Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸபாளி • Mahāniddesapāḷi

    8. பஸூரஸுத்தனித்³தே³ஸோ

    8. Pasūrasuttaniddeso

    அத² பஸூரஸுத்தனித்³தே³ஸங் வக்க²தி –

    Atha pasūrasuttaniddesaṃ vakkhati –

    59.

    59.

    இதே⁴வ ஸுத்³தி⁴ங் இதி வாத³யந்தி, நாஞ்ஞேஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴மாஹு;

    Idhevasuddhiṃ iti vādayanti, nāññesu dhammesu visuddhimāhu;

    யங் நிஸ்ஸிதா தத்த² ஸுப⁴ங் வதா³னா, பச்சேகஸச்சேஸு புதூ² நிவிட்டா².

    Yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānā, paccekasaccesu puthū niviṭṭhā.

    இதே⁴வ ஸுத்³தி⁴ங் இதி வாத³யந்தீதி. இதே⁴வ ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங் முத்திங் விமுத்திங் பரிமுத்திங் வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தி. ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோ, இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங் முத்திங் விமுத்திங் பரிமுத்திங் வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தி. ‘‘அஸஸ்ஸதோ லோகோ … அந்தவா லோகோ… அனந்தவா லோகோ… தங் ஜீவங் தங் ஸரீரங்… அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீரங்… ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணா… ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணா… ஹோதி ச ந ச ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணா… நேவ ஹோதி ந ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணா, இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங் முத்திங் விமுத்திங் பரிமுத்திங் வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தீதி – இதே⁴வ ஸுத்³தி⁴ங் இதி வாத³யந்தி.

    Idheva suddhiṃ iti vādayantīti. Idheva suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti. ‘‘Sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti. ‘‘Asassato loko … antavā loko… anantavā loko… taṃ jīvaṃ taṃ sarīraṃ… aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīraṃ… hoti tathāgato paraṃ maraṇā… na hoti tathāgato paraṃ maraṇā… hoti ca na ca hoti tathāgato paraṃ maraṇā… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – idheva suddhiṃ iti vādayanti.

    நாஞ்ஞேஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴மாஹூதி. அத்தனோ ஸத்தா²ரங் த⁴ம்மக்கா²னங் க³ணங் தி³ட்டி²ங் படிபத³ங் மக்³க³ங் ட²பெத்வா ஸப்³பே³ பரவாதே³ கி²பந்தி உக்கி²பந்தி பரிக்கி²பந்தி. ‘‘ஸோ ஸத்தா² ந ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, த⁴ம்மோ ந ஸ்வாக்கா²தோ , க³ணோ ந ஸுப்படிபன்னோ, தி³ட்டி² ந ப⁴த்³தி³கா, படிபதா³ ந ஸுபஞ்ஞத்தா , மக்³கோ³ ந நிய்யானிகோ, நத்தெ²த்த² ஸுத்³தி⁴ வா விஸுத்³தி⁴ வா பரிஸுத்³தி⁴ வா முத்தி வா விமுத்தி வா பரிமுத்தி வா, ந தத்த² ஸுஜ்ஜ²ந்தி வா விஸுஜ்ஜ²ந்தி வா பரிஸுஜ்ஜ²ந்தி வா முச்சந்தி வா விமுச்சந்தி வா பரிமுச்சந்தி வா, ஹீனா நிஹீனா ஓமகா லாமகா ச²துக்கா பரித்தா’’தி – ஏவமாஹங்ஸு ஏவங் வத³ந்தி ஏவங் கதெ²ந்தி ஏவங் ப⁴ணந்தி ஏவங் தீ³பயந்தி ஏவங் வோஹரந்தீதி – நாஞ்ஞேஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴மாஹு.

    Nāññesu dhammesu visuddhimāhūti. Attano satthāraṃ dhammakkhānaṃ gaṇaṃ diṭṭhiṃ paṭipadaṃ maggaṃ ṭhapetvā sabbe paravāde khipanti ukkhipanti parikkhipanti. ‘‘So satthā na sabbaññū, dhammo na svākkhāto , gaṇo na suppaṭipanno, diṭṭhi na bhaddikā, paṭipadā na supaññattā , maggo na niyyāniko, natthettha suddhi vā visuddhi vā parisuddhi vā mutti vā vimutti vā parimutti vā, na tattha sujjhanti vā visujjhanti vā parisujjhanti vā muccanti vā vimuccanti vā parimuccanti vā, hīnā nihīnā omakā lāmakā chatukkā parittā’’ti – evamāhaṃsu evaṃ vadanti evaṃ kathenti evaṃ bhaṇanti evaṃ dīpayanti evaṃ voharantīti – nāññesu dhammesu visuddhimāhu.

    யங் நிஸ்ஸிதா தத்த² ஸுப⁴ங் வதா³னாதி. யங் நிஸ்ஸிதாதி யங் ஸத்தா²ரங் த⁴ம்மக்கா²னங் க³ணங் தி³ட்டி²ங் படிபத³ங் மக்³க³ங் நிஸ்ஸிதா ஆனிஸ்ஸிதா 1 அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தா. தத்தா²தி ஸகாய தி³ட்டி²யா ஸகாய க²ந்தியா ஸகாய ருசியா ஸகாய லத்³தி⁴யா. ஸுப⁴ங் வதா³னாதி ஸுப⁴வாதா³ ஸோப⁴னவாதா³ பண்டி³தவாதா³ தி²ரவாதா³ 2 ஞாயவாதா³ ஹேதுவாதா³ லக்க²ணவாதா³ காரணவாதா³ டா²னவாதா³ ஸகாய லத்³தி⁴யாதி – யங் நிஸ்ஸிதா தத்த² ஸுப⁴ங் வதா³னா.

    Yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānāti. Yaṃ nissitāti yaṃ satthāraṃ dhammakkhānaṃ gaṇaṃ diṭṭhiṃ paṭipadaṃ maggaṃ nissitā ānissitā 3 allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. Tatthāti sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā. Subhaṃ vadānāti subhavādā sobhanavādā paṇḍitavādā thiravādā 4 ñāyavādā hetuvādā lakkhaṇavādā kāraṇavādā ṭhānavādā sakāya laddhiyāti – yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānā.

    பச்சேகஸச்சேஸு புதூ² நிவிட்டா²தி. புதூ² ஸமணப்³ராஹ்மணா புதூ² பச்சேகஸச்சேஸு நிவிட்டா² பதிட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தா. ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோ, இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி நிவிட்டா² பதிட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தா. ‘‘அஸஸ்ஸதோ லோகோ…பே॰… நேவ ஹோதி ந ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணா, இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி நிவிட்டா² பதிட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தாதி – பச்சேகஸச்சேஸு புதூ² நிவிட்டா².

    Paccekasaccesu puthū niviṭṭhāti. Puthū samaṇabrāhmaṇā puthū paccekasaccesu niviṭṭhā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. ‘‘Sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti niviṭṭhā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. ‘‘Asassato loko…pe… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti niviṭṭhā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – paccekasaccesu puthū niviṭṭhā.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘இதே⁴வ ஸுத்³தி⁴ங் இதி வாத³யந்தி, நாஞ்ஞேஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴மாஹு;

    ‘‘Idheva suddhiṃ iti vādayanti, nāññesu dhammesu visuddhimāhu;

    யங் நிஸ்ஸிதா தத்த² ஸுப⁴ங் வதா³னா, பச்சேகஸச்சேஸு புதூ² நிவிட்டா²’’தி.

    Yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānā, paccekasaccesu puthū niviṭṭhā’’ti.

    60.

    60.

    தே வாத³காமா பரிஸங் விக³ய்ஹ, பா³லங் த³ஹந்தீ மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞங்;

    Tevādakāmā parisaṃ vigayha, bālaṃ dahantī mithu aññamaññaṃ;

    வத³ந்தி தே அஞ்ஞஸிதா கதோ²ஜ்ஜங், பஸங்ஸகாமா குஸலாவதா³னா.

    Vadanti te aññasitā kathojjaṃ, pasaṃsakāmā kusalāvadānā.

    தே வாத³காமா பரிஸங் விக³ய்ஹாதி. தே வாத³காமாதி தே வாத³காமா வாத³த்தி²கா வாதா³தி⁴ப்பாயா வாத³புரெக்கா²ரா வாத³பரியேஸனங் சரந்தா. பரிஸங் விக³ய்ஹாதி க²த்தியபரிஸங் ப்³ராஹ்மணபரிஸங் க³ஹபதிபரிஸங் ஸமணபரிஸங் விக³ய்ஹ ஓக³ய்ஹ அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா பவிஸித்வாதி – தே வாத³காமா பரிஸங் விக³ய்ஹ.

    Te vādakāmā parisaṃ vigayhāti. Te vādakāmāti te vādakāmā vādatthikā vādādhippāyā vādapurekkhārā vādapariyesanaṃ carantā. Parisaṃ vigayhāti khattiyaparisaṃ brāhmaṇaparisaṃ gahapatiparisaṃ samaṇaparisaṃ vigayha ogayha ajjhogāhetvā pavisitvāti – te vādakāmā parisaṃ vigayha.

    பா³லங் த³ஹந்தீ மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞந்தி. மிதூ²தி த்³வே ஜனா த்³வே கலஹகாரகா த்³வே ப⁴ண்ட³னகாரகா த்³வே ப⁴ஸ்ஸகாரகா த்³வே விவாத³காரகா த்³வே அதி⁴கரணகாரகா த்³வே வாதி³னோ த்³வே ஸல்லாபகா; தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பா³லதோ ஹீனதோ நிஹீனதோ ஓமகதோ லாமகதோ ச²துக்கதோ பரித்ததோ த³ஹந்தி பஸ்ஸந்தி த³க்க²ந்தி ஓலோகெந்தி நிஜ்ஜா²யந்தி உபபரிக்க²ந்தீதி – பா³லங் த³ஹந்தீ மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞங்.

    Bālaṃ dahantī mithu aññamaññanti. Mithūti dve janā dve kalahakārakā dve bhaṇḍanakārakā dve bhassakārakā dve vivādakārakā dve adhikaraṇakārakā dve vādino dve sallāpakā; te aññamaññaṃ bālato hīnato nihīnato omakato lāmakato chatukkato parittato dahanti passanti dakkhanti olokenti nijjhāyanti upaparikkhantīti – bālaṃ dahantī mithu aññamaññaṃ.

    வத³ந்தி தே அஞ்ஞஸிதா கதோ²ஜ்ஜந்தி. அஞ்ஞங் ஸத்தா²ரங் த⁴ம்மக்கா²னங் க³ணங் தி³ட்டி²ங் படிபத³ங் மக்³க³ங் நிஸ்ஸிதா ஆனிஸ்ஸிதா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தா. கதோ²ஜ்ஜங் வுச்சதி கலஹோ ப⁴ண்ட³னங் விக்³க³ஹோ விவாதோ³ மேத⁴க³ங். அத² வா கதோ²ஜ்ஜந்தி அனோஜவந்தீ நிஸாகதா² கதோ²ஜ்ஜங் வத³ந்தி, கலஹங் வத³ந்தி, ப⁴ண்ட³னங் வத³ந்தி, விக்³க³ஹங் வத³ந்தி, விவாத³ங் வத³ந்தி, மேத⁴க³ங் வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தீதி – வத³ந்தி தே அஞ்ஞஸிதா கதோ²ஜ்ஜங்.

    Vadantite aññasitā kathojjanti. Aññaṃ satthāraṃ dhammakkhānaṃ gaṇaṃ diṭṭhiṃ paṭipadaṃ maggaṃ nissitā ānissitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. Kathojjaṃ vuccati kalaho bhaṇḍanaṃ viggaho vivādo medhagaṃ. Atha vā kathojjanti anojavantī nisākathā kathojjaṃ vadanti, kalahaṃ vadanti, bhaṇḍanaṃ vadanti, viggahaṃ vadanti, vivādaṃ vadanti, medhagaṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – vadanti te aññasitā kathojjaṃ.

    பஸங்ஸகாமா குஸலாவதா³னாதி. பஸங்ஸகாமாதி பஸங்ஸகாமா பஸங்ஸத்தி²கா பஸங்ஸாதி⁴ப்பாயா பஸங்ஸபுரெக்கா²ரா பஸங்ஸபரியேஸனங் சரந்தா. குஸலாவதா³னாதி குஸலவாதா³ பண்டி³தவாதா³ தி²ரவாதா³ ஞாயவாதா³ ஹேதுவாதா³ லக்க²ணவாதா³ காரணவாதா³ டா²னவாதா³ ஸகாய லத்³தி⁴யாதி – பஸங்ஸகாமா குஸலாவதா³னா.

    Pasaṃsakāmā kusalāvadānāti. Pasaṃsakāmāti pasaṃsakāmā pasaṃsatthikā pasaṃsādhippāyā pasaṃsapurekkhārā pasaṃsapariyesanaṃ carantā. Kusalāvadānāti kusalavādā paṇḍitavādā thiravādā ñāyavādā hetuvādā lakkhaṇavādā kāraṇavādā ṭhānavādā sakāya laddhiyāti – pasaṃsakāmā kusalāvadānā.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘தே வாத³காமா பரிஸங் விக³ய்ஹ, பா³லங் த³ஹந்தீ மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞங்;

    ‘‘Te vādakāmā parisaṃ vigayha, bālaṃ dahantī mithu aññamaññaṃ;

    வத³ந்தி தே அஞ்ஞஸிதா கதோ²ஜ்ஜங், பஸங்ஸகாமா குஸலாவதா³னா’’தி.

    Vadanti te aññasitā kathojjaṃ, pasaṃsakāmā kusalāvadānā’’ti.

    61.

    61.

    யுத்தோ கதா²யங் பரிஸாய மஜ்ஜே², பஸங்ஸமிச்ச²ங் வினிகா⁴தி ஹோதி;

    Yutto kathāyaṃ parisāya majjhe, pasaṃsamicchaṃ vinighāti hoti;

    அபாஹதஸ்மிங் பன மங்கு ஹோதி, நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி ரந்த⁴மேஸீ.

    Apāhatasmiṃ pana maṅku hoti, nindāya so kuppati randhamesī.

    யுத்தோ கதா²யங் பரிஸாய மஜ்ஜே²தி. க²த்தியபரிஸாய வா ப்³ராஹ்மணபரிஸாய வா க³ஹபதிபரிஸாய வா ஸமணபரிஸாய வா மஜ்ஜே² அத்தனோ கதா²யங் யுத்தோ பயுத்தோ ஆயுத்தோ ஸமாயுத்தோ ஸம்பயுத்தோ கதே²துந்தி – யுத்தோ கதா²யங் பரிஸாய மஜ்ஜே².

    Yuttokathāyaṃ parisāya majjheti. Khattiyaparisāya vā brāhmaṇaparisāya vā gahapatiparisāya vā samaṇaparisāya vā majjhe attano kathāyaṃ yutto payutto āyutto samāyutto sampayutto kathetunti – yutto kathāyaṃ parisāya majjhe.

    பஸங்ஸமிச்ச²ங் வினிகா⁴தி ஹோதீதி. பஸங்ஸமிச்ச²ந்தி பஸங்ஸங் தோ²மனங் கித்திங் வண்ணஹாரியங் இச்ச²ந்தோ ஸாதி³யந்தோ பத்த²யந்தோ பிஹயந்தோ அபி⁴ஜப்பந்தோ. வினிகா⁴தி ஹோதீதி புப்³பே³வ ஸல்லாபா கத²ங்கதீ² வினிகா⁴தீ ஹோதி. ‘‘ஜயோ நு கோ² மே ப⁴விஸ்ஸதி, பராஜயோ நு கோ² மே ப⁴விஸ்ஸதி, கத²ங் நிக்³க³ஹங் கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் படிகம்மங் கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் விஸேஸங் கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் படிவிஸேஸங் கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் ஆவேடி²யங் 5 கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் நிப்³பே³டி²யங் 6 கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் சே²த³ங் கரிஸ்ஸாமி, கத²ங் மண்ட³லங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி, ஏவங் புப்³பே³வ ஸல்லாபா கத²ங்கதீ² வினிகா⁴தி ஹோதீதி – பஸங்ஸமிச்ச²ங் வினிகா⁴தி ஹோதி.

    Pasaṃsamicchaṃ vinighāti hotīti. Pasaṃsamicchanti pasaṃsaṃ thomanaṃ kittiṃ vaṇṇahāriyaṃ icchanto sādiyanto patthayanto pihayanto abhijappanto. Vinighāti hotīti pubbeva sallāpā kathaṃkathī vinighātī hoti. ‘‘Jayo nu kho me bhavissati, parājayo nu kho me bhavissati, kathaṃ niggahaṃ karissāmi, kathaṃ paṭikammaṃ karissāmi, kathaṃ visesaṃ karissāmi, kathaṃ paṭivisesaṃ karissāmi, kathaṃ āveṭhiyaṃ 7 karissāmi, kathaṃ nibbeṭhiyaṃ 8 karissāmi, kathaṃ chedaṃ karissāmi, kathaṃ maṇḍalaṃ karissāmī’’ti, evaṃ pubbeva sallāpā kathaṃkathī vinighāti hotīti – pasaṃsamicchaṃ vinighāti hoti.

    அபாஹதஸ்மிங் பன மங்கு ஹோதீதி. யே தே பஞ்ஹவீமங்ஸகா பரிஸா பாரிஸஜ்ஜா பாஸாரிகா 9, தே அபஹரந்தி. ‘‘அத்தா²பக³தங் ப⁴ணித’’ந்தி அத்த²தோ அபஹரந்தி, ‘‘ப்³யஞ்ஜனாபக³தங் ப⁴ணித’’ந்தி ப்³யஞ்ஜனதோ அபஹரந்தி, ‘‘அத்த²ப்³யஞ்ஜனாபக³தங் ப⁴ணித’’ந்தி அத்த²ப்³யஞ்ஜனதோ அபஹரந்தி, ‘‘அத்தோ² தே து³ன்னீதோ, ப்³யஞ்ஜனங் தே து³ரோபிதங், அத்த²ப்³யஞ்ஜனங் தே து³ன்னீதங் து³ரோபிதங், நிக்³க³ஹோ தே அகதோ, படிகம்மங் தே து³க்கடங், விஸேஸோ தே அகதோ, படிவிஸேஸோ தே து³க்கடோ, ஆவேடி²யா தே அகதா, நிப்³பே³டி²யா தே து³க்கடா , சே²தோ³ தே அகதோ, மண்ட³லங் தே து³க்கடங் விஸமகத²ங் து³க்கதி²தங் து³ப்³ப⁴ணிதங் து³ல்லபிதங் து³ருத்தங் து³ப்³பா⁴ஸித’’ந்தி அபஹரந்தி. அபாஹதஸ்மிங் பன மங்கு ஹோதீதி . அபாஹதஸ்மிங் மங்கு ஹோதி பீளிதோ க⁴ட்டிதோ ப்³யாதி⁴தோ தோ³மனஸ்ஸிதோ ஹோதீதி – அபாஹதஸ்மிங் பன மங்கு ஹோதி.

    Apāhatasmiṃpana maṅku hotīti. Ye te pañhavīmaṃsakā parisā pārisajjā pāsārikā 10, te apaharanti. ‘‘Atthāpagataṃ bhaṇita’’nti atthato apaharanti, ‘‘byañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti byañjanato apaharanti, ‘‘atthabyañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti atthabyañjanato apaharanti, ‘‘attho te dunnīto, byañjanaṃ te duropitaṃ, atthabyañjanaṃ te dunnītaṃ duropitaṃ, niggaho te akato, paṭikammaṃ te dukkaṭaṃ, viseso te akato, paṭiviseso te dukkaṭo, āveṭhiyā te akatā, nibbeṭhiyā te dukkaṭā , chedo te akato, maṇḍalaṃ te dukkaṭaṃ visamakathaṃ dukkathitaṃ dubbhaṇitaṃ dullapitaṃ duruttaṃ dubbhāsita’’nti apaharanti. Apāhatasmiṃ pana maṅku hotīti . Apāhatasmiṃ maṅku hoti pīḷito ghaṭṭito byādhito domanassito hotīti – apāhatasmiṃ pana maṅku hoti.

    நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி ரந்த⁴மேஸீதி. நிந்தா³ய க³ரஹாய அகித்தியா அவண்ணஹாரிகாய குப்பதி ப்³யாபஜ்ஜதி பதிட்டீ²யதி, கோபஞ்ச தோ³ஸஞ்ச அப்பச்சயஞ்ச பாதுகரோதீதி – நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி. ரந்த⁴மேஸீதி விரந்த⁴மேஸீ அபரத்³த⁴மேஸீ க²லிதமேஸீ க³ளிதமேஸீ விவரமேஸீதி – நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி ரந்த⁴மேஸீ.

    Nindāya so kuppati randhamesīti. Nindāya garahāya akittiyā avaṇṇahārikāya kuppati byāpajjati patiṭṭhīyati, kopañca dosañca appaccayañca pātukarotīti – nindāya so kuppati. Randhamesīti virandhamesī aparaddhamesī khalitamesī gaḷitamesī vivaramesīti – nindāya so kuppati randhamesī.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘யுத்தோ கதா²யங் பரிஸாய மஜ்ஜே², பஸங்ஸமிச்ச²ங் வினிகா⁴தி ஹோதி;

    ‘‘Yutto kathāyaṃ parisāya majjhe, pasaṃsamicchaṃ vinighāti hoti;

    அபாஹதஸ்மிங் பன மங்கு ஹோதி, நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி ரந்த⁴மேஸீ’’தி.

    Apāhatasmiṃ pana maṅku hoti, nindāya so kuppati randhamesī’’ti.

    62.

    62.

    யமஸ்ஸ வாத³ங் பரிஹீனமாஹு, அபாஹதங் பஞ்ஹவிமங்ஸகாஸே 11 ;

    Yamassavādaṃ parihīnamāhu, apāhataṃ pañhavimaṃsakāse12;

    பரிதே³வதி ஸோசதி ஹீனவாதோ³, உபச்சகா³ மந்தி அனுத்து²னாதி.

    Paridevati socati hīnavādo, upaccagā manti anutthunāti.

    யமஸ்ஸ வாத³ங் பரிஹீனமாஹூதி யங் தஸ்ஸ வாத³ங் ஹீனங் நிஹீனங் பரிஹீனங் பரிஹாபிதங் ந பரிபூரிதங், ஏவமாஹங்ஸு ஏவங் கதெ²ந்தி ஏவங் ப⁴ணந்தி ஏவங் தீ³பயந்தி ஏவங் வோஹரந்தீதி – யமஸ்ஸ வாத³ங் பரிஹீனமாஹு.

    Yamassa vādaṃ parihīnamāhūti yaṃ tassa vādaṃ hīnaṃ nihīnaṃ parihīnaṃ parihāpitaṃ na paripūritaṃ, evamāhaṃsu evaṃ kathenti evaṃ bhaṇanti evaṃ dīpayanti evaṃ voharantīti – yamassa vādaṃ parihīnamāhu.

    அபாஹதங் பஞ்ஹவிமங்ஸகாஸேதி. யே தே பஞ்ஹவீமங்ஸகா பரிஸா பாரிஸஜ்ஜா பாஸாரிகா, தே அபஹரந்தி. ‘‘அத்தா²பக³தங் ப⁴ணித’’ந்தி அத்த²தோ அபஹரந்தி, ‘‘ப்³யஞ்ஜனாபக³தங் ப⁴ணித’’ந்தி ப்³யஞ்ஜனதோ அபஹரந்தி, ‘‘அத்த²ப்³யஞ்ஜனாபக³தங் ப⁴ணித’’ந்தி அத்த²ப்³யஞ்ஜனதோ அபஹரந்தி, ‘‘அத்தோ² தே து³ன்னீதோ, ப்³யஞ்ஜனங் தே து³ரோபிதங், அத்த²ப்³யஞ்ஜனங் தே து³ன்னீதங் து³ரோபிதங், நிக்³க³ஹோ தே அகதோ, படிகம்மங் தே து³க்கடங், விஸேஸோ தே அகதோ, படிவிஸேஸோ தே து³க்கடோ, ஆவேடி²யா தே அகதா, நிப்³பே³டி²யா தே து³க்கடா, சே²தோ³ தே அகதோ, மண்ட³லங் தே து³க்கடங் விஸமகத²ங் து³க்கதி²தங் து³ப்³ப⁴ணிதங் து³ல்லபிதங் து³ருத்தங் து³ப்³பா⁴ஸித’’ந்தி, அபஹரந்தீதி – அபாஹதங் பஞ்ஹவிமங்ஸகாஸே.

    Apāhataṃ pañhavimaṃsakāseti. Ye te pañhavīmaṃsakā parisā pārisajjā pāsārikā, te apaharanti. ‘‘Atthāpagataṃ bhaṇita’’nti atthato apaharanti, ‘‘byañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti byañjanato apaharanti, ‘‘atthabyañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti atthabyañjanato apaharanti, ‘‘attho te dunnīto, byañjanaṃ te duropitaṃ, atthabyañjanaṃ te dunnītaṃ duropitaṃ, niggaho te akato, paṭikammaṃ te dukkaṭaṃ, viseso te akato, paṭiviseso te dukkaṭo, āveṭhiyā te akatā, nibbeṭhiyā te dukkaṭā, chedo te akato, maṇḍalaṃ te dukkaṭaṃ visamakathaṃ dukkathitaṃ dubbhaṇitaṃ dullapitaṃ duruttaṃ dubbhāsita’’nti, apaharantīti – apāhataṃ pañhavimaṃsakāse.

    பரிதே³வதி ஸோசதி ஹீனவாதோ³தி. பரிதே³வதீதி ‘‘அஞ்ஞங் மயா ஆவஜ்ஜிதங் அஞ்ஞங் சிந்திதங் அஞ்ஞங் உபதா⁴ரிதங், அஞ்ஞங் உபலக்கி²தங் ஸோ மஹாபக்கோ² மஹாபரிஸோ மஹாபரிவாரோ; பரிஸா சாயங் வக்³கா³, ந ஸமக்³கா³; ஸமக்³கா³ய பரிஸாய ஹேது கதா²ஸல்லாபோ புன ப⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி, யா ஏவரூபா 13 வாசா பலாபோ விப்பலாபோ லாலப்போ லாலப்பாயனா லாலப்பாயிதத்தந்தி – பரிதே³வதி. ஸோசதீதி ‘‘தஸ்ஸ ஜயோ’’தி ஸோசதி ‘‘மய்ஹங் பராஜயோ’’தி ஸோசதி, ‘‘தஸ்ஸ லாபோ⁴’’தி ஸோசதி, ‘‘மய்ஹங் அலாபோ⁴’’தி ஸோசதி, ‘‘தஸ்ஸ யஸோ’’தி ஸோசதி, ‘‘மய்ஹங் அயஸோ’’தி ஸோசதி, ‘‘தஸ்ஸ பஸங்ஸா’’தி ஸோசதி, ‘‘மய்ஹங் நிந்தா³’’தி ஸோசதி, ‘‘தஸ்ஸ ஸுக²’’ந்தி ஸோசதி, ‘‘மய்ஹங் து³க்க²’’ந்தி ஸோசதி, ‘‘ஸோ ஸக்கதோ க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானங், அஹமஸ்மி அஸக்கதோ அக³ருகதோ அமானிதோ அபூஜிதோ அனபசிதோ ந லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரான’’ந்தி ஸோசதி கிலமதி பரிதே³வதி உரத்தாளிங் கந்த³தி ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதீதி – பரிதே³வதி ஸோசதி. ஹீனவாதோ³தி ஹீனவாதோ³ நிஹீனவாதோ³ பரிஹீனவாதோ³ பரிஹாபிதவாதோ³ ந பரிபூரவாதோ³தி – பரிதே³வதி ஸோசதி ஹீனவாதோ³.

    Paridevatisocati hīnavādoti. Paridevatīti ‘‘aññaṃ mayā āvajjitaṃ aññaṃ cintitaṃ aññaṃ upadhāritaṃ, aññaṃ upalakkhitaṃ so mahāpakkho mahāpariso mahāparivāro; parisā cāyaṃ vaggā, na samaggā; samaggāya parisāya hetu kathāsallāpo puna bhañjissāmī’’ti, yā evarūpā 14 vācā palāpo vippalāpo lālappo lālappāyanā lālappāyitattanti – paridevati. Socatīti ‘‘tassa jayo’’ti socati ‘‘mayhaṃ parājayo’’ti socati, ‘‘tassa lābho’’ti socati, ‘‘mayhaṃ alābho’’ti socati, ‘‘tassa yaso’’ti socati, ‘‘mayhaṃ ayaso’’ti socati, ‘‘tassa pasaṃsā’’ti socati, ‘‘mayhaṃ nindā’’ti socati, ‘‘tassa sukha’’nti socati, ‘‘mayhaṃ dukkha’’nti socati, ‘‘so sakkato garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ, ahamasmi asakkato agarukato amānito apūjito anapacito na lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti socati kilamati paridevati urattāḷiṃ kandati sammohaṃ āpajjatīti – paridevati socati. Hīnavādoti hīnavādo nihīnavādo parihīnavādo parihāpitavādo na paripūravādoti – paridevati socati hīnavādo.

    உபச்சகா³ மந்தி அனுத்து²னாதீதி. ஸோ மங் வாதே³ன வாத³ங் அச்சகா³ உபச்சகா³ அதிக்கந்தோ ஸமதிக்கந்தோ வீதிவத்தோதி. ஏவம்பி உபச்சகா³ மந்தி. அத² வா மங் வாதே³ன வாத³ங் அபி⁴ப⁴வித்வா அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா பரியாதி³யித்வா மத்³த³யித்வா சரதி விஹரதி இரியதி வத்ததி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி. ஏவம்பி உபச்சகா³ மந்தி. அனுத்து²னா வுச்சதி வாசா பலாபோ விப்பலாபோ லாலப்போ லாலப்பாயனா லாலப்பாயிதத்தந்தி – உபச்சகா³ மந்தி அனுத்து²னாதி.

    Upaccagā manti anutthunātīti. So maṃ vādena vādaṃ accagā upaccagā atikkanto samatikkanto vītivattoti. Evampi upaccagā manti. Atha vā maṃ vādena vādaṃ abhibhavitvā ajjhottharitvā pariyādiyitvā maddayitvā carati viharati iriyati vattati pāleti yapeti yāpetīti. Evampi upaccagā manti. Anutthunā vuccati vācā palāpo vippalāpo lālappo lālappāyanā lālappāyitattanti – upaccagā manti anutthunāti.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘யமஸ்ஸ வாத³ங் பரிஹீனமாஹு, அபாஹதங் பஞ்ஹவிமங்ஸகாஸே;

    ‘‘Yamassa vādaṃ parihīnamāhu, apāhataṃ pañhavimaṃsakāse;

    பரிதே³வதி ஸோசதி ஹீனவாதோ³, உபச்சகா³ மந்தி அனுத்து²னாதீ’’தி.

    Paridevati socati hīnavādo, upaccagā manti anutthunātī’’ti.

    63.

    63.

    ஏதே விவாதா³ ஸமணேஸு ஜாதா, ஏதேஸு உக்³கா⁴தினிகா⁴தி ஹோதி;

    Etevivādā samaṇesu jātā, etesu ugghātinighāti hoti;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா விரமே கதோ²ஜ்ஜங், ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴.

    Etampidisvā virame kathojjaṃ, na haññadatthatthi pasaṃsalābhā.

    ஏதே விவாதா³ ஸமணேஸு ஜாதாதி. ஸமணாதி யே கேசி இதோ ப³ஹித்³தா⁴ பரிப்³ப³ஜூபக³தா பரிப்³ப³ஜஸமாபன்னா. ஏதே தி³ட்டி²கலஹா தி³ட்டி²ப⁴ண்ட³னா தி³ட்டி²விக்³க³ஹா தி³ட்டி²விவாதா³ தி³ட்டி²மேத⁴கா³ ஸமணேஸு ஜாதா ஸஞ்ஜாதா நிப்³ப³த்தா அபி⁴னிப்³ப³த்தா பாதுபூ⁴தாதி – ஏதே விவாதா³ ஸமணேஸு ஜாதா.

    Etevivādā samaṇesu jātāti. Samaṇāti ye keci ito bahiddhā paribbajūpagatā paribbajasamāpannā. Ete diṭṭhikalahā diṭṭhibhaṇḍanā diṭṭhiviggahā diṭṭhivivādā diṭṭhimedhagā samaṇesu jātā sañjātā nibbattā abhinibbattā pātubhūtāti – ete vivādā samaṇesu jātā.

    ஏதேஸு உக்³கா⁴தினிகா⁴தி ஹோதீதி. ஜயபராஜயோ ஹோதி, லாபா⁴லாபோ⁴ ஹோதி, யஸாயஸோ ஹோதி, நிந்தா³பஸங்ஸா ஹோதி, ஸுக²து³க்க²ங் ஹோதி, ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸங் ஹோதி, இட்டா²னிட்ட²ங் ஹோதி, அனுனயபடிக⁴ங் ஹோதி, உக்³கா⁴திதனிக்³கா⁴திதங் ஹோதி, அனுரோத⁴விரோதோ⁴ ஹோதி, ஜயேன சித்தங் உக்³கா⁴திதங் ஹோதி பராஜயேன சித்தங் நிக்³கா⁴திதங் ஹோதி, லாபே⁴ன சித்தங் உக்³கா⁴திதங் ஹோதி அலாபே⁴ன சித்தங் நிக்³கா⁴திதங் ஹோதி, யஸேன சித்தங் உக்³கா⁴திதங் ஹோதி அயஸேன சித்தங் நிக்³கா⁴திதங் ஹோதி, பஸங்ஸாய சித்தங் உக்³கா⁴திதங் ஹோதி நிந்தா³ய சித்தங் நிக்³கா⁴திதங் ஹோதி, ஸுகே²ன சித்தங் உக்³கா⁴திதங் ஹோதி து³க்கே²ன சித்தங் நிக்³கா⁴திதங் ஹோதி, ஸோமனஸ்ஸேன சித்தங் உக்³கா⁴திதங் ஹோதி தோ³மனஸ்ஸேன சித்தங் நிக்³கா⁴திதங் ஹோதி, உன்னதியா 15 சித்தங் உக்³கா⁴திதங் ஹோதி ஓனதியா 16 சித்தங் நிக்³கா⁴திதங் ஹோதீதி – ஏதேஸு உக்³கா⁴தினிகா⁴தி ஹோதி.

    Etesu ugghātinighāti hotīti. Jayaparājayo hoti, lābhālābho hoti, yasāyaso hoti, nindāpasaṃsā hoti, sukhadukkhaṃ hoti, somanassadomanassaṃ hoti, iṭṭhāniṭṭhaṃ hoti, anunayapaṭighaṃ hoti, ugghātitanigghātitaṃ hoti, anurodhavirodho hoti, jayena cittaṃ ugghātitaṃ hoti parājayena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, lābhena cittaṃ ugghātitaṃ hoti alābhena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, yasena cittaṃ ugghātitaṃ hoti ayasena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, pasaṃsāya cittaṃ ugghātitaṃ hoti nindāya cittaṃ nigghātitaṃ hoti, sukhena cittaṃ ugghātitaṃ hoti dukkhena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, somanassena cittaṃ ugghātitaṃ hoti domanassena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, unnatiyā 17 cittaṃ ugghātitaṃ hoti onatiyā 18 cittaṃ nigghātitaṃ hotīti – etesu ugghātinighāti hoti.

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா விரமே கதோ²ஜ்ஜந்தி. ஏதம்பி தி³ஸ்வாதி ஏதங் ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா பஸ்ஸித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா தி³ட்டி²கலஹேஸு தி³ட்டி²ப⁴ண்ட³னேஸு தி³ட்டி²விக்³க³ஹேஸு தி³ட்டி²விவாதே³ஸு தி³ட்டி²மேத⁴கே³ஸூதி – ஏதம்பி தி³ஸ்வா விரமே கதோ²ஜ்ஜந்தி. கதோ²ஜ்ஜங் வுச்சதி கலஹோ ப⁴ண்ட³னங் விக்³க³ஹோ விவாதோ³ மேத⁴க³ங். அத² வா கதோ²ஜ்ஜந்தி அனோஜவந்தீ நிஸாகதா² கதோ²ஜ்ஜங் ந கரெய்ய, கலஹங் ந கரெய்ய, ப⁴ண்ட³னங் ந கரெய்ய, விக்³க³ஹங் ந கரெய்ய, விவாத³ங் ந கரெய்ய, மேத⁴க³ங் ந கரெய்ய, கலஹப⁴ண்ட³னவிக்³க³ஹவிவாத³மேத⁴க³ங் பஜஹெய்ய வினோதெ³ய்ய ப்³யந்திங் கரெய்ய அனபா⁴வங் க³மெய்ய, கலஹப⁴ண்ட³னவிக்³க³ஹவிவாத³மேத⁴கா³ ஆரதோ அஸ்ஸ விரதோ படிவிரதோ நிக்க²ந்தோ நிஸ்ஸடோ விப்பயுத்தோ விஸஞ்ஞுத்தோ விமரியாதி³கதேன சேதஸா விஹரெய்யாதி – ஏதம்பி தி³ஸ்வா விரமே கதோ²ஜ்ஜங்.

    Etampi disvā virame kathojjanti. Etampi disvāti etaṃ ādīnavaṃ disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā diṭṭhikalahesu diṭṭhibhaṇḍanesu diṭṭhiviggahesu diṭṭhivivādesu diṭṭhimedhagesūti – etampi disvā virame kathojjanti. Kathojjaṃ vuccati kalaho bhaṇḍanaṃ viggaho vivādo medhagaṃ. Atha vā kathojjanti anojavantī nisākathā kathojjaṃ na kareyya, kalahaṃ na kareyya, bhaṇḍanaṃ na kareyya, viggahaṃ na kareyya, vivādaṃ na kareyya, medhagaṃ na kareyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagaṃ pajaheyya vinodeyya byantiṃ kareyya anabhāvaṃ gameyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippayutto visaññutto vimariyādikatena cetasā vihareyyāti – etampi disvā virame kathojjaṃ.

    ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴தி. பஸங்ஸலாபா⁴ அஞ்ஞோ அத்தோ² நத்தி² அத்தத்தோ² வா பரத்தோ² வா உப⁴யத்தோ² வா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகோ வா அத்தோ², ஸம்பராயிகோ வா அத்தோ², உத்தானோ வா அத்தோ² , க³ம்பீ⁴ரோ வா அத்தோ², கூ³ள்ஹோ வா அத்தோ², படிச்ச²ன்னோ வா அத்தோ², நெய்யோ வா அத்தோ², நீதோ வா அத்தோ², அனவஜ்ஜோ வா அத்தோ², நிக்கிலேஸோ வா அத்தோ², வோதா³னோ வா அத்தோ², பரமத்தோ² வா அத்தோ² நத்தி² ந ஸந்தி ந ஸங்விஜ்ஜந்தி நுபலப்³ப⁴ந்தீதி – ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴.

    Na haññadatthatthi pasaṃsalābhāti. Pasaṃsalābhā añño attho natthi attattho vā parattho vā ubhayattho vā diṭṭhadhammiko vā attho, samparāyiko vā attho, uttāno vā attho , gambhīro vā attho, gūḷho vā attho, paṭicchanno vā attho, neyyo vā attho, nīto vā attho, anavajjo vā attho, nikkileso vā attho, vodāno vā attho, paramattho vā attho natthi na santi na saṃvijjanti nupalabbhantīti – na haññadatthatthi pasaṃsalābhā.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ஏதே விவாதா³ ஸமணேஸு ஜாதா, ஏதேஸு உக்³கா⁴தினிகா⁴தி ஹோதி;

    ‘‘Ete vivādā samaṇesu jātā, etesu ugghātinighāti hoti;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா விரமே கதோ²ஜ்ஜங், ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴’’தி.

    Etampi disvā virame kathojjaṃ, na haññadatthatthi pasaṃsalābhā’’ti.

    64.

    64.

    பஸங்ஸிதோ வா பன தத்த² ஹோதி, அக்கா²ய வாத³ங் பரிஸாய மஜ்ஜே²;

    Pasaṃsito vā pana tattha hoti, akkhāya vādaṃ parisāya majjhe;

    ஸோ 19 ஹஸ்ஸதீ உன்னமதீ 20 ச தேன, பப்புய்ய தமத்த²ங் யதா² மனோ அஹு.

    So21hassatī unnamatī22ca tena, pappuyya tamatthaṃ yathā mano ahu.

    பஸங்ஸிதோ வா பன தத்த² ஹோதீதி. தத்தா²தி ஸகாய தி³ட்டி²யா ஸகாய க²ந்தியா ஸகாய ருசியா ஸகாய லத்³தி⁴யா பஸங்ஸிதோ தோ²மிதோ கித்திதோ வண்ணிதோ ஹோதீதி – பஸங்ஸிதோ வா பன தத்த² ஹோதி.

    Pasaṃsito vā pana tattha hotīti. Tatthāti sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā pasaṃsito thomito kittito vaṇṇito hotīti – pasaṃsito vā pana tattha hoti.

    அக்கா²ய வாத³ங் பரிஸாய மஜ்ஜே²தி. க²த்தியபரிஸாய வா ப்³ராஹ்மணபரிஸாய வா க³ஹபதிபரிஸாய வா ஸமணபரிஸாய வா மஜ்ஜே² அத்தனோ வாத³ங் அக்கா²ய ஆசிக்கி²த்வா அனுவாத³ங் அக்கா²ய ஆசிக்கி²த்வா த²ம்ப⁴யித்வா ப்³ரூஹயித்வா தீ³பயித்வா ஜோதயித்வா வோஹரித்வா பரிக்³க³ண்ஹித்வாதி – அக்கா²ய வாத³ங் பரிஸாய மஜ்ஜே².

    Akkhāya vādaṃ parisāya majjheti. Khattiyaparisāya vā brāhmaṇaparisāya vā gahapatiparisāya vā samaṇaparisāya vā majjhe attano vādaṃ akkhāya ācikkhitvā anuvādaṃ akkhāya ācikkhitvā thambhayitvā brūhayitvā dīpayitvā jotayitvā voharitvā pariggaṇhitvāti – akkhāya vādaṃ parisāya majjhe.

    ஸோ ஹஸ்ஸதீ உன்னமதீ ச தேனாதி. ஸோ தேன ஜயத்தே²ன துட்டோ² ஹோதி ஹட்டோ² பஹட்டோ² அத்தமனோ பரிபுண்ணஸங்கப்போ. அத² வா த³ந்தவித³ங்ஸகங் ஹஸமானோ. ஸோ ஹஸ்ஸதீ உன்னமதீ ச தேனாதி ஸோ தேன ஜயத்தே²ன உன்னதோ ஹோதி உன்னமோ த⁴ஜோ ஸம்பக்³கா³ஹோ கேதுகம்யதா சித்தஸ்ஸாதி – ஸோ ஹஸ்ஸதீ உன்னமதீ ச தேன.

    So hassatī unnamatī ca tenāti. So tena jayatthena tuṭṭho hoti haṭṭho pahaṭṭho attamano paripuṇṇasaṅkappo. Atha vā dantavidaṃsakaṃ hasamāno. So hassatī unnamatī ca tenāti so tena jayatthena unnato hoti unnamo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassāti – so hassatī unnamatī ca tena.

    பப்புய்ய தமத்த²ங் யதா² மனோ அஹூதி. தங் ஜயத்த²ங் பப்புய்ய பாபுணித்வா அதி⁴க³ந்த்வா விந்தி³த்வா படிலபி⁴த்வா. யதா² மனோ அஹூதி யதா² மனோ அஹு, யதா² சித்தோ அஹு, யதா² ஸங்கப்போ அஹு, யதா² விஞ்ஞாணோ அஹூதி – பப்புய்ய தமத்த²ங் யதா² மனோ அஹு.

    Pappuyyatamatthaṃ yathā mano ahūti. Taṃ jayatthaṃ pappuyya pāpuṇitvā adhigantvā vinditvā paṭilabhitvā. Yathā mano ahūti yathā mano ahu, yathā citto ahu, yathā saṅkappo ahu, yathā viññāṇo ahūti – pappuyya tamatthaṃ yathā mano ahu.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘பஸங்ஸிதோ வா பன தத்த² ஹோதி, அக்கா²ய வாத³ங் பரிஸாய மஜ்ஜே²;

    ‘‘Pasaṃsito vā pana tattha hoti, akkhāya vādaṃ parisāya majjhe;

    ஸோ ஹஸ்ஸதீ உன்னமதீ ச தேன, பப்புய்ய தமத்த²ங் யதா² மனோ அஹூ’’தி.

    So hassatī unnamatī ca tena, pappuyya tamatthaṃ yathā mano ahū’’ti.

    65.

    65.

    யா உன்னதீ ஸாஸ்ஸ விகா⁴தபூ⁴மி, மானாதிமானங் வத³தே பனேஸோ;

    unnatī sāssa vighātabhūmi, mānātimānaṃ vadate paneso;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத², ந ஹி தேன ஸுத்³தி⁴ங் குஸலா வத³ந்தி.

    Etampi disvā na vivādayetha, na hi tena suddhiṃ kusalā vadanti.

    யா உன்னதீ ஸாஸ்ஸ விகா⁴தபூ⁴மீதி. யா உன்னதி உன்னமோ த⁴ஜோ ஸம்பக்³கா³ஹோ கேதுகம்யதா சித்தஸ்ஸாதி – யா உன்னதி. ஸாஸ்ஸ விகா⁴தபூ⁴மீதி ஸா தஸ்ஸ விகா⁴தபூ⁴மி உபகா⁴தபூ⁴மி பீளனபூ⁴மி க⁴ட்டனபூ⁴மி உபத்³த³வபூ⁴மி உபஸக்³க³பூ⁴மீதி – யா உன்னதீ ஸாஸ்ஸ விகா⁴தபூ⁴மி.

    Yā unnatī sāssa vighātabhūmīti. Yā unnati unnamo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassāti – yā unnati. Sāssa vighātabhūmīti sā tassa vighātabhūmi upaghātabhūmi pīḷanabhūmi ghaṭṭanabhūmi upaddavabhūmi upasaggabhūmīti – yā unnatī sāssa vighātabhūmi.

    மானாதிமானங் வத³தே பனேஸோதி. ஸோ புக்³க³லோ மானஞ்ச வத³தி அதிமானஞ்ச வத³தீதி – மானாதிமானங் வத³தே பனேஸோ.

    Mānātimānaṃ vadate panesoti. So puggalo mānañca vadati atimānañca vadatīti – mānātimānaṃ vadate paneso.

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேதா²தி. ஏதங் ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா பஸ்ஸித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா தி³ட்டி²கலஹேஸு தி³ட்டி²ப⁴ண்ட³னேஸு தி³ட்டி²விக்³க³ஹேஸு தி³ட்டி²விவாதே³ஸு தி³ட்டி²மேத⁴கே³ஸூதி – ஏதம்பி தி³ஸ்வா. ந விவாத³யேதா²தி ந கலஹங் கரெய்ய ந ப⁴ண்ட³னங் கரெய்ய ந விக்³க³ஹங் கரெய்ய ந விவாத³ங் கரெய்ய, ந மேத⁴க³ங் கரெய்ய, கலஹப⁴ண்ட³னவிக்³க³ஹவிவாத³மேத⁴க³ங் பஜஹெய்ய வினோதெ³ய்ய ப்³யந்திங் கரெய்ய அனபா⁴வங் க³மெய்ய, கலஹப⁴ண்ட³னவிக்³க³ஹவிவாத³மேத⁴கா³ ஆரதோ அஸ்ஸ விரதோ படிவிரதோ நிக்க²ந்தோ நிஸ்ஸடோ விப்பயுத்தோ விஸஞ்ஞுத்தோ விமரியாதி³கதேன சேதஸா விஹரெய்யாதி – ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத².

    Etampi disvā na vivādayethāti. Etaṃ ādīnavaṃ disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā diṭṭhikalahesu diṭṭhibhaṇḍanesu diṭṭhiviggahesu diṭṭhivivādesu diṭṭhimedhagesūti – etampi disvā. Na vivādayethāti na kalahaṃ kareyya na bhaṇḍanaṃ kareyya na viggahaṃ kareyya na vivādaṃ kareyya, na medhagaṃ kareyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagaṃ pajaheyya vinodeyya byantiṃ kareyya anabhāvaṃ gameyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippayutto visaññutto vimariyādikatena cetasā vihareyyāti – etampi disvā na vivādayetha.

    ஹி தேன ஸுத்³தி⁴ங் குஸலா வத³ந்தீதி. குஸலாதி யே தே க²ந்த⁴குஸலா தா⁴துகுஸலா ஆயதனகுஸலா படிச்சஸமுப்பாத³குஸலா ஸதிபட்டா²னகுஸலா ஸம்மப்பதா⁴னகுஸலா இத்³தி⁴பாத³குஸலா இந்த்³ரியகுஸலா ப³லகுஸலா பொ³ஜ்ஜ²ங்க³குஸலா மக்³க³குஸலா ப²லகுஸலா நிப்³பா³னகுஸலா, தே குஸலா தி³ட்டி²கலஹேன தி³ட்டி²ப⁴ண்ட³னேன தி³ட்டி²விக்³க³ஹேன தி³ட்டி²விவாதே³ன தி³ட்டி²மேத⁴கே³ன ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங், முத்திங் விமுத்திங் பரிமுத்திங் ந வத³ந்தி ந கதெ²ந்தி ந ப⁴ணந்தி ந தீ³பயந்தி ந வோஹரந்தீதி – ந ஹி தேன ஸுத்³தி⁴ங் குஸலா வத³ந்தி.

    Nahi tena suddhiṃ kusalā vadantīti. Kusalāti ye te khandhakusalā dhātukusalā āyatanakusalā paṭiccasamuppādakusalā satipaṭṭhānakusalā sammappadhānakusalā iddhipādakusalā indriyakusalā balakusalā bojjhaṅgakusalā maggakusalā phalakusalā nibbānakusalā, te kusalā diṭṭhikalahena diṭṭhibhaṇḍanena diṭṭhiviggahena diṭṭhivivādena diṭṭhimedhagena suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ na vadanti na kathenti na bhaṇanti na dīpayanti na voharantīti – na hi tena suddhiṃ kusalā vadanti.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘யா உன்னதீ ஸாஸ்ஸ விகா⁴தபூ⁴மி, மானாதிமானங் வத³தே பனேஸோ;

    ‘‘Yā unnatī sāssa vighātabhūmi, mānātimānaṃ vadate paneso;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத², ந ஹி தேன ஸுத்³தி⁴ங் குஸலா வத³ந்தீ’’தி.

    Etampi disvā na vivādayetha, na hi tena suddhiṃ kusalā vadantī’’ti.

    66.

    66.

    ஸூரோ யதா² ராஜகா²தா³ய புட்டோ², அபி⁴க³ஜ்ஜமேதி படிஸூரமிச்ச²ங்;

    Sūroyathā rājakhādāya puṭṭho, abhigajjameti paṭisūramicchaṃ;

    யேனேவ ஸோ தேன பலேஹி ஸூர, புப்³பே³வ நத்தி² யதி³த³ங் யுதா⁴ய.

    Yeneva so tena palehi sūra, pubbeva natthi yadidaṃ yudhāya.

    ஸூரோ யதா² ராஜகா²தா³ய புட்டோ²தி. ஸூரோதி ஸூரோ வீரோ விக்கந்தோ அபீ⁴ரூ அச²ம்பீ⁴ அனுத்ராஸீ அபலாயீ. ராஜகா²தா³ய புட்டோ²தி ராஜகா²த³னீயேன ராஜபோ⁴ஜனீயேன புட்டோ² போஸிதோ அபாதி³தோ வட்³டி⁴தோதி – ஸூரோ யதா² ராஜகா²தா³ய புட்டோ².

    Sūro yathā rājakhādāya puṭṭhoti. Sūroti sūro vīro vikkanto abhīrū achambhī anutrāsī apalāyī. Rājakhādāya puṭṭhoti rājakhādanīyena rājabhojanīyena puṭṭho posito apādito vaḍḍhitoti – sūro yathā rājakhādāya puṭṭho.

    அபி⁴க³ஜ்ஜமேதி படிஸூரமிச்ச²ந்தி. ஸோ க³ஜ்ஜந்தோ உக்³க³ஜ்ஜந்தோ அபி⁴க³ஜ்ஜந்தோ ஏதி உபேதி உபக³ச்ச²தி படிஸூரங் படிபுரிஸங் படிஸத்துங் படிமல்லங் இச்ச²ந்தோ ஸாதி³யந்தோ பத்த²யந்தோ பிஹயந்தோ அபி⁴ஜப்பந்தோதி – அபி⁴க³ஜ்ஜமேதி படிஸூரமிச்ச²ங்.

    Abhigajjameti paṭisūramicchanti. So gajjanto uggajjanto abhigajjanto eti upeti upagacchati paṭisūraṃ paṭipurisaṃ paṭisattuṃ paṭimallaṃ icchanto sādiyanto patthayanto pihayanto abhijappantoti – abhigajjameti paṭisūramicchaṃ.

    யேனேவ ஸோ தேன பலேஹி ஸூராதி. யேனேவ ஸோ தி³ட்டி²க³திகோ தேன பலேஹி, தேன வஜ, தேன க³ச்ச², தேன அதிக்கம, ஸோ துய்ஹங் படிஸூரோ படிபுரிஸோ படிஸத்து படிமல்லோதி – யேனேவ ஸோ தேன பலேஹி ஸூர.
