Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    ચૂળવગ્ગો

    Cūḷavaggo

    પારિવાસિકક્ખન્ધકકથાવણ્ણના

    Pārivāsikakkhandhakakathāvaṇṇanā

    ૨૭૪૮. એવં મહાવગ્ગવિનિચ્છયં સઙ્ખેપેન દસ્સેત્વા ચૂળવગ્ગાગતવિનિચ્છયં દસ્સેતુમાહ ‘‘તજ્જનીય’’ન્તિઆદિ. તજ્જનીયન્તિ કલહકારકાનં ભિક્ખૂનં તતો વિરમનત્થાય નિગ્ગહવસેન અનુઞ્ઞાતં ઞત્તિચતુત્થં તજ્જનીયકમ્મઞ્ચ. નિયસ્સન્તિ બાલસ્સ અબ્યત્તસ્સ આપત્તિબહુલસ્સ અનપદાનસ્સ અનનુલોમિકેહિ ગિહિસંસગ્ગેહિ સંસટ્ઠસ્સ વિહરતો ભિક્ખુનો નિગ્ગહવસેન નિસ્સાય વસનત્થાય કાતું અનુઞ્ઞાતં ઞત્તિચતુત્થં નિયસ્સકમ્મઞ્ચ.

    2748. Evaṃ mahāvaggavinicchayaṃ saṅkhepena dassetvā cūḷavaggāgatavinicchayaṃ dassetumāha ‘‘tajjanīya’’ntiādi. Tajjanīyanti kalahakārakānaṃ bhikkhūnaṃ tato viramanatthāya niggahavasena anuññātaṃ ñatticatutthaṃ tajjanīyakammañca. Niyassanti bālassa abyattassa āpattibahulassa anapadānassa ananulomikehi gihisaṃsaggehi saṃsaṭṭhassa viharato bhikkhuno niggahavasena nissāya vasanatthāya kātuṃ anuññātaṃ ñatticatutthaṃ niyassakammañca.

    પબ્બાજન્તિ કુલદૂસકસ્સ ભિક્ખુનો યત્થ તેન કુલદૂસનં કતં, તત્થ ન લભિતબ્બઆવાસત્થાય નિગ્ગહવસેન અનુઞ્ઞાતં ઞત્તિચતુત્થં પબ્બાજનીયકમ્મઞ્ચ. પટિસારણન્તિ સદ્ધસ્સ ઉપાસકસ્સ દાયકસ્સ કારકસ્સ સઙ્ઘુપટ્ઠાકસ્સ જાતિઆદીહિ અક્કોસવત્થૂહિ અક્કોસકસ્સ ભિક્ખુનો તંખમાપનત્થાય નિગ્ગહવસેન અનુઞ્ઞાતં ઞત્તિચતુત્થં પટિસારણીયકમ્મઞ્ચ.

    Pabbājanti kuladūsakassa bhikkhuno yattha tena kuladūsanaṃ kataṃ, tattha na labhitabbaāvāsatthāya niggahavasena anuññātaṃ ñatticatutthaṃ pabbājanīyakammañca. Paṭisāraṇanti saddhassa upāsakassa dāyakassa kārakassa saṅghupaṭṭhākassa jātiādīhi akkosavatthūhi akkosakassa bhikkhuno taṃkhamāpanatthāya niggahavasena anuññātaṃ ñatticatutthaṃ paṭisāraṇīyakammañca.

    તિવિધુક્ખેપનન્તિ આપત્તિયા અદસ્સને, આપત્તિયા અપ્પટિકમ્મે, પાપિકાય દિટ્ઠિયા અપ્પટિનિસ્સગ્ગે ચ તતો ઓરમિતું નિગ્ગહવસેન અનુઞ્ઞાતં ઞત્તિચતુત્થં તિવિધં ઉક્ખેપનીયકમ્મઞ્ચાતિ. દીપયેતિ પાળિયા, અટ્ઠકથાય ચ વુત્તનયેન પકાસેય્યાતિ અત્થો.

    Tividhukkhepananti āpattiyā adassane, āpattiyā appaṭikamme, pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissagge ca tato oramituṃ niggahavasena anuññātaṃ ñatticatutthaṃ tividhaṃ ukkhepanīyakammañcāti. Dīpayeti pāḷiyā, aṭṭhakathāya ca vuttanayena pakāseyyāti attho.

    તજ્જનીયાદિકમ્માનં ઓસારણનિસ્સારણવસેન પચ્ચેકં દુવિધત્તેપિ તં ભેદં અનામસિત્વા કેવલં જાતિવસેન ‘‘સત્ત કમ્માની’’તિ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. યથા દસ્સિતો પનેતેસં વિસેસો અત્થુપ્પત્તિવસેનાતિ દટ્ઠબ્બો. વિત્થારો પનેસં કમ્મક્ખન્ધકતો વેદિતબ્બો.

    Tajjanīyādikammānaṃ osāraṇanissāraṇavasena paccekaṃ duvidhattepi taṃ bhedaṃ anāmasitvā kevalaṃ jātivasena ‘‘satta kammānī’’ti vuttanti veditabbaṃ. Yathā dassito panetesaṃ viseso atthuppattivasenāti daṭṭhabbo. Vitthāro panesaṃ kammakkhandhakato veditabbo.

    ૨૭૪૯. ખન્ધકે કમ્મસઙ્ખાતે ખન્ધકે આગતાનિ તેચત્તાલીસ વત્તાનિ. તદનન્તરેતિ તસ્સ કમ્મક્ખન્ધકસ્સ અનન્તરે. ખન્ધકેતિ પારિવાસિકક્ખન્ધકે. નવ અધિકાનિ યેસં તે નવાધિકાનિ તિંસેવ વત્તાનિ, એકૂનચત્તાલીસ વત્તાનીતિ વુત્તં હોતિ.

    2749.Khandhake kammasaṅkhāte khandhake āgatāni tecattālīsa vattāni. Tadanantareti tassa kammakkhandhakassa anantare. Khandhaketi pārivāsikakkhandhake. Nava adhikāni yesaṃ te navādhikāni tiṃseva vattāni, ekūnacattālīsa vattānīti vuttaṃ hoti.

    કમ્મક્ખન્ધકે તાવ –

    Kammakkhandhake tāva –

    ‘‘આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખેપનીયકમ્મકતેન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના સમ્મા વત્તિતબ્બં. તત્રાયં સમ્માવત્તના – ન ઉપસમ્પાદેતબ્બં, ન નિસ્સયો દાતબ્બો, ન સામણેરો ઉપટ્ઠાપેતબ્બો, ન ભિક્ખુનોવાદકસમ્મુતિ સાદિતબ્બા, સમ્મતેનાપિ ભિક્ખુનિયો ન ઓવદિતબ્બા, યાય આપત્તિયા સઙ્ઘેન આપત્તિયા અદસ્સને ઉક્ખેપનીયકમ્મં કતં હોતિ, સા આપત્તિ ન આપજ્જિતબ્બા, અઞ્ઞા વા તાદિસિકા, તતો વા પાપિટ્ઠતરા, કમ્મં ન ગરહિતબ્બં, કમ્મિકા ન ગરહિતબ્બા, ન પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો અભિવાદનં પચ્ચુટ્ઠાનં અઞ્જલિકમ્મં સામીચિકમ્મં આસનાભિહારો સેય્યાભિહારો પાદોદકં પાદપીઠં પાદકથલિકં પત્તચીવરપટિગ્ગહણં નહાને પિટ્ઠિપરિકમ્મં સાદિતબ્બં, ન પકતત્તો ભિક્ખુ સીલવિપત્તિયા અનુદ્ધંસેતબ્બો, ન આચારવિપત્તિયા અનુદ્ધંસેતબ્બો, ન દિટ્ઠિવિપત્તિયા અનુદ્ધંસેતબ્બો, ન આજીવવિપત્તિયા અનુદ્ધંસેતબ્બો, ન ભિક્ખુ ભિક્ખૂહિ ભેદેતબ્બો, ન ગિહિદ્ધજો ધારેતબ્બો, ન તિત્થિયદ્ધજો ધારેતબ્બો, ન તિત્થિયા સેવિતબ્બા, ભિક્ખૂ સેવિતબ્બા, ભિક્ખુસિક્ખાય સિક્ખિતબ્બં, ન પકતત્તેન ભિક્ખુના સદ્ધિં એકચ્છન્ને આવાસે વત્થબ્બં, ન એકચ્છન્ને અનાવાસે વત્થબ્બં, ન એકચ્છન્ને આવાસે વા અનાવાસે વા વત્થબ્બં, પકતત્તં ભિક્ખું દિસ્વા આસના વુટ્ઠાતબ્બં, ન પકતત્તો ભિક્ખુ આસાદેતબ્બો અન્તો વા બહિ વા, ન પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો ઉપોસથો ઠપેતબ્બો, ન પવારણા ઠપેતબ્બા, ન સવચનીયં કાતબ્બં, ન અનુવાદો પટ્ઠપેતબ્બો, ન ઓકાસો કારેતબ્બો, ન ચોદેતબ્બો, ન સારેતબ્બો, ન ભિક્ખૂહિ સમ્પયોજેતબ્બ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૫૧) –

    ‘‘Āpattiyā adassane ukkhepanīyakammakatena, bhikkhave, bhikkhunā sammā vattitabbaṃ. Tatrāyaṃ sammāvattanā – na upasampādetabbaṃ, na nissayo dātabbo, na sāmaṇero upaṭṭhāpetabbo, na bhikkhunovādakasammuti sāditabbā, sammatenāpi bhikkhuniyo na ovaditabbā, yāya āpattiyā saṅghena āpattiyā adassane ukkhepanīyakammaṃ kataṃ hoti, sā āpatti na āpajjitabbā, aññā vā tādisikā, tato vā pāpiṭṭhatarā, kammaṃ na garahitabbaṃ, kammikā na garahitabbā, na pakatattassa bhikkhuno abhivādanaṃ paccuṭṭhānaṃ añjalikammaṃ sāmīcikammaṃ āsanābhihāro seyyābhihāro pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ pattacīvarapaṭiggahaṇaṃ nahāne piṭṭhiparikammaṃ sāditabbaṃ, na pakatatto bhikkhu sīlavipattiyā anuddhaṃsetabbo, na ācāravipattiyā anuddhaṃsetabbo, na diṭṭhivipattiyā anuddhaṃsetabbo, na ājīvavipattiyā anuddhaṃsetabbo, na bhikkhu bhikkhūhi bhedetabbo, na gihiddhajo dhāretabbo, na titthiyaddhajo dhāretabbo, na titthiyā sevitabbā, bhikkhū sevitabbā, bhikkhusikkhāya sikkhitabbaṃ, na pakatattena bhikkhunā saddhiṃ ekacchanne āvāse vatthabbaṃ, na ekacchanne anāvāse vatthabbaṃ, na ekacchanne āvāse vā anāvāse vā vatthabbaṃ, pakatattaṃ bhikkhuṃ disvā āsanā vuṭṭhātabbaṃ, na pakatatto bhikkhu āsādetabbo anto vā bahi vā, na pakatattassa bhikkhuno uposatho ṭhapetabbo, na pavāraṇā ṭhapetabbā, na savacanīyaṃ kātabbaṃ, na anuvādo paṭṭhapetabbo, na okāso kāretabbo, na codetabbo, na sāretabbo, na bhikkhūhi sampayojetabba’’nti (cūḷava. 51) –

    એવં ચેતાનિ તેચત્તાલીસ વત્તાનિ સન્ધાય વુત્તં ‘‘તેચત્તાલીસ વત્તાનિ, ખન્ધકે કમ્મસઞ્ઞિતે’’તિ.

    Evaṃ cetāni tecattālīsa vattāni sandhāya vuttaṃ ‘‘tecattālīsa vattāni, khandhake kammasaññite’’ti.

    પારિવાસિકક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૭૬-૮૨) –

    Pārivāsikakkhandhake (cūḷava. 76-82) –

    ‘‘પારિવાસિકેન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના સમ્મા વત્તિતબ્બં. તત્રાયં સમ્માવત્તના – ન ઉપસમ્પાદેતબ્બં, ન નિસ્સયો દાતબ્બો, ન સામણેરો ઉપટ્ઠાપેતબ્બો, ન ભિક્ખુનોવાદકસમ્મુતિ સાદિતબ્બા, સમ્મતેનપિ ભિક્ખુનિયો ન ઓવદિતબ્બા, યાય આપત્તિયા સઙ્ઘેન પરિવાસો દિન્નો હોતિ, સા આપત્તિ ન આપજ્જિતબ્બા, અઞ્ઞા વા તાદિસિકા, તતો વા પાપિટ્ઠતરા, કમ્મં ન ગરહિતબ્બં, કમ્મિકા ન ગરહિતબ્બા, ન પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો ઉપોસથો ઠપેતબ્બો, ન પવારણા ઠપેતબ્બા, ન સવચનીયં કાતબ્બં, ન અનુવાદો પટ્ઠપેતબ્બો, ન ઓકાસો કારેતબ્બો, ન ચોદેતબ્બો, ન સારેતબ્બો, ન ભિક્ખૂહિ સમ્પયોજેતબ્બં.

    ‘‘Pārivāsikena, bhikkhave, bhikkhunā sammā vattitabbaṃ. Tatrāyaṃ sammāvattanā – na upasampādetabbaṃ, na nissayo dātabbo, na sāmaṇero upaṭṭhāpetabbo, na bhikkhunovādakasammuti sāditabbā, sammatenapi bhikkhuniyo na ovaditabbā, yāya āpattiyā saṅghena parivāso dinno hoti, sā āpatti na āpajjitabbā, aññā vā tādisikā, tato vā pāpiṭṭhatarā, kammaṃ na garahitabbaṃ, kammikā na garahitabbā, na pakatattassa bhikkhuno uposatho ṭhapetabbo, na pavāraṇā ṭhapetabbā, na savacanīyaṃ kātabbaṃ, na anuvādo paṭṭhapetabbo, na okāso kāretabbo, na codetabbo, na sāretabbo, na bhikkhūhi sampayojetabbaṃ.

    ‘‘ન , ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો પુરતો ગન્તબ્બં, ન પુરતો નિસીદિતબ્બં, યો હોતિ સઙ્ઘસ્સ આસનપરિયન્તો સેય્યાપરિયન્તો વિહારપરિયન્તો, સો તસ્સ પદાતબ્બો, તેન ચ સો સાદિતબ્બો.

    ‘‘Na , bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā pakatattassa bhikkhuno purato gantabbaṃ, na purato nisīditabbaṃ, yo hoti saṅghassa āsanapariyanto seyyāpariyanto vihārapariyanto, so tassa padātabbo, tena ca so sāditabbo.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો પુરેસમણેન વા પચ્છાસમણેન વા કુલાનિ ઉપસઙ્કમિતબ્બાનિ, ન આરઞ્ઞિકઙ્ગં સમાદાતબ્બં, ન પિણ્ડપાતિકઙ્ગં સમાદાતબ્બં, ન ચ તપ્પચ્ચયા પિણ્ડપાતો નીહરાપેતબ્બો ‘મા મં જાનિંસૂ’તિ.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā pakatattassa bhikkhuno puresamaṇena vā pacchāsamaṇena vā kulāni upasaṅkamitabbāni, na āraññikaṅgaṃ samādātabbaṃ, na piṇḍapātikaṅgaṃ samādātabbaṃ, na ca tappaccayā piṇḍapāto nīharāpetabbo ‘mā maṃ jāniṃsū’ti.

    ‘‘પારિવાસિકેન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના આગન્તુકેન આરોચેતબ્બં, આગન્તુકસ્સ આરોચેતબ્બં, ઉપોસથે આરોચેતબ્બં, પવારણાય આરોચેતબ્બં, સચે ગિલાનો હોતિ, દૂતેનપિ આરોચેતબ્બં.

    ‘‘Pārivāsikena, bhikkhave, bhikkhunā āgantukena ārocetabbaṃ, āgantukassa ārocetabbaṃ, uposathe ārocetabbaṃ, pavāraṇāya ārocetabbaṃ, sace gilāno hoti, dūtenapi ārocetabbaṃ.

    ‘‘ન , ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા અભિક્ખુકો આવાસો ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા.

    ‘‘Na , bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā abhikkhuko āvāso gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા અભિક્ખુકો અનાવાસો ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા અભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā abhikkhuko anāvāso gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā abhikkhuko āvāso vā anāvāso vā gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા અભિક્ખુકો આવાસો ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા અભિક્ખુકો અનાવાસો ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા અભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā abhikkhuko āvāso gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā abhikkhuko anāvāso gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā abhikkhuko āvāso vā anāvāso vā gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા અભિક્ખુકો આવાસો ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા અભિક્ખુકો અનાવાસો ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા અભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા ગન્તબ્બો અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā abhikkhuko āvāso gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā abhikkhuko anāvāso gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā abhikkhuko āvāso vā anāvāso vā gantabbo aññatra pakatattena aññatra antarāyā.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા સભિક્ખુકો આવાસો ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા સભિક્ખુકો અનાવાસો ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા સભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā sabhikkhuko āvāso gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā sabhikkhuko anāvāso gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā sabhikkhuko āvāso vā anāvāso vā gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા સભિક્ખુકો આવાસો ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા સભિક્ખુકો અનાવાસો ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા સભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā sabhikkhuko āvāso gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā sabhikkhuko anāvāso gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā sabhikkhuko āvāso vā anāvāso vā gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા સભિક્ખુકો આવાસો ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા સભિક્ખુકો અનાવાસો ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા. ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા સભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા ગન્તબ્બો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ નાનાસંવાસકા અઞ્ઞત્ર પકતત્તેન અઞ્ઞત્ર અન્તરાયા.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā sabhikkhuko āvāso gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā sabhikkhuko anāvāso gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā. Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā sabhikkhuko āvāso vā anāvāso vā gantabbo yatthassu bhikkhū nānāsaṃvāsakā aññatra pakatattena aññatra antarāyā.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા સભિક્ખુકો આવાસો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā sabhikkhuko āvāso yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા સભિક્ખુકો અનાવાસો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā sabhikkhuko anāvāso yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા સભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā sabhikkhuko āvāso vā anāvāso vā yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા સભિક્ખુકો આવાસો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā sabhikkhuko āvāso yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા સભિક્ખુકો અનાવાસો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā sabhikkhuko anāvāso yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા અનાવાસા સભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā anāvāsā sabhikkhuko āvāso vā anāvāso vā yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા સભિક્ખુકો આવાસો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā sabhikkhuko āvāso yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા સભિક્ખુકો અનાવાસો યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā sabhikkhuko anāvāso yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ગન્તબ્બો , ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના સભિક્ખુકા આવાસા વા અનાવાસા વા સભિક્ખુકો આવાસો વા અનાવાસો વા યત્થસ્સુ ભિક્ખૂ સમાનસંવાસકા યં જઞ્ઞા ‘સક્કોમિ અજ્જેવ ગન્તુ’ન્તિ.

    ‘‘Gantabbo , bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā sabhikkhukā āvāsā vā anāvāsā vā sabhikkhuko āvāso vā anāvāso vā yatthassu bhikkhū samānasaṃvāsakā yaṃ jaññā ‘sakkomi ajjeva gantu’nti.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના પકતત્તેન ભિક્ખુના સદ્ધિં એકચ્છન્ને આવાસે વત્થબ્બં, ન એકચ્છન્ને અનાવાસે વત્થબ્બં, ન એકચ્છન્ને આવાસે વા અનાવાસે વા વત્થબ્બં, પકતત્તં ભિક્ખું દિસ્વા આસના વુટ્ઠાતબ્બં, પકતત્તો ભિક્ખુ આસનેન નિમન્તેતબ્બો, ન પકતત્તેન ભિક્ખુના સદ્ધિં એકાસને નિસીદિતબ્બં, ન નીચે આસને નિસિન્ને ઉચ્ચે આસને નિસીદિતબ્બં, ન છમાયં નિસિન્ને આસને નિસીદિતબ્બં, ન એકચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બં, ન નીચે ચઙ્કમે ચઙ્કમન્તે ઉચ્ચે ચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બં, ન છમાયં ચઙ્કમન્તે ચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બં.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā pakatattena bhikkhunā saddhiṃ ekacchanne āvāse vatthabbaṃ, na ekacchanne anāvāse vatthabbaṃ, na ekacchanne āvāse vā anāvāse vā vatthabbaṃ, pakatattaṃ bhikkhuṃ disvā āsanā vuṭṭhātabbaṃ, pakatatto bhikkhu āsanena nimantetabbo, na pakatattena bhikkhunā saddhiṃ ekāsane nisīditabbaṃ, na nīce āsane nisinne ucce āsane nisīditabbaṃ, na chamāyaṃ nisinne āsane nisīditabbaṃ, na ekacaṅkame caṅkamitabbaṃ, na nīce caṅkame caṅkamante ucce caṅkame caṅkamitabbaṃ, na chamāyaṃ caṅkamante caṅkame caṅkamitabbaṃ.

    ‘‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના પારિવાસિકેન વુડ્ઢતરેન ભિક્ખુના સદ્ધિં…પે॰… મૂલાયપટિકસ્સનારહેન ભિક્ખુના સદ્ધિં…પે॰… માનત્તારહેન ભિક્ખુના સદ્ધિં…પે॰… માનત્તચારિકેન ભિક્ખુના સદ્ધિં…પે॰… અબ્ભાનારહેન ભિક્ખુના સદ્ધિં એકચ્છન્ને આવાસે વત્થબ્બં, ન એકચ્છન્ને અનાવાસે વત્થબ્બં, ન એકચ્છન્ને આવાસે વા અનાવાસે વા વત્થબ્બં, ન એકાસને નિસીદિતબ્બં, ન નીચે આસને નિસિન્ને ઉચ્ચે આસને નિસીદિતબ્બં, ન છમાયં નિસિન્ને આસને નિસીદિતબ્બં, ન એકચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બં, ન નીચે ચઙ્કમે ચઙ્કમન્તે ઉચ્ચે ચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બં, ન છમાયં ચઙ્કમન્તે ચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બં.

    ‘‘Na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā pārivāsikena vuḍḍhatarena bhikkhunā saddhiṃ…pe… mūlāyapaṭikassanārahena bhikkhunā saddhiṃ…pe… mānattārahena bhikkhunā saddhiṃ…pe… mānattacārikena bhikkhunā saddhiṃ…pe… abbhānārahena bhikkhunā saddhiṃ ekacchanne āvāse vatthabbaṃ, na ekacchanne anāvāse vatthabbaṃ, na ekacchanne āvāse vā anāvāse vā vatthabbaṃ, na ekāsane nisīditabbaṃ, na nīce āsane nisinne ucce āsane nisīditabbaṃ, na chamāyaṃ nisinne āsane nisīditabbaṃ, na ekacaṅkame caṅkamitabbaṃ, na nīce caṅkame caṅkamante ucce caṅkame caṅkamitabbaṃ, na chamāyaṃ caṅkamante caṅkame caṅkamitabbaṃ.

    ‘‘પારિવાસિકચતુત્થો ચે, ભિક્ખવે, પરિવાસં દદેય્ય, મૂલાય પટિકસ્સેય્ય, માનત્તં દદેય્ય, તંવીસો અબ્ભેય્ય, અકમ્મં ન ચ કરણીય’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૭૬-૮૨) –

    ‘‘Pārivāsikacatuttho ce, bhikkhave, parivāsaṃ dadeyya, mūlāya paṭikasseyya, mānattaṃ dadeyya, taṃvīso abbheyya, akammaṃ na ca karaṇīya’’nti (cūḷava. 76-82) –

    એવં પારિવાસિકાનં ચતુનવુતિ વત્તાનિ.

    Evaṃ pārivāsikānaṃ catunavuti vattāni.

    સા ચ નેસં ચતુનવુતિસઙ્ખા એવં વેદિતબ્બા – નઉપસમ્પાદનાદિનકમ્મિકગરહપરિયોસાનાનિ નવ વત્તાનિ, તતો પકતત્તસ્સ ઉપોસથટ્ઠપનાદિભિક્ખૂહિસમ્પયોજનપરિયોસાનાનિ અટ્ઠ, તતો નપુરતોગમનાદી પઞ્ચ, નપુરેગમનાદી ચત્તારિ, આગન્તુકેન આરોચનાદી ચત્તારીતિ તિંસ, સભિક્ખુકાવાસાદિતો અભિક્ખુકાવાસાદિગમનપઅસંયુત્તાનિ તીણિ નવકાનિ ચાતિ સત્તપઞ્ઞાસ, તતો નપકતત્તેન સદ્ધિં એકચ્છન્નવાસાદિપટિસંયુત્તાનિ એકાદસ, તતો નપારિવાસિકવુડ્ઢતરમૂલાયપટિકસ્સનારહમાનત્તારહમાનત્તચારિકઅબ્ભાનારહેહિ સદ્ધિં એકચ્છન્નવાસાદિપટિસંયુત્તાનિ પચ્ચેકં એકાદસ કત્વા પઞ્ચપઞ્ઞાસાય વત્તેસુ પારિવાસિકવુડ્ઢતરમૂલાયપટિકસ્સનારહમાનત્તારહાનં તિણ્ણં સમાનત્તા તેસુ એકં એકાદસકં, માનત્તચારિકઅબ્ભાનારહાનં દ્વિન્નં સમાનત્તા તેસુ એકં એકાદસકન્તિ દુવે એકાદસકાનિ, અન્તે પારિવાસિકચતુત્થસ્સ સઙ્ઘસ્સ પરિવાસાદિદાનચતુક્કે ગણપૂરણત્થદોસતો નિવત્તિવસેન ચત્તારિ ચત્તારીતિ ચતુનવુતિ વત્તાનિ. તાનિ અગ્ગહિતગ્ગહણેન એકૂનચત્તાલીસવત્તાનિ નામ. આદિતો નવ, ઉપોસથટ્ઠપનાદીનિ અટ્ઠ, પકતત્તેન એકચ્છન્નવાસાદી ચત્તારિ ચાતિ એકવીસતિ વત્તાનિ કમ્મક્ખન્ધકે ગહિતત્તા ઇધ ગણનાય અગ્ગહેત્વા તતો સેસેસુ તેસત્તતિયા વત્તેસુ પારિવાસિકવુડ્ઢતરાદીહિ એકચ્છન્ને વાસાદિપટિસંયુત્તાનિ દ્વાવીસતિ વત્તાનિ પકતત્તેહિ સમાનત્તા તાનિ ચ ‘‘ગન્તબ્બો ભિક્ખવે’’તિઆદિકં નવકં તથા ગચ્છન્તસ્સ અનાપત્તિદસ્સનપરં, ન આવાસતો ગચ્છન્તસ્સ આપત્તિદસ્સનપરન્તિ તઞ્ચ અગ્ગહેત્વા અવસેસેસુ દ્વાચત્તાલીસવત્તેસુ પારિવાસિકચતઉત્થાદિકમ્મચતુક્કં ગરુકાપત્તિવુટ્ઠાનાય ગણપૂરણત્થસામઞ્ઞેન એકં કત્વા તયો અપનેત્વા ગણિતાનિ એકૂનચત્તાલીસાનિ હોન્તીતિ વુત્તં ‘‘નવાધિકાનિ તિંસેવ, ખન્ધકે તદનન્તરે’’તિ.

    Sā ca nesaṃ catunavutisaṅkhā evaṃ veditabbā – naupasampādanādinakammikagarahapariyosānāni nava vattāni, tato pakatattassa uposathaṭṭhapanādibhikkhūhisampayojanapariyosānāni aṭṭha, tato napuratogamanādī pañca, napuregamanādī cattāri, āgantukena ārocanādī cattārīti tiṃsa, sabhikkhukāvāsādito abhikkhukāvāsādigamanapaasaṃyuttāni tīṇi navakāni cāti sattapaññāsa, tato napakatattena saddhiṃ ekacchannavāsādipaṭisaṃyuttāni ekādasa, tato napārivāsikavuḍḍhataramūlāyapaṭikassanārahamānattārahamānattacārikaabbhānārahehi saddhiṃ ekacchannavāsādipaṭisaṃyuttāni paccekaṃ ekādasa katvā pañcapaññāsāya vattesu pārivāsikavuḍḍhataramūlāyapaṭikassanārahamānattārahānaṃ tiṇṇaṃ samānattā tesu ekaṃ ekādasakaṃ, mānattacārikaabbhānārahānaṃ dvinnaṃ samānattā tesu ekaṃ ekādasakanti duve ekādasakāni, ante pārivāsikacatutthassa saṅghassa parivāsādidānacatukke gaṇapūraṇatthadosato nivattivasena cattāri cattārīti catunavuti vattāni. Tāni aggahitaggahaṇena ekūnacattālīsavattāni nāma. Ādito nava, uposathaṭṭhapanādīni aṭṭha, pakatattena ekacchannavāsādī cattāri cāti ekavīsati vattāni kammakkhandhake gahitattā idha gaṇanāya aggahetvā tato sesesu tesattatiyā vattesu pārivāsikavuḍḍhatarādīhi ekacchanne vāsādipaṭisaṃyuttāni dvāvīsati vattāni pakatattehi samānattā tāni ca ‘‘gantabbo bhikkhave’’tiādikaṃ navakaṃ tathā gacchantassa anāpattidassanaparaṃ, na āvāsato gacchantassa āpattidassanaparanti tañca aggahetvā avasesesu dvācattālīsavattesu pārivāsikacatautthādikammacatukkaṃ garukāpattivuṭṭhānāya gaṇapūraṇatthasāmaññena ekaṃ katvā tayo apanetvā gaṇitāni ekūnacattālīsāni hontīti vuttaṃ ‘‘navādhikāni tiṃseva, khandhake tadanantare’’ti.

    ૨૭૫૦. ઇમાનિ એકૂનચત્તાલીસ વત્તાનિ પુરિમેહિ તેચત્તાલીસવત્તેહિ સદ્ધિં દ્વાસીતિ હોન્તીતિ આહ ‘‘એવં સબ્બાનિ…પે॰… ગહિતાગહણેન તૂ’’તિ.

    2750. Imāni ekūnacattālīsa vattāni purimehi tecattālīsavattehi saddhiṃ dvāsīti hontīti āha ‘‘evaṃ sabbāni…pe… gahitāgahaṇena tū’’ti.

    એવં કમ્મક્ખન્ધકપારિવાસિકક્ખન્ધકેસુ મહેસિના વુત્તાનિ ખન્ધકવત્તાનિ ગહિતાગહણેન દ્વાસીતિ એવ હોન્તીતિ યોજના. એવમેત્થ દ્વાસીતિક્ખન્ધકવત્તાનિ દસ્સિતાનિ.

    Evaṃ kammakkhandhakapārivāsikakkhandhakesu mahesinā vuttāni khandhakavattāni gahitāgahaṇena dvāsīti eva hontīti yojanā. Evamettha dvāsītikkhandhakavattāni dassitāni.

    આગમટ્ઠકથાવણ્ણનાયં પન –

    Āgamaṭṭhakathāvaṇṇanāyaṃ pana –

    ‘‘પારિવાસિકાનં ભિક્ખૂનં વત્તં પઞ્ઞપેસ્સામીતિ (ચૂળવ॰ ૭૫) આરભિત્વા ‘ન ઉપસમ્પાદેતબ્બં…પે॰… ન છમાયં ચઙ્કમન્તે ચઙ્કમે ચઙ્કમિતબ્બ’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૭૬-૮૧) વુત્તાવસાનાનિ છસટ્ઠિ, તતો પરં ‘ન, ભિક્ખવે, પારિવાસિકેન ભિક્ખુના પારિવાસિકેન વુડ્ઢતરેન ભિક્ખુના સદ્ધિં, મૂલાયપટિકસ્સનારહેન, માનત્તારહેન, માનત્તચારિકેન, અબ્ભાનારહેન ભિક્ખુના સદ્ધિં એકચ્છન્ને આવાસે વત્થબ્બ’ન્તિઆદીનં (ચૂળવ॰ ૮૨) પકતત્તે ચરિતબ્બેહિ અનઞ્ઞત્તા વિસું તે અગણેત્વા પારિવાસિકવુડ્ઢતરાદીસુ પુગ્ગલન્તરેસુ ચરિતબ્બત્તા તેસં વસેન સમ્પિણ્ડેત્વા એકેકં કત્વા ગણિતાનિ પઞ્ચાતિ એકસત્તતિ વત્તાનિ, ઉક્ખેપનીયકમ્મકતવત્તેસુ વત્તપઞ્ઞાપનવસેન વુત્તં ‘ન પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો અભિવાદનં …પે॰… નહાને પિટ્ઠિપરિકમ્મં સાદિતબ્બ’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૫૧) ઇદં અભિવાદનાદીનં અસાદિયનં એકં, ‘ન પકતત્તો ભિક્ખુ સીલવિપત્તિયા અનુદ્ધંસેતબ્બો’તિઆદીનિ ચ દસાતિ એવમેતાનિ દ્વાસીતિ હોન્તિ. એતેસ્વેવ કાનિચિ તજ્જનીયકમ્માદિવત્તાનિ, કાનિચિ પારિવાસિકાદિવત્તાનીતિ અગ્ગહિતગ્ગહણેન દ્વાસીતિ એવા’’તિ (મ॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૨૫; સારત્થ॰ ટી॰ ૨.૩૯; વિ॰ વિ॰ ટી॰ ૧.૩૯) –

    ‘‘Pārivāsikānaṃ bhikkhūnaṃ vattaṃ paññapessāmīti (cūḷava. 75) ārabhitvā ‘na upasampādetabbaṃ…pe… na chamāyaṃ caṅkamante caṅkame caṅkamitabba’nti (cūḷava. 76-81) vuttāvasānāni chasaṭṭhi, tato paraṃ ‘na, bhikkhave, pārivāsikena bhikkhunā pārivāsikena vuḍḍhatarena bhikkhunā saddhiṃ, mūlāyapaṭikassanārahena, mānattārahena, mānattacārikena, abbhānārahena bhikkhunā saddhiṃ ekacchanne āvāse vatthabba’ntiādīnaṃ (cūḷava. 82) pakatatte caritabbehi anaññattā visuṃ te agaṇetvā pārivāsikavuḍḍhatarādīsu puggalantaresu caritabbattā tesaṃ vasena sampiṇḍetvā ekekaṃ katvā gaṇitāni pañcāti ekasattati vattāni, ukkhepanīyakammakatavattesu vattapaññāpanavasena vuttaṃ ‘na pakatattassa bhikkhuno abhivādanaṃ …pe… nahāne piṭṭhiparikammaṃ sāditabba’nti (cūḷava. 51) idaṃ abhivādanādīnaṃ asādiyanaṃ ekaṃ, ‘na pakatatto bhikkhu sīlavipattiyā anuddhaṃsetabbo’tiādīni ca dasāti evametāni dvāsīti honti. Etesveva kānici tajjanīyakammādivattāni, kānici pārivāsikādivattānīti aggahitaggahaṇena dvāsīti evā’’ti (ma. ni. ṭī. 2.25; sārattha. ṭī. 2.39; vi. vi. ṭī. 1.39) –

    વુત્તં. એતાનિ પન વત્તાનિ કદાચિ તજ્જનીયકમ્મકતાદિકાલે, પારિવાસિકાદિકાલે ચ ચરિતબ્બાનિ ખુદ્દકવત્તાનીતિ ગહેતબ્બાનિ આગન્તુકવત્તાદીનં ચુદ્દસમહાવત્તાનં વક્ખમાનત્તા.

    Vuttaṃ. Etāni pana vattāni kadāci tajjanīyakammakatādikāle, pārivāsikādikāle ca caritabbāni khuddakavattānīti gahetabbāni āgantukavattādīnaṃ cuddasamahāvattānaṃ vakkhamānattā.

    ૨૭૫૧. ઇદાનિ પારિવાસિકસ્સ ભિક્ખુનો રત્તિચ્છેદં, વત્તભેદઞ્ચ દસ્સેતુમાહ ‘‘પરિવાસઞ્ચ વત્તઞ્ચા’’તિઆદિ. પરિવાસઞ્ચ વત્તઞ્ચ સમાદિન્નસ્સાતિ ‘‘પરિવાસં સમાદિયામી’’તિ પરિવાસઞ્ચ ‘‘વત્તં સમાદિયામી’’તિ વત્તઞ્ચ પકતત્તસ્સ ભિક્ખુનો સન્તિકે ઉક્કુટિકં નિસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા વચીભેદં કત્વા સમાદિન્નસ્સ. ભિક્ખુનોતિ પારિવાસિકસ્સ ભિક્ખુનો.

    2751. Idāni pārivāsikassa bhikkhuno ratticchedaṃ, vattabhedañca dassetumāha ‘‘parivāsañca vattañcā’’tiādi. Parivāsañca vattañca samādinnassāti ‘‘parivāsaṃ samādiyāmī’’ti parivāsañca ‘‘vattaṃ samādiyāmī’’ti vattañca pakatattassa bhikkhuno santike ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā vacībhedaṃ katvā samādinnassa. Bhikkhunoti pārivāsikassa bhikkhuno.

    ૨૭૫૨. સહવાસાદયો ‘‘એકચ્છન્ને’’તિઆદિના સયમેવ વક્ખતિ. સહવાસો, વિનાવાસો, અનારોચનમેવ ચાતિ ઇમેહિ તીહિ પારિવાસિકભિક્ખુસ્સ રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટઞ્ચ હોતીતિ યોજના.

    2752.Sahavāsādayo ‘‘ekacchanne’’tiādinā sayameva vakkhati. Sahavāso, vināvāso, anārocanameva cāti imehi tīhi pārivāsikabhikkhussa ratticchedo ca dukkaṭañca hotīti yojanā.

    ૨૭૫૩. ઉદકપાતેન સમન્તા નિબ્બકોસસ્સ ઉદકપાતટ્ઠાનેન. એકચ્છન્નેતિ એકચ્છન્ને પરિચ્છન્ને વા અપરિચ્છન્ને વા આવાસે. પકતત્તેન ભિક્ખુના સહ ઉક્ખિત્તસ્સ નિવાસો નિવારિતોતિ યોજના. ‘‘નિવારિતો’’તિ ઇમિના દુક્કટં હોતીતિ દીપેતિ.

    2753.Udakapātena samantā nibbakosassa udakapātaṭṭhānena. Ekacchanneti ekacchanne paricchanne vā aparicchanne vā āvāse. Pakatattena bhikkhunā saha ukkhittassa nivāso nivāritoti yojanā. ‘‘Nivārito’’ti iminā dukkaṭaṃ hotīti dīpeti.

    ૨૭૫૪. અન્તોયેવાતિ એકચ્છન્નસ્સ આવાસપરિચ્છેદસ્સ અન્તોયેવ. ‘‘ન લબ્ભતી’’તિ ઇમિના રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટઞ્ચ હોતીતિ દીપેતિ.

    2754.Antoyevāti ekacchannassa āvāsaparicchedassa antoyeva. ‘‘Na labbhatī’’ti iminā ratticchedo ca dukkaṭañca hotīti dīpeti.

    ૨૭૫૫. મહાઅટ્ઠકથાદિસૂતિ આદિ-સદ્દેન કુરુન્દટ્ઠકથાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. ઉભિન્નન્તિ ઉક્ખિત્તકપારિવાસિકાનં. ઇતિ અવિસેસેન નિદ્દિટ્ઠન્તિ યોજના.

    2755.Mahāaṭṭhakathādisūti ādi-saddena kurundaṭṭhakathādiṃ saṅgaṇhāti. Ubhinnanti ukkhittakapārivāsikānaṃ. Iti avisesena niddiṭṭhanti yojanā.

    ૨૭૫૬. ઇમિના સહવાસેન રત્તિચ્છેદઞ્ચ દુક્કટઞ્ચ દસ્સેત્વા વિનાવાસેન દસ્સેતુમાહ ‘‘અભિક્ખુકે પનાવાસે’’તિ. આવાસેતિ વસનત્થાય કતસેનાસને. અનાવાસેતિ વાસત્થાય અકતે ચેતિયઘરે વા બોધિઘરે વા સમ્મજ્જનિઅટ્ટકે વા દારુઅટ્ટકે વા પાનીયમાળે વા વચ્ચકુટિયં વા દ્વારકોટ્ઠકે વા અઞ્ઞત્ર વા યત્થ કત્થચિ એવરૂપે ઠાને. વિપ્પવાસં વસન્તસ્સાતિ પકતત્તેન વિના વાસં કપ્પેન્તસ્સ. રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટન્તિ રત્તિચ્છેદો ચેવ વત્તભેદદુક્કટઞ્ચ હોતિ.

    2756. Iminā sahavāsena ratticchedañca dukkaṭañca dassetvā vināvāsena dassetumāha ‘‘abhikkhuke panāvāse’’ti. Āvāseti vasanatthāya katasenāsane. Anāvāseti vāsatthāya akate cetiyaghare vā bodhighare vā sammajjaniaṭṭake vā dāruaṭṭake vā pānīyamāḷe vā vaccakuṭiyaṃ vā dvārakoṭṭhake vā aññatra vā yattha katthaci evarūpe ṭhāne. Vippavāsaṃ vasantassāti pakatattena vinā vāsaṃ kappentassa. Ratticchedo ca dukkaṭanti ratticchedo ceva vattabhedadukkaṭañca hoti.

    ૨૭૫૭. એવં વિપ્પવાસેન રત્તિચ્છેદદુક્કટાનિ દસ્સેત્વા અનારોચનેન દસ્સેતુમાહ ‘‘પારિવાસિકભિક્ખુસ્સા’’તિઆદિ. ભિક્ખું દિસ્વાનાતિ આકાસેનાપિ ગચ્છન્તં સમાનસંવાસકં આગન્તુકં ભિક્ખું દિસ્વા. તઙ્ખણેતિ તસ્મિં દિટ્ઠક્ખણેયેવ. ‘‘અનારોચેન્તસ્સ એવ એતસ્સા’’તિ પદચ્છેદો. એવકારેન રત્તિચ્છેદો ચ દુક્કટઞ્ચાતિ ઉભયં એતસ્સ હોતીતિ દીપેન્તેન અદિટ્ઠો ચે, રત્તિચ્છેદોવ હોતીતિ ઞાપેતિ. યથાહ – ‘‘સોપિસ્સ રત્તિચ્છેદં કરોતિ, અઞ્ઞાતત્તા પન વત્તભેદદુક્કટં નત્થી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૭૫). નાનાસંવાસકેન સહ વિનયકમ્મં કાતું ન વટ્ટતિ, તસ્સ અનારોચનેપિ રત્તિચ્છેદો ન હોતિ.

    2757. Evaṃ vippavāsena ratticchedadukkaṭāni dassetvā anārocanena dassetumāha ‘‘pārivāsikabhikkhussā’’tiādi. Bhikkhuṃ disvānāti ākāsenāpi gacchantaṃ samānasaṃvāsakaṃ āgantukaṃ bhikkhuṃ disvā. Taṅkhaṇeti tasmiṃ diṭṭhakkhaṇeyeva. ‘‘Anārocentassa eva etassā’’ti padacchedo. Evakārena ratticchedo ca dukkaṭañcāti ubhayaṃ etassa hotīti dīpentena adiṭṭho ce, ratticchedova hotīti ñāpeti. Yathāha – ‘‘sopissa ratticchedaṃ karoti, aññātattā pana vattabhedadukkaṭaṃ natthī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 75). Nānāsaṃvāsakena saha vinayakammaṃ kātuṃ na vaṭṭati, tassa anārocanepi ratticchedo na hoti.

    ૨૭૫૮-૯. પારિવાસિકો ભિક્ખુ યત્થ સઙ્ઘનવકટ્ઠાને ઠિતો, તત્થેવ તસ્મિંયેવ ઠાને ઠત્વા યથાવુડ્ઢં પકતત્તેહિપિ સદ્ધિં વુડ્ઢપટિપાટિયા પઞ્ચ કિચ્ચાનિ કાતું વટ્ટતીતિ યોજના.

    2758-9.Pārivāsiko bhikkhu yattha saṅghanavakaṭṭhāne ṭhito, tattheva tasmiṃyeva ṭhāne ṭhatvā yathāvuḍḍhaṃ pakatattehipi saddhiṃ vuḍḍhapaṭipāṭiyā pañca kiccāni kātuṃ vaṭṭatīti yojanā.

    તાનિ સરૂપતો દસ્સેતુમાહ ‘‘ઉપોસથપવારણ’’ન્તિઆદિ. ઉપોસથપવારણં યથાવુડ્ઢં કાતું લભતીતિ યોજના. દેન્તીતિ એત્થ ‘‘ઘણ્ટિં પહરિત્વા’’તિ સેસો. સઙ્ઘદાયકાતિ કમ્મધારયસમાસો. સઙ્ઘસ્સ એકત્તેપિ ગરૂસુ બહુવચનનિદ્દેસો. ‘‘દેતિ ચે સઙ્ઘદાયકો’’તિપિ પાઠો. તત્થ ઘણ્ટિં પહરિત્વા ભાજેત્વા દેન્તો સઙ્ઘો વસ્સિકસાટિકં દેતિ ચે, પારિવાસિકો યથાવુડ્ઢં અત્તનો પત્તટ્ઠાને લભતીતિ યોજના.
