Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨. પારિવાસિકક્ખન્ધકં

    2. Pārivāsikakkhandhakaṃ

    ૧. પારિવાસિકવત્તકથા

    1. Pārivāsikavattakathā

    ૭૫. પારિવાસિકક્ખન્ધકે પારિવાસિકાતિ પદસ્સ પરિવાસં પરિવસન્તીતિ પારિવાસિકાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પરિવાસં પરિવસન્તા’’તિ. તત્થાતિ ‘‘પરિવાસં પરિવસન્તા’’તિ તદ્ધિતવાક્યે. તેસૂતિ ચતુબ્બિધેસુ પરિવાસેસુ. તિત્થિયપરિવાસોતિ તિત્થિયાનં પરિવાસો, તિત્થિયાનં વા દાતબ્બો પરિવાસો, તિત્થિયેહિ વા પરિવસિતબ્બો પરિવાસો તિત્થિયપરિવાસો. અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસોતિ અપ્પટિચ્છન્નો પરિવાસો અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસો. તત્થાતિ અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસે. ન્તિ વચનં. અયં પનાતિ અયં પટિચ્છન્નપરિવાસો પન. ઇધાતિ પારિવાસિકક્ખન્ધકે. સેસાતિ અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસતો સેસા. તયોતિ અપ્પટિચ્છન્નપરિવાસાદયો તયો, દાતબ્બાતિ સમ્બન્ધો. કસ્સ દાતબ્બાતિ આહ ‘‘યેના’’તિઆદિ. આપન્ના ચેવાતિ આપજ્જિતબ્બા ચેવ. તેસૂતિ તિવિધેસુ પરિવાસેસુ. એતે પનાતિ તયો પન. ઇધાતિ પારિવાસિકક્ખન્ધકે. તસ્માતિ યસ્મા ઇધ અધિપ્પેતા, તસ્મા. એતેસૂતિ તિવિધેસુ પરિવાસેસુ.

    75. Pārivāsikakkhandhake pārivāsikāti padassa parivāsaṃ parivasantīti pārivāsikāti dassento āha ‘‘parivāsaṃ parivasantā’’ti. Tatthāti ‘‘parivāsaṃ parivasantā’’ti taddhitavākye. Tesūti catubbidhesu parivāsesu. Titthiyaparivāsoti titthiyānaṃ parivāso, titthiyānaṃ vā dātabbo parivāso, titthiyehi vā parivasitabbo parivāso titthiyaparivāso. Appaṭicchannaparivāsoti appaṭicchanno parivāso appaṭicchannaparivāso. Tatthāti appaṭicchannaparivāse. Yanti vacanaṃ. Ayaṃ panāti ayaṃ paṭicchannaparivāso pana. Idhāti pārivāsikakkhandhake. Sesāti appaṭicchannaparivāsato sesā. Tayoti appaṭicchannaparivāsādayo tayo, dātabbāti sambandho. Kassa dātabbāti āha ‘‘yenā’’tiādi. Āpannā cevāti āpajjitabbā ceva. Tesūti tividhesu parivāsesu. Ete panāti tayo pana. Idhāti pārivāsikakkhandhake. Tasmāti yasmā idha adhippetā, tasmā. Etesūti tividhesu parivāsesu.

    પકતત્તાનં ભિક્ખૂનન્તિ એત્થ અધિપ્પેતપકતત્તે દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઠપેત્વા’’તિઆદિ. મૂલાયપટિકસ્સનારહાદીનમ્પીતિ એત્થ આદિસદ્દેન માનત્તારહમાનત્તચારિકઅબ્ભાનારહાદયો સઙ્ગણ્હાતિ. પિસદ્દેન પકતિપકતત્તં અપેક્ખતિ. તેતિ પકતત્તા. યં અભિવાદનાદિં કરોન્તીતિ યોજના. સાદિયન્તીતિ એત્થ સાદિયનં નામ સમ્પટિચ્છનન્તિ આહ ‘‘સમ્પટિચ્છન્તી’’તિ. તત્થાતિ અભિવાદનાદીસુ, નિદ્ધારણે ચેતં ભુમ્મવચનં. સામીચિકમ્મન્તિ એતં આભિસમાચારિકસ્સ અધિવચનન્તિ યોજના. અભિવાદનાદીનીતિ અભિવાદનપચ્ચુટ્ઠાનઅઞ્જલિકમ્માનિ. બીજનવાતદાનાદિનોતિ બીજનિયા પહરિતેન પવત્તસ્સ વાતસ્સ દાનાદિનો. આસનાભિહારન્તિ એત્થ અભિહરણં અભિહારો, આસનસ્સ અભિહારો આસનાભિહારોતિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘આસનસ્સ અભિહરણ’’ન્તિ. પઞ્ઞાપનમ્પિ અભિહરિત્વા પઞ્ઞાપિતત્તા અભિહારોયેવ નામાતિ આહ ‘‘પઞ્ઞાપનમેવ વા’’તિ. ‘‘પાદધોવનઉદક’’ન્તિ ઇમિના પાદસ્સ ધોવનં ઉદકં પાદોદકન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ‘‘પાદટ્ઠપનક’’ન્તિ ઇમિના પાદસ્સ ઠપનકં પીઠં પાદપીઠન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ‘‘પાદઘંસનં વા’’તિ ઇમિના પાદસ્સ ઘંસનં કથલિકં પાદકથલિકન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. સદ્ધિવિહારિકાનમ્પિ અભિવાદનાદિન્તિ સમ્બન્ધો. પિસદ્દેન અઞ્ઞેસં સાદિયન્તસ્સ કા નામ કથાતિ દસ્સેતિ. તેતિ સદ્ધિવિહારિકા. સદ્ધાપબ્બજિતાતિ સદ્ધાય પબ્બજિતા. કુલપુત્તાતિ જાતિકુલપુત્તા, આચારકુલપુત્તા ચ. કરોન્તિ, આપુચ્છન્તિયેવાતિ સમ્બન્ધો. વારિતમ્પિ અસાદિયનં નામાતિ આહ ‘‘વારિતકાલતો પટ્ઠાય અનાપત્તી’’તિ. મિથુ યથાવુડ્ઢન્તિ એત્થ મિથુસદ્દો અઞ્ઞમઞ્ઞપરિયાયો, યથાસદ્દો યંસદ્દપરિયાયો, વિચ્છત્થો ચાતિ આહ ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞં યો યો વુડ્ઢો’’તિ. અઞ્ઞમઞ્ઞઞ્હિ મિથતિ સઙ્ગમં કરોતીતિ મિથૂતિ વુચ્ચતિ. તેન તેનાતિ ભિક્ખુના, ‘‘સાદિતુ’’ન્તિ પદે ભાવકત્તા. સાદિતું અનુજાનામીતિ સમ્બન્ધો.

    Pakatattānaṃ bhikkhūnanti ettha adhippetapakatatte dassento āha ‘‘ṭhapetvā’’tiādi. Mūlāyapaṭikassanārahādīnampīti ettha ādisaddena mānattārahamānattacārikaabbhānārahādayo saṅgaṇhāti. Pisaddena pakatipakatattaṃ apekkhati. Teti pakatattā. Yaṃ abhivādanādiṃ karontīti yojanā. Sādiyantīti ettha sādiyanaṃ nāma sampaṭicchananti āha ‘‘sampaṭicchantī’’ti. Tatthāti abhivādanādīsu, niddhāraṇe cetaṃ bhummavacanaṃ. Sāmīcikammanti etaṃ ābhisamācārikassa adhivacananti yojanā. Abhivādanādīnīti abhivādanapaccuṭṭhānaañjalikammāni. Bījanavātadānādinoti bījaniyā paharitena pavattassa vātassa dānādino. Āsanābhihāranti ettha abhiharaṇaṃ abhihāro, āsanassa abhihāro āsanābhihāroti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘āsanassa abhiharaṇa’’nti. Paññāpanampi abhiharitvā paññāpitattā abhihāroyeva nāmāti āha ‘‘paññāpanameva vā’’ti. ‘‘Pādadhovanaudaka’’nti iminā pādassa dhovanaṃ udakaṃ pādodakanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Pādaṭṭhapanaka’’nti iminā pādassa ṭhapanakaṃ pīṭhaṃ pādapīṭhanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Pādaghaṃsanaṃ vā’’ti iminā pādassa ghaṃsanaṃ kathalikaṃ pādakathalikanti vacanatthaṃ dasseti. Saddhivihārikānampi abhivādanādinti sambandho. Pisaddena aññesaṃ sādiyantassa kā nāma kathāti dasseti. Teti saddhivihārikā. Saddhāpabbajitāti saddhāya pabbajitā. Kulaputtāti jātikulaputtā, ācārakulaputtā ca. Karonti, āpucchantiyevāti sambandho. Vāritampi asādiyanaṃ nāmāti āha ‘‘vāritakālato paṭṭhāya anāpattī’’ti. Mithu yathāvuḍḍhanti ettha mithusaddo aññamaññapariyāyo, yathāsaddo yaṃsaddapariyāyo, vicchattho cāti āha ‘‘aññamaññaṃ yo yo vuḍḍho’’ti. Aññamaññañhi mithati saṅgamaṃ karotīti mithūti vuccati. Tena tenāti bhikkhunā, ‘‘sāditu’’nti pade bhāvakattā. Sādituṃ anujānāmīti sambandho.

    ‘‘વુડ્ઢપટિપાટિયા’’તિ ઇમિના વુડ્ઢાનં પટિપાટિ યથાવુડ્ઢન્તિ ચતુત્થીઅબ્યયીભાવં દસ્સેતિ. પુરિમપદે પન પઠમાઅબ્યયીભાવો. પાળિયાતિ પન્તિયા. તત્થેવાતિ સઙ્ઘનવકટ્ઠાને એવ. પવારણાયપીતિ પિસદ્દેન ન કેવલં ઉપોસથેયેવ, અથ ખો પવારણાયપીતિ દસ્સેતિ. સઙ્ઘેન ભાજિયમાનન્તિ સમ્બન્ધો.

    ‘‘Vuḍḍhapaṭipāṭiyā’’ti iminā vuḍḍhānaṃ paṭipāṭi yathāvuḍḍhanti catutthīabyayībhāvaṃ dasseti. Purimapade pana paṭhamāabyayībhāvo. Pāḷiyāti pantiyā. Tatthevāti saṅghanavakaṭṭhāne eva. Pavāraṇāyapīti pisaddena na kevalaṃ uposatheyeva, atha kho pavāraṇāyapīti dasseti. Saṅghena bhājiyamānanti sambandho.

    ઓણોજનન્તિ અવનુદતે ઓણોજનં. અવપુબ્બો નુદધાતુ નકારસ્સ ણકારં, દકારસ્સ ચ જકારં કત્વા ઓણોજનન્તિ વુચ્ચતિ. નુદધાતુ અપનયનત્થો, તેન વુત્તં ‘‘વિસ્સજ્જનં વુચ્ચતી’’તિ. ઉદ્દેસભત્તાદીનીતિઆદિસદ્દેન સલાકભત્તાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ. અસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ. તાનીતિ દ્વે તીણિ ઉદ્દેસભત્તાદીનિ. હેટ્ઠાતિ અત્તનો હેટ્ઠા. ગાહેથાતિ નવકતરે ભિક્ખૂ ગાહાપેથ. ભત્તપચ્ચાસાતિ ભત્તમેવ પચ્ચાસા ભત્તપચ્ચાસા, પચ્ચાસાભત્તન્તિ અત્થો. ‘‘વિસ્સજ્જેતબ્બાની’’તિ ઇમિના અવનુદિતબ્બન્તિ ઓણોજનન્તિ અત્થં દસ્સેતિ. એવન્તિ ગહેત્વા વિસ્સજ્જમાનેતિ યોજના. તાનીતિ ઉદ્દેસભત્તાદીનિ. યદિ પન ન ગણ્હાતીતિ સચે સઙ્ઘતો વસ્સગ્ગેન ન ગણ્હાતિ. ન વિસ્સજ્જેતીતિ સચે અઞ્ઞસ્સ ન વિસ્સજ્જેતિ. ઓદિસ્સાતિ ઉદ્દિસિત્વા. તસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ. હીતિ યસ્મા. સઙ્ઘનવકટ્ઠાને નિસિન્નસ્સ તસ્સાતિ યોજના. ભત્તગ્ગેતિ ભત્તસ્સ ગહણટ્ઠાને. સોતિ પારિવાસિકો, મા કિલમિત્થાતિ સમ્બન્ધો. ઇદન્તિ ઓણોજનં. અસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ, અનુઞ્ઞાતન્તિ સમ્બન્ધો.

    Oṇojananti avanudate oṇojanaṃ. Avapubbo nudadhātu nakārassa ṇakāraṃ, dakārassa ca jakāraṃ katvā oṇojananti vuccati. Nudadhātu apanayanattho, tena vuttaṃ ‘‘vissajjanaṃ vuccatī’’ti. Uddesabhattādīnītiādisaddena salākabhattādīni saṅgaṇhāti. Assāti pārivāsikassa. Tānīti dve tīṇi uddesabhattādīni. Heṭṭhāti attano heṭṭhā. Gāhethāti navakatare bhikkhū gāhāpetha. Bhattapaccāsāti bhattameva paccāsā bhattapaccāsā, paccāsābhattanti attho. ‘‘Vissajjetabbānī’’ti iminā avanuditabbanti oṇojananti atthaṃ dasseti. Evanti gahetvā vissajjamāneti yojanā. Tānīti uddesabhattādīni. Yadi pana na gaṇhātīti sace saṅghato vassaggena na gaṇhāti. Na vissajjetīti sace aññassa na vissajjeti. Odissāti uddisitvā. Tassāti pārivāsikassa. ti yasmā. Saṅghanavakaṭṭhāne nisinnassa tassāti yojanā. Bhattaggeti bhattassa gahaṇaṭṭhāne. Soti pārivāsiko, mā kilamitthāti sambandho. Idanti oṇojanaṃ. Assāti pārivāsikassa, anuññātanti sambandho.

    આગતાગતેહિ ભિક્ખૂહીતિ સમ્બન્ધો. ચતુસ્સાલભત્તન્તિ ચતુમુખા સાલા ચતુસ્સાલા ભોજનસાલા, તત્થ પટિપાટિયા દિન્નં ભત્તં ચતુસ્સાલભત્તં. એતન્તિ ચતુસ્સાલભત્તં. પાળિયાતિ ભિક્ખૂનં પાળિયા. ઓસક્કિત્વાતિ હેટ્ઠા સક્કિત્વા. હત્થપાસેતિ ભત્તદાયકસ્સ હત્થપાસે. સેનોતિ કુલલો. ‘‘આરામિકસમણુદ્દેસેહી’’તિ પદં ‘‘આહરાપેતુ’’ન્તિ પદે કારિતકમ્મં. સયમેવાતિ પારિવાસિકેન અનાણત્તો હુત્વા સયમેવ. મહાપેળભત્તેપીતિ મહતિયં પેળાયં પક્ખિપિત્વા દિન્ને ભત્તેપિ. યત્થ પનાતિ પરિવિસટ્ઠાને પન.

    Āgatāgatehi bhikkhūhīti sambandho. Catussālabhattanti catumukhā sālā catussālā bhojanasālā, tattha paṭipāṭiyā dinnaṃ bhattaṃ catussālabhattaṃ. Etanti catussālabhattaṃ. Pāḷiyāti bhikkhūnaṃ pāḷiyā. Osakkitvāti heṭṭhā sakkitvā. Hatthapāseti bhattadāyakassa hatthapāse. Senoti kulalo. ‘‘Ārāmikasamaṇuddesehī’’ti padaṃ ‘‘āharāpetu’’nti pade kāritakammaṃ. Sayamevāti pārivāsikena anāṇatto hutvā sayameva. Mahāpeḷabhattepīti mahatiyaṃ peḷāyaṃ pakkhipitvā dinne bhattepi. Yattha panāti parivisaṭṭhāne pana.

    ૭૬. તત્રાયં સમ્માવત્તનાતિ એત્થ તસદ્દસ્સ અનિયમનિદ્દેસભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઇદાનિ યા અયં સમ્માવત્તના વુત્તા’’તિ. સમ્મા વત્તિતબ્બં એતાયાતિ સમ્માવત્તના. તત્થાતિ સમ્માવત્તનાયં. ન ઉપસમ્પાદેતબ્બન્તિ એત્થ આચરિયેન હુત્વા કમ્મવાચાસાવનમ્પિ ઉપસમ્પાદનમેવાતિ આહ ‘‘આચરિયેન હુત્વાપિ કમ્મવાચા ન સાવેતબ્બા’’તિ. અઞ્ઞસ્મિં અસતીતિ અત્તના અઞ્ઞસ્મિં કમ્મવાચાવાચકે અસતિ. ન નિસ્સયો દાતબ્બોતિ એત્થ આગન્તુકાનમેવ નિસ્સયો ન દાતબ્બો, ન દિન્નનિસ્સયાનમ્પીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘આગન્તુકાનં નિસ્સયો ન દાતબ્બો’’તિઆદિ, યેહિપિ ભિક્ખૂહિ ગહિતોતિ સમ્બન્ધો.

    76. Tatrāyaṃ sammāvattanāti ettha tasaddassa aniyamaniddesabhāvaṃ dassento āha ‘‘idāni yā ayaṃ sammāvattanā vuttā’’ti. Sammā vattitabbaṃ etāyāti sammāvattanā. Tatthāti sammāvattanāyaṃ. Na upasampādetabbanti ettha ācariyena hutvā kammavācāsāvanampi upasampādanamevāti āha ‘‘ācariyena hutvāpi kammavācā na sāvetabbā’’ti. Aññasmiṃ asatīti attanā aññasmiṃ kammavācāvācake asati. Na nissayo dātabboti ettha āgantukānameva nissayo na dātabbo, na dinnanissayānampīti dassento āha ‘‘āgantukānaṃ nissayo na dātabbo’’tiādi, yehipi bhikkhūhi gahitoti sambandho.

    અઞ્ઞો સામણેરોતિ પકતત્તકાલે ઉપજ્ઝં દત્વા ગહિતસામણેરેહિ અઞ્ઞો સામણેરો. આધિપચ્ચટ્ઠાનભૂતાતિ સબ્બસમ્મુતીનં અધિપતિભાવસ્સ ઠાનભૂતા. પટિબલસ્સાતિ ભિક્ખુનિયો ઓવદિતું પટિબલસ્સ. ઇમિના લદ્ધસમ્મુતિકેન આણત્તો અલદ્ધસમ્મુતિકોપિ ગરુધમ્મેહિ વા અઞ્ઞેહિ વા ભિક્ખુનિયો ઓવદિતું લભતીતિ દસ્સેતિ. આગતા ભિક્ખુનિયો વત્તબ્બાતિ સમ્બન્ધો. વોતિ તુમ્હાકં. સોતિ ભિક્ખુ. વોતિ તુમ્હાકં, દસ્સતીતિ સમ્બન્ધો.

    Aññosāmaṇeroti pakatattakāle upajjhaṃ datvā gahitasāmaṇerehi añño sāmaṇero. Ādhipaccaṭṭhānabhūtāti sabbasammutīnaṃ adhipatibhāvassa ṭhānabhūtā. Paṭibalassāti bhikkhuniyo ovadituṃ paṭibalassa. Iminā laddhasammutikena āṇatto aladdhasammutikopi garudhammehi vā aññehi vā bhikkhuniyo ovadituṃ labhatīti dasseti. Āgatā bhikkhuniyo vattabbāti sambandho. Voti tumhākaṃ. Soti bhikkhu. Voti tumhākaṃ, dassatīti sambandho.

    સુક્કવિસ્સટ્ઠિયાતિ સુક્કવિસ્સટ્ઠિઆપત્તિકારણા. કાયસંસગ્ગાદિગરુકાપત્તિ નાપજ્જિતબ્બાતિ યોજના. આપત્તિક્ખન્ધવસેન આપત્તિવત્થૂનં પાપિટ્ઠભાવઞ્ચ પાપિટ્ઠતરભાવઞ્ચ વિત્થારેન્તો આહ ‘‘સત્તસુ હી’’તિઆદિ. પાપિટ્ઠતરાતિ દુબ્ભાસિતાપત્તિતો દુક્કટાપત્તિ પાપિટ્ઠતરા. તાસન્તિ સત્તન્નં આપત્તીનં. પુરિમનયેનેવાતિ પુરિમાનં આપત્તીનં નયેનેવ. ભેદોતિ વત્થૂનં વિસેસો. એવં આપત્તિક્ખન્ધવસેન આપત્તિવત્થૂનં પાપિટ્ઠપાપિટ્ઠતરભાવં દસ્સેત્વા ઇદાનિ સિક્ખાપદવસેન તેસં તં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પણ્ણત્તિવજ્જસિક્ખાપદે પના’’તિઆદિ. ઉભયમ્પીતિ વત્થુઆપત્તિસઙ્ખાતં ઉભયમ્પિ.

    Sukkavissaṭṭhiyāti sukkavissaṭṭhiāpattikāraṇā. Kāyasaṃsaggādigarukāpatti nāpajjitabbāti yojanā. Āpattikkhandhavasena āpattivatthūnaṃ pāpiṭṭhabhāvañca pāpiṭṭhatarabhāvañca vitthārento āha ‘‘sattasu hī’’tiādi. Pāpiṭṭhatarāti dubbhāsitāpattito dukkaṭāpatti pāpiṭṭhatarā. Tāsanti sattannaṃ āpattīnaṃ. Purimanayenevāti purimānaṃ āpattīnaṃ nayeneva. Bhedoti vatthūnaṃ viseso. Evaṃ āpattikkhandhavasena āpattivatthūnaṃ pāpiṭṭhapāpiṭṭhatarabhāvaṃ dassetvā idāni sikkhāpadavasena tesaṃ taṃ dassento āha ‘‘paṇṇattivajjasikkhāpade panā’’tiādi. Ubhayampīti vatthuāpattisaṅkhātaṃ ubhayampi.

    કમ્મન્તિ એત્થ કારણભૂતસ્સ કમ્મસ્સ નામં કારિયભૂતાયં કમ્મવાચાયં ઉપચારવસેન કારિયભૂતા કમ્મવાચા કમ્મન્તિ વુચ્ચતીતિ આહ ‘‘પરિવાસકમ્મવાચા વુચ્ચતી’’તિ. કમ્મસ્મિં સતિ, કમ્મેન વા વચિતબ્બાતિ કમ્મવાચાતિ વચનત્થો કાતબ્બો. કસિકમ્મન્તિ કસિસઙ્ખાતં કમ્મં. ગોરક્ખકમ્મન્તિ ગોરક્ખસઙ્ખાતં કમ્મં. ‘‘કમ્મં કત’’ન્તિ ઇમિના કમ્મં કરોન્તીતિ કમ્મિકાતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. તેતિ કમ્મિકા ભિક્ખૂ, ન ગરહિતબ્બાતિ સમ્બન્ધો.

    Kammanti ettha kāraṇabhūtassa kammassa nāmaṃ kāriyabhūtāyaṃ kammavācāyaṃ upacāravasena kāriyabhūtā kammavācā kammanti vuccatīti āha ‘‘parivāsakammavācā vuccatī’’ti. Kammasmiṃ sati, kammena vā vacitabbāti kammavācāti vacanattho kātabbo. Kasikammanti kasisaṅkhātaṃ kammaṃ. Gorakkhakammanti gorakkhasaṅkhātaṃ kammaṃ. ‘‘Kammaṃ kata’’nti iminā kammaṃ karontīti kammikāti vacanatthaṃ dasseti. Teti kammikā bhikkhū, na garahitabbāti sambandho.

    વચિતબ્બં અનેન દોસેનાતિ વચનીયં, સંવિજ્જતિ વચનીયં અસ્સાતિ સવચનીયં, તં ન કાતબ્બન્તિ અત્થો. તમેવત્થં વિત્થારેન્તો આહ ‘‘પલિબોધત્થાય હી’’તિઆદિ. યાવ ન તં અધિકરણં વૂપસન્તં હોતિ, તાવ ઇમમ્હા આવાસા એકપદમ્પિ મા પક્કામીતિ યોજના. તેતિ તુય્હં.

    Vacitabbaṃ anena dosenāti vacanīyaṃ, saṃvijjati vacanīyaṃ assāti savacanīyaṃ, taṃ na kātabbanti attho. Tamevatthaṃ vitthārento āha ‘‘palibodhatthāya hī’’tiādi. Yāva na taṃ adhikaraṇaṃ vūpasantaṃ hoti, tāva imamhā āvāsā ekapadampi mā pakkāmīti yojanā. Teti tuyhaṃ.

    અનુવાદોતિ એત્થ અનુસાસનવસેન અઞ્ઞે વદતીતિ અનુવાદોતિ વુત્તે જેટ્ઠકટ્ઠાનન્તિ આહ ‘‘વિહારે જેટ્ઠકટ્ઠાનં ન કાતબ્બ’’ન્તિ. જેટ્ઠકટ્ઠાનં સરૂપેન દસ્સેન્તો આહ ‘‘પાતિમોક્ખુદ્દેસકેન વા’’તિઆદિ. મેતિ મય્હં. ન્તિ તવં. ન ચોદેતબ્બોતિ એત્થ કેન ન ચોદેતબ્બોતિ આહ ‘‘વત્થુના વા આપત્તિયા વા’’તિ. ન સારેતબ્બોતિ ન સરાપેતબ્બો. ન ભિક્ખૂહિ સમ્પયોજેતબ્બન્તિ એત્થ ભિક્ખૂહિ અત્તના કલહવસેન ન સમ્પયોજેતબ્બન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞં યોજેત્વા કલહો ન કારેતબ્બો’’તિ.

    Anuvādoti ettha anusāsanavasena aññe vadatīti anuvādoti vutte jeṭṭhakaṭṭhānanti āha ‘‘vihāre jeṭṭhakaṭṭhānaṃ na kātabba’’nti. Jeṭṭhakaṭṭhānaṃ sarūpena dassento āha ‘‘pātimokkhuddesakena vā’’tiādi. Meti mayhaṃ. Tanti tavaṃ. Na codetabboti ettha kena na codetabboti āha ‘‘vatthunā vā āpattiyā vā’’ti. Na sāretabboti na sarāpetabbo. Na bhikkhūhisampayojetabbanti ettha bhikkhūhi attanā kalahavasena na sampayojetabbanti dassento āha ‘‘aññamaññaṃ yojetvā kalaho na kāretabbo’’ti.

    સઙ્ઘત્થેરેન હુત્વાતિ સઙ્ઘત્થેરેન હોન્તેનપીતિ અત્થો. પુરતો અગન્તબ્બે સમાને કિં પચ્છતો ગન્તબ્બન્તિ આહ ‘‘દ્વાદસહત્થ’’ન્તિઆદિ. આસનપરિયન્તોતિ આસનમેવ પરિયન્તો લામકોતિ આસનપરિયન્તો, તદત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સઙ્ઘનવકાસનં વુચ્ચતી’’તિ. સ્વાસ્સાતિ સો અસ્સ. સોતિ આસનપરિયન્તો. અસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ. તત્થાતિ આસનપરિયન્તે. અયન્તિ પારિવાસિકો, ન લભતીતિ સમ્બન્ધો. ગહિતાવસેસાતિ ગહિતાહિ સેય્યાહિ અવસેસા. મઙ્ગુલગૂથભરિતાતિ મઙ્ગુલાનં ગૂથેહિ પૂરિતા. અસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ. રજેહિ હતા નાસિતા ભૂમિ એત્થાતિ રજોહતભૂમિ. જતુકમૂસિકભરિતાતિ જતૂહિ ચ મૂસિકાહિ ચ પૂરિતા. પણ્ણસાલાતિ પણ્ણેહિ છાદિતા સાલા. અસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ. સબ્બેપિ આવાસાતિ યોજના. એતેહીતિ પકતત્તેહિ. તેસૂતિ આવાસેસુ. ન્તિ આવાસં. પચ્ચયન્તિ વસ્સાવાસિકલાભં. એકપસ્સેતિ ભિક્ખૂનં પાળિયં અટ્ઠત્વા એકસ્મિં પસ્સે.

    Saṅghattherena hutvāti saṅghattherena hontenapīti attho. Purato agantabbe samāne kiṃ pacchato gantabbanti āha ‘‘dvādasahattha’’ntiādi. Āsanapariyantoti āsanameva pariyanto lāmakoti āsanapariyanto, tadatthaṃ dassento āha ‘‘saṅghanavakāsanaṃ vuccatī’’ti. Svāssāti so assa. Soti āsanapariyanto. Assāti pārivāsikassa. Tatthāti āsanapariyante. Ayanti pārivāsiko, na labhatīti sambandho. Gahitāvasesāti gahitāhi seyyāhi avasesā. Maṅgulagūthabharitāti maṅgulānaṃ gūthehi pūritā. Assāti pārivāsikassa. Rajehi hatā nāsitā bhūmi etthāti rajohatabhūmi. Jatukamūsikabharitāti jatūhi ca mūsikāhi ca pūritā. Paṇṇasālāti paṇṇehi chāditā sālā. Assāti pārivāsikassa. Sabbepi āvāsāti yojanā. Etehīti pakatattehi. Tesūti āvāsesu. Yanti āvāsaṃ. Paccayanti vassāvāsikalābhaṃ. Ekapasseti bhikkhūnaṃ pāḷiyaṃ aṭṭhatvā ekasmiṃ passe.

    અસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ, દેન્તીતિ સમ્બન્ધો. સો એવાતિ આસનાદિપરિયન્તો એવ. ઞાતિપવારિતટ્ઠાને નિમન્તિતેનાતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ તં કુલં. સંવિધાયાતિ સંવિદહિત્વા. અસ્સાતિ કુલસ્સ, ભવેય્ય વા.

    Assāti pārivāsikassa, dentīti sambandho. So evāti āsanādipariyanto eva. Ñātipavāritaṭṭhāne nimantitenāti sambandho. Tatthāti taṃ kulaṃ. Saṃvidhāyāti saṃvidahitvā. Assāti kulassa, bhaveyya vā.

    હરાયમાનેનાતિ લજ્જમાનેન. યેનાપીતિ પારિવાસિકેનપિ. સમાદિન્નન્તિ આરઞ્ઞિકધુતઙ્ગસમાદિન્નં. તથાતિ યથા આરઞ્ઞિકઙ્ગં ન સમાદાતબ્બં, તથા. પિણ્ડપાતિકધુતઙ્ગમ્પીતિ પિસદ્દો આરઞ્ઞિકઙ્ગં અપેક્ખતિ. યો પનાતિ પારિવાસિકો પન.

    Harāyamānenāti lajjamānena. Yenāpīti pārivāsikenapi. Samādinnanti āraññikadhutaṅgasamādinnaṃ. Tathāti yathā āraññikaṅgaṃ na samādātabbaṃ, tathā. Piṇḍapātikadhutaṅgampīti pisaddo āraññikaṅgaṃ apekkhati. Yo panāti pārivāsiko pana.

    અનારોચેન્તસ્સ મેતિ યોજના. અનારોચેન્તે સતીતિ વા યોજના. ‘‘ઇમિના કારણેના’’તિ ઇમિના તપ્પચ્ચયાતિ એત્થ પચ્ચયસદ્દો કારણત્થો, નિસ્સક્કવચનઞ્ચ કારણત્થે હોતીતિ દસ્સેતિ. સો રત્તિચ્છેદો એવ પચ્ચયો તપ્પચ્ચયોતિ વચનત્થો કાતબ્બો. ‘‘સામણેરેહી’’તિ પદં ‘‘પચાપેત્વા’’તિ પદે કારિતકમ્મં. એત્થાપિ પકતિયા નીહરાપેત્વાપિ વિહારે પચાપેત્વાપિ ભુઞ્જન્તસ્સ પટિસેધો નત્થિ. કસ્મા? ‘‘તપ્પચ્ચયા’’તિ વુત્તત્તા. ગામેતિ મહાગામે, સબ્બકાલં અનેકસતેહિ ભિક્ખૂહિ અવિવિત્તે ગામેતિ અત્થો. ગામકાવાસન્તિ ગામોયેવ ખુદ્દકટ્ઠેન ગામકો, તસ્મિં કારિતો આવાસો ગામકાવાસો, તં.

    Anārocentassa meti yojanā. Anārocente satīti vā yojanā. ‘‘Iminā kāraṇenā’’ti iminā tappaccayāti ettha paccayasaddo kāraṇattho, nissakkavacanañca kāraṇatthe hotīti dasseti. So ratticchedo eva paccayo tappaccayoti vacanattho kātabbo. ‘‘Sāmaṇerehī’’ti padaṃ ‘‘pacāpetvā’’ti pade kāritakammaṃ. Etthāpi pakatiyā nīharāpetvāpi vihāre pacāpetvāpi bhuñjantassa paṭisedho natthi. Kasmā? ‘‘Tappaccayā’’ti vuttattā. Gāmeti mahāgāme, sabbakālaṃ anekasatehi bhikkhūhi avivitte gāmeti attho. Gāmakāvāsanti gāmoyeva khuddakaṭṭhena gāmako, tasmiṃ kārito āvāso gāmakāvāso, taṃ.

    ગતેન આગન્તુકપારિવાસિકેનાતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ કિસ્મિઞ્ચિ વિહારે, સબ્બે ભિક્ખૂતિ સમ્બન્ધો. તત્થ તત્થાતિ તસ્મિં તસ્મિં ઠિતટ્ઠાને. ન એકચ્ચે પસ્સતિ, અપસ્સિતત્તા નારોચેતિ, રત્તિચ્છેદોવ હોતીતિ અધિપ્પાયો.

    Gatena āgantukapārivāsikenāti sambandho. Tatthāti kismiñci vihāre, sabbe bhikkhūti sambandho. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ ṭhitaṭṭhāne. Na ekacce passati, apassitattā nāroceti, ratticchedova hotīti adhippāyo.

    એકસ્સ વા બહૂનં વા આગન્તુકાનન્તિ સમ્બન્ધો. એત્થાતિ ‘‘આગન્તુકસ્સ આરોચેતબ્બ’’ન્તિ પદે. વુત્તનયેનેવાતિ ‘‘આગન્તુકેન આરોચેતબ્બ’’ન્તિ પદે વુત્તનયેનેવ. તં વુત્તનયમાવિકરોન્તો આહ ‘‘સચે’’તિઆદિ. તેસમ્પીતિ આગન્તુકાનમ્પિ. તસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ. અજાનન્તસ્સેવાતિ અનાદરે ચેતં સામિવચનં. અયઞ્ચ પનાતિ પારિવાસિકો ચ. ગતકાલેતિ આગન્તુકાનં ગતકાલે. યેપીતિ આગન્તુકાપિ. ઓક્કમિત્વાતિ ઓસરિત્વા, પવિસિત્વાતિ અત્થો. અયઞ્ચાતિ પારિવાસિકો ચ, જાનાતીતિ સમ્બન્ધો. નેસન્તિ આગન્તુકાનં. યોપીતિ આગન્તુકોપિ. અસ્સાતિ પારિવાસિકસ્સ. અઞ્ઞાતત્તાતિ આગતભાવસ્સ અજાનિતત્તા. ‘‘અબ્ભાન’’ન્તિ પદં ‘‘કરોતી’’તિ પદે કમ્મં, ‘‘હોતી’’તિ પદે કત્તા. અધિકા રત્તિયોતિ આપત્તિપટિચ્છન્નરત્તિતો અધિકા રત્તિયો. અયન્તિ પારિવાસિકવત્તપટિપદા. અપણ્ણકપટિપદાતિ અવિરદ્ધપટિપદા, એકંસપટિપદાતિ અત્થો.

    Ekassa vā bahūnaṃ vā āgantukānanti sambandho. Etthāti ‘‘āgantukassa ārocetabba’’nti pade. Vuttanayenevāti ‘‘āgantukena ārocetabba’’nti pade vuttanayeneva. Taṃ vuttanayamāvikaronto āha ‘‘sace’’tiādi. Tesampīti āgantukānampi. Tassāti pārivāsikassa. Ajānantassevāti anādare cetaṃ sāmivacanaṃ. Ayañca panāti pārivāsiko ca. Gatakāleti āgantukānaṃ gatakāle. Yepīti āgantukāpi. Okkamitvāti osaritvā, pavisitvāti attho. Ayañcāti pārivāsiko ca, jānātīti sambandho. Nesanti āgantukānaṃ. Yopīti āgantukopi. Assāti pārivāsikassa. Aññātattāti āgatabhāvassa ajānitattā. ‘‘Abbhāna’’nti padaṃ ‘‘karotī’’ti pade kammaṃ, ‘‘hotī’’ti pade kattā. Adhikā rattiyoti āpattipaṭicchannarattito adhikā rattiyo. Ayanti pārivāsikavattapaṭipadā. Apaṇṇakapaṭipadāti aviraddhapaṭipadā, ekaṃsapaṭipadāti attho.

    ગચ્છન્તમ્પિ ભિક્ખુન્તિ સમ્બન્ધો. સાવેતુન્તિ સુણાપેતું. વિસયાવિસયેનાતિ આરોચેતું દેસાદેસેન. કરવીકતિસ્સત્થેરો આહાતિ સમ્બન્ધો.

    Gacchantampi bhikkhunti sambandho. Sāvetunti suṇāpetuṃ. Visayāvisayenāti ārocetuṃ desādesena. Karavīkatissatthero āhāti sambandho.

    ‘‘ઉપોસથદિવસે’’તિ ઇમિના ઉપોસથેતિ એત્થ ઉપોસથસદ્દસ્સ પાતિમોક્ખુદ્દેસાદયો અત્થે નિવત્તેતિ. પવારણાયપીતિ પવારણદિવસેપિ. ગન્તુન્તિ ભિક્ખુસ્સ ઠિતટ્ઠાનં ગન્તું. દૂતેનાપીતિ એત્થ અનધિપ્પેતદૂતં પટિક્ખિપિત્વા અધિપ્પેતદૂતં દસ્સેતું વુત્તં ‘‘અનુપસમ્પન્નં…પે॰… આરોચાપેતબ્બ’’ન્તિ.

    ‘‘Uposathadivase’’ti iminā uposatheti ettha uposathasaddassa pātimokkhuddesādayo atthe nivatteti. Pavāraṇāyapīti pavāraṇadivasepi. Gantunti bhikkhussa ṭhitaṭṭhānaṃ gantuṃ. Dūtenāpīti ettha anadhippetadūtaṃ paṭikkhipitvā adhippetadūtaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘anupasampannaṃ…pe… ārocāpetabba’’nti.

    સુઞ્ઞવિહારોતિ ભિક્ખૂહિ વિવિત્તવિહારો. યત્થાતિ યસ્મિં આવાસે. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. તત્થાતિ સુઞ્ઞવિહારે. દસવિધન્તરાયે સતિ પન ગન્તબ્બમેવાતિ યોજના. નાનાસંવાસકેહીતિ કમ્મનાનાસંવાસકલદ્ધિનાનાસંવાસકેહિ.

    Suññavihāroti bhikkhūhi vivittavihāro. Yatthāti yasmiṃ āvāse. ti saccaṃ, yasmā vā. Tatthāti suññavihāre. Dasavidhantarāye sati pana gantabbamevāti yojanā. Nānāsaṃvāsakehīti kammanānāsaṃvāsakaladdhinānāsaṃvāsakehi.

    ૮૧. આવાસાદીનં સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘આવાસો નામા’’તિઆદિ. તતિયપદેનાતિ ‘‘આવાસે વા અનાવાસે વા’’તિ તતિયપદેન. એતેસૂતિ આવાસાદીસુ. છદનતોતિ છદનકોટિતો. અન્તોઆવાસેતિ ભિત્તિપરિચ્છિન્ને અન્તોઆવાસે. અવિસેસેનાતિ ‘‘ઉક્ખિત્તકો’’તિ વા ‘‘પારિવાસિકો’’તિ વા વિસેસં અકત્વા સામઞ્ઞેન. ઉદકપાતેનાતિ છદનતો ઉદકં પતતિ એત્થાતિ ઉદકપાતો, તેન. પઞ્ચવણ્ણચ્છદનબદ્ધટ્ઠાનેસૂતિ પઞ્ચપમાણેન છદનેન બદ્ધટ્ઠાનેસુ એતેસુ આવાસેસૂતિ સમ્બન્ધો. પારિવાસિકસ્સ ચ ઉક્ખિત્તકસ્સ ચ પકતત્તેન સદ્ધિં વારિતન્તિ યોજના. નાનૂપચારેપીતિ પિસદ્દેન એકૂપચારે પન કા નામ કથાતિ દસ્સેતિ . એત્થાતિ એકચ્છન્ને આવાસાદિકે, સચે નિપજ્જતીતિ સમ્બન્ધો. તસ્મિન્તિ સટ્ઠિવસ્સેપિ પારિવાસિકે.

    81. Āvāsādīnaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘āvāso nāmā’’tiādi. Tatiyapadenāti ‘‘āvāse vā anāvāse vā’’ti tatiyapadena. Etesūti āvāsādīsu. Chadanatoti chadanakoṭito. Antoāvāseti bhittiparicchinne antoāvāse. Avisesenāti ‘‘ukkhittako’’ti vā ‘‘pārivāsiko’’ti vā visesaṃ akatvā sāmaññena. Udakapātenāti chadanato udakaṃ patati etthāti udakapāto, tena. Pañcavaṇṇacchadanabaddhaṭṭhānesūti pañcapamāṇena chadanena baddhaṭṭhānesu etesu āvāsesūti sambandho. Pārivāsikassa ca ukkhittakassa ca pakatattena saddhiṃ vāritanti yojanā. Nānūpacārepīti pisaddena ekūpacāre pana kā nāma kathāti dasseti . Etthāti ekacchanne āvāsādike, sace nipajjatīti sambandho. Tasminti saṭṭhivassepi pārivāsike.

    વુટ્ઠાતબ્બં, નિમન્તેતબ્બોતિ એત્થ કિં અત્તનો વુડ્ઢતરં પકતત્તં દિસ્વા વુટ્ઠાતબ્બં, નિમન્તેતબ્બોતિ આહ ‘‘તદહુપસમ્પન્નમ્પી’’તિઆદિ. ઓબુદ્ધન્તિ પલિબુદ્ધં. એકાસનેતિ એત્થ એકસદ્દો સમાનપરિયાયોતિ આહ ‘‘સમાનવસ્સિકાસને’’તિ, સમાનવસ્સિકાનં આસનેતિ અત્થો. છમાયં નિસિન્નેતિ એત્થ છમાસદ્દો ભૂમિપરિયાયોતિ આહ ‘‘ભૂમિયં નિસિન્ને’’તિ. ઇતરેનાતિ પારિવાસિકેન. સહાયેન સદ્ધિં ચઙ્કમતિ વિયાતિ યોજના. ‘‘એકસ્મિં ચઙ્કમે’’તિ ઇમિના એકચઙ્કમસદ્દસ્સ તુલ્યાધિકરણસમાસવાક્યં દસ્સેતિ.

    Vuṭṭhātabbaṃ, nimantetabboti ettha kiṃ attano vuḍḍhataraṃ pakatattaṃ disvā vuṭṭhātabbaṃ, nimantetabboti āha ‘‘tadahupasampannampī’’tiādi. Obuddhanti palibuddhaṃ. Ekāsaneti ettha ekasaddo samānapariyāyoti āha ‘‘samānavassikāsane’’ti, samānavassikānaṃ āsaneti attho. Chamāyaṃ nisinneti ettha chamāsaddo bhūmipariyāyoti āha ‘‘bhūmiyaṃ nisinne’’ti. Itarenāti pārivāsikena. Sahāyena saddhiṃ caṅkamati viyāti yojanā. ‘‘Ekasmiṃ caṅkame’’ti iminā ekacaṅkamasaddassa tulyādhikaraṇasamāsavākyaṃ dasseti.

    છમાયં ચઙ્કમન્તન્તિ એત્થ ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘છમાયં ચઙ્કમન્તે’’તિ. અયં પનાતિ વક્ખમાનો પન. એત્થાતિ ‘‘છમાયં ચઙ્કમન્તે’’તિ પાઠે. ચઙ્કમન્તેતિ પકતત્તે ચઙ્કમન્તે. ન ચઙ્કમિતબ્બન્તિ પારિવાસિકેન ન ચઙ્કમિતબ્બં. કો પન વાદો ઇટ્ઠકાચયસમ્પન્ને વેદિકાપરિક્ખિત્તે ઇતિ અત્થોતિ યોજના. પબ્બતન્તરવનન્તરગુમ્બન્તરેસૂતિ પબ્બતમજ્ઝવનમજ્ઝગુમ્બમજ્ઝેસુ, પબ્બતવિવરવનવિવરગુમ્બવિવરેસુ વા. ઉપચારન્તિ દ્વાદસહત્થં ઉપચારં.

    Chamāyaṃ caṅkamantanti ettha bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘chamāyaṃ caṅkamante’’ti. Ayaṃ panāti vakkhamāno pana. Etthāti ‘‘chamāyaṃ caṅkamante’’ti pāṭhe. Caṅkamanteti pakatatte caṅkamante. Na caṅkamitabbanti pārivāsikena na caṅkamitabbaṃ. Ko pana vādo iṭṭhakācayasampanne vedikāparikkhitte iti atthoti yojanā. Pabbatantaravanantaragumbantaresūti pabbatamajjhavanamajjhagumbamajjhesu, pabbatavivaravanavivaragumbavivaresu vā. Upacāranti dvādasahatthaṃ upacāraṃ.

    ૮૨. ઇતરોતિ નવકો. અસ્સાતિ નવકસ્સ. ન વત્તભેદે દુક્કટન્તિ અઞ્ઞાતત્તા ન વત્તભેદે દુક્કટં. એસેવ નયો સબ્બત્થ. અપચ્છાપુરિમન્તિ અપચ્છા અપુરિમં, એકપહારેનાતિ અત્થો. સમવસ્સા દ્વે પારિવાસિકાતિ યોજના. દ્વિન્નં પારિવાસિકાનં એકતો વસનદોસં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સચે હિ દ્વે’’તિઆદિ. નેસન્તિ દ્વિન્નં પારિવાસિકાનં. એત્થાતિ પારિવાસિકાદીસુ પઞ્ચસુ ભિક્ખૂસુ. મૂલાયપટિકસ્સનારહાદયો ચત્તારોતિ યોજના.

    82.Itaroti navako. Assāti navakassa. Na vattabhede dukkaṭanti aññātattā na vattabhede dukkaṭaṃ. Eseva nayo sabbattha. Apacchāpurimanti apacchā apurimaṃ, ekapahārenāti attho. Samavassā dve pārivāsikāti yojanā. Dvinnaṃ pārivāsikānaṃ ekato vasanadosaṃ dassento āha ‘‘sace hi dve’’tiādi. Nesanti dvinnaṃ pārivāsikānaṃ. Etthāti pārivāsikādīsu pañcasu bhikkhūsu. Mūlāyapaṭikassanārahādayo cattāroti yojanā.

    પરિવાસદાનાદીનીતિ આદિસદ્દેન મૂલાયપટિકસ્સનમાનત્તદાનઅબ્ભાનાનિ સઙ્ગણ્હાતિ. એતેસ્વેવાતિ પરિવાસદાનાદીસુ એવ. અયન્તિ પારિવાસિકો.

    Parivāsadānādīnīti ādisaddena mūlāyapaṭikassanamānattadānaabbhānāni saṅgaṇhāti. Etesvevāti parivāsadānādīsu eva. Ayanti pārivāsiko.

    ૮૩. ‘‘અથ ખો આયસ્મા ઉપાલી’’તિઆદિવચનસ્સ અનુસન્ધિં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઇમં પના’’તિઆદિ . રહોગતસ્સ ઉપાલિત્થેરસ્સાતિ યોજના. અથ વા અનાદરે સામિવચનં કત્વા ઉપાલિત્થેરસ્સ રહોગતસ્સાતિ યોજના કાતબ્બા. એત્થાતિ પારિવાસિકવત્તે. સોતિ ઉપાલિત્થેરો. અસ્સાતિ ઉપાલિત્થેરસ્સ. તત્થાતિ તીસુ રત્તિચ્છેદેસુ. ય્વાયન્તિ યો અયં, એકતો વાસોતિ સમ્બન્ધો. સો વાસો સહવાસો નામાતિ યોજના. વિપ્પવાસોતિ એત્થ પકતત્તેન વિપ્પયુત્તો હુત્વા વાસોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘એકકસ્સેવ વાસો’’તિ. આગન્તુકાદીનન્તિ આદિસદ્દેન આવાસિકા ગહેતબ્બા.

    83. ‘‘Atha kho āyasmā upālī’’tiādivacanassa anusandhiṃ dassento āha ‘‘imaṃ panā’’tiādi . Rahogatassa upālittherassāti yojanā. Atha vā anādare sāmivacanaṃ katvā upālittherassa rahogatassāti yojanā kātabbā. Etthāti pārivāsikavatte. Soti upālitthero. Assāti upālittherassa. Tatthāti tīsu ratticchedesu. Yvāyanti yo ayaṃ, ekato vāsoti sambandho. So vāso sahavāso nāmāti yojanā. Vippavāsoti ettha pakatattena vippayutto hutvā vāsoti dassento āha ‘‘ekakasseva vāso’’ti. Āgantukādīnanti ādisaddena āvāsikā gahetabbā.

    ૮૪. તત્થ તત્થાતિ તં તં ઠાનં. દ્વીસુ પદેસૂતિ દ્વીસુ વાક્યસઙ્ખાતેસુ પદેસુ. એકેનેકેનપીતિ એકેન એકેન વાક્યપદેનપિ. પરિવસિયિત્થાતિ પરિવુત્થો, પરિવુત્થો પરિવાસો એતસ્સાતિ પરિવુત્થપરિવાસો, તસ્સ. હીતિ સચ્ચં. એસાતિ એસો ભિક્ખૂતિ સમ્બન્ધો. સુદ્ધન્તેતિ સુદ્ધકોટ્ઠાસે. દુક્ખસ્સાતિ વટ્ટદુક્ખસ્સ. અન્તન્તિ અવસાનં, વિનાસં વા.

    84.Tattha tatthāti taṃ taṃ ṭhānaṃ. Dvīsu padesūti dvīsu vākyasaṅkhātesu padesu. Ekenekenapīti ekena ekena vākyapadenapi. Parivasiyitthāti parivuttho, parivuttho parivāso etassāti parivutthaparivāso, tassa. ti saccaṃ. Esāti eso bhikkhūti sambandho. Suddhanteti suddhakoṭṭhāse. Dukkhassāti vaṭṭadukkhassa. Antanti avasānaṃ, vināsaṃ vā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૧. પારિવાસિકવત્તં • 1. Pārivāsikavattaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / પારિવાસિકવત્તકથા • Pārivāsikavattakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પારિવાસિકવત્તકથાવણ્ણના • Pārivāsikavattakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact