Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૩૫. પરિક્ખારનિદ્દેસો

    35. Parikkhāraniddeso

    પરિક્ખારોતિ –

    Parikkhāroti –

    ૨૫૯.

    259.

    પઞ્ચવણ્ણેહિ સુત્તેહિ, અન્તો બહિ ચ સિબ્બિતું;

    Pañcavaṇṇehi suttehi, anto bahi ca sibbituṃ;

    ગિરિકૂટડ્ઢચન્દાદિં, છત્તે પણ્ણે ચ છિન્દિતું.

    Girikūṭaḍḍhacandādiṃ, chatte paṇṇe ca chindituṃ.

    ૨૬૦.

    260.

    ઘટકં વાળરૂપં વા, દણ્ડે લેખા ન વટ્ટતિ;

    Ghaṭakaṃ vāḷarūpaṃ vā, daṇḍe lekhā na vaṭṭati;

    વટ્ટતી દણ્ડબુન્દમ્હિ, અહિચ્છત્તકસાદિસં.

    Vaṭṭatī daṇḍabundamhi, ahicchattakasādisaṃ.

    ૨૬૧.

    261.

    સિબ્બિતું એકવણ્ણેન, પઞ્જરં વા વિનન્ધિતું;

    Sibbituṃ ekavaṇṇena, pañjaraṃ vā vinandhituṃ;

    થિરત્થં વટ્ટતી છત્તે, દણ્ડે લેખાવ બન્ધિતું.

    Thiratthaṃ vaṭṭatī chatte, daṇḍe lekhāva bandhituṃ.

    ૨૬૨.

    262.

    અન્તે પટ્ટમુખે વાપિ, વેણિ સઙ્ખલિકાપિ વા;

    Ante paṭṭamukhe vāpi, veṇi saṅkhalikāpi vā;

    સૂચિવિકારમઞ્ઞં વા, ચીવરે ન ચ કપ્પતિ;

    Sūcivikāramaññaṃ vā, cīvare na ca kappati;

    કપ્પબિન્દુવિકારમ્પિ, પાળિકણ્ણિકઆદિકં.

    Kappabinduvikārampi, pāḷikaṇṇikaādikaṃ.

    ૨૬૩.

    263.

    ગણ્ઠિપાસકપટ્ટાપિ, ચતુક્કોણાવ અગ્ઘિયં;

    Gaṇṭhipāsakapaṭṭāpi, catukkoṇāva agghiyaṃ;

    મુગ્ગરો કક્કટચ્છાદિ-વિકારં નેત્થ વટ્ટતિ.

    Muggaro kakkaṭacchādi-vikāraṃ nettha vaṭṭati.

    ૨૬૪.

    264.

    કોણસુત્તા ચ પીળકા, દુવિઞ્ઞેય્યાવ કપ્પરે;

    Koṇasuttā ca pīḷakā, duviññeyyāva kappare;

    ગન્ધં તેલં વ લાખં વા, રજને ન ચ પક્ખિપે.

    Gandhaṃ telaṃ va lākhaṃ vā, rajane na ca pakkhipe.

    ૨૬૫.

    265.

    રત્તં સઙ્ખેન મણિના, ઘટ્ટેય્યઞ્ઞેન વા ન ચ;

    Rattaṃ saṅkhena maṇinā, ghaṭṭeyyaññena vā na ca;

    ઘંસેય્ય દોણિયં કત્વા, પહારે ન ચ મુટ્ઠિના.

    Ghaṃseyya doṇiyaṃ katvā, pahāre na ca muṭṭhinā.

    ૨૬૬.

    266.

    કણ્ણકોણકસુત્તાનિ, રત્તે છિન્દેય્ય ચીવરે;

    Kaṇṇakoṇakasuttāni, ratte chindeyya cīvare;

    લેખા ન વટ્ટતી ધમ્મ-કરણે છત્તવટ્ટિયં.

    Lekhā na vaṭṭatī dhamma-karaṇe chattavaṭṭiyaṃ.

    ૨૬૭.

    267.

    લેખં ઠપેત્વા મણિકા, પીળકા કુઞ્ચિકાય ચ;

    Lekhaṃ ṭhapetvā maṇikā, pīḷakā kuñcikāya ca;

    પિપ્ફલે ચ પરિચ્છેદ-લેખા દણ્ડમ્હિ વટ્ટતિ.

    Pipphale ca pariccheda-lekhā daṇḍamhi vaṭṭati.

    ૨૬૮.

    268.

    માલાદ્યરણિયં પત્ત-મણ્ડલે ભિત્તિકમ્મ ચ;

    Mālādyaraṇiyaṃ patta-maṇḍale bhittikamma ca;

    હેટ્ઠા લેખાદ્વયં ઉદ્ધં, અહિચ્છત્તકસાદિસં.

    Heṭṭhā lekhādvayaṃ uddhaṃ, ahicchattakasādisaṃ.

    ૨૬૯.

    269.

    હિત્વા કત્તરયટ્ઠિમ્હિ, સૂચિસણ્ડાસકેપિ ચ;

    Hitvā kattarayaṭṭhimhi, sūcisaṇḍāsakepi ca;

    યં કિઞ્ચિ ગિરિકૂટાદિ-વણ્ણમટ્ઠં ન વટ્ટતિ.

    Yaṃ kiñci girikūṭādi-vaṇṇamaṭṭhaṃ na vaṭṭati.

    ૨૭૦.

    270.

    બિમ્બોહને ભિસિમઞ્ચ-પીઠાદિસયનાસને;

    Bimbohane bhisimañca-pīṭhādisayanāsane;

    સમ્મુઞ્જનિમ્હિ સઙ્કાર-છડ્ડને રઙ્ગભાજને.

    Sammuñjanimhi saṅkāra-chaḍḍane raṅgabhājane.

    ૨૭૧.

    271.

    પાનીયભાજને પાદ-પીઠે કથલિકાય ચ;

    Pānīyabhājane pāda-pīṭhe kathalikāya ca;

    પત્તાધારપિધાનેસુ, તાલવણ્ટે ચ બીજને;

    Pattādhārapidhānesu, tālavaṇṭe ca bījane;

    યં કિઞ્ચિ માલાકમ્માદિ-વણ્ણમટ્ઠમવારિતં.

    Yaṃ kiñci mālākammādi-vaṇṇamaṭṭhamavāritaṃ.

    ૨૭૨.

    272.

    સેનાસને પન દ્વારકવાટાદિપ્પભેદને;

    Senāsane pana dvārakavāṭādippabhedane;

    સોવણ્ણમયનુઞ્ઞાતં, વણ્ણમટ્ઠમ્હિ કા કથા.

    Sovaṇṇamayanuññātaṃ, vaṇṇamaṭṭhamhi kā kathā.

    ૨૭૩.

    273.

    વિસાણનાળિલાબ્વાદિપ્પભેદે તેલભાજને;

    Visāṇanāḷilābvādippabhede telabhājane;

    પુમિત્થિરૂપરહિતં, વણ્ણમટ્ઠમવારિતન્તિ.

    Pumitthirūparahitaṃ, vaṇṇamaṭṭhamavāritanti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact