Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૬. પાસરાસિસુત્તવણ્ણના
6. Pāsarāsisuttavaṇṇanā
૨૭૨. સાધુમયન્તિ એત્થ સાધુ-સદ્દો આયાચનત્થો, ન ‘‘સાધાવુસો’’તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૬; સુ॰ નિ॰ ૧૮૨) વિય અભિનન્દનાદિઅત્થોતિ આહ ‘‘આયાચન્તા’’તિ. તેનાહ પાળિયં ‘‘લભેય્યામા’’તિઆદિ વુત્તં. ન સક્કોન્તિ, કસ્મા? બુદ્ધા હિ ગરૂ હોન્તિ, પરમગરૂ ઉત્તમં ગારવટ્ઠાનં, ન યથા તથા ઉપસઙ્કમનીયા. તેનાહ ‘‘એકચારિકો સીહો’’તિઆદિ.
272.Sādhumayanti ettha sādhu-saddo āyācanattho, na ‘‘sādhāvuso’’tiādīsu (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 182) viya abhinandanādiatthoti āha ‘‘āyācantā’’ti. Tenāha pāḷiyaṃ ‘‘labheyyāmā’’tiādi vuttaṃ. Na sakkonti, kasmā? Buddhā hi garū honti, paramagarū uttamaṃ gāravaṭṭhānaṃ, na yathā tathā upasaṅkamanīyā. Tenāha ‘‘ekacāriko sīho’’tiādi.
‘‘પાકટકિરિયાયા’’તિ સઙ્ખેપેન વુત્તં વિવરિતું ‘‘યં હી’’તિઆદિ વુત્તં. ભગવા સબ્બકાલં કિમેવમકાસીતિ? ન સબ્બકાલમેવમકાસિ. યદા પન અકાસિ, તં દસ્સેતું ‘‘ભગવા પઠમબોધિય’’ન્તિઆદિ વુત્તં. મનુસ્સત્તભાવેતિ ઇમિના પુરિસત્તભાવં ઉલ્લિઙ્ગેતિ. ધનપરિચ્ચાગો કતો નામ નત્થિ ભગવતો ધરમાનકાલેતિ અધિપ્પાયો.
‘‘Pākaṭakiriyāyā’’ti saṅkhepena vuttaṃ vivarituṃ ‘‘yaṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Bhagavā sabbakālaṃ kimevamakāsīti? Na sabbakālamevamakāsi. Yadā pana akāsi, taṃ dassetuṃ ‘‘bhagavā paṭhamabodhiya’’ntiādi vuttaṃ. Manussattabhāveti iminā purisattabhāvaṃ ulliṅgeti. Dhanapariccāgo kato nāma natthi bhagavato dharamānakāleti adhippāyo.
માલાકચવરન્તિ મિલાતમાલાકચવરં. રજોજલ્લં ન ઉપલિમ્પતિ અચ્છતરછવિભાવતો. વુત્તઞ્હેતં ‘‘સુખુમત્તા છવિયા કાયે રજોજલ્લં ન લિમ્પતી’’તિ. યદિ એવં કસ્મા ભગવા નહાયતીતિ આહ ‘‘ઉતુગ્ગહણત્થ’’ન્તિ.
Mālākacavaranti milātamālākacavaraṃ. Rajojallaṃ na upalimpati acchatarachavibhāvato. Vuttañhetaṃ ‘‘sukhumattā chaviyā kāye rajojallaṃ na limpatī’’ti. Yadi evaṃ kasmā bhagavā nahāyatīti āha ‘‘utuggahaṇattha’’nti.
વિહારોતિ જેતવનવિહારો. વીસતિઉસભં ગાવુતસ્સ ચતુત્થો ભાગોતિ વદન્તિ. કદાચીતિ કસ્મિઞ્ચિ બુદ્ધુપ્પાદે. અચલમેવાતિ અપરિવત્તમેવ અનઞ્ઞભાવતો, મઞ્ચાનં પન અપ્પમહન્તતાહિ પાદાનં પતિટ્ઠિતટ્ઠાનસ્સ હાનિવડ્ઢિયો હોન્તિયેવ.
Vihāroti jetavanavihāro. Vīsatiusabhaṃ gāvutassa catuttho bhāgoti vadanti. Kadācīti kasmiñci buddhuppāde. Acalamevāti aparivattameva anaññabhāvato, mañcānaṃ pana appamahantatāhi pādānaṃ patiṭṭhitaṭṭhānassa hānivaḍḍhiyo hontiyeva.
યન્તનાળિકાહિ પરિપુણ્ણસુવણ્ણરસધારાહિ. ન્હાનવત્તન્તિ ‘‘પબ્બજિતેન નામ એવં ન્હાયિતબ્બ’’ન્તિ નહાનચારિત્તં દસ્સેત્વા. યસ્મા ભગવતો સરીરં સુધન્તચામીકરસમાનવણ્ણં સુપરિસોધિતપવાળરુચિરકરચરણાવરં સુવિસુદ્ધનીલરતનાવળિસદિસકેસતનુરુહં, તસ્મા તહં તહં વિનિસ્સતજાતિહિઙ્ગુલકરસૂપસોભિતં ઉપરિ મહગ્ઘરતનાવળિસઞ્છાદિતં જઙ્ગમમિવ કનકગિરિસિખરં વિરોચિત્થ. તસ્મિઞ્ચ સમયે દસબલસ્સ સરીરતો નિક્ખમિત્વા છબ્બણ્ણરસ્મિયો સમન્તતો અસીતિહત્થપ્પમાણે પદેસે આધાવન્તી વિધાવન્તી રતનાવળિરતનદામ-રતનચુણ્ણ-વિપ્પકિણ્ણં વિય, પસારિતરતનચિત્તકઞ્ચનપટ્ટમિવ, આસિઞ્ચમાનલાખારસધારા-ચિતમિવ , ઉક્કાસતનિપાતસમાકુલમિવ, નિરન્તરં વિપ્પકિણ્ણ-કણિકાર-કિઙ્કિણિક-પુપ્ફમિવ, વાયુવેગસમુદ્ધત-ચિનપિટ્ઠચુણ્ણ-રઞ્જિતમિવ, ઇન્દધનુ-વિજ્જુલતા-વિતાનસન્થતમિવ, ગગનતલં તં ઠાનં પવનઞ્ચ સમ્મા ફરન્તિ. તેન વુત્તં ‘‘વણ્ણભૂમિ નામેસા’’તિઆદિ. અત્થન્તિ ઉપમેય્યત્થં. ઉપમાયોતિ ‘‘ઈદિસો ચ હોતી’’તિ યથારહં તદનુચ્છવિકા ઉપમા. કારણાનીતિ ઉપમુપમેય્યસમ્બન્ધવિભાવનાનિ કારણાનિ. પૂરેત્વાતિ વણ્ણનં પરિપુણ્ણં કત્વા. થામો વેદિતબ્બો ‘‘અતિત્થે પક્ખન્દો’’તિ અવત્તબ્બત્તા.
Yantanāḷikāhi paripuṇṇasuvaṇṇarasadhārāhi. Nhānavattanti ‘‘pabbajitena nāma evaṃ nhāyitabba’’nti nahānacārittaṃ dassetvā. Yasmā bhagavato sarīraṃ sudhantacāmīkarasamānavaṇṇaṃ suparisodhitapavāḷarucirakaracaraṇāvaraṃ suvisuddhanīlaratanāvaḷisadisakesatanuruhaṃ, tasmā tahaṃ tahaṃ vinissatajātihiṅgulakarasūpasobhitaṃ upari mahaggharatanāvaḷisañchāditaṃ jaṅgamamiva kanakagirisikharaṃ virocittha. Tasmiñca samaye dasabalassa sarīrato nikkhamitvā chabbaṇṇarasmiyo samantato asītihatthappamāṇe padese ādhāvantī vidhāvantī ratanāvaḷiratanadāma-ratanacuṇṇa-vippakiṇṇaṃ viya, pasāritaratanacittakañcanapaṭṭamiva, āsiñcamānalākhārasadhārā-citamiva , ukkāsatanipātasamākulamiva, nirantaraṃ vippakiṇṇa-kaṇikāra-kiṅkiṇika-pupphamiva, vāyuvegasamuddhata-cinapiṭṭhacuṇṇa-rañjitamiva, indadhanu-vijjulatā-vitānasanthatamiva, gaganatalaṃ taṃ ṭhānaṃ pavanañca sammā pharanti. Tena vuttaṃ ‘‘vaṇṇabhūmi nāmesā’’tiādi. Atthanti upameyyatthaṃ. Upamāyoti ‘‘īdiso ca hotī’’ti yathārahaṃ tadanucchavikā upamā. Kāraṇānīti upamupameyyasambandhavibhāvanāni kāraṇāni. Pūretvāti vaṇṇanaṃ paripuṇṇaṃ katvā. Thāmo veditabbo ‘‘atitthe pakkhando’’ti avattabbattā.
૨૭૩. કણ્ણિકાતિ સરીરગતબિન્દુકતાનિ મણ્ડલાનિ. પરિક્ખારભણ્ડન્તિ ઉત્તરાસઙ્ગં સઙ્ઘાટિઞ્ચ સન્ધાય વદતિ. કિં પનાયં નયો બુદ્ધાનમ્પિ સરીરે હોતીતિ? ન હોતિ, વત્તદસ્સનત્થં પનેતં કતન્તિ દસ્સેતું ‘‘બુદ્ધાનં પના’’તિઆદિ વુત્તં. ગમનવસેન કાયસ્સાભિનીહરણં ગમનાભિહારો. યથાધિપ્પાયાવત્તનં અધિપ્પાયકોપનં.
273.Kaṇṇikāti sarīragatabindukatāni maṇḍalāni. Parikkhārabhaṇḍanti uttarāsaṅgaṃ saṅghāṭiñca sandhāya vadati. Kiṃ panāyaṃ nayo buddhānampi sarīre hotīti? Na hoti, vattadassanatthaṃ panetaṃ katanti dassetuṃ ‘‘buddhānaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Gamanavasena kāyassābhinīharaṇaṃ gamanābhihāro. Yathādhippāyāvattanaṃ adhippāyakopanaṃ.
અઞ્ઞતરાય પારમિયાતિ નેક્ખમ્મપારમિયા. વીરિયપારમિયાતિ અપરે. મહાભિનિક્ખમનસ્સાતિ મહન્તસ્સ ચરિમભવે અભિનિક્ખમનસ્સ. તઞ્હિ મહન્તં ભોગક્ખન્ધં મહન્તઞ્ચ ઞાતિપરિવટ્ટં મહન્તઞ્ચ ચક્કવત્તિસિરિં પજહિત્વા સદેવકસ્સ લોકસ્સ સમારકસ્સ ચ અચિન્તેય્યાપરિમેય્યભેદસ્સ મહતો અત્થાય હિતાય સુખાય પવત્તત્તા મહનીયતાય ચ મહન્તં અભિનિક્ખમનન્તિ વુચ્ચતિ.
Aññatarāya pāramiyāti nekkhammapāramiyā. Vīriyapāramiyāti apare. Mahābhinikkhamanassāti mahantassa carimabhave abhinikkhamanassa. Tañhi mahantaṃ bhogakkhandhaṃ mahantañca ñātiparivaṭṭaṃ mahantañca cakkavattisiriṃ pajahitvā sadevakassa lokassa samārakassa ca acinteyyāparimeyyabhedassa mahato atthāya hitāya sukhāya pavattattā mahanīyatāya ca mahantaṃ abhinikkhamananti vuccati.
પુરિમોતિ ‘‘કતમાય નુ કથાય સન્નિસિન્ના ભવથા’’તિ એવં વુત્તઅત્થો. કા ચ પન વોતિ એત્થ ચ-સદ્દો બ્યતિરેકે. તેન યથાપુચ્છિતાય કથાય વક્ખમાનં વિપ્પકતભાવં જોતેતિ. પન-સદ્દો વચનાલઙ્કારે. યાય હિ કથાય તે ભિક્ખૂ સન્નિસિન્ના, સા એવ અન્તરાકથાભૂતા વિપ્પકતા વિસેસેન પુન પુચ્છીયતિ. અઞ્ઞાતિ અન્તરા-સદ્દસ્સ અત્થમાહ. અઞ્ઞત્થો હિ અયં અન્તરા-સદ્દો ‘‘ભૂમન્તરં (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા) સમયન્તર’’ન્તિઆદીસુ વિય, અન્તરાતિ વા વેમજ્ઝેતિ અત્થો. દસકથાવત્થુનિસ્સિતાતિ ‘‘કિં સીલં નામ, કથઞ્ચ પૂરેતબ્બં, કાનિ ચસ્સ સંકિલેસવોદાનાની’’તિઆદિના અપ્પિચ્છાદિનિસ્સિતા સીલાદિનિસ્સિતા ચ કથા. અરિયોતિ નિદ્દોસો. અથ વા અત્થકામેહિ અરણીયોતિ અરિયો, અરિયાનં અયન્તિ વા અરિયોતિ. ભાવનામનસિકારવસેન તુણ્હી ભવન્તિ, ન એકચ્ચબાહિરકપબ્બજિતા વિય મૂગબ્બતસમાદાનેન. દુતિયજ્ઝાનમ્પિ અરિયો તુણ્હીભાવો વચીસઙ્ખારપહાનતો. મૂલકમ્મટ્ઠાનન્તિ પારિહારિય કમ્મટ્ઠાનમ્પિ. ઝાનન્તિ દુતિયજ્ઝાનં.
Purimoti ‘‘katamāya nu kathāya sannisinnā bhavathā’’ti evaṃ vuttaattho. Kā ca pana voti ettha ca-saddo byatireke. Tena yathāpucchitāya kathāya vakkhamānaṃ vippakatabhāvaṃ joteti. Pana-saddo vacanālaṅkāre. Yāya hi kathāya te bhikkhū sannisinnā, sā eva antarākathābhūtā vippakatā visesena puna pucchīyati. Aññāti antarā-saddassa atthamāha. Aññattho hi ayaṃ antarā-saddo ‘‘bhūmantaraṃ (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā) samayantara’’ntiādīsu viya, antarāti vā vemajjheti attho. Dasakathāvatthunissitāti ‘‘kiṃ sīlaṃ nāma, kathañca pūretabbaṃ, kāni cassa saṃkilesavodānānī’’tiādinā appicchādinissitā sīlādinissitā ca kathā. Ariyoti niddoso. Atha vā atthakāmehi araṇīyoti ariyo, ariyānaṃ ayanti vā ariyoti. Bhāvanāmanasikāravasena tuṇhī bhavanti, na ekaccabāhirakapabbajitā viya mūgabbatasamādānena. Dutiyajjhānampi ariyo tuṇhībhāvo vacīsaṅkhārapahānato. Mūlakammaṭṭhānanti pārihāriya kammaṭṭhānampi. Jhānanti dutiyajjhānaṃ.
૨૭૪. ‘‘સન્નિપતિતાનં વો, ભિક્ખવે, દ્વય’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૭૩; ઉદા॰ ૧૨, ૨૮, ૨૯) અટ્ઠુપ્પત્તિવસેન દેસના પવત્તાતિ તસ્સા ઉપરિદેસનાય સમ્બન્ધં દસ્સેતું ‘‘દ્વેમા, ભિક્ખવે, પરિયેસનાતિ કો અનુસન્ધી’’તિ અનુસન્ધિં પુચ્છતિ. અયં તુમ્હાકં પરિયેસનાતિ યા મહાભિનિક્ખમનપટિબદ્ધા ધમ્મી કથા, સા તુમ્હાકં ધમ્મપરિયેસના ધમ્મવિચારણા અરિયપરિયેસના નામ. અપાયમગ્ગન્તિ અનત્થાવહં મગ્ગં. ઉદ્દેસાનુક્કમં ભિન્દિત્વાતિ ઉદ્દેસાનુપુબ્બિં લઙ્ઘિત્વા. ધમ્મ-સદ્દો ‘‘અમોસધમ્મં નિબ્બાન’’ન્તિઆદીસુ વિય પકતિપરિયાયો. જાયનસભાવોતિ જાયનપકતિકોતિ અત્થો. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો.
274. ‘‘Sannipatitānaṃ vo, bhikkhave, dvaya’’nti (ma. ni. 1.273; udā. 12, 28, 29) aṭṭhuppattivasena desanā pavattāti tassā uparidesanāya sambandhaṃ dassetuṃ ‘‘dvemā, bhikkhave, pariyesanāti ko anusandhī’’ti anusandhiṃ pucchati. Ayaṃ tumhākaṃ pariyesanāti yā mahābhinikkhamanapaṭibaddhā dhammī kathā, sā tumhākaṃ dhammapariyesanā dhammavicāraṇā ariyapariyesanā nāma. Apāyamagganti anatthāvahaṃ maggaṃ. Uddesānukkamaṃ bhinditvāti uddesānupubbiṃ laṅghitvā. Dhamma-saddo ‘‘amosadhammaṃ nibbāna’’ntiādīsu viya pakatipariyāyo. Jāyanasabhāvoti jāyanapakatikoti attho. Sesapadesupi eseva nayo.
સબ્બત્થાતિ યથા ‘‘પુત્તભરિય’’ન્તિ દ્વન્દસમાસવસેન એકત્તં, એસ નયો સબ્બત્થ ‘‘દાસિદાસ’’ન્તિઆદીસુ સબ્બપદેસુ. પરતો વિકારં અનાપજ્જિત્વા સબ્બદા જાતરૂપમેવ હોતીતિ જાતરૂપં, સુવણ્ણં. ધવલસભાવતાય રઞ્જીયતીતિ રજતં, રૂપિયં. ઇધ પન સુવણ્ણં ઠપેત્વા યં કિઞ્ચિ ઉપભોગપરિભોગારહં રજતંતેવ ગહિતં. ઉપધીયતિ એત્થ દુક્ખન્તિ ઉપધયો. ચુતીસઙ્ખાતં મરણન્તિ એકભવપરિયાપન્નં ખન્ધનિરોધસઙ્ખાતં મરણમાહ. ખણિકનિરોધો પન ખણે ખણે. તેનાહ ‘‘સત્તાનં વિયા’’તિ. સંકિલિસ્સતીતિ દૂસવિસેન વિય અત્તાનં દૂસિસ્સતિ. તેનાહ ભગવા – ‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, જાતરૂપસ્સ ઉપક્કિલેસા અયો લોહ’’ન્તિઆદિ (અ॰ નિ॰ ૫.૨૩). મલં ગહેત્વાતિ યેહિ સહયોગતો મલિનં હોતિ, તેસં મલિનભાવપચ્ચયાનં વસેન મલં ગહેત્વા. જીરણતો જરાધમ્મવારે જાતરૂપં ગહિતન્તિ યોજના. યે પન જાતિધમ્મવારેપિ જાતરૂપં ન પઠન્તિ, તેસં ઇતરેસં વિય જીરણધમ્મવારે સરૂપતો અનાગતમ્પિ ઉપધિગ્ગહણેન ગહિતમેવાતિ દટ્ઠબ્બં. પરિગ્ગહે ઠિતાનં પન વસેન વુચ્ચમાને અપાકટાનમ્પિ જાતિજરામરણાનં વસેન યોજના લબ્ભતેવ. જાતરૂપસીસેન ચેત્થ સબ્બસ્સપિ અનિન્દ્રિયબદ્ધસ્સ ગહણં દટ્ઠબ્બં, પુત્તભરિયાદિગ્ગહણેન વિય મિત્તામચ્ચાદિગ્ગહણં.
Sabbatthāti yathā ‘‘puttabhariya’’nti dvandasamāsavasena ekattaṃ, esa nayo sabbattha ‘‘dāsidāsa’’ntiādīsu sabbapadesu. Parato vikāraṃ anāpajjitvā sabbadā jātarūpameva hotīti jātarūpaṃ, suvaṇṇaṃ. Dhavalasabhāvatāya rañjīyatīti rajataṃ, rūpiyaṃ. Idha pana suvaṇṇaṃ ṭhapetvā yaṃ kiñci upabhogaparibhogārahaṃ rajataṃteva gahitaṃ. Upadhīyati ettha dukkhanti upadhayo. Cutīsaṅkhātaṃ maraṇanti ekabhavapariyāpannaṃ khandhanirodhasaṅkhātaṃ maraṇamāha. Khaṇikanirodho pana khaṇe khaṇe. Tenāha ‘‘sattānaṃ viyā’’ti. Saṃkilissatīti dūsavisena viya attānaṃ dūsissati. Tenāha bhagavā – ‘‘pañcime, bhikkhave, jātarūpassa upakkilesā ayo loha’’ntiādi (a. ni. 5.23). Malaṃ gahetvāti yehi sahayogato malinaṃ hoti, tesaṃ malinabhāvapaccayānaṃ vasena malaṃ gahetvā. Jīraṇato jarādhammavāre jātarūpaṃ gahitanti yojanā. Ye pana jātidhammavārepi jātarūpaṃ na paṭhanti, tesaṃ itaresaṃ viya jīraṇadhammavāre sarūpato anāgatampi upadhiggahaṇena gahitamevāti daṭṭhabbaṃ. Pariggahe ṭhitānaṃ pana vasena vuccamāne apākaṭānampi jātijarāmaraṇānaṃ vasena yojanā labbhateva. Jātarūpasīsena cettha sabbassapi anindriyabaddhassa gahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ, puttabhariyādiggahaṇena viya mittāmaccādiggahaṇaṃ.
૨૭૫. અરિયેહિ પરિયેસના, અરિયાનં પરિયેસનાતિ વા અરિયપરિયેસનાતિ સમાસદ્વયં દસ્સેતિ ‘‘અયં, ભિક્ખવે’’તિઆદિના.
275. Ariyehi pariyesanā, ariyānaṃ pariyesanāti vā ariyapariyesanāti samāsadvayaṃ dasseti ‘‘ayaṃ, bhikkhave’’tiādinā.
૨૭૬. મૂલતો પટ્ઠાયાતિ યં મહાભિનિક્ખમનસ્સ મૂલભાવેસુઆદીનવદસ્સનં, તતો પટ્ઠાય. યસ્મા તે ભિક્ખૂ તત્થ મહાભિનિક્ખમનકથાય સન્નિસિન્ના, સા ચ નેસં અન્તરાકથા વિપ્પકતા, તસ્મા ભગવા તેસં મૂલતો પટ્ઠાય મહાભિનિક્ખમનકથં કથેતું આરભિ. અહમ્પિ પુબ્બેતિ વિસેસવચનં અપરિપક્કઞાણેન સયં ચરિમભવે તીસુ પાસાદેસુ તિવિધનાટકપરિવારસ્સ દિબ્બસમ્પત્તિસદિસાય મહાસમ્પત્તિયા અનુભવનં, અભિનિક્ખમિત્વા પધાનપદહનવસેન અત્તકિલમથાનુયોગઞ્ચ સન્ધાયાહ. અનરિયપરિયેસનં પરિયેસિન્તિ એત્થાપિ એસેવ નયો. પઞ્ચવગ્ગિયાપીતિ યથાસકં ગિહિભોગં અનુયુત્તા તં પહાય પબ્બજિત્વા અત્તકિલમથાનુયોગે ઠિતા સત્થુ ધમ્મચક્કપવત્તનદેસનાય (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૮૧; મહાવ॰ ૧૩; પટિ॰ મ॰ ૨.૩૦) તમ્પિ પહાય અરિયપરિયેસનં પરિયેસિંસૂતિ.
276.Mūlato paṭṭhāyāti yaṃ mahābhinikkhamanassa mūlabhāvesuādīnavadassanaṃ, tato paṭṭhāya. Yasmā te bhikkhū tattha mahābhinikkhamanakathāya sannisinnā, sā ca nesaṃ antarākathā vippakatā, tasmā bhagavā tesaṃ mūlato paṭṭhāya mahābhinikkhamanakathaṃ kathetuṃ ārabhi. Ahampi pubbeti visesavacanaṃ aparipakkañāṇena sayaṃ carimabhave tīsu pāsādesu tividhanāṭakaparivārassa dibbasampattisadisāya mahāsampattiyā anubhavanaṃ, abhinikkhamitvā padhānapadahanavasena attakilamathānuyogañca sandhāyāha. Anariyapariyesanaṃ pariyesinti etthāpi eseva nayo. Pañcavaggiyāpīti yathāsakaṃ gihibhogaṃ anuyuttā taṃ pahāya pabbajitvā attakilamathānuyoge ṭhitā satthu dhammacakkapavattanadesanāya (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 13; paṭi. ma. 2.30) tampi pahāya ariyapariyesanaṃ pariyesiṃsūti.
૨૭૭. કામં દહર-સદ્દો ‘‘દહરં કુમારં મન્દં ઉત્તાનસેય્યક’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૯૬) એત્થ બાલદારકે આગતો, ‘‘ભદ્રેન યોબ્બનેન સમન્નાગતો’’તિ પન વક્ખમાનત્તા યુવાવત્થા ઇધ દહર-સદ્દેન વુત્તાતિ આહ ‘‘તરુણોવ સમાનો’’તિ. પઠમવયેન એકૂનતિંસવયત્તા. જાતિયા હિ યાવ તેત્તિંસવયા પઠમવયો. અનાદરત્થે સામિવચનં યથા ‘‘દેવદત્તસ્સ રુદન્તસ્સ પબ્બજી’’તિ. કામં અસ્સુમુચ્ચનં રોદનં, તં અસ્સુમુખાનન્તિ ઇમિના પકાસિતં, તં પન વત્વા ‘‘રુદન્તાન’’ન્તિ વચનં બલવસોકસમુટ્ઠાનં આરોદનવત્થું પકાસેતીતિ આહ ‘‘કન્દિત્વા રોદમાનાન’’ન્તિ. કિં કુસલન્તિ ગવેસમાનોતિ કિન્તિ સબ્બસો અવજ્જરહિતં એકન્ત નિય્યાનિકં પરિયેસમાનો. વરપદન્તિ વટ્ટદુક્ખનિસ્સરણત્થિકેહિ એકન્તેન વરણીયટ્ઠેન વરં, પજ્જિતબ્બટ્ઠેન પદં. તુઙ્ગસરીરતાય દીઘો, પિઙ્ગલચક્ખુતાય પિઙ્ગલોતિ દીઘપિઙ્ગલો. ધમ્મોતિ વિનયો, સમયોતિ અત્થો. સુત્વાવ ઉગ્ગણ્હિન્તિ તેન વુચ્ચમાનસ્સ સવનમત્તેનેવ ઉગ્ગણ્હિં વાચુગ્ગતં અકાસિં.
277. Kāmaṃ dahara-saddo ‘‘daharaṃ kumāraṃ mandaṃ uttānaseyyaka’’nti (ma. ni. 1.496) ettha bāladārake āgato, ‘‘bhadrena yobbanena samannāgato’’ti pana vakkhamānattā yuvāvatthā idha dahara-saddena vuttāti āha ‘‘taruṇova samāno’’ti. Paṭhamavayena ekūnatiṃsavayattā. Jātiyā hi yāva tettiṃsavayā paṭhamavayo. Anādaratthe sāmivacanaṃ yathā ‘‘devadattassa rudantassa pabbajī’’ti. Kāmaṃ assumuccanaṃ rodanaṃ, taṃ assumukhānanti iminā pakāsitaṃ, taṃ pana vatvā ‘‘rudantāna’’nti vacanaṃ balavasokasamuṭṭhānaṃ ārodanavatthuṃ pakāsetīti āha ‘‘kanditvā rodamānāna’’nti. Kiṃ kusalanti gavesamānoti kinti sabbaso avajjarahitaṃ ekanta niyyānikaṃ pariyesamāno. Varapadanti vaṭṭadukkhanissaraṇatthikehi ekantena varaṇīyaṭṭhena varaṃ, pajjitabbaṭṭhena padaṃ. Tuṅgasarīratāya dīgho, piṅgalacakkhutāya piṅgaloti dīghapiṅgalo. Dhammoti vinayo, samayoti attho. Sutvāva uggaṇhinti tena vuccamānassa savanamatteneva uggaṇhiṃ vācuggataṃ akāsiṃ.
પટિલપનમત્તકેનાતિ પુન લપનમત્તકેન. જાનાતીતિ ઞાણો, ઞાણોતિ વાદો ઞાણવાદો, તં ઞાણવાદં. ‘‘વદામી’’તિ આગતત્તા અટ્ઠકથાયં ‘‘જાનામી’’તિ ઉત્તમપુરિસવસેન અત્થો વુત્તો. અઞ્ઞેપિ બહૂતિ અઞ્ઞેપિ બહૂ મમ તથાભાવં જાનન્તા ‘‘અયં ઇમં ધમ્મં જાનાતી’’તિ, ‘‘અકમ્પનીયતાય થિરો’’તિ વા એવં વદન્તિ. લાભીતિ અઞ્ઞાસીતિ ધમ્મસ્સ ઉદ્દિસનેન મહાપઞ્ઞતાય ‘‘અયં અત્તના ગતમગ્ગં પવેદેતિ, ન અનુસ્સુતિકો’’તિ અઞ્ઞાસિ. અસ્સાતિ બોધિસત્તસ્સ. એતદહોસીતિ એતં ‘‘ન ખો આળારો કાલામો’’તિઆદિ મનસિ અહોસિ, ચિન્તેસીતિ અત્થો.
Paṭilapanamattakenāti puna lapanamattakena. Jānātīti ñāṇo, ñāṇoti vādo ñāṇavādo, taṃ ñāṇavādaṃ. ‘‘Vadāmī’’ti āgatattā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘jānāmī’’ti uttamapurisavasena attho vutto. Aññepi bahūti aññepi bahū mama tathābhāvaṃ jānantā ‘‘ayaṃ imaṃ dhammaṃ jānātī’’ti, ‘‘akampanīyatāya thiro’’ti vā evaṃ vadanti. Lābhīti aññāsīti dhammassa uddisanena mahāpaññatāya ‘‘ayaṃ attanā gatamaggaṃ pavedeti, na anussutiko’’ti aññāsi. Assāti bodhisattassa. Etadahosīti etaṃ ‘‘na kho āḷāro kālāmo’’tiādi manasi ahosi, cintesīti attho.
હેટ્ઠિમસમાપત્તીહિ વિના ઉપરિમસમાપત્તીનં સમ્પાદનસ્સ અસમ્ભવતો ‘‘સત્ત સમાપત્તિયો મં જાનાપેસી’’તિ આહ. પયોગં કરેય્યન્તિ ભાવનં અનુયુઞ્જેય્યન્તિ અત્થો. એવમાહાતિ એવં ‘‘અહં, આવુસો’’તિઆદિમાહ, સત્તન્નં સમાપત્તીનં અધિગમં પચ્ચઞ્ઞાસીતિ અત્થો.
Heṭṭhimasamāpattīhi vinā uparimasamāpattīnaṃ sampādanassa asambhavato ‘‘satta samāpattiyo maṃ jānāpesī’’ti āha. Payogaṃ kareyyanti bhāvanaṃ anuyuñjeyyanti attho. Evamāhāti evaṃ ‘‘ahaṃ, āvuso’’tiādimāha, sattannaṃ samāpattīnaṃ adhigamaṃ paccaññāsīti attho.
અનુસૂયકોતિ અનિસ્સુકી. તેન મહાપુરિસે પસાદં પવેદેસિ. બોધિસત્તસ્સ તા સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા ઠિતસ્સ પુરિમજાતિપરિચયેન ઞાણસ્સ ચ મહન્તતાય તાસં ગતિ ચ અભિસમ્પરાયો ચ ઉપટ્ઠાસિ . તેન ‘‘વટ્ટપરિયાપન્ના એવેતા’’તિ નિચ્છયો ઉદપાદિ. તેનાહ ‘‘નાયં ધમ્મો નિબ્બિદાયા’’તિઆદિ. એકચ્ચાનં વિરાગભાવનાસમતિક્કમાવહોપિ નેવ તેસમ્પિ અચ્ચન્તાય સમતિક્કમાવહો, સયઞ્ચ વટ્ટપરિયાપન્નોયેવ, તસ્મા નેવ વટ્ટે નિબ્બિન્દનત્થાય, યદગ્ગેન ન નિબ્બિદાય, તદગ્ગેન ન વિરજ્જનત્થાય, રાગાદીનં પાપધમ્માનં ન નિરુજ્ઝનત્થાય, ન ઉપસમત્થાય, તસ્મા તં અભિઞ્ઞેય્યધમ્મં ન અભિજાનનત્થાય…પે॰… સંવત્તતીતિ યોજના.
Anusūyakoti anissukī. Tena mahāpurise pasādaṃ pavedesi. Bodhisattassa tā samāpattiyo nibbattetvā ṭhitassa purimajātiparicayena ñāṇassa ca mahantatāya tāsaṃ gati ca abhisamparāyo ca upaṭṭhāsi . Tena ‘‘vaṭṭapariyāpannā evetā’’ti nicchayo udapādi. Tenāha ‘‘nāyaṃ dhammo nibbidāyā’’tiādi. Ekaccānaṃ virāgabhāvanāsamatikkamāvahopi neva tesampi accantāya samatikkamāvaho, sayañca vaṭṭapariyāpannoyeva, tasmā neva vaṭṭe nibbindanatthāya, yadaggena na nibbidāya, tadaggena na virajjanatthāya, rāgādīnaṃ pāpadhammānaṃ na nirujjhanatthāya, na upasamatthāya, tasmā taṃ abhiññeyyadhammaṃ na abhijānanatthāya…pe… saṃvattatīti yojanā.
યાવદેવ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનુપપત્તિયાતિ સત્તસુ સમાપત્તીસુ ઉક્કટ્ઠં ગહેત્વા વદતિ. ઉટ્ઠાય સમુટ્ઠાય અચુતિધમ્મં પરિયેસિતું યુત્તત્તા તઞ્ચ અનતિક્કન્તજાતિધમ્મમેવાતિ મહાસત્તો પજહતીતિ આહ ‘‘યઞ્ચ ઠાનં પાપેતી’’તિઆદિ. તતો પટ્ઠાયાતિ યદા સમાપત્તિધમ્મસ્સ ગતિઞ્ચ અભિસમ્પરાયઞ્ચ અબ્ભઞ્ઞાસિ, તતો પટ્ઠાય. મક્ખિકાવસેનાતિ ભોજનસ્સ મક્ખિકામિસ્સતાવસેન. મનં ન ઉપ્પાદેતિ ભુઞ્જિતુન્તિ અધિપ્પાયો. મહન્તેન ઉસ્સાહેનાતિ ઇદં કતિપાહં તત્થ ભાવનાનુયોગમત્તં સન્ધાય વુત્તં, ન અઞ્ઞેસં વિય કસિણપરિકમ્માદિકરણં. ન હિ અન્તિમભવિકબોધિસત્તાનં સમાપત્તિનિબ્બત્તને ભારિયં નામ. અનલઙ્કરિત્વાતિ અનુ અનુ અલંકત્વા પુનપ્પુનં ‘‘ઇમિના ન કિઞ્ચિ પયોજન’’ન્તિ કત્વા.
Yāvadeva ākiñcaññāyatanupapattiyāti sattasu samāpattīsu ukkaṭṭhaṃ gahetvā vadati. Uṭṭhāya samuṭṭhāya acutidhammaṃ pariyesituṃ yuttattā tañca anatikkantajātidhammamevāti mahāsatto pajahatīti āha ‘‘yañca ṭhānaṃ pāpetī’’tiādi. Tato paṭṭhāyāti yadā samāpattidhammassa gatiñca abhisamparāyañca abbhaññāsi, tato paṭṭhāya. Makkhikāvasenāti bhojanassa makkhikāmissatāvasena. Manaṃ na uppādeti bhuñjitunti adhippāyo. Mahantena ussāhenāti idaṃ katipāhaṃ tattha bhāvanānuyogamattaṃ sandhāya vuttaṃ, na aññesaṃ viya kasiṇaparikammādikaraṇaṃ. Na hi antimabhavikabodhisattānaṃ samāpattinibbattane bhāriyaṃ nāma. Analaṅkaritvāti anu anu alaṃkatvā punappunaṃ ‘‘iminā na kiñci payojana’’nti katvā.
૨૭૮. વાચાય ઉગ્ગહિતમત્તોવાતિ એત્થ પુબ્બે વુત્તનયાનુસારેન અત્થો વેદિતબ્બો.
278.Vācāya uggahitamattovāti ettha pubbe vuttanayānusārena attho veditabbo.
૨૭૯. મહાવેલા વિય મહાવેલા, વિપુલવાલિકપુઞ્જતાય મહન્તો વેલાતટો વિયાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘મહાવાલિકરાસીતિ અત્થો’’તિ. ઉરુ મરુ સિકતા વાલુકા વણ્ણુ વાલિકાતિ ઇમે સદ્દા સમાનત્થા, બ્યઞ્જનમેવ નાનં.
279. Mahāvelā viya mahāvelā, vipulavālikapuñjatāya mahanto velātaṭo viyāti attho. Tenāha ‘‘mahāvālikarāsīti attho’’ti. Uru maru sikatā vālukā vaṇṇu vālikāti ime saddā samānatthā, byañjanameva nānaṃ.
સેના નિગચ્છિ નિવિસિ એત્થાતિ સેનાનિગમો, સેનાય નિવિટ્ઠટ્ઠાનં. સેનાનિગામોતિ પન અયં સમઞ્ઞા અપરકાલિકા. ગોચરગામનિદસ્સનઞ્ચેતં. ઉપરિસુત્તસ્મિન્તિ મહાસચ્ચકસુત્તે. ઇધ પન બોધિપલ્લઙ્કો અધિપ્પેતો અરિયપરિયેસનાય વુચ્ચમાનત્તા.
Senā nigacchi nivisi etthāti senānigamo, senāya niviṭṭhaṭṭhānaṃ. Senānigāmoti pana ayaṃ samaññā aparakālikā. Gocaragāmanidassanañcetaṃ. Uparisuttasminti mahāsaccakasutte. Idha pana bodhipallaṅko adhippeto ariyapariyesanāya vuccamānattā.
૨૮૦. ‘‘ઞાણદસ્સન’’ન્તિ ચ એકજ્ઝં ગહિતપદદ્વયવિસયવિસેસસ્સ અનામટ્ઠત્તા ‘‘મે’’તિ ચ ગહિતત્તા અનવસેસઞેય્યાવબોધનસમત્થમેવ ઞાણવિસેસં બોધેતિ, ન ઞાણમત્તં, ન દસ્સનમત્તન્તિ આહ ‘‘સબ્બધમ્મદસ્સનસમત્થઞ્ચ મે સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં ઉદપાદી’’તિ. અકુપ્પતાયાતિ વિમોક્ખન્તતાય સબ્બસો પટિપક્ખધમ્મેહિ અસઙ્ખોભનીયતાય. તેનાહ ‘‘રાગાદીહિ ન કુપ્પતી’’તિ. આરમ્મણસન્તતાયપિ તદારમ્મણાનં અત્થિ વિસેસો યથા તં ‘‘આનેઞ્જવિહારે’’તિ આહ ‘‘અકુપ્પારમ્મણતાય ચા’’તિ. પચ્ચવેક્ખણઞાણમ્પીતિ ન કેવલં સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણમેવ, અથ ખો યથાધિગતે પટિવેધસદ્ધમ્મે એકૂનવીસતિવિધપચ્ચવેક્ખણઞાણમ્પિ.
280. ‘‘Ñāṇadassana’’nti ca ekajjhaṃ gahitapadadvayavisayavisesassa anāmaṭṭhattā ‘‘me’’ti ca gahitattā anavasesañeyyāvabodhanasamatthameva ñāṇavisesaṃ bodheti, na ñāṇamattaṃ, na dassanamattanti āha ‘‘sabbadhammadassanasamatthañca me sabbaññutaññāṇaṃ udapādī’’ti. Akuppatāyāti vimokkhantatāya sabbaso paṭipakkhadhammehi asaṅkhobhanīyatāya. Tenāha ‘‘rāgādīhina kuppatī’’ti. Ārammaṇasantatāyapi tadārammaṇānaṃ atthi viseso yathā taṃ ‘‘āneñjavihāre’’ti āha ‘‘akuppārammaṇatāya cā’’ti. Paccavekkhaṇañāṇampīti na kevalaṃ sabbaññutaññāṇameva, atha kho yathādhigate paṭivedhasaddhamme ekūnavīsatividhapaccavekkhaṇañāṇampi.
૨૮૧. પટિવિદ્ધોતિ (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૬૪; સં॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૧.૧૭૨; સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૭) સયમ્ભુઞાણેન ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિઆદિના પટિમુખં નિબ્બિજ્ઝનવસેન પત્તો, યથાભૂતં અવબુદ્ધોતિ અત્થો. ગમ્ભીરોતિ મહાસમુદ્દો વિય મકસતુણ્ડસૂચિયા અઞ્ઞત્ર સમુપચિતપરિપક્કઞાણસમ્ભારેહિ અઞ્ઞેસં ઞાણેન અલબ્ભનેય્યપતિટ્ઠો. તેનાહ ‘‘ઉત્તાનભાવપટિક્ખેપવચનમેત’’ન્તિ. યો અલબ્ભનેય્યપતિટ્ઠો, સો ઓગાહિતુમસક્કુણેય્યતાય સરૂપતો ચ પસ્સિતું ન સક્કાતિ આહ ‘‘ગમ્ભીરત્તાવ દુદ્દસો’’તિ. દુક્ખેન દટ્ઠબ્બોતિ કિચ્છેન કેનચિદેવ દટ્ઠબ્બો. યં પન દટ્ઠુમેવ ન સક્કા, તસ્સ ઓગાહેત્વા અનુ અનુ બુજ્ઝને કથા એવ નત્થીતિ આહ ‘‘દુદ્દસત્તાવ દુરનુબોધો’’તિ. દુક્ખેન અવબુજ્ઝિતબ્બો અવબોધસ્સ દુક્કરભાવતો. ઇમસ્મિં ઠાને – ‘‘તં કિં મઞ્ઞથ, ભિક્ખવે, કતમં નુ ખો દુક્કરતરં વા દુરભિસમ્ભવતરં વા’’તિ સુત્તપદં (સં॰ નિ॰ ૫.૧૧૧૫) વત્તબ્બં. સન્તારમ્મણતાય વા સન્તો. નિબ્બુતસબ્બપરિળાહતાય નિબ્બુતો. પધાનભાવં નીતોતિ વા પણીતો. અતિત્તિકરટ્ઠેન અતપ્પકો સાદુરસભોજનં વિય. એત્થ ચ નિરોધસચ્ચં સન્તં આરમ્મણન્તિ સન્તારમ્મણં, મગ્ગસચ્ચં સન્તં સન્તારમ્મણઞ્ચાતિ સન્તારમ્મણં. અનુપસન્તસભાવાનં કિલેસાનં સઙ્ખારાનઞ્ચ અભાવતો નિબ્બુતસબ્બપરિળાહતાય સન્તપણીતભાવેનેવ ચ અસેચનકતાય અતપ્પકતા દટ્ઠબ્બા. તેનાહ ‘‘ઇદં દ્વયં લોકુત્તરમેવ સન્ધાય વુત્ત’’ન્તિ. ઉત્તમઞાણવિસયત્તા ન તક્કેન અવચરિતબ્બો, તતો એવ નિપુણઞાણગોચરતાય ચ સણ્હો. સુખુમસભાવત્તા ચ નિપુણો, બાલાનં અવિસયત્તા પણ્ડિતેહિ એવ વેદિતબ્બોતિ પણ્ડિતવેદનીયો. આલીયન્તિ અભિરમિતબ્બટ્ઠેન સેવીયન્તીતિ આલયા, પઞ્ચ કામગુણા. આલયન્તિ અલ્લીયન્તી અભિરમણવસેન સેવન્તીતિ આલયા, તણ્હાવિચરિતાનિ. રમન્તીતિ રતિં વિન્દન્તિ કીળન્તિ લળન્તિ. આલયરતાતિ આલયનિરતા.
281.Paṭividdhoti (dī. ni. ṭī. 2.64; saṃ. ni. ṭī. 1.1.172; sārattha. ṭī. mahāvagga 3.7) sayambhuñāṇena ‘‘idaṃ dukkha’’ntiādinā paṭimukhaṃ nibbijjhanavasena patto, yathābhūtaṃ avabuddhoti attho. Gambhīroti mahāsamuddo viya makasatuṇḍasūciyā aññatra samupacitaparipakkañāṇasambhārehi aññesaṃ ñāṇena alabbhaneyyapatiṭṭho. Tenāha ‘‘uttānabhāvapaṭikkhepavacanameta’’nti. Yo alabbhaneyyapatiṭṭho, so ogāhitumasakkuṇeyyatāya sarūpato ca passituṃ na sakkāti āha ‘‘gambhīrattāva duddaso’’ti. Dukkhena daṭṭhabboti kicchena kenacideva daṭṭhabbo. Yaṃ pana daṭṭhumeva na sakkā, tassa ogāhetvā anu anu bujjhane kathā eva natthīti āha ‘‘duddasattāva duranubodho’’ti. Dukkhena avabujjhitabbo avabodhassa dukkarabhāvato. Imasmiṃ ṭhāne – ‘‘taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, katamaṃ nu kho dukkarataraṃ vā durabhisambhavataraṃ vā’’ti suttapadaṃ (saṃ. ni. 5.1115) vattabbaṃ. Santārammaṇatāya vā santo. Nibbutasabbapariḷāhatāya nibbuto. Padhānabhāvaṃ nītoti vā paṇīto. Atittikaraṭṭhena atappako sādurasabhojanaṃ viya. Ettha ca nirodhasaccaṃ santaṃ ārammaṇanti santārammaṇaṃ, maggasaccaṃ santaṃ santārammaṇañcāti santārammaṇaṃ. Anupasantasabhāvānaṃ kilesānaṃ saṅkhārānañca abhāvato nibbutasabbapariḷāhatāya santapaṇītabhāveneva ca asecanakatāya atappakatā daṭṭhabbā. Tenāha ‘‘idaṃ dvayaṃ lokuttarameva sandhāya vutta’’nti. Uttamañāṇavisayattā na takkena avacaritabbo, tato eva nipuṇañāṇagocaratāya ca saṇho. Sukhumasabhāvattā ca nipuṇo, bālānaṃ avisayattā paṇḍitehi eva veditabboti paṇḍitavedanīyo. Ālīyanti abhiramitabbaṭṭhena sevīyantīti ālayā, pañca kāmaguṇā. Ālayanti allīyantī abhiramaṇavasena sevantīti ālayā, taṇhāvicaritāni. Ramantīti ratiṃ vindanti kīḷanti laḷanti. Ālayaratāti ālayaniratā.
ઠાનં સન્ધાયાતિ ઠાન-સદ્દં સન્ધાય. અત્થતો પન ઠાનન્તિ ચ પટિચ્ચસમુપ્પાદો એવ અધિપ્પેતો. તિટ્ઠતિ ફલં તદાયત્તવુત્તિતાયાતિ ઠાનં, સઙ્ખારાદીનં પચ્ચયભૂતા અવિજ્જાદયો. ઇમેસં સઙ્ખારાદીનં પચ્ચયાતિ ઇદપ્પચ્ચયા, અવિજ્જાદયોવ. ઇદપ્પચ્ચયા એવ ઇદપ્પચ્ચયતા યથા ‘‘દેવો એવ દેવતા’’તિ, ઇદપ્પચ્ચયાનં વા અવિજ્જાદીનં અત્તનો ફલં પતિ પચ્ચયભાવો ઉપ્પાદનસમત્થતા ઇદપ્પચ્ચયતા. તેન સમત્થપચ્ચયલક્ખણો પટિચ્ચસમુપ્પાદો દસ્સિતો હોતિ. પટિચ્ચ સમુપ્પજ્જતિ ફલં એતસ્માતિ પટિચ્ચસમુપ્પાદો. પદદ્વયેનપિ ધમ્માનં પચ્ચયટ્ઠો એવ વિભાવિતો. તેનાહ ‘‘સઙ્ખારાદિપચ્ચયાનં એતં અધિવચન’’ન્તિ. અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન વિસુદ્ધિમગ્ગસંવણ્ણનાયં (વિસુદ્ધિ॰ મહાટી॰ ૨.૫૭૨-૫૭૩) વુત્તનયેન વેદિતબ્બો.
Ṭhānaṃ sandhāyāti ṭhāna-saddaṃ sandhāya. Atthato pana ṭhānanti ca paṭiccasamuppādo eva adhippeto. Tiṭṭhati phalaṃ tadāyattavuttitāyāti ṭhānaṃ, saṅkhārādīnaṃ paccayabhūtā avijjādayo. Imesaṃ saṅkhārādīnaṃ paccayāti idappaccayā, avijjādayova. Idappaccayā eva idappaccayatā yathā ‘‘devo eva devatā’’ti, idappaccayānaṃ vā avijjādīnaṃ attano phalaṃ pati paccayabhāvo uppādanasamatthatā idappaccayatā. Tena samatthapaccayalakkhaṇo paṭiccasamuppādo dassito hoti. Paṭicca samuppajjati phalaṃ etasmāti paṭiccasamuppādo. Padadvayenapi dhammānaṃ paccayaṭṭho eva vibhāvito. Tenāha ‘‘saṅkhārādipaccayānaṃ etaṃ adhivacana’’nti. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimaggasaṃvaṇṇanāyaṃ (visuddhi. mahāṭī. 2.572-573) vuttanayena veditabbo.
સબ્બસઙ્ખારસમથોતિઆદિ સબ્બન્તિ સબ્બસઙ્ખારસમથાદિસદ્દાભિધેય્યં સબ્બં અત્થતો નિબ્બાનમેવ. ઇદાનિ તસ્સ નિબ્બાનભાવં દસ્સેતું ‘‘યસ્મા હી’’તિઆદિ વુત્તં. ન્તિ નિબ્બાનં. આગમ્માતિ પટિચ્ચ અરિયમગ્ગસ્સ આરમ્મણપચ્ચયભાવહેતુ. સમ્મન્તીતિ અપ્પટિસન્ધિકૂપસમવસેન સમ્મન્તિ. તથા સન્તા સવિસેસં ઉપસન્તા નામ હોન્તીતિ આહ ‘‘વૂપસમ્મન્તી’’તિ. એતેન ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા સમ્મન્તિ એત્થાતિ સબ્બસઙ્ખારસમથો, નિબ્બાન’’ન્તિ દસ્સેતિ. સબ્બસઙ્ખતવિસંયુત્તે ચ નિબ્બાને સબ્બસઙ્ખારવૂપસમપરિયાયો હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. પટિનિસ્સટ્ઠાતિ સમુચ્છેદવસેન પરિચ્ચત્તા હોન્તિ. સબ્બા તણ્હાતિ અટ્ઠસતપ્પભેદા સબ્બાપિ તણ્હા. સબ્બે કિલેસરાગાતિ કામરાગરૂપરાગાદિભેદા સબ્બેપિ કિલેસભૂતા રાગા, સબ્બેપિ વા કિલેસા ઇધ ‘‘કિલેસરાગા’’તિ વેદિતબ્બા, ન લોભવિસેસા એવ ચિત્તસ્સ વિપરિણતભાવાપાદનતો . યથાહ ‘‘રત્તમ્પિ ચિત્તં વિપરિણતં, દુટ્ઠમ્પિ ચિત્તં વિપરિણતં, મૂળ્હમ્પિ ચિત્તં વિપરિણત’’ન્તિ (પારા॰ ૨૭૧). વિરજ્જન્તીતિ પલુજ્જન્તિ.
Sabbasaṅkhārasamathotiādi sabbanti sabbasaṅkhārasamathādisaddābhidheyyaṃ sabbaṃ atthato nibbānameva. Idāni tassa nibbānabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘yasmā hī’’tiādi vuttaṃ. Nti nibbānaṃ. Āgammāti paṭicca ariyamaggassa ārammaṇapaccayabhāvahetu. Sammantīti appaṭisandhikūpasamavasena sammanti. Tathā santā savisesaṃ upasantā nāma hontīti āha ‘‘vūpasammantī’’ti. Etena ‘‘sabbe saṅkhārā sammanti etthāti sabbasaṅkhārasamatho, nibbāna’’nti dasseti. Sabbasaṅkhatavisaṃyutte ca nibbāne sabbasaṅkhāravūpasamapariyāyo heṭṭhā vuttanayeneva veditabbo. Sesapadesupi eseva nayo. Paṭinissaṭṭhāti samucchedavasena pariccattā honti. Sabbā taṇhāti aṭṭhasatappabhedā sabbāpi taṇhā. Sabbe kilesarāgāti kāmarāgarūparāgādibhedā sabbepi kilesabhūtā rāgā, sabbepi vā kilesā idha ‘‘kilesarāgā’’ti veditabbā, na lobhavisesā eva cittassa vipariṇatabhāvāpādanato . Yathāha ‘‘rattampi cittaṃ vipariṇataṃ, duṭṭhampi cittaṃ vipariṇataṃ, mūḷhampi cittaṃ vipariṇata’’nti (pārā. 271). Virajjantīti palujjanti.
ચિરનિસજ્જાચિરભાસનેહિ પિટ્ઠિઆગિલાયનતાલુગલસોસાદિવસેન કાયકિલમથો ચેવ કાયવિહેસા ચ વેદિતબ્બા. સા ચ ખો દેસનાય અત્થં અજાનન્તાનં વસેન વુત્તા, જાનન્તાનં પન દેસનાય કાયપરિસ્સમોપિ સત્થુ અપરિસ્સમોવ. તેનાહ ભગવા – ‘‘ન ચ મં ધમ્માધિકરણં વિહેસેસી’’તિ (ઉદા॰ ૧૦). તેનેવાહ ‘‘યા અજાનન્તાનં દેસના નામ, સો મમ કિલમથો અસ્સા’’તિ. ઉભયન્તિ ચિત્તકિલમથો ચેવ ચિત્તવિહેસા ચાતિ ઉભયમ્પેતં બુદ્ધાનં નત્થિ બોધિમૂલેયેવ સમુચ્છિન્નત્તા.
Ciranisajjācirabhāsanehi piṭṭhiāgilāyanatālugalasosādivasena kāyakilamatho ceva kāyavihesā ca veditabbā. Sā ca kho desanāya atthaṃ ajānantānaṃ vasena vuttā, jānantānaṃ pana desanāya kāyaparissamopi satthu aparissamova. Tenāha bhagavā – ‘‘na ca maṃ dhammādhikaraṇaṃ vihesesī’’ti (udā. 10). Tenevāha ‘‘yā ajānantānaṃ desanā nāma, so mama kilamatho assā’’ti. Ubhayanti cittakilamatho ceva cittavihesā cāti ubhayampetaṃ buddhānaṃ natthi bodhimūleyeva samucchinnattā.
અનુબ્રૂહનં સમ્પિણ્ડનં. સોતિ ‘‘અપિસ્સૂ’’તિ નિપાતો. મન્તિ પટિ-સદ્દયોગેન સામિઅત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘મમા’’તિ. વુદ્ધિપ્પત્તા વા અચ્છરિયા અનચ્છરિયા. વુદ્ધિઅત્થોપિ હિ અ-કારો હોતિ યથા ‘‘અસેક્ખા ધમ્મા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૧.તિકમાતિકા). કપ્પાનં સતસહસ્સં ચત્તારિ ચ અસઙ્ખ્યેય્યાનિ સદેવકસ્સ લોકસ્સ ધમ્મસંવિભાગકરણત્થમેવ પારમિયો પૂરેત્વા ઇદાનિ અધિગતધમ્મરજ્જસ્સ તત્થ અપ્પોસ્સુક્કતાપત્તિદીપનતા, ગાથાત્થસ્સ અચ્છરિયતા, તસ્સ વુદ્ધિપ્પત્તિ ચાતિ વેદિતબ્બં. અત્થદ્વારેન હિ ગાથાનં અનચ્છરિયતા. ગોચરા અહેસુન્તિ ઉપટ્ઠહેસું. ઉપટ્ઠાનઞ્ચ વિતક્કેતબ્બતાતિ આહ ‘‘પરિવિતક્કયિતબ્બતં પાપુણિંસૂ’’તિ.
Anubrūhanaṃ sampiṇḍanaṃ. Soti ‘‘apissū’’ti nipāto. Manti paṭi-saddayogena sāmiatthe upayogavacananti āha ‘‘mamā’’ti. Vuddhippattā vā acchariyā anacchariyā. Vuddhiatthopi hi a-kāro hoti yathā ‘‘asekkhā dhammā’’ti (dha. sa. 11.tikamātikā). Kappānaṃ satasahassaṃ cattāri ca asaṅkhyeyyāni sadevakassa lokassa dhammasaṃvibhāgakaraṇatthameva pāramiyo pūretvā idāni adhigatadhammarajjassa tattha appossukkatāpattidīpanatā, gāthātthassa acchariyatā, tassa vuddhippatti cāti veditabbaṃ. Atthadvārena hi gāthānaṃ anacchariyatā. Gocarā ahesunti upaṭṭhahesuṃ. Upaṭṭhānañca vitakketabbatāti āha ‘‘parivitakkayitabbataṃ pāpuṇiṃsū’’ti.
યદિ સુખાપટિપદાવ, કથં કિચ્છતાતિ આહ ‘‘પારમીપૂરણકાલે પના’’તિઆદિ. એવમાદીનિ દુપ્પરિચ્ચજાનિ દેન્તસ્સ. હ-ઇતિ વા ‘‘બ્યત્ત’’ન્તિ એતસ્મિં અત્થે નિપાતો. એકંસત્થેતિ કેચિ. હ બ્યત્તં, એકંસેન વા અલં નિપ્પયોજનં એવં કિચ્છેન અધિગતસ્સ ધમ્મસ્સ દેસિતન્તિ યોજના. હલન્તિ વા ‘‘અલ’’ન્તિ ઇમિના સમાનત્થં પદં ‘‘હલન્તિ વદામી’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૬૫; સં॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૧.૧૭૨) વિય. રાગદોસપરિફુટ્ઠેહીતિ ફુટ્ઠવિસેન વિય સપ્પેન રાગેન દોસેન ચ સમ્ફુટ્ઠેહિ અભિભૂતેહિ. રાગદોસાનુગતેહીતિ રાગેન ચ દોસેન ચ અનુબન્ધેહિ.
Yadi sukhāpaṭipadāva, kathaṃ kicchatāti āha ‘‘pāramīpūraṇakāle panā’’tiādi. Evamādīni duppariccajāni dentassa. Ha-iti vā ‘‘byatta’’nti etasmiṃ atthe nipāto. Ekaṃsattheti keci. Ha byattaṃ, ekaṃsena vā alaṃ nippayojanaṃ evaṃ kicchena adhigatassa dhammassa desitanti yojanā. Halanti vā ‘‘ala’’nti iminā samānatthaṃ padaṃ ‘‘halanti vadāmī’’tiādīsu (dī. ni. ṭī. 2.65; saṃ. ni. ṭī. 1.1.172) viya. Rāgadosapariphuṭṭhehīti phuṭṭhavisena viya sappena rāgena dosena ca samphuṭṭhehi abhibhūtehi. Rāgadosānugatehīti rāgena ca dosena ca anubandhehi.
કામરાગરત્તા ભવરાગરત્તા ચ નીવરણેહિ નિવુતતાય, દિટ્ઠિરાગરત્તા વિપરીતાભિનિવેસેન. ન દક્ખન્તીતિ યાથાવતો ધમ્મં ન પટિવિજ્ઝિસ્સન્તિ. એવં ગાહાપેતુન્તિ ‘‘અનિચ્ચ’’ન્તિઆદિના સભાવેન યાથાવતો ધમ્મં જાનાપેતું. રાગદોસપરેતતાપિ નેસં સમ્મૂળ્હભાવેનેવાતિ આહ ‘‘તમોખન્ધેન આવુટા’’તિ.
Kāmarāgarattā bhavarāgarattā ca nīvaraṇehi nivutatāya, diṭṭhirāgarattā viparītābhinivesena. Na dakkhantīti yāthāvato dhammaṃ na paṭivijjhissanti. Evaṃ gāhāpetunti ‘‘anicca’’ntiādinā sabhāvena yāthāvato dhammaṃ jānāpetuṃ. Rāgadosaparetatāpi nesaṃ sammūḷhabhāvenevāti āha ‘‘tamokhandhena āvuṭā’’ti.