Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૭. પસાદકરધમ્મવગ્ગવણ્ણના

    17. Pasādakaradhammavaggavaṇṇanā

    ૩૬૬. અદ્ધમિદન્તિઆદીસુ અદ્ધન્તિ એકંસાધિવચનમેતં, અદ્ધા ઇદં લાભાનં, એકંસો એસ લાભાનન્તિ વુત્તં હોતિ. યદિદં આરઞ્ઞિકત્તન્તિ યો એસ આરઞ્ઞિકભાવો. ઇદં વુત્તં હોતિ – આરઞ્ઞિકભાવો નામ લાભાનં એકંસો અવસ્સભાવિતા ન સક્કા આરઞ્ઞિકેન લાભં ન લભિતુન્તિ. આરઞ્ઞિકો હિ ભિક્ખુ ‘‘અત્તનો અરઞ્ઞવાસસ્સ અનુચ્છવિકં કરિસ્સામી’’તિ પાપકં નામ ન કરોતિ, અથસ્સ ‘‘આરઞ્ઞિકો અયં ભિક્ખૂ’’તિ સઞ્જાતગારવો મહાજનો ચતુપચ્ચયેન પૂજં કરોતિ. તેન વુત્તં – ‘‘અદ્ધમિદં, ભિક્ખવે, લાભાનં યદિદં આરઞ્ઞિકત્ત’’ન્તિ. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. એત્થ પન બાહુસચ્ચન્તિ બહુસ્સુતભાવો. થાવરેય્યન્તિ ચિરપબ્બજિતત્તા થાવરપ્પત્તભાવો. આકપ્પસમ્પદાતિ ચીવરગ્ગહણાદિનો આકપ્પસ્સ સમ્પત્તિ. પરિવારસમ્પદાતિ સુચિપરિવારતા. કોલપુત્તીતિ કુલપુત્તભાવો. વણ્ણપોક્ખરતાતિ સમ્પન્નરૂપતા. કલ્યાણવાક્કરણતાતિ વચનકિરિયાય મધુરભાવો. અપ્પાબાધતાતિ આરોગ્યસમ્પત્તિ. અરોગો હિ ભિક્ખુ અત્તનો સરીરકલ્યાણતાય વિપસ્સનાધુરે ચ ગન્થધુરે ચ પરિપૂરકારી હોતિ, તેનસ્સ લાભો ઉપ્પજ્જતીતિ.

    366.Addhamidantiādīsu addhanti ekaṃsādhivacanametaṃ, addhā idaṃ lābhānaṃ, ekaṃso esa lābhānanti vuttaṃ hoti. Yadidaṃ āraññikattanti yo esa āraññikabhāvo. Idaṃ vuttaṃ hoti – āraññikabhāvo nāma lābhānaṃ ekaṃso avassabhāvitā na sakkā āraññikena lābhaṃ na labhitunti. Āraññiko hi bhikkhu ‘‘attano araññavāsassa anucchavikaṃ karissāmī’’ti pāpakaṃ nāma na karoti, athassa ‘‘āraññiko ayaṃ bhikkhū’’ti sañjātagāravo mahājano catupaccayena pūjaṃ karoti. Tena vuttaṃ – ‘‘addhamidaṃ, bhikkhave, lābhānaṃ yadidaṃ āraññikatta’’nti. Sesapadesupi eseva nayo. Ettha pana bāhusaccanti bahussutabhāvo. Thāvareyyanti cirapabbajitattā thāvarappattabhāvo. Ākappasampadāti cīvaraggahaṇādino ākappassa sampatti. Parivārasampadāti suciparivāratā. Kolaputtīti kulaputtabhāvo. Vaṇṇapokkharatāti sampannarūpatā. Kalyāṇavākkaraṇatāti vacanakiriyāya madhurabhāvo. Appābādhatāti ārogyasampatti. Arogo hi bhikkhu attano sarīrakalyāṇatāya vipassanādhure ca ganthadhure ca paripūrakārī hoti, tenassa lābho uppajjatīti.

    સોળસ પસાદકરધમ્મા નિટ્ઠિતા.

    Soḷasa pasādakaradhammā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૭. પસાદકરધમ્મવગ્ગો • 17. Pasādakaradhammavaggo

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૭. પસાદકરધમ્મવગ્ગવણ્ણના • 17. Pasādakaradhammavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact