Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૧૦. પારિચ્છત્તકવિમાનવત્થુ

    10. Pāricchattakavimānavatthu

    ૬૮૦.

    680.

    ‘‘પારિચ્છત્તકે કોવિળારે, રમણીયે મનોરમે;

    ‘‘Pāricchattake koviḷāre, ramaṇīye manorame;

    દિબ્બમાલં ગન્થમાના, ગાયન્તી સમ્પમોદસિ.

    Dibbamālaṃ ganthamānā, gāyantī sampamodasi.

    ૬૮૧.

    681.

    ‘‘તસ્સા તે નચ્ચમાનાય, અઙ્ગમઙ્ગેહિ સબ્બસો;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    દિબ્બા સદ્દા નિચ્છરન્તિ, સવનીયા મનોરમા.

    Dibbā saddā niccharanti, savanīyā manoramā.

    ૬૮૨.

    682.

    ‘‘તસ્સા તે નચ્ચમાનાય, અઙ્ગમઙ્ગેહિ સબ્બસો;

    ‘‘Tassā te naccamānāya, aṅgamaṅgehi sabbaso;

    દિબ્બા ગન્ધા પવાયન્તિ, સુચિગન્ધા મનોરમા.

    Dibbā gandhā pavāyanti, sucigandhā manoramā.

    ૬૮૩.

    683.

    ‘‘વિવત્તમાના કાયેન, યા વેણીસુ પિળન્ધના.

    ‘‘Vivattamānā kāyena, yā veṇīsu piḷandhanā.

    તેસં સુય્યતિ નિગ્ઘોસો, તૂરિયે પઞ્ચઙ્ગિકે યથા.

    Tesaṃ suyyati nigghoso, tūriye pañcaṅgike yathā.

    ૬૮૪.

    684.

    ‘‘વટંસકા વાતધુતા 1, વાતેન સમ્પકમ્પિતા;

    ‘‘Vaṭaṃsakā vātadhutā 2, vātena sampakampitā;

    તેસં સુય્યતિ નિગ્ઘોસો, તૂરિયે પઞ્ચઙ્ગિકે યથા.

    Tesaṃ suyyati nigghoso, tūriye pañcaṅgike yathā.

    ૬૮૫.

    685.

    ‘‘યાપિ તે સિરસ્મિં માલા, સુચિગન્ધા મનોરમા;

    ‘‘Yāpi te sirasmiṃ mālā, sucigandhā manoramā;

    વાતિ ગન્ધો દિસા સબ્બા, રુક્ખો મઞ્જૂસકો યથા.

    Vāti gandho disā sabbā, rukkho mañjūsako yathā.

    ૬૮૬.

    686.

    ‘‘ઘાયસે તં સુચિગન્ધં 3, રૂપં પસ્સસિ અમાનુસં 4;

    ‘‘Ghāyase taṃ sucigandhaṃ 5, rūpaṃ passasi amānusaṃ 6;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૬૮૭.

    687.

    ‘‘પભસ્સરં અચ્ચિમન્તં, વણ્ણગન્ધેન સંયુતં;

    ‘‘Pabhassaraṃ accimantaṃ, vaṇṇagandhena saṃyutaṃ;

    અસોકપુપ્ફમાલાહં, બુદ્ધસ્સ ઉપનામયિં.

    Asokapupphamālāhaṃ, buddhassa upanāmayiṃ.

    ૬૮૮.

    688.

    ‘‘તાહં કમ્મં કરિત્વાન, કુસલં બુદ્ધવણ્ણિતં;

    ‘‘Tāhaṃ kammaṃ karitvāna, kusalaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    અપેતસોકા સુખિતા, સમ્પમોદામનામયા’’તિ.

    Apetasokā sukhitā, sampamodāmanāmayā’’ti.

    પારિચ્છત્તકવિમાનં દસમં.

    Pāricchattakavimānaṃ dasamaṃ.

    પારિચ્છત્તકવગ્ગો તતિયો નિટ્ઠિતો.

    Pāricchattakavaggo tatiyo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ઉળારો ઉચ્છુ પલ્લઙ્કો, લતા ચ ગુત્તિલેન ચ;

    Uḷāro ucchu pallaṅko, latā ca guttilena ca;

    દદ્દલ્લપેસમલ્લિકા, વિસાલક્ખિ પારિચ્છત્તકો;

    Daddallapesamallikā, visālakkhi pāricchattako;

    વગ્ગો તેન પવુચ્ચતીતિ.

    Vaggo tena pavuccatīti.







    Footnotes:
    1. વાતધૂતા (સી॰ સ્યા॰)
    2. vātadhūtā (sī. syā.)
    3. સુચિં ગન્ધં (સી॰)
    4. માનુસં (પી॰)
    5. suciṃ gandhaṃ (sī.)
    6. mānusaṃ (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧૦. પારિચ્છત્તકવિમાનવણ્ણના • 10. Pāricchattakavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact