Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi |
૮. પસૂરસુત્તનિદ્દેસો
8. Pasūrasuttaniddeso
અથ પસૂરસુત્તનિદ્દેસં વક્ખતિ –
Atha pasūrasuttaniddesaṃ vakkhati –
૫૯.
59.
ઇધેવ સુદ્ધિં ઇતિ વાદયન્તિ, નાઞ્ઞેસુ ધમ્મેસુ વિસુદ્ધિમાહુ;
Idhevasuddhiṃ iti vādayanti, nāññesu dhammesu visuddhimāhu;
યં નિસ્સિતા તત્થ સુભં વદાના, પચ્ચેકસચ્ચેસુ પુથૂ નિવિટ્ઠા.
Yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānā, paccekasaccesu puthū niviṭṭhā.
ઇધેવ સુદ્ધિં ઇતિ વાદયન્તીતિ. ઇધેવ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તિ. ‘‘સસ્સતો લોકો, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તિ. ‘‘અસસ્સતો લોકો … અન્તવા લોકો… અનન્તવા લોકો… તં જીવં તં સરીરં… અઞ્ઞં જીવં અઞ્ઞં સરીરં… હોતિ તથાગતો પરં મરણા… ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા… હોતિ ચ ન ચ હોતિ તથાગતો પરં મરણા… નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તીતિ – ઇધેવ સુદ્ધિં ઇતિ વાદયન્તિ.
Idheva suddhiṃ iti vādayantīti. Idheva suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti. ‘‘Sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti. ‘‘Asassato loko … antavā loko… anantavā loko… taṃ jīvaṃ taṃ sarīraṃ… aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīraṃ… hoti tathāgato paraṃ maraṇā… na hoti tathāgato paraṃ maraṇā… hoti ca na ca hoti tathāgato paraṃ maraṇā… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – idheva suddhiṃ iti vādayanti.
નાઞ્ઞેસુ ધમ્મેસુ વિસુદ્ધિમાહૂતિ. અત્તનો સત્થારં ધમ્મક્ખાનં ગણં દિટ્ઠિં પટિપદં મગ્ગં ઠપેત્વા સબ્બે પરવાદે ખિપન્તિ ઉક્ખિપન્તિ પરિક્ખિપન્તિ. ‘‘સો સત્થા ન સબ્બઞ્ઞૂ, ધમ્મો ન સ્વાક્ખાતો , ગણો ન સુપ્પટિપન્નો, દિટ્ઠિ ન ભદ્દિકા, પટિપદા ન સુપઞ્ઞત્તા , મગ્ગો ન નિય્યાનિકો, નત્થેત્થ સુદ્ધિ વા વિસુદ્ધિ વા પરિસુદ્ધિ વા મુત્તિ વા વિમુત્તિ વા પરિમુત્તિ વા, ન તત્થ સુજ્ઝન્તિ વા વિસુજ્ઝન્તિ વા પરિસુજ્ઝન્તિ વા મુચ્ચન્તિ વા વિમુચ્ચન્તિ વા પરિમુચ્ચન્તિ વા, હીના નિહીના ઓમકા લામકા છતુક્કા પરિત્તા’’તિ – એવમાહંસુ એવં વદન્તિ એવં કથેન્તિ એવં ભણન્તિ એવં દીપયન્તિ એવં વોહરન્તીતિ – નાઞ્ઞેસુ ધમ્મેસુ વિસુદ્ધિમાહુ.
Nāññesu dhammesu visuddhimāhūti. Attano satthāraṃ dhammakkhānaṃ gaṇaṃ diṭṭhiṃ paṭipadaṃ maggaṃ ṭhapetvā sabbe paravāde khipanti ukkhipanti parikkhipanti. ‘‘So satthā na sabbaññū, dhammo na svākkhāto , gaṇo na suppaṭipanno, diṭṭhi na bhaddikā, paṭipadā na supaññattā , maggo na niyyāniko, natthettha suddhi vā visuddhi vā parisuddhi vā mutti vā vimutti vā parimutti vā, na tattha sujjhanti vā visujjhanti vā parisujjhanti vā muccanti vā vimuccanti vā parimuccanti vā, hīnā nihīnā omakā lāmakā chatukkā parittā’’ti – evamāhaṃsu evaṃ vadanti evaṃ kathenti evaṃ bhaṇanti evaṃ dīpayanti evaṃ voharantīti – nāññesu dhammesu visuddhimāhu.
યં નિસ્સિતા તત્થ સુભં વદાનાતિ. યં નિસ્સિતાતિ યં સત્થારં ધમ્મક્ખાનં ગણં દિટ્ઠિં પટિપદં મગ્ગં નિસ્સિતા આનિસ્સિતા 1 અલ્લીના ઉપગતા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તા. તત્થાતિ સકાય દિટ્ઠિયા સકાય ખન્તિયા સકાય રુચિયા સકાય લદ્ધિયા. સુભં વદાનાતિ સુભવાદા સોભનવાદા પણ્ડિતવાદા થિરવાદા 2 ઞાયવાદા હેતુવાદા લક્ખણવાદા કારણવાદા ઠાનવાદા સકાય લદ્ધિયાતિ – યં નિસ્સિતા તત્થ સુભં વદાના.
Yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānāti. Yaṃ nissitāti yaṃ satthāraṃ dhammakkhānaṃ gaṇaṃ diṭṭhiṃ paṭipadaṃ maggaṃ nissitā ānissitā 3 allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. Tatthāti sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā. Subhaṃ vadānāti subhavādā sobhanavādā paṇḍitavādā thiravādā 4 ñāyavādā hetuvādā lakkhaṇavādā kāraṇavādā ṭhānavādā sakāya laddhiyāti – yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānā.
પચ્ચેકસચ્ચેસુ પુથૂ નિવિટ્ઠાતિ. પુથૂ સમણબ્રાહ્મણા પુથૂ પચ્ચેકસચ્ચેસુ નિવિટ્ઠા પતિટ્ઠિતા અલ્લીના ઉપગતા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તા. ‘‘સસ્સતો લોકો, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ નિવિટ્ઠા પતિટ્ઠિતા અલ્લીના ઉપગતા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તા. ‘‘અસસ્સતો લોકો…પે॰… નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ નિવિટ્ઠા પતિટ્ઠિતા અલ્લીના ઉપગતા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તાતિ – પચ્ચેકસચ્ચેસુ પુથૂ નિવિટ્ઠા.
Paccekasaccesu puthū niviṭṭhāti. Puthū samaṇabrāhmaṇā puthū paccekasaccesu niviṭṭhā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. ‘‘Sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti niviṭṭhā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. ‘‘Asassato loko…pe… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti niviṭṭhā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – paccekasaccesu puthū niviṭṭhā.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘ઇધેવ સુદ્ધિં ઇતિ વાદયન્તિ, નાઞ્ઞેસુ ધમ્મેસુ વિસુદ્ધિમાહુ;
‘‘Idheva suddhiṃ iti vādayanti, nāññesu dhammesu visuddhimāhu;
યં નિસ્સિતા તત્થ સુભં વદાના, પચ્ચેકસચ્ચેસુ પુથૂ નિવિટ્ઠા’’તિ.
Yaṃ nissitā tattha subhaṃ vadānā, paccekasaccesu puthū niviṭṭhā’’ti.
૬૦.
60.
તે વાદકામા પરિસં વિગય્હ, બાલં દહન્તી મિથુ અઞ્ઞમઞ્ઞં;
Tevādakāmā parisaṃ vigayha, bālaṃ dahantī mithu aññamaññaṃ;
વદન્તિ તે અઞ્ઞસિતા કથોજ્જં, પસંસકામા કુસલાવદાના.
Vadanti te aññasitā kathojjaṃ, pasaṃsakāmā kusalāvadānā.
તે વાદકામા પરિસં વિગય્હાતિ. તે વાદકામાતિ તે વાદકામા વાદત્થિકા વાદાધિપ્પાયા વાદપુરેક્ખારા વાદપરિયેસનં ચરન્તા. પરિસં વિગય્હાતિ ખત્તિયપરિસં બ્રાહ્મણપરિસં ગહપતિપરિસં સમણપરિસં વિગય્હ ઓગય્હ અજ્ઝોગાહેત્વા પવિસિત્વાતિ – તે વાદકામા પરિસં વિગય્હ.
Te vādakāmā parisaṃ vigayhāti. Te vādakāmāti te vādakāmā vādatthikā vādādhippāyā vādapurekkhārā vādapariyesanaṃ carantā. Parisaṃ vigayhāti khattiyaparisaṃ brāhmaṇaparisaṃ gahapatiparisaṃ samaṇaparisaṃ vigayha ogayha ajjhogāhetvā pavisitvāti – te vādakāmā parisaṃ vigayha.
બાલં દહન્તી મિથુ અઞ્ઞમઞ્ઞન્તિ. મિથૂતિ દ્વે જના દ્વે કલહકારકા દ્વે ભણ્ડનકારકા દ્વે ભસ્સકારકા દ્વે વિવાદકારકા દ્વે અધિકરણકારકા દ્વે વાદિનો દ્વે સલ્લાપકા; તે અઞ્ઞમઞ્ઞં બાલતો હીનતો નિહીનતો ઓમકતો લામકતો છતુક્કતો પરિત્તતો દહન્તિ પસ્સન્તિ દક્ખન્તિ ઓલોકેન્તિ નિજ્ઝાયન્તિ ઉપપરિક્ખન્તીતિ – બાલં દહન્તી મિથુ અઞ્ઞમઞ્ઞં.
Bālaṃ dahantī mithu aññamaññanti. Mithūti dve janā dve kalahakārakā dve bhaṇḍanakārakā dve bhassakārakā dve vivādakārakā dve adhikaraṇakārakā dve vādino dve sallāpakā; te aññamaññaṃ bālato hīnato nihīnato omakato lāmakato chatukkato parittato dahanti passanti dakkhanti olokenti nijjhāyanti upaparikkhantīti – bālaṃ dahantī mithu aññamaññaṃ.
વદન્તિ તે અઞ્ઞસિતા કથોજ્જન્તિ. અઞ્ઞં સત્થારં ધમ્મક્ખાનં ગણં દિટ્ઠિં પટિપદં મગ્ગં નિસ્સિતા આનિસ્સિતા અલ્લીના ઉપગતા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તા. કથોજ્જં વુચ્ચતિ કલહો ભણ્ડનં વિગ્ગહો વિવાદો મેધગં. અથ વા કથોજ્જન્તિ અનોજવન્તી નિસાકથા કથોજ્જં વદન્તિ, કલહં વદન્તિ, ભણ્ડનં વદન્તિ, વિગ્ગહં વદન્તિ, વિવાદં વદન્તિ, મેધગં વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તીતિ – વદન્તિ તે અઞ્ઞસિતા કથોજ્જં.
Vadantite aññasitā kathojjanti. Aññaṃ satthāraṃ dhammakkhānaṃ gaṇaṃ diṭṭhiṃ paṭipadaṃ maggaṃ nissitā ānissitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā. Kathojjaṃ vuccati kalaho bhaṇḍanaṃ viggaho vivādo medhagaṃ. Atha vā kathojjanti anojavantī nisākathā kathojjaṃ vadanti, kalahaṃ vadanti, bhaṇḍanaṃ vadanti, viggahaṃ vadanti, vivādaṃ vadanti, medhagaṃ vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – vadanti te aññasitā kathojjaṃ.
પસંસકામા કુસલાવદાનાતિ. પસંસકામાતિ પસંસકામા પસંસત્થિકા પસંસાધિપ્પાયા પસંસપુરેક્ખારા પસંસપરિયેસનં ચરન્તા. કુસલાવદાનાતિ કુસલવાદા પણ્ડિતવાદા થિરવાદા ઞાયવાદા હેતુવાદા લક્ખણવાદા કારણવાદા ઠાનવાદા સકાય લદ્ધિયાતિ – પસંસકામા કુસલાવદાના.
Pasaṃsakāmā kusalāvadānāti. Pasaṃsakāmāti pasaṃsakāmā pasaṃsatthikā pasaṃsādhippāyā pasaṃsapurekkhārā pasaṃsapariyesanaṃ carantā. Kusalāvadānāti kusalavādā paṇḍitavādā thiravādā ñāyavādā hetuvādā lakkhaṇavādā kāraṇavādā ṭhānavādā sakāya laddhiyāti – pasaṃsakāmā kusalāvadānā.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘તે વાદકામા પરિસં વિગય્હ, બાલં દહન્તી મિથુ અઞ્ઞમઞ્ઞં;
‘‘Te vādakāmā parisaṃ vigayha, bālaṃ dahantī mithu aññamaññaṃ;
વદન્તિ તે અઞ્ઞસિતા કથોજ્જં, પસંસકામા કુસલાવદાના’’તિ.
Vadanti te aññasitā kathojjaṃ, pasaṃsakāmā kusalāvadānā’’ti.
૬૧.
61.
યુત્તો કથાયં પરિસાય મજ્ઝે, પસંસમિચ્છં વિનિઘાતિ હોતિ;
Yutto kathāyaṃ parisāya majjhe, pasaṃsamicchaṃ vinighāti hoti;
અપાહતસ્મિં પન મઙ્કુ હોતિ, નિન્દાય સો કુપ્પતિ રન્ધમેસી.
Apāhatasmiṃ pana maṅku hoti, nindāya so kuppati randhamesī.
યુત્તો કથાયં પરિસાય મજ્ઝેતિ. ખત્તિયપરિસાય વા બ્રાહ્મણપરિસાય વા ગહપતિપરિસાય વા સમણપરિસાય વા મજ્ઝે અત્તનો કથાયં યુત્તો પયુત્તો આયુત્તો સમાયુત્તો સમ્પયુત્તો કથેતુન્તિ – યુત્તો કથાયં પરિસાય મજ્ઝે.
Yuttokathāyaṃ parisāya majjheti. Khattiyaparisāya vā brāhmaṇaparisāya vā gahapatiparisāya vā samaṇaparisāya vā majjhe attano kathāyaṃ yutto payutto āyutto samāyutto sampayutto kathetunti – yutto kathāyaṃ parisāya majjhe.
પસંસમિચ્છં વિનિઘાતિ હોતીતિ. પસંસમિચ્છન્તિ પસંસં થોમનં કિત્તિં વણ્ણહારિયં ઇચ્છન્તો સાદિયન્તો પત્થયન્તો પિહયન્તો અભિજપ્પન્તો. વિનિઘાતિ હોતીતિ પુબ્બેવ સલ્લાપા કથંકથી વિનિઘાતી હોતિ. ‘‘જયો નુ ખો મે ભવિસ્સતિ, પરાજયો નુ ખો મે ભવિસ્સતિ, કથં નિગ્ગહં કરિસ્સામિ, કથં પટિકમ્મં કરિસ્સામિ, કથં વિસેસં કરિસ્સામિ, કથં પટિવિસેસં કરિસ્સામિ, કથં આવેઠિયં 5 કરિસ્સામિ, કથં નિબ્બેઠિયં 6 કરિસ્સામિ, કથં છેદં કરિસ્સામિ, કથં મણ્ડલં કરિસ્સામી’’તિ, એવં પુબ્બેવ સલ્લાપા કથંકથી વિનિઘાતિ હોતીતિ – પસંસમિચ્છં વિનિઘાતિ હોતિ.
Pasaṃsamicchaṃ vinighāti hotīti. Pasaṃsamicchanti pasaṃsaṃ thomanaṃ kittiṃ vaṇṇahāriyaṃ icchanto sādiyanto patthayanto pihayanto abhijappanto. Vinighāti hotīti pubbeva sallāpā kathaṃkathī vinighātī hoti. ‘‘Jayo nu kho me bhavissati, parājayo nu kho me bhavissati, kathaṃ niggahaṃ karissāmi, kathaṃ paṭikammaṃ karissāmi, kathaṃ visesaṃ karissāmi, kathaṃ paṭivisesaṃ karissāmi, kathaṃ āveṭhiyaṃ 7 karissāmi, kathaṃ nibbeṭhiyaṃ 8 karissāmi, kathaṃ chedaṃ karissāmi, kathaṃ maṇḍalaṃ karissāmī’’ti, evaṃ pubbeva sallāpā kathaṃkathī vinighāti hotīti – pasaṃsamicchaṃ vinighāti hoti.
અપાહતસ્મિં પન મઙ્કુ હોતીતિ. યે તે પઞ્હવીમંસકા પરિસા પારિસજ્જા પાસારિકા 9, તે અપહરન્તિ. ‘‘અત્થાપગતં ભણિત’’ન્તિ અત્થતો અપહરન્તિ, ‘‘બ્યઞ્જનાપગતં ભણિત’’ન્તિ બ્યઞ્જનતો અપહરન્તિ, ‘‘અત્થબ્યઞ્જનાપગતં ભણિત’’ન્તિ અત્થબ્યઞ્જનતો અપહરન્તિ, ‘‘અત્થો તે દુન્નીતો, બ્યઞ્જનં તે દુરોપિતં, અત્થબ્યઞ્જનં તે દુન્નીતં દુરોપિતં, નિગ્ગહો તે અકતો, પટિકમ્મં તે દુક્કટં, વિસેસો તે અકતો, પટિવિસેસો તે દુક્કટો, આવેઠિયા તે અકતા, નિબ્બેઠિયા તે દુક્કટા , છેદો તે અકતો, મણ્ડલં તે દુક્કટં વિસમકથં દુક્કથિતં દુબ્ભણિતં દુલ્લપિતં દુરુત્તં દુબ્ભાસિત’’ન્તિ અપહરન્તિ. અપાહતસ્મિં પન મઙ્કુ હોતીતિ . અપાહતસ્મિં મઙ્કુ હોતિ પીળિતો ઘટ્ટિતો બ્યાધિતો દોમનસ્સિતો હોતીતિ – અપાહતસ્મિં પન મઙ્કુ હોતિ.
Apāhatasmiṃpana maṅku hotīti. Ye te pañhavīmaṃsakā parisā pārisajjā pāsārikā 10, te apaharanti. ‘‘Atthāpagataṃ bhaṇita’’nti atthato apaharanti, ‘‘byañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti byañjanato apaharanti, ‘‘atthabyañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti atthabyañjanato apaharanti, ‘‘attho te dunnīto, byañjanaṃ te duropitaṃ, atthabyañjanaṃ te dunnītaṃ duropitaṃ, niggaho te akato, paṭikammaṃ te dukkaṭaṃ, viseso te akato, paṭiviseso te dukkaṭo, āveṭhiyā te akatā, nibbeṭhiyā te dukkaṭā , chedo te akato, maṇḍalaṃ te dukkaṭaṃ visamakathaṃ dukkathitaṃ dubbhaṇitaṃ dullapitaṃ duruttaṃ dubbhāsita’’nti apaharanti. Apāhatasmiṃ pana maṅku hotīti . Apāhatasmiṃ maṅku hoti pīḷito ghaṭṭito byādhito domanassito hotīti – apāhatasmiṃ pana maṅku hoti.
નિન્દાય સો કુપ્પતિ રન્ધમેસીતિ. નિન્દાય ગરહાય અકિત્તિયા અવણ્ણહારિકાય કુપ્પતિ બ્યાપજ્જતિ પતિટ્ઠીયતિ, કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતીતિ – નિન્દાય સો કુપ્પતિ. રન્ધમેસીતિ વિરન્ધમેસી અપરદ્ધમેસી ખલિતમેસી ગળિતમેસી વિવરમેસીતિ – નિન્દાય સો કુપ્પતિ રન્ધમેસી.
Nindāya so kuppati randhamesīti. Nindāya garahāya akittiyā avaṇṇahārikāya kuppati byāpajjati patiṭṭhīyati, kopañca dosañca appaccayañca pātukarotīti – nindāya so kuppati. Randhamesīti virandhamesī aparaddhamesī khalitamesī gaḷitamesī vivaramesīti – nindāya so kuppati randhamesī.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘યુત્તો કથાયં પરિસાય મજ્ઝે, પસંસમિચ્છં વિનિઘાતિ હોતિ;
‘‘Yutto kathāyaṃ parisāya majjhe, pasaṃsamicchaṃ vinighāti hoti;
અપાહતસ્મિં પન મઙ્કુ હોતિ, નિન્દાય સો કુપ્પતિ રન્ધમેસી’’તિ.
Apāhatasmiṃ pana maṅku hoti, nindāya so kuppati randhamesī’’ti.
૬૨.
62.
યમસ્સ વાદં પરિહીનમાહુ, અપાહતં પઞ્હવિમંસકાસે 11 ;
Yamassavādaṃ parihīnamāhu, apāhataṃ pañhavimaṃsakāse12;
પરિદેવતિ સોચતિ હીનવાદો, ઉપચ્ચગા મન્તિ અનુત્થુનાતિ.
Paridevati socati hīnavādo, upaccagā manti anutthunāti.
યમસ્સ વાદં પરિહીનમાહૂતિ યં તસ્સ વાદં હીનં નિહીનં પરિહીનં પરિહાપિતં ન પરિપૂરિતં, એવમાહંસુ એવં કથેન્તિ એવં ભણન્તિ એવં દીપયન્તિ એવં વોહરન્તીતિ – યમસ્સ વાદં પરિહીનમાહુ.
Yamassa vādaṃ parihīnamāhūti yaṃ tassa vādaṃ hīnaṃ nihīnaṃ parihīnaṃ parihāpitaṃ na paripūritaṃ, evamāhaṃsu evaṃ kathenti evaṃ bhaṇanti evaṃ dīpayanti evaṃ voharantīti – yamassa vādaṃ parihīnamāhu.
અપાહતં પઞ્હવિમંસકાસેતિ. યે તે પઞ્હવીમંસકા પરિસા પારિસજ્જા પાસારિકા, તે અપહરન્તિ. ‘‘અત્થાપગતં ભણિત’’ન્તિ અત્થતો અપહરન્તિ, ‘‘બ્યઞ્જનાપગતં ભણિત’’ન્તિ બ્યઞ્જનતો અપહરન્તિ, ‘‘અત્થબ્યઞ્જનાપગતં ભણિત’’ન્તિ અત્થબ્યઞ્જનતો અપહરન્તિ, ‘‘અત્થો તે દુન્નીતો, બ્યઞ્જનં તે દુરોપિતં, અત્થબ્યઞ્જનં તે દુન્નીતં દુરોપિતં, નિગ્ગહો તે અકતો, પટિકમ્મં તે દુક્કટં, વિસેસો તે અકતો, પટિવિસેસો તે દુક્કટો, આવેઠિયા તે અકતા, નિબ્બેઠિયા તે દુક્કટા, છેદો તે અકતો, મણ્ડલં તે દુક્કટં વિસમકથં દુક્કથિતં દુબ્ભણિતં દુલ્લપિતં દુરુત્તં દુબ્ભાસિત’’ન્તિ, અપહરન્તીતિ – અપાહતં પઞ્હવિમંસકાસે.
Apāhataṃ pañhavimaṃsakāseti. Ye te pañhavīmaṃsakā parisā pārisajjā pāsārikā, te apaharanti. ‘‘Atthāpagataṃ bhaṇita’’nti atthato apaharanti, ‘‘byañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti byañjanato apaharanti, ‘‘atthabyañjanāpagataṃ bhaṇita’’nti atthabyañjanato apaharanti, ‘‘attho te dunnīto, byañjanaṃ te duropitaṃ, atthabyañjanaṃ te dunnītaṃ duropitaṃ, niggaho te akato, paṭikammaṃ te dukkaṭaṃ, viseso te akato, paṭiviseso te dukkaṭo, āveṭhiyā te akatā, nibbeṭhiyā te dukkaṭā, chedo te akato, maṇḍalaṃ te dukkaṭaṃ visamakathaṃ dukkathitaṃ dubbhaṇitaṃ dullapitaṃ duruttaṃ dubbhāsita’’nti, apaharantīti – apāhataṃ pañhavimaṃsakāse.
પરિદેવતિ સોચતિ હીનવાદોતિ. પરિદેવતીતિ ‘‘અઞ્ઞં મયા આવજ્જિતં અઞ્ઞં ચિન્તિતં અઞ્ઞં ઉપધારિતં, અઞ્ઞં ઉપલક્ખિતં સો મહાપક્ખો મહાપરિસો મહાપરિવારો; પરિસા ચાયં વગ્ગા, ન સમગ્ગા; સમગ્ગાય પરિસાય હેતુ કથાસલ્લાપો પુન ભઞ્જિસ્સામી’’તિ, યા એવરૂપા 13 વાચા પલાપો વિપ્પલાપો લાલપ્પો લાલપ્પાયના લાલપ્પાયિતત્તન્તિ – પરિદેવતિ. સોચતીતિ ‘‘તસ્સ જયો’’તિ સોચતિ ‘‘મય્હં પરાજયો’’તિ સોચતિ, ‘‘તસ્સ લાભો’’તિ સોચતિ, ‘‘મય્હં અલાભો’’તિ સોચતિ, ‘‘તસ્સ યસો’’તિ સોચતિ, ‘‘મય્હં અયસો’’તિ સોચતિ, ‘‘તસ્સ પસંસા’’તિ સોચતિ, ‘‘મય્હં નિન્દા’’તિ સોચતિ, ‘‘તસ્સ સુખ’’ન્તિ સોચતિ, ‘‘મય્હં દુક્ખ’’ન્તિ સોચતિ, ‘‘સો સક્કતો ગરુકતો માનિતો પૂજિતો અપચિતો લાભી ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાનં, અહમસ્મિ અસક્કતો અગરુકતો અમાનિતો અપૂજિતો અનપચિતો ન લાભી ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાન’’ન્તિ સોચતિ કિલમતિ પરિદેવતિ ઉરત્તાળિં કન્દતિ સમ્મોહં આપજ્જતીતિ – પરિદેવતિ સોચતિ. હીનવાદોતિ હીનવાદો નિહીનવાદો પરિહીનવાદો પરિહાપિતવાદો ન પરિપૂરવાદોતિ – પરિદેવતિ સોચતિ હીનવાદો.
Paridevatisocati hīnavādoti. Paridevatīti ‘‘aññaṃ mayā āvajjitaṃ aññaṃ cintitaṃ aññaṃ upadhāritaṃ, aññaṃ upalakkhitaṃ so mahāpakkho mahāpariso mahāparivāro; parisā cāyaṃ vaggā, na samaggā; samaggāya parisāya hetu kathāsallāpo puna bhañjissāmī’’ti, yā evarūpā 14 vācā palāpo vippalāpo lālappo lālappāyanā lālappāyitattanti – paridevati. Socatīti ‘‘tassa jayo’’ti socati ‘‘mayhaṃ parājayo’’ti socati, ‘‘tassa lābho’’ti socati, ‘‘mayhaṃ alābho’’ti socati, ‘‘tassa yaso’’ti socati, ‘‘mayhaṃ ayaso’’ti socati, ‘‘tassa pasaṃsā’’ti socati, ‘‘mayhaṃ nindā’’ti socati, ‘‘tassa sukha’’nti socati, ‘‘mayhaṃ dukkha’’nti socati, ‘‘so sakkato garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānaṃ, ahamasmi asakkato agarukato amānito apūjito anapacito na lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti socati kilamati paridevati urattāḷiṃ kandati sammohaṃ āpajjatīti – paridevati socati. Hīnavādoti hīnavādo nihīnavādo parihīnavādo parihāpitavādo na paripūravādoti – paridevati socati hīnavādo.
ઉપચ્ચગા મન્તિ અનુત્થુનાતીતિ. સો મં વાદેન વાદં અચ્ચગા ઉપચ્ચગા અતિક્કન્તો સમતિક્કન્તો વીતિવત્તોતિ. એવમ્પિ ઉપચ્ચગા મન્તિ. અથ વા મં વાદેન વાદં અભિભવિત્વા અજ્ઝોત્થરિત્વા પરિયાદિયિત્વા મદ્દયિત્વા ચરતિ વિહરતિ ઇરિયતિ વત્તતિ પાલેતિ યપેતિ યાપેતીતિ. એવમ્પિ ઉપચ્ચગા મન્તિ. અનુત્થુના વુચ્ચતિ વાચા પલાપો વિપ્પલાપો લાલપ્પો લાલપ્પાયના લાલપ્પાયિતત્તન્તિ – ઉપચ્ચગા મન્તિ અનુત્થુનાતિ.
Upaccagā manti anutthunātīti. So maṃ vādena vādaṃ accagā upaccagā atikkanto samatikkanto vītivattoti. Evampi upaccagā manti. Atha vā maṃ vādena vādaṃ abhibhavitvā ajjhottharitvā pariyādiyitvā maddayitvā carati viharati iriyati vattati pāleti yapeti yāpetīti. Evampi upaccagā manti. Anutthunā vuccati vācā palāpo vippalāpo lālappo lālappāyanā lālappāyitattanti – upaccagā manti anutthunāti.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘યમસ્સ વાદં પરિહીનમાહુ, અપાહતં પઞ્હવિમંસકાસે;
‘‘Yamassa vādaṃ parihīnamāhu, apāhataṃ pañhavimaṃsakāse;
પરિદેવતિ સોચતિ હીનવાદો, ઉપચ્ચગા મન્તિ અનુત્થુનાતી’’તિ.
Paridevati socati hīnavādo, upaccagā manti anutthunātī’’ti.
૬૩.
63.
એતે વિવાદા સમણેસુ જાતા, એતેસુ ઉગ્ઘાતિનિઘાતિ હોતિ;
Etevivādā samaṇesu jātā, etesu ugghātinighāti hoti;
એતમ્પિ દિસ્વા વિરમે કથોજ્જં, ન હઞ્ઞદત્થત્થિ પસંસલાભા.
Etampidisvā virame kathojjaṃ, na haññadatthatthi pasaṃsalābhā.
એતે વિવાદા સમણેસુ જાતાતિ. સમણાતિ યે કેચિ ઇતો બહિદ્ધા પરિબ્બજૂપગતા પરિબ્બજસમાપન્ના. એતે દિટ્ઠિકલહા દિટ્ઠિભણ્ડના દિટ્ઠિવિગ્ગહા દિટ્ઠિવિવાદા દિટ્ઠિમેધગા સમણેસુ જાતા સઞ્જાતા નિબ્બત્તા અભિનિબ્બત્તા પાતુભૂતાતિ – એતે વિવાદા સમણેસુ જાતા.
Etevivādā samaṇesu jātāti. Samaṇāti ye keci ito bahiddhā paribbajūpagatā paribbajasamāpannā. Ete diṭṭhikalahā diṭṭhibhaṇḍanā diṭṭhiviggahā diṭṭhivivādā diṭṭhimedhagā samaṇesu jātā sañjātā nibbattā abhinibbattā pātubhūtāti – ete vivādā samaṇesu jātā.
એતેસુ ઉગ્ઘાતિનિઘાતિ હોતીતિ. જયપરાજયો હોતિ, લાભાલાભો હોતિ, યસાયસો હોતિ, નિન્દાપસંસા હોતિ, સુખદુક્ખં હોતિ, સોમનસ્સદોમનસ્સં હોતિ, ઇટ્ઠાનિટ્ઠં હોતિ, અનુનયપટિઘં હોતિ, ઉગ્ઘાતિતનિગ્ઘાતિતં હોતિ, અનુરોધવિરોધો હોતિ, જયેન ચિત્તં ઉગ્ઘાતિતં હોતિ પરાજયેન ચિત્તં નિગ્ઘાતિતં હોતિ, લાભેન ચિત્તં ઉગ્ઘાતિતં હોતિ અલાભેન ચિત્તં નિગ્ઘાતિતં હોતિ, યસેન ચિત્તં ઉગ્ઘાતિતં હોતિ અયસેન ચિત્તં નિગ્ઘાતિતં હોતિ, પસંસાય ચિત્તં ઉગ્ઘાતિતં હોતિ નિન્દાય ચિત્તં નિગ્ઘાતિતં હોતિ, સુખેન ચિત્તં ઉગ્ઘાતિતં હોતિ દુક્ખેન ચિત્તં નિગ્ઘાતિતં હોતિ, સોમનસ્સેન ચિત્તં ઉગ્ઘાતિતં હોતિ દોમનસ્સેન ચિત્તં નિગ્ઘાતિતં હોતિ, ઉન્નતિયા 15 ચિત્તં ઉગ્ઘાતિતં હોતિ ઓનતિયા 16 ચિત્તં નિગ્ઘાતિતં હોતીતિ – એતેસુ ઉગ્ઘાતિનિઘાતિ હોતિ.
Etesu ugghātinighāti hotīti. Jayaparājayo hoti, lābhālābho hoti, yasāyaso hoti, nindāpasaṃsā hoti, sukhadukkhaṃ hoti, somanassadomanassaṃ hoti, iṭṭhāniṭṭhaṃ hoti, anunayapaṭighaṃ hoti, ugghātitanigghātitaṃ hoti, anurodhavirodho hoti, jayena cittaṃ ugghātitaṃ hoti parājayena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, lābhena cittaṃ ugghātitaṃ hoti alābhena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, yasena cittaṃ ugghātitaṃ hoti ayasena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, pasaṃsāya cittaṃ ugghātitaṃ hoti nindāya cittaṃ nigghātitaṃ hoti, sukhena cittaṃ ugghātitaṃ hoti dukkhena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, somanassena cittaṃ ugghātitaṃ hoti domanassena cittaṃ nigghātitaṃ hoti, unnatiyā 17 cittaṃ ugghātitaṃ hoti onatiyā 18 cittaṃ nigghātitaṃ hotīti – etesu ugghātinighāti hoti.
એતમ્પિ દિસ્વા વિરમે કથોજ્જન્તિ. એતમ્પિ દિસ્વાતિ એતં આદીનવં દિસ્વા પસ્સિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વા દિટ્ઠિકલહેસુ દિટ્ઠિભણ્ડનેસુ દિટ્ઠિવિગ્ગહેસુ દિટ્ઠિવિવાદેસુ દિટ્ઠિમેધગેસૂતિ – એતમ્પિ દિસ્વા વિરમે કથોજ્જન્તિ. કથોજ્જં વુચ્ચતિ કલહો ભણ્ડનં વિગ્ગહો વિવાદો મેધગં. અથ વા કથોજ્જન્તિ અનોજવન્તી નિસાકથા કથોજ્જં ન કરેય્ય, કલહં ન કરેય્ય, ભણ્ડનં ન કરેય્ય, વિગ્ગહં ન કરેય્ય, વિવાદં ન કરેય્ય, મેધગં ન કરેય્ય, કલહભણ્ડનવિગ્ગહવિવાદમેધગં પજહેય્ય વિનોદેય્ય બ્યન્તિં કરેય્ય અનભાવં ગમેય્ય, કલહભણ્ડનવિગ્ગહવિવાદમેધગા આરતો અસ્સ વિરતો પટિવિરતો નિક્ખન્તો નિસ્સટો વિપ્પયુત્તો વિસઞ્ઞુત્તો વિમરિયાદિકતેન ચેતસા વિહરેય્યાતિ – એતમ્પિ દિસ્વા વિરમે કથોજ્જં.
Etampi disvā virame kathojjanti. Etampi disvāti etaṃ ādīnavaṃ disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā diṭṭhikalahesu diṭṭhibhaṇḍanesu diṭṭhiviggahesu diṭṭhivivādesu diṭṭhimedhagesūti – etampi disvā virame kathojjanti. Kathojjaṃ vuccati kalaho bhaṇḍanaṃ viggaho vivādo medhagaṃ. Atha vā kathojjanti anojavantī nisākathā kathojjaṃ na kareyya, kalahaṃ na kareyya, bhaṇḍanaṃ na kareyya, viggahaṃ na kareyya, vivādaṃ na kareyya, medhagaṃ na kareyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagaṃ pajaheyya vinodeyya byantiṃ kareyya anabhāvaṃ gameyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippayutto visaññutto vimariyādikatena cetasā vihareyyāti – etampi disvā virame kathojjaṃ.
ન હઞ્ઞદત્થત્થિ પસંસલાભાતિ. પસંસલાભા અઞ્ઞો અત્થો નત્થિ અત્તત્થો વા પરત્થો વા ઉભયત્થો વા દિટ્ઠધમ્મિકો વા અત્થો, સમ્પરાયિકો વા અત્થો, ઉત્તાનો વા અત્થો , ગમ્ભીરો વા અત્થો, ગૂળ્હો વા અત્થો, પટિચ્છન્નો વા અત્થો, નેય્યો વા અત્થો, નીતો વા અત્થો, અનવજ્જો વા અત્થો, નિક્કિલેસો વા અત્થો, વોદાનો વા અત્થો, પરમત્થો વા અત્થો નત્થિ ન સન્તિ ન સંવિજ્જન્તિ નુપલબ્ભન્તીતિ – ન હઞ્ઞદત્થત્થિ પસંસલાભા.
Na haññadatthatthi pasaṃsalābhāti. Pasaṃsalābhā añño attho natthi attattho vā parattho vā ubhayattho vā diṭṭhadhammiko vā attho, samparāyiko vā attho, uttāno vā attho , gambhīro vā attho, gūḷho vā attho, paṭicchanno vā attho, neyyo vā attho, nīto vā attho, anavajjo vā attho, nikkileso vā attho, vodāno vā attho, paramattho vā attho natthi na santi na saṃvijjanti nupalabbhantīti – na haññadatthatthi pasaṃsalābhā.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘એતે વિવાદા સમણેસુ જાતા, એતેસુ ઉગ્ઘાતિનિઘાતિ હોતિ;
‘‘Ete vivādā samaṇesu jātā, etesu ugghātinighāti hoti;
એતમ્પિ દિસ્વા વિરમે કથોજ્જં, ન હઞ્ઞદત્થત્થિ પસંસલાભા’’તિ.
Etampi disvā virame kathojjaṃ, na haññadatthatthi pasaṃsalābhā’’ti.
૬૪.
64.
પસંસિતો વા પન તત્થ હોતિ, અક્ખાય વાદં પરિસાય મજ્ઝે;
Pasaṃsito vā pana tattha hoti, akkhāya vādaṃ parisāya majjhe;
પસંસિતો વા પન તત્થ હોતીતિ. તત્થાતિ સકાય દિટ્ઠિયા સકાય ખન્તિયા સકાય રુચિયા સકાય લદ્ધિયા પસંસિતો થોમિતો કિત્તિતો વણ્ણિતો હોતીતિ – પસંસિતો વા પન તત્થ હોતિ.
Pasaṃsito vā pana tattha hotīti. Tatthāti sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā pasaṃsito thomito kittito vaṇṇito hotīti – pasaṃsito vā pana tattha hoti.
અક્ખાય વાદં પરિસાય મજ્ઝેતિ. ખત્તિયપરિસાય વા બ્રાહ્મણપરિસાય વા ગહપતિપરિસાય વા સમણપરિસાય વા મજ્ઝે અત્તનો વાદં અક્ખાય આચિક્ખિત્વા અનુવાદં અક્ખાય આચિક્ખિત્વા થમ્ભયિત્વા બ્રૂહયિત્વા દીપયિત્વા જોતયિત્વા વોહરિત્વા પરિગ્ગણ્હિત્વાતિ – અક્ખાય વાદં પરિસાય મજ્ઝે.
Akkhāya vādaṃ parisāya majjheti. Khattiyaparisāya vā brāhmaṇaparisāya vā gahapatiparisāya vā samaṇaparisāya vā majjhe attano vādaṃ akkhāya ācikkhitvā anuvādaṃ akkhāya ācikkhitvā thambhayitvā brūhayitvā dīpayitvā jotayitvā voharitvā pariggaṇhitvāti – akkhāya vādaṃ parisāya majjhe.
સો હસ્સતી ઉન્નમતી ચ તેનાતિ. સો તેન જયત્થેન તુટ્ઠો હોતિ હટ્ઠો પહટ્ઠો અત્તમનો પરિપુણ્ણસઙ્કપ્પો. અથ વા દન્તવિદંસકં હસમાનો. સો હસ્સતી ઉન્નમતી ચ તેનાતિ સો તેન જયત્થેન ઉન્નતો હોતિ ઉન્નમો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સાતિ – સો હસ્સતી ઉન્નમતી ચ તેન.
So hassatī unnamatī ca tenāti. So tena jayatthena tuṭṭho hoti haṭṭho pahaṭṭho attamano paripuṇṇasaṅkappo. Atha vā dantavidaṃsakaṃ hasamāno. So hassatī unnamatī ca tenāti so tena jayatthena unnato hoti unnamo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassāti – so hassatī unnamatī ca tena.
પપ્પુય્ય તમત્થં યથા મનો અહૂતિ. તં જયત્થં પપ્પુય્ય પાપુણિત્વા અધિગન્ત્વા વિન્દિત્વા પટિલભિત્વા. યથા મનો અહૂતિ યથા મનો અહુ, યથા ચિત્તો અહુ, યથા સઙ્કપ્પો અહુ, યથા વિઞ્ઞાણો અહૂતિ – પપ્પુય્ય તમત્થં યથા મનો અહુ.
Pappuyyatamatthaṃ yathā mano ahūti. Taṃ jayatthaṃ pappuyya pāpuṇitvā adhigantvā vinditvā paṭilabhitvā. Yathā mano ahūti yathā mano ahu, yathā citto ahu, yathā saṅkappo ahu, yathā viññāṇo ahūti – pappuyya tamatthaṃ yathā mano ahu.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘પસંસિતો વા પન તત્થ હોતિ, અક્ખાય વાદં પરિસાય મજ્ઝે;
‘‘Pasaṃsito vā pana tattha hoti, akkhāya vādaṃ parisāya majjhe;
સો હસ્સતી ઉન્નમતી ચ તેન, પપ્પુય્ય તમત્થં યથા મનો અહૂ’’તિ.
So hassatī unnamatī ca tena, pappuyya tamatthaṃ yathā mano ahū’’ti.
૬૫.
65.
યા ઉન્નતી સાસ્સ વિઘાતભૂમિ, માનાતિમાનં વદતે પનેસો;
Yāunnatī sāssa vighātabhūmi, mānātimānaṃ vadate paneso;
એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથ, ન હિ તેન સુદ્ધિં કુસલા વદન્તિ.
Etampi disvā na vivādayetha, na hi tena suddhiṃ kusalā vadanti.
યા ઉન્નતી સાસ્સ વિઘાતભૂમીતિ. યા ઉન્નતિ ઉન્નમો ધજો સમ્પગ્ગાહો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સાતિ – યા ઉન્નતિ. સાસ્સ વિઘાતભૂમીતિ સા તસ્સ વિઘાતભૂમિ ઉપઘાતભૂમિ પીળનભૂમિ ઘટ્ટનભૂમિ ઉપદ્દવભૂમિ ઉપસગ્ગભૂમીતિ – યા ઉન્નતી સાસ્સ વિઘાતભૂમિ.
Yā unnatī sāssa vighātabhūmīti. Yā unnati unnamo dhajo sampaggāho ketukamyatā cittassāti – yā unnati. Sāssa vighātabhūmīti sā tassa vighātabhūmi upaghātabhūmi pīḷanabhūmi ghaṭṭanabhūmi upaddavabhūmi upasaggabhūmīti – yā unnatī sāssa vighātabhūmi.
માનાતિમાનં વદતે પનેસોતિ. સો પુગ્ગલો માનઞ્ચ વદતિ અતિમાનઞ્ચ વદતીતિ – માનાતિમાનં વદતે પનેસો.
Mānātimānaṃ vadate panesoti. So puggalo mānañca vadati atimānañca vadatīti – mānātimānaṃ vadate paneso.
એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથાતિ. એતં આદીનવં દિસ્વા પસ્સિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વા દિટ્ઠિકલહેસુ દિટ્ઠિભણ્ડનેસુ દિટ્ઠિવિગ્ગહેસુ દિટ્ઠિવિવાદેસુ દિટ્ઠિમેધગેસૂતિ – એતમ્પિ દિસ્વા. ન વિવાદયેથાતિ ન કલહં કરેય્ય ન ભણ્ડનં કરેય્ય ન વિગ્ગહં કરેય્ય ન વિવાદં કરેય્ય, ન મેધગં કરેય્ય, કલહભણ્ડનવિગ્ગહવિવાદમેધગં પજહેય્ય વિનોદેય્ય બ્યન્તિં કરેય્ય અનભાવં ગમેય્ય, કલહભણ્ડનવિગ્ગહવિવાદમેધગા આરતો અસ્સ વિરતો પટિવિરતો નિક્ખન્તો નિસ્સટો વિપ્પયુત્તો વિસઞ્ઞુત્તો વિમરિયાદિકતેન ચેતસા વિહરેય્યાતિ – એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથ.
Etampi disvā na vivādayethāti. Etaṃ ādīnavaṃ disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā diṭṭhikalahesu diṭṭhibhaṇḍanesu diṭṭhiviggahesu diṭṭhivivādesu diṭṭhimedhagesūti – etampi disvā. Na vivādayethāti na kalahaṃ kareyya na bhaṇḍanaṃ kareyya na viggahaṃ kareyya na vivādaṃ kareyya, na medhagaṃ kareyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagaṃ pajaheyya vinodeyya byantiṃ kareyya anabhāvaṃ gameyya, kalahabhaṇḍanaviggahavivādamedhagā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippayutto visaññutto vimariyādikatena cetasā vihareyyāti – etampi disvā na vivādayetha.
ન હિ તેન સુદ્ધિં કુસલા વદન્તીતિ. કુસલાતિ યે તે ખન્ધકુસલા ધાતુકુસલા આયતનકુસલા પટિચ્ચસમુપ્પાદકુસલા સતિપટ્ઠાનકુસલા સમ્મપ્પધાનકુસલા ઇદ્ધિપાદકુસલા ઇન્દ્રિયકુસલા બલકુસલા બોજ્ઝઙ્ગકુસલા મગ્ગકુસલા ફલકુસલા નિબ્બાનકુસલા, તે કુસલા દિટ્ઠિકલહેન દિટ્ઠિભણ્ડનેન દિટ્ઠિવિગ્ગહેન દિટ્ઠિવિવાદેન દિટ્ઠિમેધગેન સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં ન વદન્તિ ન કથેન્તિ ન ભણન્તિ ન દીપયન્તિ ન વોહરન્તીતિ – ન હિ તેન સુદ્ધિં કુસલા વદન્તિ.
Nahi tena suddhiṃ kusalā vadantīti. Kusalāti ye te khandhakusalā dhātukusalā āyatanakusalā paṭiccasamuppādakusalā satipaṭṭhānakusalā sammappadhānakusalā iddhipādakusalā indriyakusalā balakusalā bojjhaṅgakusalā maggakusalā phalakusalā nibbānakusalā, te kusalā diṭṭhikalahena diṭṭhibhaṇḍanena diṭṭhiviggahena diṭṭhivivādena diṭṭhimedhagena suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ na vadanti na kathenti na bhaṇanti na dīpayanti na voharantīti – na hi tena suddhiṃ kusalā vadanti.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘યા ઉન્નતી સાસ્સ વિઘાતભૂમિ, માનાતિમાનં વદતે પનેસો;
‘‘Yā unnatī sāssa vighātabhūmi, mānātimānaṃ vadate paneso;
એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથ, ન હિ તેન સુદ્ધિં કુસલા વદન્તી’’તિ.
Etampi disvā na vivādayetha, na hi tena suddhiṃ kusalā vadantī’’ti.
૬૬.
66.
સૂરો યથા રાજખાદાય પુટ્ઠો, અભિગજ્જમેતિ પટિસૂરમિચ્છં;
Sūroyathā rājakhādāya puṭṭho, abhigajjameti paṭisūramicchaṃ;
યેનેવ સો તેન પલેહિ સૂર, પુબ્બેવ નત્થિ યદિદં યુધાય.
Yeneva so tena palehi sūra, pubbeva natthi yadidaṃ yudhāya.
સૂરો યથા રાજખાદાય પુટ્ઠોતિ. સૂરોતિ સૂરો વીરો વિક્કન્તો અભીરૂ અછમ્ભી અનુત્રાસી અપલાયી. રાજખાદાય પુટ્ઠોતિ રાજખાદનીયેન રાજભોજનીયેન પુટ્ઠો પોસિતો અપાદિતો વડ્ઢિતોતિ – સૂરો યથા રાજખાદાય પુટ્ઠો.
Sūro yathā rājakhādāya puṭṭhoti. Sūroti sūro vīro vikkanto abhīrū achambhī anutrāsī apalāyī. Rājakhādāya puṭṭhoti rājakhādanīyena rājabhojanīyena puṭṭho posito apādito vaḍḍhitoti – sūro yathā rājakhādāya puṭṭho.
અભિગજ્જમેતિ પટિસૂરમિચ્છન્તિ. સો ગજ્જન્તો ઉગ્ગજ્જન્તો અભિગજ્જન્તો એતિ ઉપેતિ ઉપગચ્છતિ પટિસૂરં પટિપુરિસં પટિસત્તું પટિમલ્લં ઇચ્છન્તો સાદિયન્તો પત્થયન્તો પિહયન્તો અભિજપ્પન્તોતિ – અભિગજ્જમેતિ પટિસૂરમિચ્છં.
Abhigajjameti paṭisūramicchanti. So gajjanto uggajjanto abhigajjanto eti upeti upagacchati paṭisūraṃ paṭipurisaṃ paṭisattuṃ paṭimallaṃ icchanto sādiyanto patthayanto pihayanto abhijappantoti – abhigajjameti paṭisūramicchaṃ.
યેનેવ સો તેન પલેહિ સૂરાતિ. યેનેવ સો દિટ્ઠિગતિકો તેન પલેહિ, તેન વજ, તેન ગચ્છ, તેન અતિક્કમ, સો તુય્હં પટિસૂરો પટિપુરિસો પટિસત્તુ પટિમલ્લોતિ – યેનેવ સો તેન પલેહિ સૂર.
Yeneva so tena palehi sūrāti. Yeneva so diṭṭhigatiko tena palehi, tena vaja, tena gaccha, tena atikkama, so tuyhaṃ paṭisūro paṭipuriso paṭisattu paṭimalloti – yeneva so tena palehi sūra.
પુબ્બેવ નત્થિ યદિદં યુધાયાતિ. પુબ્બેવ બોધિયા મૂલે યે પટિસેનિકરા કિલેસા પટિલોમકરા પટિકણ્ડકકરા પટિપક્ખકરા તે નત્થિ ન સન્તિ ન સંવિજ્જન્તિ નુપલબ્ભન્તિ, પહીના સમુચ્છિન્ના વૂપસન્તા પટિપસ્સદ્ધા અભબ્બુપ્પત્તિકા ઞાણગ્ગિના દડ્ઢા. યદિદં યુધાયાતિ યદિદં યુદ્ધત્થાય કલહત્થાય ભણ્ડનત્થાય વિગ્ગહત્થાય વિવાદત્થાય મેધગત્થાયાતિ – પુબ્બેવ નત્થિ યદિદં યુધાય.
Pubbeva natthi yadidaṃ yudhāyāti. Pubbeva bodhiyā mūle ye paṭisenikarā kilesā paṭilomakarā paṭikaṇḍakakarā paṭipakkhakarā te natthi na santi na saṃvijjanti nupalabbhanti, pahīnā samucchinnā vūpasantā paṭipassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhā. Yadidaṃyudhāyāti yadidaṃ yuddhatthāya kalahatthāya bhaṇḍanatthāya viggahatthāya vivādatthāya medhagatthāyāti – pubbeva natthi yadidaṃ yudhāya.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સૂરો યથા રાજખાદાય પુટ્ઠો, અભિગજ્જમેતિ પટિસૂરમિચ્છં;
‘‘Sūro yathā rājakhādāya puṭṭho, abhigajjameti paṭisūramicchaṃ;
યેનેવ સો તેન પલેહિ સૂર, પુબ્બેવ નત્થિ યદિદં યુધાયા’’તિ.
Yeneva so tena palehi sūra, pubbeva natthi yadidaṃ yudhāyā’’ti.
૬૭.
67.
યે દિટ્ઠિમુગ્ગય્હ વિવાદયન્તિ, ઇદમેવ સચ્ચન્તિ ચ વાદયન્તિ;
Ye diṭṭhimuggayha vivādayanti, idameva saccanti ca vādayanti;
તે ત્વં વદસ્સૂ ન હિ તેધ અત્થિ, વાદમ્હિ જાતે પટિસેનિકત્તા.
Te tvaṃ vadassū na hi tedha atthi, vādamhi jāte paṭisenikattā.
યે દિટ્ઠિમુગ્ગય્હ વિવાદયન્તીતિ યે દ્વાસટ્ઠિદિટ્ઠિગતાનં અઞ્ઞતરઞ્ઞતરં દિટ્ઠિગતં ગહેત્વા ગણ્હિત્વા ઉગ્ગણ્હિત્વા પરામસિત્વા અભિનિવિસિત્વા વિવાદયન્તિ કલહં કરોન્તિ ભણ્ડનં કરોન્તિ ‘વિગ્ગહં કરોન્તિ વિવાદં કરોન્તિ, મેધગં કરોન્તિ – ‘‘ન ત્વં ઇમં ધમ્મવિનયં આજાનાસિ, અહં ઇમં ધમ્મવિનયં આજાનામિ, કિં ત્વં ઇમં ધમ્મવિનયં આજાનિસ્સસિ, મિચ્છાપટિપન્નો ત્વમસિ, અહમસ્મિ સમ્માપટિપન્નો, સહિતં મે, અસહિતં તે, પુરે વચનીયં પચ્છા અવચ, પચ્છા વચનીયં પુરે અવચ, અધિચિણ્ણં તે વિપરાવત્તં, આરોપિતો તે વાદો, નિગ્ગહિતો ત્વમસિ, ચર વાદપ્પમોક્ખાય, નિબ્બેઠેહિ વા સચે પહોસી’’તિ – યે દિટ્ઠિમુગ્ગય્હ વિવાદયન્તિ.