Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    અનિયતકણ્ડં

    Aniyatakaṇḍaṃ

    ૧. પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā

    ‘‘માતુગામેના’’તિ વત્વા પુન ‘‘એકાયા’’તિ વુત્તત્તા ‘‘માતુગામસઙ્ખાતાય એકાય ઇત્થિયા’’તિ વુત્તં. રહોતિ અપ્પકાસં. અપ્પકાસતા ચ યો અનાપત્તિં કરોતિ, તસ્સ અપચ્ચક્ખભાવતોતિ આહ ‘‘ચક્ખુસ્સ રહો’’તિ. નનુ ‘‘રહો નામ ચક્ખુસ્સ રહો, સોતસ્સ રહો. ચક્ખુસ્સ રહો નામ ન સક્કા હોતિ અક્ખિં વા નિખણિયમાને, ભમુકં વા ઉક્ખિપિયમાને, સીસં વા ઉક્ખિપિયમાને પસ્સિતું. સોતસ્સ રહો નામ ન સક્કા હોતિ પકતિકથા સોતુ’’ન્તિ પદભાજનપાળિયં સોતસ્સ રહોતિ આગતં, અથ કસ્મા તં અવત્વા ‘‘ચક્ખુસ્સ રહો’’તિ એત્તકમેવ વુત્તન્તિ આહ ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. ઇમિના પાળિયં ‘‘સોતસ્સ રહો’’તિ ઇદં અત્થુદ્ધારવસેન વુત્તન્તિ દસ્સેતિ. અથ કથમેતં વિઞ્ઞાયતિ ‘‘ચક્ખુસ્સેવ રહો ઇધ અધિપ્પેતો’’તિ? ‘‘પટિચ્છન્ને આસને’’તિ વચનતો ‘‘સક્કા હોતિ મેથુનં ધમ્મં પટિસેવિતુ’’ન્તિ (પારા॰ ૪૪૫) ચ વુત્તત્તા. તેનેવાહ ‘‘સચેપી’’તિઆદિ. ‘‘પિહિતકવાટસ્સા’’તિ (સારત્થ॰ ટી॰ ૨.૪૪૪-૪૪૫) ઇમિના પટિચ્છન્નભાવતો ચક્ખુસ્સ રહોસબ્ભાવં દસ્સેતિ. અપિહિતકવાટસ્સ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૪૪૪-૪૪૫) પન દ્વારે નિસિન્નો અનાપત્તિં કરોતિ, ન કેવલં અપિહિતકવાટસ્સ ગબ્ભસ્સ દ્વારે નિસિન્નોવ અનાપત્તિં કરોતિ, અન્તોદ્વાદસહત્થે ઓકાસે નિસિન્નોપીતિ વેદિતબ્બો. તેનાહ ‘‘યત્થ પન સક્કા દટ્ઠુ’’ન્તિઆદિ. યસ્મા નિસીદિત્વા નિદ્દાયન્તો કપિમિદ્ધપરેતો કઞ્ચિ કાલં ચક્ખૂનિ ઉમ્મીલેતિ, કઞ્ચિ કાલં નિમીલેતિ, ન ચ મહાનિદ્દં ઓક્કમતિ, તસ્મા ‘‘નિદ્દાયન્તોપિ અનાપત્તિં કરોતી’’તિ વુત્તં. નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તો પન તાદિસો ન હોતીતિ આહ ‘‘નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તોપિ ન કરોતી’’તિ, અનાપત્તિં ન કરોતીતિ અત્થો. મેથુનસ્સ માતુગામો દુતિયો ન હોતિ. ઇત્થિયો હિ અઞ્ઞમઞ્ઞિસ્સા વજ્જં પટિચ્છાદેન્તિ. તેનેવ વેસાલિયં (પારા॰ ૭૬-૭૭) મહાવને દ્વારં વિવરિત્વા નિપન્ને ભિક્ખુમ્હિ સમ્બહુલા ઇત્થિયો યાવદત્થં કત્વા પક્કમિંસુ. તેનાહ ‘‘ઇત્થીનં પન સતમ્પિ ન કરોતી’’તિ. તં કમ્મન્તિ અજ્ઝાચારકમ્મં. યસ્મા નિસીદિત્વાવ નિપજ્જતિ, તસ્મા નિપજ્જનમ્પિ અન્તોકત્વા ‘‘નિસજ્જં કપ્પેય્યા’’તિ વુત્તન્તિ દસ્સેતું ‘‘એત્થ ચા’’તિઆદિમાહ. તિણ્ણં ધમ્માનં અઞ્ઞતરેન કારેતબ્બોતિ નિસજ્જં પટિજાનમાનસ્સ તિણ્ણં ધમ્માનં અઞ્ઞતરસમાયોગો હોતિયેવાતિ વુત્તં. પારાજિકેન, પન સઙ્ઘાદિસેસેન ચ પાચિત્તિયેન ચ તેનાકારેન નિસજ્જં પટિજાનમાનોવ કારેતબ્બો. ન અપ્પટિજાનમાનોતિ નિસજ્જં અપ્પટિજાનમાનો તિણ્ણં ધમ્માનં અઞ્ઞતરેન ન કારેતબ્બોતિ. અલજ્જીપિ હિ પટિજાનમાનોવ આપત્તિયા કારેતબ્બો. યાવ ન પટિજાનાતિ, તાવ ‘‘નેવ સુદ્ધો’’તિ વા ‘‘ન અસુદ્ધો’’તિ વા વત્તબ્બો, વત્તાનુસન્ધિના પન કારેતબ્બોતિ. વુત્તઞ્હેતં –

    ‘‘Mātugāmenā’’ti vatvā puna ‘‘ekāyā’’ti vuttattā ‘‘mātugāmasaṅkhātāya ekāya itthiyā’’ti vuttaṃ. Rahoti appakāsaṃ. Appakāsatā ca yo anāpattiṃ karoti, tassa apaccakkhabhāvatoti āha ‘‘cakkhussa raho’’ti. Nanu ‘‘raho nāma cakkhussa raho, sotassa raho. Cakkhussa raho nāma na sakkā hoti akkhiṃ vā nikhaṇiyamāne, bhamukaṃ vā ukkhipiyamāne, sīsaṃ vā ukkhipiyamāne passituṃ. Sotassa raho nāma na sakkā hoti pakatikathā sotu’’nti padabhājanapāḷiyaṃ sotassa rahoti āgataṃ, atha kasmā taṃ avatvā ‘‘cakkhussa raho’’ti ettakameva vuttanti āha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Iminā pāḷiyaṃ ‘‘sotassa raho’’ti idaṃ atthuddhāravasena vuttanti dasseti. Atha kathametaṃ viññāyati ‘‘cakkhusseva raho idha adhippeto’’ti? ‘‘Paṭicchanne āsane’’ti vacanato ‘‘sakkā hoti methunaṃ dhammaṃ paṭisevitu’’nti (pārā. 445) ca vuttattā. Tenevāha ‘‘sacepī’’tiādi. ‘‘Pihitakavāṭassā’’ti (sārattha. ṭī. 2.444-445) iminā paṭicchannabhāvato cakkhussa rahosabbhāvaṃ dasseti. Apihitakavāṭassa (pārā. aṭṭha. 2.444-445) pana dvāre nisinno anāpattiṃ karoti, na kevalaṃ apihitakavāṭassa gabbhassa dvāre nisinnova anāpattiṃ karoti, antodvādasahatthe okāse nisinnopīti veditabbo. Tenāha ‘‘yattha pana sakkā daṭṭhu’’ntiādi. Yasmā nisīditvā niddāyanto kapimiddhapareto kañci kālaṃ cakkhūni ummīleti, kañci kālaṃ nimīleti, na ca mahāniddaṃ okkamati, tasmā ‘‘niddāyantopi anāpattiṃ karotī’’ti vuttaṃ. Nipajjitvā niddāyanto pana tādiso na hotīti āha ‘‘nipajjitvā niddāyantopi na karotī’’ti, anāpattiṃ na karotīti attho. Methunassa mātugāmo dutiyo na hoti. Itthiyo hi aññamaññissā vajjaṃ paṭicchādenti. Teneva vesāliyaṃ (pārā. 76-77) mahāvane dvāraṃ vivaritvā nipanne bhikkhumhi sambahulā itthiyo yāvadatthaṃ katvā pakkamiṃsu. Tenāha ‘‘itthīnaṃ pana satampi na karotī’’ti. Taṃ kammanti ajjhācārakammaṃ. Yasmā nisīditvāva nipajjati, tasmā nipajjanampi antokatvā ‘‘nisajjaṃ kappeyyā’’ti vuttanti dassetuṃ ‘‘ettha cā’’tiādimāha. Tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarena kāretabboti nisajjaṃ paṭijānamānassa tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarasamāyogo hotiyevāti vuttaṃ. Pārājikena, pana saṅghādisesena ca pācittiyena ca tenākārena nisajjaṃ paṭijānamānova kāretabbo. Na appaṭijānamānoti nisajjaṃ appaṭijānamāno tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarena na kāretabboti. Alajjīpi hi paṭijānamānova āpattiyā kāretabbo. Yāva na paṭijānāti, tāva ‘‘neva suddho’’ti vā ‘‘na asuddho’’ti vā vattabbo, vattānusandhinā pana kāretabboti. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘પટિઞ્ઞા લજ્જીસુ કતા, અલજ્જીસુ એવં ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Paṭiññā lajjīsu katā, alajjīsu evaṃ na vijjati;

    બહુમ્પિ અલજ્જી ભાસેય્ય, વત્તાનુસન્ધિતેન કારયે’’તિ. (પરિ॰ ૩૫૯);

    Bahumpi alajjī bhāseyya, vattānusandhitena kāraye’’ti. (pari. 359);

    ન કેવલં તિણ્ણં ધમ્માનં અઞ્ઞતરેન ચોદનાયમેવ એવં પટિઞ્ઞાય કારેતબ્બો, અથ ખો નિસજ્જાદિના આકારેન સદ્ધિં ચોદનાયપીતિ દસ્સેતું ‘‘યેન વા સા સદ્ધેય્યવચસા ઉપાસિકા વદેય્ય, તેન સો ભિક્ખુ કારેતબ્બો’’તિ વુત્તં. તેનેવાહ ‘‘નિસજ્જાદીસુ આકારેસૂ’’તિઆદિ. એત્થ ચ ‘‘પટિજાનમાનો’’તિ અવુત્તેપિ અધિકારત્તા ‘‘પટિજાનમાનોવ તેન સો ભિક્ખુ કારેતબ્બો’’તિ વુત્તં. તથારૂપાય (સારત્થ॰ ટી॰ ૨.૪૪૪-૪૪૫) ઉપાસિકાય વચને અઞ્ઞથત્તાભાવતો દિટ્ઠં નામ તથાપિ હોતિ, અઞ્ઞથાપિ હોતીતિ દસ્સને અઞ્ઞથત્તસમ્ભવં દસ્સેતિ. અનેકંસિકતાય ન નિયતોતિ અનિયતો. તેનાહ ‘‘તિણ્ણં આપત્તીન’’ન્તિઆદિ.

    Na kevalaṃ tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarena codanāyameva evaṃ paṭiññāya kāretabbo, atha kho nisajjādinā ākārena saddhiṃ codanāyapīti dassetuṃ ‘‘yena vā sā saddheyyavacasā upāsikā vadeyya, tena so bhikkhu kāretabbo’’ti vuttaṃ. Tenevāha ‘‘nisajjādīsu ākāresū’’tiādi. Ettha ca ‘‘paṭijānamāno’’ti avuttepi adhikārattā ‘‘paṭijānamānova tena so bhikkhu kāretabbo’’ti vuttaṃ. Tathārūpāya (sārattha. ṭī. 2.444-445) upāsikāya vacane aññathattābhāvato diṭṭhaṃ nāma tathāpi hoti, aññathāpi hotīti dassane aññathattasambhavaṃ dasseti. Anekaṃsikatāya na niyatoti aniyato. Tenāha ‘‘tiṇṇaṃ āpattīna’’ntiādi.

    રહોનિસજ્જસ્સાદેન માતુગામસ્સ સન્તિકં ગન્તુકામો અક્ખિં અઞ્જેતિ, દુક્કટં. નિવાસનં નિવાસેતિ, કાયબન્ધનં બન્ધતિ, ચીવરં પારુપતિ, સબ્બત્થ પયોગે પયોગે દુક્કટં. ગચ્છતિ, પદવારે પદવારે દુક્કટં. ગન્ત્વાન નિસીદતિ, દુક્કટમેવ. તેનાહ ‘‘મેથુનધમ્મસન્નિસ્સિતકિલેસસઙ્ખાતેના’’તિઆદિ. એત્થ ચ રહોનિસજ્જસ્સાદસ્સ અસતિપિ મેથુનરાગભાવે તપ્પટિબદ્ધકિલેસત્તા વુત્તં ‘‘મેથુનધમ્મસન્નિસ્સિતકિલેસસઙ્ખાતેના’’તિ. તેનેવ સન્નિસ્સિતગ્ગહણં કતં. રહસ્સાદેનાતિ ‘‘ઇત્થન્નામાય સદ્ધિં રહો નિસીદિત્વા હસિતલપિતાદિકં કરેય્ય’’ન્તિ ઉપ્પન્નઅસ્સાદહેતુ . નિસજ્જાય પાચિત્તિયં અસતિ ઉપચારગતે નિપજ્જિત્વા અનિદ્દાયન્તે અનન્ધે વિઞ્ઞુપુરિસેતિ અધિપ્પાયો. સચે સા ઇત્થી કેનચિ કરણીયેન ઉટ્ઠાયુટ્ઠાય પુનપ્પુનં નિસીદતિ, નિસજ્જાય નિસજ્જાય પાચિત્તિયં. યં સન્ધાય ગતો, સા ન દિટ્ઠા, અઞ્ઞા આગન્ત્વા નિસીદતિ, અસ્સાદે ઉપ્પન્ને પાચિત્તિયં. સચે સમ્બહુલા આગચ્છન્તિ, માતુગામગણનાય પાચિત્તિયં. સચે ઉટ્ઠાયુટ્ઠાય પુનપ્પુનં નિસીદન્તિ, નિસજ્જાગણનાયપિ પાચિત્તિયાનિ. અનિયમેત્વા ‘‘દિટ્ઠદિટ્ઠાય સદ્ધિં રહસ્સાદં કપ્પિસ્સામી’’તિ ગન્ત્વા નિસિન્નસ્સાપિ આગતાગતાનં વસેન, પુનપ્પુનં નિસજ્જાય વસેન ચ વુત્તનયેનેવ આપત્તિયો વેદિતબ્બા. વુત્તપ્પકારે પુરિસેતિ અનન્ધે વિઞ્ઞુપુરિસે. ઉપચારગતે સતીતિ દ્વાદસહત્થબ્ભન્તરગતે સતિ. સચે સુદ્ધચિત્તેન ગન્ત્વા નિસિન્નસ્સ સન્તિકં આગન્ત્વા નિસિન્નાય ઇત્થિયા રહસ્સાદો ઉપ્પજ્જતિ, એવમ્પિ અનાપત્તિ.

    Rahonisajjassādena mātugāmassa santikaṃ gantukāmo akkhiṃ añjeti, dukkaṭaṃ. Nivāsanaṃ nivāseti, kāyabandhanaṃ bandhati, cīvaraṃ pārupati, sabbattha payoge payoge dukkaṭaṃ. Gacchati, padavāre padavāre dukkaṭaṃ. Gantvāna nisīdati, dukkaṭameva. Tenāha ‘‘methunadhammasannissitakilesasaṅkhātenā’’tiādi. Ettha ca rahonisajjassādassa asatipi methunarāgabhāve tappaṭibaddhakilesattā vuttaṃ ‘‘methunadhammasannissitakilesasaṅkhātenā’’ti. Teneva sannissitaggahaṇaṃ kataṃ. Rahassādenāti ‘‘itthannāmāya saddhiṃ raho nisīditvā hasitalapitādikaṃ kareyya’’nti uppannaassādahetu . Nisajjāya pācittiyaṃ asati upacāragate nipajjitvā aniddāyante anandhe viññupuriseti adhippāyo. Sace sā itthī kenaci karaṇīyena uṭṭhāyuṭṭhāya punappunaṃ nisīdati, nisajjāya nisajjāya pācittiyaṃ. Yaṃ sandhāya gato, sā na diṭṭhā, aññā āgantvā nisīdati, assāde uppanne pācittiyaṃ. Sace sambahulā āgacchanti, mātugāmagaṇanāya pācittiyaṃ. Sace uṭṭhāyuṭṭhāya punappunaṃ nisīdanti, nisajjāgaṇanāyapi pācittiyāni. Aniyametvā ‘‘diṭṭhadiṭṭhāya saddhiṃ rahassādaṃ kappissāmī’’ti gantvā nisinnassāpi āgatāgatānaṃ vasena, punappunaṃ nisajjāya vasena ca vuttanayeneva āpattiyo veditabbā. Vuttappakāre puriseti anandhe viññupurise. Upacāragate satīti dvādasahatthabbhantaragate sati. Sace suddhacittena gantvā nisinnassa santikaṃ āgantvā nisinnāya itthiyā rahassādo uppajjati, evampi anāpatti.

    પઠમઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact