Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. પરિબ્બાજકસુત્તવણ્ણના

    10. Paribbājakasuttavaṇṇanā

    ૩૦. દસમે અભિઞ્ઞાતાતિ ઞાતા પાકટા. અન્નભારોતિઆદીનિ તેસં નામાનિ. પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતોતિ ફલસમાપત્તિતો વુટ્ઠિતો. સા હિ ઇધ પટિસલ્લાનન્તિ અધિપ્પેતા. પચ્ચક્ખાયાતિ પટિક્ખિપિત્વા. અભિજ્ઝાલુન્તિ સતણ્હં. કામેસુ તિબ્બસારાગન્તિ વત્થુકામેસુ બહલરાગં. તમહં તત્થ એવં વદેય્યન્તિ તં અહં તસ્મિં કારણે એવં વદેય્યં. પટિક્કોસિતબ્બં મઞ્ઞેય્યાતિ પટિક્કોસિતબ્બાનિ પટિબાહિતબ્બનિ વા મઞ્ઞેય્ય. સહધમ્મિકાતિ સકારણા. વાદાનુપાતાતિ ધમ્મિકવાદે ઘટ્ટયમાના અધમ્મિકવાદાનુપાતા, વાદપ્પવત્તિયોતિ અત્થો. ગારય્હા ઠાનાતિ ગરહિતબ્બયુત્તકા પચ્ચયા. આગચ્છન્તીતિ ઉપગચ્છન્તિ.

    30. Dasame abhiññātāti ñātā pākaṭā. Annabhārotiādīni tesaṃ nāmāni. Paṭisallānā vuṭṭhitoti phalasamāpattito vuṭṭhito. Sā hi idha paṭisallānanti adhippetā. Paccakkhāyāti paṭikkhipitvā. Abhijjhālunti sataṇhaṃ. Kāmesutibbasārāganti vatthukāmesu bahalarāgaṃ. Tamahaṃ tattha evaṃ vadeyyanti taṃ ahaṃ tasmiṃ kāraṇe evaṃ vadeyyaṃ. Paṭikkositabbaṃ maññeyyāti paṭikkositabbāni paṭibāhitabbani vā maññeyya. Sahadhammikāti sakāraṇā. Vādānupātāti dhammikavāde ghaṭṭayamānā adhammikavādānupātā, vādappavattiyoti attho. Gārayhā ṭhānāti garahitabbayuttakā paccayā. Āgacchantīti upagacchanti.

    ઉક્કલાતિ ઉક્કલજનપદવાસિનો. વસ્સભઞ્ઞાતિ વસ્સો ચ ભઞ્ઞો ચાતિ દ્વે જના. અહેતુકવાદાતિ ‘‘નત્થિ હેતુ નત્થિ પચ્ચયો સત્તાનં વિસુદ્ધિયા’’તિએવમાદિવાદિનો. અકિરિયવાદાતિ ‘‘કરોતો ન કરીયતિ પાપ’’ન્તિ એવં કિરિયપટિક્ખેપવાદિનો. નત્થિકવાદાતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિવાદિનો. તે ઇમેસુ તીસુપિ દસ્સનેસુ ઓક્કન્તનિયામા અહેસું. કથં પન તેસુ નિયામો હોતીતિ? યો હિ એવરૂપં લદ્ધિં ગહેત્વા રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનેસુ નિસિન્નો સજ્ઝાયતિ વીમંસતિ, તસ્સ ‘‘નત્થિ હેતુ નત્થિ પચ્ચયો કરોતો ન કરીયતિ પાપં…પે॰… નત્થિ દિન્નં…પે॰… કાયસ્સ ભેદા ઉચ્છિજ્જતી’’તિ તસ્મિં આરમ્મણે મિચ્છાસતિ સન્તિટ્ઠતિ, ચિત્તં એકગ્ગં હોતિ, જવનાનિ જવન્તિ. પઠમજવને સતેકિચ્છો હોતિ, તથા દુતિયાદીસુ, સત્તમે બુદ્ધાનમ્પિ અતેકિચ્છો અનિવત્તિ અરિટ્ઠકણ્ટકસદિસો હોતિ . તત્થ કોચિ એકં દસ્સનં ઓક્કમતિ, કોચિ દ્વે, કોચિ તીણિપિ. નિયતમિચ્છાદિટ્ઠિકોવ હોતિ, પત્તો સગ્ગમગ્ગાવરણઞ્ચેવ મોક્ખમગ્ગાવરણઞ્ચ, અભબ્બો તસ્સ અત્તભાવસ્સ અનન્તરં સગ્ગમ્પિ ગન્તું, પગેવ મોક્ખં. વટ્ટખાણુકો નામેસ સત્તો પથવિગોપકો, યેભુય્યેન એવરૂપસ્સ ભવતો વુટ્ઠાનં નત્થિ. વસ્સભઞ્ઞાપિ એદિસા અહેસું. નિન્દાબ્યારોસનઉપારમ્ભભયાતિ અત્તનો નિન્દભયેન ઘટ્ટનભયેન ઉપવાદભયેન ચાતિ અત્થો. અભિજ્ઝાવિનયે સિક્ખન્તિ અભિજ્ઝાવિનયો વુચ્ચતિ અરહત્તં, અરહત્તે સિક્ખમાનો અપ્પમત્તો નામ વુચ્ચતીતિ સુત્તન્તે વટ્ટવિટ્ટં કથેત્વા ગાથાય ફલસમાપત્તિ કથિતાતિ.

    Ukkalāti ukkalajanapadavāsino. Vassabhaññāti vasso ca bhañño cāti dve janā. Ahetukavādāti ‘‘natthi hetu natthi paccayo sattānaṃ visuddhiyā’’tievamādivādino. Akiriyavādāti ‘‘karoto na karīyati pāpa’’nti evaṃ kiriyapaṭikkhepavādino. Natthikavādāti ‘‘natthi dinna’’ntiādivādino. Te imesu tīsupi dassanesu okkantaniyāmā ahesuṃ. Kathaṃ pana tesu niyāmo hotīti? Yo hi evarūpaṃ laddhiṃ gahetvā rattiṭṭhānadivāṭṭhānesu nisinno sajjhāyati vīmaṃsati, tassa ‘‘natthi hetu natthi paccayo karoto na karīyati pāpaṃ…pe… natthi dinnaṃ…pe… kāyassa bhedā ucchijjatī’’ti tasmiṃ ārammaṇe micchāsati santiṭṭhati, cittaṃ ekaggaṃ hoti, javanāni javanti. Paṭhamajavane satekiccho hoti, tathā dutiyādīsu, sattame buddhānampi atekiccho anivatti ariṭṭhakaṇṭakasadiso hoti . Tattha koci ekaṃ dassanaṃ okkamati, koci dve, koci tīṇipi. Niyatamicchādiṭṭhikova hoti, patto saggamaggāvaraṇañceva mokkhamaggāvaraṇañca, abhabbo tassa attabhāvassa anantaraṃ saggampi gantuṃ, pageva mokkhaṃ. Vaṭṭakhāṇuko nāmesa satto pathavigopako, yebhuyyena evarūpassa bhavato vuṭṭhānaṃ natthi. Vassabhaññāpi edisā ahesuṃ. Nindābyārosanaupārambhabhayāti attano nindabhayena ghaṭṭanabhayena upavādabhayena cāti attho. Abhijjhāvinaye sikkhanti abhijjhāvinayo vuccati arahattaṃ, arahatte sikkhamāno appamatto nāma vuccatīti suttante vaṭṭaviṭṭaṃ kathetvā gāthāya phalasamāpatti kathitāti.

    ઉરુવેલવગ્ગો તતિયો.

    Uruvelavaggo tatiyo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. પરિબ્બાજકસુત્તં • 10. Paribbājakasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. પરિબ્બાજકસુત્તવણ્ણના • 10. Paribbājakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact