 bhaṇitamanubhaṇissaṃ lapitamanulapissaṃ bhāsitamanubhāsissanti – pārāyanamanugāyissaṃ. Iccāyasmā piṅgiyoti. Iccāti padasandhi…pe… padānupubbatāpetaṃ – iccāti. Āyasmāti piyavacanaṃ garuvacanaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ – āyasmāti. Piṅgiyoti tassa therassa nāmaṃ saṅkhā samaññā paññatti vohāro nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpoti – iccāyasmā piṅgiyo.
યથાદ્દક્ખિ તથાક્ખાસીતિ યથા અદ્દક્ખિ તથા અક્ખાસિ આચિક્ખિ દેસેસિ પઞ્ઞપેસિ પટ્ઠપેસિ વિવરિ વિભજિ ઉત્તાનીઅકાસિ પકાસેસિ. ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચા’’તિ યથા અદ્દક્ખિ તથા અક્ખાસિ આચિક્ખિ દેસેસિ પઞ્ઞપેસિ પટ્ઠપેસિ વિવરિ વિભજિ ઉત્તાનીઅકાસિ પકાસેસિ. ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા દુક્ખા’’તિ…પે॰… ‘‘સબ્બે ધમ્મા અનત્તા’’તિ… ‘‘યં કિઞ્ચિ સમુદયધમ્મં સબ્બં તં નિરોધધમ્મ’’ન્તિ યથા અદ્દક્ખિ તથા અક્ખાસિ આચિક્ખિ દેસેસિ પઞ્ઞપેસિ પટ્ઠપેસિ વિવરિ વિભજિ ઉત્તાનીઅકાસિ પકાસેસીતિ – યથાદ્દક્ખિ તથાક્ખાસિ.
Yathāddakkhi tathākkhāsīti yathā addakkhi tathā akkhāsi ācikkhi desesi paññapesi paṭṭhapesi vivari vibhaji uttānīakāsi pakāsesi. ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti yathā addakkhi tathā akkhāsi ācikkhi desesi paññapesi paṭṭhapesi vivari vibhaji uttānīakāsi pakāsesi. ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti…pe… ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti… ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti yathā addakkhi tathā akkhāsi ācikkhi desesi paññapesi paṭṭhapesi vivari vibhaji uttānīakāsi pakāsesīti – yathāddakkhi tathākkhāsi.
વિમલો ભૂરિમેધસોતિ. વિમલોતિ રાગો મલં, દોસો મલં, મોહો મલં, કોધો… ઉપનાહો…પે॰… સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારા મલા. તે મલા બુદ્ધસ્સ ભગવતો પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. અમલો બુદ્ધો વિમલો નિમ્મલો મલાપગતો મલવિપ્પહીનો મલવિમુત્તો સબ્બમલવીતિવત્તો. ભૂરિ વુચ્ચતિ પથવી. ભગવા તાય 3 પથવિસમાય પઞ્ઞાય વિપુલાય વિત્થતાય સમન્નાગતો. મેધા વુચ્ચતિ પઞ્ઞા. યા પઞ્ઞા પજાનના…પે॰… અમોહો ધમ્મવિચયો સમ્માદિટ્ઠિ. ભગવા ઇમાય મેધાય પઞ્ઞાય ઉપેતો સમુપેતો ઉપાગતો સમુપાગતો ઉપપન્નો સમુપપન્નો સમન્નાગતો, તસ્મા બુદ્ધો સુમેધસોતિ – વિમલો ભૂરિમેધસો.
Vimalo bhūrimedhasoti. Vimaloti rāgo malaṃ, doso malaṃ, moho malaṃ, kodho… upanāho…pe… sabbākusalābhisaṅkhārā malā. Te malā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Amalo buddho vimalo nimmalo malāpagato malavippahīno malavimutto sabbamalavītivatto. Bhūri vuccati pathavī. Bhagavā tāya 4 pathavisamāya paññāya vipulāya vitthatāya samannāgato. Medhā vuccati paññā. Yā paññā pajānanā…pe… amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi. Bhagavā imāya medhāya paññāya upeto samupeto upāgato samupāgato upapanno samupapanno samannāgato, tasmā buddho sumedhasoti – vimalo bhūrimedhaso.
નિક્કામો નિબ્બનો નાગોતિ. કામાતિ ઉદ્દાનતો દ્વે કામા – વત્થુકામા ચ કિલેસકામા ચ…પે॰… ઇમે વુચ્ચન્તિ વત્થુકામા…પે॰… ઇમે વુચ્ચન્તિ કિલેસકામા. બુદ્ધસ્સ ભગવતો વત્થુકામા પરિઞ્ઞાતા કિલેસકામા પહીના વત્થુકામાનં પરિઞ્ઞાતત્તા કિલેસકામાનં પહીનત્તા. ભગવા ન કામે કામેતિ ન કામે ઇચ્છતિ ન કામે પત્થેતિ ન કામે પિહેતિ ન કામે અભિજપ્પતિ. યે કામે કામેન્તિ કામે ઇચ્છન્તિ કામે પત્થેન્તિ કામે પિહેન્તિ કામે અભિજપ્પન્તિ તે કામકામિનો રાગરાગિનો સઞ્ઞસઞ્ઞિનો. ભગવા ન કામે કામેતિ ન કામે ઇચ્છતિ ન કામે પત્થેતિ ન કામે પિહેતિ ન કામે અભિજપ્પતિ. તસ્મા બુદ્ધો અકામો નિક્કામો ચત્તકામો વન્તકામો મુત્તકામો પહીનકામો પટિનિસ્સટ્ઠકામો વીતરાગો વિગતરાગો ચત્તરાગો વન્તરાગો મુત્તરાગો પહીનરાગો પટિનિસ્સટ્ઠરાગો નિચ્છાતો નિબ્બુતો સીતિભૂતો સુખપ્પટિસંવેદી બ્રહ્મભૂતેન અત્તના વિહરતીતિ – નિક્કામો.
Nikkāmonibbano nāgoti. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Buddhassa bhagavato vatthukāmā pariññātā kilesakāmā pahīnā vatthukāmānaṃ pariññātattā kilesakāmānaṃ pahīnattā. Bhagavā na kāme kāmeti na kāme icchati na kāme pattheti na kāme piheti na kāme abhijappati. Ye kāme kāmenti kāme icchanti kāme patthenti kāme pihenti kāme abhijappanti te kāmakāmino rāgarāgino saññasaññino. Bhagavā na kāme kāmeti na kāme icchati na kāme pattheti na kāme piheti na kāme abhijappati. Tasmā buddho akāmo nikkāmo cattakāmo vantakāmo muttakāmo pahīnakāmo paṭinissaṭṭhakāmo vītarāgo vigatarāgo cattarāgo vantarāgo muttarāgo pahīnarāgo paṭinissaṭṭharāgo nicchāto nibbuto sītibhūto sukhappaṭisaṃvedī brahmabhūtena attanā viharatīti – nikkāmo.
નિબ્બનોતિ રાગો વનં, દોસો વનં, મોહો વનં, કોધો વનં, ઉપનાહો વનં…પે॰… સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારા વના. તે વના બુદ્ધસ્સ ભગવતો પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. તસ્મા બુદ્ધો અવનો વિવનો નિબ્બનો વનાપગતો વનવિપ્પહીનો વનવિમુત્તો સબ્બવનવીતિવત્તોતિ – નિબ્બનો. નાગોતિ નાગો; ભગવા આગું ન કરોતીતિ નાગો, ન ગચ્છતીતિ નાગો, ન આગચ્છતીતિ નાગો…પે॰… એવં ભગવા ન આગચ્છતીતિ નાગોતિ – નિક્કામો નિબ્બનો નાગો.
Nibbanoti rāgo vanaṃ, doso vanaṃ, moho vanaṃ, kodho vanaṃ, upanāho vanaṃ…pe… sabbākusalābhisaṅkhārā vanā. Te vanā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho avano vivano nibbano vanāpagato vanavippahīno vanavimutto sabbavanavītivattoti – nibbano. Nāgoti nāgo; bhagavā āguṃ na karotīti nāgo, na gacchatīti nāgo, na āgacchatīti nāgo…pe… evaṃ bhagavā na āgacchatīti nāgoti – nikkāmo nibbano nāgo.
કિસ્સ હેતુ મુસા ભણેતિ. કિસ્સ હેતૂતિ કિસ્સ હેતુ કિંહેતુ કિંકારણા કિંનિદાના કિંપચ્ચયાતિ – કિસ્સ હેતુ. મુસા ભણેતિ મુસા ભણેય્ય કથેય્ય દીપેય્ય વોહરેય્ય; મુસા ભણેતિ મોસવજ્જં ભણેય્ય, મુસાવાદં ભણેય્ય, અનરિયવાદં ભણેય્ય. ઇધેકચ્ચો સભાગતો 5 વા પરિસાગતો 6 વા ઞાતિમજ્ઝગતો વા પૂગમજ્ઝગતો વા રાજકુલમજ્ઝગતો વા અભિનીતો સક્ખિપુટ્ઠો – ‘‘એહમ્ભો 7 પુરિસ, યં જાનાસિ તં વદેહી’’તિ, સો અજાનં વા આહ – ‘‘જાનામી’’તિ , જાનં વા આહ – ‘‘ન જાનામી’’તિ, અપસ્સં વા આહ – ‘‘પસ્સામી’’તિ, પસ્સં વા આહ – ‘‘ન પસ્સામી’’તિ. ઇતિ અત્તહેતુ વા પરહેતુ વા આમિસકિઞ્ચિક્ખહેતુ વા સમ્પજાનમુસા ભાસતિ, ઇદં વુચ્ચતિ મોસવજ્જં.
Kissa hetu musā bhaṇeti. Kissa hetūti kissa hetu kiṃhetu kiṃkāraṇā kiṃnidānā kiṃpaccayāti – kissa hetu. Musā bhaṇeti musā bhaṇeyya katheyya dīpeyya vohareyya; musā bhaṇeti mosavajjaṃ bhaṇeyya, musāvādaṃ bhaṇeyya, anariyavādaṃ bhaṇeyya. Idhekacco sabhāgato 8 vā parisāgato 9 vā ñātimajjhagato vā pūgamajjhagato vā rājakulamajjhagato vā abhinīto sakkhipuṭṭho – ‘‘ehambho 10 purisa, yaṃ jānāsi taṃ vadehī’’ti, so ajānaṃ vā āha – ‘‘jānāmī’’ti , jānaṃ vā āha – ‘‘na jānāmī’’ti, apassaṃ vā āha – ‘‘passāmī’’ti, passaṃ vā āha – ‘‘na passāmī’’ti. Iti attahetu vā parahetu vā āmisakiñcikkhahetu vā sampajānamusā bhāsati, idaṃ vuccati mosavajjaṃ.
અપિ ચ, તીહાકારેહિ મુસાવાદો હોતિ. પુબ્બેવસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા ભણિસ્સ’’ન્તિ, ભણન્તસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા ભણામી’’તિ, ભણિતસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા મયા ભણિત’’ન્તિ – ઇમેહિ તીહાકારેહિ મુસાવાદો હોતિ. અપિ ચ, ચતૂહાકારેહિ મુસાવાદો હોતિ. પુબ્બેવસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા ભણિસ્સ’’ન્તિ, ભણન્તસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા ભણામી’’તિ, ભણિતસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા મયા ભણિત’’ન્તિ, વિનિધાય દિટ્ઠિં – ઇમેહિ ચતૂહાકારેહિ મુસાવાદો હોતિ. અપિ ચ, પઞ્ચહાકારેહિ…પે॰… છહાકારેહિ… સત્તહાકારેહિ… અટ્ઠહાકારેહિ મુસાવાદો હોતિ. પુબ્બેવસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા ભણિસ્સ’’ન્તિ, ભણન્તસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા ભણામી’’તિ, ભણિતસ્સ હોતિ – ‘‘મુસા મયા ભણિત’’ન્તિ, વિનિધાય દિટ્ઠિં, વિનિધાય ખન્તિં, વિનિધાય રુચિં, વિનિધાય સઞ્ઞં, વિનિધાય ભાવં – ઇમેહિ અટ્ઠહાકારેહિ મુસાવાદો હોતિ મોસવજ્જં. કિસ્સ હેતુ મુસા ભણેય્ય કથેય્ય દીપેય્ય વોહરેય્યાતિ – કિસ્સ હેતુ મુસા ભણે. તેનાહ થેરો પિઙ્ગિયો –
Api ca, tīhākārehi musāvādo hoti. Pubbevassa hoti – ‘‘musā bhaṇissa’’nti, bhaṇantassa hoti – ‘‘musā bhaṇāmī’’ti, bhaṇitassa hoti – ‘‘musā mayā bhaṇita’’nti – imehi tīhākārehi musāvādo hoti. Api ca, catūhākārehi musāvādo hoti. Pubbevassa hoti – ‘‘musā bhaṇissa’’nti, bhaṇantassa hoti – ‘‘musā bhaṇāmī’’ti, bhaṇitassa hoti – ‘‘musā mayā bhaṇita’’nti, vinidhāya diṭṭhiṃ – imehi catūhākārehi musāvādo hoti. Api ca, pañcahākārehi…pe… chahākārehi… sattahākārehi… aṭṭhahākārehi musāvādo hoti. Pubbevassa hoti – ‘‘musā bhaṇissa’’nti, bhaṇantassa hoti – ‘‘musā bhaṇāmī’’ti, bhaṇitassa hoti – ‘‘musā mayā bhaṇita’’nti, vinidhāya diṭṭhiṃ, vinidhāya khantiṃ, vinidhāya ruciṃ, vinidhāya saññaṃ, vinidhāya bhāvaṃ – imehi aṭṭhahākārehi musāvādo hoti mosavajjaṃ. Kissa hetu musā bhaṇeyya katheyya dīpeyya vohareyyāti – kissa hetu musā bhaṇe. Tenāha thero piṅgiyo –
‘‘પારાયનમનુગાયિસ્સં, [ઇચ્ચાયસ્મા પિઙ્ગિયો]
‘‘Pārāyanamanugāyissaṃ, [iccāyasmā piṅgiyo]
યથાદ્દક્ખિ તથાક્ખાસિ, વિમલો ભૂરિમેધસો;
Yathāddakkhi tathākkhāsi, vimalo bhūrimedhaso;
નિક્કામો નિબ્બનો નાગો, કિસ્સ હેતુ મુસા ભણે’’તિ.
Nikkāmo nibbano nāgo, kissa hetu musā bhaṇe’’ti.
૧૦૩.
103.
પહીનમલમોહસ્સ, માનમક્ખપ્પહાયિનો;
Pahīnamalamohassa, mānamakkhappahāyino;
હન્દાહં કિત્તયિસ્સામિ, ગિરં વણ્ણૂપસંહિતં.
Handāhaṃ kittayissāmi, giraṃ vaṇṇūpasaṃhitaṃ.
પહીનમલમોહસ્સાતિ . મલન્તિ રાગો મલં, દોસો મલં, મોહો મલં, માનો મલં, દિટ્ઠિ મલં, કિલેસો મલં, સબ્બદુચ્ચરિતં મલં, સબ્બભવગામિકમ્મં મલં.
Pahīnamalamohassāti . Malanti rāgo malaṃ, doso malaṃ, moho malaṃ, māno malaṃ, diṭṭhi malaṃ, kileso malaṃ, sabbaduccaritaṃ malaṃ, sabbabhavagāmikammaṃ malaṃ.
મોહોતિ યં દુક્ખે અઞ્ઞાણં…પે॰… અવિજ્જાલઙ્ગી મોહો અકુસલમૂલં. અયં વુચ્ચતિ મોહો. મલઞ્ચ મોહો ચ બુદ્ધસ્સ ભગવતો પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. તસ્મા બુદ્ધો પહીનમલમોહોતિ – પહીનમલમોહસ્સ.
Mohoti yaṃ dukkhe aññāṇaṃ…pe… avijjālaṅgī moho akusalamūlaṃ. Ayaṃ vuccati moho. Malañca moho ca buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho pahīnamalamohoti – pahīnamalamohassa.
માનમક્ખપ્પહાયિનોતિ. માનોતિ એકવિધેન માનો – યા ચિત્તસ્સ ઉન્નતિ 11. દુવિધેન માનો – અત્તુક્કંસનમાનો, પરવમ્ભનમાનો. તિવિધેન માનો – સેય્યોહમસ્મીતિ માનો, સદિસોહમસ્મીતિ માનો, હીનોહમસ્મીતિ માનો. ચતુબ્બિધેન માનો – લાભેન માનં જનેતિ, યસેન માનં જનેતિ, પસંસાય માનં જનેતિ, સુખેન માનં જનેતિ. પઞ્ચવિધેન માનો – લાભિમ્હિ મનાપિકાનં રૂપાનન્તિ માનં જનેતિ, લાભિમ્હિ મનાપિકાનં સદ્દાનં…પે॰… ગન્ધાનં… રસાનં… ફોટ્ઠબ્બાનન્તિ માનં જનેતિ. છબ્બિધેન માનો – ચક્ખુસમ્પદાય માનં જનેતિ, સોતસમ્પદાય…પે॰… ઘાનસમ્પદાય… જિવ્હાસમ્પદાય… કાયસમ્પદાય… મનોસમ્પદાય માનં જનેતિ. સત્તવિધેન માનો – માનો, અતિમાનો, માનાતિમાનો, ઓમાનો, અવમાનો, અસ્મિમાનો, મિચ્છામાનો. અટ્ઠવિધેન માનો – લાભેન માનં જનેતિ, અલાભેન ઓમાનં જનેતિ, યસેન માનં જનેતિ, અયસેન ઓમાનં જનેતિ, પસંસાય માનં જનેતિ, નિન્દાય ઓમાનં જનેતિ, સુખેન માનં જનેતિ , દુક્ખેન ઓમાનં જનેતિ. નવવિધેન માનો – સેય્યસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો, સેય્યસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો, સેય્યસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો, સદિસસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો, સદિસસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો, સદિસસ્સ હીનોહમસ્મીતિ માનો, હીનસ્સ સેય્યોહમસ્મીતિ માનો, હીનસ્સ સદિસોહમસ્મીતિ માનો, હીનસ્સ હીનોહમસ્સીતિ માનો. દસવિધેન માનો – ઇધેકચ્ચો માનં જનેતિ જાતિયા વા ગોત્તેન વા કોલપુત્તિયેન વા વણ્ણપોક્ખરતાય વા ધનેન વા અજ્ઝેનેન વા કમ્માયતનેન વા સિપ્પાયતનેન વા વિજ્જાટ્ઠાનેન 12 વા સુતેન વા પટિભાનેન વા અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વા વત્થુના. યો એવરૂપો માનો મઞ્ઞના મઞ્ઞિતત્તં ઉન્નતિ ઉન્નમો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સ – અયં વુચ્ચતિ માનો.
Mānamakkhappahāyinoti. Mānoti ekavidhena māno – yā cittassa unnati 13. Duvidhena māno – attukkaṃsanamāno, paravambhanamāno. Tividhena māno – seyyohamasmīti māno, sadisohamasmīti māno, hīnohamasmīti māno. Catubbidhena māno – lābhena mānaṃ janeti, yasena mānaṃ janeti, pasaṃsāya mānaṃ janeti, sukhena mānaṃ janeti. Pañcavidhena māno – lābhimhi manāpikānaṃ rūpānanti mānaṃ janeti, lābhimhi manāpikānaṃ saddānaṃ…pe… gandhānaṃ… rasānaṃ… phoṭṭhabbānanti mānaṃ janeti. Chabbidhena māno – cakkhusampadāya mānaṃ janeti, sotasampadāya…pe… ghānasampadāya… jivhāsampadāya… kāyasampadāya… manosampadāya mānaṃ janeti. Sattavidhena māno – māno, atimāno, mānātimāno, omāno, avamāno, asmimāno, micchāmāno. Aṭṭhavidhena māno – lābhena mānaṃ janeti, alābhena omānaṃ janeti, yasena mānaṃ janeti, ayasena omānaṃ janeti, pasaṃsāya mānaṃ janeti, nindāya omānaṃ janeti, sukhena mānaṃ janeti , dukkhena omānaṃ janeti. Navavidhena māno – seyyassa seyyohamasmīti māno, seyyassa sadisohamasmīti māno, seyyassa hīnohamasmīti māno, sadisassa seyyohamasmīti māno, sadisassa sadisohamasmīti māno, sadisassa hīnohamasmīti māno, hīnassa seyyohamasmīti māno, hīnassa sadisohamasmīti māno, hīnassa hīnohamassīti māno. Dasavidhena māno – idhekacco mānaṃ janeti jātiyā vā gottena vā kolaputtiyena vā vaṇṇapokkharatāya vā dhanena vā ajjhenena vā kammāyatanena vā sippāyatanena vā vijjāṭṭhānena 14 vā sutena vā paṭibhānena vā aññataraññatarena vā vatthunā. Yo evarūpo māno maññanā maññitattaṃ unnati unnamo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassa – ayaṃ vuccati māno.
મક્ખોતિ યો મક્ખો મક્ખાયના મક્ખાયિતત્તં નિટ્ઠુરિયં નિટ્ઠુરિયકમ્મં 15 – અયં વુચ્ચતિ મક્ખો. બુદ્ધસ્સ ભગવતો માનો ચ મક્ખો ચ પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. તસ્મા બુદ્ધો માનમક્ખપ્પહાયીતિ – માનમક્ખપ્પહાયિનો.
Makkhoti yo makkho makkhāyanā makkhāyitattaṃ niṭṭhuriyaṃ niṭṭhuriyakammaṃ 16 – ayaṃ vuccati makkho. Buddhassa bhagavato māno ca makkho ca pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho mānamakkhappahāyīti – mānamakkhappahāyino.
હન્દાહં કિત્તયિસ્સામિ ગિરં વણ્ણૂપસંહિતન્તિ. હન્દાહન્તિ પદસન્ધિ પદસંસગ્ગો પદપારિપૂરી અક્ખરસમવાયો બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતા પદાનુપુબ્બતાપેતં – હન્દાહન્તિ. કિત્તયિસ્સામિ ગિરં વણ્ણૂપસંહિતન્તિ વણ્ણેન ઉપેતં સમુપેતં ઉપાગતં સમુપાગતં ઉપપન્નં સમુપપન્નં સમન્નાગતં વાચં ગિરં બ્યપ્પથં ઉદીરણં 17 કિત્તયિસ્સામિ દેસેસ્સામિ પઞ્ઞપેસ્સામિ પટ્ઠપેસ્સામિ વિવરિસ્સામિ વિભજિસ્સામિ ઉત્તાનીકરિસ્સામિ પકાસેસ્સામીતિ – હન્દાહં કિત્તયિસ્સામિ ગિરં વણ્ણૂપસંહિતં. તેનાહ થેરો પિઙ્ગિયો –
Handāhaṃ kittayissāmi giraṃ vaṇṇūpasaṃhitanti. Handāhanti padasandhi padasaṃsaggo padapāripūrī akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāpetaṃ – handāhanti. Kittayissāmi giraṃ vaṇṇūpasaṃhitanti vaṇṇena upetaṃ samupetaṃ upāgataṃ samupāgataṃ upapannaṃ samupapannaṃ samannāgataṃ vācaṃ giraṃ byappathaṃ udīraṇaṃ 18 kittayissāmi desessāmi paññapessāmi paṭṭhapessāmi vivarissāmi vibhajissāmi uttānīkarissāmi pakāsessāmīti – handāhaṃ kittayissāmi giraṃ vaṇṇūpasaṃhitaṃ. Tenāha thero piṅgiyo –
‘‘પહીનમલમોહસ્સ, માનમક્ખપ્પહાયિનો;
‘‘Pahīnamalamohassa, mānamakkhappahāyino;
હન્દાહં કિત્તયિસ્સામિ, ગિરં વણ્ણૂપસંહિત’’ન્તિ.
Handāhaṃ kittayissāmi, giraṃ vaṇṇūpasaṃhita’’nti.
૧૦૪.
104.
તમોનુદો બુદ્ધો સમન્તચક્ખુ, લોકન્તગૂ સબ્બભવાતિવત્તો;
Tamonudo buddho samantacakkhu, lokantagū sabbabhavātivatto;
અનાસવો સબ્બદુક્ખપ્પહીનો, સચ્ચવ્હયો બ્રહ્મે ઉપાસિતો મે.
Anāsavo sabbadukkhappahīno, saccavhayo brahme upāsito me.
તમોનુદો બુદ્ધો સમન્તચક્ખૂતિ. તમોનુદોતિ રાગતમં દોસતમં મોહતમં માનતમં દિટ્ઠિતમં કિલેસતમં દુચ્ચરિતતમં અન્ધકરણં અઞ્ઞાણકરણં પઞ્ઞાનિરોધિકં વિઘાતપક્ખિકં અનિબ્બાનસંવત્તનિકં નુદિ પનુદિ પજહિ વિનોદેસિ બ્યન્તીઅકાસિ અનભાવં ગમેસિ. બુદ્ધોતિ યો સો ભગવા…પે॰… સચ્છિકા પઞ્ઞત્તિ; યદિદં બુદ્ધોતિ. સમન્તચક્ખુ વુચ્ચતિ સબ્બઞ્ઞુતઞાણં…પે॰… તથાગતો તેન સમન્તચક્ખૂતિ – તમોનુદો બુદ્ધો સમન્તચક્ખુ.
Tamonudobuddho samantacakkhūti. Tamonudoti rāgatamaṃ dosatamaṃ mohatamaṃ mānatamaṃ diṭṭhitamaṃ kilesatamaṃ duccaritatamaṃ andhakaraṇaṃ aññāṇakaraṇaṃ paññānirodhikaṃ vighātapakkhikaṃ anibbānasaṃvattanikaṃ nudi panudi pajahi vinodesi byantīakāsi anabhāvaṃ gamesi. Buddhoti yo so bhagavā…pe… sacchikā paññatti; yadidaṃ buddhoti. Samantacakkhu vuccati sabbaññutañāṇaṃ…pe… tathāgato tena samantacakkhūti – tamonudo buddho samantacakkhu.
લોકન્તગૂ સબ્બભવાતિવત્તોતિ. લોકોતિ એકો લોકો – ભવલોકો. દ્વે લોકા – ભવલોકો ચ સમ્ભવલોકો ચ; સમ્પત્તિભવલોકો ચ સમ્પત્તિસમ્ભવલોકો ચ; વિપત્તિભવલોકો ચ વિપત્તિસમ્ભવલોકો ચ 19. તયો લોકા – તિસ્સો વેદના. ચત્તારો લોકા – ચત્તારો આહારા. પઞ્ચ લોકા – પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા. છ લોકા – છ અજ્ઝત્તિકાનિ આયતનાનિ. સત્ત લોકા – સત્તવિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયો . અટ્ઠ લોકા – અટ્ઠ લોકધમ્મા. નવ લોકા – નવ સત્તાવાસા. દસ લોકા – દસ આયતનાનિ. દ્વાદસ લોકા – દ્વાદસાયતનાનિ. અટ્ઠારસ લોકા – અટ્ઠારસ ધાતુયો. લોકન્તગૂતિ ભગવા લોકસ્સ અન્તગતો અન્તપ્પત્તો કોટિગતો કોટિપ્પત્તો… નિબ્બાનગતો નિબ્બાનપ્પત્તો. સો વુત્થવાસો ચિણ્ણચરણો… જાતિમરણસંસારો નત્થિ તસ્સ પુનબ્ભવોતિ – લોકન્તગૂ.
Lokantagū sabbabhavātivattoti. Lokoti eko loko – bhavaloko. Dve lokā – bhavaloko ca sambhavaloko ca; sampattibhavaloko ca sampattisambhavaloko ca; vipattibhavaloko ca vipattisambhavaloko ca 20. Tayo lokā – tisso vedanā. Cattāro lokā – cattāro āhārā. Pañca lokā – pañcupādānakkhandhā. Cha lokā – cha ajjhattikāni āyatanāni. Satta lokā – sattaviññāṇaṭṭhitiyo . Aṭṭha lokā – aṭṭha lokadhammā. Nava lokā – nava sattāvāsā. Dasa lokā – dasa āyatanāni. Dvādasa lokā – dvādasāyatanāni. Aṭṭhārasa lokā – aṭṭhārasa dhātuyo. Lokantagūti bhagavā lokassa antagato antappatto koṭigato koṭippatto… nibbānagato nibbānappatto. So vutthavāso ciṇṇacaraṇo… jātimaraṇasaṃsāro natthi tassa punabbhavoti – lokantagū.
સબ્બભવાતિવત્તોતિ. ભવાતિ દ્વે ભવા – કમ્મભવો ચ પટિસન્ધિકો ચ પુનબ્ભવો. કતમો કમ્મભવો? પુઞ્ઞાભિસઙ્ખારો અપુઞ્ઞાભિસઙ્ખારો આનેઞ્જાભિસઙ્ખારો – અયં કમ્મભવો. કતમો પટિસન્ધિકો પુનબ્ભવો? પટિસન્ધિકા રૂપા વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા વિઞ્ઞાણં – અયં પટિસન્ધિકો પુનબ્ભવો. ભગવા કમ્મભવઞ્ચ પટિસન્ધિકઞ્ચ પુનબ્ભવં અતિવત્તો 21 અતિક્કન્તો વીતિવત્તોતિ – લોકન્તગૂ સબ્બભવાતિવત્તો.
Sabbabhavātivattoti. Bhavāti dve bhavā – kammabhavo ca paṭisandhiko ca punabbhavo. Katamo kammabhavo? Puññābhisaṅkhāro apuññābhisaṅkhāro āneñjābhisaṅkhāro – ayaṃ kammabhavo. Katamo paṭisandhiko punabbhavo? Paṭisandhikā rūpā vedanā saññā saṅkhārā viññāṇaṃ – ayaṃ paṭisandhiko punabbhavo. Bhagavā kammabhavañca paṭisandhikañca punabbhavaṃ ativatto 22 atikkanto vītivattoti – lokantagū sabbabhavātivatto.
અનાસવો સબ્બદુક્ખપ્પહીનોતિ. અનાસવોતિ ચત્તારો આસવા – કામાસવો, ભવાસવો, દિટ્ઠાસવો, અવિજ્જાસવો. તે આસવા બુદ્ધસ્સ ભગવતો પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. તસ્મા બુદ્ધો અનાસવો. સબ્બદુક્ખપ્પહીનોતિ સબ્બં તસ્સ પટિસન્ધિકં જાતિદુક્ખં જરાદુક્ખં બ્યાધિદુક્ખં મરણદુક્ખં સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસદુક્ખં …પે॰… દિટ્ઠિબ્યસનદુક્ખં પહીનં સમુચ્છિન્નં વૂપસન્તં પટિપ્પસ્સદ્ધં અભબ્બુપ્પત્તિકં ઞાણગ્ગિના દડ્ઢં. તસ્મા બુદ્ધો સબ્બદુક્ખપ્પહીનોતિ – અનાસવો સબ્બદુક્ખપ્પહીનો.
Anāsavo sabbadukkhappahīnoti. Anāsavoti cattāro āsavā – kāmāsavo, bhavāsavo, diṭṭhāsavo, avijjāsavo. Te āsavā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho anāsavo. Sabbadukkhappahīnoti sabbaṃ tassa paṭisandhikaṃ jātidukkhaṃ jarādukkhaṃ byādhidukkhaṃ maraṇadukkhaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsadukkhaṃ …pe… diṭṭhibyasanadukkhaṃ pahīnaṃ samucchinnaṃ vūpasantaṃ paṭippassaddhaṃ abhabbuppattikaṃ ñāṇagginā daḍḍhaṃ. Tasmā buddho sabbadukkhappahīnoti – anāsavo sabbadukkhappahīno.
સચ્ચવ્હયો બ્રહ્મે ઉપાસિતો મેતિ. સચ્ચવ્હયોતિ સચ્ચવ્હયો સદિસનામો સદિસવ્હયો સચ્ચસદિસવ્હયો. વિપસ્સી ભગવા, સિખી ભગવા, વેસ્સભૂ ભગવા, કકુસન્ધો ભગવા, કોણાગમનો ભગવા, કસ્સપો ભગવા. તે બુદ્ધા ભગવન્તો સદિસનામા સદિસવ્હયા. ભગવાપિ સક્યમુનિ તેસં બુદ્ધાનં ભગવન્તાનં સદિસનામો સદિસવ્હયોતિ – તસ્મા બુદ્ધો સચ્ચવ્હયો.
Saccavhayobrahme upāsito meti. Saccavhayoti saccavhayo sadisanāmo sadisavhayo saccasadisavhayo. Vipassī bhagavā, sikhī bhagavā, vessabhū bhagavā, kakusandho bhagavā, koṇāgamano bhagavā, kassapo bhagavā. Te buddhā bhagavanto sadisanāmā sadisavhayā. Bhagavāpi sakyamuni tesaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ sadisanāmo sadisavhayoti – tasmā buddho saccavhayo.
બ્રહ્મે ઉપાસિતો મેતિ સો મયા ભગવા આસિતો ઉપાસિતો પયિરુપાસિતો પરિપુચ્છિતો પરિપઞ્હિતોતિ – સચ્ચવ્હયો બ્રહ્મે ઉપાસિતો મે. તેનાહ થેરો પિઙ્ગિયો –
Brahme upāsito meti so mayā bhagavā āsito upāsito payirupāsito paripucchito paripañhitoti – saccavhayo brahme upāsito me. Tenāha thero piṅgiyo –
‘‘તમોનુદો બુદ્ધો સમન્તચક્ખુ, લોકન્તગૂ સબ્બભવાતિવત્તો;
‘‘Tamonudo buddho samantacakkhu, lokantagū sabbabhavātivatto;
અનાસવો સબ્બદુક્ખપ્પહીનો, સચ્ચવ્હયો બ્રહ્મે ઉપાસિતો મે’’તિ.
Anāsavo sabbadukkhappahīno, saccavhayo brahme upāsito me’’ti.
૧૦૫.
105.
દિજો યથા કુબ્બનકં પહાય, બહુપ્ફલં કાનનમાવસેય્ય;
Dijo yathā kubbanakaṃ pahāya, bahupphalaṃ kānanamāvaseyya;
એવમહં અપ્પદસ્સે પહાય, મહોદધિં હંસોરિવ અજ્ઝપત્તો 23 .
Evamahaṃ appadasse pahāya, mahodadhiṃ haṃsoriva ajjhapatto24.
દિજો યથા કુબ્બનકં પહાય, બહુપ્ફલં કાનનમાવસેય્યાતિ . દિજો વુચ્ચતિ પક્ખી. કિંકારણા દિજો વુચ્ચતિ પક્ખી? દ્વિક્ખત્તું જાયતીતિ દિજો, માતુકુચ્છિમ્હા ચ અણ્ડકોસમ્હા ચ. તંકારણા દિજો વુચ્ચતિ પક્ખીતિ – દિજો. યથા કુબ્બનકં પહાયાતિ યથા દિજો કુબ્બનકં પરિત્તવનકં અપ્પફલં અપ્પભક્ખં અપ્પોદકં પહાય જહિત્વા અતિક્કમિત્વા સમતિક્કમિત્વા વીતિવત્તેત્વા અઞ્ઞં બહુપ્ફલં બહુભક્ખં બહૂદકં 25 મહન્તં કાનનં વનસણ્ડં અધિગચ્છેય્ય વિન્દેય્ય પટિલભેય્ય, તસ્મિઞ્ચ વનસણ્ડે વાસં કપ્પેય્યાતિ – દિજો યથા કુબ્બનકં પહાય બહુપ્ફલં કાનનં આવસેય્ય.
Dijo yathā kubbanakaṃ pahāya, bahupphalaṃ kānanamāvaseyyāti . Dijo vuccati pakkhī. Kiṃkāraṇā dijo vuccati pakkhī? Dvikkhattuṃ jāyatīti dijo, mātukucchimhā ca aṇḍakosamhā ca. Taṃkāraṇā dijo vuccati pakkhīti – dijo. Yathā kubbanakaṃ pahāyāti yathā dijo kubbanakaṃ parittavanakaṃ appaphalaṃ appabhakkhaṃ appodakaṃ pahāya jahitvā atikkamitvā samatikkamitvā vītivattetvā aññaṃ bahupphalaṃ bahubhakkhaṃ bahūdakaṃ 26 mahantaṃ kānanaṃ vanasaṇḍaṃ adhigaccheyya vindeyya paṭilabheyya, tasmiñca vanasaṇḍe vāsaṃ kappeyyāti – dijo yathā kubbanakaṃ pahāya bahupphalaṃ kānanaṃ āvaseyya.
એવમહં અપ્પદસ્સે પહાય, મહોદધિં હંસોરિવ અજ્ઝપત્તોતિ. એવન્તિ ઓપમ્મસમ્પટિપાદનં. અપ્પદસ્સે પહાયાતિ યો ચ બાવરી બ્રાહ્મણો યે ચઞ્ઞે તસ્સ આચરિયા બુદ્ધં ભગવન્તં ઉપાદાય અપ્પદસ્સા પરિત્તદસ્સા થોકદસ્સા ઓમકદસ્સા લામકદસ્સા છતુક્કદસ્સા 27 વા. તે અપ્પદસ્સે પરિત્તદસ્સે થોકદસ્સે ઓમકદસ્સે લામકદસ્સે છતુક્કદસ્સે પહાય પજહિત્વા અતિક્કમિત્વા સમતિક્કમિત્વા વીતિવત્તેત્વા બુદ્ધં ભગવન્તં અપ્પમાણદસ્સં અગ્ગદસ્સં સેટ્ઠદસ્સં વિસેટ્ઠદસ્સં પામોક્ખદસ્સં ઉત્તમદસ્સં પવરદસ્સં અસમં અસમસમં અપ્પટિસમં અપ્પટિભાગં અપ્પટિપુગ્ગલં દેવાતિદેવં નરાસભં પુરિસસીહં પુરિસનાગં પુરિસાજઞ્ઞં પુરિસનિસભં પુરિસધોરય્હં દસબલધારિં 28 અધિગચ્છિં વિન્દિં પટિલભિં. યથા ચ હંસો મહન્તં માનસકં 29 વા સરં અનોતત્તં વા દહં મહાસમુદ્દં વા અક્ખોભં અમિતોદકં જલરાસિં અધિગચ્છેય્ય વિન્દેય્ય પટિલભેય્ય, એવમેવ બુદ્ધં ભગવન્તં અક્ખોભં અમિતતેજં પભિન્નઞાણં વિવટચક્ખું પઞ્ઞાપભેદકુસલં અધિગતપટિસમ્ભિદં ચતુવેસારજ્જપ્પત્તં સુદ્ધાધિમુત્તં સેતપચ્ચત્તં અદ્વયભાણિં તાદિં તથાપટિઞ્ઞં અપરિત્તં મહન્તં ગમ્ભીરં અપ્પમેય્યં દુપ્પરિયોગાહં પહૂતરતનં સાગરસમં છળઙ્ગુપેક્ખાય સમન્નાગતં અતુલં વિપુલં અપ્પમેય્યં, તં તાદિસં પવદતં મગ્ગવાદિનં 30 મેરુમિવ નગાનં ગરુળમિવ દિજાનં સીહમિવ મિગાનં ઉદધિમિવ અણ્ણવાનં અધિગચ્છિં, તં સત્થારં જિનપવરં મહેસિન્તિ – એવમહં અપ્પદસ્સે પહાય મહોદધિં હંસોરિવ અજ્ઝપત્તો. તેનાહ થેરો પિઙ્ગિયો –
Evamahaṃ appadasse pahāya, mahodadhiṃ haṃsoriva ajjhapattoti. Evanti opammasampaṭipādanaṃ. Appadasse pahāyāti yo ca bāvarī brāhmaṇo ye caññe tassa ācariyā buddhaṃ bhagavantaṃ upādāya appadassā parittadassā thokadassā omakadassā lāmakadassā chatukkadassā 31 vā. Te appadasse parittadasse thokadasse omakadasse lāmakadasse chatukkadasse pahāya pajahitvā atikkamitvā samatikkamitvā vītivattetvā buddhaṃ bhagavantaṃ appamāṇadassaṃ aggadassaṃ seṭṭhadassaṃ viseṭṭhadassaṃ pāmokkhadassaṃ uttamadassaṃ pavaradassaṃ asamaṃ asamasamaṃ appaṭisamaṃ appaṭibhāgaṃ appaṭipuggalaṃ devātidevaṃ narāsabhaṃ purisasīhaṃ purisanāgaṃ purisājaññaṃ purisanisabhaṃ purisadhorayhaṃ dasabaladhāriṃ 32 adhigacchiṃ vindiṃ paṭilabhiṃ. Yathā ca haṃso mahantaṃ mānasakaṃ 33 vā saraṃ anotattaṃ vā dahaṃ mahāsamuddaṃ vā akkhobhaṃ amitodakaṃ jalarāsiṃ adhigaccheyya vindeyya paṭilabheyya, evameva buddhaṃ bhagavantaṃ akkhobhaṃ amitatejaṃ pabhinnañāṇaṃ vivaṭacakkhuṃ paññāpabhedakusalaṃ adhigatapaṭisambhidaṃ catuvesārajjappattaṃ suddhādhimuttaṃ setapaccattaṃ advayabhāṇiṃ tādiṃ tathāpaṭiññaṃ aparittaṃ mahantaṃ gambhīraṃ appameyyaṃ duppariyogāhaṃ pahūtaratanaṃ sāgarasamaṃ chaḷaṅgupekkhāya samannāgataṃ atulaṃ vipulaṃ appameyyaṃ, taṃ tādisaṃ pavadataṃ maggavādinaṃ 34 merumiva nagānaṃ garuḷamiva dijānaṃ sīhamiva migānaṃ udadhimiva aṇṇavānaṃ adhigacchiṃ, taṃ satthāraṃ jinapavaraṃ mahesinti – evamahaṃ appadasse pahāya mahodadhiṃ haṃsoriva ajjhapatto. Tenāha thero piṅgiyo –
‘‘દિજો યથા કુબ્બનકં પહાય, બહુપ્ફલં કાનનમાવસેય્ય;
‘‘Dijo yathā kubbanakaṃ pahāya, bahupphalaṃ kānanamāvaseyya;
એવમહં અપ્પદસ્સે પહાય, મહોદધિં હંસોરિવ અજ્ઝપત્તો’’તિ.
Evamahaṃ appadasse pahāya, mahodadhiṃ haṃsoriva ajjhapatto’’ti.
૧૦૬.
106.
યે મે પુબ્બે વિયાકંસુ,
Ye me pubbe viyākaṃsu,
હુરં ગોતમસાસના ‘ઇચ્ચાસિ ઇતિ ભવિસ્સતિ’;
Huraṃ gotamasāsanā ‘iccāsi iti bhavissati’;
સબ્બં તં ઇતિહીતિહં, સબ્બં તં તક્કવડ્ઢનં.
Sabbaṃ taṃ itihītihaṃ, sabbaṃ taṃ takkavaḍḍhanaṃ.
યે મે પુબ્બે વિયાકંસૂતિ. યેતિ યો ચ બાવરી બ્રાહ્મણો યે ચઞ્ઞે તસ્સ આચરિયા, તે સકં દિટ્ઠિં સકં ખન્તિં સકં રુચિં સકં લદ્ધિં સકં અજ્ઝાસયં સકં અધિપ્પાયં બ્યાકંસુ આચિક્ખિંસુ દેસયિંસુ પઞ્ઞપિંસુ પટ્ઠપિંસુ વિવરિંસુ વિભજિંસુ ઉત્તાનીઅકંસુ પકાસેસુન્તિ – યે મે પુબ્બે વિયાકંસુ.
Ye me pubbe viyākaṃsūti. Yeti yo ca bāvarī brāhmaṇo ye caññe tassa ācariyā, te sakaṃ diṭṭhiṃ sakaṃ khantiṃ sakaṃ ruciṃ sakaṃ laddhiṃ sakaṃ ajjhāsayaṃ sakaṃ adhippāyaṃ byākaṃsu ācikkhiṃsu desayiṃsu paññapiṃsu paṭṭhapiṃsu vivariṃsu vibhajiṃsu uttānīakaṃsu pakāsesunti – ye me pubbe viyākaṃsu.
હુરં ગોતમસાસનાતિ હુરં ગોતમસાસના, પરં ગોતમસાસના, પુરે ગોતમસાસના, પઠમતરં ગોતમસાસના બુદ્ધસાસના જિનસાસના તથાગતસાસના 35 અરહન્તસાસનાતિ – હુરં ગોતમસાસના.
Huraṃ gotamasāsanāti huraṃ gotamasāsanā, paraṃ gotamasāsanā, pure gotamasāsanā, paṭhamataraṃ gotamasāsanā buddhasāsanā jinasāsanā tathāgatasāsanā 36 arahantasāsanāti – huraṃ gotamasāsanā.
ઇચ્ચાસિ ઇતિ ભવિસ્સતીતિ એવં કિર આસિ, એવં કિર ભવિસ્સતીતિ – ઇચ્ચાસિ ઇતિ ભવિસ્સતિ.
Iccāsi iti bhavissatīti evaṃ kira āsi, evaṃ kira bhavissatīti – iccāsi iti bhavissati.
સબ્બં તં ઇતિહીતિહન્તિ સબ્બં તં ઇતિહીતિહં ઇતિકિરાય પરમ્પરાય પિટકસમ્પદાય તક્કહેતુ નયહેતુ આકારપરિવિતક્કેન દિટ્ઠિનિજ્ઝાનક્ખન્તિયા ન સામં સયમભિઞ્ઞાતં ન અત્તપચ્ચક્ખં ધમ્મં યં કથયિંસૂતિ – સબ્બં તં ઇતિહીતિહં.
Sabbaṃtaṃ itihītihanti sabbaṃ taṃ itihītihaṃ itikirāya paramparāya piṭakasampadāya takkahetu nayahetu ākāraparivitakkena diṭṭhinijjhānakkhantiyā na sāmaṃ sayamabhiññātaṃ na attapaccakkhaṃ dhammaṃ yaṃ kathayiṃsūti – sabbaṃ taṃ itihītihaṃ.
સબ્બં તં તક્કવડ્ઢનન્તિ સબ્બં તં તક્કવડ્ઢનં વિતક્કવડ્ઢનં સઙ્કપ્પવડ્ઢનં કામવિતક્કવડ્ઢનં બ્યાપાદવિતક્કવડ્ઢનં વિહિંસાવિતક્કવડ્ઢનં ઞાતિવિતક્કવડ્ઢનં જનપદવિતક્કવડ્ઢનં અમરાવિતક્કવડ્ઢનં પરાનુદયતાપટિસંયુત્તવિતક્કવડ્ઢનં લાભસક્કારસિલોકપટિસંયુત્તવિતક્કવડ્ઢનં અનવઞ્ઞત્તિપટિસંયુત્તવિતક્કવડ્ઢનન્તિ – સબ્બં તં તક્કવડ્ઢનં. તેનાહ થેરો પિઙ્ગિયો –
Sabbaṃ taṃ takkavaḍḍhananti sabbaṃ taṃ takkavaḍḍhanaṃ vitakkavaḍḍhanaṃ saṅkappavaḍḍhanaṃ kāmavitakkavaḍḍhanaṃ byāpādavitakkavaḍḍhanaṃ vihiṃsāvitakkavaḍḍhanaṃ ñātivitakkavaḍḍhanaṃ janapadavitakkavaḍḍhanaṃ amarāvitakkavaḍḍhanaṃ parānudayatāpaṭisaṃyuttavitakkavaḍḍhanaṃ lābhasakkārasilokapaṭisaṃyuttavitakkavaḍḍhanaṃ anavaññattipaṭisaṃyuttavitakkavaḍḍhananti – sabbaṃ taṃ takkavaḍḍhanaṃ. Tenāha thero piṅgiyo –
‘‘યે મે પુબ્બે વિયાકંસુ, હુરં ગોતમસાસના;
‘‘Ye me pubbe viyākaṃsu, huraṃ gotamasāsanā;
‘ઇચ્ચાસિ ઇતિ ભવિસ્સ’તિ;
‘Iccāsi iti bhavissa’ti;
સબ્બં તં ઇતિહીતિહં, સબ્બં તં તક્કવડ્ઢન’’ન્તિ.
Sabbaṃ taṃ itihītihaṃ, sabbaṃ taṃ takkavaḍḍhana’’nti.
૧૦૭.
107.
એકો તમોનુદાસીનો, જુતિમા સો પભઙ્કરો;
Eko tamonudāsīno, jutimā so pabhaṅkaro;
ગોતમો ભૂરિપઞ્ઞાણો, ગોતમો ભૂરિમેધસો.
Gotamo bhūripaññāṇo, gotamo bhūrimedhaso.
એકો તમોનુદાસીનોતિ. એકોતિ ભગવા પબ્બજ્જસઙ્ખાતેન એકો, અદુતિયટ્ઠેન એકો, તણ્હાય પહાનટ્ઠેન એકો, એકન્તવીતરાગોતિ એકો, એકન્તવીતદોસોતિ એકો, એકન્તવીતમોહોતિ એકો, એકન્તનિક્કિલેસોતિ એકો, એકાયનમગ્ગં ગતોતિ એકો, એકો અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુદ્ધોતિ એકો.
Eko tamonudāsīnoti. Ekoti bhagavā pabbajjasaṅkhātena eko, adutiyaṭṭhena eko, taṇhāya pahānaṭṭhena eko, ekantavītarāgoti eko, ekantavītadosoti eko, ekantavītamohoti eko, ekantanikkilesoti eko, ekāyanamaggaṃ gatoti eko, eko anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti eko.
કથં ભગવા પબ્બજ્જસઙ્ખાતેન એકો? ભગવા દહરોવ સમાનો સુસુ કાળકેસો ભદ્રેન યોબ્બનેન સમન્નાગતો પઠમેન વયસા અકામકાનં માતાપિતૂનં અસ્સુમુખાનં રોદન્તાનં વિલપન્તાનં ઞાતિસઙ્ઘં સબ્બં ઘરાવાસપલિબોધં છિન્દિત્વા પુત્તદારપલિબોધં છિન્દિત્વા ઞાતિપલિબોધં છિન્દિત્વા મિત્તામચ્ચપલિબોધં છિન્દિત્વા કેસમસ્સું ઓહારેત્વા કાસાયાનિ વત્થાનિ અચ્છાદેત્વા અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિત્વા અકિઞ્ચનભાવં ઉપગન્ત્વા એકો ચરતિ વિહરતિ ઇરિયતિ વત્તેતિ પાલેતિ યપેતિ યાપેતિ. એવં ભગવા પબ્બજ્જસઙ્ખાતેન એકો.
Kathaṃ bhagavā pabbajjasaṅkhātena eko? Bhagavā daharova samāno susu kāḷakeso bhadrena yobbanena samannāgato paṭhamena vayasā akāmakānaṃ mātāpitūnaṃ assumukhānaṃ rodantānaṃ vilapantānaṃ ñātisaṅghaṃ sabbaṃ gharāvāsapalibodhaṃ chinditvā puttadārapalibodhaṃ chinditvā ñātipalibodhaṃ chinditvā mittāmaccapalibodhaṃ chinditvā kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitvā akiñcanabhāvaṃ upagantvā eko carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpeti. Evaṃ bhagavā pabbajjasaṅkhātena eko.
કથં ભગવા અદુતિયટ્ઠેન એકો? એવં પબ્બજિતો સમાનો એકો અરઞ્ઞવનપત્થાનિ પન્તાનિ સેનાસનાનિ પટિસેવતિ અપ્પસદ્દાનિ અપ્પનિગ્ઘોસાનિ વિજનવાતાનિ મનુસ્સરાહસ્સેય્યકાનિ 37 પટિસલ્લાનસારુપ્પાનિ 38. સો એકો ગચ્છતિ, એકો તિટ્ઠતિ, એકો નિસીદતિ , એકો સેય્યં કપ્પેતિ, એકો ગામં પિણ્ડાય પવિસતિ, એકો અભિક્કમતિ, એકો પટિક્કમતિ, એકો રહો નિસીદતિ, એકો ચઙ્કમં અધિટ્ઠાતિ, એકો ચરતિ વિહરતિ ઇરિયતિ વત્તેતિ પાલેતિ યપેતિ યાપેતિ. એવં ભગવા અદુતિયટ્ઠેન એકો.
Kathaṃ bhagavā adutiyaṭṭhena eko? Evaṃ pabbajito samāno eko araññavanapatthāni pantāni senāsanāni paṭisevati appasaddāni appanigghosāni vijanavātāni manussarāhasseyyakāni 39 paṭisallānasāruppāni 40. So eko gacchati, eko tiṭṭhati, eko nisīdati , eko seyyaṃ kappeti, eko gāmaṃ piṇḍāya pavisati, eko abhikkamati, eko paṭikkamati, eko raho nisīdati, eko caṅkamaṃ adhiṭṭhāti, eko carati viharati iriyati vatteti pāleti yapeti yāpeti. Evaṃ bhagavā adutiyaṭṭhena eko.
‘‘તણ્હાદુતિયો પુરિસો, દીઘમદ્ધાન સંસરં;
‘‘Taṇhādutiyo puriso, dīghamaddhāna saṃsaraṃ;
ઇત્થભાવઞ્ઞથાભાવં, સંસારં નાતિવત્તતિ.
Itthabhāvaññathābhāvaṃ, saṃsāraṃ nātivattati.
વીતતણ્હો અનાદાનો, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે’’તિ.
Vītataṇho anādāno, sato bhikkhu paribbaje’’ti.
એવં ભગવા તણ્હાય પહાનટ્ઠેન એકો.
Evaṃ bhagavā taṇhāya pahānaṭṭhena eko.
કથં ભગવા એકન્તવીતરાગોતિ એકો? રાગસ્સ પહીનત્તા એકન્તવીતરાગોતિ એકો, દોસસ્સ પહીનત્તા એકન્તવીતદોસોતિ એકો, મોહસ્સ પહીનત્તા એકન્તવીતમોહોતિ એકો, કિલેસાનં પહીનત્તા એકન્તનિક્કિલેસોતિ એકો.
Kathaṃ bhagavā ekantavītarāgoti eko? Rāgassa pahīnattā ekantavītarāgoti eko, dosassa pahīnattā ekantavītadosoti eko, mohassa pahīnattā ekantavītamohoti eko, kilesānaṃ pahīnattā ekantanikkilesoti eko.
કથં ભગવા એકાયનમગ્ગં ગતોતિ એકો? એકાયનમગ્ગો વુચ્ચતિ ચત્તારો સતિપટ્ઠાના…પે॰… અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો.
Kathaṃ bhagavā ekāyanamaggaṃ gatoti eko? Ekāyanamaggo vuccati cattāro satipaṭṭhānā…pe… ariyo aṭṭhaṅgiko maggo.
‘‘એકાયનં જાતિખયન્તદસ્સી, મગ્ગં પજાનાતિ હિતાનુકમ્પી;
‘‘Ekāyanaṃ jātikhayantadassī, maggaṃ pajānāti hitānukampī;
એતેન મગ્ગેન તરિંસુ 49 પુબ્બે, તરિસ્સન્તિ યે ચ તરન્તિ ઓઘ’’ન્તિ.