Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. પઠમભવસુત્તવણ્ણના

    6. Paṭhamabhavasuttavaṇṇanā

    ૭૭. છટ્ઠે કામધાતુવેપક્કન્તિ કામધાતુયા વિપચ્ચનકં. કામભવોતિ કામધાતુયં ઉપપત્તિભવો. કમ્મં ખેત્તન્તિ કુસલાકુસલકમ્મં વિરુહનટ્ઠાનટ્ઠેન ખેત્તં. વિઞ્ઞાણં બીજન્તિ સહજાતં અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણં વિરુહનટ્ઠેન બીજં. તણ્હા સ્નેહોતિ પગ્ગણ્હનાનુબ્રૂહનવસેન તણ્હા ઉદકં નામ. અવિજ્જાનીવરણાનન્તિ અવિજ્જાય આવરિતાનં. તણ્હાસંયોજનાનન્તિ તણ્હાબન્ધનેન બદ્ધાનં. હીનાય ધાતુયાતિ કામધાતુયા. વિઞ્ઞાણં પતિટ્ઠિતન્તિ અભિસઙ્ખારવિઞ્ઞાણં પતિટ્ઠિતં. મજ્ઝિમાય ધાતુયાતિ રૂપધાતુયા. પણીતાય ધાતુયાતિ અરૂપધાતુયા. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    77. Chaṭṭhe kāmadhātuvepakkanti kāmadhātuyā vipaccanakaṃ. Kāmabhavoti kāmadhātuyaṃ upapattibhavo. Kammaṃ khettanti kusalākusalakammaṃ viruhanaṭṭhānaṭṭhena khettaṃ. Viññāṇaṃ bījanti sahajātaṃ abhisaṅkhāraviññāṇaṃ viruhanaṭṭhena bījaṃ. Taṇhā snehoti paggaṇhanānubrūhanavasena taṇhā udakaṃ nāma. Avijjānīvaraṇānanti avijjāya āvaritānaṃ. Taṇhāsaṃyojanānanti taṇhābandhanena baddhānaṃ. Hīnāya dhātuyāti kāmadhātuyā. Viññāṇaṃ patiṭṭhitanti abhisaṅkhāraviññāṇaṃ patiṭṭhitaṃ. Majjhimāya dhātuyāti rūpadhātuyā. Paṇītāya dhātuyāti arūpadhātuyā. Sesamettha uttānatthamevāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. પઠમભવસુત્તં • 6. Paṭhamabhavasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬-૭. પઠમભવસુત્તાદિવણ્ણના • 6-7. Paṭhamabhavasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact