Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    10. பாரிச்ச²த்தகவிமானவண்ணனா

    10. Pāricchattakavimānavaṇṇanā

    பாரிச்ச²த்தகே கோவிளாரேதி பாரிச்ச²த்தகவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ஸமயேன ஸாவத்தி²வாஸீ அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா, ஸ்வாதனாய நிமந்தெத்வா, அத்தனோ கே³ஹத்³வாரே மஹந்தங் மண்ட³பங் ஸஜ்ஜெத்வா ஸாணிபாகாரங் பரிக்கி²பித்வா உபரி விதானங் ப³ந்தி⁴த்வா த⁴ஜபடாகாத³யோ உஸ்ஸாபெத்வா நானாவிராக³வண்ணானி வத்தா²னி க³ந்த⁴தா³மமாலாதா³மானி ச ஓலம்பெ³த்வா ஸித்தஸம்மட்டே² பதே³ஸே ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா ப⁴க³வதோ காலங் ஆரோசேஸி. அத² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய தே³வவிமானங் விய அலங்கதபடியத்தங் மண்ட³பங் பவிஸித்வா ஸஹஸ்ஸரங்ஸீ விய அண்ணவகுச்சி²ங் ஓபா⁴ஸயமானோ பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. உபாஸகோ க³ந்த⁴புப்ப²தூ⁴மதீ³பேஹி ப⁴க³வந்தங் பூஜேஸி.

    Pāricchattake koviḷāreti pāricchattakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena sāvatthivāsī aññataro upāsako bhagavantaṃ upasaṅkamitvā, svātanāya nimantetvā, attano gehadvāre mahantaṃ maṇḍapaṃ sajjetvā sāṇipākāraṃ parikkhipitvā upari vitānaṃ bandhitvā dhajapaṭākādayo ussāpetvā nānāvirāgavaṇṇāni vatthāni gandhadāmamālādāmāni ca olambetvā sittasammaṭṭhe padese āsanāni paññāpetvā bhagavato kālaṃ ārocesi. Atha bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya devavimānaṃ viya alaṅkatapaṭiyattaṃ maṇḍapaṃ pavisitvā sahassaraṃsī viya aṇṇavakucchiṃ obhāsayamāno paññatte āsane nisīdi. Upāsako gandhapupphadhūmadīpehi bhagavantaṃ pūjesi.

    தேன ச ஸமயேன அஞ்ஞதரா கட்ட²ஹாரிகா இத்தீ² அந்த⁴வனே ஸுபுப்பி²தங் அஸோகருக்க²ங் தி³ஸ்வா ஸபல்லவங்குரானி பிண்டீ³கதானி ப³ஹூனி அஸோகபுப்பா²னி க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²ந்தீ, ப⁴க³வந்தங் தத்த² நிஸின்னங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தா ஆஸனஸ்ஸ ஸமந்ததோ தேஹி புப்பே²ஹி புப்ப²ஸந்த²ரங் ஸந்த²ரந்தீ, ப⁴க³வதோ பூஜங் கத்வா வந்தி³த்வா திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா நமஸ்ஸமானா அக³மாஸி. ஸா அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தி, அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரா யேபு⁴ய்யேன நந்த³னவனே நச்சந்தீ கா³யந்தீ பாரிச்ச²த்தகமாலா க³ந்தெ²ந்தீ பமோத³மானா கீளந்தீ ஸுக²ங் அனுப⁴வதி. அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஹெட்டா² வுத்தனயேன தே³வசாரிகங் சரந்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனங் க³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா தாய கதகம்மங் இமாஹி கா³தா²ஹி புச்சி² –

    Tena ca samayena aññatarā kaṭṭhahārikā itthī andhavane supupphitaṃ asokarukkhaṃ disvā sapallavaṅkurāni piṇḍīkatāni bahūni asokapupphāni gahetvā āgacchantī, bhagavantaṃ tattha nisinnaṃ disvā pasannacittā āsanassa samantato tehi pupphehi pupphasantharaṃ santharantī, bhagavato pūjaṃ katvā vanditvā tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā namassamānā agamāsi. Sā aparena samayena kālaṃ katvā tāvatiṃsesu nibbatti, accharāsahassaparivārā yebhuyyena nandanavane naccantī gāyantī pāricchattakamālā ganthentī pamodamānā kīḷantī sukhaṃ anubhavati. Athāyasmā mahāmoggallāno heṭṭhā vuttanayena devacārikaṃ caranto tāvatiṃsabhavanaṃ gantvā taṃ disvā tāya katakammaṃ imāhi gāthāhi pucchi –

    680.

    680.

    ‘‘பாரிச்ச²த்தகே கோவிளாரே, ரமணீயே மனோரமே;

    ‘‘Pāricchattake koviḷāre, ramaṇīye manorame;

    தி³ப்³ப³மாலங் க³ந்த²மானா, கா³யந்தீ ஸம்பமோத³ஸி.

    Dibbamālaṃ ganthamānā, gāyantī sampamodasi.

    681.

    681.

    ‘‘தஸ்ஸா தே நச்சமானாய, அங்க³மங்கே³ஹி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    தி³ப்³பா³ ஸத்³தா³ நிச்ச²ரந்தி, ஸவனீயா மனோரமா.

    Dibbā saddā niccharanti, savanīyā manoramā.

    682.

    682.

    ‘‘தஸ்ஸா தே நச்சமானாய, அங்க³மங்கே³ஹி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    தி³ப்³பா³ க³ந்தா⁴ பவாயந்தி, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா.

    Dibbā gandhā pavāyanti, sucigandhā manoramā.

    683.

    683.

    ‘‘விவத்தமானா காயேன, யா வேணீஸு பிளந்த⁴னா;

    ‘‘Vivattamānā kāyena, yā veṇīsu piḷandhanā;

    தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோ, தூரியே பஞ்சங்கி³கே யதா².

    Tesaṃ suyyati nigghoso, tūriye pañcaṅgike yathā.

    684.

    684.

    ‘‘வடங்ஸகா வாதது⁴தா, வாதேன ஸம்பகம்பிதா;

    ‘‘Vaṭaṃsakā vātadhutā, vātena sampakampitā;

    தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோ, தூரியே பஞ்சங்கி³கே யதா².

    Tesaṃ suyyati nigghoso, tūriye pañcaṅgike yathā.

    685.

    685.

    ‘‘யாபி தே ஸிரஸ்மிங் மாலா, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா;

    ‘‘Yāpi te sirasmiṃ mālā, sucigandhā manoramā;

    வாதி க³ந்தோ⁴ தி³ஸா ஸப்³பா³, ருக்கோ² மஞ்ஜூஸகோ யதா².

    Vāti gandho disā sabbā, rukkho mañjūsako yathā.

    686.

    686.

    ‘‘கா⁴யஸே தங் ஸுசிக³ந்த⁴ங், ரூபங் பஸ்ஸஸி அமானுஸங்;

    ‘‘Ghāyase taṃ sucigandhaṃ, rūpaṃ passasi amānusaṃ;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    680. தத்த² பாரிச்ச²த்தகே கோவிளாரேதி பாரிச்ச²த்தகனாமகே கோவிளாரபுப்பே² ஆதா³ய தி³ப்³ப³மாலங் க³ந்த²மானாதி யோஜனா. யஞ்ஹி லோகியா ‘‘பாரிஜாத’’ந்தி வத³ந்தி, தங் மாக³த⁴பா⁴ஸாய ‘‘பாரிச்ச²த்தக’’ந்தி வுச்சதி. கோவிளாரோதி ச கோவிளாரஜாதிகோ, ஸோ ச மனுஸ்ஸலோகேபி தே³வலோகேபி கோவிளாரோ, தஸ்ஸாபி ஜாதீதி வத³ந்தி.

    680. Tattha pāricchattake koviḷāreti pāricchattakanāmake koviḷārapupphe ādāya dibbamālaṃ ganthamānāti yojanā. Yañhi lokiyā ‘‘pārijāta’’nti vadanti, taṃ māgadhabhāsāya ‘‘pāricchattaka’’nti vuccati. Koviḷāroti ca koviḷārajātiko, so ca manussalokepi devalokepi koviḷāro, tassāpi jātīti vadanti.

    681. தஸ்ஸா பன தே³வதாய நச்சனகாலே அங்க³பா⁴ரவஸேன ஸரீரதோ ச பிளந்த⁴னதோ ச அதிவிய மது⁴ரோ ஸத்³தோ³ நிச்ச²ரதி, க³ந்தோ⁴ ஸதா³ ஸப்³பா³ தி³ஸாபி ப²ரித்வா திட்ட²தி. தேனாஹ ‘‘தஸ்ஸா தே நச்சமானாயா’’திஆதி³. தத்த² ஸவனீயாதி ஸோதுங் யுத்தா, ஸவனஸ்ஸ வா ஹிதா, கண்ணஸுகா²தி அத்தோ².

    681. Tassā pana devatāya naccanakāle aṅgabhāravasena sarīrato ca piḷandhanato ca ativiya madhuro saddo niccharati, gandho sadā sabbā disāpi pharitvā tiṭṭhati. Tenāha ‘‘tassā te naccamānāyā’’tiādi. Tattha savanīyāti sotuṃ yuttā, savanassa vā hitā, kaṇṇasukhāti attho.

    683. விவத்தமானா காயேனாதி தவ காயேன ஸரீரேன பரிவத்தமானேன, இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணே சேதங் கரணவசனங். யா வேணீஸு பிளந்த⁴னாதி யானி தே கேஸவேணீஸு பிளந்த⁴னானி, விப⁴த்திலோபோ செத்த² த³ட்ட²ப்³போ³, லிங்க³விபல்லாஸோ வா.

    683.Vivattamānā kāyenāti tava kāyena sarīrena parivattamānena, itthambhūtalakkhaṇe cetaṃ karaṇavacanaṃ. Yā veṇīsu piḷandhanāti yāni te kesaveṇīsu piḷandhanāni, vibhattilopo cettha daṭṭhabbo, liṅgavipallāso vā.

    684. வடங்ஸகாதி ரதனமயா கண்ணிகா வடங்ஸகாதி அத்தோ². வாதது⁴தாதி மந்தே³ன மாலுதேன தூ⁴பயமானா. வாதேன ஸம்பகம்பிதாதி வாதேன ஸமந்ததோ விஸேஸதோ கம்பிதா சலிதா. அத² வா வடங்ஸகா வாதது⁴தா, வாதேன ஸம்பகம்பிதாதி அவாதேரிதாபி வாதேரிதாபி யே தே வடங்ஸகா கம்பிதா, தேஸங் ஸுய்யதி நிக்³கோ⁴ஸோதி அத்த²யோஜனா.

    684.Vaṭaṃsakāti ratanamayā kaṇṇikā vaṭaṃsakāti attho. Vātadhutāti mandena mālutena dhūpayamānā. Vātenasampakampitāti vātena samantato visesato kampitā calitā. Atha vā vaṭaṃsakā vātadhutā, vātena sampakampitāti avāteritāpi vāteritāpi ye te vaṭaṃsakā kampitā, tesaṃ suyyati nigghosoti atthayojanā.

    685. வாதி க³ந்தோ⁴ தி³ஸா ஸப்³பா³தி தஸ்ஸா தே ஸிரஸ்மிங் தி³ப்³ப³மாலாய க³ந்தோ⁴ வாயதி ஸப்³பா³ தி³ஸா. யதா² கிங்? ருக்கோ² மஞ்ஜூஸகோ யதா²தி, யதா² நாம மஞ்ஜூஸகோ ருக்கோ² ஸுபுப்பி²தோ அத்தனோ க³ந்தே⁴ன ப³ஹூனி யோஜனானி ப²ரமானோ ஸப்³பா³ தி³ஸா வாயதி, ஏவங் தவ ஸிரஸ்மிங் பிளந்த⁴னமாலாய க³ந்தோ⁴தி அத்தோ². ஸோ கிர ருக்கோ² க³ந்த⁴மாத³னே பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் உபோஸத²கரணமண்ட³லமாளகமஜ்ஜே² திட்ட²தி. யத்தகானி தே³வலோகே ச மனுஸ்ஸலோகே ச ஸுரபி⁴குஸுமானி, தானி தஸ்ஸ ஸாக²க்³கே³ஸு நிப்³ப³த்தந்தி. தேன ஸோ அதிவிய ஸுக³ந்தோ⁴ ஹோதி. ஏவங் தாய தே³வதாய பிளந்த⁴னமாலாய க³ந்தோ⁴தி. தேன வுத்தங் ‘‘ருக்கோ² மஞ்ஜூஸகோ யதா²’’தி.

    685.Vāti gandho disā sabbāti tassā te sirasmiṃ dibbamālāya gandho vāyati sabbā disā. Yathā kiṃ? Rukkho mañjūsako yathāti, yathā nāma mañjūsako rukkho supupphito attano gandhena bahūni yojanāni pharamāno sabbā disā vāyati, evaṃ tava sirasmiṃ piḷandhanamālāya gandhoti attho. So kira rukkho gandhamādane paccekabuddhānaṃ uposathakaraṇamaṇḍalamāḷakamajjhe tiṭṭhati. Yattakāni devaloke ca manussaloke ca surabhikusumāni, tāni tassa sākhaggesu nibbattanti. Tena so ativiya sugandho hoti. Evaṃ tāya devatāya piḷandhanamālāya gandhoti. Tena vuttaṃ ‘‘rukkho mañjūsako yathā’’ti.

    686. யதி³பி தஸ்ஸ ஸக்³க³ஸ்ஸ ச²ப²ஸ்ஸாயதனிகபா⁴வதோ ஸப்³பா³னிபி தத்த² ஆரம்மணானி பியரூபானியேவ, க³ந்த⁴ரூபானங் பன ஸவிஸேஸானங் தஸ்ஸா தே³வதாய லாபி⁴பா⁴வதோ ‘‘கா⁴யஸே தங் ஸுசிக³ந்த⁴ங், ரூபங் பஸ்ஸஸி அமானுஸ’’ந்தி வுத்தங்.

    686. Yadipi tassa saggassa chaphassāyatanikabhāvato sabbānipi tattha ārammaṇāni piyarūpāniyeva, gandharūpānaṃ pana savisesānaṃ tassā devatāya lābhibhāvato ‘‘ghāyase taṃ sucigandhaṃ, rūpaṃ passasi amānusa’’nti vuttaṃ.

    அத² தே³வதா த்³வீஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி –

    Atha devatā dvīhi gāthāhi byākāsi –

    687.

    687.

    ‘‘பப⁴ஸ்ஸரங் அச்சிமந்தங், வண்ணக³ந்தே⁴ன ஸங்யுதங்;

    ‘‘Pabhassaraṃ accimantaṃ, vaṇṇagandhena saṃyutaṃ;

    அஸோகபுப்ப²மாலாஹங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உபனாமயிங்.

    Asokapupphamālāhaṃ, buddhassa upanāmayiṃ.

    688.

    688.

    ‘‘தாஹங் கம்மங் கரித்வான, குஸலங் பு³த்³த⁴வண்ணிதங்;

    ‘‘Tāhaṃ kammaṃ karitvāna, kusalaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    அபேதஸோகா ஸுகி²தா, ஸம்பமோதா³மனாமயா’’தி.

    Apetasokā sukhitā, sampamodāmanāmayā’’ti.

    687. தத்த² ஸுதோ⁴தபவாளஸங்கா⁴தஸன்னிப⁴ஸ்ஸ கிஞ்ஜக்க²கேஸரஸமுதா³யேன பா⁴ணுரங்ஸிஜாலஸ்ஸ விய அஸோகபுப்பு²த்தமஸ்ஸ ததா³ உபட்டி²ததங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘பப⁴ஸ்ஸரங் அச்சிமந்த’’ந்தி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    687. Tattha sudhotapavāḷasaṅghātasannibhassa kiñjakkhakesarasamudāyena bhāṇuraṃsijālassa viya asokapupphuttamassa tadā upaṭṭhitataṃ sandhāyāha ‘‘pabhassaraṃ accimanta’’nti. Sesaṃ vuttanayameva.

    அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தாய தே³வதாய அத்தனோ ஸுசரிதகம்மே கதி²தே ஸபரிவாராய தஸ்ஸா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ததோ மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வதோ தங் பவத்திங் கதே²ஸி. ப⁴க³வா தங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தமஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.

    Athāyasmā mahāmoggallāno tāya devatāya attano sucaritakamme kathite saparivārāya tassā dhammaṃ desetvā tato manussalokaṃ āgantvā bhagavato taṃ pavattiṃ kathesi. Bhagavā taṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattamahājanassa dhammaṃ desesi, sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    பாரிச்ச²த்தகவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pāricchattakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.

    இதி பரமத்த²தீ³பனியா கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய விமானவத்து²ஸ்மிங்

    Iti paramatthadīpaniyā khuddaka-aṭṭhakathāya vimānavatthusmiṃ

    த³ஸவத்து²படிமண்டி³தஸ்ஸ ததியஸ்ஸ பாரிச்ச²த்தகவக்³க³ஸ்ஸ

    Dasavatthupaṭimaṇḍitassa tatiyassa pāricchattakavaggassa

    அத்த²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Atthavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 10. பாரிச்ச²த்தகவிமானவத்து² • 10. Pāricchattakavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact