Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya

    ૬. પાસાદિકસુત્તં

    6. Pāsādikasuttaṃ

    ૧૬૪. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સક્કેસુ વિહરતિ વેધઞ્ઞા નામ સક્યા, તેસં અમ્બવને પાસાદે.

    164. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati vedhaññā nāma sakyā, tesaṃ ambavane pāsāde.

    નિગણ્ઠનાટપુત્તકાલઙ્કિરિયા

    Nigaṇṭhanāṭaputtakālaṅkiriyā

    તેન ખો પન સમયેન નિગણ્ઠો નાટપુત્તો 1 પાવાયં અધુનાકાલઙ્કતો હોતિ. તસ્સ કાલઙ્કિરિયાય ભિન્ના નિગણ્ઠા દ્વેધિકજાતા ભણ્ડનજાતા કલહજાતા વિવાદાપન્ના અઞ્ઞમઞ્ઞં મુખસત્તીહિ વિતુદન્તા વિહરન્તિ – ‘‘ન ત્વં ઇમં ધમ્મવિનયં આજાનાસિ, અહં ઇમં ધમ્મવિનયં આજાનામિ, કિં ત્વં ઇમં ધમ્મવિનયં આજાનિસ્સસિ? મિચ્છાપટિપન્નો ત્વમસિ, અહમસ્મિ સમ્માપટિપન્નો. સહિતં મે, અસહિતં તે. પુરેવચનીયં પચ્છા અવચ, પચ્છાવચનીયં પુરે અવચ. અધિચિણ્ણં તે વિપરાવત્તં, આરોપિતો તે વાદો, નિગ્ગહિતો ત્વમસિ, ચર વાદપ્પમોક્ખાય, નિબ્બેઠેહિ વા સચે પહોસી’’તિ. વધોયેવ ખો 2 મઞ્ઞે નિગણ્ઠેસુ નાટપુત્તિયેસુ વત્તતિ 3. યેપિ નિગણ્ઠસ્સ નાટપુત્તસ્સ સાવકા ગિહી ઓદાતવસના , તેપિ 4 નિગણ્ઠેસુ નાટપુત્તિયેસુ નિબ્બિન્નરૂપા 5 વિરત્તરૂપા પટિવાનરૂપા, યથા તં દુરક્ખાતે ધમ્મવિનયે દુપ્પવેદિતે અનિય્યાનિકે અનુપસમસંવત્તનિકે અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે ભિન્નથૂપે અપ્પટિસરણે.

    Tena kho pana samayena nigaṇṭho nāṭaputto 6 pāvāyaṃ adhunākālaṅkato hoti. Tassa kālaṅkiriyāya bhinnā nigaṇṭhā dvedhikajātā bhaṇḍanajātā kalahajātā vivādāpannā aññamaññaṃ mukhasattīhi vitudantā viharanti – ‘‘na tvaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānāsi, ahaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānāmi, kiṃ tvaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānissasi? Micchāpaṭipanno tvamasi, ahamasmi sammāpaṭipanno. Sahitaṃ me, asahitaṃ te. Purevacanīyaṃ pacchā avaca, pacchāvacanīyaṃ pure avaca. Adhiciṇṇaṃ te viparāvattaṃ, āropito te vādo, niggahito tvamasi, cara vādappamokkhāya, nibbeṭhehi vā sace pahosī’’ti. Vadhoyeva kho 7 maññe nigaṇṭhesu nāṭaputtiyesu vattati 8. Yepi nigaṇṭhassa nāṭaputtassa sāvakā gihī odātavasanā , tepi 9 nigaṇṭhesu nāṭaputtiyesu nibbinnarūpā 10 virattarūpā paṭivānarūpā, yathā taṃ durakkhāte dhammavinaye duppavedite aniyyānike anupasamasaṃvattanike asammāsambuddhappavedite bhinnathūpe appaṭisaraṇe.

    ૧૬૫. અથ ખો ચુન્દો સમણુદ્દેસો પાવાયં વસ્સંવુટ્ઠો 11 યેન સામગામો, યેનાયસ્મા આનન્દો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં આનન્દં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો ચુન્દો સમણુદ્દેસો આયસ્મન્તં આનન્દં એતદવોચ – ‘‘નિગણ્ઠો, ભન્તે, નાટપુત્તો પાવાયં અધુનાકાલઙ્કતો. તસ્સ કાલઙ્કિરિયાય ભિન્ના નિગણ્ઠા દ્વેધિકજાતા…પે॰… ભિન્નથૂપે અપ્પટિસરણે’’તિ.

    165. Atha kho cundo samaṇuddeso pāvāyaṃ vassaṃvuṭṭho 12 yena sāmagāmo, yenāyasmā ānando tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ ānandaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho cundo samaṇuddeso āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘nigaṇṭho, bhante, nāṭaputto pāvāyaṃ adhunākālaṅkato. Tassa kālaṅkiriyāya bhinnā nigaṇṭhā dvedhikajātā…pe… bhinnathūpe appaṭisaraṇe’’ti.

    એવં વુત્તે, આયસ્મા આનન્દો ચુન્દં સમણુદ્દેસં એતદવોચ – ‘‘અત્થિ ખો ઇદં, આવુસો ચુન્દ, કથાપાભતં ભગવન્તં દસ્સનાય. આયામાવુસો ચુન્દ, યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિસ્સામ; ઉપસઙ્કમિત્વા એતમત્થં ભગવતો આરોચેસ્સામા’’તિ 13. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો ચુન્દો સમણુદ્દેસો આયસ્મતો આનન્દસ્સ પચ્ચસ્સોસિ.

    Evaṃ vutte, āyasmā ānando cundaṃ samaṇuddesaṃ etadavoca – ‘‘atthi kho idaṃ, āvuso cunda, kathāpābhataṃ bhagavantaṃ dassanāya. Āyāmāvuso cunda, yena bhagavā tenupasaṅkamissāma; upasaṅkamitvā etamatthaṃ bhagavato ārocessāmā’’ti 14. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho cundo samaṇuddeso āyasmato ānandassa paccassosi.

    અથ ખો આયસ્મા ચ આનન્દો ચુન્દો ચ સમણુદ્દેસો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા આનન્દો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અયં, ભન્તે, ચુન્દો સમણુદ્દેસો એવમાહ, ‘નિગણ્ઠો, ભન્તે, નાટપુત્તો પાવાયં અધુનાકાલઙ્કતો, તસ્સ કાલઙ્કિરિયાય ભિન્ના નિગણ્ઠા…પે॰… ભિન્નથૂપે અપ્પટિસરણે’’’તિ.

    Atha kho āyasmā ca ānando cundo ca samaṇuddeso yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ, bhante, cundo samaṇuddeso evamāha, ‘nigaṇṭho, bhante, nāṭaputto pāvāyaṃ adhunākālaṅkato, tassa kālaṅkiriyāya bhinnā nigaṇṭhā…pe… bhinnathūpe appaṭisaraṇe’’’ti.

    અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતધમ્મવિનયો

    Asammāsambuddhappaveditadhammavinayo

    ૧૬૬. ‘‘એવં હેતં, ચુન્દ, હોતિ દુરક્ખાતે ધમ્મવિનયે દુપ્પવેદિતે અનિય્યાનિકે અનુપસમસંવત્તનિકે અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે. ઇધ, ચુન્દ, સત્થા ચ હોતિ અસમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ દુરક્ખાતો દુપ્પવેદિતો અનિય્યાનિકો અનુપસમસંવત્તનિકો અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો, સાવકો ચ તસ્મિં ધમ્મે ન ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરતિ ન સામીચિપ્પટિપન્નો ન અનુધમ્મચારી, વોક્કમ્મ ચ તમ્હા ધમ્મા વત્તતિ. સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘તસ્સ તે, આવુસો, લાભા, તસ્સ તે સુલદ્ધં, સત્થા ચ તે અસમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ દુરક્ખાતો દુપ્પવેદિતો અનિય્યાનિકો અનુપસમસંવત્તનિકો અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો. ત્વઞ્ચ તસ્મિં ધમ્મે ન ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરસિ, ન સામીચિપ્પટિપન્નો, ન અનુધમ્મચારી, વોક્કમ્મ ચ તમ્હા ધમ્મા વત્તસી’તિ. ઇતિ ખો, ચુન્દ, સત્થાપિ તત્થ ગારય્હો, ધમ્મોપિ તત્થ ગારય્હો, સાવકો ચ તત્થ એવં પાસંસો. યો ખો, ચુન્દ, એવરૂપં સાવકં એવં વદેય્ય – ‘એતાયસ્મા તથા પટિપજ્જતુ, યથા તે સત્થારા ધમ્મો દેસિતો પઞ્ઞત્તો’તિ. યો ચ સમાદપેતિ 15, યઞ્ચ સમાદપેતિ, યો ચ સમાદપિતો 16 તથત્તાય પટિપજ્જતિ. સબ્બે તે બહું અપુઞ્ઞં પસવન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવં હેતં, ચુન્દ, હોતિ દુરક્ખાતે ધમ્મવિનયે દુપ્પવેદિતે અનિય્યાનિકે અનુપસમસંવત્તનિકે અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે.

    166. ‘‘Evaṃ hetaṃ, cunda, hoti durakkhāte dhammavinaye duppavedite aniyyānike anupasamasaṃvattanike asammāsambuddhappavedite. Idha, cunda, satthā ca hoti asammāsambuddho, dhammo ca durakkhāto duppavedito aniyyāniko anupasamasaṃvattaniko asammāsambuddhappavedito, sāvako ca tasmiṃ dhamme na dhammānudhammappaṭipanno viharati na sāmīcippaṭipanno na anudhammacārī, vokkamma ca tamhā dhammā vattati. So evamassa vacanīyo – ‘tassa te, āvuso, lābhā, tassa te suladdhaṃ, satthā ca te asammāsambuddho, dhammo ca durakkhāto duppavedito aniyyāniko anupasamasaṃvattaniko asammāsambuddhappavedito. Tvañca tasmiṃ dhamme na dhammānudhammappaṭipanno viharasi, na sāmīcippaṭipanno, na anudhammacārī, vokkamma ca tamhā dhammā vattasī’ti. Iti kho, cunda, satthāpi tattha gārayho, dhammopi tattha gārayho, sāvako ca tattha evaṃ pāsaṃso. Yo kho, cunda, evarūpaṃ sāvakaṃ evaṃ vadeyya – ‘etāyasmā tathā paṭipajjatu, yathā te satthārā dhammo desito paññatto’ti. Yo ca samādapeti 17, yañca samādapeti, yo ca samādapito 18 tathattāya paṭipajjati. Sabbe te bahuṃ apuññaṃ pasavanti. Taṃ kissa hetu? Evaṃ hetaṃ, cunda, hoti durakkhāte dhammavinaye duppavedite aniyyānike anupasamasaṃvattanike asammāsambuddhappavedite.

    ૧૬૭. ‘‘ઇધ પન, ચુન્દ, સત્થા ચ હોતિ અસમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ દુરક્ખાતો દુપ્પવેદિતો અનિય્યાનિકો અનુપસમસંવત્તનિકો અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો, સાવકો ચ તસ્મિં ધમ્મે ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરતિ સામીચિપ્પટિપન્નો અનુધમ્મચારી, સમાદાય તં ધમ્મં વત્તતિ. સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘તસ્સ તે, આવુસો, અલાભા, તસ્સ તે દુલ્લદ્ધં, સત્થા ચ તે અસમ્માસમ્બુદ્ધો , ધમ્મો ચ દુરક્ખાતો દુપ્પવેદિતો અનિય્યાનિકો અનુપસમસંવત્તનિકો અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો. ત્વઞ્ચ તસ્મિં ધમ્મે ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરસિ સામીચિપ્પટિપન્નો અનુધમ્મચારી, સમાદાય તં ધમ્મં વત્તસી’તિ. ઇતિ ખો, ચુન્દ, સત્થાપિ તત્થ ગારય્હો, ધમ્મોપિ તત્થ ગારય્હો, સાવકોપિ તત્થ એવં ગારય્હો. યો ખો, ચુન્દ, એવરૂપં સાવકં એવં વદેય્ય – ‘અદ્ધાયસ્મા ઞાયપ્પટિપન્નો ઞાયમારાધેસ્સતી’તિ. યો ચ પસંસતિ, યઞ્ચ પસંસતિ, યો ચ પસંસિતો ભિય્યોસો મત્તાય વીરિયં આરભતિ. સબ્બે તે બહું અપુઞ્ઞં પસવન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ચુન્દ, હોતિ દુરક્ખાતે ધમ્મવિનયે દુપ્પવેદિતે અનિય્યાનિકે અનુપસમસંવત્તનિકે અસમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે.

    167. ‘‘Idha pana, cunda, satthā ca hoti asammāsambuddho, dhammo ca durakkhāto duppavedito aniyyāniko anupasamasaṃvattaniko asammāsambuddhappavedito, sāvako ca tasmiṃ dhamme dhammānudhammappaṭipanno viharati sāmīcippaṭipanno anudhammacārī, samādāya taṃ dhammaṃ vattati. So evamassa vacanīyo – ‘tassa te, āvuso, alābhā, tassa te dulladdhaṃ, satthā ca te asammāsambuddho , dhammo ca durakkhāto duppavedito aniyyāniko anupasamasaṃvattaniko asammāsambuddhappavedito. Tvañca tasmiṃ dhamme dhammānudhammappaṭipanno viharasi sāmīcippaṭipanno anudhammacārī, samādāya taṃ dhammaṃ vattasī’ti. Iti kho, cunda, satthāpi tattha gārayho, dhammopi tattha gārayho, sāvakopi tattha evaṃ gārayho. Yo kho, cunda, evarūpaṃ sāvakaṃ evaṃ vadeyya – ‘addhāyasmā ñāyappaṭipanno ñāyamārādhessatī’ti. Yo ca pasaṃsati, yañca pasaṃsati, yo ca pasaṃsito bhiyyoso mattāya vīriyaṃ ārabhati. Sabbe te bahuṃ apuññaṃ pasavanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, cunda, hoti durakkhāte dhammavinaye duppavedite aniyyānike anupasamasaṃvattanike asammāsambuddhappavedite.

    સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતધમ્મવિનયો

    Sammāsambuddhappaveditadhammavinayo

    ૧૬૮. ‘‘ઇધ પન, ચુન્દ, સત્થા ચ હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો, સાવકો ચ તસ્મિં ધમ્મે ન ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરતિ, ન સામીચિપ્પટિપન્નો, ન અનુધમ્મચારી, વોક્કમ્મ ચ તમ્હા ધમ્મા વત્તતિ. સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘તસ્સ તે, આવુસો, અલાભા, તસ્સ તે દુલ્લદ્ધં, સત્થા ચ તે સમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો. ત્વઞ્ચ તસ્મિં ધમ્મે ન ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરસિ, ન સામીચિપ્પટિપન્નો, ન અનુધમ્મચારી, વોક્કમ્મ ચ તમ્હા ધમ્મા વત્તસી’તિ. ઇતિ ખો, ચુન્દ, સત્થાપિ તત્થ પાસંસો, ધમ્મોપિ તત્થ પાસંસો, સાવકો ચ તત્થ એવં ગારય્હો. યો ખો, ચુન્દ, એવરૂપં સાવકં એવં વદેય્ય – ‘એતાયસ્મા તથા પટિપજ્જતુ યથા તે સત્થારા ધમ્મો દેસિતો પઞ્ઞત્તો’તિ. યો ચ સમાદપેતિ, યઞ્ચ સમાદપેતિ, યો ચ સમાદપિતો તથત્તાય પટિપજ્જતિ. સબ્બે તે બહું પુઞ્ઞં પસવન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં , ચુન્દ, હોતિ સ્વાક્ખાતે ધમ્મવિનયે સુપ્પવેદિતે નિય્યાનિકે ઉપસમસંવત્તનિકે સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે.

    168. ‘‘Idha pana, cunda, satthā ca hoti sammāsambuddho, dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito, sāvako ca tasmiṃ dhamme na dhammānudhammappaṭipanno viharati, na sāmīcippaṭipanno, na anudhammacārī, vokkamma ca tamhā dhammā vattati. So evamassa vacanīyo – ‘tassa te, āvuso, alābhā, tassa te dulladdhaṃ, satthā ca te sammāsambuddho, dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito. Tvañca tasmiṃ dhamme na dhammānudhammappaṭipanno viharasi, na sāmīcippaṭipanno, na anudhammacārī, vokkamma ca tamhā dhammā vattasī’ti. Iti kho, cunda, satthāpi tattha pāsaṃso, dhammopi tattha pāsaṃso, sāvako ca tattha evaṃ gārayho. Yo kho, cunda, evarūpaṃ sāvakaṃ evaṃ vadeyya – ‘etāyasmā tathā paṭipajjatu yathā te satthārā dhammo desito paññatto’ti. Yo ca samādapeti, yañca samādapeti, yo ca samādapito tathattāya paṭipajjati. Sabbe te bahuṃ puññaṃ pasavanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ , cunda, hoti svākkhāte dhammavinaye suppavedite niyyānike upasamasaṃvattanike sammāsambuddhappavedite.

    ૧૬૯. ‘‘ઇધ પન, ચુન્દ, સત્થા ચ હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો, સાવકો ચ તસ્મિં ધમ્મે ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરતિ સામીચિપ્પટિપન્નો અનુધમ્મચારી, સમાદાય તં ધમ્મં વત્તતિ. સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘તસ્સ તે, આવુસો, લાભા, તસ્સ તે સુલદ્ધં, સત્થા ચ તે 19 સમ્માસમ્બુદ્ધો , ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો. ત્વઞ્ચ તસ્મિં ધમ્મે ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો વિહરસિ સામીચિપ્પટિપન્નો અનુધમ્મચારી, સમાદાય તં ધમ્મં વત્તસી’તિ. ઇતિ ખો, ચુન્દ, સત્થાપિ તત્થ પાસંસો, ધમ્મોપિ તત્થ પાસંસો, સાવકોપિ તત્થ એવં પાસંસો. યો ખો, ચુન્દ, એવરૂપં સાવકં એવં વદેય્ય – ‘અદ્ધાયસ્મા ઞાયપ્પટિપન્નો ઞાયમારાધેસ્સતી’તિ. યો ચ પસંસતિ, યઞ્ચ પસંસતિ, યો ચ પસંસિતો 20 ભિય્યોસો મત્તાય વીરિયં આરભતિ. સબ્બે તે બહું પુઞ્ઞં પસવન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? એવઞ્હેતં, ચુન્દ, હોતિ સ્વાક્ખાતે ધમ્મવિનયે સુપ્પવેદિતે નિય્યાનિકે ઉપસમસંવત્તનિકે સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતે.

    169. ‘‘Idha pana, cunda, satthā ca hoti sammāsambuddho, dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito, sāvako ca tasmiṃ dhamme dhammānudhammappaṭipanno viharati sāmīcippaṭipanno anudhammacārī, samādāya taṃ dhammaṃ vattati. So evamassa vacanīyo – ‘tassa te, āvuso, lābhā, tassa te suladdhaṃ, satthā ca te 21 sammāsambuddho , dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito. Tvañca tasmiṃ dhamme dhammānudhammappaṭipanno viharasi sāmīcippaṭipanno anudhammacārī, samādāya taṃ dhammaṃ vattasī’ti. Iti kho, cunda, satthāpi tattha pāsaṃso, dhammopi tattha pāsaṃso, sāvakopi tattha evaṃ pāsaṃso. Yo kho, cunda, evarūpaṃ sāvakaṃ evaṃ vadeyya – ‘addhāyasmā ñāyappaṭipanno ñāyamārādhessatī’ti. Yo ca pasaṃsati, yañca pasaṃsati, yo ca pasaṃsito 22 bhiyyoso mattāya vīriyaṃ ārabhati. Sabbe te bahuṃ puññaṃ pasavanti. Taṃ kissa hetu? Evañhetaṃ, cunda, hoti svākkhāte dhammavinaye suppavedite niyyānike upasamasaṃvattanike sammāsambuddhappavedite.

    સાવકાનુતપ્પસત્થુ

    Sāvakānutappasatthu

    ૧૭૦. ‘‘ઇધ પન, ચુન્દ, સત્થા ચ લોકે ઉદપાદિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો, અવિઞ્ઞાપિતત્થા ચસ્સ હોન્તિ સાવકા સદ્ધમ્મે, ન ચ તેસં કેવલં પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં આવિકતં હોતિ ઉત્તાનીકતં સબ્બસઙ્ગાહપદકતં સપ્પાટિહીરકતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં. અથ નેસં સત્થુનો અન્તરધાનં હોતિ. એવરૂપો ખો, ચુન્દ, સત્થા સાવકાનં કાલઙ્કતો અનુતપ્પો હોતિ. તં કિસ્સ હેતુ? સત્થા ચ નો લોકે ઉદપાદિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો, ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો, અવિઞ્ઞાપિતત્થા ચમ્હ સદ્ધમ્મે, ન ચ નો કેવલં પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં આવિકતં હોતિ ઉત્તાનીકતં સબ્બસઙ્ગાહપદકતં સપ્પાટિહીરકતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં. અથ નો સત્થુનો અન્તરધાનં હોતીતિ. એવરૂપો ખો, ચુન્દ, સત્થા સાવકાનં કાલઙ્કતો અનુતપ્પો હોતિ.

    170. ‘‘Idha pana, cunda, satthā ca loke udapādi arahaṃ sammāsambuddho, dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito, aviññāpitatthā cassa honti sāvakā saddhamme, na ca tesaṃ kevalaṃ paripūraṃ brahmacariyaṃ āvikataṃ hoti uttānīkataṃ sabbasaṅgāhapadakataṃ sappāṭihīrakataṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ. Atha nesaṃ satthuno antaradhānaṃ hoti. Evarūpo kho, cunda, satthā sāvakānaṃ kālaṅkato anutappo hoti. Taṃ kissa hetu? Satthā ca no loke udapādi arahaṃ sammāsambuddho, dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito, aviññāpitatthā camha saddhamme, na ca no kevalaṃ paripūraṃ brahmacariyaṃ āvikataṃ hoti uttānīkataṃ sabbasaṅgāhapadakataṃ sappāṭihīrakataṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ. Atha no satthuno antaradhānaṃ hotīti. Evarūpo kho, cunda, satthā sāvakānaṃ kālaṅkato anutappo hoti.

    સાવકાનનુતપ્પસત્થુ

    Sāvakānanutappasatthu

    ૧૭૧. ‘‘ઇધ પન, ચુન્દ, સત્થા ચ લોકે ઉદપાદિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો. ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો. વિઞ્ઞાપિતત્થા ચસ્સ હોન્તિ સાવકા સદ્ધમ્મે, કેવલઞ્ચ તેસં પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં આવિકતં હોતિ ઉત્તાનીકતં સબ્બસઙ્ગાહપદકતં સપ્પાટિહીરકતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં. અથ નેસં સત્થુનો અન્તરધાનં હોતિ. એવરૂપો ખો, ચુન્દ, સત્થા સાવકાનં કાલઙ્કતો અનનુતપ્પો હોતિ . તં કિસ્સ હેતુ? સત્થા ચ નો લોકે ઉદપાદિ અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો. ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો. વિઞ્ઞાપિતત્થા ચમ્હ સદ્ધમ્મે, કેવલઞ્ચ નો પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં આવિકતં હોતિ ઉત્તાનીકતં સબ્બસઙ્ગાહપદકતં સપ્પાટિહીરકતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં . અથ નો સત્થુનો અન્તરધાનં હોતીતિ. એવરૂપો ખો, ચુન્દ, સત્થા સાવકાનં કાલઙ્કતો અનનુતપ્પો હોતિ.

    171. ‘‘Idha pana, cunda, satthā ca loke udapādi arahaṃ sammāsambuddho. Dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito. Viññāpitatthā cassa honti sāvakā saddhamme, kevalañca tesaṃ paripūraṃ brahmacariyaṃ āvikataṃ hoti uttānīkataṃ sabbasaṅgāhapadakataṃ sappāṭihīrakataṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ. Atha nesaṃ satthuno antaradhānaṃ hoti. Evarūpo kho, cunda, satthā sāvakānaṃ kālaṅkato ananutappo hoti . Taṃ kissa hetu? Satthā ca no loke udapādi arahaṃ sammāsambuddho. Dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito. Viññāpitatthā camha saddhamme, kevalañca no paripūraṃ brahmacariyaṃ āvikataṃ hoti uttānīkataṃ sabbasaṅgāhapadakataṃ sappāṭihīrakataṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ . Atha no satthuno antaradhānaṃ hotīti. Evarūpo kho, cunda, satthā sāvakānaṃ kālaṅkato ananutappo hoti.

    બ્રહ્મચરિયઅપરિપૂરાદિકથા

    Brahmacariyaaparipūrādikathā

    ૧૭૨. ‘‘એતેહિ ચેપિ, ચુન્દ, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતં બ્રહ્મચરિયં હોતિ, નો ચ ખો સત્થા હોતિ થેરો રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. એવં તં બ્રહ્મચરિયં અપરિપૂરં હોતિ તેનઙ્ગેન.

    172. ‘‘Etehi cepi, cunda, aṅgehi samannāgataṃ brahmacariyaṃ hoti, no ca kho satthā hoti thero rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Evaṃ taṃ brahmacariyaṃ aparipūraṃ hoti tenaṅgena.

    ‘‘યતો ચ ખો, ચુન્દ, એતેહિ ચેવ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતં બ્રહ્મચરિયં હોતિ, સત્થા ચ હોતિ થેરો રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો. એવં તં બ્રહ્મચરિયં પરિપૂરં હોતિ તેનઙ્ગેન.

    ‘‘Yato ca kho, cunda, etehi ceva aṅgehi samannāgataṃ brahmacariyaṃ hoti, satthā ca hoti thero rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto. Evaṃ taṃ brahmacariyaṃ paripūraṃ hoti tenaṅgena.

    ૧૭૩. ‘‘એતેહિ ચેપિ, ચુન્દ, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતં બ્રહ્મચરિયં હોતિ, સત્થા ચ હોતિ થેરો રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો , નો ચ ખ્વસ્સ થેરા ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ વિયત્તા વિનીતા વિસારદા પત્તયોગક્ખેમા. અલં સમક્ખાતું સદ્ધમ્મસ્સ, અલં ઉપ્પન્નં પરપ્પવાદં સહધમ્મેહિ સુનિગ્ગહિતં નિગ્ગહેત્વા સપ્પાટિહારિયં ધમ્મં દેસેતું. એવં તં બ્રહ્મચરિયં અપરિપૂરં હોતિ તેનઙ્ગેન.

    173. ‘‘Etehi cepi, cunda, aṅgehi samannāgataṃ brahmacariyaṃ hoti, satthā ca hoti thero rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto , no ca khvassa therā bhikkhū sāvakā honti viyattā vinītā visāradā pattayogakkhemā. Alaṃ samakkhātuṃ saddhammassa, alaṃ uppannaṃ parappavādaṃ sahadhammehi suniggahitaṃ niggahetvā sappāṭihāriyaṃ dhammaṃ desetuṃ. Evaṃ taṃ brahmacariyaṃ aparipūraṃ hoti tenaṅgena.

    ‘‘યતો ચ ખો, ચુન્દ, એતેહિ ચેવ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતં બ્રહ્મચરિયં હોતિ, સત્થા ચ હોતિ થેરો રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો, થેરા ચસ્સ ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ વિયત્તા વિનીતા વિસારદા પત્તયોગક્ખેમા. અલં સમક્ખાતું સદ્ધમ્મસ્સ, અલં ઉપ્પન્નં પરપ્પવાદં સહધમ્મેહિ સુનિગ્ગહિતં નિગ્ગહેત્વા સપ્પાટિહારિયં ધમ્મં દેસેતું. એવં તં બ્રહ્મચરિયં પરિપૂરં હોતિ તેનઙ્ગેન.

    ‘‘Yato ca kho, cunda, etehi ceva aṅgehi samannāgataṃ brahmacariyaṃ hoti, satthā ca hoti thero rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto, therā cassa bhikkhū sāvakā honti viyattā vinītā visāradā pattayogakkhemā. Alaṃ samakkhātuṃ saddhammassa, alaṃ uppannaṃ parappavādaṃ sahadhammehi suniggahitaṃ niggahetvā sappāṭihāriyaṃ dhammaṃ desetuṃ. Evaṃ taṃ brahmacariyaṃ paripūraṃ hoti tenaṅgena.

    ૧૭૪. ‘‘એતેહિ ચેપિ, ચુન્દ, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતં બ્રહ્મચરિયં હોતિ, સત્થા ચ હોતિ થેરો રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો, થેરા ચસ્સ ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ વિયત્તા વિનીતા વિસારદા પત્તયોગક્ખેમા. અલં સમક્ખાતું સદ્ધમ્મસ્સ, અલં ઉપ્પન્નં પરપ્પવાદં સહધમ્મેહિ સુનિગ્ગહિતં નિગ્ગહેત્વા સપ્પાટિહારિયં ધમ્મં દેસેતું. નો ચ ખ્વસ્સ મજ્ઝિમા ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ…પે॰… મજ્ઝિમા ચસ્સ ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ, નો ચ ખ્વસ્સ નવા ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ…પે॰… નવા ચસ્સ ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ, નો ચ ખ્વસ્સ થેરા ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ…પે॰… થેરા ચસ્સ ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ, નો ચ ખ્વસ્સ મજ્ઝિમા ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ…પે॰… મજ્ઝિમા ચસ્સ ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ , નો ચ ખ્વસ્સ નવા ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ…પે॰… નવા ચસ્સ ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ, નો ચ ખ્વસ્સ ઉપાસકા સાવકા હોન્તિ ગિહી ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનો…પે॰… ઉપાસકા ચસ્સ સાવકા હોન્તિ ગિહી ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનો, નો ચ ખ્વસ્સ ઉપાસકા સાવકા હોન્તિ ગિહી ઓદાતવસના કામભોગિનો…પે॰… ઉપાસકા ચસ્સ સાવકા હોન્તિ ગિહી ઓદાતવસના કામભોગિનો, નો ચ ખ્વસ્સ ઉપાસિકા સાવિકા હોન્તિ ગિહિનિયો ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનિયો…પે॰… ઉપાસિકા ચસ્સ સાવિકા હોન્તિ ગિહિનિયો ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનિયો, નો ચ ખ્વસ્સ ઉપાસિકા સાવિકા હોન્તિ ગિહિનિયો ઓદાતવસના કામભોગિનિયો…પે॰… ઉપાસિકા ચસ્સ સાવિકા હોન્તિ ગિહિનિયો ઓદાતવસના કામભોગિનિયો, નો ચ ખ્વસ્સ બ્રહ્મચરિયં હોતિ ઇદ્ધઞ્ચેવ ફીતઞ્ચ વિત્થારિકં બાહુજઞ્ઞં પુથુભૂતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં…પે॰… બ્રહ્મચરિયઞ્ચસ્સ હોતિ ઇદ્ધઞ્ચેવ ફીતઞ્ચ વિત્થારિકં બાહુજઞ્ઞં પુથુભૂતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં, નો ચ ખો લાભગ્ગયસગ્ગપ્પત્તં. એવં તં બ્રહ્મચરિયં અપરિપૂરં હોતિ તેનઙ્ગેન.

    174. ‘‘Etehi cepi, cunda, aṅgehi samannāgataṃ brahmacariyaṃ hoti, satthā ca hoti thero rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto, therā cassa bhikkhū sāvakā honti viyattā vinītā visāradā pattayogakkhemā. Alaṃ samakkhātuṃ saddhammassa, alaṃ uppannaṃ parappavādaṃ sahadhammehi suniggahitaṃ niggahetvā sappāṭihāriyaṃ dhammaṃ desetuṃ. No ca khvassa majjhimā bhikkhū sāvakā honti…pe… majjhimā cassa bhikkhū sāvakā honti, no ca khvassa navā bhikkhū sāvakā honti…pe… navā cassa bhikkhū sāvakā honti, no ca khvassa therā bhikkhuniyo sāvikā honti…pe… therā cassa bhikkhuniyo sāvikā honti, no ca khvassa majjhimā bhikkhuniyo sāvikā honti…pe… majjhimā cassa bhikkhuniyo sāvikā honti , no ca khvassa navā bhikkhuniyo sāvikā honti…pe… navā cassa bhikkhuniyo sāvikā honti, no ca khvassa upāsakā sāvakā honti gihī odātavasanā brahmacārino…pe… upāsakā cassa sāvakā honti gihī odātavasanā brahmacārino, no ca khvassa upāsakā sāvakā honti gihī odātavasanā kāmabhogino…pe… upāsakā cassa sāvakā honti gihī odātavasanā kāmabhogino, no ca khvassa upāsikā sāvikā honti gihiniyo odātavasanā brahmacāriniyo…pe… upāsikā cassa sāvikā honti gihiniyo odātavasanā brahmacāriniyo, no ca khvassa upāsikā sāvikā honti gihiniyo odātavasanā kāmabhoginiyo…pe… upāsikā cassa sāvikā honti gihiniyo odātavasanā kāmabhoginiyo, no ca khvassa brahmacariyaṃ hoti iddhañceva phītañca vitthārikaṃ bāhujaññaṃ puthubhūtaṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ…pe… brahmacariyañcassa hoti iddhañceva phītañca vitthārikaṃ bāhujaññaṃ puthubhūtaṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ, no ca kho lābhaggayasaggappattaṃ. Evaṃ taṃ brahmacariyaṃ aparipūraṃ hoti tenaṅgena.

    ‘‘યતો ચ ખો, ચુન્દ, એતેહિ ચેવ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતં બ્રહ્મચરિયં હોતિ, સત્થા ચ હોતિ થેરો રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો, થેરા ચસ્સ ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ વિયત્તા વિનીતા વિસારદા પત્તયોગક્ખેમા. અલં સમક્ખાતું સદ્ધમ્મસ્સ, અલં ઉપ્પન્નં પરપ્પવાદં સહધમ્મેહિ સુનિગ્ગહિતં નિગ્ગહેત્વા સપ્પાટિહારિયં ધમ્મં દેસેતું. મજ્ઝિમા ચસ્સ ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ…પે॰… નવા ચસ્સ ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ…પે॰… થેરા ચસ્સ ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ…પે॰… મજ્ઝિમા ચસ્સ ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ…પે॰… નવા ચસ્સ ભિક્ખુનિયો સાવિકા હોન્તિ…પે॰… ઉપાસકા ચસ્સ સાવકા હોન્તિ…પે॰… ગિહી ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનો . ઉપાસકા ચસ્સ સાવકા હોન્તિ ગિહી ઓદાતવસના કામભોગિનો…પે॰… ઉપાસિકા ચસ્સ સાવિકા હોન્તિ ગિહિનિયો ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનિયો…પે॰… ઉપાસિકા ચસ્સ સાવિકા હોન્તિ ગિહિનિયો ઓદાતવસના કામભોગિનિયો…પે॰… બ્રહ્મચરિયઞ્ચસ્સ હોતિ ઇદ્ધઞ્ચેવ ફીતઞ્ચ વિત્થારિકં બાહુજઞ્ઞં પુથુભૂતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં, લાભગ્ગપ્પત્તઞ્ચ યસગ્ગપ્પત્તઞ્ચ. એવં તં બ્રહ્મચરિયં પરિપૂરં હોતિ તેનઙ્ગેન.

    ‘‘Yato ca kho, cunda, etehi ceva aṅgehi samannāgataṃ brahmacariyaṃ hoti, satthā ca hoti thero rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto, therā cassa bhikkhū sāvakā honti viyattā vinītā visāradā pattayogakkhemā. Alaṃ samakkhātuṃ saddhammassa, alaṃ uppannaṃ parappavādaṃ sahadhammehi suniggahitaṃ niggahetvā sappāṭihāriyaṃ dhammaṃ desetuṃ. Majjhimā cassa bhikkhū sāvakā honti…pe… navā cassa bhikkhū sāvakā honti…pe… therā cassa bhikkhuniyo sāvikā honti…pe… majjhimā cassa bhikkhuniyo sāvikā honti…pe… navā cassa bhikkhuniyo sāvikā honti…pe… upāsakā cassa sāvakā honti…pe… gihī odātavasanā brahmacārino . Upāsakā cassa sāvakā honti gihī odātavasanā kāmabhogino…pe… upāsikā cassa sāvikā honti gihiniyo odātavasanā brahmacāriniyo…pe… upāsikā cassa sāvikā honti gihiniyo odātavasanā kāmabhoginiyo…pe… brahmacariyañcassa hoti iddhañceva phītañca vitthārikaṃ bāhujaññaṃ puthubhūtaṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ, lābhaggappattañca yasaggappattañca. Evaṃ taṃ brahmacariyaṃ paripūraṃ hoti tenaṅgena.

    ૧૭૫. ‘‘અહં ખો પન, ચુન્દ, એતરહિ સત્થા લોકે ઉપ્પન્નો અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો. ધમ્મો ચ સ્વાક્ખાતો સુપ્પવેદિતો નિય્યાનિકો ઉપસમસંવત્તનિકો સમ્માસમ્બુદ્ધપ્પવેદિતો. વિઞ્ઞાપિતત્થા ચ મે સાવકા સદ્ધમ્મે, કેવલઞ્ચ તેસં પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં આવિકતં ઉત્તાનીકતં સબ્બસઙ્ગાહપદકતં સપ્પાટિહીરકતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં. અહં ખો પન, ચુન્દ, એતરહિ સત્થા થેરો રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતો અદ્ધગતો વયોઅનુપ્પત્તો.

    175. ‘‘Ahaṃ kho pana, cunda, etarahi satthā loke uppanno arahaṃ sammāsambuddho. Dhammo ca svākkhāto suppavedito niyyāniko upasamasaṃvattaniko sammāsambuddhappavedito. Viññāpitatthā ca me sāvakā saddhamme, kevalañca tesaṃ paripūraṃ brahmacariyaṃ āvikataṃ uttānīkataṃ sabbasaṅgāhapadakataṃ sappāṭihīrakataṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ. Ahaṃ kho pana, cunda, etarahi satthā thero rattaññū cirapabbajito addhagato vayoanuppatto.

    ‘‘સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ થેરા ભિક્ખૂ સાવકા હોન્તિ વિયત્તા વિનીતા વિસારદા પત્તયોગક્ખેમા. અલં સમક્ખાતું સદ્ધમ્મસ્સ, અલં ઉપ્પન્નં પરપ્પવાદં સહધમ્મેહિ સુનિગ્ગહિતં નિગ્ગહેત્વા સપ્પાટિહારિયં ધમ્મં દેસેતું. સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ , એતરહિ મજ્ઝિમા ભિક્ખૂ સાવકા…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ નવા ભિક્ખૂ સાવકા…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ થેરા ભિક્ખુનિયો સાવિકા…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ મજ્ઝિમા ભિક્ખુનિયો સાવિકા…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ નવા ભિક્ખુનિયો સાવિકા…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ ઉપાસકા સાવકા ગિહી ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનો…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ ઉપાસકા સાવકા ગિહી ઓદાતવસના કામભોગિનો…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ ઉપાસિકા સાવિકા ગિહિનિયો ઓદાતવસના બ્રહ્મચારિનિયો…પે॰… સન્તિ ખો પન મે, ચુન્દ, એતરહિ ઉપાસિકા સાવિકા ગિહિનિયો ઓદાતવસના કામભોગિનિયો…પે॰… એતરહિ ખો પન મે, ચુન્દ, બ્રહ્મચરિયં ઇદ્ધઞ્ચેવ ફીતઞ્ચ વિત્થારિકં બાહુજઞ્ઞં પુથુભૂતં યાવ દેવમનુસ્સેહિ સુપ્પકાસિતં.

    ‘‘Santi kho pana me, cunda, etarahi therā bhikkhū sāvakā honti viyattā vinītā visāradā pattayogakkhemā. Alaṃ samakkhātuṃ saddhammassa, alaṃ uppannaṃ parappavādaṃ sahadhammehi suniggahitaṃ niggahetvā sappāṭihāriyaṃ dhammaṃ desetuṃ. Santi kho pana me, cunda , etarahi majjhimā bhikkhū sāvakā…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi navā bhikkhū sāvakā…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi therā bhikkhuniyo sāvikā…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi majjhimā bhikkhuniyo sāvikā…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi navā bhikkhuniyo sāvikā…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi upāsakā sāvakā gihī odātavasanā brahmacārino…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi upāsakā sāvakā gihī odātavasanā kāmabhogino…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi upāsikā sāvikā gihiniyo odātavasanā brahmacāriniyo…pe… santi kho pana me, cunda, etarahi upāsikā sāvikā gihiniyo odātavasanā kāmabhoginiyo…pe… etarahi kho pana me, cunda, brahmacariyaṃ iddhañceva phītañca vitthārikaṃ bāhujaññaṃ puthubhūtaṃ yāva devamanussehi suppakāsitaṃ.

    ૧૭૬. ‘‘યાવતા ખો, ચુન્દ, એતરહિ સત્થારો લોકે ઉપ્પન્ના, નાહં, ચુન્દ, અઞ્ઞં એકસત્થારમ્પિ સમનુપસ્સામિ એવંલાભગ્ગયસગ્ગપ્પત્તં યથરિવાહં. યાવતા ખો પન, ચુન્દ, એતરહિ સઙ્ઘો વા ગણો વા લોકે ઉપ્પન્નો; નાહં, ચુન્દ, અઞ્ઞં એકં સંઘમ્પિ સમનુપસ્સામિ એવંલાભગ્ગયસગ્ગપ્પત્તં યથરિવાયં, ચુન્દ, ભિક્ખુસઙ્ઘો. યં ખો તં, ચુન્દ, સમ્મા વદમાનો વદેય્ય – ‘સબ્બાકારસમ્પન્નં સબ્બાકારપરિપૂરં અનૂનમનધિકં સ્વાક્ખાતં કેવલં પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં સુપ્પકાસિત’ન્તિ. ઇદમેવ તં સમ્મા વદમાનો વદેય્ય – ‘સબ્બાકારસમ્પન્નં…પે॰… સુપ્પકાસિત’ન્તિ.

    176. ‘‘Yāvatā kho, cunda, etarahi satthāro loke uppannā, nāhaṃ, cunda, aññaṃ ekasatthārampi samanupassāmi evaṃlābhaggayasaggappattaṃ yatharivāhaṃ. Yāvatā kho pana, cunda, etarahi saṅgho vā gaṇo vā loke uppanno; nāhaṃ, cunda, aññaṃ ekaṃ saṃghampi samanupassāmi evaṃlābhaggayasaggappattaṃ yatharivāyaṃ, cunda, bhikkhusaṅgho. Yaṃ kho taṃ, cunda, sammā vadamāno vadeyya – ‘sabbākārasampannaṃ sabbākāraparipūraṃ anūnamanadhikaṃ svākkhātaṃ kevalaṃ paripūraṃ brahmacariyaṃ suppakāsita’nti. Idameva taṃ sammā vadamāno vadeyya – ‘sabbākārasampannaṃ…pe… suppakāsita’nti.

    ‘‘ઉદકો 23 સુદં, ચુન્દ, રામપુત્તો એવં વાચં ભાસતિ – ‘પસ્સં ન પસ્સતી’તિ. કિઞ્ચ પસ્સં ન પસ્સતીતિ? ખુરસ્સ સાધુનિસિતસ્સ તલમસ્સ પસ્સતિ, ધારઞ્ચ ખ્વસ્સ ન પસ્સતિ. ઇદં વુચ્ચતિ – ‘પસ્સં ન પસ્સતી’તિ. યં ખો પનેતં, ચુન્દ, ઉદકેન રામપુત્તેન ભાસિતં હીનં ગમ્મં પોથુજ્જનિકં અનરિયં અનત્થસંહિતં ખુરમેવ સન્ધાય. યઞ્ચ તં 24, ચુન્દ, સમ્મા વદમાનો વદેય્ય – ‘પસ્સં ન પસ્સતી’તિ, ઇદમેવ તં 25 સમ્મા વદમાનો વદેય્ય – ‘પસ્સં ન પસ્સતી’તિ. કિઞ્ચ પસ્સં ન પસ્સતીતિ? એવં સબ્બાકારસમ્પન્નં સબ્બાકારપરિપૂરં અનૂનમનધિકં સ્વાક્ખાતં કેવલં પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં સુપ્પકાસિતન્તિ, ઇતિ હેતં પસ્સતિ 26. ઇદમેત્થ અપકડ્ઢેય્ય, એવં તં પરિસુદ્ધતરં અસ્સાતિ, ઇતિ હેતં ન પસ્સતિ 27. ઇદમેત્થ ઉપકડ્ઢેય્ય, એવં તં પરિપૂરં 28 અસ્સાતિ, ઇતિ હેતં ન પસ્સતિ. ઇદં વુચ્ચતિ ચુન્દ – ‘પસ્સં ન પસ્સતી’તિ. યં ખો તં, ચુન્દ, સમ્મા વદમાનો વદેય્ય – ‘સબ્બાકારસમ્પન્નં…પે॰… બ્રહ્મચરિયં સુપ્પકાસિત’ન્તિ. ઇદમેવ તં સમ્મા વદમાનો વદેય્ય – ‘સબ્બાકારસમ્પન્નં સબ્બાકારપરિપૂરં અનૂનમનધિકં સ્વાક્ખાતં કેવલં પરિપૂરં બ્રહ્મચરિયં સુપ્પકાસિત’ન્તિ.

    ‘‘Udako 29 sudaṃ, cunda, rāmaputto evaṃ vācaṃ bhāsati – ‘passaṃ na passatī’ti. Kiñca passaṃ na passatīti? Khurassa sādhunisitassa talamassa passati, dhārañca khvassa na passati. Idaṃ vuccati – ‘passaṃ na passatī’ti. Yaṃ kho panetaṃ, cunda, udakena rāmaputtena bhāsitaṃ hīnaṃ gammaṃ pothujjanikaṃ anariyaṃ anatthasaṃhitaṃ khurameva sandhāya. Yañca taṃ 30, cunda, sammā vadamāno vadeyya – ‘passaṃ na passatī’ti, idameva taṃ 31 sammā vadamāno vadeyya – ‘passaṃ na passatī’ti. Kiñca passaṃ na passatīti? Evaṃ sabbākārasampannaṃ sabbākāraparipūraṃ anūnamanadhikaṃ svākkhātaṃ kevalaṃ paripūraṃ brahmacariyaṃ suppakāsitanti, iti hetaṃ passati 32. Idamettha apakaḍḍheyya, evaṃ taṃ parisuddhataraṃ assāti, iti hetaṃ na passati 33. Idamettha upakaḍḍheyya, evaṃ taṃ paripūraṃ 34 assāti, iti hetaṃ na passati. Idaṃ vuccati cunda – ‘passaṃ na passatī’ti. Yaṃ kho taṃ, cunda, sammā vadamāno vadeyya – ‘sabbākārasampannaṃ…pe… brahmacariyaṃ suppakāsita’nti. Idameva taṃ sammā vadamāno vadeyya – ‘sabbākārasampannaṃ sabbākāraparipūraṃ anūnamanadhikaṃ svākkhātaṃ kevalaṃ paripūraṃ brahmacariyaṃ suppakāsita’nti.

    સઙ્ગાયિતબ્બધમ્મો

    Saṅgāyitabbadhammo

    ૧૭૭. તસ્માતિહ, ચુન્દ, યે વો મયા ધમ્મા અભિઞ્ઞા દેસિતા, તત્થ સબ્બેહેવ સઙ્ગમ્મ સમાગમ્મ અત્થેન અત્થં બ્યઞ્જનેન બ્યઞ્જનં સઙ્ગાયિતબ્બં ન વિવદિતબ્બં, યથયિદં બ્રહ્મચરિયં અદ્ધનિયં અસ્સ ચિરટ્ઠિતિકં, તદસ્સ બહુજનહિતાય બહુજનસુખાય લોકાનુકમ્પાય અત્થાય હિતાય સુખાય દેવમનુસ્સાનં. કતમે ચ તે, ચુન્દ , ધમ્મા મયા અભિઞ્ઞા દેસિતા, યત્થ સબ્બેહેવ સઙ્ગમ્મ સમાગમ્મ અત્થેન અત્થં બ્યઞ્જનેન બ્યઞ્જનં સઙ્ગાયિતબ્બં ન વિવદિતબ્બં, યથયિદં બ્રહ્મચરિયં અદ્ધનિયં અસ્સ ચિરટ્ઠિતિકં, તદસ્સ બહુજનહિતાય બહુજનસુખાય લોકાનુકમ્પાય અત્થાય હિતાય સુખાય દેવમનુસ્સાનં? સેય્યથિદં – ચત્તારો સતિપટ્ઠાના, ચત્તારો સમ્મપ્પધાના, ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા, પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ, પઞ્ચ બલાનિ, સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા , અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો. ઇમે ખો તે, ચુન્દ, ધમ્મા મયા અભિઞ્ઞા દેસિતા. યત્થ સબ્બેહેવ સઙ્ગમ્મ સમાગમ્મ અત્થેન અત્થં બ્યઞ્જનેન બ્યઞ્જનં સઙ્ગાયિતબ્બં ન વિવદિતબ્બં, યથયિદં બ્રહ્મચરિયં અદ્ધનિયં અસ્સ ચિરટ્ઠિતિકં, તદસ્સ બહુજનહિતાય બહુજનસુખાય લોકાનુકમ્પાય અત્થાય હિતાય સુખાય દેવમનુસ્સાનં.
