Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi |
૩. તતિયવગ્ગો
3. Tatiyavaggo
૧. પસન્નચિત્તસુત્તં
1. Pasannacittasuttaṃ
૨૧. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –
21. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘ઇધાહં, ભિક્ખવે, એકચ્ચં પુગ્ગલં પસન્નચિત્તં એવં ચેતસા ચેતો પરિચ્ચ પજાનામિ – ‘ઇમમ્હિ ચાયં સમયે પુગ્ગલો કાલં કરેય્ય યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં સગ્ગે’. તં કિસ્સ હેતુ? ચિત્તં હિસ્સ, ભિક્ખવે, પસન્નં. ચેતોપસાદહેતુ ખો પન, ભિક્ખવે, એવમિધેકચ્ચે સત્તા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જન્તી’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –
‘‘Idhāhaṃ, bhikkhave, ekaccaṃ puggalaṃ pasannacittaṃ evaṃ cetasā ceto paricca pajānāmi – ‘imamhi cāyaṃ samaye puggalo kālaṃ kareyya yathābhataṃ nikkhitto evaṃ sagge’. Taṃ kissa hetu? Cittaṃ hissa, bhikkhave, pasannaṃ. Cetopasādahetu kho pana, bhikkhave, evamidhekacce sattā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjantī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘પસન્નચિત્તં ઞત્વાન, એકચ્ચં ઇધ પુગ્ગલં;
‘‘Pasannacittaṃ ñatvāna, ekaccaṃ idha puggalaṃ;
એતમત્થઞ્ચ બ્યાકાસિ, બુદ્ધો ભિક્ખૂન સન્તિકે.
Etamatthañca byākāsi, buddho bhikkhūna santike.
‘‘ઇમમ્હિ ચાયં સમયે, કાલં કયિરાથ પુગ્ગલો;
‘‘Imamhi cāyaṃ samaye, kālaṃ kayirātha puggalo;
સુગતિં ઉપપજ્જેય્ય, ચિત્તં હિસ્સ પસાદિતં.
Sugatiṃ upapajjeyya, cittaṃ hissa pasāditaṃ.
‘‘યથા હરિત્વા નિક્ખિપેય્ય, એવમેવ તથાવિધો;
‘‘Yathā haritvā nikkhipeyya, evameva tathāvidho;
ચેતોપસાદહેતુ હિ, સત્તા ગચ્છન્તિ સુગ્ગતિ’’ન્તિ.
Cetopasādahetu hi, sattā gacchanti suggati’’nti.
અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઠમં.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧. પસન્નચિત્તસુત્તવણ્ણના • 1. Pasannacittasuttavaṇṇanā