Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૭-૧૦. પઠમઅગતિસુત્તાદિવણ્ણના
7-10. Paṭhamaagatisuttādivaṇṇanā
૧૭-૨૦. સત્તમે છન્દાગતિન્તિ એત્થ સન્ધિવસેન સરલોપોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘છન્દેન અગતિ’’ન્તિ. છન્દાતિ હેતુમ્હિ નિસ્સક્કવચનન્તિ આહ ‘‘છન્દેના’’તિ, પેમેનાતિ અત્થો. છન્દસદ્દો હેત્થ તણ્હાપરિયાયો, અકુસલચ્છન્દપરિયાયો વા. સેસેસૂતિ ‘‘દોસાગતિં ગચ્છતી’’તિઆદીસુ.
17-20. Sattame chandāgatinti ettha sandhivasena saralopoti dassento āha ‘‘chandena agati’’nti. Chandāti hetumhi nissakkavacananti āha ‘‘chandenā’’ti, pemenāti attho. Chandasaddo hettha taṇhāpariyāyo, akusalacchandapariyāyo vā. Sesesūti ‘‘dosāgatiṃ gacchatī’’tiādīsu.
એત્થ ચ યો ‘‘અયં મે મિત્તોતિ વા, સન્દિટ્ઠોતિ વા, ઞાતકોતિ વા, લઞ્ચં વા પન મે દેતી’’તિ છન્દવસેન અસ્સામિકં સામિકં કરોતિ, અયં છન્દેન અકત્તબ્બં કરોતિ નામ. યો ‘‘અયં મે વેરી’’તિ ચિરકાલાનુબદ્ધવેરવસેન વા, તઙ્ખણુપ્પન્નકોધવસેન વા સામિકં અસ્સામિકં કરોતિ, અયં દોસેન અકત્તબ્બં કરોતિ નામ. યો પન મન્દત્તા મોમૂહત્તા યં વા તં વા અયુત્તં અકારણં વત્વા અસ્સામિકં સામિકં કરોતિ, અયં મોહેન અકત્તબ્બં કરોતિ નામ. યો પન ‘‘અયં રાજવલ્લભોતિ વા વિસમે ચોરાદિકે વિસમાનિ વા કાયદુચ્ચરિતાદીનિ સમાદાય વત્તનેન વિસમનિસ્સિતો વા, અનત્થમ્પિ મે કરેય્યા’’તિ ભીતો અસ્સામિકં સામિકં કરોતિ, અયં ભયેન અકત્તબ્બં કરોતિ નામ.
Ettha ca yo ‘‘ayaṃ me mittoti vā, sandiṭṭhoti vā, ñātakoti vā, lañcaṃ vā pana me detī’’ti chandavasena assāmikaṃ sāmikaṃ karoti, ayaṃ chandena akattabbaṃ karoti nāma. Yo ‘‘ayaṃ me verī’’ti cirakālānubaddhaveravasena vā, taṅkhaṇuppannakodhavasena vā sāmikaṃ assāmikaṃ karoti, ayaṃ dosena akattabbaṃ karoti nāma. Yo pana mandattā momūhattā yaṃ vā taṃ vā ayuttaṃ akāraṇaṃ vatvā assāmikaṃ sāmikaṃ karoti, ayaṃ mohena akattabbaṃ karoti nāma. Yo pana ‘‘ayaṃ rājavallabhoti vā visame corādike visamāni vā kāyaduccaritādīni samādāya vattanena visamanissito vā, anatthampi me kareyyā’’ti bhīto assāmikaṃ sāmikaṃ karoti, ayaṃ bhayena akattabbaṃ karoti nāma.
યો પન કિઞ્ચિ ભાજેન્તો ‘‘અયં મે સન્દિટ્ઠો વા સમ્ભત્તો વા’’તિ પેમવસેન અતિરેકં દેતિ, ‘‘અયં મે વેરી’’તિ દોસવસેન ઊનકં દેતિ , યો મુય્હન્તો દિન્નાદિન્નં અજાનમાનો કસ્સચિ ઊનં, કસ્સચિ અધિકં દેતિ, ‘‘અયં ઇમસ્મિં અદીયમાને મય્હં અનત્થમ્પિ કરેય્યા’’તિ સીતો કસ્સચિ અતિરેકં દેતિ, સો ચતુબ્બિધોપિ યથાનુક્કમેન છન્દાગતિઆદીનિ ગચ્છન્તો અકત્તબ્બં કરોતિ નામ.
Yo pana kiñci bhājento ‘‘ayaṃ me sandiṭṭho vā sambhatto vā’’ti pemavasena atirekaṃ deti, ‘‘ayaṃ me verī’’ti dosavasena ūnakaṃ deti , yo muyhanto dinnādinnaṃ ajānamāno kassaci ūnaṃ, kassaci adhikaṃ deti, ‘‘ayaṃ imasmiṃ adīyamāne mayhaṃ anatthampi kareyyā’’ti sīto kassaci atirekaṃ deti, so catubbidhopi yathānukkamena chandāgatiādīni gacchanto akattabbaṃ karoti nāma.
નિહીયતિ તસ્સ યસોતિ તસ્સ અગતિગામિનો કિત્તિયસોપિ પરિવારયસોપિ નિહીયતિ પરિહાયતિ. યસ્સતિ તેન કિત્તીયતીતિ હિ યસો, કિત્તિ થુતિઘોસો. યસ્સતિ તેન પુરેચરાનુચરભાવેન પરિવારયતીતિ યસો, પરિવારો. અટ્ઠમનવમદસમાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
Nihīyati tassa yasoti tassa agatigāmino kittiyasopi parivārayasopi nihīyati parihāyati. Yassati tena kittīyatīti hi yaso, kitti thutighoso. Yassati tena purecarānucarabhāvena parivārayatīti yaso, parivāro. Aṭṭhamanavamadasamāni uttānatthāneva.
ચરવગ્ગો દુતિયો.
Caravaggo dutiyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૭. પઠમઅગતિસુત્તં • 7. Paṭhamaagatisuttaṃ
૮. દુતિયઅગતિસુત્તં • 8. Dutiyaagatisuttaṃ
૯. તતિયઅગતિસુત્તં • 9. Tatiyaagatisuttaṃ
૧૦. ભત્તુદ્દેસકસુત્તં • 10. Bhattuddesakasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૭. પઠમઅગતિસુત્તવણ્ણના • 7. Paṭhamaagatisuttavaṇṇanā
૧૦. ભત્તુદ્દેસકસુત્તવણ્ણના • 10. Bhattuddesakasuttavaṇṇanā