Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    પારાયનત્થુતિગાથાવણ્ણના

    Pārāyanatthutigāthāvaṇṇanā

    ઇતો પરં સઙ્ગીતિકારા દેસનં થોમેન્તા ‘‘ઇદમવોચ ભગવા’’તિઆદિમાહંસુ. તત્થ ઇદમવોચાતિ ઇદં પરાયનં અવોચ. પરિચારકસોળસાનન્તિ બાવરિસ્સ પરિચારકેન પિઙ્ગિયેન સહ સોળસન્નં બુદ્ધસ્સ વા ભગવતો પરિચારકાનં સોળસન્નન્તિ પરિચારકસોળસન્નં. તે એવ ચ બ્રાહ્મણા. તત્થ સોળસપરિસા પન પુરતો ચ પચ્છતો ચ વામપસ્સતો ચ દક્ખિણપસ્સતો ચ છ છ યોજનાનિ નિસિન્ના ઉજુકેન દ્વાદસયોજનિકા અહોસિ. અજ્ઝિટ્ઠોતિ યાચિતો અત્થમઞ્ઞાયાતિ પાળિઅત્થમઞ્ઞાય. ધમ્મમઞ્ઞાયાતિ પાળિમઞ્ઞાય. પારાયનન્તિ એવં ઇમસ્સ ધમ્મપરિયાયસ્સ અધિવચનં આરોપેત્વા તેસં બ્રાહ્મણાનં નામાનિ કિત્તયન્તા ‘‘અજિતો તિસ્સમેત્તેય્યો…પે॰… બુદ્ધસેટ્ઠં ઉપાગમુ’’ન્તિ આહંસુ.

    Ito paraṃ saṅgītikārā desanaṃ thomentā ‘‘idamavoca bhagavā’’tiādimāhaṃsu. Tattha idamavocāti idaṃ parāyanaṃ avoca. Paricārakasoḷasānanti bāvarissa paricārakena piṅgiyena saha soḷasannaṃ buddhassa vā bhagavato paricārakānaṃ soḷasannanti paricārakasoḷasannaṃ. Te eva ca brāhmaṇā. Tattha soḷasaparisā pana purato ca pacchato ca vāmapassato ca dakkhiṇapassato ca cha cha yojanāni nisinnā ujukena dvādasayojanikā ahosi. Ajjhiṭṭhoti yācito atthamaññāyāti pāḷiatthamaññāya. Dhammamaññāyāti pāḷimaññāya. Pārāyananti evaṃ imassa dhammapariyāyassa adhivacanaṃ āropetvā tesaṃ brāhmaṇānaṃ nāmāni kittayantā ‘‘ajito tissametteyyo…pe… buddhaseṭṭhaṃ upāgamu’’nti āhaṃsu.

    ૧૧૩૧-૭. તત્થ સમ્પન્નચરણન્તિ નિબ્બાનપદટ્ઠાનભૂતેન પાતિમોક્ખસીલાદિના સમ્પન્નં. ઇસિન્તિ મહેસિં. સેસં પાકટમેવ. તતો પરં બ્રહ્મચરિયમચરિંસૂતિ મગ્ગબ્રહ્મચરિયં અચરિંસુ. તસ્મા પારાયનન્તિ તસ્સ પારભૂતસ્સ નિબ્બાનસ્સ અયનન્તિ વુત્તં હોતિ.

    1131-7. Tattha sampannacaraṇanti nibbānapadaṭṭhānabhūtena pātimokkhasīlādinā sampannaṃ. Isinti mahesiṃ. Sesaṃ pākaṭameva. Tato paraṃ brahmacariyamacariṃsūti maggabrahmacariyaṃ acariṃsu. Tasmā pārāyananti tassa pārabhūtassa nibbānassa ayananti vuttaṃ hoti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi / પારાયનત્થુતિગાથા • Pārāyanatthutigāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact