Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
(૧૭) ૨. આઘાતવગ્ગો
(17) 2. Āghātavaggo
૧-૫. પઠમઆઘાતપટિવિનયસુત્તાદિવણ્ણના
1-5. Paṭhamaāghātapaṭivinayasuttādivaṇṇanā
૧૬૧-૧૬૫. દુતિયસ્સ પઠમે નત્થિ વત્તબ્બં. દુતિયે આઘાતો પટિવિનયતિ એત્થ, એતેહીતિ વા આઘાતપટિવિનયા. તેનાહ ‘‘આઘાતો એતેહિ પટિવિનેતબ્બો’’તિઆદિ.
161-165. Dutiyassa paṭhame natthi vattabbaṃ. Dutiye āghāto paṭivinayati ettha, etehīti vā āghātapaṭivinayā. Tenāha ‘‘āghāto etehi paṭivinetabbo’’tiādi.
નન્તકન્તિ અનન્તકં, અન્તવિરહિતં વત્થખણ્ડં. યદિ હિ તસ્સ અન્તો ભવેય્ય, ‘‘પિલોતિકા’’તિ સઙ્ખં ન ગચ્છેય્ય.
Nantakanti anantakaṃ, antavirahitaṃ vatthakhaṇḍaṃ. Yadi hi tassa anto bhaveyya, ‘‘pilotikā’’ti saṅkhaṃ na gaccheyya.
સેવાલેનાતિ બીજકણ્ણિકકેસરાદિભેદેન સેવાલેન. ઉદકપપ્પટકેનાતિ નીલમણ્ડૂકપિટ્ઠિવણ્ણેન ઉદકપિટ્ઠિં છાદેત્વા નિબ્બત્તેન ઉદકપિટ્ઠિકેન. ઘમ્મેન અનુગતોતિ ઘમ્મેન ફુટ્ઠો અભિભૂતો. ચિત્તુપ્પાદન્તિ પટિઘસમ્પયુત્તચિત્તુપ્પાદં.
Sevālenāti bījakaṇṇikakesarādibhedena sevālena. Udakapappaṭakenāti nīlamaṇḍūkapiṭṭhivaṇṇena udakapiṭṭhiṃ chādetvā nibbattena udakapiṭṭhikena. Ghammena anugatoti ghammena phuṭṭho abhibhūto. Cittuppādanti paṭighasampayuttacittuppādaṃ.
વિસભાગવેદનુપ્પત્તિયા કકચેનેવ ઇરિયાપથપવત્તિનિવારણેન છિન્દન્તો આબાધતિ પીળેતીતિ આબાધો, સો અસ્સ અત્થીતિ આબાધિકો. તંસમુટ્ઠાનેન દુક્ખિતો સઞ્જાતદુક્ખો. બાળ્હગિલાનોતિ અધિમત્તગિલાનો. ગામન્તનાયકસ્સાતિ ગામન્તસમ્પાપકસ્સ.
Visabhāgavedanuppattiyā kakaceneva iriyāpathapavattinivāraṇena chindanto ābādhati pīḷetīti ābādho, so assa atthīti ābādhiko. Taṃsamuṭṭhānena dukkhito sañjātadukkho. Bāḷhagilānoti adhimattagilāno. Gāmantanāyakassāti gāmantasampāpakassa.
પસન્નભાવેન ઉદકસ્સ અચ્છભાવો વેદિતબ્બોતિ આહ ‘‘અચ્છોદકાતિ પસન્નોદકા’’તિ. સાદુરસતાય સાતતાતિ આહ ‘‘મધુરોદકા’’તિ. તનુકમેવ સલિલં વિસેસતો સીતલં, ન બહલાતિ આહ ‘‘તનુસીતસલિલા’’તિ. સેતકાતિ નિક્કદ્દમા. સચિક્ખલ્લાદિવસેન હિ ઉદકસ્સ વિવણ્ણતા. સભાવતો પન તં સેતવણ્ણમેવ. તતિયાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
Pasannabhāvena udakassa acchabhāvo veditabboti āha ‘‘acchodakāti pasannodakā’’ti. Sādurasatāya sātatāti āha ‘‘madhurodakā’’ti. Tanukameva salilaṃ visesato sītalaṃ, na bahalāti āha ‘‘tanusītasalilā’’ti. Setakāti nikkaddamā. Sacikkhallādivasena hi udakassa vivaṇṇatā. Sabhāvato pana taṃ setavaṇṇameva. Tatiyādīni uttānatthāneva.
પઠમઆઘાતપટિવિનયસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamaāghātapaṭivinayasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. પઠમઆઘાતપટિવિનયસુત્તં • 1. Paṭhamaāghātapaṭivinayasuttaṃ
૨. દુતિયઆઘાતપટિવિનયસુત્તં • 2. Dutiyaāghātapaṭivinayasuttaṃ
૩. સાકચ્છસુત્તં • 3. Sākacchasuttaṃ
૪. સાજીવસુત્તં • 4. Sājīvasuttaṃ
૫. પઞ્હપુચ્છાસુત્તં • 5. Pañhapucchāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૧. પઠમઆઘાતપટિવિનયસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamaāghātapaṭivinayasuttavaṇṇanā
૨. દુતિયઆઘાતપટિવિનયસુત્તવણ્ણના • 2. Dutiyaāghātapaṭivinayasuttavaṇṇanā
૫. પઞ્હપુચ્છાસુત્તવણ્ણના • 5. Pañhapucchāsuttavaṇṇanā