Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૭. પઠમઅનાગતભયસુત્તવણ્ણના
7. Paṭhamaanāgatabhayasuttavaṇṇanā
૭૭. સત્તમે આરઞ્ઞકેનાતિ અરઞ્ઞવાસિના. અપ્પત્તસ્સાતિ અસમ્પત્તસ્સ ઝાનવિપસ્સનામગ્ગફલપ્પભેદસ્સ વિસેસસ્સ પત્તિયા. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. સો મમસ્સ અન્તરાયોતિ સો મમ જીવિતન્તરાયો ચ બ્રહ્મચરિયન્તરાયો ચ, પુથુજ્જનકાલકિરિયં કરોન્તસ્સ સગ્ગન્તરાયો ચ મગ્ગન્તરાયો ચ ભવેય્ય. હન્દાતિ વવસ્સગ્ગત્થે નિપાતો. વીરિયં આરભામીતિ દુવિધમ્પિ વીરિયં કરોમિ. સત્થકાતિ સત્થં વિય સન્ધિબન્ધનચ્છેદકવાતા. વાળેહીતિ કક્ખળેહિ. માણવેહીતિ ચોરેહિ. કતકમ્મેહિ વા અકતકમ્મેહિ વાતિ એત્થ ચોરિકં કત્વા નિક્ખન્તા કતકમ્મા નામ, ચોરિકં કાતું ગચ્છન્તા અકતકમ્મા નામ. તત્થ કતકમ્મા કમ્મસ્સ નિપ્ફન્નત્તા સત્તાનં ગલલોહિતં ગહેત્વા દેવતાનં બલિં કરોન્તિ, અકતકમ્મા ‘‘એવં નો કમ્મં નિપ્ફજ્જિસ્સતી’’તિ પઠમતરં કરોન્તિ. ઇદં સન્ધાય તે મં જીવિતા વોરોપેય્યુન્તિ વુત્તં. વાળા અમનુસ્સાતિ કક્ખળા દુટ્ઠા યક્ખાદયો અમનુસ્સા.
77. Sattame āraññakenāti araññavāsinā. Appattassāti asampattassa jhānavipassanāmaggaphalappabhedassa visesassa pattiyā. Sesapadesupi eseva nayo. So mamassa antarāyoti so mama jīvitantarāyo ca brahmacariyantarāyo ca, puthujjanakālakiriyaṃ karontassa saggantarāyo ca maggantarāyo ca bhaveyya. Handāti vavassaggatthe nipāto. Vīriyaṃ ārabhāmīti duvidhampi vīriyaṃ karomi. Satthakāti satthaṃ viya sandhibandhanacchedakavātā. Vāḷehīti kakkhaḷehi. Māṇavehīti corehi. Katakammehi vā akatakammehi vāti ettha corikaṃ katvā nikkhantā katakammā nāma, corikaṃ kātuṃ gacchantā akatakammā nāma. Tattha katakammā kammassa nipphannattā sattānaṃ galalohitaṃ gahetvā devatānaṃ baliṃ karonti, akatakammā ‘‘evaṃ no kammaṃ nipphajjissatī’’ti paṭhamataraṃ karonti. Idaṃ sandhāya te maṃ jīvitā voropeyyunti vuttaṃ. Vāḷā amanussāti kakkhaḷā duṭṭhā yakkhādayo amanussā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. પઠમઅનાગતભયસુત્તં • 7. Paṭhamaanāgatabhayasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૮. પઠમઅનાગતભયસુત્તાદિવણ્ણના • 7-8. Paṭhamaanāgatabhayasuttādivaṇṇanā