Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૯. પરિપાચિતસિક્ખાપદં

    9. Paripācitasikkhāpadaṃ

    ૧૯૨. નવમે મહાનાગેસૂતિ મહાઅરહન્તેસુ તિટ્ઠમાનેસુ સન્તેસુ, ચેતકે પેસ્સભૂતે નવકે ભિક્ખૂ નિમન્તેતીતિ અધિપ્પાયો. ઇતરથાતિ વિભત્તિવિપલ્લાસતો વા પાઠસેસતો વા અઞ્ઞેન પકારેન. અન્તરં મજ્ઝં પત્તા કથા અન્તરકથાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અવસાન’’ન્તિઆદિ. પકિરીયિત્થાતિ પકતા, ન પકતા વિપ્પકતાતિ વુત્તે કરિયમાનકથાવાતિ આહ ‘‘કરિયમાના હોતી’’તિ. અદ્ધચ્છિકેનાતિ ઉપડ્ઢચક્ખુના. તેહીતિ થેરેહિ.

    192. Navame mahānāgesūti mahāarahantesu tiṭṭhamānesu santesu, cetake pessabhūte navake bhikkhū nimantetīti adhippāyo. Itarathāti vibhattivipallāsato vā pāṭhasesato vā aññena pakārena. Antaraṃ majjhaṃ pattā kathā antarakathāti dassento āha ‘‘avasāna’’ntiādi. Pakirīyitthāti pakatā, na pakatā vippakatāti vutte kariyamānakathāvāti āha ‘‘kariyamānā hotī’’ti. Addhacchikenāti upaḍḍhacakkhunā. Tehīti therehi.

    ૧૯૪. લદ્ધબ્બન્તિ લદ્ધારહં. અસ્સાતિ ‘‘ભિક્ખુનિપરિપાચિત’’ન્તિપદસ્સ. સમ્મા આરભિતબ્બોતિ સમારમ્ભોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સમારદ્ધં વુચ્ચતી’’તિ. પટિયાદિતસ્સાતિ પરિપાચિતસ્સ ભત્તસ્સ. ગિહીનં સમારમ્ભોતિ ગિહિસમારમ્ભો, કત્વત્થે ચેતં સામિવચનં. તતોતિ તતો ભત્તતો. અઞ્ઞત્રાતિ વિના. તમત્થં વિવરન્તો આહ ‘‘તં પિણ્ડપાતં ઠપેત્વા’’તિ. પદભાજને પન વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘ઞાતકપવારિતેહી’’તિપદં ‘‘અસમારદ્ધો’’તિપદે કત્તા. અત્થતોતિ ભિક્ખુનિઅપરિપાચિતઅત્થતો. તસ્માતિ યસ્મા અત્થતો સમારદ્ધોવ હોતિ, તસ્મા.

    194.Laddhabbanti laddhārahaṃ. Assāti ‘‘bhikkhuniparipācita’’ntipadassa. Sammā ārabhitabboti samārambhoti dassento āha ‘‘samāraddhaṃ vuccatī’’ti. Paṭiyāditassāti paripācitassa bhattassa. Gihīnaṃ samārambhoti gihisamārambho, katvatthe cetaṃ sāmivacanaṃ. Tatoti tato bhattato. Aññatrāti vinā. Tamatthaṃ vivaranto āha ‘‘taṃ piṇḍapātaṃ ṭhapetvā’’ti. Padabhājane pana vuttanti sambandho. ‘‘Ñātakapavāritehī’’tipadaṃ ‘‘asamāraddho’’tipade kattā. Atthatoti bhikkhuniaparipācitaatthato. Tasmāti yasmā atthato samāraddhova hoti, tasmā.

    ૧૯૫. પટિયાદિતન્તિ પટિયત્તં. પકતિયા પટિયત્તં પકતિપટિયત્તન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પકતિયા’’તિઆદિ. મહાપચ્ચરિયં પન વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ તસ્સેવ ભિક્ખુનો. અઞ્ઞસ્સાતિ તતો અઞ્ઞસ્સ ભિક્ખુનો.

    195.Paṭiyāditanti paṭiyattaṃ. Pakatiyā paṭiyattaṃ pakatipaṭiyattanti dassento āha ‘‘pakatiyā’’tiādi. Mahāpaccariyaṃ pana vuttanti sambandho. Tassāti tasseva bhikkhuno. Aññassāti tato aññassa bhikkhuno.

    ૧૯૭. ભિક્ખુનિપરિપાચિતેપીતિ પિસદ્દો ભિક્ખુનિઅપરિપાચિતે કા નામ કથાતિ દસ્સેતીતિ. નવમં.

    197.Bhikkhuniparipācitepīti pisaddo bhikkhuniaparipācite kā nāma kathāti dassetīti. Navamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૩. ઓવાદવગ્ગો • 3. Ovādavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૯. પરિપાચિતસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Paripācitasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૯. પરિપાચિતસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Paripācitasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૯. પરિપાચિતસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Paripācitasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૯. પરિપાચિતસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Paripācitasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact